A betegek kérdései (6090)

 • Tisztelt Doktornő!


  Kislányom ⁄7 éves⁄, kettő és fél éve rendszeresen szedi az asztma gyógyszereit.
  Singuler juniort, és Thoreus diskus 250-et 2x1 et.
  Február óta szinte tünetmentes, kivéve a fizikai terhelés során fellépő fulladást,nehézlégzést.
  Kérdésem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Nem gondolom, hogy a Thoreus okozza kislánya tüneteit. A szteroid okozhat(na) magasságbeli elmaradást, de ebben az adagban, inhalációs adagolás mellett ez nem fordul elő,… Még több

 • Tisztelt Doktor Nő! Légzésfunkciós vizsgálatom eredménye a következő lett: VC82% FEV1:86% PEF:75%…

  Tisztelt Doktor Nő!
  Légzésfunkciós vizsgálatom eredménye a következő lett:
  VC82% FEV1:86% PEF:75% TIF.SZ:108% MEF75:83% MEF50:95% MEF25:128% nORM VENT ÉRTÉK sp02:98% P.⁄88.min
  Ezek az adatok utalnak asztmára? Csak azért kérdezem,mert 2 tüdőgyógyász látta az eredményem egyik azt mondta, hogy asztmám van,másik pedig ,hogy ezek normális értékek. Symbicortot írt fel az egyik ,amit használok 1,5 hónapja. Lehetséges az, hogy ha nincs asztmám és használom ezt a szert minden nap,az előidézi a nehézlégzést és a mellkasi szorítást? Csak,mert azóta sokkal rosszabbul érzem magam,mint a szer előtt. teljesen tanácstalan vagyok,hogy használjam-e vagy sem.Ha nehézlégzésem van és szippantok,akkor sem érzem magam jobban, van hogy nem is szippantok,és elmúlik pár perc után,majd megint előjön és ez így egész nap.
  Az is érdekes, hogy sosem volt arra utalójel,hogy asztmám lenne, egyik napról a másikra egy nagyobb családi gond után kezdtem nehézlégzéseket tapasztalni,és egy hétre rá mentem el tüdőgyógyászatra,ahol ezt állapították meg. Létezik az,hogy így alakul ki az asztma? vagy lehet,hogy ez nem is asztma? Sípolást sose tapasztaltam, orvos sem hallott "hallgatózás" közben. Nem köhögtem,csak mióta symbicortot szedem. Családunkban senki sem volt asztmás
  Válaszát nagyon szépen köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Azt javaslom, menjen vissza a tüdőgyógyászhoz, s mondja el neki, hogy mit tapasztalt a Symbicort szedése mellett. Légzésfunkciós értékei jók. Stressz nem okoz asztmát, de a már létező asztmát ronthatja. A Symbicort nem okoz nehézlégzést és mellkasi szorítást. A sípolás nem feltétele az asztmának, van, akinél zihálásban, nehézlégzésben vagy csak száraz köhögésben nyilvánul meg. Az, hogy a családjukban még nem volt asztmás, nem zárja ki, hogy önnél kialakuljon ez a betegség (csak csökkenti az esélyét).
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktor Nő! 2 hónapja nehézlégzéseket tapasztaltam(egyik napról a másikra kezdődött),nehéz…

  Kedves Doktor Nő!
  2 hónapja nehézlégzéseket tapasztaltam(egyik napról a másikra kezdődött),nehéz volt beszélnem is orr-fül-gégész elküldött tüdőgyógyászhoz,ahol karcolásból kiderült,hogy túlérzékeny vagyok a gombakeverékekre és a szójára.A légzéstesztemnől pedig,hogy asztmám van. Symbicortot írt fel. Rá egy hétre vissza mentem kontrollra ( a panaszaim nem szűntek meg egyáltalán) viszont a légzésemtesztem eredménye sokkal jobb lett pl: PEF48%ról 75-ra,MEF25:73%ról 128%-ra és a többi is hasonlóan..de furcsálom,hogy javulást nem éreztem magamon. Azóta eltelt 2 hónap,és már mellkasi fájdalmaim is vannak néha, igaz hogy megszűnt a "gombóc érzés a torkomban, és nem is nehéz már beszélnem. De szinte minden másnap olyan mintha nem jönne át a levegő a mellkasomon mély lélegzetnél,és az orrom állandóan el van dugulva,sportolást kevésbé bírom. A ssymbicort adagolásán próbáltam változtatni,hol csökkentettem hol növeltem,de semmi sem változott. nem érzem jobban magam attól,hogy használom. Ön szerint ez tényleg asztma vagy valami más tüdőbetegség? Félek,hogy valami nagyon komoly. Netán LAM. a mellkas röntgenem 2 hónappal ezelőtt jó volt. A kezelőorvosom meg erőlteti a symbicortot...Köhögni is csak azóta kezdtem mióta használom.
  Válaszát nagyon szépen köszöni egy 23 éves lány!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Az, hogy a légzésfunkciója Symbicort hatására jelentősen javult, asztmára utal. Hogy ön szubjektíve miért nem érzi jobban magát, azt innen a számítógép mellől nem tudom megmondani. Lehet, hogy az orrdugulás ront sokat a közérzetén (a penészgomba tud ilyet okozni), mely gyulladáscsökkentő orrspray-vel megszüntethető. Javaslom, menjen vissza ismét a tüdőgyógyászhoz, s vele beszélje ezt meg. Lehet, hogy pszichés oka van a várt javulás elmaradásának, hisz a vizsgálati eredmények nem vágnak egybe az ön érzéseivel.
  A leírtak alapján súlyosabb tüdőbetegség, főleg LAM, nem valószínű.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Gyermekem 19 hónapos,már többször volt csalán kiütése ami 5-6 nap alatt elmúlt.Az…

  Tisztelt Doktornő! Gyermekem 19 hónapos,már többször volt csalán kiütése ami 5-6 nap alatt elmúlt.Az arcán kezdődik és pár perc alatt végig fut a testén.A mostani már több mint egy hete tart.⁄De ez is végig futó kiütés ⁄A házi orvos egy szirupot írt fel és azt mondta étel allergiáról van szó.Azt szeretném kérdezni ha étel allergia akkor kell e további vizsgálatokat végezni?Tisztelettel és köszönettel: Rita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Rita!
  Ha visszatérő problémáról van szó, s a kiütések nem mindig akkor jelentkeznek, amikor egyéb fertőzése van gyermekének, érdemes allergiavizsgálatot végeztetni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • T.Dr.Nö! Azthiszem nem pont önhöz tartozik a panaszom de ugyvélem ön is tud segíteni:Jelenleg…

  T.Dr.Nö!
  Azthiszem nem pont önhöz tartozik a panaszom de ugyvélem ön is tud segíteni:Jelenleg 24 hetes terhes vagyok és a hétvégén most megcsípett valami a bokám és a lábfejem között a hajlatban jó piros és eléggé fá ha mozgatom a lábfejem meg körülötte.Az lenne a kérdésem hogy ugye nem juthatott be annyi méreg hogy ártson a babámnak ,mert me, szúnyog volt az biztos.Mitöl fájhat ez így?Válaszát köszönömRita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Rita!
  A rovarcsípés nem árt a babának. A rovarméreg okozta gyulladás (esetleg az azt követően kialakuló fertőzés) okozza a fájdalmat.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktor Nő! Jelenlegi munkahelyemen (külföldön) egyik levegőjű helységből járkálok a másikban.…

  Kedves Doktor Nő!
  Jelenlegi munkahelyemen (külföldön) egyik levegőjű helységből járkálok a másikban. Van,hogy 30 fokban vagyok ,van hogy 1 percre rá légkondis helységben aztán bent a konyhában 50 fokban. Majd kint a szabad levegőn,ami fülledt,száraz...Azt szeretném kérdezni,hogy ez befolyásolja az asztmás tüneteimet? csak mert itt kint többet szenvedek vele,mint Magyarországon,pedig itt tengerparton vagyok..
  Válaszát nagyon szépen köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Ahogy ön is tapasztalja, s le is írta, sajnos ezek a változások befolyásolhatják állapotát, előhozhatják az asztmás tüneteket. Lehet, hogy változtatni kellene gyógyszerelésén.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • kedves Doktor Nő! 1 hónapja derült ki,hogy allergiás asztmám van. A légzéstesztet eredményem…

  kedves Doktor Nő!
  1 hónapja derült ki,hogy allergiás asztmám van. A légzéstesztet eredményem azóta javult,viszont én nem érzem jobban magam. Sokszor van nehézlégzésem. symbicortot használok. (napi 2 puff). Lehetséges,hogy másik gyógyszert kell majd használnom? Mennyi idő mire egy asztmát jól be lehet állítani? Illetve mitől függ,hogy milyen gyógyszerre van szükségem?
  Nagyon szépen köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Ez nagyon egyénfüggő. Van, akinél az első gyógyszer tökéletesen működik, van akinél váltani kell. Menjen vissza kezelőorvosához, hogy megbeszéljék, önnél milyen gyógyszer jöhet számításba!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Kisfiam 2,5 éves. 10 hónapos kora óta ekcémás. Bőrgyógyász doktornő Protopic-ot…

  Kedves Doktornő!
  Kisfiam 2,5 éves. 10 hónapos kora óta ekcémás. Bőrgyógyász doktornő Protopic-ot és Fucicort krémet javasolt. Ez utóbbi segít is, de csak mindig kis időre. Kérdésem az, hogy segítene-e rajta a Pro Gastro Kid+ ?
  Előre is köszönöm:
  Mariann

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Mariann!
  Ki kellene próbálniuk egy hosszabb kúra formájában. (Azért a tünetek teljes megszűnését ne várja tőle!).
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktor Nő! Karcolásos allergia tesztből derült ki 2 hónapja,hogy túlérzékeny vagyok a…

  Kedves Doktor Nő!
  Karcolásos allergia tesztből derült ki 2 hónapja,hogy túlérzékeny vagyok a penészgombára. Aeriust szedek,de nem szedem folyamatosan (azt mondta orvosom,ha jobban érzem magam 1-1 napon akkor hanyagoljam). Viszont 3-4 napja arra ébredek reggelente, hogy el van dugulva az orrom,nehezen kapok levegőt és fáj a mellkasom. A nyaram a kollégiumunkban töltöm,és a plafon penészgombás, viszont egész nap+ éjjel is szellőztetek. Ön szerint mit tudok tenni ez ellen?
  Válaszát nagyon szépen köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  A legjobb az lenne, ha meg lehetne szüntetni a fal gombásodását. Tünetei miatt tüdőgyógyászhoz kellene fordulnia, mert leírása alapján lehet, hogy az allergia már az alsó légutakat is érinti, azaz asztmát okozott. Orrdugulása miatt pedig gyulladáscsökkentő orrspray-re lenne szüksége.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktor Nő! Én egy 21éves lány vagyok. 1,5 hónapja ért egy komolyabb trauma, ami után…

  Kedves Doktor Nő!
  Én egy 21éves lány vagyok. 1,5 hónapja ért egy komolyabb trauma, ami után nehézlégzésem és mellkasi fájdalmaim jelentkeztek. Látott kardiológus,aki mindent rendben talált. Aztán elmentem tüdőgyógyászhoz,aki légzésfunkciós tesztet csinált melynek eredménye a következő:
  VC 82%, FEV186% PEF75% TIF.SZ:108% MEF75:83% MEF50:95% MEF25:128% NORM VENT ÉRTÉK
  Symbicortot írt fel,napi 2puff. azóta is így használom,csak közben kijöttem külföldre szakmai gyakorlatomat letölteni,ami szept.végéig tart. Mióta használom a symbicortot rosszabbul érzem magam. Elég sokszor fáj a mellkasom,és naponta többször érzem úgy mikor mély levegőt akarok venni,akkor elakad. Az orrom állandóan el van dugulva, pedig használok orrcseppet. Eddig nem köhögtem viszont egy hete száraz köhögésem van, ami nem fulladásos jellegű. Mellkasröntgent kiérkezésem előtt készítettek (kellett az egészségügyi könyvembe),akkor még nem csináltak légzéstesztet így nem tudtam,hogy asztmám van,de a felvétel jó lett. Észrevettem,hogy sportolás közben is hamarabb elfogy a levegőm. Ön szerint ez tényleg asztma? angyon félek,hogy esetleg COPD vagy LAM.Ön szerint jogos a félelmem ettől,vagy már annyira megvagyok ijedve?? felhívtam otthoni kezelőorvosom,aki küld ki nekem egy másik gyógyszert. Válaszát köszönöm szépen!
  Évi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Évi!
  Semmi oka, hogy a COPD-től, s főleg a LAM-tól rettegjen! Fogadja meg kezelőorvosa tanácsát, s próbálja meg az új gyógyszert!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktor Nő! 2 hónapja derült ki,egy légzéstesztből,hogy allergiás asztmám van,ami nehézlégzés…

  Kedves Doktor Nő!
  2 hónapja derült ki,egy légzéstesztből,hogy allergiás asztmám van,ami nehézlégzés és enyhe mellkasi fájdalomban nyilvánult meg.Azóta naponta kétszer symbicortot használok. Viszont azóta sokkal rosszabbul érzem magam, szinte egész nap nehezebben veszem a levegőt,mintha nem jönne elég át a mellkasomon. Sőt eddig nem köhögtem,de mintha állandó kaparást éreznék a torkomban,úgy irritálja valami, viszket a nyakam, sokkal jobban és többet fáj a mellkasom,ami előtte csak ritkán fordult elő, gyakran berekedek,remeg a kezem. A kezelőorvosom szabadságon van,elutazott 3 hétre,így nem tudok vele konzultálni,ezért kérem az Ön segítségét! Tudom,hogy így látatlanban nehéz mit mondani,de nincs kihez fordulnom. Ön szerint lehetséges az,hogy nem kellett volna 2 hónapon keresztül napi 2szer használnom,és azért jön ki minden mellékhatása? Voltam a háziorvosomnál,aki csinált egy olyan vizsgálatot aminek nem tudom a nevét (ujjamra tette a műszert,és valami értékeket mutatott), azt mondta,hogy azok teljesen normális értékek. Van itthon ventolinom,amit még sosem használtam,esetleg megpróbáljam azt?
  Válaszát nagyon szépen köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Jól látja, vizsgálat nélkül nem lehet véleményt mondani. Jó lenne, ha fel tudna keresni másik tüdőgyógyászt. Átmenetileg jó a Ventolin, hisz hörgőtágító hatású, tehát tüneteit hatásosan csökkentheti. A Symbicortot valószínűleg más gyógyszerre kell majd cserélni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Kb. két hete kezdődött, hogy viszketek, először a hasamon,majd a fenekemen,…

  Kedves Doktornő!
  Kb. két hete kezdődött, hogy viszketek, először a hasamon,majd a fenekemen, hátamon kicsi piros pontok jelentkeztek. Ruhám, környezetem tisztaságára nagy figyelmet fordítok (remélem nem bolhás vagyok).
  Tritace vérnyomáscsökkentő helyett Valsotens HCT 160⁄25 mg
  gyógyszert szedek kb. 4 hónapja.
  Gyógyszerallergiára gondoltam, talán azért mert Algopyrin gyógyszer allergiám van.
  Várom válaszát: Mari

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Mari!
  Meg kellene mutatni kiütéseit bőrgyógyásznak, hogy kiderüljön, valóban allergiáról lehet-e szó. Allergián kívül ui. számos betegség okozhat viszketést és apró vörös kiütéseket.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktorno A kovetkezo panaszaim miatt kernem a segitseget: tobb eve elelmiszer allergiam…

  Tisztelt Doktorno

  A kovetkezo panaszaim miatt kernem a segitseget:
  tobb eve elelmiszer allergiam van,mely nem jart egyutt kohogessel.
  A mandulam is rengetegszer be van gyuladva legutobb jun .-ban. miutan vege lett az antibiotikumos kezelesnek par napra repulon utaztam ,miutan
  llando fejfajasom suru orrvaladekom lazas allapotom volt.
  Miutan ezekbol kigyogyultam elkezdtem kohogni ez jun 2o-22 kozott volt.
  Hurutos rohamszeru kohoges leginkabb az esti orakban jelentkezik.
  szinte a fulladasig kohogok,napkozben ez nem jellemzo. a kohogesek hossza naprol napra hoszabb. Ketsegbe vagyok esve hogy mitol lehet ez?? Nem magyar orszagon elek,ezert egy kicsit problemas most egy szakorvost felkeresni.
  3 honapja hagytam abba a dohanyzast ,sokak szeint talan ezzel is osszefugesben lehet
  Varnam mielobbi szives tanacsat,hogy mit tegyek??
  Koszonom

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Vizsgálat nélkül nem lehet diagnózist felállítani. Legvalószínűbb, hogy egy légúti fertőzés okozza a köhögést, de mégis jó lenne, ha eljutna szakorvoshoz, mert célszrű lenne légzséfunkciós vizsgálatot (is) végezni. A dohányzás csakis jótékony hatással van a légutaira, biztosan nem a dohányzás hiánya okozza a rohamokban jelentkező köhögést.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kisfiam 3 eves. Egy eve talatak nala toxocara fertozest. Ellenanyag szint 3 felett volt, egy…

  Kisfiam 3 eves. Egy eve talatak nala toxocara fertozest. Ellenanyag szint 3 felett volt, egy hetig Zentel kezelest kapott,de azota is a kontrollokon allandoan 2 korul mozog. Most ujabb kezelest javasoltak 3 heten keresztul. On szerint okozhatott-e belso szervi karosodast ez az 1 ev alatt,nem kellene kivizsgaltatni? En nagyon felek tole,h sose fogunk megszabadulni mar ettol. Tunete egyebkent nincs.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Tudni kellene, milyen tipusú ellenanyagszint emelkedett. Van olyan ui., mely nem heveny fertőzést mutat, hanem csak azt igazolja, hogy korábban már lezajlott a fertőzés.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! 15 éve nagyfiamat ételallergia eredményei a következők ( vérvétel): Total…

  Kedves Doktornő!

  15 éve nagyfiamat ételallergia eredményei a következők ( vérvétel):

  Total IgE 612,49 ref(1,31-165,3)


  Tej , szezámmag, buza, rozs, zeller burgony ,sárgarépa Ige 0,5
  (ref 0-0,5)


  Paradicsom , földimogyoró 1 (ref 0-0,5)

  Puffadás miatt kértük a vizsgálatot, a laktózérzékenysége már bebizonyosodott belégzéses tesztből, mióta a tejet elhagytuk ill.laktózmentesre cseréltük nagymértékben javult az állapota.


  A totál Ige és a paradicsom ,földimogyoró eredménye aggaszt. Eddig semmi problémája nem volt a földimogyoróval,de most már nem adok neki. Mennyire kell odafigyelni erre és mit jelenthet ez a magas totál IgE szint?
  Gondolom a 0,5 értékű eredmények nem vészesek.

  Nagyon köszönöm a válaszát.
  Zsuzsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Zsuzsa!
  A total IgE-érték allergiát jelez, értéke nem számít extrém magasnak; nincs jelentősége. Az allergiavizsgálat a vérben levő ellenanyagokat mutatja ki. Ez egészséges emberben is lehet magasabb. Teendő tehát csak akkor van, ha az adott étel tünetet okoz.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt doktorn! 3 eves kisfiam tobb mint 3 hete rekedt. A haziorvos ca es cetirizin szedeset…

  Tisztelt doktorn!

  3 eves kisfiam tobb mint 3 hete rekedt. A haziorvos ca es cetirizin szedeset javasolta majd miutan 2 het utan sem szunt meg full orr gegeszetre kuldott. Ott ugyan ezt tanacsoltak,viszont meg mindig nem hat semmit. On szerint tehetnek meg valamit h ne legyen allandoan rekedt? mi okozhatja ezt?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Valószínűleg elhúzódó vírusfertőzés vagy reflux okozhatja kisfia rekedtségét. Ha továbbra sem szűnik meg, forduljanak gasztroenterológushoz.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves dr.nő!Az lenne a kérdésem hogy ha nekem ondoalergiám és ovszeralergiám van mit tudok tenni,van…

  Kedves dr.nő!Az lenne a kérdésem hogy ha nekem ondoalergiám és ovszeralergiám van mit tudok tenni,van valami megoldás rá?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Sajnos nem tudok tanácsot adni. Javaslom, kérdezzen nőgyógyászt.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Dóra vagyok, írtam az előbb, elfelejtettem mondani, hogy grapefruit cseppeket is ittam vízzel…

  Dóra vagyok, írtam az előbb, elfelejtettem mondani, hogy grapefruit cseppeket is ittam vízzel hígítva 10et és csalánteát egy bögrével.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Dóra!
  A citrusfálák és a gyógynövények is tudnak allergiát okozni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Jó napot kívánok!

  Nekem az a problémám, hogy még nem tudtam mihez kötni, de az arcomon olykor piros foltok és kiütések jelennek meg. Van amikor az állam van tele pró piros pöttyökkel, most éppen az orrom melletti sáv piros nagyon:(
  Néha a fülem előtti részen is kijönnek… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Dóra!
  Látatlanban nem tudok véleményt mondani, még azt sem, hogy valóban allergiás eredetűek-e a kiütései. Meg kellene mutatnia kiütéseit bőrgyógyásznak. Ha ő allergiás valószínűsít,… Még több

 • Tisztelt Dr Nő!Kérdésem lenne,mi 1 hétig szopiztunk csal utána hipoallergén tápszert ettünk milupa…

  Tisztelt Dr Nő!Kérdésem lenne,mi 1 hétig szopiztunk csal utána hipoallergén tápszert ettünk milupa ha start optimát ,az így ment 6 hónapos koráig,aztán megjelentek a foltok ami nagyon gyorsan terjed piros majd leszáradt otthagyva a nyomát és elhalványodott a kis teste tele volt,nagyon száraz volt.a háziorvosunk rögtön lecserélte a tajalapú tápszert peptire persze mellette krémek elocomos és így rendbe hoztuk így tünetmentes,emelet el kel mondanom hogy sokat volt orrfolyása és hurutos köhögése is. Most voltunk anyagcsere szakrendelésen aki megállapította hogy ha tej allergiás lenne az már az adott tápszernél az első héten mutatkozott volna meg,és mivel rég esszük a peptit így valószínű a vizsgálat is negatív lenne annak ellenére hogy csinált volna egy vérvételt,valamint közölte térjek vissza a tej alapúra és ha visszatérnek a tünetek forduljak bőrgyógyászhoz.Most így fel írta a háziorvosunk a milupa HA2 mivel már 14 hónaposak vagyunk,persze emelett már eszik csak kicsit válogat,a volt tápszerünkből is csak kevesett evett már az utóbbi időben éa ebből az újbol is csak keveset,a combján vannak kis apró pöttyök de nem olyan mint az első alkalomnál!persze probálgattam neki a sajtot túrórudit krémtúrót nem tapasztaltam kiütést,igaz nem adtam csak rántásos ételt,nem esetleg a liszt vagy ebben a tápszerben nem valamilyen más származék okoz valamit!A lisztérzékenység tünetei tnem nagyon ismerem!Egyébként van a családban asztmás én nekem is van allergiám a porra és kis mértékben lisztatka!Esetleg ez öröklött nál vagy valójában tejallergia,talán inkább vigyem egy allergiológushoz aki csinál valamilyen vizsgálatot gogy végre tegyek pontot a végére!Várom válaszát és kostönöm előre a tanácaát is

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Azt javaslom, ha ilyen étrend mellett visszatérnek gyermeke bőrtünetei, forduljon személyesen bőrgyógyász-allergológushoz. A tejallergia hipoallergén tápszer mellett is kialakulhat. Az allergiavizsgálatot tartós diéta után nem érdemes elvégezni, mert előfordul, hogy addigra eltűnnek a vérből az ellenanyagok.
  A lisztérzékenység nem okoz ekcémát (és nem is allergia, hanem autoimmun betegség).
  Megjegyzem, az allergia diagnózisában sokkal fontosabbak a klinikai tünetek, mint a teszteredmények. (Azaz, ha tej fogyasztására visszatérnek gyermeke ekcémás tünetei, diétára pedig megint elmúlnak, az bőrteszt vagy laborvizsgálat nélkül is igazolja az allergiát.)
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta