A betegek kérdései (6043)

  • Kedves Doktornő! Gyors válaszát nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel :Teréz.

    Kedves Doktornő!

    Gyors válaszát nagyon szépen köszönöm.

    Tisztelettel :Teréz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Szívesen.

  • Kedves Doktornő! Szeretném a segítségét kérni abban, hogy úgy tudom érzékeny vagyok a Lidocainra…

    Kedves Doktornő!

    Szeretném a segítségét kérni abban, hogy úgy tudom érzékeny vagyok a Lidocainra és az Ultracainra. Szeretném megtudni, hogy lehet e vérből kimutatni hogy milyen érzéstelenítőkre vagyok érzékeny.Ha igen ez az eredmény mennyire megbízható, és hol végzik a vizsgálatot?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Léteznek gyógyszerallergia-vizsgálatok, de sajnos ezek egyike sem ad biztos eredményt, azaz, ha pozitív a teszt, akkor biztosan fennáll az allergia, ha azonban negatív, az nem garantálja, hogy a következő alkalmazásnál nem lesznek allergiás tünetek. Ilyen vizsgálatokat nagyobb allergológiai központokban, pl. a Szegeden és Budapesten a Bőrgyógyászati klinikán végeznek.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! A kislányom 15 hónapos. Eddig tápszert ivott. Sajnos szelektív immunhiányban…

    Tisztelt Doktornő!

    A kislányom 15 hónapos. Eddig tápszert ivott. Sajnos szelektív immunhiányban szenved (IgA 0.09). Nem mertem még neki adni semmiféle tejet. De most egyik ismerősöm bogarat ültetett a fülembe, hogy miért nem próbálok neki kecske tejet adni? Érdekelne, hogy lehet-e, illetve mennyiben másabb, mint a tehéntej?

    Üdvözlettel:
    Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Nóra!
    Allergológiai szempontból nincs különbség a két állat teje között. Ha nincs allergiára utaló tünete kislányának, már bármilyen tejet kaphat. Ha esetleg allergiás a tejfehérjére, s emiatt speciális tápszert kap, akkor sem tehén-, sem kecsketejet nem kaphat.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Dr Kaszo Beata! Erdeklodni szeretnek ket napja magcsipet egy szunyog es piros folt…

    Tisztelt Dr Kaszo Beata!

    Erdeklodni szeretnek ket napja magcsipet egy szunyog es piros folt let ami naprol napra nagyobb lesz , es tegnap este piros csikot is vettem eszre a karomon. Azt szeretnem megkerdezni es mitol lehet ? Ma voltam a haziorvosnal is megmutatni valami kremet irt fel amit a patokaban keszitettek el . Azt mondta ha nem javul menjek vissza. Mennyi napot erdemes varni a javulasra? Engem nagyon agasz hogy piros csik indult el a kezemen ???Mi lehet ez van e aggodalomra okom?
    Valaszat nagyon szepen koszonom
    Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Krisztina!
    Nagy valószínűséggel elfertőződött a csípés, ezért ott egy gyulladás alakult ki. Használja a háziorvos által javasolt krémet, s ha nem javul, esetleg romlik az állapota (jobban megduzzad, lüktet, gennyes váladék képződik benne), menjen vissza a háziorvoshoz. Hogy mikor kell ismét megmutatni, azt látatlanban nem tudom megmondani.
    (A "piros csíktól" való rettegés nem indokolt.)
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktorno! Kislanyom 10 es fel honapos. Husvet elott elkapott egy virust, amitol kozerzete…

    Kedves Doktorno!
    Kislanyom 10 es fel honapos. Husvet elott elkapott egy virust, amitol kozerzete rossz volt, csunyan kohogott es horgott, mikor levegot vett. A horges foleg etkezesnel (reggeli es esti tejpepnel) jelentkezett (jelentkezik). Akkor elmentunk a haziorvoshoz, aki antibiotikumot irt fel (amoxicillin), azt mondta, hogy bronchiolitisrol van szo, de ne aggodjunk. Egy hetre ra nem javult a helyzet, sot kicsit romlott. Ekkor bevittuk az ugyeletre, ahol szinten bronchiolitist allapitottak meg es mondtak, hogy egy-ket napig romlik, majd javul az allapota es a kohoges akar egy honapig is eltarthat. Itt meg annyit hozzatettek, hogy semmilyen gyogyszeres kezeles nem alkalmazhato erre a betegsegre. Azota mar ketszer visszamentunk a haziorvoshoz, mert meg mindig lehet hallani, hogy horog es neha kutyaugatas szeruen kohog, de altalaban valadekosan, nem szarazan kohog. Hajnalban erosebben jon elo, de nem mindig ebred fel ra.
    Legutoljara az orvos azt mondta, hogy ebben a korban nehez eldonteni, hogy mitol kohog, mert lehet megfazas vagy akar meg egy virus. Szerintuk ez normalis.
    Mindez Angliaban tortent (tortenik). Aggodom, hogy nehogy valami szovodmeny jelentkezzen, de keptelen vagyok barmilyen tovabbi vizsgalatot kieroszakolni az orvostol. Mindig ugyanazt a valaszt kapom, hogy ez normalis, hiaba adom tudtara aggodalmaimat.
    Kislanyom egyebkent nagyon jol eszik, jo kedvu, figyel mindenre, igazabol semmi lathato baja nincsen, csak a kohoges es a horges, mikor levegot vesz.
    Tanacsat szeretnem kerni, hogy ilyen esetben van-e valami otthon alkalmazhato eljaras, ami segit ezen a helyzeten. Illetve barmilyen tanacsat szivesen fogadom.
    Elore is nagyon koszonom valaszat.
    Udvozlettel:
    Melitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Melitta!
    Attól tartok, vizsgálat nélkül nem tudok segíteni. Mindenképpen szakorvosnak kellene megvizsgálni a babát, hogy milyen jellegű a hörgés. Ha a tüdőben lévő váladék okozza a furcsa légzési hangot, akkor nyákoldót kell adni, ha azonban a hörgés asztmatikus jellegű, akkor hörgőtágító spray-re lenne szükség (gondolom, az Angliában is receptköteles).
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Dr.nő! 9 éves nagy fiam az utóbbi napokban mellkasi fájdalomra panaszkodik,amit csak…

    Kedves Dr.nő!

    9 éves nagy fiam az utóbbi napokban mellkasi fájdalomra panaszkodik,amit csak akkor érez,ha ugrálni szeretne pl.trambulinon vagy ha gyorsan kell mennie.
    1 évvel ezelőtt voltunk kardiológián,mert volt szívzöreje és készítettek ekg-t ill.volt szívultrahang is.Mindent rendben találtak,kinőtte a betegséget,így bizakodom,hogy nem ilyen eredetű a baj.
    Egy héttel ezelőtt intenzíven kezdett ugrálókötelezni,mert bemutatót kellett tartania a suliban szerdán.Lehet,hogy izomláza van?
    Utána kezdődött ez a fájdalom,legalábbis akkor lett erősebb,előtte csak néha említette,ha sokat ugrált.
    Nincs "rosszulléte", a légzése rendben van,nyugalmi állapotban nem is fáj.Nem tudom pontosan,hogy hogyan fáj,mert nem nagyon tudja leírni,csak ma reggel,amikor siettünk a suli udvarán ,kért,hogy lassítsunk,mert,ha sietünk fáj.Lehet,hogy nő?Vagy ez butaság?
    Van egy tejfoga,amit ki kell húzni,mert az ínye be van gyulladva,van időpontunk,már többször kapott antibiotikumot(amoxicillin),már erre is gondoltam,hogy nem vmi gyulladás okozza?
    Egyébként minden nap mozog,biciklizik,trambulinozik,a sulival járt úszni,nem volt ilyen probléma.A súlya teljesen normális,elég magas fiú.Arra is gondoltam,hogy pszichés eredetű lenne-e,de most hétvégén is mondta,amikor nincs suli.(Angliában élünk egy fél éve,kicsit izgulós,de nagyon jól boldogul és már csak ez a hét van a suliból,ami levezetés,nincs min izgulnia, utána jön a nyári szünet.)Nem szeretnék találgatni,csak ,mint anyuka írtam le a dolgokat,mert aggódom.

    Segítségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem valószínű, hogy komoly szervi oka lenne a mellkasi fájdalomnak, de ezt természetesen csak vizsgálat után lehet biztonsággal kijelenteni. Ha más tünet nincs, várhatnak a vizsgálattal, s ha izomláz okozza, az elmúlik. Ha pszichés oka van, akkor a szünidőben nagy valószínűséggel tünetmentessé válik kisfia. A növekedés nem szokott ilyen panaszt okozni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy kefírgombából készült kefírt szabad-e innom…

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy kefírgombából készült kefírt szabad-e innom szoptatás alatt?
    Erre a gombára tejet kell önteni és kefír lesz belőle.

    Azt is olvastam, hogy kis mennyiségű (közel 0,8 százalék) alkohol keletkezik a kefírgombából készült kefírben. Nem ártok ezzel a babának?

    ERRE GONDOLOK:

    http:⁄⁄kefirgomba.blog.hu⁄2007⁄08⁄10⁄kaukazusi_kefirgomba

    Másik két kislányom 8 és 11 évesek. Ők ihatnak belőle?

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Mónika!
    Nem látom okát, hogy ne igya a kefírt, de súlyos kétségeim vannak a kefír leírt hatásaival kapcsolatban.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! 3 éves kislányom kezelt refluxos és asztmás, illetve hasnyálmirigy alulműködése…

    Tisztelt Doktornő!

    3 éves kislányom kezelt refluxos és asztmás, illetve hasnyálmirigy alulműködése van.
    2 héttel ezelőtt jöttünk haza a kórházból, kétoldali tüdőgyulladással kezelték, szépen rendbejött. ICP-t is néztek nála verejtéktapasszal, de sajnos az nem lett értékelhető. Itthonra kapott Flixotide pipát, napi 2-szer kell használni. Valamiért azonban pár napja újra elkezdett csúnyán köhögni, inkább produktívan. Azért kérdezem Önt, mert pulmunológusunk nem fogad minket, csak a negyedévente kiírt időpontokban...
    Ön szerint ez az asztma miatt lehet vagy nem gyógyult fel teljesen a tüdőgyulladásból?
    Anyósoméknál volt és ott van kutya, macska, meg a ház is elég dohos, a falak penészesek. Lehetséges, hogy pár nap, esetleg pár óra ott lét alatt is elkezd a körülmények miatt köhögni?
    2 testvére is refluxos és allergiás, asztmás, rendszeresen használunk pulmunológiai gyógyszereket és náluk is azt vettem észre, hogy ha a mamánál vannak, köhögve jönnek haza.
    Tudom, nehéz így látatlanban, de remélem, tud megnyugtató tanácsot adni! Köszönettel és tisztelettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Jól gondolja: vizsgálat nélkül nem tudok diagnózist felállítani. Mindegyik lehetőség elképzelhető: a tüdőgyulladás után hosszabb ideig is eltarthat a köhögés, lehet, hogy állatszőr-, atka- vagy pnészgomba-allergia váltja ki, s okozhatja a reflux is. Azt javaslom, ha egy mód van rá, keressenek olyan gondozó orvost, aki nem csak a szokásos kontroll során, hanem panasz esetén is meg tudja vizsgálni kislányát.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő! 32 éves vagyok, a parlagfű allergiám a szülést követő nyárom jött elő 9…

    Tisztelt doktornő!

    32 éves vagyok, a parlagfű allergiám a szülést követő nyárom jött elő 9 éve, de annyira nem erős, így gyógyszer nélkül is kíbírom a szezont. Viszont minden nyáron egyre erősebb keresztallergiát tapasztalok. Leginkább a sárgadinnyével és a dinnyével kapcsolatban. Tegnap este megettem 4-5 falat sárgadinnyét, és elkezdett bedagadni a torkom, levegőt kaptam rendesen, de éreztem, hogy nehezül, viszketett a torkom és teljesen elment a hangom. CSak reggelre jött vissza. Egyből ittam calciumot meg volt itthon egy kis antinisztaminos gyerek allergia szer, abból vettem be. A torok dagadás leállt, és a viszketés is elmúlt pár órán belül. Azt szeretném kérdezni, hogy ha rendszeresen szednék vmi allergia gyógyszert, pl allegrát vagy claritint, ezek a keresztallergiák is elmúlnának⁄enyhülnének? Ez vajon egyszeri eset volt, vagy innentől kerüljem teljes mértékben a dinnyéket? Kell-e attól tartanom, hogy mástól is torokdagadásos, esetleg légzési nehézségeket okozó keresztallergiám lesz? Ha igen, mit tartsak itthon, ami gyorsan hat?
    Válaszát nagyon köszönön előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ne kísérletezzen tovább a dinnyével! Sajnos előfordulhat, hogy legközelebb súlyosabb tünet alakul ki, melynek megelőzésére nem alkalmas az antihisztamin. Ha esetleg más zöldségtől, gyümölcstől is jelentkezik hasonló tünete, akkor viszont antihisztamint kell bevennie (a kalcium nem jó erre a célra). Nehézlégzés esetén pedig hörgőtágító spray-t kell használni. (Azt tüdőgyógyász javasolhatja.) Ami megfontolandó, az az immunterápia, mely az allergia egyetlen oki kezelése. Javaslom, ezzel kapcsolatban érdeklődjön személyes vizsgálat során allergológiai szakrendelésen, ahol a szakorvos el tudja dönteni, hogy ön alkalmas-e erre a kezelésre, ill. el tudja mondani a kezelés részleteit.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! kb. 5 éve festem feketére a hajam. Kb egy éve kezdődött, hogy a hajfestés…

    Tisztelt Doktornő!

    kb. 5 éve festem feketére a hajam. Kb egy éve kezdődött, hogy a hajfestés után iszonyatosan viszketett, kisebesedett a fejbőröm. Jobban hullott is. Kipróbáltam ammóniamenteset, hajszínezőt, habállagút, de mindegyik ugyanazt eredményezte. Már több hónapja nem merem befesteni a hajam. örökre mondjak búcsút az imádott fekete hajamnak vagy egy kivizsgálás után kiderülhet a probléma és akár megoldást is lehet erre a panaszra találni?

    Köszönettel: Kovács Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Beáta!
    Javaslom, forduljon bőrgyógyász-allergológushoz. Az ún. epikután teszt (a hát bőrén végzett allergiavizsgálat) segíthet az ok kiderítésében.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor Nő! Jelenleg külföldön dolgozom egy hajón szeptember végéig, ezért kérem az Ön…

    Kedves Doktor Nő!
    Jelenleg külföldön dolgozom egy hajón szeptember végéig, ezért kérem az Ön segítségét,mivel itt nincs lehetőségem orvoshoz fordulni.
    Kiutazásom előtt egy héttel allergiás asztmát állapítottak meg (egy hónapja). symbicortot használok. Reggel 2 puff este 1 puffot használok. Pár napja viszont nehezebb a légzésem. Nem köhögök,csak nehezebben kapom a levegőt amikor pl mélyebben veszem vagy sóhajtok. Az orrom tiszta. Ön szerint növelnem kéne az adagot?Esetleg az befolyásolja a tüneteket,hogy van amikor reggel 6kor szippantok,és van hogy csak 11kor? Sajnos elég száraz,fülledt itt a levegő.
    Tudom,hogy ezt így látatlanban nehéz megmondani, és el is mennék itt orvoshoz,ha tehetném,de nem tudok kihez fordulni.
    Válaszát nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Célszerű legalább nagyjából betartani a 12 órás adagolási időt. Ha az állandó adag mellett nehézlégzése jelentkezik, a Symbicortot használhatja alkalmanként, nehézlégzés esetén is. Amint hazaérkezik, feltétlenül konzultáljon gondozó orvosával!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktorno! A dekoltazsomon egy nagy (kb.1cm atmeroju) piros folt van, nem hatarolt.…

    Kedves Doktorno!

    A dekoltazsomon egy nagy (kb.1cm atmeroju) piros folt van, nem hatarolt. Kisse meleg, es mintha vlmi duzzanatot vagy holyagot is erzek tapintasra. Mi lehet ez? Mit tegyek ra? mindig kisse pirosabb volt az a resz a boromon, de most eleg erosen bepirosodott, viszket is. Lehet vlmi allergia tunete?

    Koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Látatlanban nem tudok véleményt mondani. Meg kellene mutatnia bőrét háziorvosának⁄bőrgyógyásznak.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Van egy 3, 5 éves kislányom. Nem volt semmi bajunk egészen az ovikezdésig.…

    Kedves Doktornő!

    Van egy 3, 5 éves kislányom. Nem volt semmi bajunk egészen az ovikezdésig. Onnantól viszont annál több - fél év alatt 4 szer volt bronchitise. A pulmonológiára hamarosan mehetünk (hosszú a várólista) , még nem tudjuk, áll-e valami a háttérben. A gyermekorvosunk javasolta, hogy ha tudunk, menjünk el a tengerre, jót tenne a kislányomnak. A kérdésem a következő: hány nap tengerparti tartózkodás hozhat eredményt, javulást, tud kifejteni jótékony hatást? 10napra mennénk, egyik kolléganőm rám ijesztett, hogy minimum két hét kell, hogy érjen valamit. Igaz ez?
    Nagyon szépen köszönöm a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Néhány nap is jó hatású szokott lenni, s nem is lehet meghatározni, hány nap "kell". A tengeri levegő jót tesz a légúti problémákban, de azt tudnia kell, hogy arra nem számíthat, hogy a tengerparti nyaralás után nem fognak ismétlődni kislánya hörghurutjai. Ezeket ugyanis a óvodába kerülő gyerekeknél légúti fertőzések okozzák, s ősszel-télen ezek mindig megjelnnek a közösségekben.
    Jó nyaralást kívánok!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Augusztusban általában mindig meggyötör a parlagfű. Mikor tanácsos elkezdeni…

    Tisztelt Doktornő! Augusztusban általában mindig meggyötör a parlagfű. Mikor tanácsos elkezdeni szedni a Xizalt, hogy megelőzzem a tüneteket? Egy 17 éves lány.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Szezon előtt 2 héttel érdemes elkezdeni a gyógyszert. Az aktuális pollenkoncentrációról érdemes előre informálódni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! A tanácsát szeretném kérni. Gyermekem 1,5 éves és még nem mertem neki aprómagvas…

    Tisztelt Doktornő!
    A tanácsát szeretném kérni. Gyermekem 1,5 éves és még nem mertem neki aprómagvas gyümölcsöket adni,de édesanyámék kertjében nagy a kísértés, ráadásul imád mindenféle gyümölcsöt. Ön szerint apránként növelve az adagot ehet-e már epret(fán termő), málnát, stb.
    A másik kérdésem az lenne, hogy hány éves koráig kell forralnom a tejét? Segítségét köszönöm:Kinga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kinga!
    Adhat aprómagvas gyümölcsöket gyermekének. A pasztőrözött tejet 1 éves kor után nem kell forralni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Kisebbik gyermekem most másfél éves, kb. 3 hónapos kora óta jelennek meg…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisebbik gyermekem most másfél éves, kb. 3 hónapos kora óta jelennek meg rajta ekcémás foltok. Több apró ilyen foltja van, a legfeltűnőbb az arca jobb oldalán, a füle előtt. Sajnos ez utóbbi a legnagyobb, és a legcsúnyább is, ezt állandóan vakarja. Az orvosunk Elocomos testápolós krémet írt fel (a gyógyszertárban keverték össze), ez egy darabig hatott is, az utóbbi időben viszont egyáltalán nem használ, sőt. Kb. 3 alkalommal fordult elő, hogy este, miután bekentük a foltot, a kicsi elaludt, majd sírva ébredt és közel 1 órán át vakarta sírva az arcát. Most egy hete egy homeopátiás készítménnyel próbálkozunk, a foltok halványodtak, az utóbbi két napban már az arcát sem vakarja. A gyanúm, hogy az allergiás reakció hátterében esetleg a tejtermékek állnak. Már a szoptatás alatt is észrevettük, hogy ha tejterméket fogyasztok, akkor erősödik a bőrpír. Bár nem sok tejterméket eszik, de egy-egy túró rudi, vagy egy-egy kis pohár kakaó (kb. fél deci, ennél többet nem iszik meg) után az arcán lévő folt pirosabb lesz és bizony éjjel felébred a viszketés miatt. A főzelékeket is csak mostanában kezdte elfogadni, azóta erősödtek a tünetek (ez megint csak a tejre való érzékenység gyanúját kelti bennem). Érdemes lenne-e elvégeztetni az allergénspecifikus IgE meghatározást nála? Én itthon ugyan megpróbálom minimálisra csökkenteni a tejtermékek adását (mivel nem igazán szereti, így nem annyira nehéz), de lassan bölcsődébe kerül, ott bizony adni fogják neki, ha nincs orvosi igazolásunk az érzékenységről. Gödöllő mellett lakunk, hol, kitől, milyen módon kérhetném ezt a vizsgálatot? (A párom gyerekkora óta asztmás és rengeteg más allergiája is van, én szerencsére "csak" a vegyszerekre reagálok ekcémás kiütésekkel, de így az allergiára való hajlamot akár örökölhette is a fiam.) Köszönettel: F.T.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves F.T.!
    Érdemes elvégeztetni az allergiavizsgálatot, bár a diagnózis megállapításában fontosabbak a klinikai tünetek, mint a véreredmény. Azt javaslom, beszéljen háziorvosukkal, hová tudná önöket beutalni allergológiai szakrendelésre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktorno! Semmifele antihisztamint nem tudok bevenni,mert meg jobban kijonnek a kiutesek,csak…

    Kedves Doktorno!

    Semmifele antihisztamint nem tudok bevenni,mert meg jobban kijonnek a kiutesek,csak a prednisone segit de azt sem tudom sokaig venni mert gyomorfajdalmam van.Eddig semmi bajom nem volt a gyogyszerekkel most meg az ibuprofentol,Ranitidinetol,acetaminophentol is kiutok,szajam neha dagad,fulem,az uvulam,allergiologus szerint nincs semmi allergiam,akkor mitol lehet?es miert nem segitenek meg az antihisztaminok meg a mindennapi gyogyszerek sem?
    koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Csalánkiütést nem csak allergia okozhat. Az antihisztaminok hatástalansága is azt mutatja, hogy önnél ez lehet a helyzet. Ilyen esetekben kivizsgálás szükséges, mely számos szakterületet érint (belgyógyászat, gasztroenterológia, fogászat, fül-orr-gégészet, urológia⁄nőgyógyászat, endokrinológia).
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát! Annyit szeretnék még Doktornőtől megkérdezni,…

    Tisztelt Doktornő!



    Köszönöm gyors válaszát! Annyit szeretnék még Doktornőtől megkérdezni, hogy ez most jó indulatú daganatnak, vagy jó indulatú elváltozásnak számít?? Én eddig gyerekek esetében mindig reaktív nyirokcsomókról hallottam. Ez akkor más?


    Megtisztelő válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Andi!
    A daganat⁄tumor egyáltalán nem jelenti, hogy rosszindulatú folyamatról lehet szó. Hogy daganatnak vagy elváltozásnak írták le, nincs semmi jelentősége. A lényeg a "benignus", azaz hogy jóindulatú.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktor Nő! Kisfiam 3 éves. Nemrég UH vizsgálaton voltunk. A bal oldal hónaljában…

    Tisztelt Doktor Nő!


    Kisfiam 3 éves. Nemrég UH vizsgálaton voltunk. A bal oldal hónaljában éreztem valamit. A papíron ez az eredmény állt: a bal axillában 1 cm, keskeny echoszegény sávval övezett benignus jellegű nycsomó van. Én azóta utána olvastam, és a benignus esetén azt találtam, hogy jó indulatú elváltozás, jó indulatú daganat. Akkor ez most jó indulatú elváltozás, vagy daganat. Nekem azt a felvilágosítást adták, hogy nem kóros, figyeljem, hogy nő-e. Igazság szerint nagyon aggódom! Van rá okom?


    Válaszát előre is köszönöm!

    Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Andi!
    Nem kell aggódni, fogadja meg az orvos tanácsát, aki a leletet véleményezte.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktorno! A problemam az lenne, hogy tnp ota viszket a jobb szemem, valamint elkezdett…

    Tisztelt Doktorno!

    A problemam az lenne, hogy tnp ota viszket a jobb szemem, valamint elkezdett konnyezni is, es az orrombol is elkezdett folyni vizszeru valadek. Ez lehet allergiara utolo jel? Regebben voltam allergologusnal, aki elvegezte a teszteket, de nem talaltak semmit sem. Szukseges szakorvoshoz fordulnom, vagy eleg ha veszek be egy Zodac tablettat? Tavaly nyaron vegen is hasonlo problemam volt, de aztan elmult par napon belul.

    Valszat elore koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Panaszai allergiára utalnak. A Zodac (cetirizin) jó az allergiás tünetekre, bár van újabb, kevesebb mellékhatással rendelkező antihisztamin is. Akkor kellenne elmennie ismét allergológushoz, ha a gyógyszer szedése mellett is vannak tünetei. Szezon után pedig érdemes lenne megismételni az allergiavizsgálatot.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta