A betegek kérdései (6068)

 • Tisztelt Doktor Nő! 46 éves nővéremnek a tüdejében, a bal lebeny felső részén találtak egy…

  Tisztelt Doktor Nő!

  46 éves nővéremnek a tüdejében, a bal lebeny felső részén találtak egy "lég buborékot." Elmondás szerint ez abból keletkezett hogy a lég hólyagocskák falai össze szakadtak. Az orvosa szerint okozhatta genetikai rendellenesség, vagy a dohányzás. Ez a probléma panaszt nem okozott eddig, nőgyógyászati műtét előkészületi vizsgálatnál derült ez ki. Azt mondták hogy ha nincs ez a műtét lehet hogy évtizedekig ez ki sem derül.
  Kérem világosítson fel bennünket mennyire van veszélyben, és mi várható a továbbiakban?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Azt javaslom, nővére forduljon személyesen (a röntgenfelvétellel együtt) tüdőgyógyászhoz, mert úgy lehet korrekt véleményt mondani, ha látja a felvételt és meg is tudja vizsgálni nővérét. Én egyébként gyermektüdőgyógyász vagyok, ahogy az a bemutatkozásomban is látható.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • De doktornő, itt tartom a kezemben a mellkasfelvételt, miszerint jobb oldalon parahilarisan kisfokú…

  De doktornő, itt tartom a kezemben a mellkasfelvételt, miszerint jobb oldalon parahilarisan kisfokú bronchitisre utaló rajzolatfokozódás látható....ezt irták rá.....ez nem hiteles?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Tamás!
  A rajzolatfokozódás valóban utalhat hörghurutra, de a röntgen nyilvánvalóan azért készült, hogy a tüdőgyulladást vagy egyéb súlyosabb betegségeket kizárjanak. A kezelést az előzmények ismeretében vizsgálat után lehet meghatározni.
  A hörghurutra nem jellemző az izzadás, kivéve, ha lázzal jár. Nyákoldó jó hatású szokott lenni. Emellett sok folyadákot kell fogyasztani.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Kaszó doktornő! A körzeti orvosom elküldött mellkasrtg-re, és kiderült, hogy kezdődő bronchitisem…

  Kedves Kaszó doktornő! A körzeti orvosom elküldött mellkasrtg-re, és kiderült, hogy kezdődő bronchitisem van...Sajnos elutazott 1 honap szabadságra, igy Önt kérdezem meg addig is, izzadhatok sokat ettől a bronch-től?...valamint, jó-e rá a lándzsás utifű szirup, az van itthon...és lehet-e ettől szájszárazságom... Sokszor rámjön a köhögés, de nem tudom felköhögni és olyan fullasztó...Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Tamás 52 éve ffi Győrből

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Tamás!
  Valami nem stimmel. A röntgen nem alkalmas bronchitis, s különösen "kezdődő" bronchitis megállapítására. Azt javaslom, ne várjon 1 hónapig. Forduljon személyesen tüdőgyógyászhoz!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! 2,5 éves kisfiam rengeteg dologra allergiás és állandó ekcémával küzd. Ma…

  Tisztelt Doktornő!
  2,5 éves kisfiam rengeteg dologra allergiás és állandó ekcémával küzd.
  Ma kaptam meg az allergiavizsgálat eredményét, amin fel van sorolva, hogy mikre lett pozitív a vérteszt. Többek között a búzára is allergiás.(magas -4, ez van odaírva). Külön nézték a glutént is, az is 4-es lett. Azt szeretném kérdezni,hogy ez azt jelenti, hogy cöliákiás? Vagy "csak" allergiás a gluténra, azaz ki is nőheti?
  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  A lelet az utóbbit jelenti. Allergiavizsgálattal nem igazolható a lisztérzékenység (=cöliákia= gluténszenzitív enteropátia), mely nem allergia, hanem életre szóló diétát igénylő autoimmun betegség. Kisfia kinőheti a búzaallergiát.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Drága Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát a babakeksz jeligére. Sikerült megnyugtatnia.…

  Drága Doktornő!
  Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát a babakeksz jeligére. Sikerült megnyugtatnia. De kérem bocsásson meg a "kukacoskodásomért ill. a túlaggódásomért " , de még arra válaszoljon már legyen olyan kedves, hogy mi történik akkor, ha egy nagyobb darab keksz lemegy a hörgőkbe vagy a tüdőbe? Elolvad, vagy azt is kiszedik? Van utána valami következmény? Válaszát nagyon köszönöm! Ígérem, több kérdéssel ezzel kapcsolatban nem zaklatom!
  Edina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Edina!
  Nem biztos, hogy örülni fog a válasznak, de úgy tűnik, ez önöket nem is érinti. Ha egy nagyobb darab kekszet félrenyel a baba, kiköhögheti, azonnal megfulladhat tőle, ill. ha kisebb légutakba is lejut, s nem okoz a félrenyeléskor heves tüneteke, kialkulhat körülötte egy gyulladás. Ezért aztán, ha felmerül félrenyelés lehetősége, meg kell csinálni a hörgőtükrözést.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Ma a 7 hónapos kisfiammal Hippes babakekszet etettem. Már van négy foga, és…

  Kedves Doktornő!
  Ma a 7 hónapos kisfiammal Hippes babakekszet etettem. Már van négy foga, és odaadtam a kezébe, hogy rágcsálja. Sajnos leharapott egy nagyobb darabot a kekszből, és öklendezni kezdett. Nem kékült el, nem köhögött, semmilyen hangot nem adott ki, csak egyszerűen öklendezett tőle, de egy rövid idő után megszűnt. Borzasztóan megijedtem. Nem nyúltam bele a szájába.
  A kérdésem az lenne, hogy mi történhetett? Elolvadt a keksz a szájába,és lenyelte a nagy darabot? Mi történik ha egy ilyen nagyobb darab keksz kerül vagy a hörgőjébe, vagy pedig a tüdejébe ( elolvad ott is?) Ez is csinálhat tüdőgyulladást? Milyen tünetekre kell figyelni a félrenyelés után, és meddig? Kérem ne haragudjon a sok kérdésért de nagyon félek. ELSŐ BABA!
  Kérem mielőbbi válaszát!
  Edina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Edina!
  Ha félrenyelte volna kisfia a kekszet, akkor köhögött volna. Ha ez nem történt meg, akkor azért öklendezett, mert túl nagy darabot próbált lenyelni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztel Doktorno.olyan kerdessel fordulon Onhoz hogy kb 2 hete a ksifiam kezere henna tetovalas…

  Tisztel Doktorno.olyan kerdessel fordulon Onhoz hogy kb 2 hete a ksifiam kezere henna tetovalas lett csinalva,es a festek mar lekopott,de az egesz olyan alakzatba piros es mintha várrasi heg lenne ott.mi lehet es es mi a teendo?válaszat elorre is koszonom.tisztelettel Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Szilvia!
  Valószínűleg kisfia érzékeny a festékre. Ha nem javul, mutassa meg bőrgyógyásznak.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő!

  Nagyon köszönöm válaszait,megfogadtam tanácsát,és kértem a tüdőgyógyászatra időpontot.Hiába mondtam,hogy babát várok,csak 9.ére kaptam időpontot.Félek,hogy addig baj lehet.Írta nekem előző levelében,hogy hörgőtágítót kellene szednem.Mivel később lesz csak a kivizsgálás,tudna… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Ilona!
  Hörgőtágítót nem lehet recept nélkül kapni. Azt megteheti, hogy a szakvizsgálat előtt elmegy a háziorvoshoz. Ő felírhatja a hörgőtágító spray-t, ill. szippantható port, ha… Még több

 • Nagyon köszönöm válaszát! Már csak azt szeretném megkérdezni,hogy terhesen is mehetek ilyen jellegű…

  Nagyon köszönöm válaszát! Már csak azt szeretném megkérdezni,hogy terhesen is mehetek ilyen jellegű kivizsgálásra?

  Nagyon köszönöm!

  Ilona!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Ilona!
  Igen. A legfontosabb vizsgálat ilyen esetben a légzésfunkció, mely várandósság alatt is végezhető.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Én évek óta küzdök egy problémával,amire az orvosok nem igazán találták…

  Tisztelt Doktornő!

  Én évek óta küzdök egy problémával,amire az orvosok nem igazán találták meg a megoldást,és az okát. Adott időszakokban nehezen veszem a levegőt.Úgy érzem,mintha elakadna valahol,és nem jut tovább.Ha nagyot sikerül ásítanom,akkor jobb.5 éve voltam több kivizsgáláson is.Szív,tüdő,vér.Mindent rendben találtak.Azt mondták,pszichés eredetű lehet,és szedjek nyugtatót.Szerintem nem ez a baj.Szerintem nem.Megfigyeltem,hogy leginkább párás-csapadékos időben jön elő.Száraz melegben semmi bajom.Ilyenkor az orrom is általában kicsit eldugul.Szeretném,ha végre kiderülne mi a baj,mert nagyon rossz érzés.Most is napok óta tart ebben az időben.Ráadásul 3 hónapos kismama vagyok,féltem a babámat is.Ön szerint mi lehet a baj?Hogyan lehetne orvosolni?Egy patikus szerint a levegő páratartalma idézheti elő.Válaszát előre is köszönöm!
  Ilona!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Ilona!
  Leírása alapján lehet, hogy asztma okozza tüneteit. Ilyen esetben a hörgőtágító hatásos. Azt javaslom, ismét forduljon tüdőgyógyászhoz.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktor Nő! 1,5 hónapja vannak olyan napok amikor nehezebb a légzésem. Nem fulladozom,…

  Kedves Doktor Nő!
  1,5 hónapja vannak olyan napok amikor nehezebb a légzésem. Nem fulladozom, csak mikor mélyebb levegőt akarok venni,gyakran olyan mintha elakadna egy ponton. Nem tör rám köhögés. Az orrom gyakran van eldugulva. Sokszor olyan érzésem van,mintha gombóc lenne a torkomban. 1 hónapja csináltak mellkas röntgent tüdőgondozóba,mert kellett a külföldi munkavállalásomhoz. Azóta kijöttem külföldre, itt dolgozom nyáron. Kardiológusnál jártam, orr-fül-gégésznél szintén. Vérképem tökéletes, pajzsmirigy problémám nincs. Lehetséges,hogy ezek a tünetek asztmára vallanak? Észrevettem,hogy nem bírok annyit úszni,mint régen,mert hamar nehézkes lesz a lélegzetem. Hozzátartozik,hogy 2 hónapja műtötték édesanyámat a szívével,ami lelkileg nagyon megviselt. Amint hazaérek kivizsgáltatom magam rendesen (1,5 hónap). Válaszát nagyon szépen köszönöm!
  egy 21éves lány

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Igen, tüneteit okozhatja asztma, de a diagnózis felállításához alapos tüdőgyógyászati vizsgálat szükséges (a mellkasröntgen nem alkalmas erre).
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő!

  11 éves fiam eozinofil szintje 14,9 a legutóbbi vérvétel alapján. Előkerestem a korábbi leleteket is és eszerint 3 éve növekszik folyamatosan az eozinofil szint a vérében. Kb. akkoriban volt egyszer kórházban, mert nagyon fájt a hasa és azt gondolták, hogy vakbél… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Valóban, az eozinofiliát okozhatja bélférgesség, de allergia is állhat a háttérben. Ha azonban kisfiának nincs allergiára utaló tünete, akkor nem érdemes allergiavizsgálatot… Még több

 • Köszönöm a választ. A kolléganője irta, hogy figyeljük, ha valami változás lenne akkor vigyük…

  Köszönöm a választ. A kolléganője irta, hogy figyeljük, ha valami változás lenne akkor vigyük azonnal orvoshoz...A kérdésem az lenne, hogy hány napig kell figyelni a kolléganője által leirt tüneteket? Sajnos Őt azonnal nem tudtam megkérdezni, mert már nem fogadott kérdéseket:(
  Nekünk a legközelebbi város, ahol sebészet is van 50km, azért kérdeztem, hogy kell-e vele orvoshoz menni, vagy elég ha figyeljük?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Megtisztelő, hogy jobb híján engem kérdez, bár ahogy bemutatkozásomban látható, allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdéseket várok.
  Kislányát elég megfigyelés. Már nem valószínű, hogy bármi gond lenne.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt doktornő allergiámra Zodac gyógyszert és Budair szprét használok. Most derült ki, hogy…

  Tisztelt doktornő
  allergiámra Zodac gyógyszert és Budair szprét használok. Most derült ki, hogy 6 hetes terhes vagyok. Ezek a gyógyszerek károsan hathatnak-e a magzatra...szedhetem-e tovább őket?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Az antihisztaminokat (mint amilyen a Zodac) nem szoktuk várandósság esetén javasolni, mert ezekkel nem történetek meg a szokásos vizsgálatok a mellékhatásokra vonatkozóan. Magyarországom Budair nevű gyógyszer nem kapható. Ha ez budesonid tartalmú asztmagyógyszer, akkor azt nyugodtan használhatja.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt doktonő, 3 éves kislányom szombat délután elcsuszott szaladgálás közben a járólapon…

  Tisztelt doktonő,
  3 éves kislányom szombat délután elcsuszott szaladgálás közben a járólapon és beütötte a fejét a füle felett, a bőr nem repedt meg, csak lehorzsolódott.. Egy rövid ideig ugy maradt fekve, majd elkezdett sirni és felült. Én felállitottam, de a lába olyan volt mintha ronygyból volna, nem tudott megállni rajta csak csuklott össze alatta - a felső testét tartotta rendesen - ill. kapaszkodot a nyakamba. Kb 1-2 percen belül rendbe jött...Azóta játszik, beszélget, minta semmi nem történt volna.
  A kérdésem az lenne vigyük el orvoshoz?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Egyetértek Csáki kolléganőm véleményével. Fogadja meg az ő tanácsát!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő!A problémám az lenne,hogy 2 és fél éves kisfiam két hónapos kora óta atópiás…

  Kedves Doktornő!A problémám az lenne,hogy 2 és fél éves kisfiam két hónapos kora óta atópiás és időszakonként azóta dörzsöli az orrát,tüsszög.Pár hónapja ismét többször dörzsöli az orrát és a végbélnyillása körül is visszatérően kipirosodik.Ilyenkor az is viszket neki.Ma voltunk a gyermekorvosunknál és azt mondta,hogy az orrában a livides elszineződés is és a fenékkipirosodás is tipikusan allergiától van.Én kérdeztem a doktornőnket,hogy nem lehet-e,hogy bélférge van a kisfiamnak,de azt mondta nem valószínű.A székletvizsgálatra pedig azt mondta,hogy álpozítiv eredményt tud adni.A kérésem az lenne,hogy természetesen nem a doktornőnk felülbírásával de a véleményét legyenszives ossza meg velem.Arra is kíváncsi lennék,hogy az orsóféreg ellen hatásos-e a vermox?És a féreg lárvái ellen milyen gyógyszer hatásos?Tulajdonképp férgességben nem allergiásokok miatt viszket az orr?Válaszát előre is köszönöm! Tisztelette:Kovácsné Zsuzsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Zsuzsa!
  Az orrviszketés jellegzetes allergiás tünet, de a végbél viszketése bélférgességre utal. Érdemes lenne egy Vermox-kúrát elvégezniük (nincs semmi kockázata, mellékhatása a kezelésnek). A székletvizsgálat inkább álnegatív lehet, nem álpozitív.
  A Vermox az orsóféregre is hatásos. (Magyarországon leggyakoribb a cérnagiliszta-fertőzés.)
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő⁄Úr!Érdeklődnék.hogy 2hónapos kisfiam csak hason szeret(tud)aludni,ez mennyire…

  Tisztelt Doktornő⁄Úr!Érdeklődnék.hogy 2hónapos kisfiam csak hason szeret(tud)aludni,ez mennyire veszélyes,főként a bölcsőhalál szempontjából?Kisfiam igen hasfájós rengeteg büfi és puki van,de sajnos ezek mellet még refluxos is!Ezért szinte bármikor vissza bukik így nem is merem nagyon háton altatni!Mit tehetek ilyenkor!?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő!

  Fiam 18 éves, és tavasszal asthma bronchialét állapítottak meg nála.
  Allergia vizsgálat negatív lett.
  Vörösiszap sújtotta településen élünk, Devecserben, és a szűrőközpontban vették észre, hogy a kislégúti paraméterek csökkentek, ami Seretide discus… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Dóra!
  Bár a Seretide valóban tartalmaz szteroidot, de annak ilyen (helyi) adagolásban nincs mellékhatása. Hogy mennyi ideig szükséges szedni, azt a fiát gondozó tüdőgyógyász állapítja… Még több

 • tisztelt Doktornő!

  32 éves allergiás asztmás vagyok!
  Sziveskedjen tájékoztatni hogy a ventolin inhalációs sprayből mennyi a megengedett napi adag. A másik gyógyszerem a foster spray, a tudomásomra jutott hogy a gyógyszernek nagyon sok mellékhatása van ha hosszútávon… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Gyuri!
  A Ventolin átlagos napi adagja 4x2 puff. Ettől eltérő adagolás is megengedett, de ahhoz a beteg személyes ismerete szükséges. Ezt gondozó orvosával kellene megbeszélni. A… Még több

 • Tisztelt Doktornő!

  Kisfiam 2,5 éves és már elég régóta van székrekedése.
  gyermekorvosunk tanácsára napi 5ml laevolacot adok neki már több mint egy fél éve eleinte napi szinten volt tőlle változó állományú széklete,de már egy ideje csak 2-3 naponta van bogyós állományúMég több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Ági!
  Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta