A betegek kérdései (6054)

 • Tisztelt doktonő, 3 éves kislányom szombat délután elcsuszott szaladgálás közben a járólapon…

  Tisztelt doktonő,
  3 éves kislányom szombat délután elcsuszott szaladgálás közben a járólapon és beütötte a fejét a füle felett, a bőr nem repedt meg, csak lehorzsolódott.. Egy rövid ideig ugy maradt fekve, majd elkezdett sirni és felült. Én felállitottam, de a lába olyan volt mintha ronygyból volna, nem tudott megállni rajta csak csuklott össze alatta - a felső testét tartotta rendesen - ill. kapaszkodot a nyakamba. Kb 1-2 percen belül rendbe jött...Azóta játszik, beszélget, minta semmi nem történt volna.
  A kérdésem az lenne vigyük el orvoshoz?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Egyetértek Csáki kolléganőm véleményével. Fogadja meg az ő tanácsát!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő!A problémám az lenne,hogy 2 és fél éves kisfiam két hónapos kora óta atópiás…

  Kedves Doktornő!A problémám az lenne,hogy 2 és fél éves kisfiam két hónapos kora óta atópiás és időszakonként azóta dörzsöli az orrát,tüsszög.Pár hónapja ismét többször dörzsöli az orrát és a végbélnyillása körül is visszatérően kipirosodik.Ilyenkor az is viszket neki.Ma voltunk a gyermekorvosunknál és azt mondta,hogy az orrában a livides elszineződés is és a fenékkipirosodás is tipikusan allergiától van.Én kérdeztem a doktornőnket,hogy nem lehet-e,hogy bélférge van a kisfiamnak,de azt mondta nem valószínű.A székletvizsgálatra pedig azt mondta,hogy álpozítiv eredményt tud adni.A kérésem az lenne,hogy természetesen nem a doktornőnk felülbírásával de a véleményét legyenszives ossza meg velem.Arra is kíváncsi lennék,hogy az orsóféreg ellen hatásos-e a vermox?És a féreg lárvái ellen milyen gyógyszer hatásos?Tulajdonképp férgességben nem allergiásokok miatt viszket az orr?Válaszát előre is köszönöm! Tisztelette:Kovácsné Zsuzsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Zsuzsa!
  Az orrviszketés jellegzetes allergiás tünet, de a végbél viszketése bélférgességre utal. Érdemes lenne egy Vermox-kúrát elvégezniük (nincs semmi kockázata, mellékhatása a kezelésnek). A székletvizsgálat inkább álnegatív lehet, nem álpozitív.
  A Vermox az orsóféregre is hatásos. (Magyarországon leggyakoribb a cérnagiliszta-fertőzés.)
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő⁄Úr!Érdeklődnék.hogy 2hónapos kisfiam csak hason szeret(tud)aludni,ez mennyire…

  Tisztelt Doktornő⁄Úr!Érdeklődnék.hogy 2hónapos kisfiam csak hason szeret(tud)aludni,ez mennyire veszélyes,főként a bölcsőhalál szempontjából?Kisfiam igen hasfájós rengeteg büfi és puki van,de sajnos ezek mellet még refluxos is!Ezért szinte bármikor vissza bukik így nem is merem nagyon háton altatni!Mit tehetek ilyenkor!?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő!

  Fiam 18 éves, és tavasszal asthma bronchialét állapítottak meg nála.
  Allergia vizsgálat negatív lett.
  Vörösiszap sújtotta településen élünk, Devecserben, és a szűrőközpontban vették észre, hogy a kislégúti paraméterek csökkentek, ami Seretide discus… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Dóra!
  Bár a Seretide valóban tartalmaz szteroidot, de annak ilyen (helyi) adagolásban nincs mellékhatása. Hogy mennyi ideig szükséges szedni, azt a fiát gondozó tüdőgyógyász állapítja… Még több

 • tisztelt Doktornő!

  32 éves allergiás asztmás vagyok!
  Sziveskedjen tájékoztatni hogy a ventolin inhalációs sprayből mennyi a megengedett napi adag. A másik gyógyszerem a foster spray, a tudomásomra jutott hogy a gyógyszernek nagyon sok mellékhatása van ha hosszútávon… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Gyuri!
  A Ventolin átlagos napi adagja 4x2 puff. Ettől eltérő adagolás is megengedett, de ahhoz a beteg személyes ismerete szükséges. Ezt gondozó orvosával kellene megbeszélni. A… Még több

 • Tisztelt Doktornő!

  Kisfiam 2,5 éves és már elég régóta van székrekedése.
  gyermekorvosunk tanácsára napi 5ml laevolacot adok neki már több mint egy fél éve eleinte napi szinten volt tőlle változó állományú széklete,de már egy ideje csak 2-3 naponta van bogyós állományúMég több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Ági!
  Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő, köszönöm szépen válaszát. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy Ön szerint…

  Kedves Doktornő,

  köszönöm szépen válaszát. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy Ön szerint lehetséges, hogy egy asztmás macskát tartson lakásban? Az asztma és az allergia hogyan függ össze? (Az allergiás reakció előidézheti a fulladásos asztmás rohamot is?)
  Olvastam olyat, hogy valaki az asztmája miatt nem tarthat állatot, de olvastam olyanról is, aki asztmás, és állattenyésztő, illetve sok állatot tart a alakásban, mert attól függetlenül, hogy asztmás, nem allergiás az állatszőrre. Így most nem tudom, mit tegyek, nagyon aggódom a férjem miatt (aki asztmás), de nem szeretnénk kitenni a macskát, amíg nem találnuk gazdát neki.
  (Az antihisztamin esetleg segíthet a macska miatt asztmás rohamok megelőzésében is?)
  Köszönöm a válaszát előre is, további szép napot, jó munkát kívánok Önnek

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Van allergiás és nem allergiás asztma. Így tehát lehet, hogy egy asztmás ember állatot tart anélkül, hogy az gondot okozna neki. A probléma csak az, ahogy korábban is írtam, hogy előre nem lehet megmondani, az idők során kialakul-e a túlérzékenység.
  Az állatszőr-allergia okozhat orr-, szem-, bőr- és asztmás tüneteket is. Az antihisztamin nem alkalmas az asztmás tünetek megelőzésére és kezelésére sem.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! 17 hónapos kislányom bal combján 5-6 db nagyon pici kiemelkedéseket vettem…

  Kedves Doktornő!

  17 hónapos kislányom bal combján 5-6 db nagyon pici kiemelkedéseket vettem észre ma reggel, de csak a combján. Annyira pici, hogy csak simogatáskor éreztem, és testszínűek. Utalhat allergiára? Az elmúlt napokban semmi újat nem evett, a múlt hét elején evett sárgabarackot (eddig csak bébiételből kapta, a héten adtam neki frisset) és görögdinnyét, de ezeket már korábban is kapta, állatokkal nem érintkezett, tehéntejet sem adtam még neki magában, csak főzéshez használom neki. Új mosóport, öblítőt nem használok. Zöld övezetben lakunk, sokat mászkál a fűben, esetleg valami megcsíphette?
  Remélem így látatlanban is tud segíteni, mert helyettesítések miatt holnap délután tudom csak orvoshoz vinni, de nagyon aggódom.

  Köszönöm!
  Réka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Réka!
  Leírása alapján semmi oka az aggodalomra. Nem gondolom, hogy allergiáról lenne szó. Figyelje az elváltozást, s ha nem szűnik meg magától, akkor mutassa meg háziorvosuknak!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő, segítséget, felvilágosítást szeretnék kérni Öntől. A férjem gyerekkora…

  Tisztelt Doktornő,

  segítséget, felvilágosítást szeretnék kérni Öntől. A férjem gyerekkora óta asztmás (jelenleg a Seretide Diskus inhalációs porból kell szednie naponta kétszer száz grammot, de ezt több hónappal ezelőtt csökkentette egyszer száz grammra, és ez azóta bevált, nem fulladt. Ezenkívül felírtak neki Ventolint is, szükség esetén történő használatra.)
  A probléma az, hogy néhány nappal ezelőtt találtunk a ház előtt egy aranyos, ápolt cicát, és mivel nyakörve is volt, és mellénk szegődött (konkrétan az ajtónk előtt nyávogott), befogadtuk ideiglenesen, míg meg nem találjuk a régi gazdáját vagy úgy helyet nem találunk neki. Viszont eddig nem nagyon jelentkezett érte senki, így nem tudjuk, meddig lesz nálunk... A hálószobába nem engedjük be, mindig kezet mosunk, miután megsimogattuk, a lehető legjobb (állítólag baktériumölő) almot vettem, én tisztítom naponta többször, szóval igyekszünk a lehető leghigiénikusabban eljárni.
  Viszont aggódom a férjem miatt, hiszen esetleg befulladhat az állattól (egyébként mindketten allergiások is vagyunk, vettem calcium pezsgőtablettát, nem tudom, ez segít-e valamit...)
  Konkrétan az érdekelne tehát, hogy asztmások tarthatnak-e lakásban állatot, és ha igen, hogyan kell eljárni, hogy ne okozzanak gondot, ne legyenek tünetek?
  Köszönöm a válaszát előre is, további minden jót kívánok Önnek

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Ha valaki allergiás az állatszőrre, akkor sajnos a legkörültekintőbb, leghigiénikusabb állattartás mellett is jelentkezhetnek a tünetek. Azt nem lehet megjósolni, hogy önöknél ez be fog-e következni. Viszont ha hajlamosak allergiára - ahogy írja -, akkor előfordulhat, hogy egy idő után a macskaszőr-érzékenység is kialakul (ha eddig nem volt). Ha orr- vagy szemtünetek jelentkeznek, akkor a kalcium nem fog segíteni, hanem antihisztamint kell bevenni (recept nélkül is kapható).
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 2,5 és fél éves múlt és már elég régóta küzd székletproblémával. gyermekorvosunk…

  Tisztelt Doktornő!

  Kisfiam 2,5 és fél éves múlt és már elég régóta küzd székletproblémával.
  gyermekorvosunk tanácsára már több mint egy fél éve napi szinten
  adok neki laevolacot kezdetek kezdetén még segített is napi szinten volt széklete volt,hogy naponta 2 ,3 is.De már egy ideje két naponta van neki azt is szabályszerűen meg kell szülnie annyira erőlködik lúdtojás nagyságú bogyós széklete van általában a laevolac már egy ideje nem segít.Sok tejterméket fogyaszt vizet is iszik.A szilárd ételek közül sült burgonya főtt kukorica amit elfogad,gyümölcsök közül pedig csak az almát,a többi ételtől idegenkedik meg sem kóstolja őket.
  A kérdésem az lenne hogyan tudnák változtatni kisfiam székletproblémáján?
  Várom mielőbbi válaszát!

  Köszönettel:Ági.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Ági!
  Meg kell próbálni megkedveltetni kisfiával a többi zöldséget, gyümölcsöt. Azok az ételek ui., melyeket kisfia fogyaszt, mind elősegítik a székrekedést. Időről időre kóstoltassa meg vele a székletlágító gyümölcsöket (pl. barack, szilva), adjon sok vizet, s teljes kiörlésű gabonából készült kenyeret, péksüteményt.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Dr nő! Kisfiam 2 éves lesz és nemrég volt kórházban lázas volt sípolt a tüdeje és azt…

  Kedves Dr nő!
  Kisfiam 2 éves lesz és nemrég volt kórházban lázas volt sípolt a tüdeje és azt mondták asthmás hörghurut ott párás oxigénnel kezelték majd haza engedtek és másnap vittem ügyeletre mert tünetei újra jelentkeztek orr folyás szem váladékozás láz és nehezen vett levegőt kapott hörgőtágító kúpot két félét és Aerius gyógyszert kell szednie októberig,és kapott Ventolin evohallert és babyhalert hozzá ha kell alkalmazzuk ,de félek hogy olyankor kap ha nem is kell szóval azt szeretném kérdezni mik azok a tünetek mikor biztos hogy lehet adni neki,mert a férjem asthmás de ő azt mondja hogy érzi de a pici még nem tudja mondani .A hanga sokszor rekett és furcsa ha sír olyan hörgős pl ilyenkor lehet ?Nem szeretném fölöslegesen gyógyszerezni köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Mindenekelőtt azt javaslom, menjenek el gyermektüdőgyógyászatra, mert a hörgőtágító használatát meg kell tanulni a gyakorlatban is. Emellett a szakrendelés az, ahol meg kell beszélni ezeket a kérdéseket, s azt is, mennyi gyógyszer adható, szükséges-e állandó megelőző gyógyszer, stb. Hörgőtágítót száraz köhögési roham, sípoló, nehezített légzés, zihálás esetén kell adni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Gyors válaszát nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel :Teréz.

  Kedves Doktornő!

  Gyors válaszát nagyon szépen köszönöm.

  Tisztelettel :Teréz.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Szívesen.

 • Kedves Doktornő! Szeretném a segítségét kérni abban, hogy úgy tudom érzékeny vagyok a Lidocainra…

  Kedves Doktornő!

