A betegek kérdései (6104)

  • Tisztelt Doktornő, segítségét szeretném kérni. A 18 hónapos oltás után előfordulhat kiütés…

    Tisztelt Doktornő,

    segítségét szeretném kérni.
    A 18 hónapos oltás után előfordulhat kiütés a testen? Kb. tizfillér nagyságú piros foltok, amelynek a közepén pirosabb kiemelkedés található. Az oltás négy napja történt. Láz és egyéb más tünet eddig nem volt.

    Ez lehet az oltás mellékhatása vagy vmi más betegség?

    Üdvözlettel
    Trixi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Trixi!
    Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Dr Nő! Édesapám ct leletével kapcsolatban szeretnék érdeklődni.2009-ben jobb oldali…

    Tisztelt Dr Nő!

    Édesapám ct leletével kapcsolatban szeretnék érdeklődni.2009-ben jobb oldali tüdőtumor miatt pulmonectomia történt.Jelenleg stadium felmérő vizsgálat.
    Mostani kontroll lelete! A bal oldali tüdőfélben gócos eltérés nem látszik.Az alsólebenyben paravertebralisan halvány densitás emelkedés van,mely distelectasia vagy infiltratum jele.Jobb oldalt pulmonectomia utáni állapot,a jobb melkasfélben folyadék van.A mediastinum jobbra húzott.A hilus csonk szabályos.A mediastinumban a trachea mentén van egy 6 és egy 8 mm nagyságú nyirokcsomó,valamint az aorta ablakban egy-két 4 mm nagyságú nyirokcsomó.Ezek méretük alapján nem tekinthetők patológiásnak.Kóros terime vagy megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódik.A mellékvesék régiója szabályos.Megszeretném kérdezni mit jelent ez a lelet van e valami gond.Előre is köszönöm válaszát!! Tisztelettel Gyöngyi!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Gyöngyi!
    A leírásban nem szerepel áttétre utaló leírás.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Nemrég kiderült hogy szalicil és perubalzsam allergiám van.Azt elmondták hogy mit nem ehetek,de…

    Nemrég kiderült hogy szalicil és perubalzsam allergiám van.Azt elmondták hogy mit nem ehetek,de azt nem tudom hogy akkor most igazából mi az amit ehetek ihatok.Szeretném ha segítene,és megtudná mondani hogy akkor most igazából mi az amit lehet,milyen márkából(esetleg bioból).
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Allergia esetén ez a szokásos eljárás: azt mondjuk meg, mi az, amit nem lehet enni. A többi ételt, italt fogyaszthatja. A márka allergia szempontjából nem lényeges. A bioélelmiszerek általában is egészségesebbek.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • kisfiam 2,5 éves múlt és már egy jó ideje visszatartja a székletét,pedig
    még szobatisztaságra nem próbáltuk szoktatni eddigi kemény széklete miatt.Az étkezésében is vannak hiányosságok sokféle étel van amitől idegenkedik.Megkóstolni megpróbál általa ismeretlen ételt de amikor beveszi a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő!3hónapos kisfiam speciális tápszert kap mert tejérzékeny,de viszont javasolták…

    Tisztelt Doktornő!3hónapos kisfiam speciális tápszert kap mert tejérzékeny,de viszont javasolták a kecske tejet és a családomba nagyon sok gyermek azon nőt fel!Kérdeztem a házi orvosunk és azt mondta nyugodtan lehet neki adni a kecsketejet hiszen tehéntej allergiája van a kicsinek!Erről szeretnék érdeklődni!Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem javaslom a kecsketej adását (sem). Akinek tehéntej-allergiája van, ha kecsketejet kap, nagy eséllyel kialakul az allergia a kecsketej fehérjéire is. 3 hónapos korban, ha nem tud szoptatni (vagy kiegészítésre van szükség), tápszert kell adni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Dr.No! Koszonom valaszat.Fel fogom keresni allergologusmoat es tisztazni fogjuk a…

    Kedves Dr.No!
    Koszonom valaszat.Fel fogom keresni allergologusmoat es tisztazni fogjuk a dolgokat.Meg azt szeretnem kerdeni, hogy a hideg allergia eseteben hogy tortenik a jegkocka teszt?Kiprobaltam itthon...tettem a csuklomra es a combom belso reszere is...addig hagytam amig a jegkocka szinte teljesen el nem olvadt.A kezemen pirossagon kivul mas nem igen latszott, a combomon pedig kb miutan levettem 10 percre a jegkocka helyen feldagadt, mint egy nagy csalankiutes.Edesanyamon is elvegeztem a kiserletet:) es neki is pont igy nezett ki, es o biztosan nem hidegallergias, mivel munkahleye miatt nagyon sokat van kinn telen, es meg eddig sohasem volt gond.Ugyhogy nem tudom eldonteni hogy helyesen vegeztem e el a tesztet, ill. hogy + vagy -.
    Meg azt is szeretnem megkerdezni, hogy ez a hidegallergia melyik allergiamtol johetett ki(poratka, tojas, tej)...illetve abban az idoszakban giardia fertozest is kimutattak nallam, es olvastam hogy az is okozhat csalankiutest, csak nem tudom hogy ilyet-e amelyik hidegben jon elo.
    Lehet-e ilyen fajta allergiatol anafilaxias sokkot kapni, tehat fenyeget e az a veszly hogy telen kimegyek, es ez tortenik velem?Meg elmondanam hogy nyaron voltam strandon, es napozas utan ha bementem a 20 fokos vizbe nem volt semmi gond...Remelem nem lesz semmi gond, mar elore rettegek a teltol:(
    Segitseget elore is koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem javasolnám, hogy a vizsgálatokat otthon végezze. Ezért vannak a szekrendelések. A fertőzés provokálhatja a hidegallergiát, a többivel (ételek, atka) nem függ össze.
    A hidegallergia nem szokott anafilaxiás sokkot okozni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, h ogy akinek gombás fertőzése van a fitymán és a…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, h ogy akinek gombás fertőzése van a fitymán és a makkon, az ehet gombás ételt? pöffeteg gombáról lenne szó.
    köszönöm
    Zoli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zoli!
    Bármilyen kalapos gombát ehet.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor Nő! 2 hónapja asztmát diagnosztizáltak nálam. Mellette orr-fül-gégész gégetükrözéssel…

    Kedves Doktor Nő!

    2 hónapja asztmát diagnosztizáltak nálam. Mellette orr-fül-gégész gégetükrözéssel megállapította,hogy vörös a torkom és savlekötőt szedek rá,édesanyám is refluxos. Elég sokszor fáj a mellkasom, viszont nem tudom,hogy attól,mert sok a savam vagy az asztmától..és a kérdésem az lenne,hogy a két betegség kihathat egymásra? Válaszát nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Igen, a reflux okozhat köhögést.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornő! Jelenleg 7 hónapos terhes vagyok, sajnos a parlagfű allergia idén sem került…

    Kedves doktornő!
    Jelenleg 7 hónapos terhes vagyok, sajnos a parlagfű allergia idén sem került el. :( Kérdésem, hogy a Coryzalia nevű homeopátiás tablettát alkalmazhatom-e, ill. milyen orrcseppet tud ajánlani?
    Köszönöm válaszát: Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Katalin!
    Homeopátiás készítményeket lehet alkalmazni, mert azok nem tartalmaznak semmiféle hatóanyagot. Orrspray-ként a gyulladáscsökkentő hatásúakat javaslom, melyek ugyan szteroidot tartalmaznak, de az adagolásuk miatt (kis mennyiség, helyileg alkalmazva) nincs mellékhatásuk sem a mamára, sem a babára. Ezek vénykötelesek.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Dr.No! Valaszat koszonom, igy fogok tenni.Azt elfeleljettem mondani, hogy nekem is…

    Tisztelt Dr.No!
    Valaszat koszonom, igy fogok tenni.Azt elfeleljettem mondani, hogy nekem is 6 honaponkent vissza kene mennem, es beadnak ujbol az oltast.Azt mondta legalabb 3x meg kene ismetelni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zs!
    Magyarországon is alkalmazzuk a specifikus immunterápiát pl. atkára, de nem ilyen adagolásban. Régen használatos volt az injekciós kezelés pollenek, atkák esetén, de manapság már csak a méh- és darázsméreg-allergiában javasoljuk ezt a kezelést. Egyéb esetekben cseppek formájában adagolja önmagának a beteg.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Dr.No! Februar honapban kb egy 5 perces seta utan a hidegben csalankiuteses lettem,…

    Tisztelt Dr.No!
    Februar honapban kb egy 5 perces seta utan a hidegben csalankiuteses lettem, inkabb a combomon.Allergologusnal a borteszt tej, tojas, poratka es candida pozitivitast mutatott.Xyzalt, kalciumot kaptam valamint egy oltast...ami nem tudom pontosan mi volt, az orvosnal vasaroltam meg.Kemcso alaku volt, es abbol kaptam 1 honapon at(2x egy heten).2 fele volt belole, egyiket egyik karomba, masikat a masikba kaptam.Eloszor noveltek a dozist, a vegefele pedig csokkentettek.
    Lattam a varoban sokaknak volt meg...Az orvosi levelen azt irja specifikus immunoterapia, es modulatorok( romaniabn elek, nem tudom mo. igy hasznaljak-e).Sajnos azota hipohonder lettem kicsit, es olvastam nemreg egy cikket amiben azt irja sokan foloslegesen erositik immunrendszeruket minden fele szerekkel, ami valtozasokat okoz az immunrendszerben es igy alakulnak ki az autoimmun betegsegek...es en most ettol nagyon felek, hogy valamit olyasmit kaptam aminek ilyen kovetkezmenyei lehetnek a jovoben?:-S Lehet buta kerdes...elnezeset kerem.
    Meg az is erdekelne hogy mennyi az eselye hogy ezen telen ismet ilyen jellegu problemam adodjon?
    Valaszat koszonom, Zs(22)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zs!
    A specifikus immunterápia jól bevált módszer bizonyos allergiák megszüntetésére. Alkalmazzuk a poratkára, de az ételekre és Candidára nem. A kezelés több éven át tart, és nem fokozza az autoimmun betegségek valószínűségét. Mivel az ön kezelése nem ilyen volt, azt tudom javasolni, menjen vissza az orvoshoz, s kérdezze meg, milyen injekciókat adott be.
    A hidegallergia lehet átmeneti, de sajnos előfordulhat, hogy idén megismétlődik.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktor Nő! Már több hónapja köldök feletti hasi panaszaim vannak. Colonoscopiai…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Már több hónapja köldök feletti hasi panaszaim vannak. Colonoscopiai vizsgálatom eredménye:
    Felszínes sorvadt vastagbél nyálkahártya részlet oedemasam fellazult tunica propriájában idült lobbal, mely nagy számú eosinophil leukocytát is tartalmaz.
    A vékonybél nyálkahártya részlet tunica propriájában lymphocyta halmaz szekunder folliculus képződéssel.
    Salazopirint és Medrolt szedek, de a panaszaim nem szűnnek. Milyen vizsgálatra lenne még szükségem hogy a betegségemet megismerjem?

    Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Azt javaslom, forduljon személyesen gasztroenterológushoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor Nő!
    2-3 hónapja nehézlégzésem van,ami abban nyilvánul meg hogy nem tudok mély levegőt venni,mert elakad,főleg sétálás közben érzem. Gyakran fáj a mellkasom is ( bár sokszor sok a savam,amire szedek savlekötőt). Látott kardiológus,aki nem látott szervi szív bajt. Vérképem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Azt javaslom, menjen el tüdőgyógyászhoz, mert ismételt (személyes) vizsgálat szükséges.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő!Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy van egy 18hetes kislányom akinek állítólag seborrea dermatitis betegsége van.Kentem elocom+refrigerans a fejét Advantan emulzióval mintha segített volna és most újból jönnek a piros foltjai előfele, nem tudom, hogy mit tegyek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Melinda!
    Azt javaslom, vigye el kislányát gyermekbőrgyógyászhoz. Látatlanban nem tudok véleményt és kezelési tanácsot adni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő!


    Kislányom ⁄7 éves⁄, kettő és fél éve rendszeresen szedi az asztma gyógyszereit.
    Singuler juniort, és Thoreus diskus 250-et 2x1 et.
    Február óta szinte tünetmentes, kivéve a fizikai terhelés során fellépő fulladást,nehézlégzést.
    Kérdésem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem gondolom, hogy a Thoreus okozza kislánya tüneteit. A szteroid okozhat(na) magasságbeli elmaradást, de ebben az adagban, inhalációs adagolás mellett ez nem fordul elő,… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő! Légzésfunkciós vizsgálatom eredménye a következő lett: VC82% FEV1:86% PEF:75%…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Légzésfunkciós vizsgálatom eredménye a következő lett:
    VC82% FEV1:86% PEF:75% TIF.SZ:108% MEF75:83% MEF50:95% MEF25:128% nORM VENT ÉRTÉK sp02:98% P.⁄88.min
    Ezek az adatok utalnak asztmára? Csak azért kérdezem,mert 2 tüdőgyógyász látta az eredményem egyik azt mondta, hogy asztmám van,másik pedig ,hogy ezek normális értékek. Symbicortot írt fel az egyik ,amit használok 1,5 hónapja. Lehetséges az, hogy ha nincs asztmám és használom ezt a szert minden nap,az előidézi a nehézlégzést és a mellkasi szorítást? Csak,mert azóta sokkal rosszabbul érzem magam,mint a szer előtt. teljesen tanácstalan vagyok,hogy használjam-e vagy sem.Ha nehézlégzésem van és szippantok,akkor sem érzem magam jobban, van hogy nem is szippantok,és elmúlik pár perc után,majd megint előjön és ez így egész nap.
    Az is érdekes, hogy sosem volt arra utalójel,hogy asztmám lenne, egyik napról a másikra egy nagyobb családi gond után kezdtem nehézlégzéseket tapasztalni,és egy hétre rá mentem el tüdőgyógyászatra,ahol ezt állapították meg. Létezik az,hogy így alakul ki az asztma? vagy lehet,hogy ez nem is asztma? Sípolást sose tapasztaltam, orvos sem hallott "hallgatózás" közben. Nem köhögtem,csak mióta symbicortot szedem. Családunkban senki sem volt asztmás
    Válaszát nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Azt javaslom, menjen vissza a tüdőgyógyászhoz, s mondja el neki, hogy mit tapasztalt a Symbicort szedése mellett. Légzésfunkciós értékei jók. Stressz nem okoz asztmát, de a már létező asztmát ronthatja. A Symbicort nem okoz nehézlégzést és mellkasi szorítást. A sípolás nem feltétele az asztmának, van, akinél zihálásban, nehézlégzésben vagy csak száraz köhögésben nyilvánul meg. Az, hogy a családjukban még nem volt asztmás, nem zárja ki, hogy önnél kialakuljon ez a betegség (csak csökkenti az esélyét).
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor Nő! 2 hónapja nehézlégzéseket tapasztaltam(egyik napról a másikra kezdődött),nehéz…

    Kedves Doktor Nő!
    2 hónapja nehézlégzéseket tapasztaltam(egyik napról a másikra kezdődött),nehéz volt beszélnem is orr-fül-gégész elküldött tüdőgyógyászhoz,ahol karcolásból kiderült,hogy túlérzékeny vagyok a gombakeverékekre és a szójára.A légzéstesztemnől pedig,hogy asztmám van. Symbicortot írt fel. Rá egy hétre vissza mentem kontrollra ( a panaszaim nem szűntek meg egyáltalán) viszont a légzésemtesztem eredménye sokkal jobb lett pl: PEF48%ról 75-ra,MEF25:73%ról 128%-ra és a többi is hasonlóan..de furcsálom,hogy javulást nem éreztem magamon. Azóta eltelt 2 hónap,és már mellkasi fájdalmaim is vannak néha, igaz hogy megszűnt a "gombóc érzés a torkomban, és nem is nehéz már beszélnem. De szinte minden másnap olyan mintha nem jönne át a levegő a mellkasomon mély lélegzetnél,és az orrom állandóan el van dugulva,sportolást kevésbé bírom. A ssymbicort adagolásán próbáltam változtatni,hol csökkentettem hol növeltem,de semmi sem változott. nem érzem jobban magam attól,hogy használom. Ön szerint ez tényleg asztma vagy valami más tüdőbetegség? Félek,hogy valami nagyon komoly. Netán LAM. a mellkas röntgenem 2 hónappal ezelőtt jó volt. A kezelőorvosom meg erőlteti a symbicortot...Köhögni is csak azóta kezdtem mióta használom.
    Válaszát nagyon szépen köszöni egy 23 éves lány!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Az, hogy a légzésfunkciója Symbicort hatására jelentősen javult, asztmára utal. Hogy ön szubjektíve miért nem érzi jobban magát, azt innen a számítógép mellől nem tudom megmondani. Lehet, hogy az orrdugulás ront sokat a közérzetén (a penészgomba tud ilyet okozni), mely gyulladáscsökkentő orrspray-vel megszüntethető. Javaslom, menjen vissza ismét a tüdőgyógyászhoz, s vele beszélje ezt meg. Lehet, hogy pszichés oka van a várt javulás elmaradásának, hisz a vizsgálati eredmények nem vágnak egybe az ön érzéseivel.
    A leírtak alapján súlyosabb tüdőbetegség, főleg LAM, nem valószínű.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Gyermekem 19 hónapos,már többször volt csalán kiütése ami 5-6 nap alatt elmúlt.Az…

    Tisztelt Doktornő! Gyermekem 19 hónapos,már többször volt csalán kiütése ami 5-6 nap alatt elmúlt.Az arcán kezdődik és pár perc alatt végig fut a testén.A mostani már több mint egy hete tart.⁄De ez is végig futó kiütés ⁄A házi orvos egy szirupot írt fel és azt mondta étel allergiáról van szó.Azt szeretném kérdezni ha étel allergia akkor kell e további vizsgálatokat végezni?Tisztelettel és köszönettel: Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Rita!
    Ha visszatérő problémáról van szó, s a kiütések nem mindig akkor jelentkeznek, amikor egyéb fertőzése van gyermekének, érdemes allergiavizsgálatot végeztetni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • T.Dr.Nö! Azthiszem nem pont önhöz tartozik a panaszom de ugyvélem ön is tud segíteni:Jelenleg…

    T.Dr.Nö!
    Azthiszem nem pont önhöz tartozik a panaszom de ugyvélem ön is tud segíteni:Jelenleg 24 hetes terhes vagyok és a hétvégén most megcsípett valami a bokám és a lábfejem között a hajlatban jó piros és eléggé fá ha mozgatom a lábfejem meg körülötte.Az lenne a kérdésem hogy ugye nem juthatott be annyi méreg hogy ártson a babámnak ,mert me, szúnyog volt az biztos.Mitöl fájhat ez így?Válaszát köszönömRita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Rita!
    A rovarcsípés nem árt a babának. A rovarméreg okozta gyulladás (esetleg az azt követően kialakuló fertőzés) okozza a fájdalmat.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor Nő! Jelenlegi munkahelyemen (külföldön) egyik levegőjű helységből járkálok a másikban.…

    Kedves Doktor Nő!
    Jelenlegi munkahelyemen (külföldön) egyik levegőjű helységből járkálok a másikban. Van,hogy 30 fokban vagyok ,van hogy 1 percre rá légkondis helységben aztán bent a konyhában 50 fokban. Majd kint a szabad levegőn,ami fülledt,száraz...Azt szeretném kérdezni,hogy ez befolyásolja az asztmás tüneteimet? csak mert itt kint többet szenvedek vele,mint Magyarországon,pedig itt tengerparton vagyok..
    Válaszát nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ahogy ön is tapasztalja, s le is írta, sajnos ezek a változások befolyásolhatják állapotát, előhozhatják az asztmás tüneteket. Lehet, hogy változtatni kellene gyógyszerelésén.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta