A betegek kérdései (5490)

  • koszonom szepen a gyors valaszt azt akerdest irtam hogy szakitott velem a baratom az erdekelne…

    koszonom szepen a gyors valaszt azt akerdest irtam hogy szakitott velem a baratom az erdekelne meg hogy a nyugtato tea amit javasolt az is okozhat fuggoseget mint a tebletta?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Elvileg nem.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő! 1 éve tartó fizikai betegségem van, amivel már együtt élek, és szerencsére…

    Kedves Doktornő!

    1 éve tartó fizikai betegségem van, amivel már együtt élek, és szerencsére a munkámra és a párkapcsolatomra még perpill nincs kihatással (bár utóbbin már érződik a hatása), de esténként gyakran az életemről, a jövőmről, egyáltalán már a holnapomról agyalok, hogy mi lesz ha annyira elfajul (fájni fog,félek a fájdalomtól) a betegségem, hogy nem tudok bemenni dolgozni, és nem tudom eltartani a családom, és hogy mindent fel kell hagynom. Jelenleg nincs megoldás a betegségem gyógyítására (férfi probléma, nagy valószínűséggel prosztata, de 1 év alatt még 7 urológus se tudott biztos választ adni, csak antibiotikumokkal teli tömni), ezért háziorvosom tanácsára, esténként , amikor eluralkodik rajtam ezek az érzések (főleg a hirtelen jött fájdalom után, ha úgy adódik, mert érdekes módon mindig esténként fájdulnak meg a lenti szerveim) elkezdtem június óta szedni Frontint, 0.5 mg.-osat.

    Először csak 1 szemet, 3-4 hónap múlva már 1.5 szemet, most pedig már 2 szemnél járok, lefekvés előtt, mert az 1 szem nem használ. Gondolom ez azt jelenti, hogy teljesen rászoktam (bár mikor nem volt 2 hónapig problémám a betegésemmel - augusztus-szeptember -, akkor a frontin-hoz se nyúltam, tudtam anélkül is aludni, nem voltam annyira stresszes, ideges, és kevésbé gondolkodtam az életemen, a jövőmön)

    Az lenne a kérdésem, hogy ha már nem hat egy gyógyszer, mi a teendő, váltani kell? Szeretnék elmenni pszichiáterhez is, beszélni ezekről a problémákról, és megoldást találni ezekre a szorongásokra, de gondolom sok lehetőségem nincs, max más gyógyszert kapnék , a probléma úgy is a fő betegségem, amit ha meggyógyítanak, akkor más, szorongásoldó gyógyszerre se lenne szükségem (mint ahogy utaltam arra, hogy szeptemberben,októberben nem is nyúltam a Frontinhoz, mert akkor tünetmentes voltam).

    Másrészt az lenne a kérdésem, hogy az esetemben mi a legcélszerűbb, mert az már nem igazán járja, hogy este két db 0.5 mg-os frontint szedek be, azért, hogy egyrészt minél hamarabb elaludjak, és ne idegeskedjek a problémáimon, és a jövőmön, másrészt ha mégis szükséges gyógyszer azért, hogy kevésbé szorongjak, kattogjon az agyam a betegségemen, a jövőmön, akkor a Frontint mivel lehet felváltani, hogy hasson is az a mennyiség, amennyit még a szervezet nyugodtan elbír, és az orvos is felír napi mennyiségben (természetesen nem kérésre, hanem max ajánlásra)? (pl más szorongásoldó gyógyszer, Rivotril? Átlagosan mindig ezt a két gyógyszert hallom, hogy szedik , hasonló panaszos emberek, ezért is gondolom azt, hogy max ez a következő lépés, hogy ezt írnának fel nekem, túlságosan általános szorongásoldó gyógyszernek tudom be azáltal, hogy sok ismerősöm szedi, hasonló problémák miatt)

    Előre is köszönöm válaszát!

    Tisztelettel,
    Muráncsik Krisztián!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Muráncsik Krisztián!

    A rejtélyes és nehezen gyógyítható testi betegségek mögött általában van egy pszichés kiváltó ok, melyet ha oldanak pszichoterápiával vagy egyéb alternatív orvoslással, a beteg állapot gyógyulhat vagy sokat javulhat. A gyógyszerek általában csak a tünetet kezelik, a betegséget nem gyógyítják meg.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves doktornő! Az a problémàm hogy jan2.-a óta szédülés jellegű dolgot érzek, néha fàj a fwjem,…

    Kedves doktornő!
    Az a problémàm hogy jan2.-a óta szédülés jellegű dolgot érzek, néha fàj a fwjem, hasam, egyszer wgyszer làgyabb volt a a székletem is de nem tipikus hasmenés volt, enni inni sokszor alig tudok és kicsit fogytam is. Voltam a sürgősségin mùlt szombaton ahol laborban semmi eltérést nem talàltak. Utâna kedden szemészet volt ès gégéazet hallás izsgâlattal, ahol szintén minden wrwdményem negatìv lett. Van hogy egész nap semmi bajom, màakor meg nagyon rossz. Ekkor majdhogynem remegek, szédülésfélét érzek hasam is fàj. Magne b6-ot szedek most meg nyugtató teát. Anyu fekvőbeteg SM beteg, sokat aggòdok ezmiatt és rettegek gogy mien betegségem lehet ezmiatt. Trileptalt szedek àllandò gyògyszerkènt, ekkor felerősödik a szédülésféle de az el is mùlik. Ön szerint lehet valami sùlyos bajom, vagy wzt az egészet az idegeim teszik, tűlzott félelem aggodalmaskodàs. Olvastam a GAD hogy miben nyilvànul meg, lehet hogy az volna? Hogy lehet ezt kezelni? Nem akarok idwgileg kikészülni. 30 éves vagyok amùgy még csak, a fiam 10 éves, szüleimmel lakunk és anyuval vagyok àpolàsin. Vârom megtisztelő vàlaszàt. Anikò

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Anikó!

    A leírása alapján könnyen lehet, hogy ezeket a tüneteket a feszültség, aggódás okozza. Édesanyja ápolásában nem tudna valaki segíteni, hogy időnként ön is kikapcsolódjon? Mozi, szinház, sport stb.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves doktornö! mi a külömbség a xanax sr és a sima xanax között?

    Kedves doktornö! mi a külömbség a xanax sr és a sima xanax között?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Xanax sr elnyújtott hatás, akár 8-10 óráig hat és lassabban alakul ki a hatás,kb egy óra kell hozzá. A sima xanax hamarabb hat, akár 50-10 p múlva, és 3-4 óráig hat általában.
    üdv. dr. G.A.

  • Nem avval van a problémâm, hogy sokat eszek. Egyàltalân nem. De akkor maga sem érti meg. Kár…

    Nem avval van a problémâm, hogy sokat eszek. Egyàltalân nem. De akkor maga sem érti meg. Kár is volt irni. Hàt mem lettem előbb. Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Hát persze, egy internetes fórum, 5 soros leírást elég könnyen félre lehet érteni. Sajnálom.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! A most magam mögött hagyott 2-3 év nagyon megváltoztatott, húszas évem…

    Tisztelt Doktornő!

    A most magam mögött hagyott 2-3 év nagyon megváltoztatott, húszas évem elején járok még, szexuálisan és kapcsolati téren tapasztalatlan fiú vagyok, azaz kissé gyerekesnek tartom magam.

    Barátnőm sok dolgot tolerált eddig is a viselkedésemben, nem akarom átlépni nála a határt, de mostanában valami gyulladásos belső bajom lehet, mert néha ha jó kedvem van, ha nem egyszerűen rám tör a fejfájás, szinte mindig máshol és régi fájó dolgok jutnak eszembe, amiktől néha úgy tudok csak megszabadulni, hogy elmondom neki, néha fogalmam sincs, hogy miért akkor tör ez ki belőlem ha vele vagyok, lehet lassan elege van belőle és már meg kéne emberelnem magam, csak valahogy talán annyira remélem megértő velem szemben, hogy látja, hogy ezek a dolgok marnak legbelül és nem bírom bent tartani. Ő is elmond nekem ilyeneket, talán valamivel kevesebbet.

    Nem tudom jól teszem e, mert a nők nagy része marcona és bunkó hapsit keres, aki után remeghet a gyomra, hogy jaj most vajon szeret e engem.

    Kicsit tele van a púpom ezzel, de próbálom elhinni azt, amit az elmúlt időkben nehezen ment, hogy talán egyszer tudnám normálisan élni az életemet, illetve párkapcsolati téren valami pozitív tapasztalatot szerezni.

    Igazából véleményt kérnék öntől, hogy ilyenkor, hogy ne lépjek le erről a sárga köves útról, ami talán kivezetne a pesszimizmusomból és arról, hogy még higgyek olyan dolgokban, amik kedvesek az emberi szívnek.

    Köszönöm válaszát, bocsánat ha hosszú lett.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Általában javít a kapcsolaton az, ha kölcsönösen megosztják egymással a jelen és a múlt érzelmi problémáit. Ehhez persze két ember kell. A megfelelő pár megtalálásához sokszor egy élet sem elég...
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. A kérdésem az volt, hogy valdoxant és cymbaltát szedek,…

    Kedves Doktornő!
    Köszönöm gyors válaszát. A kérdésem az volt, hogy valdoxant és cymbaltát szedek, szedhetek-e Movalis tablettát a két gyógyszer mellett. Doktornő válasza azt volt, hogy a cymbaltával nem lehet együtt szedni. Nagyon kellene gyulladáscsökkentőt szednem ami nem szteroid , a Seractil 400 mg -os gyógyszert azt szedhetem a két gyógyszer mellett? (valdoxan és cymbalta)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ilyen szempontból ez is ugyanolyan, mint a Movalis. Minden non-szteroid fájdalom csillapítóra ez vonatkozik.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktonő! 42 éves férfi vagyok. A feleségemmel gyereket szeretnénk már 3 éve , de…

    Tisztelt Doktonő!

    42 éves férfi vagyok. A feleségemmel gyereket szeretnénk már 3 éve , de nem jött össze.Ezért inszeminációval próbálkozunk. Tegnapelőtt kellett volna sor kerüljön rá, de én egyszerűen nem tudtam mintát adni. Irtó kellemetlen volt. Ott voltam az intézetben , várták a spermát .....és én egyszerűen nem tudtam, mégcsak merevedni sem akart, sem egyedül, sem a párom jelenlétében, sem gyógyszerrel , pornóval, segédeszközzel. SEHOGY! Borzakmas helyzet volt. Egyébként hetente átlagosan 2 alkalommal szoktunk nemi életet élni. Mit tanácsol , mit tegyek? Lehet e ezen pszihoterapiaval segiteni ??? Es mennyi idő alatt ?...egyebkent tesztoszteron szint, spermatogramm rendben.
    Tisztelettel, P.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves P!

    Valószínűleg az egész helyzet előidézett egy teljesítmény szorongást,, hiszen most nem az aktuális érzelmei, vágyai mentén kellett erekciót és ejakulációt elérni, hanem a nemes cél érdekében egy teljesen mesterséges közegben.
    Otthoni körülmények között nem lehet spermát adnia?

    Szerény véleményem pedig az, hogy ha van valamilyen akadálya egy párnak, hogy gyermekük szülessen és az nem biológiai, akkor ennek lelki okai vannak - vagyis hiába pumpálják tele a hölgyet hormonokkal, attól még a lelki gát jelen marad. Ez a gát szólhat a hölgy anyává válásáról, nőiségéről, szólhat a férj férfiasságáról, férfi szerepéről, illetve a kettőjük kapcsolatáról. Erre ad igazolást az, hogy a második gyermek ilyenkor spontán megfogan, vagy az is gyakori, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel megszületett gyermek születését követően a párban a korábbi rejtett konfliktusok manifesztálódnak és az váláshoz vezet.
    üdvözlettel dr. G.Adrien

  • Kedves Doktor nő! Elég durva dolgot álmodtam. Leírom önnek hátha meg tudja fejteni. Tehát azt…

    Kedves Doktor nő! Elég durva dolgot álmodtam. Leírom önnek hátha meg tudja fejteni. Tehát azt álmodtam hogy van nálam egy hőmérő. Na most azt elkezdtem beledugni a végbelembe és egyre kellemesebb érzés volt. Végül véletlenül túl hosszan dugtam bele és bennt maradt. Ezzel nem törődtem egy darabig, aztán eszembe jutott hogy ott van a hőmérőben a higany és ha eltörik a hőmérő, akkor károsítani fog belül a benne lévő higany. Szóltam szüleimnek és elmentünk kórházba, ott kivették, de kérdezte mindenki miért dugdostam magamnak fel a hőmérőt, erre azt hazudtam hogy lázasnak éreztem magam és ott mértem meg a testem hőmérsékletét!

    Válaszát előre is köszönöm egy 21 éves srác!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Nézze, ez nem álom értelmező fórum - ezt csak terápiás kapcsolatban szoktam értelmezni. Ön mit gondol az álmáról? Ha ezzel kapcsolatban gondjai vannak, keressen fel pszichoterapautát.
    üdv. dr. G.A.

  • Üdvözlöm. Sajnos nagy lelki trauma èrt az utobbi időben. A vőlegényem akiért mindent felàldoztam…

    Üdvözlöm. Sajnos nagy lelki trauma èrt az utobbi időben. A vőlegényem akiért mindent felàldoztam àtvert, kihasznàlt,és elhagyott. Szabadságra van szüksège. Sajnos észre vettem magamon,hogy hànytatom magam. Màr napi szinten is akàr tőbbször. A bőrőm foltos,sebes lett tőle. Mit tegyek, hogy abba tudjam hagyni, mert tudom, hogy nem lesz jobb. Minden áron fogyni akartam. És ez lett belőle. És mikor hánytatom magam is rà gondolok. Tudom nem lesz jobb ettől. Kérem segitsen, mert ezt eddig nem mertem elmondani senkinek,pedig hónapok óta tart. Köszönöm Szépen. Ny..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves NY!

    Jó,hogy legalább itt írt róla!
    Próbálja meg abba hagyni és inkább keveset egyen, normál adagokat, akkor nem fogja érezni, hogy tele van. ha nem megy, kérje pszichoterapauta segítségét.
    üdv. dr. G.A.

  • tisztelt doktorno egyszer mart irtam onnek problemammal nos elagyott a parom es nagyon rosszul…

    tisztelt doktorno
    egyszer mart irtam onnek problemammal nos elagyott a parom es nagyon rosszul viselem remegek sirok egesz nap semmihez nincs kedvem tanulni dolgozni,. ha vissza jonne hozzam akor is par honap mulva ugyanez lenne mert a korkulombseg miatt ugyse en leszek a felesege ,.es rettenetesen erzem magam esetleg meg probaljak valami nyugtatot?? valaszat elore is koszonom ,egy tanacstalan lany

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A bánatot nehéz elviselni. javaslom próbáljon beszélgetni barátaival, barátnőivel, szüleivel erről az egészről. h muszáj, inkább nyugtató gyógyteákat javasolnék, homeopátiát inkább, mint gyógyszert. A ossz érzések ilyenkor természetesek, de el fognak múlni, oldódni fognak.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! 20 éves fiú vagyok, tüneteim 1-2 hete állnak fenn, szorító érzésem van a…

    Tisztelt Doktornő!
    20 éves fiú vagyok, tüneteim 1-2 hete állnak fenn, szorító érzésem van a gégém környékén, a jobb oldalon. Mikor "üresben" próbálok nyelni, úgy érzem, mintha ez totálisan akadályozva lenne, de mikor eszek⁄iszok jóval kisebb nehezítést érzek. A tünetek főleg éjszaka jönnek elő, nappal, mikor lefoglal a munka, akkor nem annyira, csak ha eszembe jut. Illetve sokszor érzem úgy, mintha azon a tájékon megakadnának apró ételdarabok. Mikor fekve köhögök, akkor meg, mintha egész kisugározna jobb oldalt a nyakamból a köhögés. Újabban néha fáj is. Elég sokat szorongok, ráadásul hajlamos vagyok betegségeket beképzelni magamnak, ezért nem fordultam még problémámmal orvoshoz, mert lehet, hogy felesleges lenne kellemetlen vizsgálatoknak alávetni magam.
    Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges, hogy mindezen problémát a stressz, szorongás vagy pánikbetegség okozza?
    Elnézést a terjedelmes irományért és előre is köszönöm válaszát.
    Üdvözlettel: Alex

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Alex!

    A leírása alapján könnyen lehet, hogy lelki oka van a tüneteknek. Javasolnám a stressz oldás különböző formáit, illetve érdemes lenne pszichoterápiára jelentkeznie.
    üdv. dr. G.A.

  • Valdoxan és cymbalta mellett, szedhetek-e Movalis 15 mg tablettát? Válaszát előre is köszönöm!

    Valdoxan és cymbalta mellett, szedhetek-e Movalis 15 mg tablettát?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Cymbalta nem javasolt, valdoxan igen.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Dr Nő ! Nekem Pszichiáter fobiám van ! Nem lehetne ezt orvosolni hogy más problémámig…

    Tisztelt Dr Nő !
    Nekem Pszichiáter fobiám van ! Nem lehetne ezt orvosolni hogy más problémámig eltudjak jutni majd velük ? Egyszerüen gyülölőm őket pedig nem volt dolgom velük sose ! Nagy eröfeszités volt irnom önnek ,valahogy orvos nőkbe jobban bizom ! üdv: Katika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Katika!

    Talán első lépésben a gyűlölet okát kellene feldolgoznia, ebben pszichológus, kineziológus is tud segíteni.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Hölgyem! Fura kérdés: Polymorbid beteg vagyok ( gerincsérv, inzulinos cukorbeteg, asthma,…

    Tisztelt Hölgyem!
    Fura kérdés: Polymorbid beteg vagyok ( gerincsérv, inzulinos cukorbeteg, asthma, depresszió, szociális fóbia,alvászavar, munkahelyi kiégés stb. )
    Gyógyszereim: inzulin, Meramyl, Talliton, Parogen, Gerodorm, Helex, Frontin, Tiager, Teperin
    38 éves vagyok, 19 év munkaviszony ( férfi )
    Érdemes lenne megpróbálnom a leszázalékolásomat?
    Úgy érzem, hogy nem tudnék dolgozni mostanában se a jelenlegi munkahelyemen, ahol most táppénzen vagyok október 1-től, se máshol egyenlőre.
    Nem merek emberek közé menni, az utcán is félek egyedül.
    Várom megtisztelő válaszát!
    Tisztelettel: Kovács Tamás ( sales vezetőként dolgoztam egy szállodában 15 éven keresztül reggeltől estig majdnem minden nap
    Lehetséges, hogy kapjak értesítést az e-mail címemre? tokipompos@freemail.hu

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A kérdésére nem tudok válaszolni vizsgálat nélkül. Általában azonban szigorították a leszázalékolás feltételeit, és így alacsonyabbak a nyugdíjak.
    üdv. dr. G.A.

  • Mi a külömbség a sima xanax meg a xanax sr közt?

    Mi a külömbség a sima xanax meg a xanax sr közt?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Az utóbbi elnyújtott hatású, később kezd hatni ( kb. egy óra múlva)elég naponta csak kétszer bevenni. Az előbbi akár 10 p múlva hat, és általában két-három órán keresztül.
    üdv. dr. G.A.

  • dr Német Attila kezel 16 éves korom óta depresszióval, pánikbetegséggel itt bipoláris, borderline,…

    dr Német Attila kezel 16 éves korom óta depresszióval, pánikbetegséggel itt bipoláris, borderline, mániás depresszó tünetekkel, szindromával.
    38 éves vagyok, most várom második gyermekem, és mély depresszióval küszködöm.A terhesség miatt egyes gyógyszereket mérsékelni kellett, sertralint és elontrilt szedtem, de a terhesség miatt az elontrilt elhagytam.
    Részben RA reumatikus betegségem miatt -Medrolt kell szednem- részben fentiek miatt nem tudok az ágyból kikelni, nem tudom , hogyan hordom ki gyermekemet.Sajnos Német Atiilát igazgatóvá nevezték ki, más vette át kezelésemet, akivel nem tudok napi szinten konzultálni.
    Kérem segitségét, mit tehetek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Szerintem az édesapjával beszéltem tegnap telefonon nem?
    javasoltam a kórházi kezelést, Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinika.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Dr. Gaál Adrien ! Az alkohol hogyan tud egy veszteséget kompenzálni ⁄ azt tudom,…

    Tisztelt Dr. Gaál Adrien !

    Az alkohol hogyan tud egy veszteséget kompenzálni ⁄ azt tudom, hogy az alkohol kompenzál, de nem értem ennek a magyarázatát...hogyan kompenzál szeretném megérteni a pszichés vetületét ⁄ ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Az alkohol oldhatja a rossz érzéseket, amit pl. egy veszteség, egy gyász okoz.

    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! A következő kérdésben kérnék segítséget. A kényszerbetegségnek lehet-e…

    Tisztelt Doktornő!

    A következő kérdésben kérnék segítséget.
    A kényszerbetegségnek lehet-e olyan tünete, hogy a beteg erős (munkaképtelenséget és önellátásra részlegesen képtelenséget okozó), krónikus (sok év óta fennálló) álmosságot, fáradtságot érez?
    Ha igen, mennyire gyakori?

    Köszönöm előre is válaszát.

    Tisztelettel:
    Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Tamás!

    Ez nem tipikusan a kényszer betegség tünete, hanem általában a krónikus és nem kezelt pszichés betegségek tünete. Nem ritka.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Drno! Lehet butasag amit kerdezek,mar sokszor beleutkoztem a temaba. Letezik sors,vegzet? Bizonyos…

    Tisztelt Drno!
    Lehet butasag amit kerdezek,mar sokszor beleutkoztem a temaba.
    Letezik sors,vegzet?
    Bizonyos emberekkel okkal talalkozunk?
    Vagy egyszeruen veletlenek?
    Koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ez felfogás és hit kérdése.
    üdv. dr. G.A.