A betegek kérdései (6103)

  • Tisztelt Doktor Nő, Tanácsát és véleményét szeretném kikérni a problémámra s észrevételemre. Kb…

    Tisztelt Doktor Nő,

    Tanácsát és véleményét szeretném kikérni a problémámra s észrevételemre.
    Kb 3 napja úgy keltem, hogy 37-38 fokos láz, majd azt követő napon⁄napokon szintén. Napközben kisebb hőemelkedést észleltem.
    Köhögés is előjött a 2. napon és ahogy köhögök mintha a hörgők \\\\\\"hangját\\\\\\" hallanám. Borzasztó idegesítő, hogy még levegő vétel közben is hallom ezt a hangot. Náthám nincs, max kisebb szipogás. Levegővétel jó, váladék fehér színű. Volt egy párszor tüdőgyulladásom és most hogy oda figyelek az egészségemre így ismerősek a tünetek. Ön szerint is most jön a következő tüdőgyulladás ??
    Jelen esetben nem tudok elmenni orvoshoz mert nincs rá lehetőségem. Penicilin, dormicum, algopyrin, algo gyógyszerekre vagyok allergiás.
    A következő gyógyszerek vannak nálam: Dalacin és ibuprofen. Az utóbbit szedem 5 napja napi 3* A láz lemegy napközben de esti órákban nyugalmi állapotban két köhögés után már hőemelkedés. Úgy olvastam a Dallacinról, hogy antibiotikum. Ezt én szedhetem Ön szerint ?? Maximum 3 nap reggel este ?? Dalacin 300mg kemény kapszula Klindamicin.
    Előre is köszönöm a válaszát.
    Üdvözlettel.:
    T.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves T.!
    A választ elküldtem mailcímére.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Mi lehet az oka? az asztma, allergia?

    Mi lehet az oka? az asztma, allergia?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem, az asztma, az allergia nem okoz ilyen tüneteket.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Mar nagyon regota azt tapasztalom, hogy amikor nagyon levagyok faradva, lelkileg foleg, stresszes…

    Mar nagyon regota azt tapasztalom, hogy amikor nagyon levagyok faradva, lelkileg foleg, stresszes vagyok folyamatosan par napig, utana amikor lefekszem, tehat altalaban amikor vizszintesbe vagyok remeg a testem, olyan erzes mint amikor a lelkem ki akarna lepni a testembol, fura erzes... olyan rezdules, rangas mint mikor megijedunk vmitol, de tobbszor egymas utan is elo fordul, neha arra ebredek fel, arra a hirtelen akaratlan mozdulatra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem tett fel kérdést.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • A spirometer - tesztelesi eredmenyek: FVC 119%, FEV 109 % FEV⁄FVC 79%, PEF 72%, MEFFO?? 70%.…

    A spirometer - tesztelesi eredmenyek: FVC 119%, FEV 109 %
    FEV⁄FVC 79%, PEF 72%, MEFFO?? 70%.
    Erdelybol irok, ugy hogy nem tudom h a roviditesek szaknyelven v roman nyelven vannak-e.
    Ezeket az eredmenyeket hogyan lehet ertelmezni? ventolin sprayt irt fel a doktorno es Montelukast gyogyszert.

    koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ezek angol nyelvű rövidítések. Az enyhe hörgőgörcsre ön hörgőtágítót kapott.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő, Gyermekeimnek van egy nagyon aranyos hetvenvalahány éves gyermekorvosa. Nagyon…

    Kedves Doktornő,
    Gyermekeimnek van egy nagyon aranyos hetvenvalahány éves gyermekorvosa.
    Nagyon aranyos, viszont az utóbbi kb 1 évben már olykor észre lehet venni, hogy összekever dolgokat, elfelejt dolgokat... Nem tudom,hogy ez ez a gyógyszer, amit most felírt ez tényleg kellene nekünk, vagy csak valami félreértésről van szó....?

    Lényeg, hogy 2 hete orrfolyással, hurutos köhögéssel lebetegedett az egész család szépen sorban pár nap eltéréssel előbb a 2 gyerek, majd Anya, és Apa....
    Mindenkinél pontosan ugyanazok a tünetek 1-2 nap eltéréssel és már gyógyul mindenki..
    Hozzáteszem azt is, hogy allergiás megbetegedésünk soha semelyikőnknek egyetlen egyszer sem volt.
    CSak mivel kb 2 hét alatt nem múlt el a köhögés ezért inkább megmutattam tegnap a gyerekeinket a gyerekorvosunknak, hogy nehogy a tüdejükre húzódjon a köhögés.(hőemelkedés egyébként nincs egyikőnknél sem, csak hurutos olyan bronchitiszes köhögés, orrfolyás,kis torokfájás)

    Ő megvizsgálta a gyerekeket, majd elmondta, hogy a picinek akkor maradhat a Nasivin sanft és az Ambroxol köptető, ahogy azt eddig is adtam és még kb 5-6 nap és meggyógyul.
    Az 5 éves nagylányomnak is mondta, hogy nem ment neki sem a tüdejére semmi, és hétfőtől már ő is mehet oviba megint,
    viszont az eddig szedett köptetőt (szintén Ambroxol) cseréljük le egy másik köptetőre) és felírta neki az Aerius szirupot.)
    Szóban annyi mondott még el, hogy hát igen ez valami vírusos dolog lesz , és a lányomnál biztos azért tart sokáig mert még megvan az orrmandulája is.
    Meg még javasolta az infralámpázást.
    Oda akarok kilyukadni, hogy én nem ismertem ezt az Aerius szirupot.
    Csak mikor már megvettem és itthon elolvastam a leírását, akkor láttam, hogy ez egy allergia elleni szer....(?)
    Most akkor nem értek valamit.....
    1.)tényleg soha semelyikőnk nem volt allergiás semmire
    2.) szóban sem mondta a gyermekorvos, hogy allergiára gyanakszik a lányomnál....hanem csak azt emlegette, hogy ez egy vírus, meg hurut és hogy mindkettőnek tiszta a tüdeje egyébként.(inkább csak bronchitisz)és infrázzuk stb.
    3.) már tényleg egész jól van lányom(éjjel már nem is köhög és nappal is keveset) nem is értettem, hogy miért vegyek új köptetőt...
    4.) ha a lányomnál ez mégis valamiféle allergia lenne, akkor hogyan lehet, hogy pár nap elteltével az egész családunk megkapta ugyanazt a betegséget?(és mindegyikőnknek ugyanúgy folyik az orra, köhög hurutosan és már mindenki majdnem meg is gyógyult...)

    Szóval csak azon gondolkodom,hogy lehetséges, hogy allergia elleni gyógyszert használjunk nem allergiás jellegű köhögés csillapítására????
    Indokolhatja valami mégis, hogy ilyen előzmények mellett mégis beszedjünk egy allergia elleni szert??
    vagy ez inkább csak egy félreértés lesz?
    Köszönöm, üdv: B.Gabi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves B. Gabi!
    Magyarországon bevett szokás, hogy a vírusos betegségekre allergiagyógyszert írnak az orvosok. (Hogy miért, nem tudom.)
    Az allergiagyógyszer nem hat a köhögésre, akkor sem, ha azt allergia okozza.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő Kislányom 3éves.pénteken este hőemelkedése lett és lefekvés után hasfájásra…

    Tisztelt Doktornő

    Kislányom 3éves.pénteken este hőemelkedése lett és lefekvés után hasfájásra panaszkodott ,majd kis habos nyálat hányt.szombaton már lázas volt és 2*hányt-szintén fájt a hasa-látta ekkor gyerekügyelet és vírusfertőzést mondott (daedelotta kúp és lázcsillapítás),vasárnap még lázas volt szintén mondogatta,hogy fáj a hasa (éjjel szintén pici nyálkát hányt).Hétfőn is volt még napközben hányás-voltunk gyermekorvosnál-aki azt mondta piros a torka és mandulája-ez okoz mindent-sumamedet kapott,holnap (05,14csüt veszi be az utolsó adagot).kedden sem volt lázas,de éjjel megint hasfájás és hányinger (slejt jött egy kicsi).Szerdai napon is láztalan volt-reggel óta köhög szárazon,ha lefekszik aludni (akár délben is)köhécsel,rögtön fájni kezd a hasa,hányinger ..Délután is hányt és most késő este is-mikor már elaludt volna kis köhögés ,utána 3⁄4órát hányingere és hasfájása van.Ma visszavittem az orvoshoz-még pirosnak találta a torkát,de semmi különöset nem tapasztalt rajta(nincs kiszáradva,hasa is tapintásra rendben van).annyit mondott,hogy 3*1 Nurofen kúpot kapjon a fájdalomra
    köptető.Engem nagyon aggaszt a helyzet.Kérem adjon tanácsot mitől lehet ez.Lehet a mandulától vagy a váladék csinálja az egészet (gyomrára ment stb??)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Gyakori, hogy egy vírusfertőzés hasi és légúti tüneteket is okoz. Lehet, hogy a köhögést a lecsorgó váladék okozza (természetesen ezt vizsgálat nélkül nem lehet biztosra mondani). A hasfájást okozhatja a vírusfertőzés, a lenyelt váladék, illetve a láz is.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni Önt a 3 éves kisfiam lelete kapcsán, jelentése esetleges…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném megkérdezni Önt a 3 éves kisfiam lelete kapcsán, jelentése esetleges kezelésről:
    Mellkasfelvétel:
    A rekesz kp. állású
    Pleuralis folyadék infiltratum nem látszik.
    Bal oldalon basalisan paracardialisan fokozottabb peribronchyalis rajzolat van kissé elmosott jelleggel.
    A szív nem nagyobb.
    A bal rekesz alatt a gázos bal flexura látható.
    Segítségét előre is köszönöm!
    Ludányi Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Ludányi Anikó!
    Mivel nem a leletet, hanem a gyermeket kell kezelni, csak a rtg.-lelet alapján nem lehet megmondani, milyen kezelés szükséges. Ahhoz ismerni kell az előzményeket, a tüneteket és meg kell vizsgálni a gyermeket.
    A leírás hörghurutra utal.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Nagyon szépen köszönjük a válaszát.A vérszegénységgel kapcsolatban vérvétel alapján 7,5 hemoglobin…

    Nagyon szépen köszönjük a válaszát.A vérszegénységgel kapcsolatban vérvétel alapján 7,5 hemoglobin eredménye ami talán kevés.Mi az ön véleménye és önök mit alkalmaznak ilyen esetben??Az anyuka még azt szeretné megkérdezni,hogy a gyereknek a tegnapra a nyakban lévö nyirokcsomok megduzadtak ez normális tüdögyulladás estén ??? Elöre is köszönöm válaszát Üdv.Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Bernadett!
    Ismerni kell a vas értékét és még más, vérből kimutatható fehérjeszinteket is.
    Lehetnek duzzadtak a nyirokcsomók.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Én már bizonytalanságomban írok és kérdezek öntől remélem tud nekem választ…

    Kedves Doktornő! Én már bizonytalanságomban írok és kérdezek öntől remélem tud nekem választ adni.Van egy két és fél éves kisfiam és 2 hónapos kora óta aszthmás és allergiás.Azt sajnos még az orvosunk nem mondta meg, hogy mire mert nem végzett nála allergia tesztet.Én csak azt szeretném meg tudni hogy lehetséges- e az,hogy a szteroidok hatással legyenek a kis gyermek fejlődésére ? És hogy hány éves kortól lehet allergia tesztet csináltatni egy kis gyereknél? Köszönöm előre is válaszát

    Köszönettel : Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Andrea!
    A szteroid mellékhatása attól függ, mennyi és milyen készítményt kap a gyermek, és azt milyen formában juttatjuk be a szervezetbe.
    Allergiavizsgálatot csecsemőkortól lehet végezni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Szép jo napot kivánok,azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy van a szomszédomban egy 2 éves gyerek…

    Szép jo napot kivánok,azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy van a szomszédomban egy 2 éves gyerek akinek 8 napig 39 fokos láza volt egyébb tünet nem jelentkezett.Már második nap az anyuka elvitte szakorvoshoz ahol azt mondták torka nem piros meg nem is köhögöt ezért nem látják jonak rögön filmet késziteni a tüdöröl.8-ik nap is csak 39 fok fölötti volt a láz amikor ujra elvitte az anyuka és akkor már filmet készitettek az anyuka kérésére,de ekkor már a gyerek nehezen lélegzet.Kiderült sulyos tüdö gyulladása van amire azonnal beállitotak a korházban egy cilin tipusu inekcios kezelést,azt hiszem Cefa..a neve.Ez a mult hét szombat este történt ma meg szerda van az éjszaka volt amikor a gyerek elöször pihent,kezdet ülve köhögni,de folyadék-ot sem isza meg ételt sem igazán.A gyerekorvos a ma reggeli megvizsgálás után azt mondta,hogy ugyanazt halja mint eddig,ami szerintünk nem sok pozitiv.A gyerek nagy mértékben vérszegény,fehér is az arca nagyon de erre sem adtak semmi kezelést..Láz az megszünt csak látszik a gyereken,hogy nincs rendben,viszont 3 nap után egy sulyos tüdögyulladásbol nem is lehet megygogyulni igaz??.Én személy szerint ajáltam,hogy elvinni Magyarországra mivel Erdélyben élünk és itt sajnos a szakmai tudás nem rozsás,szégyen ,hogy ezt kell irnom de ez a valoság,mivel én is 2 gyerek anyukája vagyok és sok mindent tapasztaltam.Mindezt a gyerek anyukája kérésére irtam le,hogy szeretne hallani egy tapasztalt orvosi véleményt és ön szerint mi lenne a gyereknek a legjobb?Köszönettel Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Bernadett!
    A tüdőgyulladás lassan (sokszor 2-3 hét alatt) gyógyul. Ha nem nagy kiterjedésű, illetve olyan az elhelyezkedése, nem lehet hallani.
    A vérszegénység csak vérvétellel állapítható meg, mert világos bőrszín is keltheti vérszegénység benyomását.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornő! Kisfiam 2 éves és 4 hónapos. Tünetei kb. 2 hónappal ezelőtt kezdődtek. Márciusban…

    Kedves doktornő!
    Kisfiam 2 éves és 4 hónapos. Tünetei kb. 2 hónappal ezelőtt kezdődtek. Márciusban az arcán jelentek meg piros, száraz foltok, amelyek később besebesedtek. Előbb a fogzásra gyanakodtunk, ugyanis a hátsó örlői bújnak, állandóan rágja a kezét, nyála pedig savasabb a szokásosnál. Miután hetek teltek el és nem múltak a sebek, bőrgyógyászhoz fordultunk, aki allergiás eredetű atópiás dermatitisz diagnózisával antibiotikumos-szteroidos krémet (Fucidin H) és allergia-gyógyszert (Xyzal) írt fel, illetve a tisztálkodószerek, mosószerek lecserélését (eddig is dermokozmetikumokat, hipoallergén változatokat használtunk, ugyanis én allergiás vagyok a parabénekre és az illatanyagokra). Időközben náthás is lett, kb. 3 hétig nem vittük bölcsibe, gondoltuk, jobb lesz, ha pihen, gyógyulgat. A sebek csak a krém napi kétszeri használatával 6 nap alatt szinte teljesen elmúltak, majd ismét elkezdtük bölcsibe vinni és 2 nap után újra megjelentek, ezúttal viszont orrfolyással, és fuldokló éjszakai köhögéssel kísérve. Csak alvás közben köhög, amikor nem folyik az orra, hanem a váladék a garaton csorog le. Ezúttal biztosan nem náthás, fül-orr-gégész orvos is látta, és egyálatlán nem lázas, pedig minden megfázáskor 39-40 fokos láza szokott lenni. Egyből a bölcsiben használt mosószer tűnt gyanúsnak, vittünk neki itthon mosott ágyneműt, viszont a tünetek nem enyhülnek. 6 napig kapta az allergia-gyógyszert a szakorvos tanácsának megfelelően (3 napig reggel-este, 3 napig csak este), ebben az időszakban nem köhögött éjjel és végigaludta az éjszakát.
    A legnagyobb gondunk az, hogy a köhögés miatt akár 20x is felébred egy éjszaka (mindig rossz alvó volt, csak azon a 6 éjszakán aludt jól születése óta, amikor szedte a gyógyszert), nagyon nyugtalanul alszik, nem piheni ki magát és nappal is nehezebben kezelhető. Nekem pedig egyre nehezebb az éjszakázás, ugyanis már a 36. terhességi hétben járok és el sem tudom képzelni, hogyan kezelem majd ezt a helyzetet egy újszülött mellett.
    A kérdésem: milyen vizsgálati lehetőségek vannak ebben a korban? Ön milyen megoldással próbálkozna?
    Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam.
    köszönettel,
    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zsuzsa!
    Ebben az életkorban legfontosabb az előzmények ismerete és a fizikális vizsgálat. Szóba jöhet még az allergiavizsgálat.
    Lehet, hogy a köhögést a lecsorgó váladék mellett hörgőgörcs (is) okozza, ezért annak megfelelő kezelés lehet szükséges. Ezt a kérdést azonban nem lehet az interneten megoldani. Keressenek fel személyesen gyermek-tüdőgyógyászt!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Kislányom 7 éves bárányhimlős.Pénteken kezdődött,de már szépen gyógyul,viszont…

    Tisztelt Doktornő!
    Kislányom 7 éves bárányhimlős.Pénteken kezdődött,de már szépen gyógyul,viszont elkezdett köhögni is.A köhögés a bárányhimlővel összefügg?
    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A köhögés nem jellemző a betegségre, de előfordulhat.
    Meg kell mutatni háziorvosuknak!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Több mint 10 éve kezelt allergis, aszhmás beteg vagyok. Megismételték…

    Tisztelt Doktornő!

    Több mint 10 éve kezelt allergis, aszhmás beteg vagyok.
    Megismételték a prick tesztemet amiben szerepel a növények, a házipor, penész allergia mellett egy új: Histamin.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy ez pontosan mi?

    Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A hisztaminnak eddig is szerepelnie kellett, mert az nem allergia, hanem a pozitív kontroll. Azzal nézzük meg, hogy a beteg reagál-e erre a fajta vizsgálatra. Annak be kell pirosodni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Tudna ajánlani valamiféle vizsgálatot ill. vizsgálatokat, amivel kiderítheném,…

    Tisztelt Doktornő!

    Tudna ajánlani valamiféle vizsgálatot ill. vizsgálatokat, amivel kiderítheném, hogy mi okozza a problémákat? Őszintén szólva nemtudom, hogy mit tudnék még tenni az ügy érdekében. Esetleg egy allergiavizsgálat? Abből is milyen típusú? Húzassam ki mind a két gyökérkezelt fogam? Keressek fel endokrinológust, gondolok ezalatt hormonzarra, vagy azt mutatná a vérkép?

    Üdvözlettel: Graneth (21⁄férfi)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Graneth!
    Attól tartok, a neten nem fogja tudni minden problémáját orvosolni.
    A fogait tetesse rendbe, és keressen fel személyesen allergológust. (Ami azt illeti, nem is feltételeztem, hogy allergiavizsgálat nem történt.)
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Ismét Graneth vagyok. A kérdésem annyi lenne, hogy mit tudnék tenni, hogy…

    Tisztelt Doktornő!

    Ismét Graneth vagyok.
    A kérdésem annyi lenne, hogy mit tudnék tenni, hogy végre rájöhessek, hogy mi okozza az előbb leírt problémákat. A vérképből⁄vizeletmintából kimutatható e valami? A fogászaton feltételezett két gyökérkezelt fog mekkora eséllyel okozhatja a panaszokat? A tetraciklin wolf okozhatott e valamilyen problémát, amitől ez előjött? Az aranyerem állhat e kapcsolatban a kiütésekkel? Nagyon szépen kérem Önt. Adjon tanácsot.

    Üdvözlettel: Graneth (21⁄férfi)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Graneth!
    A vér- és vizeletvizsgálat nem mutat semmi olyat, ami tüneteit okozhatja.
    A fogászati probléma közrejátszhat.
    A gyógyszernek és az aranyérnek nincs szerepe.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz, mert már lassan egy éve csalánkiütésektől szenvedek,…

    Tisztelt Doktornő!
    Azért fordulok Önhöz, mert már lassan egy éve csalánkiütésektől szenvedek, amik leginkább az arcomon, elvétve a mellkasomon jelennek meg. Ezek mérete (maga a dudor) egészen kis méretűek, viszont annak környéke 1-2 centiméteren eléggé piros. Tejtermékek fogyasztásánál seborreához hasonló tünetek jelennek meg az orromhoz közeli részeken (két oldalán). A tünetek tavaly nyár óta tartanak, mielőtt volt egy perioralis dermatitisem, amit azon a nyáron kezeltem ki tetraciklin wolffal (3 hónapig szedtem). Az teljesen el is tűnt. A nyár vége felé elkezdtem edzeni és nem várt örömként aranyerem lett, amit 1 hónap alatt tudtam csak megszűntetni, (gondolok ezalatt arra, hogy összeszedhettem valami fertőzést). A nyár ideje alatt ritkán mentem csak napfényre, mivel tudatomban volt, hogyha a perioralis dermatitis hólyagocskáit erős napfény éri, begyógyultukkor barna folt marad a helyükön. Az évszak végére sikerült eltüntetnem magamról a betegség nyomait is, majd felelőtlenül erős napozásba kezdtem, ami tartott 2-3 napig. Le is égtem rendesen, sokáig hámlottam is miatta, ezt a problémát bőrradírral ellensúlyoztam. Ezeket tarthatom lehetséges kiváltó okoknak.
    Ritkán maguktól is (általában reggeli ébredésnél) de gyakran valamilyen étel⁄ital elfogyasztása után jelentkeznek a tüneteim, leginkább a csoki, erősen fűszeres ételek, kóla, kávé, alkohol (főleg vörösbor), tejtermékeknél (a vajkrémnél leginkább).
    Szedtem Allegrát, Allegra fortét, Lordestint (1-1-1 hónapig), de egyik sem segített. Próbálkoztam azzal, hogy probiotikumot szedek (Protexin Balance, JutaVit Probiotikum), 2 és fél hónapon keresztül szedtem (gondolva arra, hogy a tetraciklin wolf felborította a bélflórám), de jelentős javulást így sem tapasztaltam, sőt, inkább nem is tapasztaltam semmilyet.
    Két hónapja voltam bőrgyógyászaton és elrendeltek egy vérképet meg egy vizeletmintát, melyek eredményei már a kezemben vannak. Felírtak egy Histisyn névre hallgató antihisztamint, ami érdekes módon (az allegra készítményei nem hatottak) bevált, hiszen maguktól már nem jönnek elő a tünetek, arra hogy mit eszek pedig már tudok figyelni, mert kitapasztaltam. Emellett voltam urológusnál, ott nem találtak semmit, viszont kaptam még beutalót a fogászatra is, ott pedig a két gyökérkezelt fogamra azt mondták, hogy kis eséllyel, de az is lehet maga a kiváltó ok.
    Kérem Önt, segítsen. A vizsgálatok eredményeit alább megtalálja.

    Tisztelettel: Graneth (21⁄férfi)


    Vizelet:
    Nátrium 141 mmol⁄l
    Kálium 4.0 mmol⁄l
    Klorid 100.0 mmol⁄l
    Karbamid 4.1 mmol⁄l
    Glukóz 4.1 mmol⁄l
    Össz bilirubin 9.4 umol⁄l
    GOT⁄ASAT 17 U⁄l
    GPT⁄ALAT 20 U⁄l
    ALP 78.0 U⁄l
    Alfa-amiláz 38 U⁄l
    Totál Protein 74.0 g⁄l
    Cholesterin 4.5 mmol⁄l
    Triglycerid 0.80 mmol⁄l
    Kreatinin 103 umol⁄l
    eGFR >60 ml⁄min⁄1,73⁄m2
    Húgysav 318 umol⁄l
    AST <20.0 E
    CRP ultra 0.40 mg⁄l
    TSH 1.3 mU⁄l
    FT-4 12,4 pmol⁄l
    anti-TPO 38 U⁄ml

    Teljes vérkép aut. (XE-2100)

    WBC 7.48 G⁄l
    NEUT 52.0 %
    LYMPH 36.4 %
    MONO 10.3 % (eltér, 2-8)
    EO 0.9 % (eltér, 2-4)
    BASO 0.4 %
    Neutrofil abszolut 3.89 G⁄L
    Limfocita abszolut 2.72 G⁄L
    Monocita abszolut 0.77 G⁄L (eltér, 0,2-0,6)
    Eozinofil abszolut 0.07 G⁄L
    Bazofil abszolut 0.03 G⁄L
    RBC 5.72 T⁄l
    Hgb 169 g⁄L
    HCT 0.496 L⁄L
    MCV 86.7 fL
    MCH 29.5 pg
    MCHC 341 g⁄L
    PLT 262 G⁄l
    Átlagos trombocita térfogat 10.40 f⁄L (eltér, 8,00-10,00)
    WGR 7 mm⁄h

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Graneth!
    Nem tett fel kérdést.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! A lányom tejallergiás, jogosult-e adókedvezményre? A háziorvos nem adta…

    Tisztelt Doktornő!
    A lányom tejallergiás, jogosult-e adókedvezményre?
    A háziorvos nem adta ki az igazolást, mert nem talált a közzétett rendelet alapján ennek megfelelő kódot.
    Nagyon köszönöm a válaszát.
    Tisztelettel:Ibolya

    Az ide vonatkozó kormányrendelet itt található.



    http:⁄⁄www.liszterzekenyseg.in⁄attachments⁄522_Sulyos%20fogy.%20felsorolas%202009_kormrend_100111.pdf

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Ibolya!
    Ezt a rendeletet nem ismerem, de a felsorolt betegségek között nem látom a tejallergiát. (Nekem úgy tűnik, ez felnőttekre vonatkozik.)
    Emelt családi pótlékra akkor jogosult egy tejfehérje-allergiás gyermek, ha elmúlt 2 éves, és az allergiát tápanyagterheléssel igazolták. Az igazolást ilyen esetben a gyermeket gondozó szakorvos (nem a háziorvos) adhatja ki.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt szakértő. Azt szeretném kérdezni,hogy ha az AST szint magas akkor az minden esetben…

    Tisztelt szakértő.
    Azt szeretném kérdezni,hogy ha az AST szint magas akkor az minden esetben csak a streptococcus pyogenes baktériumferőzés után emelkedhet meg,
    vagy ha más tipusú streptococcus fertőzés zajlott akkor is magas az AST?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Az AST az A csoportú Streptococcusok ellen termelődő ellenanyagokat jelenti. Ennek a baktériumcsoportnak a lejelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktrornő! Tanácsát, véleményét szeretném kérni. Az utóbbi pár hónapban több probléma…

    Tisztelt Doktrornő!

    Tanácsát, véleményét szeretném kérni. Az utóbbi pár hónapban több probléma lépett fel a bőrömmel kapcsolatban.
    1.Kb. fél éve elkezdtem golyós dezodort használni, pár hétre rá a hónom alatt kb 5cm-rel, fél tenyérnyi területen nagyon elkezdett viszketni mind a két oldalon. Azonnal abba is hagytam a golyós dezodor használatát, a korábban is tünetmentesen használt spray változatot használom most, de nem múlt el a viszketés. Azt látom, hogy ki van száradva, érezhető is, hogy keményebb a bőr ott, illetve lila színű, mintha megvertek volna. Kenegettem testápolóval (nem gyakran és nem rendszeresen), de semmit nem változott.
    2.A kezemen, a bütykök nagyon hamar kiszáradnak, ha van egy kis szél, már másnapra kiszárad, kipirosodik. Ha nem kenem ilyenkor testápolóval minden nap, teljesen kireped, vérzik.
    3. Pár hónapja fordult először elő, hogy a makkom fürdés, erekció után kicserepesedett, majd elkezdett enyhén hámlani. Ezután csak sima vízzel mostan és pár nap alatt el is múlt. A probléma most ismételten visszatért. Szintén csak vízzel mostam, minden tisztítószer nélkül, de nem múlt el. Testápoló használatával teljesen megszűnt a panasz, de ha nem kenem 2-3 napig megint elkezdődik... :(
    Nem fáj, nem éget, nem viszket, más panaszom nincs rá.

    Mitől alakulhattak ki ezek a problémák?Allergia?Mivel lehetne kezelni, megelőzni?
    Korábban semmilyen bőrpanaszom nem volt.

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Látatlanban bőrelváltozásokról nagyon nehéz véleményt mondani. Leírása alapján nem tartom valószínűnek az allergiát. Javaslom, forduljon személyesen bőrgyógyászhoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 3 eves, hetek ota nagyon kohog. Legutobb a haziorvos azt mondta…

    Tisztelt Doktornő!
    Kisfiam 3 eves, hetek ota nagyon kohog. Legutobb a haziorvos azt mondta horghurutja van. Szaraz kohoges, kozben folyik az orra is. Tegnap este lazas is volt, de korabban csak kohoges, orrfolyas. Ma ventolint irt fel a haziorvos, 3 x hasznaltuk napkozben, delutan alig kohogott 5-7, elotte megallas nelkul. Kerdesem az lenne, hogy erdemese elvinni ot pulmonologiara? Koszonom Veronika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Igen, mert ha kisfiának most asztmatikus hörghurutja van, ez máskor is előfordulhat, és érdemes megbeszélni a szakorvossal, mi a teendő olyankor.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta