A betegek kérdései (5495)

 • Tisztelt Gál Adrienne! Fiam miatt miatt irok önnek.Néhány napja teljesen összeomlott.Korábban…

  Tisztelt Gál Adrienne! Fiam miatt miatt irok önnek.Néhány napja teljesen összeomlott.Korábban is sok lelki problémája volt,viszont önről beszélt nekem rengeteget és azt vettem ki a szavaiból hogy nagyon bizik önben,és nagyon szereti önt.Azt mondta önhöz akar járni,és én ezt támogattam,de mos pár napja csak néz maga elé egész nap,és nem tudja mit akar,vagyis már én úgy látom semmit sem akar.Elolvastam néhányat levelezésükből,csak ön tud neki segiteni,bár én nem kérem,nem is kérhetem,de örülnék neki,ha ön segitene.Azt látom hogy irt a fiamnak,amiben lemond a kezeléséről.Nem tudja hogy én irtam önnek,valószinüleg szégyelné,hogy beleavatkoztam a dolgaiba.Tudni kell,hogy ő rendkivül érzékeny gyerek,és ha nem lenne az,nem volna költő,itt annyit még irnék hogy fiam jelentős költő,de ennek az ára az is hogy sokat szenved a lelki dolgoktól.Látom hogy nics értelme az életének,napok óta csak néz maga elé.Kérem próbáljon meg valamit,csak ön segithet,ezt anya ként mondom önnek.Katalin.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Katalin!

  Inkább írjon az e-mailemre az egészről.
  adriengal@gmail.com
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Öcsém december végén kórházba került ,kábítószer indukálta pszichoaktív zavart…

  Tisztelt Doktornő!
  Öcsém december végén kórházba került ,kábítószer indukálta pszichoaktív zavart diagnosztizáltak nála. Január közepén ment haza,azóta kényszeres cselekedetei vannak, (kanálfényezés) egyszer kereste a rendőrség gyújtogatás miatt, tegnap pedig az "elnökkel " beszélt. Gyógyszerei közül valamit azonnal kidobott a többi pedig elfogyott , betegségtudata nincs.
  Ezelőtt nem volt pszichátriai problémája.A kórházban csak annyi felvilágosítást kaptunk,hogy amiért bekerült elmúlt és amennyiben ismét droghoz nyúl skizofrén állapotba kerülhet. Édesanyámmal él együtt nem tudom mit tehetnénk , mert az állapot rosszabbodik.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  A leírása alapján talán most is pszichotikus állapotban van, jó lenne, ha pszichiáter kezelné. Lehetőleg olyan, aki a ért a drogokhoz is.
  üdv. dr. G.A.

 • A tortenet nagyon hosszu de a legyeg az hogy egy baratnom hivjuk annanak , betegesen kibeszeli…

  A tortenet nagyon hosszu de a legyeg az hogy egy baratnom hivjuk annanak , betegesen kibeszeli az egesz tarsasagi koret es nagyon sulyos onertekelesi zavarai vanak hazudozik stb.. ezt elmindtam az eggyik kozos baratnonknek hivjuk beanak , aki elmondta mindenkinek akit kibeszelt anna. Bea es mindenki mas bosszut akart lejarato gadjaratok sorozata indult amig anna anyja kozbe nnem avatkozott es engem tett felelosse, en kialtam beaert mert anna anyukaja beat okolta , de bea nem alt ki melletem es kibekult mindenki annaval ea anyukajaval es azota senki nem all velem szoba... nem ertem en nem akartam balhet ok akarrzak bosszut meg is en jottem ki rosszul a dologbol es most engem utalnak.. szlrnyu erzesek kerinhenek benemm, hogy tudnam ezeket legyurni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Úgy tűnik nem csak a barátnője beteges, hanem az egész társaság is. , főleg Bea... Ha normálisak, akkor idővel ez tisztázódni fog magától.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Adrien, kérem segítsen! Pár éve betegesen félek a hajléktalanoktól, az általuk terjesztett…

  Kedves Adrien, kérem segítsen!

  Pár éve betegesen félek a hajléktalanoktól, az általuk terjesztett betegségek miatt. Nem tudom, ez mennyire egyedi eset-e.
  Ma a zsúfolt metrón nem vettem észre, és egy nagyon büdös, szakadt, épp mögöttem szállt le, pár pillanatra hozzám is ért, meg a csomagjai, amiben ki tudja, mik voltak.
  Azóta itthon aggódom, és nagyon rossz a kedvem, semmi másra nem tudok koncentrálni. Minden ruhámat, táskámat azonnal dobtam a mosógépbe, de így is félek, hiszen az élősködők ellen az sem használ, nagyon félek.
  Tudom, sejtem, hogy az ilyesmit inkább gyógyszerrel kellene kezelni, de tud valami tanácsot adni, mitől nyugodhatnék meg vagy oszlathatnám el a félelmeimet? Amik azt gondolom, nem is teljesen alaptalanok.
  Ha egy orvos, bőrgyógyász is megerősítené, hogy így nem kapok el semmit, talán kicsit megnyugtatna, de teljesen az sem. Mióta ez a félelmem van, olyan, hogy egy ennyire szakadt hajléktalan hozzám ért, még nem volt, most nagyon kétségbe vagyok esve. Remélem, tud segíteni.

  Köszönettel; Egy 25 éves aggódó f.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves F!

  Egy egészséges immunrendszerű ember ennyi kontaktustól nem kap el semmit. Ön valószínűleg túlzásba viszi az aggódást. Terelje l a figyelmét erről, ne engedje, hogy ez a félelem uralja önt.
  Egyébként,mivel ez nem egy reális félelem, a félelem gyökere máshol lehet.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Nem megoldás a 75 mg, épp annak szedése közben jelentkezett először a szemprobléma.…

  Tisztelt Doktornő!

  Nem megoldás a 75 mg, épp annak szedése közben jelentkezett először a szemprobléma. A párom már 4 éve szedte, mikor előjött ez a probléma. A szemfájdalom akkor szűnt meg, amikor a 75 mg-ot megfelezte. Amikor pedig az Olwexya helyett Cipralexet kapott a párom (10 mg), akkor az első napon jól volt, a második naptól a mai napig (negyedik nap) fokozatosan erősödve jelentkezett a fényérzékenység, nyomásérzet. Ezért gondoljuk, hogy sok volt a 75 mg Olwexya-hatóanyaga is, és most sok a Cipralex hatóanyagából a 10 mg is. Emellett természetesen valahogy rá kéne jönni, hogy valóban kell-e még a párom szerotonin-szintjére ilyen gyógyszer, csak hát kinek van manapság 10-15ezr forintja egy 45-50 perces egyszeri beszélgetésre... :S

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves S!

  Nézze, ha egy orvos felír egy gyógyszert, akkor tisztába kell lennie a következményekkel és kezelni kellene. Ebben esetben lehet, hogy úgy került sor a gyógyszer felírására, hogy az indikáció nem volt tisztázott ( pontos diagnózisra gondolok) Mivel úgy tűnik nem múlik el ez a mellékhatás és elég zavaró, és tekintettel arra, hogy pszichiátriai gyógyszer okozza feltehetően ebben a gyógyszerben jártas szakorvoshoz kellene fordulni, ha magától nem múlik el az egész. Tb alapú rendelésen nem próbálták meg?
  Próbálják meg a fél tbl-t a Cipralexból, talán segít.
  Érdemes lenne utánazéni a gyógyszer interakcióknak ( kölcsönhatások) is.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! A párom az Olwexya-t a gyomra miatt kapta, annyira tönkre ment, hogy semmit…

  Tisztelt Doktornő!

  A párom az Olwexya-t a gyomra miatt kapta, annyira tönkre ment, hogy semmit nem tudott enni, mindentől égett. A gasztroenterológus szerint szomatikus a probléma, kapott ezért a párom nyugtatót, savlekötőt és a szerotonin szintjének egyenletesen tartásáért Olwexya-t. Mikor megjelent a szemprobléma, s az Olwexya-t megfelezte, a szemprobléma elmúlt. Ekkor elment a párom a gasztroenterológusához (azért nem pszichiáterhez, mert horribilis összegbe kerül egy konzultáció még hozott leletekkel is), aki az Olwexya helyett felírta a Cipralexet, hátha az Olwexya hatóanyaga okozta a szemproblémát (minthogy le volt írva mellékhatásként a tájékoztatóban). Most azonban, hogy már pár napja szedi a Cipralexet, újra megjelent a szemprobléma, még nem olyan vészes, mint volt, de egyre fokozódó (fényérzékenység, nyomásérzet a jobb szem körül), és ezért arra gondoltunk, nem a hatóanyag okozza a problémát, hanem esetleg a mennyiség, amennyit a gyógyszerből beszed - lehet, hogy nem lenne szükség ekkora mennyiségre? Nem tudom, hogyan lehetne rájönni a probléma nyitjára, nem szeretnénk, ha visszatérne a szemprobléma. Azért gondoltunk mennyiségi problémára, mert amikor a párom a 75 mg Olwexya felét szedte be, megszűntek a panaszai.

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ezek szerint a megoldás a 75 mg Olwexya?
  Ha nem múlik el, keressenek fel egy jó pszichiátert, hiszen most úgy lett mellékhatása egy pszichiátriai gyógyszernek , hogy nem is pszichiátriai indikációban szedte.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Párom négy éve szedte a napokban abbahagyott Olwexya-t (75 mg), amikor…

  Tisztelt Doktornő!

  Párom négy éve szedte a napokban abbahagyott Olwexya-t (75 mg), amikor megjelentek szemproblémái: fényérzékenység, pupillatágulat. A gyógyszer elhagyásakor ezek a panaszok elmúltak, de, hogy az elvonási tünetek ne rosszabbodjanak, folytatta a gyógyszer szedését, illetve a mennyiséget megfelezte. Mikor eljutott gasztroenterológusa rendelésére (ő írta fel mert a gyomorproblémáit szomatikusnak ítélte), az orvos 10 mg-os Cipralexet írt fel, ami pár napig be is vált. Két napja azonban újra elkezdődtek a szemproblémák, egyelőre enyhébb változatban, de ma már rosszabb, mint tegnap volt, feltételezzük, hogy ismét lesz még rosszabb is. Az Ön tapasztalatai szerint ez lehetséges? Esetleg elég lenne kevesebb a Cipralexből? Mert amikor az Olwexya-t megfelezve szedte a párom, akkor nem voltak szemproblémái. A szemészeten nem tudták megállapítani, mi lehet a probléma, csakis a gyógyszerével lehetett kapcsolatba hozni. Most, hogy ez a gyógyszer is kiváltja a problémát, már nem tudjuk elképzelni, mi lehet a baj, ha nem a hatóanyag? Esetleg a mennyiség?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Oláh Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Oláh Szilvia!

  Nem tudom mi okozhatja. Mi az alap betegség, azt is fontos lenne tudni.
  Ha az Olwexya gyors csökkentése okozza, akkor két-három hét alatt el kellene múlnia.
  Várni kellene és nem kapkodni a gyógyszerekkel, ha valóban indokolt a Cipralex (depresszió vagy pánik betegségre javasolt!), akkor érdemes tovább szedni és megvárni míg hatni kezd. Egyébként ha két napig jó volt a Cipralex a szemtünetekre, utána nem, akkor gyanús, hogy ez csak placebo effektus. Az alap pszichés bajt kellene kezelni.
  üdv. dr. G.A.

 • kedves doktornő! A következőben kérnem a segitségét.Régeben is kezeltek már pánikbetegséggel…

  kedves doktornő! A következőben kérnem a segitségét.Régeben is kezeltek már pánikbetegséggel most újra elöjött,frontint szedek rá.Több betegségem van reflux,gerinc,érszükület.20 éve dohányzom,kávézok nagyon szeretnék felhagyni vele betegségem mitt de nem sikerül,másra sem tudok gondolni hogy hagyhatnám abba napi 10.szál cígit.Reggel remeg a gyomrom és ég ha eszek ha nem akkor is fáj ,szinte csak este vagyok éhes.Minden testrészem fáj,szúrást viszketést érzek,és mintha valami csipne,belém marna,kezem lábam hideg és míntha kirázná valami ezt a fejemben is érzem ,és ugráló érzést testszerte! Mi okozhatja a fájdalmakat és amiket érzek mintha a csontom fájna.Hogyan tudnám abbahagyni a dohányzást ilyen pánikal ha nem gyujtok rá úgy érzem megfulladok,erösen dobog a szivem úgy érzem nem birok menni,pedig nagyon szeretnek lemondani,hátha javulás lenne egészségi állapotomba!Ön szerint melyik betegség okoz ilyen panaszokat?válaszát várom és nagyon köszönöm!Maradok tisztelettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Sajnos vizsgálat nélkül nem tudok válaszolni a kérdésére, hogy mi a baja. Jelentkezzen dohányzás leszoktató programra, ami lelki és orvosi támogatást is ad.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves doktornő Egy dologgal kapcsolatban nagyon kíváncsi lennék a véleményére... ön szerint…

  Kedves doktornő


  Egy dologgal kapcsolatban nagyon kíváncsi lennék a véleményére... ön szerint a leírás alapján ez a kapcsolat menthetetlen, vagy lehet még tenni valami(mediáció vagy párterápia)?

  A lényeg egy mostani friss eset, ami megijesztett. A párom már lefeküdt aludni, leoltotta a lámpát, én utána mentem be, és felkapcsoltam a lámpát mivel sajnos lett valami fertőzésem, és kúpot kell használnom, és mondtam páromnak, hogy eztán neki kéne leoltani a lámpát, mert utána nem jó már felkelni. Erre felpattant (de mint egy őrült), rávágott a lámpakapcsolóra kettőt hármat de úgy, hogy azt hittem, kiesik a helyéről, majd visszaugrott az ágyba és kérdezte,hogy most boldog vagyok? Köpni nyelni nem bírtam, meg voltam ijedve,sosem láttam még ilyennek. Majd miután lenyugodott valamelyest, ugyan elnézést kért, de közölte, hogy én miért érzem magam hercegnőnek, hogy pattogtatom, és nem vagyok rá tekintettel h ő már lefeküdt, bevackolt és félig aludt. Szerinte 1: sötétben is meg lehet ezt csinálni 2: lehet hozzá kislámpát használni amit magam is le tudok kapcsolni 3: attól ha felkelek még nem jön ki...Ön szerint én állok rosszul ehhez a kérdéshez? Nem hiszem. Ez nem lehet magyarázat a hirtelen agresszivitására... és kérdeztem mi lenne ha gyereke lenne...és az felsírna vagy fel kéne hozzá kelni...azt is a földhöz vágná?? Közölte, nem, az egész más, mert arra akkor úgy készül. Szerintem ez egy nagy duma sajnos. Most valóban akkora nagy baj volt, hogy erre a kis apróságra megkértem? Mi ez a világ nagyobb bajaihoz, problémáihoz képest amit majd meg kell(ene) oldania az életben? Ezzel a mai kirohanásával úgy meglepett és megijesztett, hogy mire számítsak eztán? Hogy számítsak rá eztán nagyobb dolgokban??Szerinte viszont én vagyok önző, és rá egyáltalán nem figyelő, és őt tekintetbe vevő,meg közölte, hogy úgy érzi, én elszívom az energiáját, szívom a vérét, elnyomom, abszolút nem figyelek rá, hogy neki mi lenne jó, meg hogy ő hogy érzi magát. De mégis, ennyire lusta hogy egy ilyen kis dolog ennyire kiakasztotta? Merthogy fáradt már napok óta, mindig nagyon későn fekszünk le aludni, mostanában is voltak viták köztünk. Ő is ezután ugyan bocsánatot kért, és mondta hogy meglepődött magán is, mert ő sem volt ilyen soha, de bevallotta, lehet hogy én váltom ki belőle, hogy rossz hatással vagyunk egymásra. Valami elromlott, igaz nem mostanság, nem foglalkoztunk vele, és most jön ki, de nagyon. Nyilván mindketten hibásak vagyunk. Én sem vagyok egyszerű eset, tudom. Páromnak meg úgy érzékelem,elfogyott a türelme, belefáradt, beleunt, ő is gürizik napi 9-10 órát, alig van egymásra időnk, nem kommunikálunk eleget és jól egymással, két évig nem volt egy közös hétvégénk sem szinte, mert a hétvégéken szombaton munkéja volt, aztán zenekarozott, próbák, koncertek, meg anyucilátogatás vidékre, már ő is belátja,hogy ez megronthatta a kapcsolatunkat, ez nagyon sokáig ment, hétköznap meg dettó szinte alig találkoztunk, akkor én is dolgoztam még, összevissza, hol délelőtt, hol délután. Valamit nagyon nem jól csináltunk. Igaz én is annyira utáltam az akkori munkám, hogy másról sem beszéltem, totál kikészített, vele is szinte alig foglalkoztam. Most ő ugyan abbahagyta a zenélést ez év januárjától, hogy többet lehessünk együtt, de ez (még) nem érzékelteti a hatását. Meg valahogy mintha belefáradt volna közben párom a kapcsolatunkba, vagy valami hasonlót érzek. Már nem motivált. Igaz mondja hogy szeret, meg fontos vagyok neki, s a felszínen így is mutatja, de közben egy csomószor mondja azt is, hogy én ugráltatom, pattogtatom, uralkodni próbálok rajta, elnyomom, amúgy sincs elég önbizalma. Mintha minden kérésem neki már teher volna. Nyilván én is hibás lehetek ebben, lehet az én viselkedésemben is vannak komoly hibák, de szerintem vele sem stimmel valami. Sajnos biztos van olyan pont, ahonnan már nem menthető egy kapcsolat. Párom is csak arról beszél, másképp KÉNE egymáshoz állnunk, máshogy KÉNE csinálnunk, (amit én úgy érzem, az utóbbi egy - két hónapban meg is próbáltam elkezdeni-nyilván a munkahelyi nyomás sincs rajtam-hogy jobban figyeljek rá és türelmesebb legyek), de ő meg totál passzív. Úgy fogalmazott, úgy érzi magát, mint egy szilva, ami az elején még friss és érett volt, de mostanra összeaszódott. Igaz, mondja azt is, hogy nagyon sokat melózik, fáradt, na de más férfi is dolgozik.Ilyeneket is mond, hogy ő nem kap elég nyugalmat tőlem, amit várna. Szóval lehet hogy rádöbbent, hogy mégsem olyan a személyiségem, amilyet ő akarna?
  Mit gondol a doktornő, ez egy haldokló kapcsolat vagy még menthető?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Egy kapcsolat menthetősége a két ember kölcsönös és mély szeretetén áll vagy bukik meg.
  Amennyiben igazi tanácsra van szükség, keressen meg személyesen egy pszichoterapautát.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Szakértő! 54 éves vagyok ,megismerkedtem egy aranyos férfival- 6-7 találkozás után eljutottunk…

  Tisztelt Szakértő! 54 éves vagyok ,megismerkedtem egy aranyos férfival- 6-7 találkozás után eljutottunk az intim együttlétig ami elég furcsán sikerült számomra ,ugyanis ő elkezdett simogatni,csokolództunk tehát az előjáték rendben volt. Amikor úgy éreztük hogy levetközünk ,ez nálam meg is történt de ő csak a felsőruházatát vette le (ezt is furcsáltam),elkezdett engem a nemi szervemen orálisan izgatni ami nagyon jó volt ,csak hogy én is szerettem volna viszonozni és amikor utaltam arra hogy vegye le az alsó ruházatát ,furcsa mód egyszerűen úgy reagált hogy ő neki kell még legalább 2-3 ilyen alkalom hogy úgy is együtt legyen velem ,vagy is hogy közösüljünk és folytatta tovább az orális izgatást. Nekem meg kavarogtak a gondolataim hogy én bizalmat adtam neki azzal hogy a nemi szervem intimszférájába engedtem és én meg nem élvezhettem az ő testével való érintkezést.mert úgy gondolom hogy nem kell feltétlenül mindjárt az első alkalommal közösülni de én is megkaphattam volna azt a lehetőséget hogy a meztelen testét megérintsem. Valahogy úgy érzem mintha a testemet csak a saját élvezetére használta volna és nem számitott neki hogy én is szeretném őt kényeztetni. Csak két komoly kapcsolatom volt és ezért nincs tapasztalatom hogy ezek a furcsa dolgok egy férfinál mit jelentenek. Szeretném kérni az ön véleményét és ha lehet akkor tanácsot is hogy mit tegyek? Üdv: Kocsis Tiborné, Katika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nézze, a szexuális szokások és érzelmi érzékenység nagyon különböző az embereknél.
  Amennyiben ez önt zavarja, ebből induljon ki és próbálja úgy irányítani az együttlétet, hogy önnek is jó és teljes legyen, ne érezze ezt a kiszolgáltatottságot.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Egy betegség megállapításában kérném a segítségét. Egy középkorú nőről van…

  Tisztelt Doktornő!
  Egy betegség megállapításában kérném a segítségét. Egy középkorú nőről van szó, ha ez lényeges, több évtizede öngyilkossági kísérletei voltak, de a kezelést nem fogadta el.
  Sokáig párkapcsolata volt egy férfivel, aki zaklatta és rendszeresen bántalmazta. Általában nála valamiben kevesebb embereket választ, olyat aki ízléstelen, hazudozó és valamilyen betegsége van.
  Párkapcsolataiban mindig alap volt a hazugság, sértegetés, megalázás és a zsarolás.
  Állandó veszekedéseik voltak, amíg együtt éltek, mindig problémáik voltak. Az illető csak pénzért volt hajlandó vele lenni. A középkorú nő ennek ellenére tagadja, hogy valaha lett volna bántalmazás, pedig szinte naponta volt (csodálkozik, ha mondják neki).
  A párkapcsolataiban történteket végül is egy ürességre cseréli, mert szerinte sosem volt semmi.
  Azt is tagadja, hogy a kapcsolatuk rossz lett volna. Utána egy rövid és problémás kapcsolata volt, egy olyan emberrel, aki mindig megalázta, jelenleg is mint használati tárgyat tartja, ruháit kimosatja vele, pénzt kéreget, közben van barátnője. Az ismerősét a „barátjának” hazudja, pedig az illető nyilvánosan prostituáltnak tartja, semmit nem akar tőle és egy komoly párkapcsolatban van egy számára értékelhető nővel. Szerinte mások nem engedik, hogy együtt legyen az illetővel, aki elmondta neki, hogy sosem szerette. Másokat terhel a párkapcsolataival, naponta órákig telefonál arról, hogy éppen ki és hogyan nem engedi, hogy együtt legyen a férfi ismerőseivel. Annyira fontosnak tartja önmagát, hogy szerinte a családja csak vele foglalkozik. Amikor telefonál, akkor elbújik és halkan beszél, mert szerinte kihallgatják. Ismerőseivel suttogva beszélget, mert szerinte a „falnak is füle van”. Tisztaság mániája van, elmondása szerint fél a baktériumoktól, ezért sokféle tisztítószerrel takarít, de csak időnként, egyébként koszban és valószínűleg szándékos rendetlenségben lakik.
  Tizenéveseknek való ruhákat szokott hordani, de csak időnként. Azzal zsarol másokat, hogy lehet, hogy holnap már nem lesz. Azt mondja azért önző, mert már nem akar semmit az élettől.
  Neveket nem meri mondani, egyes szavakat is csak elváltoztatott módon. (betűket cseréli). Az is furcsa, hogy márkanevükön nevezi a dolgokat, nem az átlagos megnevezésükön. Egy olyan tünete van, ami eléggé furcsa: szinte csak másokkal történtekről beszélget és szerinte ami mással történt, azt el kell titkolni az elől akiről szó van, mert nem tudhatja meg.
  A régebbi – számára kellemetlen – eseményeket letagadja, illetve az ellenkezőjét bizonygatja. Ezeket olyan esetekkel támasztja alá, ami nem valós. A saját életét egy önfeláldozásnak tartja, de mások tényleges önfeláldozása szerinte nevetséges és önzés. Ami neki probléma, azt más problémájának nem fogadja el.
  Ugyanazt a tettet, ha más teszi, akkor rossznak minősíti, ha viszont ő teszi, akkor jónak. A jelenlegi rossz tetteivel is így van, szerinte csak jót akar olyan tettekkel ami sehogyan nem nevezhető jónak. Viselkedéséből az derül ki, hogy igaznak gondolja a hazugságait.
  Aki nem ért egyet vele, azt betegnek nevezi. Ez a sértegetése néha nagyon támadó. Akár hónapokig áskálódik az ellen, aki szembesíteni akarja a valósággal.
  Az nem tudom mennyire fontos, hogy az anyukája mondja meg neki, hogy mikor mit tegyen és félti attól, nehogy idegesítsék az emberek. Naponta többször felhívja telefonon a néni, és kérdezgeti tőle, hogy ugye nem bántják és nincs-e semmi baja. Néha lázad ellene, de általában azt teszi amire az eléggé arrogáns, idős néni utasítja. A nénit egy zsarnoknak tartja, még egy napig sem tud vele egy helyen tartózkodni. Viszont neki is hazudik, az önmagával kapcsolatos kellemetlen történéseket inkább titkolja és máshogyan mondja el. Ugyanúgy viselkedik másokkal ahogyan vele az anyukája, nagyon zsarnokian, általában kihasználja a nála rosszabb helyzetben lévőket. Segíteni is csak úgy tud, ha utána évekig emlegeti, és meg van sértődve, hogy segítenie „kellett”.
  Szerinte mindenki beteg, csak ő nem. Mások állítólagos tüneteiről, "súlyos betegségeiről" telefonálgat naponta órákig. Nagyon eltúlozza, „érdekesebbé” teszi a történteket, és lehetőleg úgy, hogy hetekig téma legyen, és panaszkodni tudjon róla. Olyankor rohamokat játszik el, és sajnáltatja magát. Meggyőződése, hogy amit kitalál az igaz.
  Jelenleg egy bírósági ügyben hamisan tanúskodott, ezért lenne fontos, hogy mi a betegsége.
  Segíteni szeretnék neki, mert ha beteg akkor azért hazudik. A régebbi élettársa is belevitte illegális ügyekbe, a dolgaival mások életét is tönkreteszi, és problémát okoz azzal, hogy hazudozik.
  Ezért az a kérdésem, hogy orvoshoz kell-e küldeni, és ha igen, milyen betegséggel, vagy bűncselekménynek számít a viselkedése?
  Köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  A leírás alapján nem tudom diagnosztizálni. nem is lehet. Viszont, ha egy ember pszichiátriai beteg, akkor sem feltétlenül jelent mentséget egy hamis tanúzás, csak akkor, ha az illető ember igazságügyi pszichiáter szerint nem beszámítható.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Afiam bipoláris zavarban szenved kevert tünetekkel.Depakine Chronó 1300 mg…

  Tisztelt Doktornő! Afiam bipoláris zavarban szenved kevert tünetekkel.Depakine Chronó 1300 mg szed és Litikarbot 1000 mg-ot az lenne a kérdésem ,hogy élete végéig szedhetők ezek a gyógyszerek károsodás nélkül,ő most 26 éves ha nem akkor mitől lehet sabilizálni az állapotát?Előre is köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Általában a pszichiátria szabályai szerint igen, élete végéig szednie kell a gyógyszert.
  Pszichoterápia, homeopátia lehetőséget ad a teljes gyógyulásra, a gyógyszer mentes életre.
  üdv.. dr. G.A.

 • Kedves Doktor Nő! Fluoxetin zentivát szedek, körülbelül egy hete, a kérdésem rövid lenne.E gyógyszer…

  Kedves Doktor Nő!
  Fluoxetin zentivát szedek, körülbelül egy hete, a kérdésem rövid lenne.E gyógyszer előtt frontint szedtem, 1x egy héten, mert nagyon ki tudtam magam aludni tőle.Tényleg csak este, elalvás előtt, és ritkán.sajnos rossz alvó vagyok, és ilyenkor a frontin annyira nagyon hatásos!
  Kérdésem a következő!
  Napi 1 db fluoxetin zentiva mellé, szedhetek egy héten 1x, esetleg 2x frontint? Lehetséges a két gyógyszer kölcsönhatása?
  Nagyon köszönöm mielőbbi válaszát!
  Lilla

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Lilla!

  Igen nyugodtan szedhet, de hosszú távon az alvászavar okát kell kezelni.
  üdv. dr. G.A.

 • tisztelt dr nö. panikbveteg vagyok, mar több eve coaxilt szedek 3x1, plussz szedek fokhagyma…

  tisztelt dr nö. panikbveteg vagyok, mar több eve coaxilt szedek 3x1, plussz szedek fokhagyma tablettat es iszok citrofu level teat. az a helyzet ha idegeskedek meg mindig fellepnek a tunetek. de alltalaban jol vagyok. most ket napja megint elö jött szorongas es izomfeszules formajaban. az a helyzet eleg rossz a parkapcsolatom nem tudok a fiutol szabadulni es ezgeneralja a betegsegem panaszaim.eleg kellemetlen amikor ki jön. kerem irjon irassak meg gyogyszert plusszba? toth hajnalka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Tóth Hajnalka!

  Talán a kiváltó okot kellene kezelni, a szituációt, ami kiváltja ezt a szorongást, nem? Nem újabb gyógyszereket szedni...
  Pszichoterápia kellene.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves doktornö! Egyszerüen nem tudom a gondolataimat elterelni a pánikomról a félelmemröl és…

  Kedves doktornö! Egyszerüen nem tudom a gondolataimat elterelni a pánikomról a félelmemröl és a szorongásomról.Remegek gyomor idegem van föleg akkor ha tudom hogy mennem kell valahova.pl orvoshoz.Mert nagyon nem is járok sehova egyedül mert félek.Egy hónapja szedek rá gyógyszereket nem érzek javulást.egyáltalán lesz javulás?el vagyok kenödve.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!
  A pánikot, szorongást nem csak gyógyszerrel, hanem pszichoterápiával és homeopátiával is lehet kezelni, tessék elkezdeni!
  Segít még a relaxáció, autogén tréning, jóga rendszeres sport is.
  Ez egy gyógyítható betegség!
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! 32 éves nő vagyok, jelenleg férjemmel és két kisfiammal külföldön élünk 3…

  Tisztelt Doktornő! 32 éves nő vagyok, jelenleg férjemmel és két kisfiammal külföldön élünk 3 éve. Problémáim már régóta meg vannak, de mára oly mértékben felülemelkedtek rajtam, hogy úgy érzem, ez így nem élet. Nincs semmi önbizalmam, félek minden ismeretlentől, újtól, az emberektől, nem vagyok képes elmenni dolgozni, mert rettegek attól, hogy nem fogom tudni elvégezni a munkát, állandóan azt érzem, hogy mindig figyelik, hogy mit hogyan csinálok, nem tudok feloldódni, beszélgetni, ismerkedni, egy közösségbe beilleszkedni, zavaromban elpirulok, nincsenek összefüggő gondolataim, leblokkolok, bepánikolok, sírási roham jön rám. Semmire nem vagyok képes, már ott tartok, hogy " bezártam magam " a lakásba. Nagyon szeretnék haza költözni, mert itt a nyelvvel sem boldogulok, az pluszban meggátol mindenben, olyan mintha rab lennék, még annyira sem vagyok képes, amire otthon az lennék. Úgy érzem, otthon bátrabb lennék, mert nem akadályozna mindenben a nyelv, és tudnék járni szakemberhez is, amire itt esélyem sincs, viszont sajnos egyelőre nem mehetünk haza anyagi okok miatt, pedig érzem, hogy a kint lét teljesen padlóra tett, csak vegetálok. Kérem, adjon tanácsot!

  Köszönettel

  Judit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Judit!

  Nem gondolkodott még el a skype terápián? Sokat segíthetnek a beszélgetések, tisztázni az igazi problémát.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Dr.nő! Coaxilt szedtem 2 hónapig de sajnos nekem nem vált be. Kaptam helyette cipralex…

  Tisztelt Dr.nő!
  Coaxilt szedtem 2 hónapig de sajnos nekem nem vált be. Kaptam helyette cipralex 10 mg-os tablettát, 2 hét után nagyon felerősödtek a tüneteim tőle ekkor megemelték az adagot 20 mg-os cipralex meltz-re. Összességében egy hónapja szedem, a mellékhatások elmúltak de még nem érzem az igazi hatását a gyógyszernek. Szedek mellé nyugtatót is! Kérdésem az lenne, mivel mindenki mást ír a fórumokon erről a gyógyszerről, hogy mennyi időnek kell eltelnie, hogy pozitív hatását érezhetem a gyógyszernek? Vagy ez sem válik be nekem? Köszönöm szépen válaszát: Piroska

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Piroska!

  max -4 hét.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Dr nő! 2 és fél éve vagyunk a párommal együtt, van egy 1 éves gyerekünk. Imádjuk egymást,…

  Kedves Dr nő!

  2 és fél éve vagyunk a párommal együtt, van egy 1 éves gyerekünk. Imádjuk egymást, szerelem volt első látásra. Én 25 éves vagyok, ő 35. Egy ideje zavar egy gondolat. Ő majdnem minden nőnek adott volna esélyt egy kapcsolatra, előttem 4 hónappal meg volt egy futó kapcsolata egy elég rossz hírű lánnyal. Ő nem ismerte, találkozgattak, lefeküdtek. Párom azt mondta mikor rákérdeztem hogy érzett e iránta valamit azt mondta hogy nem igazán akkor ő bulizgatott.De ha a lány hajlik rá akkor megpróbálta volna vele, majd kisül belőle valami. Én más vagyok. Nekem meg kell hogy fogjon az illetőben valami, különben nem tudok vele mit kezdeni és ezt már az első találkozáskor megérzem. Tehát nem kezdek bele semmibe ha nem mozgat meg. Volt egy másik lány is akivel csak találkozgatott és nem történt semmi de elég érzelemdús levelezgetésekett váltottak. Ő azt mondta csak jól esett írogatni, meg jól esett hogy tettszik valakinek mivel régen duci volt és akkor lefogyott. De érzelem nem volt mögötte. Azon töprengek vajon tényleg engem akart? Vagy csak úgy jöttem és én voltam a leg ésszerűbb döntés mivel a többi lány nem akart tőle semmit. Tudom hogy szeret és az első perctől kezdve érzem, de vajon a többi lány iránt is tudott volna így érezni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Sajnos nem tudok erre válaszolni. Egy kapcsolatban sohasem a múltat kell firtatni, hanem a jelenben kell élni.

  üdv. dr. G.A.

 • Fiam 19 éves 2ével ezelött rosszul let(vírus miatt) a Deák téren,azóta időközönként szorongás,depresszió,pánik…

  Fiam 19 éves 2ével ezelött rosszul let(vírus miatt) a Deák téren,azóta időközönként szorongás,depresszió,pánik rohamok jönnek rá.Ha egyedül van főként tömegbe,bevásárló központokban,utcán,metrón jött elő ilyenkor ki kell menekülnie.Magas pulzus szédülés,vérnyomás nővekedés,hányinger,remegés fogja el!Tavaly óta megszűnt most kb.2hónapja jött elő.Mit lehet evvel kezdeni?Gyógyszer szedés nélkül?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Javasolnám a pszichoterápiát, homeopátiát, esetleg kineziológiát.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Férjem ügyében kérném tanácsát. 35 éves, alapvetően nagyon jó kedélyű,…

  Tisztelt Doktornő!

  Férjem ügyében kérném tanácsát. 35 éves, alapvetően nagyon jó kedélyű, humoros ember. Azonban utálja a munkáját, de jól fizet (vezető beosztású), ami miatt nem akar másikat keresni ill. a hitelünk miatt sem. Viszont amióta 1 éve megszületett a kislányunk, minden reggel úgy megy be dolgozni,mint aki a saját kivégzésére menne. Borzasztó szomorú és tőlünk elvett időnek érzi.
  Délután, amikor újra velünk van, ismét vidám és önmaga. Hogyan tudnám megszerettetni (vagy legalább elfogadtatni) vele azt, hogy sajnos nem lehetünk mi hárman állandóan együtt, erre csak a hétvége ad lehetőséget. Tudom, hogy munkahely váltás lenne az igazi megoldás, de addig is mit tehetnék?

  Sokat beszélgettünk arról, hogy ez az élet rendje, de csak néhány napig segít, aztán megint kezdődik az egész előlröl. Ha tudna ajánlani valami olvasmányt⁄könyvet, ami segítene abban, hogy elfogadja, esetleg meg is szeresse a hétköznapokat, annak nagyon örülnék!

  Segítségét előre is köszönöm!
  Judit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Judit!

  Az ok, ahogyan írta , utálja a munkáját. Valószínűleg igen családszerető is a férje. Mindenképpen változtasson munkahelyet a párja, ez hosszú távon komoly bajokat okozhat, akár testi betegséget is.
  Ha jól értettem nem a hétköznapokat akarja vele megszerettetni hanem az utálatos munkáját. Ez szerintem nem fog menni. Más megoldás kell.
  üdv. dr. G.A.