  Szeretném a segítségét kérni abban, hogy úgy tudom érzékeny vagyok a Lidocainra és az Ultracainra. Szeretném megtudni, hogy lehet e vérből kimutatni hogy milyen érzéstelenítőkre vagyok érzékeny.Ha igen ez az eredmény mennyire megbízható, és hol végzik a vizsgálatot?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Léteznek gyógyszerallergia-vizsgálatok, de sajnos ezek egyike sem ad biztos eredményt, azaz, ha pozitív a teszt, akkor biztosan fennáll az allergia, ha azonban negatív, az nem garantálja, hogy a következő alkalmazásnál nem lesznek allergiás tünetek. Ilyen vizsgálatokat nagyobb allergológiai központokban, pl. a Szegeden és Budapesten a Bőrgyógyászati klinikán végeznek.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! A kislányom 15 hónapos. Eddig tápszert ivott. Sajnos szelektív immunhiányban…

  Tisztelt Doktornő!

  A kislányom 15 hónapos. Eddig tápszert ivott. Sajnos szelektív immunhiányban szenved (IgA 0.09). Nem mertem még neki adni semmiféle tejet. De most egyik ismerősöm bogarat ültetett a fülembe, hogy miért nem próbálok neki kecske tejet adni? Érdekelne, hogy lehet-e, illetve mennyiben másabb, mint a tehéntej?

  Üdvözlettel:
  Nóra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Nóra!
  Allergológiai szempontból nincs különbség a két állat teje között. Ha nincs allergiára utaló tünete kislányának, már bármilyen tejet kaphat. Ha esetleg allergiás a tejfehérjére, s emiatt speciális tápszert kap, akkor sem tehén-, sem kecsketejet nem kaphat.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Dr Kaszo Beata! Erdeklodni szeretnek ket napja magcsipet egy szunyog es piros folt…

  Tisztelt Dr Kaszo Beata!

  Erdeklodni szeretnek ket napja magcsipet egy szunyog es piros folt let ami naprol napra nagyobb lesz , es tegnap este piros csikot is vettem eszre a karomon. Azt szeretnem megkerdezni es mitol lehet ? Ma voltam a haziorvosnal is megmutatni valami kremet irt fel amit a patokaban keszitettek el . Azt mondta ha nem javul menjek vissza. Mennyi napot erdemes varni a javulasra? Engem nagyon agasz hogy piros csik indult el a kezemen ???Mi lehet ez van e aggodalomra okom?
  Valaszat nagyon szepen koszonom
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Krisztina!
  Nagy valószínűséggel elfertőződött a csípés, ezért ott egy gyulladás alakult ki. Használja a háziorvos által javasolt krémet, s ha nem javul, esetleg romlik az állapota (jobban megduzzad, lüktet, gennyes váladék képződik benne), menjen vissza a háziorvoshoz. Hogy mikor kell ismét megmutatni, azt látatlanban nem tudom megmondani.
  (A "piros csíktól" való rettegés nem indokolt.)
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktorno! Kislanyom 10 es fel honapos. Husvet elott elkapott egy virust, amitol kozerzete…

  Kedves Doktorno!
  Kislanyom 10 es fel honapos. Husvet elott elkapott egy virust, amitol kozerzete rossz volt, csunyan kohogott es horgott, mikor levegot vett. A horges foleg etkezesnel (reggeli es esti tejpepnel) jelentkezett (jelentkezik). Akkor elmentunk a haziorvoshoz, aki antibiotikumot irt fel (amoxicillin), azt mondta, hogy bronchiolitisrol van szo, de ne aggodjunk. Egy hetre ra nem javult a helyzet, sot kicsit romlott. Ekkor bevittuk az ugyeletre, ahol szinten bronchiolitist allapitottak meg es mondtak, hogy egy-ket napig romlik, majd javul az allapota es a kohoges akar egy honapig is eltarthat. Itt meg annyit hozzatettek, hogy semmilyen gyogyszeres kezeles nem alkalmazhato erre a betegsegre. Azota mar ketszer visszamentunk a haziorvoshoz, mert meg mindig lehet hallani, hogy horog es neha kutyaugatas szeruen kohog, de altalaban valadekosan, nem szarazan kohog. Hajnalban erosebben jon elo, de nem mindig ebred fel ra.
  Legutoljara az orvos azt mondta, hogy ebben a korban nehez eldonteni, hogy mitol kohog, mert lehet megfazas vagy akar meg egy virus. Szerintuk ez normalis.
  Mindez Angliaban tortent (tortenik). Aggodom, hogy nehogy valami szovodmeny jelentkezzen, de keptelen vagyok barmilyen tovabbi vizsgalatot kieroszakolni az orvostol. Mindig ugyanazt a valaszt kapom, hogy ez normalis, hiaba adom tudtara aggodalmaimat.
  Kislanyom egyebkent nagyon jol eszik, jo kedvu, figyel mindenre, igazabol semmi lathato baja nincsen, csak a kohoges es a horges, mikor levegot vesz.
  Tanacsat szeretnem kerni, hogy ilyen esetben van-e valami otthon alkalmazhato eljaras, ami segit ezen a helyzeten. Illetve barmilyen tanacsat szivesen fogadom.
  Elore is nagyon koszonom valaszat.
  Udvozlettel:
  Melitta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Melitta!
  Attól tartok, vizsgálat nélkül nem tudok segíteni. Mindenképpen szakorvosnak kellene megvizsgálni a babát, hogy milyen jellegű a hörgés. Ha a tüdőben lévő váladék okozza a furcsa légzési hangot, akkor nyákoldót kell adni, ha azonban a hörgés asztmatikus jellegű, akkor hörgőtágító spray-re lenne szükség (gondolom, az Angliában is receptköteles).
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Dr.nő! 9 éves nagy fiam az utóbbi napokban mellkasi fájdalomra panaszkodik,amit csak…

  Kedves Dr.nő!

  9 éves nagy fiam az utóbbi napokban mellkasi fájdalomra panaszkodik,amit csak akkor érez,ha ugrálni szeretne pl.trambulinon vagy ha gyorsan kell mennie.
  1 évvel ezelőtt voltunk kardiológián,mert volt szívzöreje és készítettek ekg-t ill.volt szívultrahang is.Mindent rendben találtak,kinőtte a betegséget,így bizakodom,hogy nem ilyen eredetű a baj.
  Egy héttel ezelőtt intenzíven kezdett ugrálókötelezni,mert bemutatót kellett tartania a suliban szerdán.Lehet,hogy izomláza van?
  Utána kezdődött ez a fájdalom,legalábbis akkor lett erősebb,előtte csak néha említette,ha sokat ugrált.
  Nincs "rosszulléte", a légzése rendben van,nyugalmi állapotban nem is fáj.Nem tudom pontosan,hogy hogyan fáj,mert nem nagyon tudja leírni,csak ma reggel,amikor siettünk a suli udvarán ,kért,hogy lassítsunk,mert,ha sietünk fáj.Lehet,hogy nő?Vagy ez butaság?
  Van egy tejfoga,amit ki kell húzni,mert az ínye be van gyulladva,van időpontunk,már többször kapott antibiotikumot(amoxicillin),már erre is gondoltam,hogy nem vmi gyulladás okozza?
  Egyébként minden nap mozog,biciklizik,trambulinozik,a sulival járt úszni,nem volt ilyen probléma.A súlya teljesen normális,elég magas fiú.Arra is gondoltam,hogy pszichés eredetű lenne-e,de most hétvégén is mondta,amikor nincs suli.(Angliában élünk egy fél éve,kicsit izgulós,de nagyon jól boldogul és már csak ez a hét van a suliból,ami levezetés,nincs min izgulnia, utána jön a nyári szünet.)Nem szeretnék találgatni,csak ,mint anyuka írtam le a dolgokat,mert aggódom.

  Segítségét előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Nem valószínű, hogy komoly szervi oka lenne a mellkasi fájdalomnak, de ezt természetesen csak vizsgálat után lehet biztonsággal kijelenteni. Ha más tünet nincs, várhatnak a vizsgálattal, s ha izomláz okozza, az elmúlik. Ha pszichés oka van, akkor a szünidőben nagy valószínűséggel tünetmentessé válik kisfia. A növekedés nem szokott ilyen panaszt okozni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy kefírgombából készült kefírt szabad-e innom…

  Kedves Doktornő!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy kefírgombából készült kefírt szabad-e innom szoptatás alatt?
  Erre a gombára tejet kell önteni és kefír lesz belőle.

  Azt is olvastam, hogy kis mennyiségű (közel 0,8 százalék) alkohol keletkezik a kefírgombából készült kefírben. Nem ártok ezzel a babának?

  ERRE GONDOLOK:

  http:⁄⁄kefirgomba.blog.hu⁄2007⁄08⁄10⁄kaukazusi_kefirgomba

  Másik két kislányom 8 és 11 évesek. Ők ihatnak belőle?

  Köszönettel: Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Mónika!
  Nem látom okát, hogy ne igya a kefírt, de súlyos kétségeim vannak a kefír leírt hatásaival kapcsolatban.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! 3 éves kislányom kezelt refluxos és asztmás, illetve hasnyálmirigy alulműködése…

  Tisztelt Doktornő!

  3 éves kislányom kezelt refluxos és asztmás, illetve hasnyálmirigy alulműködése van.
  2 héttel ezelőtt jöttünk haza a kórházból, kétoldali tüdőgyulladással kezelték, szépen rendbejött. ICP-t is néztek nála verejtéktapasszal, de sajnos az nem lett értékelhető. Itthonra kapott Flixotide pipát, napi 2-szer kell használni. Valamiért azonban pár napja újra elkezdett csúnyán köhögni, inkább produktívan. Azért kérdezem Önt, mert pulmunológusunk nem fogad minket, csak a negyedévente kiírt időpontokban...
  Ön szerint ez az asztma miatt lehet vagy nem gyógyult fel teljesen a tüdőgyulladásból?
  Anyósoméknál volt és ott van kutya, macska, meg a ház is elég dohos, a falak penészesek. Lehetséges, hogy pár nap, esetleg pár óra ott lét alatt is elkezd a körülmények miatt köhögni?
  2 testvére is refluxos és allergiás, asztmás, rendszeresen használunk pulmunológiai gyógyszereket és náluk is azt vettem észre, hogy ha a mamánál vannak, köhögve jönnek haza.
  Tudom, nehéz így látatlanban, de remélem, tud megnyugtató tanácsot adni! Köszönettel és tisztelettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Jól gondolja: vizsgálat nélkül nem tudok diagnózist felállítani. Mindegyik lehetőség elképzelhető: a tüdőgyulladás után hosszabb ideig is eltarthat a köhögés, lehet, hogy állatszőr-, atka- vagy pnészgomba-allergia váltja ki, s okozhatja a reflux is. Azt javaslom, ha egy mód van rá, keressenek olyan gondozó orvost, aki nem csak a szokásos kontroll során, hanem panasz esetén is meg tudja vizsgálni kislányát.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt doktornő! 32 éves vagyok, a parlagfű allergiám a szülést követő nyárom jött elő 9…

  Tisztelt doktornő!

  32 éves vagyok, a parlagfű allergiám a szülést követő nyárom jött elő 9 éve, de annyira nem erős, így gyógyszer nélkül is kíbírom a szezont. Viszont minden nyáron egyre erősebb keresztallergiát tapasztalok. Leginkább a sárgadinnyével és a dinnyével kapcsolatban. Tegnap este megettem 4-5 falat sárgadinnyét, és elkezdett bedagadni a torkom, levegőt kaptam rendesen, de éreztem, hogy nehezül, viszketett a torkom és teljesen elment a hangom. CSak reggelre jött vissza. Egyből ittam calciumot meg volt itthon egy kis antinisztaminos gyerek allergia szer, abból vettem be. A torok dagadás leállt, és a viszketés is elmúlt pár órán belül. Azt szeretném kérdezni, hogy ha rendszeresen szednék vmi allergia gyógyszert, pl allegrát vagy claritint, ezek a keresztallergiák is elmúlnának⁄enyhülnének? Ez vajon egyszeri eset volt, vagy innentől kerüljem teljes mértékben a dinnyéket? Kell-e attól tartanom, hogy mástól is torokdagadásos, esetleg légzési nehézségeket okozó keresztallergiám lesz? Ha igen, mit tartsak itthon, ami gyorsan hat?
  Válaszát nagyon köszönön előre is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Ne kísérletezzen tovább a dinnyével! Sajnos előfordulhat, hogy legközelebb súlyosabb tünet alakul ki, melynek megelőzésére nem alkalmas az antihisztamin. Ha esetleg más zöldségtől, gyümölcstől is jelentkezik hasonló tünete, akkor viszont antihisztamint kell bevennie (a kalcium nem jó erre a célra). Nehézlégzés esetén pedig hörgőtágító spray-t kell használni. (Azt tüdőgyógyász javasolhatja.) Ami megfontolandó, az az immunterápia, mely az allergia egyetlen oki kezelése. Javaslom, ezzel kapcsolatban érdeklődjön személyes vizsgálat során allergológiai szakrendelésen, ahol a szakorvos el tudja dönteni, hogy ön alkalmas-e erre a kezelésre, ill. el tudja mondani a kezelés részleteit.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta