Dr.

Buda Botond

Belgyógyász, Neurológus

Kérdezz Kérd az Előjegyzési Naptárat

Az 1980-as évek vége óta dolgozom ideggyógyászként, az agyérbetegségek specialistája, ágazati neurológus szakértő és igazságügyi neurológus szakértő vagyok. 1993. óta folytatok magánrendelést; 1998. ó... még több

A betegek kérdései (23)

  • Tisztelt Doktor Úr! 43 éves nő vagyok, 3 évvel ezelőtt kezdődő és jelenleg is tartó tüneteim…

    Tisztelt Doktor Úr!

    43 éves nő vagyok, 3 évvel ezelőtt kezdődő és jelenleg is tartó tüneteim mindkét láb gyengesége (járáskor), állás vagy járás után jelentkező feszülő érzés lábakban, de utóbbi 3 hónapban pihenő helyzetben is, néha zsibbadásuk. Kezek ügyetlensége, gyengesége, vizelet és széklet sürgős késztetés inkontinencia (ez utóbbiak miatt következik urológiai vizsgálat).
    Mindezek a tünetek fizikai munka vagy járás (könyökmankóval) után erősödnek.
    Eddigi vizsgálatok: koponya, naki, lumbalis MRI negatív.
    Háti gerinc MRI: th. 2-8 közötti csigolyák magasságában arachnoidealis ciszta, ami nem igényel idegsebészeti teendőt.
    Liquor vizsgálat 3 évvel ezelőtt intrathecalis IgG szintéis igazolt, emelkedet Gamma globulin szint. 2007-es liquor vizsgálat: negatív.
    Kiváltott válaszivzsgálatok negatívak.

    Előzmények: 1988 bal oldali hemiparézis, erős féloldali (bal old.) fejfájás.
    Ismétlődött 1992-ben plusz ekkor jobb arcfél bénulása, kettőslátás 2 hónapig.
    Kalorikus próba ekkor: bal oldalon nem volt kiváltható a reflex.
    Szemészeti viszg.: temporalisan halványabb papillák.
    Időszakonkénti homályos látás (1-2 napig tartó) képezték panaszaimat 1992-2003 között, valamint fáradékonyság, nehézkes járás lépcsőn, hegyen fölfelé.
    Reumatológiai vizsg. negatív.
    Neurológus 2007-ben szomatizációs zavarra gondolva pszichológiai szakvéleményt kért. Az elvégzett tesztvizsgálatok nem igazolták a szomatizációs eredetet.

    Kérdésem: az Ön véleménye szerint hogyan tovább, mivel ahogy háziorvos is leírta neurológushoz intézett beutalójában, állapotom fokozatosan romlik.

    Tisztelettel
    egy másik Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Buda Botond

    Kedves Melinda!

    Az Orvostudakozón feltett kérdések zömével általában azért vagyok bajban, mert túl kevés a közölt információ ahhoz, hogy megalapozottan lehetne tippelni, "a partvonalon kívülről bekiabálni".
    Nos, az Ön esetében fordított a helyzet: láthatólag minden fontos vizsgálat nagy alapossággal megtörtént az évek folyamán, s Ön ezeket szép egymásutánban rendelkezésemre is bocsátotta.
    A mókás az, hogy most ennek ellenére mégis bajban vagyok kissé a találgatással... ;-)
    Úgy sejtem, a neurológus kollégák eddig elsősorban úgynevezett elvelőtlenedéssel járó központi idegrendszeri megbetegedésben (sclerosis multiplex és társai) gondolkodtak. Maga a kórlefolyás, s több egyéb eredmény (3 évvel ezelőtti liquor, szemfenékvizsgálat, stb.) ezt a feltevést látszik támogatni. Ugyanakkor erősen elgondolkodtató, hogy 2007-ben sem a liquorban nem volt elvelőtlebnedéses folyamatra utaló úgynevezett oligoklonális gammopátia, sem a kiváltottválasz-vizsgálatok nem hoztak semmilyen kóros eredményt.
    Tehát hogy a MOSTANI fokozott rosszabbodását vajon a közel két évtizede feltételezett és időnként kezelgetett elvelőtlenedési folyamatra foghatjuk-e, abban már nem lennék ilyen biztos. Furcsa lenne, hogy egyidejűleg mindkét alsó és mindét felső végtagban is panaszok (zsibbadás, gyengeség, stb.) jelentkeznek, sürgős vizelési késztetés, stb...
    Ha megenged egy megjegyzést: pusztán pszichológus tesztvizsgálatai alapján én nem zárnám ki ilyen magabiztosan a szomatizációs zavar lehetőségét. Sőt, szerintem nem is szomatizációs zavarban, hanem kevert típusú konverziós zavarban lehetne/kellene gondolkodni. No persze az sem biztos, hogy itt van a kutya elásva, de annyit megérne, hogy legalább valamilyen szelektív 5-hidroxi-triptamin szinaptikus újravfelvételt gátló gyógyszert beállítson valaki, s próbáljon vele legalább 2-3 hónapot végigszedni. Ha nyár közepére semmit nem enyhül, javul, akkor talán ez a hipotézisünk sem helytálló. Ez esetben további, jóval ritkább, sokkal valószínűtlenebb okok irányába kell majd tovább kutakodni..., de én nem szaladnék ennyire előre.

    Most az az izgalmas kérdés: mit talál, mit lát majd a neurológus? Milyen további vizsgálatokat ír elő, s mindezek alapján esetleg mégis nem az elvelőtlenedéses betegség rosszabbodására kell-e majd tippelnünk. Ha nem, akkor szerintem igenis a konverziós zavar a következő "kipróbálandó" ötlet...

    Mielőbbi enyhülést, javulást kívánva tisztelettel köszöntöm:

    Dr. Buda Botond

  • Kedves Doktor Úr! Kislányomnál 2007.novemberében epilepsziát dignosztoizáltak (myoclonusos-astatikus).Megkésett…

    Kedves Doktor Úr!
    Kislányomnál 2007.novemberében epilepsziát dignosztoizáltak (myoclonusos-astatikus).Megkésett szellemi és motoros fejlődés, rengeteget esik kel, nem beszél még, rossz a finommotorikája,a játékokkal rendeltetésszerűen nem játszik, sokat sír...stbstb! Ő most 3 éves a korai fejlesztős szakvélemény szerint kb 18-20 hónapos gyerek "szintjén van"!

    A professzor úr aki kezeli a kislányomat elküldött a genetikára ami negatív lett! Ezért a kezelőorvosunk agysérülést feltételezett!
    Ma voltunk MRI-n, a leleten ez áll:
    FSE T jellegű axialis coronalis STIR és T jellegű FLAIR T1 súlyozott sagittalis és coronalis síkú scanek készültek.

    A T jellegű és coronalis FLAIR sequentiakon a konvexitáson parietalisan szabálytalan jelintenzív területek figyelhető meg, hasonlóképpen a T1 súlyozott saggitalis scaneken.

    Egyébként az agyállományban kóros jelintenzitás nem látható.

    A liquorterek is szabályosak, a középvonali képletek is megtartottak.

    Orvosi vélemény: Agyi fejlődési rendellenesség vagy eltérés nem látható.
    A leletben leírt kis eltérések egyértelműen műtermékre utalnak.

    Ebből én nem sokat értek és a kezelőorvounk csak 2 hét múlva lesz. Addig nem bírok várni.
    Kérem "fordísta le" nekem magyarra az MRI leletét :)
    Köszönöm szépen!!!!!!!

    És még egy kérdésem van, Ön szerint az akupunktúra gyógyítja-e az epilepsziát, vagy ha nem is gyógyítja a tüneteket csökkenti-e? Olvastam róla, hogy állítólag az akupunktúra jó. Ez mennyire igaz? Köszönöm!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Buda Botond

    Kedves Asszonyom!

    Ne izguljon az MR-vizsgálat eredménye miatt; az gyakorlatilag TELJESEN RENDBEN VAN, csupán technikai problémából adódott néhány apró furcsaság, de ez nem a kislánya agyából ered, hanem a vizsgálat műszaki tökéletlenségéből.
    Az akupunktúra és az európai orvoslás két teljesen más világ, igen nehéz összehasonlítani őket. Tény, hogy a hagyományos kínai orvoslásban is léteznek olyan akupunktúrás módszerek, melyekkel bizonyos epilepsziatípusokat szoktak "javítani", a tünetekeet enyhíteni, az esetleges rohamokat ritkítani. Hogy ezeknek a módszereknek mennyi a tényleges hatása, azt nehéz eldönteni: a kínai orvosi hagyomány szerint mindenesetre "működik" a dolog epilepsziában is. Ugyanakkor pl. bő egy évvel ezelőtt az úgynevezett Cochrane-adatbázis (a bizonyítékokon alapuló orvoslás "bibliája") feketén-fehéren kimutatta: eddig semmi bizonyítékunk nincs az akupunktúrás módszereknek a véletlen szerencsénél nagyobb fokú eredményességére epilepsziás kórképekben. Szóval az ördög tudja... De ártani valószínűleg nem árthat; egy-két próbát megér!

    Minden jót kívánva köszöntöm Önöket:

    Dr. Buda Botond

Tekintsd meg az összes választ (23)

Kérdezz az orvostól

A kérdésedet közzétesszük a szakember profiloldalán a személyes adataid megjelenítése nélkül

Kérdezz

Címek

  • 70
    profil megtekintés az elmúlt 30 napban

    1
    Előjegyzési Naptár kérelem az elmúlt 30 napban

    Ez az Ön profilja?
    Kapcsolat

    Ez az orvos nem engedélyezi az online bejelentkezéseket

    Kérjük, add meg az e-mail címedet. Értesíteni fogunk, amikor be tudsz jelentkezni online az orvoshoz.

Az orvosról

Bemutatkozás

Az 1980-as évek vége óta dolgozom ideggyógyászként, az agyérbetegségek specialistája, ágazati neurológus szakértő és igazságügyi neurológus szakértő vagyok. 1993. óta folytatok magánrendelést; 1998. óta főállásban. Több hazai és külföldi egyetemen részesültem speciális posztgraduális képzésekben. Száznál több hazai és külföldi tudományos konferencián vettem részt és tartottam előadásokat. 12 magyar és nemzetközi orvostudományi társaság tagja ill. elnökségi tagja vagyok. 108 publikációm, tudományos cikkem jelent meg itthon és külföldi szaklapokban négy nyelven. Naprakész szaktudásomat lelkiismeretem szerint igyekszem betegeim javára fordítani. Rendelőm nem "elit" rendelő: nincs márványpadló és kávét főző recepciós hölgy..., nincs viszont több hetes előjegyzés és kíváncsi asszisztensnő sem. A rendelési napokon előzetes időpont-egyeztetés nélkül is mindenki sorra kerül; egyéb időpontokra előjegyzés kérhető.
A panaszok megbeszélése és a szükséges vizsgálatok diszkréten, asszisztencia indokolatlan és zavaró jelenléte nélkül történnek.Magyarország egész területéről évek óta bizalommal fordul hozzám számos neves művész, politikus, vezető üzletember. Igényeik és a legkorszerűbb szakmai irányelvek messzemenő figyelembe vételével gyógyítom őket..., ugyanez a gondosság, figyelem és törődés jár azonban rendelőmben az egyszerű munkásembereknek, vidékieknek, romáknak, időseknek, szenvedélybetegeknek, hajléktalanoknak, nincsteleneknek, kitaszítottaknak is. Annak sem kell sarkon fordulnia, aki a gyógyításért esetleg nem tudna fizetni: a ténylegesen rászorulókat csekély összegért, vagy akár fizetség nélkül is szeretettel ellátom. Különösen is vonatkozik ez a határainkon túl élő (elsősorban erdélyi, kárpátaljai, délvidéki) magyar testvérekre! Szeretettel várom régi és leendő betegeimet!

Betegek véleményei

Vélemény hozzáadása