A betegek kérdései (5540)

 • Tisztelt Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy anyósom depressziós és nem ismeri…

  Tisztelt Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy anyósom depressziós és nem ismeri be. Közel 3 éve ismerem a fiát és van egy 17 hónapos kisfiúnk és most várjuk a második babánkat. Anyósom feljelentett a védőnőnél hogy nem foglalkozom a gyerekkel , nem etetem rendesen és hogy nem láthatja az unokáját. Semmi nem fedi a valóságot mert minden hónapban tápszert kell íratnom a babának, fia rendszeresen viszi és volt olyan hogy ott is aludt a baba nála.Azóta fiam viselkedése nagyon megváltozott mert üti a fejét mindenbe, nem szeret fürdeni pedig előtte ki sem lehetett szedni a kádból. A napokban a gyermek jóléti központnál jelentett fel, ugyan ezekkel a problémával csak kibővítette még azzal hogy koszban él a gyerek és büdös a lakás, de ő szintén tagadja ezt hogy megtörtént volna, és még azt is mondta ott hogy ne mondják meg ki jelentett fel engem, de a hölgy megmondta hogy az anyósom volt. Én skizofrénnek tartom és még depressziós is mellette. Szeretném a tanácsát kérni mit tegyünk vele mert én nem fogom sokáig bírni azt hogy feljelentget alaptalanul. Hogyan lehetne elérni nála azt hogy beismerje hogy depressziós és skizofrén? Vagy meddig kell elmennie ezzel a betegséggel hogy történjen valami a gyerekemmel ha ott van nála egyedül? Milyen kárt okozhat a gyermekben egy ilyen személy?

  Segítségét előre is köszönöm Brigi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Brigi!

  Sajnos, ha valakinek nincs betegség belátása, akkor nem lehet orvoshoz vinni. Ha ilyen rosszindulatú és gyanakvó az anyósa, ne hagyja ott egyedül a gyermeket, hiszen lehet, hogy nem is képes rá odafigyelni, kellene valamilyen másik megoldást találni.

  ha esetleg valami lelki szenvedése, panasza van az anyósának, pl. alvászavar, akkor annak mentén el lehet küldeni pszichiáterhez, de lehet,hogy ott is disszimulál.
  Azonban a rosszindulat nem mindig betegség.
  üdv. dr. G.A.

 • Hát nem tudom, nekem 2 ismerősöm is van akik ilyen támogatásban részesülnek! Az egyiknek crohn…

  Hát nem tudom, nekem 2 ismerősöm is van akik ilyen támogatásban részesülnek! Az egyiknek crohn betegsége van míg másiknak I. típusú diabétesz.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Sajnálom, nem tudok róla, kérdezze meg a területileg illetékes pszichiátert. Sajnos mivel én nem dolgozom tb támogatott munkahelyen, az ilyen rendelet változásokat nem tudom nyomon követni.
  nem lehet, hogy az ismerősei le vannak százalékolva?
  üdv. dr. G.A.

 • Diagnosztizált anorexia vervosam, és kevert-szorongásos depressziós zavarom van! Kérdésem erre…

  Diagnosztizált anorexia vervosam, és kevert-szorongásos depressziós zavarom van!
  Kérdésem erre kaphatnék 90% utazási kedvezményt??

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm: egy elkeseredett 20 éves

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Úgy tudom, hogy fogyatékkal élők kaphatnak. (Mozgáskorlátozott, vak, süket stb. )
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Adrienn doktor nő... Nagyon aranyos hogy megadta az email címét, egyébként én 1 másikra…

  Kedves Adrienn doktor nő...

  Nagyon aranyos hogy megadta az email címét, egyébként én 1 másikra küldtem el...

  1."Már megint mellé beszél"

  véleményem: ez tetszett :-))

  2."ha valamit másképp is szeretne tőlem, egyéb kommunikációt"

  véleményem: akarom szeretném, igen :-)

  3."akkor kérdezze meg és ne csak utaljon rá"

  kérdésem: Szeretnék önnel a virtuális világban, online kommunikálni. Szabad? Akarja? Én igen!

  4."Másrészt az emailét nem kaptam meg adriengal@gmail.com"

  Pozitív, kellemes csalódás részemről: Hogy rossz helyre küldtem el, és akkor ezért nem kaptam választ! Nem pedig azért mert nem érdekeltem önt :-)))

  Figyelmeztetés: Az adatlapján ez van kint: adriengal@tvn.hu

  Akkor majd írok emailt, és ott folytatódnak a folyamatok :-)

  Kedvességgel: Áron

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Áron!

  ok. Sajnos rossza a cím, módosítom, jó hogy kiderült.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne hogy 33 hetes kismama vagyok es medazepam q10mg-ot…

  Tisztelt Doktornő!

  A kérdésem az lenne hogy 33 hetes kismama vagyok es medazepam q10mg-ot szedek. napi ket szemet. hogyan hagyjam el es a kisbabamnak hogyan es mennyire artok vele? az elozmenyek (generalizalt szorongasos depresszio) nagyon hosszu tortenet. tudja a nogyogyaszom de nagyon felek. szeretnem letenni de eddig nem sikerult.

  koszonom a valaszat!

  egy aggodo kismama

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nézze, erre így lehetetlen korrekt tanácsot adni. Javasolnám, hogy mielőbb keressen fel egy szakorvost, pszichiátert, hogy közösen mérlegeljék az előnyét és a hátrányait a medazepam elhagyásának. Sajnos a terhesség alatt folyamatosan szedett medazepam az újszülött károsodását is okozhatja.
  üdv. dr. G.A.

 • kedves! jahm...,jahm....,jahm..... indulatokat váltanak ki ezek a levelezések, mennyire egyetértett…

  kedves!

  jahm...,jahm....,jahm..... indulatokat váltanak ki ezek a levelezések, mennyire egyetértett velem ebben amikor ugyanezt írtam. De ha ezt írom hogy voltak pozitív oldalai a levelezésnek, akkor maga azt írta volna hogy igen ez jó, folytassuk a beszélgetést a problémákkal kapcsolatosan... hogy menyivel egyszerűbb leegyszerűsítve, az én véleményemmel egyetértve önnek fixálnia ezt a "felesleges levelezés" címszóval ellátott folyamatot.... Reméli hogy megtalálom a megfelelő utat? Jó kis sablonszöveg, hát reménykedjünk ebben jó? Érdekes hogy az emailomra nem válaszolt amit küldtem önnek.. Ezek szerint a publikus, látványos, nyilvános válaszadásra teszi le a voksát, mondván az orvostudakozóra használja az e féle levélváltást, és nem emailokban? Jah hát igen, ha őszintén érdekelték volna a problémáim, nyilván nem itt a "színpadon" produkciózott volna, hanem emailban, skypon vagy egyéb módon bonyolítottuk volna le az e féle ügyeket.. Nem beszélve arról, hogy ingyen semmit nem adnak, de ez így helyes nem? Valamiből meg kell élni... Kivételt meg nehogy már tessék tenni, hogy 1 beteggel díjmentesen, diszkréten, nem publikusan, őszintén és önzetlenül nyújtson segítséget, s’ kommunikáljon online...

  Minden jót: Áron

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Áron!

  Már megint mellé beszél.
  Ha valamit másképp is szeretne tőlem, egyéb kommunikációt, akkor kérdezze meg és ne csak utaljon rá. Másrészt az emailét nem kaptam meg. adriengal@gmail.com.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy a bupropion (Elontril) és a buspiron (Anxiron)…

  Tisztelt Doktornő!

  Szeretném megkérdezni, hogy a bupropion (Elontril) és a buspiron (Anxiron) hatóanyaga kb. mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Elontril felezési ideje 5 óra, az Anxironé 2-9 óra.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves doktor nő.. Hát jó, akkor nem bonyolítom túl a dolgokat, és nem is nagyon fogok írni…

  Kedves doktor nő..

  Hát jó, akkor nem bonyolítom túl a dolgokat, és nem is nagyon fogok írni az orvostudakozóra, mert úgy sincs sok értelme írogatnom ide az életemről és életszituációimról, hisz úgy is 1 öntörvényű ember vagyok, és abban hiszek amit én elképzelek.. Én elfogadom a másik a véleményét, sőt hasznosítani is próbálom, de azt folyamatossá tenni, és komoly szándékkal következetesen alkalmazni nehéz dolog az esetemben.... Szóval, köszönöm szépen az eddigi tanácsadásait, ha esetleg lesz konkrét kérdésem akkor majd talán írok, bár értelme nem sok van, ahogy annak sem volt , hogy kitártam ide a teljes magándolgaimat, és nyitva ön felé leírtam mindent... hogy mit vártam? semmit, csak jól esett kiadni magamból, meg talán hittem hogy felfedez bennem valamit, vagy valami plusz értelmiséget (zseni lennék), de ez csak az én álomvilágom.. maradok egy vesztes aki nem képes önellátó lenni, hol ott pedig rendelkezek megfelelő értékekkel, bár lehet ez is csak az én álomképem! De végeredményben felesleges ezt ecsetelnem. Ja amúgy meg a buta, fél hibbant, rossz indulatú, önző emberek meg jó verdákkal járnak és tele vannak pénzzel meg, sok mindent megtehetnek... csesződjön meg a világ, én meg remélem egyszer gyógyszerek vagy más által nem fájdalmasan halállal elhunyok idejében. A kezem már nem vagdosom fel mert mi a francnak? gyerekes dolog... komolyabb dolgot kell véghez vinnem, nem tudom mi az de most felszínre fog törni bennem a lappangó vadság, aztán rohadjak meg sírban vagy börtönben... de ez sem biztos mert a családom és feleségem nem akarom elveszíteni :(( !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  opsz.... ha jól látom ez 23 sor volt, de azért ön is számolja meg.... Eddig a 30 soros leveleim nem okoztak gondot.., de most már nem is fognak. Persze csak addig ameddig kitárulkoztam elnézte nekem.. De ön nagy lelkű volt, hogy ezt eddig engedte nekem! olyan aranyos, méltó tett volt ez öntől :-() ..... na mindegy..., nem ön lesz úgysem az aki segít nekem abban, hogy tudjak haladni előre az életben és felkarolva engem biztatva mondja nekem mikor mit tegyek, milyen lépéseket.. én hülye ilyesmire vágytam, és nem pszichoterápiára hanem másképp.. De nem vagyok sem a gyereke, sem a rokona, sem a hozzátartozója, sem igaz barátja...

  Viszlát: mindegy ki nem? csak 1 siránkozó, önsajnáló, buta, értéktelen, céltalan, motiválatlan, szélsőséges perverz gusztustalan állat vagyok.. ilyenből meg úgy is sok van nem? Ők is hajléktalanként vagy sittesként, vagy sírban végzik vagy ki tudja....

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nézze, a korábbi 30 soros levelire is ez vonatkozott, amit leírtam, most már indokoltnak láttam felhívni erre a figyelmét.
  Igaza van, ez a fórum nem helyettesit egy személyes pszichoterápiát, így kérdések és a válaszok félreértődnek és csak indulatokat vált ki.
  Remélem megtalálja a gyógyulásához vezető utat.
  üdvözlettel dr. Gál Adrien

 • Tisztelt Doktornő! Nagyon szépen köszönöm én se bontottam ki elotte a dolgokat,igy már mindent…

  Tisztelt Doktornő!

  Nagyon szépen köszönöm én se bontottam ki elotte a dolgokat,igy már mindent ért:)

  Egy utolsó mondat erejéig:Akkor ha jól értem a Tegretol hosszútávú szedésénél se várható memóriaromlás,agykárosodás,szemben a BZD-kel?

  A belgyógyászati mellékhatásaival tisztában vagyok.

  További szép napot kivánok:Egy kérdező

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Tudtommal nem.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktorno!az lenne a kerdesem hogy a dekompenzalt borderline szemelyisegzavar gyogyitasahoz…

  Tisztelt Doktorno!az lenne a kerdesem hogy a dekompenzalt borderline szemelyisegzavar gyogyitasahoz van e valami tamogatas ,a pszichoterapia utjan vagy esetleg korhazi kezeles keretei kozott?valaszat elore is koszonom:Blanka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Blanka!.

  Igen, járóbeteg ellátási formában a pszichiátria szakrendeléseken, pszichiátriai gondozókban,, gyógyszeres kezelés. Pszichoterápia ambulánsan tb alapon kevés helyen van. Bentfekvős pszichoterápia Tündérhegyen, Thalassa-házban ill. a Semmelweis Egyetem Pszichoterápiás Klinikáján ill. Pszichológiai tanszékén.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktornő! 25 éves vagyok és az lenne a kérdésem,hogy normális-e,hogy állandóan álmodozok.Kórházi…

  Kedves Doktornő!

  25 éves vagyok és az lenne a kérdésem,hogy normális-e,hogy állandóan álmodozok.Kórházi dolgozó vagyok,haza jövök egyből lefekszem az ágyamra és álmodozok.Ekkor mindig hangosan beszélek magamba,sokszor annyira átélem azt,amit éppen gondolok- pl. haldoklom vagy egy szerettem haldoklik-, hogy sírni kezdek.Csak így tudok elaludni,ha a fülhallgató a fülemben,szól a zene én pedig a másik életem élem.Ha nem kell dolgoznom,akkor napi 8-10 órákat töltök így "révületben".A munkámat is sokszor nehezen látom el,itthon pedig előnyben részesítem az álmodozást,inkább nem eszek,nem főzök.Egyértelműen pótol valamit,álmodozás közben úgy történik az életem,ahogy én szeretném,kielégíti az érzelmi szükségletem úgy érzem.Sokszor amiatt is elsírom magam,hogy nem ez a valóság.Ez beteges,esetleg gyermeteg dolog?
  Köszönöm a válaszát!
  Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Mónika!

  Hát valami valóban nincs rendben önnel, ha egy képzelt világban éli le a szabad idejét...a realitásban kellene élnie, ha szükséges változtasson a dolgain, hogy jobban tudja élni az életét.
  Általában a boldogtalanság szül ilyesmi állapotot.
  üdv.dr. G.A.

 • Tisztel Doktornő!! Véleményét szeretném öntől kérni az alábbi dologra.... Barátnőm van már…

  Tisztel Doktornő!!

  Véleményét szeretném öntől kérni az alábbi dologra....
  Barátnőm van már 10 hónapja, fiatalok vagyunk még ő 18, én 22 ..és nagyon szeretem őt és nagyon ragaszkodom is hozzá és őis ugyan így irántam, viszont lehet nekem külföldre kell mennem dolgozni és akkor sajnos nagyon nagyon ritkán fogjuk látni egymást körülbelül 1 hónapba 1-2szer, és nagyon aggódok emiatt hogy nehogy gyengüljenek ezért az érzései irántam, vagy valaki olyat keressen helyettem aki mindig ott tud vele lenni, ezen gondolkozok már napok óta, ön szerint a nagy távolság és az hogy nagyon ritkán látnánk egymást nem menne a kapcsolatunk rovására??, vagy nemtudom mitévő legyek, ezért is szeretném ha doktornő tudna adni valami tanácsot.

  Előre is köszönöm szépen!! Üdvözlettel-Márk

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Márk!

  Sajnos jós nem vagyok. A távolság ellaposíthatja a kapcsolatukat de ellenkezőleg is hathat, akár rá jönnek arra, hogy egymás nélkül nem tudnak élni.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Adrienn szakorvos hölgy... "Ha mégsem azt írom,amit ön vár, akkor beindulnak az indulat…

  Kedves Adrienn szakorvos hölgy...

  "Ha mégsem azt írom,amit ön vár, akkor beindulnak az indulat reakciói...legalábbis eddig így történt, nem?"

  Igen, eddig így történt, ezért elnézését is kérem.. De lecsapta a magas labdát is, mert én is írtam önnek hasonlót az indulataival kapcsolatosan.., amikor felvilágosított a kereteket betartó, határokat ismerő, szabályokat betartó szituációval kapcsolatosan ergo mit szabad is mit nem! :-) ....... Ezen kívül akkor is érdeklődtem az indulatai felől, amikor prof.. Gasznerrel kapcsolatban útba irányított több alkalommal is felidézve a szitut.... De természetesen mindenre van magyarázat, amit ön általában meg is indokol, amit meg nem azt bizonyára okkal teszi, hisz vannak nem rám tartozó magánügyei...., de annyira ebbe ne is menjünk bele, igaz? :-)

  Inkább folytassuk.. Tehát a válaszai kielégítőek voltak, az önnyugtató, relaxációs, illetve szép fantáziaképek felidézése lábremegéskor... Én ezt úgy hasznosítom, hogy otthon lefekszek az ágya kényelmesen, ellazulok, az izmaimat ellazítom (erre fizikai gyakorlat nélkül is képes vagyok), közben a gondolataimban a "nyugalom" szót illesztem be, és közben időnként szexuális fantáziaképre gondolok... Ha sokat gyakorlom, ez menni fog éles helyzetben is úgy, hogy a külső személyeket, körülményeket nem hagyom figyelmen kívül, ergo aktívan reagáló leszek...

  Ami a benzodiazepinekkel kapcsolatos kérdésem volt, pontosabban az agresszív, gátlástalan, kegyetlen személyiségminták beépülése a személyiségbe, arra nem azt a választ kaptam amit látni akartam, illetve nem is az elvonásra gondoltam!--------------!Hanem arra hogy folyamatosan szedve, elvonás nélkül, hosszú évekig alkalmazva dóziscsökkentés és dózisemelés nélkül, beépülnek e a személyiségbe a fentebb említett morbidságok.. Tehát ebben a formában, figyelembe véve a pontos adatokat⁄információkat amiket leírtam, mit válaszol, illetve válszolna rá újra? Legyen szíves, kérem szépen :-)

  Ismét idézném önt, ami a most leírtakkal aktuális: "Ha mégsem azt írom,amit ön vár, akkor beindulnak az indulat reakciói...legalábbis eddig így történt, nem?"

  Talán ön ezt tudta jól, hogy az elterelő "elvonásos" megnyilvánulásával fogja kiváltani belőlem a fentebb idéző jelbe mondatot (indulat kitörés). Hogy miért tette ezt?

  Variációk:

  - talán annak érdekében hogy ne éljem bele magam abba, és ne higgyek abba hogy gátlástalan és agresszív, kegyetlen leszek. Hisz ön mint orvos, segíteni akar hogy a vad ösztönökre való hajlamosságomat, ne erősítsem fel tudatosan gyógyszerekkel, illetve ne is tudjak erről, aminek következményére nem a pontos, őszinte, igaz választ adta nekem.

  - talán azért nem a kérdésre válaszolt illetve terelte az "elvonásra" a témát, mert tudta jól hogy nem ezt a választ akarom látni, tudni, és nem is erre akartam felvilágosítást kapni.. lehet hogy azért tette ezt, mert kíváncsi volt illetve érdekelte az indulatos kitörésem, mit reagálok, talán rá is akart vezeti vagy csúnya szóval fogalmazva manipulálni erre.. De miért? Talán izgalmasnak tartja ezt, az Adrienn doktor nő? :-)

  - talán félreértette a kérdésemet, aminek az esélye sac⁄kb 10%

  - talán én egy túlkombinálós, üldözési mániás - paranoiás, buta logika alapján gondolkozó, okoskodó, képzelgős egyed vagyok aki a valóságot nem tudja elválasztani a valótlanságtól: "ébren álmodok"....

  Melyik variáció igaz? Legyen szókimondó, egyenes, még ha nekem az fájna is.....

  Még valami, igen igaza van önnek hogy az idegrendszerünk egy részben felfedezetlen, ismerhetetlen, bonyolult összetett folyamat, ami emberi egyénenként változó... De a beépülő személyiségmintákkal a benzodiazepinekkel összevéve, vannak tapasztalati tények-gyakorlatok, szakirodalmak, elviek, és összevéve ezt az ön tudásával úgy gondolom, hogy jól tudja a kérdésemre a választ..

  Tisztelettel: Áron

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Áron!

  Én nem vagyok manipulaíiv, nem szándékosan bántom meg. Ez önről szól, túl érzékenységgel reagál le dolgokat, szerintem az egyszerű dolgokat túl bonyolítja.

  A bevezető kérésembe leírtam, hogy aki 10 sornál hosszabban kérdez, az ne számítson alapos, mindenre kiterjedő válasszal, hiszen csak felszínesen olvasom el az ilyen hosszú leveleket. Ezt gondolom ön is elolvasta és ennek tudatában ír hosszú leveleket.

  Válasz: nehéz eldönteni a gyakorlatban, hogy mi váltja ki az agressziót egy ilyen esetben. Elvonás vagy maga szer folyamatos szedése, vagy a tolarencia okozza és az alapszemélyiség jelenik meg.

  Egyébként ha jól emlékszem megkértem rá, hogy gyógyszerekkel kapcsolatba ne kérdezzen tőlem. Az okát is leírtam már, úgy emlékszem. ha valamit olvas valahol, akkor célszerű attól megkérdezni, aki azt írta,nem?
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Adrienn doktor nő... :-) Az a problémám, hogy ugye egy érdekes tünetem az, ha stressz…

  Kedves Adrienn doktor nő... :-)

  Az a problémám, hogy ugye egy érdekes tünetem az, ha stressz helyzet ér emberek között, általában enyhén elkezd remegni a lábam, és olyankor fokozza a remegést az is hogy félek nehogy észrevegyék, ilyenkor próbálom önnyugtató módszerrel ezt csökkenteni, vagy mozgással (lépkedek nem feltűnően erre-arra), vagy másra figyelek, forgolódok stb... Na most mivel szedek megfelelő gyógyszereket, az a féle tünetem lecsökkent minimálisra hogy szorongjak köztük, stresszeljek , féljek, meneküljek előttük.. egyszóval szinte minden problémám minimálisra csökkent.. viszont ez a lábremegés előjön ha tudom hogy állnak mögöttem és én 1 helyben várok: Pl: presszóban a kávéra, postán hogy sorra kerüljek, boltban hogy sorra jussak...

  Tudna javasolni, illetve legyen szíves olyan módszert ecsetelni, ami nem pszichoterápiás, nem gyógyszeres, hanem valami egyszerű módszer amit tudok alkalmazni ilyenkor? Kicsit az is szokott segíteni, hogy zsebre teszem az egyik kezem, és az ujjaimat dörzsölgetem egymáshoz erősen, ilyenkor kicsit szűnik a remegés mert talán arra figyelek vagy maga a figyelem, mozdulat, ide koncentrálódik... Ez már csak 1 apró kis dolog, még is elég irritáló, mert ha presszóban vagy máshol látnak remegni azt gondolják majd: "szegény gyerek fél, remeg" .... közben meg tudom ha kell odateszem magam nem félik én senkitől csak bennem él és lappang ez a dolog. Leírhatna több variációt is...

  Előre is köszönöm

  Tisztelettel: Tudja ki... :-()

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  A relaxálás talán tudna segíteni önnek. Ha otthon, nyugodt körülmények között működik, akkor át lehet a kialakult reflexet vinni egy stresszes helyzetre is, hogy az izmok ellazulása kialakuljon
  A másik, egy fajta önszuggesszió - sorba állás közben egy megnyugtató kép, helyzet felidézése és ebbe belemerülni - nyilván annyira, hogy a külső érzékelés megmaradjon.
  Viselkedés terápiás megoldás - ha már tud egy kicsit ellazultan álldogálni, akkor mindig egy picivel több ideig ott maradni, növelni az időtartartamot.
  Tudom,mindegyik nehéz és ilyen problémánál egyénre szabott technikák kellenek, és ez valóban a pszichoterápia hatáskörébe tartozik.
  Most hirtelen csak ennyi jutott eszembe és talán nem is használhatóak az ön számára a igencsak felfokozott szorongásai miatt.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! 52 éves vagyok ,gyerekekkel foglalkozok és 1 éve hogy intézményünkbe új vezetönőt…

  Tisztelt Doktornő! 52 éves vagyok ,gyerekekkel foglalkozok és 1 éve hogy intézményünkbe új vezetönőt neveztek ki. Sajnos valamilyen oknál fogva sem én sem a velem egy csoportban dolgozó kolléganőm nem vagyunk szimpatikusak számára,nem tud minket elfogadni pedig mindent megpróbáltunk már hogy minket is egyenrangú kolléganőként kezeljen úgy mint a klikkjébe tartozó kolléganőinket.Amikor ide került hozzánk rögtön kialakitotta ezt a klikkesedést aminek az lett a következménye hogy akik oda tartoznak azok kapnak mindenféle kedvezményt,akik meg (4 dolgozó)nem azokba állandóan beleköt és a hátuk mögött megalázó megjegyzéseket tesz,nekem nem csak a hátam mögött ha nem szemtől szemben is és olyan hangnemben és stilusban hogy volt amikor napokig sírtam otthon,majd elkezdtem a bőrőmet szinte véres sebesre vakarni amire a házi orvosom és a bőrgyógyász is azt mondta hogy a nagy fokú stressz miatt van . Előfordult hogy a vezetönőm és a klikkjéből másik két dolgozó 3-ba behívattak az irodába és minden olyan dolgot vágtak a fejemhez ami nem volt igaz és folyamtosan támadtak szóban. Ezek miatt a kolléganőm már ki is lépett én meg kértem az áthelyezésemet. De nem tudom hogy a másik intézménybe ha átjutnak ezek a dolgok nem fog-e ott is folytatódni? Én is kilépnék ha adódna másik munkahely de egyenlőre ezt kell elfogadnom. Ön szerint mit tegyek ha a másik intézményben is ez lesz? A nagyfönök tud ezekről a dolgokról. Válaszát előre is köszönöm ! Üdv. Takácsné, Erika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Takácsné, Erika!

  Nézze, az ilyen típsú problémáknál két fő irány létezik a megoldásra.
  Megerősüdünk annyira, hogy ne vegyük fel a főnők megalázását, sőt kiharcoljunk valamit a saját módszerünkkel ( van akinek sikerül)
  Másik valóban a munkahely váltás. Sajnos garancia nincs sehol,hogy milyen egy főnök.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktorno!a dekompenzalt borderline szemelyiseg gyogyithato e ?ES ha igen akkor szukseges…

  Tisztelt Doktorno!a dekompenzalt borderline szemelyiseg gyogyithato e ?ES ha igen akkor szukseges korhazi kezeles?valaszat elore is koszonom!UDV:Blanka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Blanka!

  Általában szükséges kórházi kezelés - gyakori, hogy hosszú pszichoterápia és gyógyszeres kezelés hozza meg a kívánt hatást.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Én vagyok az a kérdésfeltevő aki a "szövödményes szorongás" jeligével jelentkezett.Még…

  Tisztelt Doktornő!

  Én vagyok az a kérdésfeltevő aki a "szövödményes szorongás" jeligével jelentkezett.Még valamit meg szeretnék kérdezni.

  Olvastam egy válaszába hogy a Tegretolt hangulatstibilizátornak,illetőleg BZD elvonás enyhitésére is használják,de nem egyértelmű a hatása Ön szerint inkább kerüli a felirását.Ez rendben is van-Ön igy látja.

  Kérdésem:Attól még lehetséges-e hogy a pszichiáter által elrendelt egy hónapos 1,5 mg Rivotril "pályafutásom" kapcsán azért nem lettek elvonási tüneteim,mert azt önkényesen abbahagytam tartva a hosszú távú hatásaitól-és akkor rendelte ki a neurologus a Tegretolt?

  Még mindig úgy vagyok vele hogy a Tegretollal jobban járok,hogy azt kell szednem hosszabb távon,mert a Rivotriltol rövid távon már a vádlim is begörcsölt és a gondolkodásom is megnehezedett.Ennél a gyógyszernél idegrendszeri mellékhatást nem tapasztalok-bevált.

  A májra persze vigyázunk-orvosommal karöltve,meg amit észrevettem hogy a szomjuságérzetem kisebb lett-de mivel diabetes insipudisra is javallt ezek érthető és eltűrhető hatások.

  Mégegyszer köszönöm hogy felhivta a figyelmemet,hogy a Rivotril inkább kerülendő,és csak nagyon indokolt esetben szedhető.Inkább a zúgást kellett feljavitani,mint az erős nyugtató további szedését alkalmazni,ami sikerült is.

  Jó egészséget kivánva üdvözlöm:Egy kérdező

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Örülök, ha segíthettem!
  Általában 3-6 hónap kell a BZD függőség kialakulásához. A Tegretol bizonyos esetekben csökkenti az elvonást.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Irtam egyszer Önnek a Tegretol-Rivotril "csereszabatosságáról",mondta…

  Tisztelt Doktornő!

  Irtam egyszer Önnek a Tegretol-Rivotril "csereszabatosságáról",mondta hogy a Tegretol nem szorongásoldó,igy a felvetés értelmetlen.

  Akut esetbe dysthimiám is volt,meg generalizált szorongásom is.

  Talán jobban érthető lesz az egész ha kibontom a történetet.Az én generalizált szorongásom fülzúgásból adódik-tehát egy másik tünetből-ilyen szempontból speciális a jelentkezése.Viszont a Tegretol CR és az infuzios kezelések következtében jelentősen csökkent a zúgás is,meg a szorongás is.
  Én előtte semmilyen pszichiátriai betegségben nem szenvedtem.

  Nyilván akkor azért csökkent a szorongásom mert a Tegretol (is) javitott az alaptüneten,nem farmakologiai alapon.

  Szorongásoldót egyáltalán nem szedek már.

  Arról kaptam felvilágositást ideggyógyásztól hogy a májat terhelheti,de hozzászokást nem okoz.Tehát időnként vérkép ellenőrzés kell,ahogy Ön is tájékoztatott.

  Kérdéseim:
  1.,3-szor fél CR 200 az soknak számit-e naponta
  2.,Thiogamma 600-t is szedek ennek májvédő tulajdonsága is van,antioxidáns hatású,ez közrejátszhat-e hogy a máj kevésbé terhelődjön?
  3.,Ha a pszichiátriai vonalat nézzük,a dysthimia elmúlásában se játszhatott szerepet a Tegretol szedése?

  Válaszát köszönöm:Egy kérdező

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  1. nem.
  2. Jó ötlet, segíthet. Jobb talán a máriatövis kivonat tartalmú készítmények - hepabene, silegon.
  2. Talán igen.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő. A kérdésem következő lenne.KB 1 hónapja olyan problémával küszködök,ideg…

  Tisztelt Doktornő.  A kérdésem következő lenne.KB 1 hónapja olyan problémával küszködök,ideg rohamok jönnek rám és egyszerűen nem tud jó kedvem lenni és nem tudok semminek örülni.Próbálom de egyszerűen nem megy.Igaz nagyon sok problémával küszködöm a családom miatt ,és olyan helyzetekben kerülök ha döntenem kell valamiben akkor döntő képtellené válok eggyik pillanatról a másikra.Jön eggy hullám és röktön át váltok eggy másik hangulatzavarban.Jelenleg 8 an lakunk eggy lakásban és rengeteg teher rám szakad és egyedül birkódzom meg vele.Senki nem segit és nagyon ki vagyok bukva.Minden nap szinte a szivem szúr és szédülök a bal karom viszont le zsibog elég sűrűn.Mindenki zavar már most ott tartok hogy a párom és a gyerekeim jelenléte is és nem akarok senkivel beszélni a bajaimról mert ugy is mind hiába!!!!!!Nagyon ritkán szoktam szedni ha nagyon muszáj 0,25 xanaxot de nem hat semmitsem.Soha semmi nics jó helyen és igy biztos engem is nagyon nehéz lehet elviselni igy a családomnak.Legyen szives segiteni!!!! Üdv.Tündi.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Tündi!

  Valószínű, hogy lelki oka van a tüneteinek. találjon egy bizalmas, akivel megoszthatja gondjait. tanuljon meg relaxálni, sportoljon, jógázzon, ezek sokat lendíthetnek az állapoton. ha ez sem segít, keressen fel pszichoterapautát.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Adrienn doktor hölgy.. Ha az jelent valamit, más online választ adó orvostól már nem…

  Kedves Adrienn doktor hölgy..

  Ha az jelent valamit, más online választ adó orvostól már nem kérdezgetek, hanem öntől, megtisztel a válaszaival....

  Olvastam 1 cikket: "Sajnálatos módon, már rövid idő elteltével (3-4 hónapon át tartó folyamatos használat) jelentkeznek a benzodiazepin-függőség tünetei. Új, eddig ismeretlen, negatív tulajdonságok rögzülnek a személyiségben, ezek fokozatosan stabil viselkedési mintákká válnak. Nem ritka, hogy a benzodiazepin-függők kegyetlenné, agresszívvé, válnak és nem képesek kontrollálni viselkedésüket."

  Ez alatt érthetjük azt, hogy mondjuk éveken keresztül szedem a rivotril 4 mg -ot, és xanax 4 -mg -ot kombinációban, folyamatosan napi rendszerességgel dózis csökkentés illetve emelés nélkül, akkor bekövetkezhet a fentebb idéző jelbe cikk leirata, ergo negatív tulajdonságok rögzülnek a személyiségemben?

  A másik kérdésem ha kialakult a tolerancia, hozzászokás, függőség együttese szintén dózisváltások nélkül folyamatosan szedve és szedve tovább, akkor is kialakulhatnak ezek a negatív kegyetlenné, agresszívé válás?

  Egyébként a zoloftot nem alkalmazom már, mert csak fokozza a remegéses stresszes tünetet, plusz a májamat és vesémet sem akarom túlterhelni....

  Kedvességgel: Jól tudja ki.. :-)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Általában minden függőségre jellemző, hogy elvonáskor agresszív és negatív viselkedés jelentkezik. Gondolom a szerző erre gondolt. vannak anyagok, melyek ezt jobban kiváltják pl. a nikotin inkább csak feszültté tesz elvonáskor, a nyugtató féle anyagok indulatossá, agresszívvé. Általában ezért szükséges mindig a fokozatos csökkentés elvonáskor.
  üdv. dr. G.A.