A betegek kérdései (5564)

  • ÜDVÖZLÖM! Nagyon stresszes vagyok és az utóbbi fél évben méhproblémáim miatt rengeteget idegeskedtem.…

    ÜDVÖZLÖM!

    Nagyon stresszes vagyok és az utóbbi fél évben méhproblémáim miatt rengeteget idegeskedtem. Gyakran felriadok éjszaka és olyan, mintha összeszűkülne, begörcsölne a gégém és semmi levegőt nem kapok. Január elején súlyos hörghurutom volt, azóta fáj a hátam és nehézlégzésem is van. Voltam tüdőgondozóban a röntgenem jó lett, ne hallott semmi krosat sem az orvos, mikor meghallgatott.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a hátfájás (ég, nyom), állandó nenhézlégzés lehet-e a stressztől?

    Köszönettel: Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Anita!

    Igen, lehet.
    üdv.dr. G.A.

  • Kedves Pszichiáter asszony! Jelenleg huszonegy éves férfi vagyok és azért írok önnek mert…

    Kedves Pszichiáter asszony!

    Jelenleg huszonegy éves férfi vagyok és azért írok önnek mert nagyon ki vagyok borulva idegileg. Tegnap este csúnyán összevesztem a barátommal. Megbeszéltük hogy este kilenc körül eljön hozzám és filmezünk, szexelünk. Azonban már rég elmúlt kilenc és még mindig nem jött el még egy sms-re se méltatott. Hiába hívogattam rengetegszer nem vette fel, tíz óra körül elmentem a lakására és addig csöngettem amíg be nem engedett. Azt mondta hogy nem volt kedve eljönni, erre teljesen ideges lettem, többször megütöttem amit nagyon bánok is. Ma hiába írom neki hogy bocsánat nem reagál.
    Tegnapi napom valami borzalmas volt sírógörcsel hazaestem, és sajnos megvágtam a lábamat kétszer is. Egy kicsivel jobb lett utána de aztán meg dühös voltam magamra hogy tönkreteszem magam.

    A kérdésem az lenne hogy ön szerint mit csináljak? Vissza fog még jönni hozzám a szerelmem? Nagyon hiányzik úgy érzem nélküle nem vagyok teljes, mindennél jobban szeretem őt csak sajnos ezt nem értékeli és ellök magától.

    Meg még tudna tanácsot adni hogy ilyen helyzetekbe ne vágjam magam? Pszichiáterhez járok egyébként szorongás és bulimia miatt de csak gyógyszerrel támogat. Pszichológushoz meg nincs pénzem elmenni. Már jártam TB-shez de otthagytam mert nem törődött velem.

    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm:

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Egy egészséges párkapcsolatban nem verekedünk, hanem megbeszéljük a problémát és elbírjuk a negatív kritikát. Ön ezt nehezen tűri...ha valakire rácsimpaszkodik, az ellenérzést szül.
    TB alapon van bentlakásos pszichoterápia is, érdemes lenne megpróbálni - Thalassa-ház, Tündérhegy.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Dr. Gál Adrien ! ELŐZMÉNYEK: Létezik olyan kórkép, amikor korai gyermekkorban…

    Tisztelt Dr. Gál Adrien !

    ELŐZMÉNYEK:

    Létezik olyan kórkép, amikor korai gyermekkorban ért trauma következtében felnőtt ember egyszerűen nem képes a partnerkapcsolatra ⁄ szexre pl. egy fiú esetében sem nőhöz sem a férfihoz tehát a saját neméhez nem vonzódik ? Egyszerűen nem ismeri a nemi életet...kimarad az életéből ?

    Kedves Kérdező!

    sokszor van ilyen, de nem feltétlenül trauma okozza.
    üdv. dr. G.A.

    ÚJ KÉRDÉSEM: MI OKOZZA EZT AZ ÁLLAPOTOT ÉS LEHET-E SEGÍTENI ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Pl. geneika, rossz családi háttér, rossz anya-gyermek kapcsolt, gyermekkori rettegés, megalázás, nemi erőszak...
    Pszichiátriai vizsgálat, pszichoterápia, esetleg gyógyszeres kezelés javasolt.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktorno! Az a problemam, hogy felek a repulestol. Elso 3 alkalommal nem volt semmi…

    Kedves Doktorno!

    Az a problemam, hogy felek a repulestol. Elso 3 alkalommal nem volt semmi gond, majd a 4. utamon ejszaka repultunk es ugy,h nem lattam ki az ablakon semmit nem igazan tetszett a dolog. Azota odajutottam, h akar egy heten 1-2-3x van ilyen repuloszerencsetlenseggel kapcsolatos almom es nem igazan latom hogyan tudnam kezelni a helyzetet, ha megint repulore kene ulni. Lehet furan hangzik, de pl (el)alvassal kapcsolatban is van egy pici "felelmem", ugy erzem olyankor, hogy orakon keresztul ontudatlan es kiszolgaltatott allapotban leszek. Talan a 2 osszefugg annyiban, hogy mind2 esetben teljesen tehetetlen vagyok. Ezekkel a dolgokkal mit lehet kezdeni?

    Udv,

    Adam

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Adam!

    Pszichterápiás feldolgozása javasolt az álmoknak.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktorno!

    Osszefoglalva:
    24 eves vagyok es 3 honapja volt egy panikrohamom (legszomj, labam zsibbadt, fokozott szivveres, nagyon megijedtem, attol feltem vmi komolyabb bajom van -elegge dehidratalt allapotban voltam) egy busz uton. Azota altalaban izgultam emiatt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Adam!

    Ezek kevert szorongásos tünetek - anticipációs szorongás az, hogy ha megmérettetés előtt vannak a tünetek, pánik, ha semmihez nem köthető a roham.
    Pszichoterápia,… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Generalizált szorongással kezeltek tavaly pszichiátrián.Nemrég ideggyógyászaton voltam,ahol az orvos megállapitotta hogy szorongásom van,psych.kezelés javasolt és az alapbajt,amiért mentem.Azt kell mondjam igaza van,élesebb szemű volt az orvos mint az átlagember,mert… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Úgy tudom nem veszik figyelembe, de természetesen meg kell kérdezni. legiobb, ha beszél azzal az orvossal, aki korábban is kezelte.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktornő!Az lenne a kérdésem a Litikarbot Depakine chronóval lehet-e hosszú távon együtt…

    Tisztelt doktornő!Az lenne a kérdésem a Litikarbot Depakine chronóval lehet-e hosszú távon együtt szedni ,nem okoz-e egészségkárosodást.Köszönöm,válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    nyugodtan lehet szedni.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Dr. Gál Adrien ! Létezik olyan kórkép, amikor korai gyermekkorban ért trauma következtében…

    Tisztelt Dr. Gál Adrien !

    Létezik olyan kórkép, amikor korai gyermekkorban ért trauma következtében felnőtt ember egyszerűen nem képes a partnerkapcsolatra ⁄ szexre pl. egy fiú esetében sem nőhöz sem a férfihoz tehát a saját neméhez nem vonzódik ? Egyszerűen nem ismeri a nemi életet...kimarad az életéből ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    sokszor van ilyen, de nem feltétlenül trauma okozza.
    üdv. dr. G.A.

  • T. Doktorur !

    Kis unokám 22 hónapos. Nagyon értelmes, de nem beszél, nem igazán lehet vele komunikálni.
    Április hónapban jön a kistestvér, és a lányom szerint semmit nem észlel ebből a kisu nokám, még nem fogja fel hogy mi és hogyan is változik majd.
    Ujabb kérdés… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Mami!

    Azzal érdemes maradnia, akihez a legjobban kötődik. Ebből ne csináljanak "versenyt",mert a gyermek megsínyli. Az, hogy 22 hónaposan= 1 év 10 hónap, nem beszél,… Még több

  • Tisztelt Drno! Van egy "baratnom" akivel mar evek ota ellaposodott a kapcsolatunk nem az en…

    Tisztelt Drno!
    Van egy "baratnom" akivel mar evek ota ellaposodott a kapcsolatunk nem az en hibambol.
    Mar 2 eve egy szot sem beszeltunk s most meghivott az eskuvojere.
    Elegge meglepett.
    Nem tudom illene elmennem...?
    Nem igazan szeretnek mivel eddig nem kellettem most hogy hogy eszebe jutottam.
    Mi a legjobb lepes ilyenkor hogy en se erezzem magam palira veve es ne is bantsak meg masokat?
    Koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ezt sajnos önnek kell eldönteni, mennyit jelent ez a kapcsolat, mennyire fontos a barátja önnek. Egyébként ha két év szünet után meghívta önt, az nem elég önnek, hogy fontos neki?
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő! 2012 szeptemberében kevert szorongásos és depressziós zavart diagnosztizáltak…

    Kedves Doktornő!

    2012 szeptemberében kevert szorongásos és depressziós zavart diagnosztizáltak nálam. 2013 márciusáig elég kemény időszakom volt, gyakran voltak pánikrohamaim is (éjjelente is), szinte ki sem mozdultam a házból - volt hogy hetekig sem.
    Utána aztán összeszedtem magam (nagyjából), munkahelyem is van, sportolok és most már klasszikus értelemben vett rohamaim nincsenek (nálam a pánikroham mindig úgy nézett ki hogy szédülés, remegés, brutális magas pulzus - 170 is akár - és erős hányinger), de még mindig nagyon szorongok és stresszelek és sajnos nem tudom kezelni a legkisebb stresszel járó helyzetet sem.
    Fáradékony vagyok, alvási zavaraim is vannak, van, hogy 3-4 órát is forgolódok mire elalszok, majd 4 óra múlva felkelek de van olyan is, hogy 12 óra alvás sem elég. Sajnos a memóriám és a koncentrációm is romlott, ez meg eléggé aggaszt, már mindenféle neurológiai betegségeket beszélek be magamnak, mert amúgy sajnos szörnyen hipochonder is vagyok - pedig még csak 21 éves vagyok és nagyon szeretnék túljutni ezen.

    Kisvárosban lakok, itt csak egy pszichiáter van, aki azt mondta, hogy mivel még nagyon fiatal vagyok, ezért ne szedjek gyógyszert, így sosem szedtem - csak gyógynövényeket (citromfű, orbáncfű) illetve a Sedatif PC homeopátiás készítményt.

    Mit gondol, hogyan lehetne ezt legyőzni - végleg? Mert amit eddig tanácsoltak (mozgás, helyes étkezés, relaxáció) csak ideig-óráig segített sajnos.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A leírás alapján komplex a problémája, valóban nem a gyógyszer a megoldás. javasolnám a pszichoterápiát, ha másképpen nem lehetséges, skype-on keresztül.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy körülbelül 3 hónapja volt egy…

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy körülbelül 3 hónapja volt egy pánikrohamom.
    Legalábbis a háziorvosom erre jutott, mivel közvetlen az eset után az EKG eredményemet
    és a vérnyomásom, illetve a vércukor szintem jónak találta. Annyi történt, hogy volt egy
    buli, amiben elég komoly mennyiségű alkoholt fogyasztottam, másnap szinte alig ettem, csak
    lustálkodtam és harmadnap haza kellett buszoznom. A buszon nagyon szomjas lettem és mivel nem
    volt vizem, se a bátyámnak, aki jött velem, elkezdtek ezek a dolgok előjönni rajtam -
    légszomj, fokozott szivverés, lábaim elkezdtek zsibbadni kicsit, meg egyáltalán úgy
    éreztem, h kimegy az erő a testemből. Attól tartottam, hogy elájulok, sőt még az is felmerült
    bennem, hogy szivrohamom van vagy ilyesmi és ott fogok a buszon meghalni. Egyébként kb 1,5
    órás út volt hazáig egy átszállással, szóval nem olyan sok, de nekem egy kész örökkévalóságnak
    tűnt. Végülis kibirtam hazáig, de aztán egyből indulnunk kellett szüleimmel kirándulni, aminek
    nagyon nem örültem, de miután az orvos megnyugtatott minket, hogy "csak" egy pánikroham volt,
    igy mentünk a terv szerint. Ott is az a pár nap elég izgulós volt nekem, de végülis nem jött
    rám semmi ilyesmi. Aztán azóta úgy elvoltam, buszon néha beijedtem, de vittem magammal
    mindig vizet meg telefonomra tettem fel játékot meg zenét, hogy el tudjam magam foglalni,
    vagy éppen nálam volt a laptopom és elkezdtem egy filmet (de azért mindig bennem volt, hogy
    bármikor előfordulhat ez velem újra).
    Ezután 2-3 hete jött ismét egy elég kemény ivós buli, és ekkor már buli közben, amikor eléggé
    részeg voltam szintén rám jött vmi ilyen rossz közérzet, bár arra nem is emlékszem pontosan,
    hogy mit éreztem. De hazavitettem magam, elmentem aludni és ok volt minden. Hanem amikor másnap ilyen
    legyengült állapotomban megint éreztem, hogy kifogy az erő a testemből, levegőhiányom van stb, akkor
    eléggé megijedtem (éreztem, h ez megint nem lesz egyszerű) és ugye nem is lett az, 2 napig teljesen
    parában voltam, alig mertem⁄birtam elaludni, teljesen rossz közérzetem volt, egyszerűen nem tudtam
    pozitiv dologra gondolni (erre még rátett egy lapáttal, hogy nagyon fájt a gyomrom is a
    másnaposság miatt. De nagyjából ahogy kezdett a testem is jobban lenni, én is kezdtem összeszedni
    magam fejben. Szóval ez is "megoldódott". Az eddigi legmélyebb ütés viszont az volt, amikor
    múlt szombaton mentem volna be a városba (20 perces ut) DJzni (életem álma, hogy
    egyszer DJként elérjek komoly dolgokat, egyelőre még csak egy éve csinálom pubokban), a buszon nem
    volt ülőhely, csomó ember ment ilyen bálokba, egész busz úszott a parfümben és ez előhozta belőlem
    ezt a félelmet, hogy "jajj, megint bepánikolok v rosszul leszek" (bár igazán még soha nem voltam rosszul
    szerintem, csak egyszerűen beijedtem nagyon). Végülis sikerült elmennem a végállomásig (ugye ilyenkor
    azon kezdek el agyalni egyből, hogy ha nagyon rosszra fordulna a helyzet akkor még mindig megtehetem,
    hogy leszállok egy hamarabbi megállónál - de ilyen rosszra még soha nem fordult a helyzet. Egyébként itt is
    hozzátartozik, hogy nem ettem előtte rendesen (hiába 1 éve már heti rendszerességgel DJzek, még mindig
    nagyon izgatott vagyok minden alkalom előtt és, ha véletlen pár órával korábban nem ettem magam jól
    tele, akkor eléggé meg vagyok lőve, mert közvetlen indulás előtt már nem nagyon birok enni).
    A lényeg az, hogy leszálltam a buszról, de nem éreztem azt a megkönnyebbülést, mint máskor szoktam
    ilyen esetben. Elértem a helyre, elkezdtem DJzni és ott, amikor éreztem, hogy nagyon üres a gyomrom
    meg ugye DJzés közben eléggé egyedül tud maradni az ember a gondolataival (+ még fáradt is voltam, nem
    aludtam eleget előtte), igy megint beparáztam, rám jött a légszomj, elkezdett a mellkasom feszülni,
    nyomni és úgy éreztem, hogy nem fogom tudni befejezni az estét (ilyenkor kb 9től hajnal 2-3ig
    csinálom és már az első óra után rám jött ez). Aztán ettem pár falatot meg folyamat ittam vizet,
    szóltam a főnöknek - aki az unokatesóm - hogy lehet nem birom befejezni az estét. Ő persze megértett
    és mondta, hogy bármikor, ha úgy érzem ráhagyhatom. Igy ez valamennyire megnyugtatott és végülis
    végigcsináltam, de azokat a gondolatokat, amik akkor jártak a fejemben, azokat nem kivánom senkinek.
    Eddig még a DJzés egy biztos pont volt, ott nem volt ilyen problémám sose, most már ez is veszélyben
    van. + én egy éjszakai repülés óta, ami nagyon nem volt szimpatikus, már attól is szorongok - olyan
    szinten, hogy akár heti 2-3x vagy akár többször is valami repülőszerencsétlenséggel kapcsolatos
    dologról álmodom.
    A kettő úgy függ őssze, hogy amilyen szintet én szeretnék elérni DJzésben, ott a repülés viszonylag sűrű.
    Szóval miközben toltam a zenéket, kb az járt az eszembe, hogy elfelejthetem az álmamiat, ugyanis
    egy DJnek 2 dolgot kell csinálnia - utazni és DJzni. Ha egyik se megy, akkor igen nagy bajban vagyok.
    Visszatérve akkor hajnalban nem is mertem buszra szállni, inkább hivtam egy ismerős taxist (de még
    attól is tartottam, hogy az se lesz zökkenőmentes), aztán vele tudtam közben beszélgetni, igy nem volt
    semmi gond, hazaértem. DE azóta az utcára is félek kb kimenni, nehogy ott rosszul legyek, vagy elmenni
    postára.
    Utánaolvastam ennek a pánik dolognak neten, vettem Bvitamint, Kalciumot, Magnéziumot. Elmentem vérvételre
    bár annak az eredménye még nincs meg (de én nem hiszem, hogy ott lesz ennek a problémának a forrása, sokkal
    inkább a fejemben).
    Annyit még leirnék magamról, hogy 24 éves vagyok, jelenleg a szüleimmel élek és olyan munkát csinálok,
    amit otthon a laptopomon teljes mértékig el tudok végezni. Szóval nem nagyon mozdulok ki, csak mondjuk
    egy héten egyszer. Biztosan ennek is köze van hozzá. Nagyon agyalós vagyok, sokszor nem birok Órákig
    elaludni, mert azon pörög az agyam, hogy az aktuális dolgaimat hogyan fogom megoldani a jövőben.
    Mindeközben még konkrétan tartok is az (el)alvástól picit, egyszerűen amiatt, h olyankor több órán keresztül
    nem leszek magamnál és igy teljesen elvesztem az irányitást. Egyébként vannak barátaim, haverjaim és úgy
    érzem birnak is engem, meg ha nem is találkozunk élőben még szoktunk chatelni. Annyi még, hogy mivel
    a munkám el tudom végezni a nap bármely szakában, igy sokszor összevissza vagyok ébren, ami szintén
    nem jó. Sportolni nem sportolok jelenleg, de most emiatt biztos elkezdek futni, hátha jót tenne. Ja
    és egyébként eléggé el tudok lustulni sajnos.
    A neten én ezek alapján azt találtam, hogy ez az anticipátoros szorongás, ami jelenleg velem történik,
    de semmit nem találtam arról, hogy hogyan kéne ezt kezelni.
    Legyen szives segiteni, volt már törve kezem, lábam, de ennyire kilátástalannak még nem éreztem a dolgokat!

    Ui.: Azt még szeretném megemliteni, hogy a 27 éves unokatesóm kb 1 éve halt meg rákban.
    Természetesen nagyon rosszul érintett a dolog. Nem tudom ennek lehet-e köze
    a problémámhoz.
    A helyesirási hibákért elnézését kérem, amerikai kiosztású a billentyűzetem, emiatt nehézkes volt ezt
    a levelet megirni. Illetve ha tudna, próbáljon meg segiteni ebben a repüléstől való félelmemben is,
    lehet, hogy a közeljövőben fel kell rá ülnöm és egyáltalán nem tudom hogyan fogom kezelni...

    Üdvözlettel,

    Ádám

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Ádám!

    Végtelen hosszú levelét sajnos nem olvastam el, erre önt is megkértem,mikor elolvasta a kérésemet a kérdezőkhöz. Kérem foglalja össze maximum 10 sorban.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő! Új munkahelyre kerültem, ahol a közvetlen kollégám (inkább mellérendelt viszonyban…

    Kedves Doktornő!

    Új munkahelyre kerültem, ahol a közvetlen kollégám (inkább mellérendelt viszonyban vagyunk, de azért az ő hatásköre tágabb⁄értsd: akár nekem is adhat feladatokat) - mások véleménye szerint⁄de a sajátom is egyre markánsabb ebben a kérdésben - a gyanu szerint nárcisztikus személyiségzavarban szenved.

    Elődömmel sajnos nem jöttek jól ki, akit \\"kikészített\\" és egészségügyi okból (agyérgörcs) távozott munkahelyéről. Utólagosan kollégám folyamatosan arról beszél:
    - elődöm elmebeteg volt
    - nem végzett tisztességes és eredményes munkát
    - ismeretség révén került be
    - stb.

    Amikor az elődöm szóba kerül folyamatosan csak negatívumokat mond róla. Gyakran kiabál beosztottjainkkal és folyamatosan \\"az jön le nekem\\", hogy ő mindenkinél mindent jobban tud. Arrogáns és végtelen önző embernek tűnik.

    KÉRDÉSEM:
    - Ön szerint milyen magatartást kellene tanusítsak, hogy ne váljak én is áldozattá?
    - Ön szerint hogyan lehet védekezni ezen magatartás ellen, úgy hogy közben a munkámat becsülettel és eredményesen végezhessem?
    - Ön szerint milyen magatartásbéli \\"fegyverrel\\" tudnám velvenni vele a harcot?

    Várom válaszát!

    Köszönettel,
    Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Péter!

    Nézze, sajnos nem ritka az önző és arrogáns, "én mindent jobban tudok" hozzáállású ember, valóban nehéz elviselni.
    Az egyenes, határozott kiállás néha célravezető, de ezek az emberek általában alattomosak is, úgyhogy hosszútávon nehéz együtt dolgozni velük. Gyakori a lelkiismeret furdalás, bűntudat keltés mint eszköz használat a részükről (manipuláció), ha ön pontosan tisztába van az értékeivel és hibáival, sokkal védettebbé válik.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy a párom és az édesanyja között,beteges…

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy a párom és az édesanyja között,beteges kapcsolat alakult ki.Az anyósom 30 éve a fiaival él,mi 2 éve vagyunk együtt,fél éve én megszakítottam az anyósommal a kapcsolatot(nyomós okkal)és a párom azóta kifordult önmagából,betegesen isteníti az anyukáját.Szexuális gondjaink is akadtak,ha megbeszélünk egy problémát,másnapra elfelejti vagyis átírja a fejében,hogy az nem is úgy volt,mindent megmásít...Ami viszont a legsúlyosabb,hogy kiderült,az anyja molesztálta gyerekkorában(26 éves koráig),párom viszont a mai napig magasztalja,isteníti,beszél róla,aztán egyszer csak mindent visszaszív,és elkezdi védeni az anyját,hogy ezt ő okkal tette.Tejesen tanácstalan vagyok,párom nem akar orvost felkeresni,mert hogy ciki.Kérem segítsen.Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A leírás alapján komoly érzelmi problémái vannak a párjának, egy inceszt kapcsolat az anyával mind az érzelmi,mind a szexuális életben zavart okoz. érdemes lenne pszichoterapautát felkeresniük.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves doktornő! Létezik olyan nyugtató hatású készítmény ami terhesség mellett lehet használni?(…

    Kedves doktornő!

    Létezik olyan nyugtató hatású készítmény ami terhesség mellett lehet használni?( 30 hetes vagyok) Sajnos szinte rendszeres a stressz az életemben.Próbáltam emelt magnéziumot de semmit sem használ.Várom válaszát tisztelettel: Orsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Orsi!

    Igazából nem javasolt. érdemes lenne gyógynövényt kipróbálni, ha nem megy, akkor homopata orvoshoz menjen el.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! A Mirzaten egyik leggyakoribb mellékhatása, a hízás, elkerülhető-e rendszeres…

    Tisztelt Doktornő!

    A Mirzaten egyik leggyakoribb mellékhatása, a hízás, elkerülhető-e rendszeres sporttal?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Igen, sokat számít.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő !

    Ismét segítségért fordulok Önhöz. Legutóbbi írásom óta, felkerestem egy homeopátiával foglalkozó orvost ( nem pszichiáter ) de két órás "állapotfelmérés" után, írt nekem alkati szereket. Akkor hagytam abba a Remotívot is, sajnos nem tudtam annyira fokozatosan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Éva!

    Igen, érdemes a homeopátia mellett kitartani!
    Ezek a tünetek lehetnek a kezdeti rosszabbodás tünetei is ill. a Remotiv elhagyása miatt is lehet.
    javaslom,… Még több

  • Tisztelt Doktorno!30eves vagyok,21evesen volt egy szules utanni depressziom,melyre citapramot…

    Tisztelt Doktorno!30eves vagyok,21evesen volt egy szules utanni depressziom,melyre citapramot kaptam.majd a doktornom mondta visszatero depresszio lett evejk ota panaszmentes vagyok(voltam?)de kb ket hete gyakran meg szedulok,csomot erzek a torkomban es szinte szuntelen faj a fejem.kicsit stresszes volt az utobbi fel evem.mit gondol ujra szednem kene a citapramot!?a haziorvosom szerint a magas pulzusszam es a betalock hianya lehet amit sajnos evek ota nem szedek.varom valaszat koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A magas pulzus szám is lehet az állandó stressztől és feszültségtől. Inkább relaxálni kellene megtanulni, ill. autogén tréning, jóga is javasolt. Ezek kioldják ezt a stresszt. Visszatérő depressziót lehet gyógyítani pszichoterápiával is...
    üdv. dr. G.A.

  • Jónapot!
    Egy 14 éves lány vagyok és nagyon kényszeres... Mindig beképzelek valami nagy traumát(általában betegség) ami miatt ilyen kényszercselekedetekat csinálok. Pl(leellenőrzök, dolgokat, megfogdosok dolgokat, nem szabad egyes szavakat leirnom a füzetbe órán stb..) Anyukámnak mondtam,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Minél előbb keressen fel egy gyermekpszichológust! Az iskolában nincs pszichológus?
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Szakorvos Doktornő! A zárójelentésemben ez van, pszichiátriai szempontból élete során…

    Tisztelt Szakorvos Doktornő! A zárójelentésemben ez van, pszichiátriai szempontból élete során végig követhető panaroid személyiségzavarban szenved, amelynek első dekompenzálása a2010. májusára a munkáltató általi negativ hatására idejére tehető.Innen kezdődtek sorozatos szomatikus tünetei és az ezek bizonyítására irányuló sorozatos vizsgálatai. Kérdéseim. 2010 előtti évekre a panaroid betegségemet miből állapíthatták meg? Ennek a betegségnek még csak a tünetei sem bizonyítottak.Vagy úgy érti hogy a hátralévő életem során végig követhető a fenti betegségem? Ezt a betegséget mi okozza, magas-vérnyomás betegség okozhatja e? 2010 év elején a munkáltató negatív hatásaira lettem stresszes, pszichés, és rendkívül magas vérnyomásom, aminek szövődményei a szív- érrendszeri betgségem angina is megállapított. Köszönöm szépen megtisztelő válaszait. Rozália

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Rozália!

    Ezt a kérdést a véleményt kiállító pszichiátertől kellene megkérdezni, én nem tudom ő mire gondolt.
    Gyakorlati tapasztalat, hogy a paranoid személyiségzavar egy életre szóló betegség, állapot.
    üdv. dr. G.A.