A betegek kérdései (5549)

 • Kedves Dr. Gál Adrien! Olyan problémám van, hogy ha bárki bármi rosszat szól nekem, megbánt,…

  Kedves Dr. Gál Adrien!

  Olyan problémám van, hogy ha bárki bármi rosszat szól nekem, megbánt, vagy ha nem is akar megbántani, de úgy gondolom hogy az a célja, egyből elkap a sírás és akárhányszor rágondolok egyből rám tőr.
  Mi lehet ez vajon? Vagy ez normális egyáltalán??

  Válaszát előre is köszönöm!!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Hát ez akár depresszió féle is lehet, ha hetekig tart, keressen fel egy pszichológust.
  dv. dr. G.A.

 • tudom miert felek. mert amit dolgoztam az nem volt jo. es sokan mondjak h az ilyen teruleten…

  tudom miert felek. mert amit dolgoztam az nem volt jo. es sokan mondjak h az ilyen teruleten dolgozo noket, zaklatjak a szellemek. de en szerintem ez hulyeseg. lehet hogy csak bebeszelem magamnak? ja es regebben voltam pszihologusnal aki azt mondta h szemelyiseg zavarom van ez mit jelent?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ha valakiben megtapadnak az efféle félelmek, akkor annak más gyökere van. A személyiség zavar som mindent jelenthet, többféle van, általában a mélyebb, személyisééget éríntő pszichiátriai tüneteknél.
  üdv. dr. G.A.

 • tisztelt dr.nő!

  kerem segitsen.fel eve hippoponder vagyok sajnos egy muhiba kovetkezmenye valoszinuleg.
  mostani probkemam az lenne hogy kb.1 honapja lefekveskir eldogul az orrom ill. idonkent a bal fulem is.hetvegen 3 napig pozicio valtasra fekves felkeles szedultem.ez elmult.Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Anna!

  Gyanús, hogy ezeknek jó részt pszichés az eredete.Keressen fel egy pszichiátert, pszichoterapautát.
  üdv. dr. G.A.

 • felek a szellemektol mitcsinaljak nem hiszek bennuk megis felek?!

  felek a szellemektol mitcsinaljak nem hiszek bennuk megis felek?!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ha tudja, hogy nincsenek szellemek, és mégis fél, akkor elég egyértelmű, hogy más a gyökere a félelmének. Menjen el pszichológushoz.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Egy hete volt a második vetélésem a 9.héten. Nagyon megvisel, sokáig próbálkoztunk…

  Tisztelt Doktornő!

  Egy hete volt a második vetélésem a 9.héten. Nagyon megvisel, sokáig próbálkoztunk és nem tudok könnyen teherbe esni. Minden sikertelen hónapot kudarcként éltem meg! Volt már egy vetélésem ez előtt is. Sajnos az elsőt hat hónapba telt feldolgoznom. Utána nemsokkal megszületett a csodálatos kisfiam. Most nincs annyi időm sírdogálni, de mikor elalszik a fiam akkor előtör belőlem minden! Hibásnak érzem magam mert nem tudom kihordani a babáimat!
  A férjem anyukája azt tanácsolta nem kedves hangsúllyal, hogy sürgősen orvosra van szükségem! Ön szerint is valóban így lenne? Mennyi idő ilyenkor a normális míg ez feldolgozható? Úgy értem biztosan van egy határ erre amíg megengedett az érzelmi labilitás.

  Előre is köszönöm a válaszát!
  Tisztelettel
  Gajdicsné Bodnár Adrienn

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Adrienn!
  A vetéllés a magzat halála. Gyász. Veszteség. Saját egészségünkben, testünkben, nőiességünkben bizonytalanodunk el. Volt egy páciensem, aki a vetélése után kialakult depressziója miatt jött hozzám kezelésre - a depresszió később alakult ki. Feldolgoztuk ezt a gyászt és vége lett az antidepresszáns szedésnek.
  A női működés szoros kapcsolatban van a lelki állapotunkkal is - ezt mindenki tapasztalhatta pl. a menstruáció működésében.
  Szerintem menjen el pszichoterapautához, pszichológushoz, érdemes.
  üdv. dr. G.A:

 • Tisztelt Doktornő! A Leponex 25mg-os gyógyszerből szedek egy negyedet estére, már néhány napja.…

  Tisztelt Doktornő!
  A Leponex 25mg-os gyógyszerből szedek egy negyedet estére, már néhány napja. A gyógyszer leállítását tervezzük, mert kis babát szeretnénk! Az lenne a kérdésem, hogy azzal nem ártok majd a babának, hogy szedtem ezt a gyógyszert? Mindenképpen szeretném elhagyni azt mondta a szakorvos, hogy 6 hétig szedjem így, aztán elhagyható! Terhesség alatt ugye nem szedhető?
  Illetve milyen vitaminokat ajánlana terhesség előtt?
  Válaszát nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel:Kata

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kata!

  A leponexet, ha lehet ne szedje terhesség alatt. A kiürülésre hagyjanak egy-két hónapot, addig védekezzenek még. Így nem lesz ebből gond.
  üdv. dr. G.A.

 • A kérdésem az lenne hogy pszichodráma csoportba jártam. Volt ott egy játék hogy körben álltunk…

  A kérdésem az lenne hogy pszichodráma csoportba jártam. Volt ott egy játék hogy körben álltunk huszan, kiválasztott a pszichológus 2 embert akiknek hívogató szemmel kellett nézniük, és az volt a feladat hogy a kör közepén álló ember be tud e találni a kapun!

  Na most engem kiküldtek folyosóra és amikor bementem kör közepére végignéztem az összes emberen és rögtön pár másodperc alatt megtaláltam a kaput, és a hívogató embereket! Na most huszan bementünk kör közepébe és a játékban én voltam a legjobb talán, leggyorsabb! A kérdésem hogy ez milyen játék?
  Egy társam azt mondta micsoda gondolatolvasó vagyok, erre mondtam neki hogy nem hinném azt méri mert pszichiáter szerint a reflektív funkcióm súlyosan sérült..

  Akkor mégis ez a játék mire ment ki ön szerint?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Kérdezze meg a pszichológust, aki tartotta.
  A szemmel hívogatás nem tudom mit jelenthet: hogyan tudjuk levenni a másikról szavak nélkül, mit akar? Hogyan reagálunk a pozitív jelzésekre?
  üdv. dr. G.A.

 • Tiszteletem önnek doktornő és a kedves olvasóknak is!

  Tudom a gyógyszerekkel kapcsolatban nem kellene feltennem kérdést, de mégis érdekelne a véleménye.
  Már több, mint egy éve szenvedek depresszióban és az orvosom felírt nekem Zoloftot és mellé nyugtatót. Reggel egyet írt… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  A Zoloft 3-4 hét múlva fejti ki a hatását. mit ön tapasztalt, az más. Szedje az előírt dózist a Zoloftból és mellé a nyugtatót. ha feszült, esetleg abból vegyen be… Még több

 • Kedves Doktornő!6 hónapig szedte citapramot.Tegnap a doktornőm lecserélte cipralexre.,mivel ennek…

  Kedves Doktornő!6 hónapig szedte citapramot.Tegnap a doktornőm lecserélte cipralexre.,mivel ennek kevesebb mellékhatása van.Ma reggel azonban nem jol ébredtem:fáj a fejem,szédülök,hányingerem van,gyenge,álmos vagyok.Hogy lehet ez amikor ua. az a hatóanyaguk?Meddig tarthat ez?Köszönöm:Erika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Erika!

  nem ugyanaz a a hatóanyaguk, a Cipralex a Citapram⁄Serorpram tovább fejlesztett változata, a Cipralex jobban kötődik a szerotonin receptorokhoz.
  Szedjen napi fél tbl-t a cipralexből és el kellene múlnia az egésznek.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy anyósom depressziós és nem ismeri…

  Tisztelt Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy anyósom depressziós és nem ismeri be. Közel 3 éve ismerem a fiát és van egy 17 hónapos kisfiúnk és most várjuk a második babánkat. Anyósom feljelentett a védőnőnél hogy nem foglalkozom a gyerekkel , nem etetem rendesen és hogy nem láthatja az unokáját. Semmi nem fedi a valóságot mert minden hónapban tápszert kell íratnom a babának, fia rendszeresen viszi és volt olyan hogy ott is aludt a baba nála.Azóta fiam viselkedése nagyon megváltozott mert üti a fejét mindenbe, nem szeret fürdeni pedig előtte ki sem lehetett szedni a kádból. A napokban a gyermek jóléti központnál jelentett fel, ugyan ezekkel a problémával csak kibővítette még azzal hogy koszban él a gyerek és büdös a lakás, de ő szintén tagadja ezt hogy megtörtént volna, és még azt is mondta ott hogy ne mondják meg ki jelentett fel engem, de a hölgy megmondta hogy az anyósom volt. Én skizofrénnek tartom és még depressziós is mellette. Szeretném a tanácsát kérni mit tegyünk vele mert én nem fogom sokáig bírni azt hogy feljelentget alaptalanul. Hogyan lehetne elérni nála azt hogy beismerje hogy depressziós és skizofrén? Vagy meddig kell elmennie ezzel a betegséggel hogy történjen valami a gyerekemmel ha ott van nála egyedül? Milyen kárt okozhat a gyermekben egy ilyen személy?

  Segítségét előre is köszönöm Brigi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Brigi!

  Sajnos, ha valakinek nincs betegség belátása, akkor nem lehet orvoshoz vinni. Ha ilyen rosszindulatú és gyanakvó az anyósa, ne hagyja ott egyedül a gyermeket, hiszen lehet, hogy nem is képes rá odafigyelni, kellene valamilyen másik megoldást találni.

  ha esetleg valami lelki szenvedése, panasza van az anyósának, pl. alvászavar, akkor annak mentén el lehet küldeni pszichiáterhez, de lehet,hogy ott is disszimulál.
  Azonban a rosszindulat nem mindig betegség.
  üdv. dr. G.A.

 • Hát nem tudom, nekem 2 ismerősöm is van akik ilyen támogatásban részesülnek! Az egyiknek crohn…

  Hát nem tudom, nekem 2 ismerősöm is van akik ilyen támogatásban részesülnek! Az egyiknek crohn betegsége van míg másiknak I. típusú diabétesz.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Sajnálom, nem tudok róla, kérdezze meg a területileg illetékes pszichiátert. Sajnos mivel én nem dolgozom tb támogatott munkahelyen, az ilyen rendelet változásokat nem tudom nyomon követni.
  nem lehet, hogy az ismerősei le vannak százalékolva?
  üdv. dr. G.A.

 • Diagnosztizált anorexia vervosam, és kevert-szorongásos depressziós zavarom van! Kérdésem erre…

  Diagnosztizált anorexia vervosam, és kevert-szorongásos depressziós zavarom van!
  Kérdésem erre kaphatnék 90% utazási kedvezményt??

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm: egy elkeseredett 20 éves

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Úgy tudom, hogy fogyatékkal élők kaphatnak. (Mozgáskorlátozott, vak, süket stb. )
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Adrienn doktor nő... Nagyon aranyos hogy megadta az email címét, egyébként én 1 másikra…

  Kedves Adrienn doktor nő...

  Nagyon aranyos hogy megadta az email címét, egyébként én 1 másikra küldtem el...

  1."Már megint mellé beszél"

  véleményem: ez tetszett :-))

  2."ha valamit másképp is szeretne tőlem, egyéb kommunikációt"

  véleményem: akarom szeretném, igen :-)

  3."akkor kérdezze meg és ne csak utaljon rá"

  kérdésem: Szeretnék önnel a virtuális világban, online kommunikálni. Szabad? Akarja? Én igen!

  4."Másrészt az emailét nem kaptam meg adriengal@gmail.com"

  Pozitív, kellemes csalódás részemről: Hogy rossz helyre küldtem el, és akkor ezért nem kaptam választ! Nem pedig azért mert nem érdekeltem önt :-)))

  Figyelmeztetés: Az adatlapján ez van kint: adriengal@tvn.hu

  Akkor majd írok emailt, és ott folytatódnak a folyamatok :-)

  Kedvességgel: Áron

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Áron!

  ok. Sajnos rossza a cím, módosítom, jó hogy kiderült.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne hogy 33 hetes kismama vagyok es medazepam q10mg-ot…

  Tisztelt Doktornő!

  A kérdésem az lenne hogy 33 hetes kismama vagyok es medazepam q10mg-ot szedek. napi ket szemet. hogyan hagyjam el es a kisbabamnak hogyan es mennyire artok vele? az elozmenyek (generalizalt szorongasos depresszio) nagyon hosszu tortenet. tudja a nogyogyaszom de nagyon felek. szeretnem letenni de eddig nem sikerult.

  koszonom a valaszat!

  egy aggodo kismama

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nézze, erre így lehetetlen korrekt tanácsot adni. Javasolnám, hogy mielőbb keressen fel egy szakorvost, pszichiátert, hogy közösen mérlegeljék az előnyét és a hátrányait a medazepam elhagyásának. Sajnos a terhesség alatt folyamatosan szedett medazepam az újszülött károsodását is okozhatja.
  üdv. dr. G.A.

 • kedves! jahm...,jahm....,jahm..... indulatokat váltanak ki ezek a levelezések, mennyire egyetértett…

  kedves!

  jahm...,jahm....,jahm..... indulatokat váltanak ki ezek a levelezések, mennyire egyetértett velem ebben amikor ugyanezt írtam. De ha ezt írom hogy voltak pozitív oldalai a levelezésnek, akkor maga azt írta volna hogy igen ez jó, folytassuk a beszélgetést a problémákkal kapcsolatosan... hogy menyivel egyszerűbb leegyszerűsítve, az én véleményemmel egyetértve önnek fixálnia ezt a "felesleges levelezés" címszóval ellátott folyamatot.... Reméli hogy megtalálom a megfelelő utat? Jó kis sablonszöveg, hát reménykedjünk ebben jó? Érdekes hogy az emailomra nem válaszolt amit küldtem önnek.. Ezek szerint a publikus, látványos, nyilvános válaszadásra teszi le a voksát, mondván az orvostudakozóra használja az e féle levélváltást, és nem emailokban? Jah hát igen, ha őszintén érdekelték volna a problémáim, nyilván nem itt a "színpadon" produkciózott volna, hanem emailban, skypon vagy egyéb módon bonyolítottuk volna le az e féle ügyeket.. Nem beszélve arról, hogy ingyen semmit nem adnak, de ez így helyes nem? Valamiből meg kell élni... Kivételt meg nehogy már tessék tenni, hogy 1 beteggel díjmentesen, diszkréten, nem publikusan, őszintén és önzetlenül nyújtson segítséget, s’ kommunikáljon online...

  Minden jót: Áron

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Áron!

  Már megint mellé beszél.
  Ha valamit másképp is szeretne tőlem, egyéb kommunikációt, akkor kérdezze meg és ne csak utaljon rá. Másrészt az emailét nem kaptam meg. adriengal@gmail.com.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy a bupropion (Elontril) és a buspiron (Anxiron)…

  Tisztelt Doktornő!

  Szeretném megkérdezni, hogy a bupropion (Elontril) és a buspiron (Anxiron) hatóanyaga kb. mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Elontril felezési ideje 5 óra, az Anxironé 2-9 óra.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves doktor nő.. Hát jó, akkor nem bonyolítom túl a dolgokat, és nem is nagyon fogok írni…

  Kedves doktor nő..

  Hát jó, akkor nem bonyolítom túl a dolgokat, és nem is nagyon fogok írni az orvostudakozóra, mert úgy sincs sok értelme írogatnom ide az életemről és életszituációimról, hisz úgy is 1 öntörvényű ember vagyok, és abban hiszek amit én elképzelek.. Én elfogadom a másik a véleményét, sőt hasznosítani is próbálom, de azt folyamatossá tenni, és komoly szándékkal következetesen alkalmazni nehéz dolog az esetemben.... Szóval, köszönöm szépen az eddigi tanácsadásait, ha esetleg lesz konkrét kérdésem akkor majd talán írok, bár értelme nem sok van, ahogy annak sem volt , hogy kitártam ide a teljes magándolgaimat, és nyitva ön felé leírtam mindent... hogy mit vártam? semmit, csak jól esett kiadni magamból, meg talán hittem hogy felfedez bennem valamit, vagy valami plusz értelmiséget (zseni lennék), de ez csak az én álomvilágom.. maradok egy vesztes aki nem képes önellátó lenni, hol ott pedig rendelkezek megfelelő értékekkel, bár lehet ez is csak az én álomképem! De végeredményben felesleges ezt ecsetelnem. Ja amúgy meg a buta, fél hibbant, rossz indulatú, önző emberek meg jó verdákkal járnak és tele vannak pénzzel meg, sok mindent megtehetnek... csesződjön meg a világ, én meg remélem egyszer gyógyszerek vagy más által nem fájdalmasan halállal elhunyok idejében. A kezem már nem vagdosom fel mert mi a francnak? gyerekes dolog... komolyabb dolgot kell véghez vinnem, nem tudom mi az de most felszínre fog törni bennem a lappangó vadság, aztán rohadjak meg sírban vagy börtönben... de ez sem biztos mert a családom és feleségem nem akarom elveszíteni :(( !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  opsz.... ha jól látom ez 23 sor volt, de azért ön is számolja meg.... Eddig a 30 soros leveleim nem okoztak gondot.., de most már nem is fognak. Persze csak addig ameddig kitárulkoztam elnézte nekem.. De ön nagy lelkű volt, hogy ezt eddig engedte nekem! olyan aranyos, méltó tett volt ez öntől :-() ..... na mindegy..., nem ön lesz úgysem az aki segít nekem abban, hogy tudjak haladni előre az életben és felkarolva engem biztatva mondja nekem mikor mit tegyek, milyen lépéseket.. én hülye ilyesmire vágytam, és nem pszichoterápiára hanem másképp.. De nem vagyok sem a gyereke, sem a rokona, sem a hozzátartozója, sem igaz barátja...

  Viszlát: mindegy ki nem? csak 1 siránkozó, önsajnáló, buta, értéktelen, céltalan, motiválatlan, szélsőséges perverz gusztustalan állat vagyok.. ilyenből meg úgy is sok van nem? Ők is hajléktalanként vagy sittesként, vagy sírban végzik vagy ki tudja....

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nézze, a korábbi 30 soros levelire is ez vonatkozott, amit leírtam, most már indokoltnak láttam felhívni erre a figyelmét.
  Igaza van, ez a fórum nem helyettesit egy személyes pszichoterápiát, így kérdések és a válaszok félreértődnek és csak indulatokat vált ki.
  Remélem megtalálja a gyógyulásához vezető utat.
  üdvözlettel dr. Gál Adrien

 • Tisztelt Doktornő! Nagyon szépen köszönöm én se bontottam ki elotte a dolgokat,igy már mindent…

  Tisztelt Doktornő!

  Nagyon szépen köszönöm én se bontottam ki elotte a dolgokat,igy már mindent ért:)

  Egy utolsó mondat erejéig:Akkor ha jól értem a Tegretol hosszútávú szedésénél se várható memóriaromlás,agykárosodás,szemben a BZD-kel?

  A belgyógyászati mellékhatásaival tisztában vagyok.

  További szép napot kivánok:Egy kérdező

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Tudtommal nem.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktorno!az lenne a kerdesem hogy a dekompenzalt borderline szemelyisegzavar gyogyitasahoz…

  Tisztelt Doktorno!az lenne a kerdesem hogy a dekompenzalt borderline szemelyisegzavar gyogyitasahoz van e valami tamogatas ,a pszichoterapia utjan vagy esetleg korhazi kezeles keretei kozott?valaszat elore is koszonom:Blanka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Blanka!.

  Igen, járóbeteg ellátási formában a pszichiátria szakrendeléseken, pszichiátriai gondozókban,, gyógyszeres kezelés. Pszichoterápia ambulánsan tb alapon kevés helyen van. Bentfekvős pszichoterápia Tündérhegyen, Thalassa-házban ill. a Semmelweis Egyetem Pszichoterápiás Klinikáján ill. Pszichológiai tanszékén.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktornő! 25 éves vagyok és az lenne a kérdésem,hogy normális-e,hogy állandóan álmodozok.Kórházi…

  Kedves Doktornő!

  25 éves vagyok és az lenne a kérdésem,hogy normális-e,hogy állandóan álmodozok.Kórházi dolgozó vagyok,haza jövök egyből lefekszem az ágyamra és álmodozok.Ekkor mindig hangosan beszélek magamba,sokszor annyira átélem azt,amit éppen gondolok- pl. haldoklom vagy egy szerettem haldoklik-, hogy sírni kezdek.Csak így tudok elaludni,ha a fülhallgató a fülemben,szól a zene én pedig a másik életem élem.Ha nem kell dolgoznom,akkor napi 8-10 órákat töltök így "révületben".A munkámat is sokszor nehezen látom el,itthon pedig előnyben részesítem az álmodozást,inkább nem eszek,nem főzök.Egyértelműen pótol valamit,álmodozás közben úgy történik az életem,ahogy én szeretném,kielégíti az érzelmi szükségletem úgy érzem.Sokszor amiatt is elsírom magam,hogy nem ez a valóság.Ez beteges,esetleg gyermeteg dolog?
  Köszönöm a válaszát!
  Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Mónika!

  Hát valami valóban nincs rendben önnel, ha egy képzelt világban éli le a szabad idejét...a realitásban kellene élnie, ha szükséges változtasson a dolgain, hogy jobban tudja élni az életét.
  Általában a boldogtalanság szül ilyesmi állapotot.
  üdv.dr. G.A.