A betegek kérdései (10077)

  • Tisztelt Doktor úr! Egy hete tartó nagyon intenzív és erős fájdalomcsillapítókra is alig enyhülő…

    Tisztelt Doktor úr!
    Egy hete tartó nagyon intenzív és erős fájdalomcsillapítókra is alig enyhülő fejfájásom van.Szóba került több minden is:merev nyaki izmokra kaptam gyógyszert.illetve orrmelléküreg röntgenre küldtek.Ennek eredménye: mk.sin.max. alsó recessusa bal oldali dominantiával fedett.
    Okozhatják ezek ezt borzasztó fejfájást?
    Köszönöm.Kissné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kissné!

    Én inkább ideggyógyászt keresnék fel - de minél előbb!

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Dr Úr! Kértem Öntől már tanácsot meg is fogadtam! Fülproblémám miatt. Kb. 1 éve…

    Tisztelt Dr Úr!

    Kértem Öntől már tanácsot meg is fogadtam! Fülproblémám miatt.
    Kb. 1 éve kezdődőt, a hallásvizsgálat alapján otosclerosis.
    A panaszaim alapján nem, de a vizsgálat ezt mutatja.
    Halláscsökkenés van, de ez nem zavaró, inkább a füldugulás. De az is változó, fekvő helyzetben mindig kidugul, akkor a hallás is szinte tökéletes. Ha kidugul cseng is .
    De ahogy indul a nap lassan bedugul. Zárt térben vaskosan dugult érzés, térben jobb, vagy kidugul. 15 alkalommal voltam akupunkturán.
    Az lenne a kérdésem, koponya MR és csont izotopos vizsgálat készült pár
    hete, neg. mindkettő eredménye. Az csont vizsgálaton nem kellett volna látszani az otosclerosisnak? A fülész azt mondja megkellene operálni a fülemet, de ahogy utána olvastam nem szívesen tenném. A hallásvizsgálaton
    azt javasolták kérjek egy mini kis halló készüléket próbahordásra, nem csoda tevő a műtét!.
    Ön mit javasol Dr Úr? Valami gyógyszer vagy táplálék kiegészitő?
    Lugositás?

    Üdvözlettel: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Tisztelt Kérdező!

    Még izotópos vizsgálattal sem mindig mutatható ki az otosclerotikus góc.
    Ha tökéletesen tisztázták a fülkürt működését és az kifogástalan, akkor ilyen esetben célszerű - műtéti feltárással - direkte megnézni, hogy mi van a dobüregben (ezt úgy hívják, hogy explorativ tympanotomia); ebben az esetben mikroszkóppal lehet látni, hogy mi van a dobüregben, lehet-e mozgatni a hallócsontláncolatot, milyen a fülkürt dobüregi nyílása, stb.
    Kb. fél órás beavatkozás egy rutinos fülsebész esetén.
    Ha semmi kórosat nem látnak, akkor jöhet a hallókészülék.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves Doktor úr! Végül nem mentem el gégespecialistához az MR felvétellel, mert közben elkezdtem…

    Kedves Doktor úr!

    Végül nem mentem el gégespecialistához az MR felvétellel, mert közben elkezdtem inni a Salvus vizet, és elmúlt a gombócérzés a torkomban. Most inkább ropogó hangot ad, amikor nyelek, mintha porc \\"ropogna\\" a torkomban.
    A nyelvgyöki mandulából való mintavételt nem szeretném megengedni, ezért nem mentem el. És jó lett volna, ha az SZTK képes lenne megnézni egy közönséges CD-t. Akkor nem kéne mindenfelé járkálnia az embernek annyiszor.

    Azért még lehet, hogy meggondolom, és elmegyek. Ha még érvényes a beutalóm.

    üdvözlettel: Évi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Évi!

    A döntés mindig az Ön kezében van.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Az orrkagylóeltávolításról lennének kérdéseim,mivel fenntartásaim vannak…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Az orrkagylóeltávolításról lennének kérdéseim,mivel fenntartásaim vannak vele kapcsolatban.

    Többször voltam már (lézeres)orrk. kisebbítésen,de nem oldotta meg a problémám(hol egyik,hol a másik oldalon kapok rosszul levegőt.Orrsövényferdülésem, orrsövényplasztikai műtéttel,helyrehozták...(legalább is remélem,-mert,mint itt megtudtam-nem a legjobb "választás"volt.)

    A kérdéseim:
    1.Ha teljes mértékben eltávolítják ezt a részt,akkor avval nem szüntetnek meg egy védekező renszert,magyarán eltávolítás után,nem fog könnyebben begyulladni a torokmandulám?(mivel azzal,eddig szerencsére nagy problémáim nem voltak,és nem is szeretném ha az orrom után,majd emiatt kéne orvoshoz járkálnom :) )

    2.Az eltávolítás véglegesen megoldja,a "visszanövést"?

    3.Az eltávolítás csak az alsó orrkagylókra vonatkozik?,tehát mit távolítanak el pontosan?

    4.És lenne egy nem ezzel kapcsolatos is:A orrsövény mütét után keletkezett luk nem akar már egy éve begyógyulni,mar,csíp,vérzik néha.Ez mint góc szerepelhet a szervezetben?,mivel a hajam eléggé hullik.
    (Elnézést ha hosszú voltam,és a sok kérdésért!)

    Köszönöm felvilágosító válaszait!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Tisztelt Kérdező!

    ad 1.⁄ A megnagyobbodott alsó orrkagylónak semmi funkciója nincs, nyugodtan el lehet távolítani.

    ad 2.⁄ Az ún. "Endoszkópos mikrosebészeti orrkagyló-műtét" után garantáltan nincs visszanövés

    ad 3.⁄ Igen, csak az alsó orrkagylókat kell eltávolítani

    ad 4.⁄ Plasztikai beavatkozással meg lehet próbálni zárni (az eredmény nagyon kétséges). Nem szerepel gócként.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! 22 éves lány vagyok.Négy napja a bal oldali fültőmirigyem bedagadt, kidudorodik…

    Tisztelt Doktor Úr!

    22 éves lány vagyok.Négy napja a bal oldali fültőmirigyem bedagadt, kidudorodik és fáj is. Orvoshoz eddig nem tudtam menni, 1 vagy 2 nap múlva tudok csak. Az állkapcsom is fáj tőle, és olyan, mintha zsibbadna és viszketne egyszerre. Ha az állkapcsomhoz érek, nem teljesen,de kissé érzéketlen. Mint amikor érzéstelenítőt adnak bele. Mostanra már a jobb oldalt is fáj egy kicsit, de ott nem is érzékeny és a nyirokcsomó sincs megduzzadva. A fülem is fáj, de az nem állandóan. Lejjebb a torkomban is,mintha meg lenne duzzadva, de ott nem fáj. Ön szerint mi lehet a probléma? Fül-orr gégészetre menjek először vagy fogászatra? A fogam nem fáj, csak úgy tudom ilyenkor elküldik az embert kivizsgálásra. Addig is, amíg nem jutok orvoshoz,mit tanácsol, hogyan enyhítsem panaszaim?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Zsófia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Zsófia!

    Elképzelhető, hogy a nyálmirigy okoz problémát.
    Szedjen 4x1 Calcium Sandoz pezsgőtablettát és 3x1 Kalmopyrint, valamint a száraz meleg jót tehet (infralámpa, meleg só).
    Minél előbb keressen fel egy fülészt.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt doktor ur! Fess mutetem volt aprilisban aztan agyogyulas nem a legjobbban sikerult mert…

    Tisztelt doktor ur! Fess mutetem volt aprilisban aztan agyogyulas nem a legjobbban sikerult mert juliusban CT vizsgalaton voltam es amibol az derult ki hogy a rostscsont alatt van a gyulladas. A kezelsektol megszunt a fejfajasom egy idore de mar egy hete megint kezdodik a fejfajasom letezne hogy megint elojon a gyulladas.az antibiutomoktol elcsendesedett a fajas es ujjbol kiujjulo fellbe van a gyullladas?Tudom hogymagy segitseget nem varhtok a doktor urtol de letezne hogy a gyulladas van a hatterben?Kozben allandoan hasznalom a nazomer orrsprayt .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Tisztelt Kérdező!

    Orrspecialistát kéne felkeresnie - aki endoszkóppal néz be az orrába, a műtéti területre és akkor kiderül, hogy mi okozza a panaszait.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Ur 38 hetes terhes vagyok. 1 hete hogy baloldali fejfajasom van, de annyira…

    Tisztelt Doktor Ur


    38 hetes terhes vagyok. 1 hete hogy baloldali fejfajasom van, de annyira eross fajdalom hogy meg lehajolni sem tudok es elojon a szememig. a kerdesem az lenne hogy erzem hogy faj illetve erzekeny azon az oldalon levo fulem. Megtortenhet hogy attol fajhat bal oldalt a fejem? Quarelint irtak fol, vernyomas problemara utalva....

    Koszonom
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Melinda!

    Fülészt és ideggyógyászt keressen fel - de minél előbb.
    Nagyobb a valószínűsége, hogy agyi vérkeringési zavar az ok, de a fülbetegséget is ki kell zárni.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt doktor Ur! Mar 5 napja sipol a fulem,nem voltam megfazva nem jarok bulizni.Nagyon idegesito…

    Tisztelt doktor Ur! Mar 5 napja sipol a fulem,nem voltam megfazva nem jarok bulizni.Nagyon idegesito mintha egy tucsok ciripelne a jobb fulemben .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Tisztelt Kérdező!

    Irány a fülészet!

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne,hogy a mandulámon majdnem borsónyi nagyságú és alakú…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kérdésem az lenne,hogy a mandulámon majdnem borsónyi nagyságú és alakú kinövések vannak amik olyanok mintha félbe lennének vágva és üreg vezetne a belsejükbe.Néha egy-egy ilyen kinövésből detritus ürül,ami nem okoz fájdalmat vagy egyéb kellemetlenséget,viszont a mandulám ősszel gyakran begyullad,és hamar visszatér a gyulladás.
    Kérdésem,hogy ezek az ugymond kinövések mitől alakultak ki,illetve van e jelentősége?
    Megtisztelő válaszát előre is Köszönöm! 22 éves fiu.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Tisztelt Kérdező!

    Semmi jelentősége nincs a kinövéseknek és a detrituszoknak sem.
    A gyakori gyulladás a gátolt orrlégzéstől van - ennek kéne utánajárni.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves dr. Úr, Pár napja írtam önnek, miszerint allergia miatt nagyon megvakartam a fülemet,…

    Kedves dr. Úr,

    Pár napja írtam önnek, miszerint allergia miatt nagyon megvakartam a fülemet, aztán pedig vért találtam benne. Azóta beszereztem az Aerius-t viszketés nincs. Eddig minden nap csak a reggeli mosakodás során icipicit vizzel mostam ki nem volt gond. Ma viszont hajmosás után fültsztítóval belenyúltam a fülembe és azon bizony voltak alvadt és vizben feloldódott vérdarabkák :( ez még a multkori következménye lehet? azóta sem fáj, és az ujjam nem lesz véres ha belenyúlok, azt hittem már semmi baj nincs.
    Van valami teeendőm? köszönettel,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kérdező!

    Igen, van - nem piszkálja a továbbiakban a fülét (sem a kezével, sem a piszkatúrával)!!!

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • A fülem bedugul és olyan mintha távolba kopácsolnának. Az utobbi akkor fordul elő leginkább…

    A fülem bedugul és olyan mintha távolba kopácsolnának. Az utobbi akkor fordul elő leginkább ha csend van. A fül dugulás pedig akkor ha meleg són fekszem. Ez mitől van? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Meg kell vizsgálni a fület (és az orrát és a garatját is) csak így derül ki, hogy mi okozza a panaszokat.

  • Tisztelt Doktor Ur, köszönöm a gyors választ. ACC100 van itthon...Nasivin nincs, van viszont…

    Tisztelt Doktor Ur,
    köszönöm a gyors választ.
    ACC100 van itthon...Nasivin nincs, van viszont Vibrocil - az is jó lesz?
    Calcium pezsgótableta sincs sajnos, de van Calcium szirup - 5ml⁄125mg kalcium-ez is j´lenne? ha igen akkor mennyit adjak?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Tisztelt Kérdező!

    Jó a Vibrocil is.
    A Calcium szirupból 3x5ml-t adjon.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy a nyelvem fehér lepedékes nem vastagon.A…

    Tisztelt Doktor úr!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy a nyelvem fehér lepedékes nem vastagon.A nyelvem hátsó felső részén pedig meg vannak duzzadva az ízlelőbimbók.Azok egy színűek a nyelvemmel.Franciaországba dolgozok az óceántól nem messze.Lehet e köze ennek a helyi ívóvízhez.Vagy valami más lehet ennek az oka?És milyen gyógyszertári terméket ajánlana?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Kasza György

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kasza György!

    Ennek a jelenségnek nincs semmi jelentősége - keményebb ételeket kell enni és akkor a fehér lepedék lekopik (fogkefével is lekefélheti, fogmosáskor a tetejét - ez is segít kopni).

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor ur, kislányom 4és fél éves...mult hét vasárnap este kezdett bedugulni az orra,…

    Tisztelt Doktor ur,
    kislányom 4és fél éves...mult hét vasárnap este kezdett bedugulni az orra, hétfőn már kevés sárgás váladékot fujt...ez azóta is tart, főleg reggel, majd szinte egész nap nem kell orrot fujnunk, bár a hangja olyan mintha te lenne az orra...tegnap óta viszont elkezdett köhögni, reggel elég intenziven-mintha valami váladékot köhögne fel, majd napközben ritkábban, ami már inkább száraz...láza nincs, jókedvű...oviba jár...
    A DOktor ur mit javasol, mit adjak neki, hogy minél hamarabb meggyógyuljon? Eddig csak tengeri orrspreyt használtunk...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínű, hogy kialakulóban van egy heveny orrmelléküreg-gyulladás.
    Érdemes volna lohasztó orrspray-t használni (Nasivin) 3x-4x naponta és 4x1⁄2 Calcium Sandoz pezsgőtablettát, valamint ACC100-ból 3x1-et igyon meg a gyermek.
    Ha pár nap alatt nem javul az állapota, akkor lássa fülész a gyermeket.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • És a gégsz mivel nézi meg a hangszálakat és a légcsövet?

    És a gégsz mivel nézi meg a hangszálakat és a légcsövet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Tükörrel vagy endoszkóppal.

  • Tisztelt Dr Úr Szeretnék affelől érdeklődni ,hogy ... Énekelni szeretnék komolyabban ,el…

    Tisztelt Dr Úr

    Szeretnék affelől érdeklődni ,hogy ...
    Énekelni szeretnék komolyabban ,el is kezdtem és viszonylag tűrhető de nem tudom a magas hangokat kiadni és olyan tompa rekedt az egész ...

    Az lenne a kérdésem ,hogy lehet ilyen operációt végeztetni ?

    Hangszál operáció?
    Nem vagyok orvos de gondolom a hangszálakat le tudják tisztítan?...és átalakítani esetleg ?

    Köszönöm válaszát !

    Kiss IStván

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kiss István!

    Ilyen műtét nem létezik.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor úr! A napokban sikerült megfaznom, de Ùgy hogy elég sok valadek termelődik…

    Tisztelt Doktor úr!
    A napokban sikerült megfaznom, de Ùgy hogy elég sok valadek termelődik a z orromban és a torkomban is. Napokig høemelkedèsem volt, ízületi fájdalommal, ami miatt írók önnek azaz hogy az egyik orrlukambol, és a garatbol is zoldes sárgás véres vàladèk jött
    fel a 3.4. napra. Ami picit ijesztő tszámomra.hogy a betegség előtti héten

    dupla antibiotikum kuràt csinàltam helicobacter fertőzés miatt, és ennek
    ellennère így kijött rajtam a betegség. Mennyire vegyem komolyan ezt a véres vàladèkot? Antibiotikumot szem értelmetlen lenne szedni. Mit javasol doktor úr?ti Régebben készült arcüreg ct-m.mert minden megfazas a fogaimra húzódott, mint most is..köszönöm tanácsát.
    Csaba

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Csaba!

    Lehet, hogy gombák okozzák az orr- és orrmelléküregek gyulladását - melyek az antibiotikumok tartós szedése miatt szaporodtak el.
    Lehet, hogy ún. anaerob baktériumok okozzák a bajt - mert olyan antibiotikumokat szedett, melyek az ún. aerob baktériumokat kiirtották, így az anaerobok szaporodtak el a lezáródó arcüregekben.
    Célszerű volna szakorvost felkeresni, aki endoszkóppal átnézi az orrát és dönt a fent vázolt lehetőségek közül - mert nagyon nem mindegy, hogy hogyan folytatják a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves Doktor Úr! Kisiskolás fiam arcüreggyulladásra hajlamos, mely rendszerint torokgyulladással,…

    Kedves Doktor Úr!

    Kisiskolás fiam arcüreggyulladásra hajlamos, mely rendszerint torokgyulladással, majd taknyossággal kezdődik, mely gennyessé válik, és a fertőzés ez után húzódik az arcüregre. Egy ismerős anyuka mesélte, hogy ezüstkolloid+grépfrutmag kivonatból készít orrccseppet kisfiának, amivel évek óta eléri, hogy a sárga, zöldes orrváladékból másnap reggelre tiszta, vízszínű lesz. Valóban lehet hatékony egy ilyen keverék?

    Köszönöm,
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Szilvia!

    Ha azt szeretné, hogy teljesen tönkremenjen a gyermek orrnyálkahártyája, akkor Ön is alkalmazhatja ezt az eljárást.
    Tudniillik, az ezüstkolloid tönkreteszi a csillószőröket az orrnyálkahártyán, így a nyáktranszport megszűnik és kialakul egy idült nyálkahártya-sorvadásos orr- és melléküreg-gyulladás.
    Érdemesebb volna orrspecialistával kivizsgáltatni, hogy mi az az ok, amely előidézi a gyakran visszatérő gyulladásokat (allergia?, szűkületek?, orrsövényferdülés?, melléküreg-polipok?, stb.).

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves doktor úr! Hol és hogy lehet megvizsgáltatni a légcsővet, nyelőcsövet és a hangszálakat?

    Kedves doktor úr! Hol és hogy lehet megvizsgáltatni a légcsővet, nyelőcsövet és a hangszálakat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kérdező!

    A hangszálakat gégész nézi meg és a légcső egy részét is látja.
    A nyelőcsövet gasztroenterológus nézi meg.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • jó napot doktor úr!nekem az lenne a kérdésem,hogy kb.1 hete beteg lettem:orrfolyás hőemelkedés,torok…

    jó napot doktor úr!nekem az lenne a kérdésem,hogy kb.1 hete beteg lettem:orrfolyás hőemelkedés,torok fájás,köhögés.most már sokkal jobban érzem magam de 3 napja furát érzek a bal oldali fültövembe néha nyilal és úgy zsibbad az a felem.most nem tudom hogy a betegség miatt vagy bölcsesség fogaimmal lenne-e probléma?!ha a fülem akkor antibiotikum kellene rá?köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Tisztelt Kérdező!

    Ilyen panaszok esetén nagyon jó volna szakorvoshoz fordulni!

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista