A betegek kérdései (10077)

  • Kedves Doktor Úr! Bőrgyógyásznál voltam a héten, ugyanis rozacea jelent meg az arcomon. Fül-orr-gégészeti…

    Kedves Doktor Úr!

    Bőrgyógyásznál voltam a héten, ugyanis rozacea jelent meg az arcomon. Fül-orr-gégészeti rendelésre írt nekem beutalót, gócvizsgálatra. A kérdésem az lenne, hogy ez a gócvizsgálat miből áll, mire készüljek?
    Várom mielőbbi szíves válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Kérdező!

    Megnézik a fülét, orrát, torkát, gégéjét - ennyi.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Beszéltem tegnap Bencsik adjunktusnővel mondta nagy bizakodásra ad okot…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Beszéltem tegnap Bencsik adjunktusnővel mondta nagy bizakodásra ad okot hallásom visszajavulása,igy a fülzúgás is javulhat tovább.Külön kiemelte hogy ehhez szügséges az idegrendszer nyugodt állapota is-de erről nyilván a neurologusom tud gondoskodni.A bent fekvés szteroidnál 5 nap,az infuzio 10 nap,de ott nem kell befeküdni,haza lehet járnom.Mondta,semmiképpen se essek kétségbe,mert az csak rontana kijavult állapotomon,jó eredmények vannak-bár mondta emberileg teljesen átérzi milyen állapotba tud az ember kerülni.

    Azt is emlitette az is hogy nagyon jó hogy egyre halkabb a zúgás,de mindezek összefüggésbe vannak a vegetativ idegrendszerrel is a belső fül állapota.Tehát minden biztató.

    Beszéltem azóta neurologusommal is,hogy tiszta pánikba voltam,mondta hogy a Rivotrilt emeljem fel 1-ről 1,5-re igy már jól vagyok.
    Mondta azt is hogy a Seduxen nekem nagyon erősen szedálna,és egész biztos benne hogy az emelt dózisú Rivotrillal rendbe leszek.A 0,5-set szedem.Neki is őszintén megmondtam mindent-mondta alábecsülte a szorongásomat,ezért kellett dózist emelni.

    Higgye el a Doktor Úr is,okos,értelmes fiatalember voltam,meg remélem leszek is.

    Üdvözlettel:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves János!

    Szerintem is lesz.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves Doktor úr. A mandulakő elég indikáció a mandula kivételére? Elég nagy köveim vannak,…

    Kedves Doktor úr.

    A mandulakő elég indikáció a mandula kivételére?
    Elég nagy köveim vannak, de a mandulám maximum 2x gyullad be egy évben.
    Olvastam a oldalát, valóban tanácsosabb altatásban végezni a műtétet?
    Félek az altatástól.

    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Erika!

    Nem elég indikáció - ezért nem kell kiszedni egy mandulát.
    Igen, jobb helyeken, már csak altatásban operálnak.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktorúr! A tegnapi nap kérdeztem öntől ezzel a jeligével.Azt tanácsolta hogy menjek…

    Tisztelt Doktorúr!
    A tegnapi nap kérdeztem öntől ezzel a jeligével.Azt tanácsolta hogy menjek azonnal az ügyeletre.Ma reggel 7-re tudtam eljutni oda ahol másfél órai várakozás alatt csak azt mondogatták hogy nemsokára jön egy orvos és megnéz.De csak nem jött és mivel munkaidőben voltam nem tudtam várni tovább.Egy szóval egyáltalán nem tartották sürgősnek az ellátásomat.
    Kérdezem hogy mégis mennyire sürgős és miért infúziós kezelést kapnom?
    Köszönettel,
    András.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves András!

    A hirtelen hallásvesztések (sudden deafness) döntő többségét érelzáródás okozza. Az elzáródást minél előbb oldani kell. A legeredményesebb kezelés, ha infúzióban adjuk a gyógyszereket.
    Az időfaktor - tehát, a károsodás és a kezelés megkezdése közötti idő - döntő jelentőségű!!
    Az első 12 órában megkezdett kezelés esetén 75-85%-ban normalizálódhat a hallás; 12-24 óra között kezdett kezelés esetén 45-50% az esély; 48 óra után már csak 10-15% a remény - hát, ezért sürgős.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktorúr! A napokban történt hogy egyik pillanatról a másikra elvesztettem a bal…

    Tisztelt Doktorúr!

    A napokban történt hogy egyik pillanatról a másikra elvesztettem a bal fülemre a hallásom.Olyan volt mintha a rádión hirtelen letekerik a hangerőt.Azóta egyáltalán nem hallok rá.
    Kérdezem hogy mi lehet az oka és hová forduljak segítségért?
    Köszönettel,
    András

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves András!

    Minél előbb induljon a fülészeti ügyeletre (!!!), azonnal el kéne kezdeni infúzióban adni gyógyszert.
    Az időfaktor sokat számít!!!!

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

    Ui.: Azt mondtam, hogy MOST induljon!!!!!!!!!!

  • Tisztelt Doktor úr! Ma reggel arra ébredtem fel, hogy a jobb fülemben, mintha a dobhártya…

    Tisztelt Doktor úr!

    Ma reggel arra ébredtem fel, hogy a jobb fülemben, mintha a dobhártya "remegne". Ha befogom az orrom, és fújok egyet, akkor "kipattan", majd el kezd pattogni, ha nyelek utána egy ideig jó, majd kezdődik minden elölről.

    Lehet, hogy huzatot kapott a fülem?

    Köszönöm válaszát!

    Üdvözlettel:

    Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Péter!

    Lehet, hogy egy fülkürthurut alakult ki.
    Használjon orrspray-t (Rhinospray plus), szedjen 3x1 Calcium Sandoz pezsgőtablettát és gyakran fújja át.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdésem lenne,hogy tudom ez nem fül-orr-gégészeti kérdés,de…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy olyan kérdésem lenne,hogy tudom ez nem fül-orr-gégészeti kérdés,de Seduxent ki tud e irni háziorvos? Én vagyok az a beteg aki majd megy az adjunktusnőhöz kezelésre május közepén a fülzúgással.
    A zúgást már egyre kevésbé érzékelem,meg jót mondott az adjunktusnő,irtam is,de most meg attól rettegek nehogy életem végéig zúgjon a fülem-hiába szól sok minden ellene.

    Azt emlitettem doktor úrnak,hogy generalizált szorongást állapitottak meg anno pszichiátrián.

    Tudom,szomorú lehet ilyet olvasni,de most nem is a zúgás a kellemetlen már hanem a hozzá kapcsolodó gondolatok.

    A fenti gyógyszert injekcio formájában is alkalmazzák?

    Válaszát köszönöm:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves János!

    Igen, fel tud írni - tabletta formájában.
    Alkalmazzák, bizonyos esetekben, injekció formájában is - de csakis kórházi körülmények között.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! 65 éves vagyok. Több éve problémám, hogy bizonyos időközönként bedugul a…

    Tisztelt Doktor Úr!
    65 éves vagyok. Több éve problémám, hogy bizonyos időközönként bedugul a fülem. Ilyenkor felkeresem a szakrendelésen a fül-orr-gégészetet, ahol kimossák a fülemet. A baj az, hogy eleinte ez a tünet évente jelentkezett, majd félévente, és egyre gyakrabban. Ma már 3 hetente dugul el, így túl gyakran kell orvoshoz mennem. Hiába mondom, hogy ez nem normális, az orvos nem küld további vizsgálatokra. És már nagyon kellemetlen is, mert már megismernek a rendelésen, és nagyon utálatosan beszélnek velem.
    Segítségét kérem, hogy Ön szerint mi okozza ezt a tünetet, és esetleg milyen további vizsgálattal lehetne ezt kideríteni?
    Köszönettel: Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Katalin!

    Lehet, hogy az otthoni fültisztítások is közrejátszanak.
    A kor előrehaladtával, egyébként is, lassul a fülzsír "kivándorlása" a hallójáratból; másrészt, változik a fülzsír összetétele is a hormonváltozásokkal, ezért tapadósabb lesz.
    Tehát láthatja, hogy több ok is állhat amögött, hogy gyakrabban kell kimosni a fülét - végül is ez nem baj, nyugodtan járjon a fülészetre (csak otthon ne tisztítsa a fülét).

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Bedugul a fülem és ha lehúzom a fülcimpám akkor jó de utána megint bedugul nagyon idegesítő :⁄…

    Bedugul a fülem és ha lehúzom a fülcimpám akkor jó de utána megint bedugul nagyon idegesítő :⁄ de nem fáj a fülem. Ez miért van?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Üdv!

    Ki kéne mosatni a fülét.

  • Tisztelt Dr. Baczoni Miklós, Mostanában kétszer előfordult velem az, hogy ásításnál szinte…

    Tisztelt Dr. Baczoni Miklós,

    Mostanában kétszer előfordult velem az, hogy ásításnál szinte kiakadt az állkapcsom...nagyot kattant de végül visszakattant. Nagyon ijesztőnek tűnik és azt szeretném kérdezni, hogy jelent-e bármiféle problémát. Nem fájdalmas csak egy pillanatra mikor megtörténik. 38 éves vagyok.

    Válaszát előre is köszönöm,

    Üdv. Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Erika!

    Laza lehet az állkapocsízülete - nézesse meg szájsebésszel, mert lehet, hogy nem tökéletes a "harapása", azaz a fogsorok illeszkedése.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! 24 éves,pesti nő vagyok .3 hete kezdődtek a tüneteim.Először erősebben megduzzadt…

    Tisztelt Doktor Úr!
    24 éves,pesti nő vagyok .3 hete kezdődtek a tüneteim.Először erősebben megduzzadt az áll alatti nyirokcsomóm ,majd a nyaki nyirokcsomóim is.Lázam nincs, nem is volt,csak fáradékony, álmos voltam,folyt az orrom, és fájtak a nyirokcsomóim.Mintha összenyomnák őket,olyan érzés volt.Aztán enyhültek a tünetek .Enyhébb orrfolyás,köhögés maradt ,szinte elmúlt 3 napra.
    De most olyan ,mintha gombóc lenne a torkomban,átlátszó-fehéres köpet ,köhögés és újra nyirokcsomóduzzanat jelentkezett.Félek ,hogy valami komolyabb.De mivel látszólag nem vagyok nagyon beteg, ezért nem engednek el a munkahelyemről hétközben, és így nem tudok elmenni a háziorvoshoz ,ha meg ügyeletre megyek, nincs lázam, úgyhogy nem igazán foglalkoznak velem.
    Ön szerint lehet komolyabb a baj (rákosodás ,mirigyláz...).Olyan ilyesztő, amit az ember az interneten olvas.
    Milyen vény nélküli gyógyszerrel tudnám elmulasztani ,enyhíteni a tüneteim?Mennyire lenne sürgős orvoshoz fordulni?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Kérdező!

    Feltehetően, vírusos fertőzésről lehet szó.
    Próbáljon meg 4x1 Calcium Sandoz pezsgőtablettát meginni, 4x1000mg C-vitamin tablettát szedni és hideg zsálya teát kortyolgatni sokszor naponta.
    Ha pár nap alatt nem változnak a panaszai, akkor mindenképpen keressen fel orvost.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelet Doktor Úr! Egy olyan kérdésem lenne,hogy egyik ismerősömnél Hyperathesia cochearis…

    Tisztelet Doktor Úr!

    Egy olyan kérdésem lenne,hogy egyik ismerősömnél Hyperathesia cochearis acuta következett be,a kútképződés 30-50 dB-es.

    Kérdésem,hogy igaz-e az hogy minél nagyobb a kezdeti hallásvesztés,annál rosszabb a prognozis,illetőleg ma küldték infuziora.

    Válaszát előre is köszönöm:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Kérdező!

    Ez így nem igaz.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Párévvel ezelőtt felmerült nálam egy olyan probléma, hogy torna után köhögtem…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Párévvel ezelőtt felmerült nálam egy olyan probléma, hogy torna után köhögtem egy picit és furcsa rozsdaízt éreztem a számban. Kiköptem, láttam, hogy véres a nyálam. Nagyon megijedtem be a sürgire, ahol mellkasröntgent csináltak, vérképet, de minden rendben volt. Viszont szednem kellett a rutascorbint 3 hónapig, gégész is látott tükörrel megnézte a dolgaimat, ő is azt javasolta. Most egy pár napja kis köhécselés után újra éreztem a számban az ízt, viszont hozzá kell tennem most húztak fogat, lehet, hogy azt éreztem a számban, mert sokáig vérzett. Picit meg vagyok fázva, enyhe köhögésem van csak. Torkom is fáj egy picit, nem dohányzom, nem iszom, intenzíven sportolok.
    Viszont megint elkezdtem a rutascorbint szedni, mert két hónapja látott gégész, szintén gégetükrözés, nyelőcső vizsgálat minden volt, más okból. Refluxot kutattak, de nincsen. Mellkasröntgenem egy éve volt újra, semmi gond. Vérképem is egy hónapja volt, semmi gond nincsen ott sem. 31 éves nő vagyok. Ön szerint forduljak valamilyen irányba? Nem gyakori és nem minden köhögésnél van, lehet, ha lenne normális eszem észre sem venném.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel:
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Szilvia!

    Ha ismétlődne a panasza, akkor tüdőgyógyászt keressen fel (a mellkasröntgen, önmagában, nem sokat jelent).
    Ha ő nem talál semmi kórosat, akkor hematológushoz is menjen el.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves Doktor Úr! 2 éve autophoniát tapasztalok bal fülemmel, nagyon zavaró ez a probléma,…

    Kedves Doktor Úr!

    2 éve autophoniát tapasztalok bal fülemmel, nagyon zavaró ez a probléma, mivel már próbálok egyre halkabban és kevesebbet beszélni emiatt, emellett egész évben folyamatosan náthás vagyok, az allergiáim miatt.
    A fülproblémám egy későn kezelt arcüreggyulladás után maradt vissza. Voltam ezzel a problémával szakorvosnál, aki több vizsgálatot is elvégzett(arcüreg röntgen, audiológia vizsgálat, vérvizsgálat), végül baloldali orrsövényferdülést állapított meg. Folyadákot nem látott a fülemben.
    Érdeklődni szeretnék, hogy okozhatja-e a problémát az orrsövény ferdülés és az allergia együttesen, egy orrsövény műtét megoldás lehet-e a problémámra?

    Köszönöm a segítségét.

    Tisztelettel

    M.Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves M Judit!

    A tartósan nyitott fülkürt okozhatja a panaszát.
    Emögött állhat a gátolt orrlégzés és az idült orrmelléküreg-gyulladás is, de lehet beidegzési zavar, izomgyengeség és egyéb anatómiai és funkcionális ok is.
    3D Arckoponya-CT, Tympanometria jön szóba további kivizsgálásként.
    Azt javasolom, hogy orrspecialistánál folytassa a kivizsgálást.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves doktor ur!Pár hónappal ezelőtt egy órás hason fekvés jobb oldra forditott fejjel fekvés…

    Kedves doktor ur!Pár hónappal ezelőtt egy órás hason fekvés jobb oldra forditott fejjel fekvés után órákig szédültem..,de nem tulajdonitottam jelentőséget neki.Három héttel ezelött,hirtelen mozdulatra az ágyból felülve megszédültem jobbra huzott a fejem... és azóta fekve nem tudom a fejem balra forditani annyira szédülöl,forog velem a világ..Ülve ,állva még el el vagyok,bár ha felfelé ill lefelé nézek szédülgetek.Voltam MrI-n,azt mondták a fülem rendben van,semmit nem találtak..Betasercet kaptam napi 2 tablettát iszom két hete, de javulás szinte semmi..Türelmetlen vagyok?Vagy talán nem fül eredetü a probléma?Nyaki doppler rendben...,nyaki porckorong kiboltosulásom van,de mivel az infuziók után sem mult a szédülés,az orvos fülprobléma gyanakszik..Ön szerint mi lehet a baj?Megjegyzem,igen,évek óta cseng a fülem,kattog néha, és nyelés közben serceg ,de fura és ijjesztő számomra,talán nem a fülemmel van a baj?:-(Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Kérdező!

    Részletes otoneurológiai kivizsgálás indokolt - BPPV jön szóba.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves Doktor Úr! A bal fülem jó 3 hónappal ezelőtt bedugult, ezzel együtt szédültem is, majd…

    Kedves Doktor Úr!

    A bal fülem jó 3 hónappal ezelőtt bedugult, ezzel együtt szédültem is, majd 1-2 nap alatt gyakorlatilag elmúltak a panaszok, nem is tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget. Az azóta eltelt időben viszont ugyanezek a tünetek hasonló módon ismétlődtek, az utóbbi időben szinte heti rendszerességgel. Jártam fülész szakorvosnál, aki fülkürt gyulladást említett, orrcseppet és köptetőt írt fel. Bevallom, a köptetőt nem igazán alkalmaztam, hiszen egyáltalán nem voltam beteg ⁄ náthás. Az orrcseppet viszont napi háromszor csepegtettem. Mivel újra-és újra bedugult a fülem, másodszor is felkerestem az orvost, aki a diagnózist fenntartva SINUPRET-tel egészítette ki a kezelést, de a helyzet nem változott. Neurológust is felkerestem nemrég, de az általa elvégzett gyors vizsgálat ⁄ gyakorlatok során semmiféle neurológiai problémát nem érzékelt.

    A fülem mindig alvást követően, a reggeli ébredésre dugul be, és a szédüléssel ⁄ bizonytalanságérzettel együtt roppant kellemetlen, még annak ellenére is, hogy a dugulás ellenére a hallásom nem romlik észrevehetően, jól hallok a dugult fülemre is. Hozzátartozik még, hogy a fülem évek óta „recseg” nyelés közben, illetve 7 éve fejmozgatáskor szédüléses rohamaim voltak, amelyeket a megfelelő fejtartással ⁄ fekvő pozícióval évek alatt tudtam csak elviselhetővé „kikezelni”.

    Véleményét kérve, előre is köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Kérdező!

    Részletes audiológiai és otoneurológiai kivizsgálás indokolt.
    Tisztázni kell a fülkürt és a dobüreg állapotát, valamint az egyensúlyszerv működését is - méghozzá, nagyon részletesen!

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves doktor úr! A középső és felső orrkagylót is el lehet távolítani műtéttel vagy csak az…

    Kedves doktor úr! A középső és felső orrkagylót is el lehet távolítani műtéttel vagy csak az alsót?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Kérdező!

    Csak az alsót (a középsőt is lehet, de nem célszerű).

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Dr. Úr! Kettő ambuláns orvosi eredményeimet sorolnám fel: - Jobb oldalt gyulladt hallójárat…

    Tisztelt Dr. Úr!
    Kettő ambuláns orvosi eredményeimet sorolnám fel:
    - Jobb oldalt gyulladt hallójárat kevés otorrhoeaval. Bal oldalon feltágulóban lévő dobhártya.
    - Bal oldalt a hallójárat fala hyperaemiás, kevés savós váladék. A hám feltágult a dobhártya hyperaemiás.

    Mit jelent a hyperaemiás, a kevés otorrhoeaval, és a feltágulóban lévő dobhártya, és a kevés savós váladék?
    Kérem, fordítsa le nekem is úgy, hogy megértsem a leleteim tartalmát.
    Előre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Horváth Flórián

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Horváth Flórián!

    Sajnos, ez az egész számomra is megfejthetetlen - olyan kifejezések vannak leírva ("feltágulóban lévő dobhártya"), amik nem értelmezhetők.
    Kérdezze meg a kezelőorvosát, aki mindezt leírta, hogy mire is gondolt.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Tisztelt Doktor Úr! Férjemnek kb. 2 héten gyakran "elmegy a hallása". Tegnap hallásvizsgálaton…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Férjemnek kb. 2 héten gyakran "elmegy a hallása". Tegnap hallásvizsgálaton volt, ahol a jobb füléből elég nagy mennyiségü fülzsírt távolitottak el. A hallásvizsgálat ezt követően jó eredménnyel zárult.
    A hallása ma sem javult. Nagyon kényelmetlenül érzi magát.
    Kezelt szív és vérnyomása van ez is okothatja?

    Üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Kérdező!

    Igen bizony, a vérkeringés labilitása is erősen szóba jöhet. Célszerű volna ismételt kardiológiai kivizsgálás.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista

  • Kedves Doktor Ur! Szeretnem megkerdezni,hogy az On velemenye szerint egy panorama rontgen…

    Kedves Doktor Ur!

    Szeretnem megkerdezni,hogy az On velemenye szerint egy panorama rontgen eleg-e a proc.styloid elong. Diagnozisahoz,vagy mindenkeppen tovabbi rtg felvetelekre lesz szukseg.Fogaszati kezelesek miatt rengeteg kis es panorama rtg keszult rolam,es nagyon nem szeretnem tovabbi sugarzasnak kitenni magam.Koszonom valaszat,Agnes.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Miklós Baczonyi

    Kedves Ágnes!

    A panoráma röntgenhez nem értek - ez fogászati vizsgáló eljárás (valószínű, hogy ezen a felvételen nem lehet pontosan megítélni ezt a képletet).
    Nagyon precíz - mérethű - képet csak a 3D Cone Beam CT ad; ezen a felvételen három dimenzióban, tized-milliméter pontossággal lehet meghatározni a Proc. styloideus méretét. Ugyanakkor, ennek a CT-nek a sugárterhelése 1⁄10-e a hagyományos felvételekének.

    Üdvözlettel
    dr Baczonyi Miklós
    orrspecialista