A betegek kérdései (10077)

  • Kedves doktor úr,

    fülzúgásom kezdetekor (már krónikussá vált) készült audiogramomon 8KHz-en állapítottak meg 30 db-es halláscsökkenést. Ami nekem furcsa, az az, hogy míg a csontvezetés ugyanazen a frekvencián 0 db-en van, a légvezetés ugyanott 30 db-es csökkenést mutat. Az összes… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kérdező!

    A 8 kHz-en mért hallás nem mérvadó sem a beszédértésben, sem a fülzúgás kérdésében.
    A "fülzúgások" döntő többsége agyi működési zavar következménye… Még több

  • Jó napot kívánok! Abban szeretném tanácsát, véleményét kérni, hogy a most 4,5 éves fiam tavaly…

    Jó napot kívánok!
    Abban szeretném tanácsát, véleményét kérni, hogy a most 4,5 éves fiam tavaly Szeptember 23-án náthás lett, ezután kruppos roham tört rá, az éjjel, s a krákogás a mai napig fennáll nála, a gyerekorvos elküldött minket a Fül-Orr-gégészetre, (ahová Október óta járunk) ahol Augmentin duo-t írtak fel.
    Lelet: Orr: sűrű orrváladék
    Garat:hurutos nyh
    Fül:cerumen eltáv. ép dobhártyák
    Diagnózisok: JO100⁄3-Sinusitis maxillaris acuta
    Beavatkozások:11041,81503,82210,99995
    Vélemény:jav. Augmentin duo 2*5 ml, Fenistil csepp 2*15 csepp, orrcsepp váladékoldó

    kontroll 2 hét múlva

    Orr: kevesebb váladék
    garat: hurutos nyh
    Diagnózisok: JO 100⁄3-Sinusitis maxilaris acuta
    Beavatkozások:11301,12420,99995
    Vélemény: Jav. Fenistil csepp 2*15, orrcsepp

    Kontroll 2 hét múlva
    (S megállapították a torokváladékból vett mintából, h sok a Straphylococcus aureus (sok telep))

    Ezt követően 3-4 fajta antibiotikum sem segített a sok telepen...

    Így hát Március közepén ezt a leletet diagnosztizálták:
    Lelet:
    Fül:tág hallójáratok ép dobhártyák
    orr:váladék nem látható
    Orrgarat:veg.aden
    garat:kp vérbő garatképletek
    Diagnózisok:J3520⁄3-Az orrmandulák túltengése
    Beavatkozások:11301,12420,99995
    Vélemény:jav. orrcsepp, orrtoilette
    Bakter torokv Staphylococcu aureus sok telep
    Javaslat:Mko B tip. lapos tympanogrammok stapedius reflex kiváltható
    Mko vezetéses hallásvesztés

    Ebben az volt az érdekes, h a család ill. az oviból sem érkezett arra utaló visszajelzés, h a fiam nagyot hallana!?
    A kérdésem az lenne, h végszükséges volt kivenni a orrmandulát ill., hogy ezáltal a sok telep eltűnik?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kérdező!

    A Staphilococcus velünk együtt élő baktérium, ezért nem lehet őket eltüntetni - legfőképpen az orrmandula eltávolításával nem.
    Hogy szükséges volt-e kivenni az orrmandulát, azt csak a gyermeket kezelő fülész tudja megmondani (vizsgálat nélkül ebben nem lehet állást foglalni).

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Kérem ne vegye ostobaságnak kérdésemet,de én vagyok az a paciens akinek…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kérem ne vegye ostobaságnak kérdésemet,de én vagyok az a paciens akinek nagyon kijavult a füle elmult a perceptioja,és megy majd a teljes kezelésre a Klinikára,és nagyon féltem fülem kijavult állapotát.

    A telken tartózkodok,és a szomszéd gyerkőcök bárányhimlősek.
    Ezt édesanyjuktól hallottam-messziről,mert beszélt valakivel,azóta nem merem kinyitni az ablakot,mert kamaszkori ismereteim szerint repül a virus.

    Mi ebben az igazság,illetve jogos e az aggodalmam,és megfelelő óvintézkedést tettem-e?

    Emlitettem hogy a kezelések befejezésével irok önnek mire jutottam-tudom drukkol értem amit nagyon köszönök,de ez egy olyan dolog,amit muszály voltam felemliteni,mert mondták nagyon kerüljem a herpeszes,varicellas egyéneket.Én magam már voltam bárányhimlős 14 évesen,de nem árt az óvatosság.

    Válaszát előre is köszönöm:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves János!

    Ha volt már bárányhimlős, akkor nyugodtan üljön ki a kis ház elé borozgatni.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor úr! 2008-ban addig nem tapasztalt betegségen estem át, erős és megszakítás…

    Tisztelt Doktor úr!

    2008-ban addig nem tapasztalt betegségen estem át, erős és megszakítás nélküli köhögési rohamok gyötörtek, a hangom teljesen elment, légzési nehézségeim voltak, a füleim begyulladtak. Különösen a jobb fülemet fájlaltam. A fülészeten megállapították, hogy heveny gége-és (főleg ebben a fülemben) középfül gyulladásom van, a hallójáratom összeesett, lehet, hogy fel is kell szúrni. Végül maradt az antibiotikum, de legalább 2-3 hétig tartott, mire végül olyan gyógyszert kaptam, amitől végre nagy nehezen meggyógyultam. A fülemet végül is nem szúrták fel.
    Akkoriban 9. hónapos terhes voltam, jött a szülés, az egész betegségről megfeledkeztem. A hallásom nem jött teljesen rendbe, ez a jobb a fülem még kicsit érzékeny volt.
    Azonban néhány hónappal a szülés után egyre erősödött a "dugulás", rosszabbul hallottam, a párom mondta, hogy menjek el és mosassam ki, mert lehet, hogy fülzsír.
    A fülemet a helyi szakorvos tisztának találta. Elküldött audiológiai vizsgálatra, ahol megállapították, hogy a jobb fülem hallása romlott (a másikat rendben találták). Oknak terhesség miatti "otosclerosist" állapítottak meg. Megvizsgálták a csontvezetésemet is, amit viszont jónak találtak.
    Elmondták a lehetőségeimet, és hogy elképzelhető, hogy a másik fülemnél is jelentkezni fog, hogy lehet, hogy műteni kell, stb.

    Én azonban úgy érzem, ennek az egész dugulásnak a korábbi erős fülgyulladáshoz van köze. Lehet ez annak valamiféle szövődménye? (Korábban is szültem már, és az égvilágon semmi baja nem lett a hallásomnak.)
    Elképzelhető, hogy a genny, aminek a felszúrással ki kellett volna jönnie, bent maradt, és valamiféle "dugót" képzett a dobhártyámon belül? Gyerekkoromban sokat szúrták a fülem, és állítólag ezért heges (talán meg is vastagodott) a dobhártyám.
    Vagy lehet, hogy "összeesve maradt" a hallójáratom?
    Ha van ilyen, mit lehet tenni? Hogyan lehet kimutatni, milyen vizsgálatot lehet kérni, amivel "láthatóvá" válik, mi az valódi ok?
    Kell⁄lehet-e műteni, és ha igen, hol informálódhatnék erről bővebben?

    Válaszait előre is nagyon köszönöm.
    Tisztelettel:
    Kaliczné Papp Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kaliczné Papp Krisztina!

    Én az otosclerosis irányában vizsgálódnék tovább, mert ennek van a legnagyobb valószínűsége (minél több terhesség, annál nagyobb az esély a kialakulásra).
    Célszerű volna középfül-impedanciavizsgálatot végezni, ill. egyéb küszöb feletti audiometriás tesztet - amivel ez a diagnózis megerősíthető.
    Mindez azért fontos, mert az otosclerosis - szép lassan - fokozódik és egyre rosszabb lesz a hallása, így egyre nehezebb is műtétileg szanálni.
    Fülspecialistát keressen fel, aki mindezen vizsgálatokat el tudja végeztetni és meg is tudja oldani a kórfolyamatot.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Endre vagyok, 05. 06. tegnap írtam a fülzúgásommal kapcsolatban, köszönöm…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Endre vagyok, 05. 06. tegnap írtam a fülzúgásommal kapcsolatban, köszönöm a válaszát.
    Hol tudnám elvégeztetni a részletes otoneurológiai kivizsgálást?
    Kecskeméti lakos vagyok, több fül orr gégésznél jártam két hónap alatt de a gyógyszer felíráson egyebet nem tettek. MR és a doppler ultrahangra is neurológus küldött el.
    Még egy kérdésem lenne, hogy az MR vizsgálat eredményemről amit az előző levelemben írtam, mi a véleménye a Doktor úrnak?

    Tisztelettel: Endre

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Endre!

    Otoneurológiai szakvizsgálatot a megyei kórház fülészeti ambulanciáját tudnak végezni - ott dolgozik ilyen szakorvos.
    A koponya-MR kiértékeléséhez ideggyógyász ért, én nem.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves Doktor Úr! Már többször jártam fülészeten, és háziorvosnál is, de talán "több szem többet…

    Kedves Doktor Úr! Már többször jártam fülészeten, és háziorvosnál is, de talán "több szem többet lát". Március 15-től négy napig tartó nagyon erős torokfájásom volt, fájdalmas volt a nyelés, az orrom nem folyt. Cataflam-ot szedtem rá és úgy tűnt lassan rendbe jövök. Húsvétra, azaz lassan 6. hete nagyon erősen folyni kezdett az orrom, majd teljesen bedugult, és nem sokra rá a füleim is. Olyan érzésem van, mintha állandóan víz alatt lennék, vagy egy dobozban. Előtte, ha gyerekek éjszaka elindultak hozzánk arra felébredtem, hogy rá léptek mezítláb a kőre, arra felkeltem reggel, ha párom hazaért reggel a munkából és betette a kulcsot a zárba, de most nem észlelem. Húsvét utáni héten felkerestem a háziorvost aki Bioparox-ot ajánlott, másnap a fülészeten azt mondták, hogy van egy kis torokgyulladásom és az oldat mellé Augmentin-Duo-t írtak. Húsvét után egy héttel a jobb fülem enyhén elkezdett fájni és csöngeni a bal fülemben pedig hallottam a szívdobogásomat. Azóta a jobb fülemben néha beleszúr, de a csöngés ami néha megkeseríti az éjszakáimat azóta is azaz 5. hete tart és, néha szívemet is hallom. A felcsengés kezdetével egy időben két napig szedtem Sinuopret cseppeket aminek a lehetséges mellékhatása érduzzanat, de hiába hagytam abba a fülcsengés megmaradt. Az 5 hét alatt többször voltam fülészeten végeztek hallásvizsgálatot is, az eredménye alapján nem indokolt a tompa hallás. Az orvos többször átfújta az orrom és hallójáratokat, de füleim hamarosan visszadugultak. Utoljára megint megvizsgáltak (fül-orr-torok), gyulladásom nincs, az orrom nem folyik bár érzem,hogy a váladék csorog a torkomban. Az orvos engedélyével elkezdtem használni a füldugulásra Nasopax-ot, a fülcsengésre ami olyan, mint amikor esőben az áramvezeték zúg, Betahistin-ratiopharm tablettát írt fel. A tablettát kilenc napja szedem, de nincs hatása. A garat manduláimat kivették 7 évesen. 38 éves vagyok. A vérnyomásom ingadozó, amit a vérnyomásnapló alapján a fülész is úgy látott. Ha 28 nap átlagát nézzük 146⁄88⁄81. A legmagasabb mért eredmény 173⁄90⁄63 volt, amit nem indokolt semmilyen külső tényező. Kérem írja meg mit használhatnák még ami segít ( esetleg homeopátiás készitmények, vagy kövirózsa cseppek). És kíváncsi lennék Ön szerint meddig tart még? Ugye ez nem lesz végleges állapot? Elnézést a hosszú levélért. Köszönöm a megtisztelő figyelmét.
    Üdvözlettel: Tné. Évi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kérdező!

    Idült fülkürthurut állhat a háttérben, melyet idült (polipos?) orrmelléküreg-gyulladás is fenntarthat, a gátolt orrlégzésen kívül.
    Célszerű volna endoszkóppal átnézni az orrát, orrgaratját és egy arckoponya-CT-t csináltatni - így derülne ki, hogy pontosan mi a kórfolyamat.
    Azt javasolom, hogy keressen fel egy - hozzáértő - orrspecialistát, aki mindezen vizsgálatokat el tudja végezni.
    [A kövirózsát nagy ívben felejtse el!!]

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves Doktor Úr! Hosszú ideje azt tapasztalom, hogy alvás után fáj az egyik fülem. Csak a…

    Kedves Doktor Úr!

    Hosszú ideje azt tapasztalom, hogy alvás után fáj az egyik fülem. Csak a jobb. Pár óra alvás után már azt érzem mintha tűkkel szurkálnák, és zsibbadást is érzek. Pár perc elteltével a fájdalom elmúlik. Nem tudom mitől lehet ez pontosan, mert felváltva alszom mindkét oldalamon, de mint mondtam csak a jobb oldalon érzem ezt a fájdalmat (ha azon a felén fekszem). Szeretném még hozzátenni hogy kicsit elállnak a füleim. Önnek mi a véleménye? Mitől lehet ez a fájdalom a jobb fülemnél?
    Köszönöm a válaszát! Dóra (23 éves)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Dóra!

    Feltehetően, a fülkagyló érzőidegei megnyomódnak⁄húzódnak alvás közben.
    Ideggyógyásszal kéne konzultálnia.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem kicsit összetett és azért érdeklődök Öntől,mert nem igazán tudom…

    Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem kicsit összetett és azért érdeklődök Öntől,mert nem igazán tudom ,hogy merre induljak el. Kb egy éve kezdődött fülfájással a gondom,ami pár nap után elmúlott.Aztán egyre többször vettem észre,hogy addig kitűnő hallásom egyre gyengébb lesz,amit később egy hallásvizsgálat alá is támasztott.Majd hónapokig semmi tünet. aztán ősz körül ismét jött a fülfájás amihez jobb oldali arc - és fejfájás is társult és előfordult,hogy a jobb arc felem le is zsibbadt.Majd pár nap után ismét minden átmenet nélkül elmúlt.Aztán hónapokig semmi,majd előjön,pár napig tart és elmúlik. Egy alkalommal volt olyan,hogy orrfújáskor,híg ,gennyes folyadék távozott.Körül belül fél éve viszont azt vettem észre,hogy semmilyen édességet nem tudok enni,mert mindennek keserű ízt érzek. Reggelenként nagyon sokszor fáj a torkom(bár ezt a gyomorsavnak tudom be),mert azért ez hamar elmúlik.Igazából nem tudom,hogy ezek a tünetek összefüggnek e vagy egymástól függetlenül más okozza őket.Éppen ezért nem is tudom,hogy hova induljak el először. Pajzsmirigyem is okozott egy időben problémát,bár nem tudom,hogy ez fülre,arcra kiterjedhet e. Ön így látatlanban és ennyi információ alapján esetleg tudna Nekem valamilyen hasznos információt vagy tanácsot adni? (legnagyobb problémám az hogy iszonyatos nagy "orvoskerülő" vagyok,tényleg csak végszükség esetén indulok útnak,bár ennek sajnos meg van az oka,de az már más történet).Válaszát és segítségét előre is köszönöm.Tisztelettel Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Ildikó!

    Nagyon részletes fül-orr-gégészeti kivizsgálás jön szóba először, majd ezt követően ideggyógyászati vizsgálat is (agytörzsi folyamat irányában).

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Fülzúgásom és szédülésem van kb. két hónapja, voltam kórházban infúziós…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Fülzúgásom és szédülésem van kb. két hónapja, voltam kórházban infúziós kezelésen, de az állapotom nem javul. A fül orr gégész Betaserc 3x24mg és Notropil gyógyszert írt fel amit két hónapja szedek de a fülzúgás nem múlik el. A szédülésem nem mindennap van, de rendszeresen előjön ez a tünet is.
    Neurológus MR vizsgálatra küldött és nyaki doppler ultrahangvizsgálatra amelynek a lelete a következő.
    Koponya MR vizsgálat:
    T2 és FLAIR axiális T2 coronalis és T1 sagittalis szekvenciák készültek.
    Normál tágasságú és helyzetű kamrarendszer. A convexitás közelében kissé tágabb ligurortér. A convexitáson tágabb privascularis terek. Körülírt kóros jelintenzitású terület az agy állományában nem észlelhető.
    Belsőfül MR vizsgálata:
    Kóros a kisagyhídszögletekben sem a natív sem a kontrasztanyag adása után készült felvételeken nem észlelhető.
    Jobb oldalon a proc. mastoideus sejtjeiben helyenként folyadék látható.
    Ultrahang vizsgálati eredményem jó, kezdődő meszesedés látható, Aspirin protect gyógyszert javasoltak.
    Meniere betegséget állapított meg a neurológus, a kérdésem merre induljak tovább, hogy megszűnjön a fülzúgásom és az időnkénti szédülésem? Milyen gyógyszereket kellene szednem és milyen vizsgálatokat kellene elvégezni, hogy a betegségem elmúljon.
    Válaszát előre is köszönöm: Endre

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Endre!

    Részletes otoneurológiai kivizsgálás indokolt.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor úr! A tanácsára lenne szükségem. Tavaly októberben műtötték meg az orrsövényemet,…

    Tisztelt Doktor úr!
    A tanácsára lenne szükségem. Tavaly októberben műtötték meg az orrsövényemet, valamint rádiófrekvenciás műtétet is végrehajtottak, mert duzzadt volt a jobb orrkagylóm. Panaszaim voltak: váladékozás a torokban (csorgás), elment a hangom beszéd közben, dugult a fülem. A problémával kb. 10 évig küzdöttem, így rászántam magam a műtétre . A műtét nagyon jól sikerült, szép egyenes lett az orrsövényem. Orrdugulásom soha sem volt. A hallásvizsgálatom is rendben volt, allergiás csak a porra vagyok, de nem tüsszögök, nem viszket a szemem, stb.

    Jelenleg újra ugyanazokkal a problémákkal küzdök (váladékcsorgás, krákogás, elmegy a hangom, füldugulás). Nagyon kellemetlen. Visszamentem a műtétet elvégző orvoshoz, hogy nézze meg, hátha esetleg újra duzzadt lenne az orrkagylóm. Mindent rendben talált. Sajnos tanácstalan vagyok. Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel,
    Magdi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Magdi!

    Hozzáértő orrspecialistát kéne felkeresnie - mert az orrüregében, a műtét ellenére, nincs valami rendben.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt doktor ur! Köszönöm válaszát a fiammal kapcsolatban . A fiamat elküldték egy ujabb…

    Tisztelt doktor ur!
    Köszönöm válaszát a fiammal kapcsolatban . A fiamat elküldték egy ujabb vérvizsgálatra ahol a monocitája 11,40. Ez gondolom nagyon magas érték. Mire utalhat ez az érték a vérben, és okozhatja -e a nyaki csomókat?

    köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kérdező!

    Igen, ez egy vírusfertőzésre (Mononucleosis) utal - további belgyógyászati (infektológiai) kezelésre szorul a gyermek.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Köszönöm Doktor Úr a gyors válaszát! Már csak egy kérdésem lenne: Ha tünetmentes a lányom, akkor…

    Köszönöm Doktor Úr a gyors válaszát!
    Már csak egy kérdésem lenne: Ha tünetmentes a lányom, akkor is érdemes elvinnem orrspecialistához?? vagy csak akkor, amikor köhög? Üdvözlettel:ILONA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Ilona!

    Ha visszatérő köhögései vannak, akkor - akár - tünetmentes időben is.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves Doktor Úr!
    A 3 és fél éves lányomat elvittem allergia vizsgálatra, vért vettek tőle és a labor eredményben szinte minden negatív volt, kivéve: Poratka (pterony) 2,0 . Poratka fariane Ige 3,0. Kutyahám IgE 2,0. Kanadai aranyvessző IgE 2. Mivel referencia értéket nem írtak az eredményre,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Ilona!

    Az allergia-vizsgálatok 10-12 éves korig teljesen megbízhatatlanok - így elvégezni is felesleges (másként működik a gyermek immunrendszere, mint a felnőtté); ezért… Még több

  • Tisztelt Doktor úr! Azzal a panasszal kapcsolatban érdeklőnék hogy büdös ízt érzek az orromban…

    Tisztelt Doktor úr!

    Azzal a panasszal kapcsolatban érdeklőnék hogy büdös ízt érzek az orromban és a számban kb 2 napja ,és már kezd idegesíteni hogy most elmennek e? orvoshoz vagy most csak ez valami pillanatnyi betegség fogat mosok rendszeresen de most az sem segít . üdvözlettel Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Attila!

    Keresse fel a gégészetet, mert lehet, hogy gennyes arcüreg-gyulladása van.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Ur 38 éves nő vagyok.4 éve hirtelen egyik napról a másikra nagyon rosszul lettem,szinte…

    Tisztelt Doktor Ur
    38 éves nő vagyok.4 éve hirtelen egyik napról a másikra nagyon rosszul lettem,szinte minden erőm elhagyott,belázasodtam és borzasztó izületi és izom fájdalmaim lettek.ezt megelőzően fél évig gyakran volt sulyos mandulagyulladásom. A láz hamar elmult de fél évig nem tudtam az ágybol kikelni az izületi és izom fájdalmak miatt.Polyarthritist diagnosztizáltak de az okát még senki nem találta meg.4 éve szteroidot szedek hogy elnyomja az izületi és izom fájdalmakat.Az állapotom rosszabbodása mindig összefügg a torkom állapotával.A mandulámon néha látok egy apro hólyag szerü dolgot,amikor az megjelenik rosszabbul vagyok.szoktam kapni"" antibiotikumokat de egyik sem gyogyitott meg sajnos.Doktor ur szerint lehet gégészeti "alapja" az izületi és izom problémáimnak? ha igen,mit lehet ezzel tenni? van e erre gyogyszeres megoldás? lehet e ilyet gyogyitani korházi befekvés nélkül( mert pici babával vagyok itthon és nincs aki vigyázna rá). Köszönöm a türelmét és segitségét
    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Anna!

    Az ízületi folyamatnak autoimmun háttere van - ezért, a mandulák eltávolítása sem oldaná meg a folyamatot (maximum, átmeneti javulást hozna).

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt doktor ur! Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy a 17 éves fiamnak egy hónapja kezdödött…

    Tisztelt doktor ur!
    Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy a 17 éves fiamnak egy hónapja kezdödött a bal oldali nyaki részen csomók, amit még szabad szemmel is láthatóak. Eddig fájdalmas nem volt neki, de pár napja nyomásra érzékeny, és elmondása szerint zsibbadást érez. Eröltetésre a nyaki veröerénél lüktetést érez a csomó is kb ott található. Volt vérvételen ahol gyulladást nem mutattak ki, de viszont az inmunrendszere gyenge. Nagyon félek , hogy valami komoly baj lehet.

    Tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Kérdező!

    Gégészeti szakvizsgálat indokolt.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr!

    1-2 hete a fülembe érzek csiklandozó érzést, mintha valami lenne benne. Nem folyamatos, de eléggé sűrű. Ez mellett fáj az állkapcsom evésnél, ásításnál, és bizonyos arcmimikánál. A fülem is fáj nyomásnál. A fül előtt meg tapintható kisebb golyószerű valamik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Márti!

    Feltehetően, külső hallójárat-gyulladása van - szakorvost kéne felkeresnie.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megtudni, hogy orrsövényferdülés okozhat-e tartós fejfájást?…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Azt szeretném megtudni, hogy orrsövényferdülés okozhat-e tartós fejfájást?
    Válaszát negköszönve: B. Zita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves B Zita!

    Igen, okozhat.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr!

    31 éves nő vagyok, aki egészségesen él, nem dohányzik nem iszik. Lassan 1 hete nyelésénél a bal fülem nyillal kisebb nagyobb mértékben, illetve van hogy a torkom bal fele is fáj szintén nyelésnél. Tegnap látott, fül-orr-gégész, aki azon kívül, hogy kissé… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves Réka!

    Pestiesen és röviden: ne parázzon!
    Választékosabban és hosszabban: feltehetően, irritatív⁄gyulladásos folyamat okozhatja a fülbe sugárzó fájdalmat; leggyakrabban… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Jobb oldali mandula-nyirokmirigy gyulladásom volt,amire a 7 napos antibiotikum…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Jobb oldali mandula-nyirokmirigy gyulladásom volt,amire a 7 napos antibiotikum kúrát írt ki az általános orvos,500 mg-os Palitrex napi 2x2.Tegnap előtt ittam meg az utolsó adagot,s mára ugyanazok a tünetek(fájdalom nyeléskor,gombóc érzése) jelentkeztek most a bal oldalon.Megjegyzem,az antibiotikum szedése alatt tünetmentes voltam.Mi lehet az oka,hogy ilyen gyorsan ismét kialakult a betegség?S indokolt-e egyáltalán az antibiotikum kúra?Mivel még szoptatok,s nem szeretnék ismét gyógyszert fogyasztani.Elmúlhat-e esetleg gyógykezelés nélkül?Mézet eszek,valamint sós vízzel gargalizálok.Vajdasági vagyok,s itt most a pravoszláv Húsvét miatt keddig nem dolgozik az egészségház...
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel:B.Izabella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Baczonyi Miklós

    Kedves B. Izabella!

    Próbáljon meg 3x1 Calcium Sandoz pezsgőtablettát inni (emellett szoptathat) és hideg zsálya teát kortyolni (fél óránként 2 korty).
    A sós vizes gargalizálást el kéne hagyni, mert szárít; a mézet egye tovább.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista