A betegek kérdései (6044)

  • Tisztelt doktornő! Arra szeretném megkérni h névszerint ajánljon egy tüdőgyógyászt!mert csak…

    Tisztelt doktornő!

    Arra szeretném megkérni h névszerint ajánljon egy tüdőgyógyászt!mert csak egyet találtam de ő szabadságon van!válaszát előre is köszönöm!tisztelettel Dávid

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Dávid!
    A másik tüdőgyógyász kolléganő beszüntette szakértői tevékenységét. Így marad a szabadságon lévő Unger doktornő.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy számomra igen nagy problémával fordulok Önhöz. Kb 15hónapja kislányom…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy számomra igen nagy problémával fordulok Önhöz.
    Kb 15hónapja kislányom születése után lett ekcémás az ujjam.Sokszor úgy kireped,hogy vérzik is.Először 1 ujjammal kezdődött de azóta 3ujjam lett ilyen és a 2karomon viszketős ekcéma keletkezett.
    Voltam 5 bőrgyógyásznál és a bőrklinikán is.
    kb 10féle krémet használtam: elocom,dermovate,protopic,pimafucor,cetrizin tabletta,3féle kevert krém,fenistil hidrocort (német országból rendeltem)jelenleg pedig egy gyógyszertár által felirt testápolót használok.
    Voltam nőgyógyásznál,fogászaton,fül-orr gégészeten gomba tenyésztésen és a hátamon elvégzett allergia vizsgálaton és minden negativ lett,de a ekcémám csak tovább terjed.Nemtudom milyen allergiavizsgálat volt ez, de nekem furcsa,hogy az is negativ lett.Amikor pl:krumplit puculok fehér viszketős hólyagos lesz az ujjam ami kb 1órára rá elmúlik.
    Ajánlják sokan az élelmiszer allergia vizsgálatot.Érdemes lenne elmennem egy ilyenre?
    Kérem adjon tanácsot hova forduljak!

    Egyébként gumikesztyűt használok takaritáshoz és hypoallergén mosogatószert.

    Köszönettel:Claudia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Claudia!
    Bár mindenki azt gondolja, hogy az ekcéma allergiás betegség, ez nem így van. A betegek jelentős részében nem sikerül kimutatni semmiféle allergént a tünetek hátterében. Azért érdemes elvégezni az ételallergia-tesztet, mert nem gyakran ugyan, de okozhatja élelmiszer is a tüneteket. Ezt a vizsgálatot bőrgyógyászati, allergológiai szakrendeléseken végzik.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Jóestét kivánok,Dr.Kaszó Beáta doktornő!Azzal fordulnék Önhöz , hogy tüdőszűrőn talált árnyék…

    Jóestét kivánok,Dr.Kaszó Beáta doktornő!Azzal fordulnék Önhöz , hogy tüdőszűrőn talált árnyék miatt CT vizsgálatot végeztek, majd megcsinálták a bronchoscopiát, amihez írattak beleegyező nyilatkozatot, utána tüdő biopsziát végeztek, és nem írattak beleegyezőt. És nem készítettek utána ellenőrző mellkasfelvételt ptx kimutatására és most emiatt kellett becsövezni, mivel ptxe lett.Azt szeretném megtudni hogy helyesen jártak el az orvosok?Meg hogy nem e lettek volna kötelesek ptx kimutatásra röntgen felvételt csinálni és, hogy ha igen mennyi időn belül kellett volna ezt elvégezniük? CT vizsgálat során azt állapították meg, hogy rosszindulatú daganatról van szó, és érdekelne, hogy mennyi a valószínűsége, hogy ez valóban így van?arra szeretném megkérni önt,hogy ha valamélyk részére nemtud válaszólni a kérdéseimre akk arra szeretném doktornőt kérni,hogy ha lehetséges akk ajánljon valakit akihez fordúlhatok!előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ahogy bemutatkozásomból is látszik, allergológus és gyermektüdőgyógyász vagyok. Itt a portálon két tüdőgyógyász kollégám is válaszol a kérdésekre. Javaslom, kérdezze őket, mert ők foglalkoznak felnőtt tüdőbetegekkel.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő! Kisfiam öt éves, tavaly májusban folyamatos hörghurutok miatt kivették…

    Tisztelt doktornő!

    Kisfiam öt éves, tavaly májusban folyamatos hörghurutok miatt kivették az orrmanduláját. (Fülével sosincs gond). Azt hittem(ük) ezzel elmúlnak a hörghurutok, de tavaly november óta ismét egyikből ki, másikból be.
    Javulás az eddigiekhez képest, hogy most nem kíséri mindezt magas láz.

    Tavaly november óta már legalább 4 alkalommal kapott antibiotikumot a hörghurutra, tekintettel arra, hogy a köpetőktől (Stodal, Sinupret, Mucopront, Rhinatiol, ACC stb.) nem múltak el a köhögései. (ez a köptetők hatására hurutos köhögés).
    Van, hogy az orra is bedugul, náthás, de váladék nem jön az orrából. Sok esetben (legtöbb esetben) hatástalan volt a Nasivin, Nasopax, Heimpálos orrcsepp, fluimucilos orrcsepp. Ez utóbbiak és a fenti hatástalan köptetők miatt torkollik a dolog mindig antibiotikumba. Ami egy ideig javít is a dolgon.

    Tavaly decemberben életében először a gyerekemnek asztmás köhögése is volt, köhögéskor kissé sípolt kilégzéskor. Ekkor Spiropentet és estére Cetrizint kapott. Ezt kb. 4-5 napig használtuk: nagyon gyorsan hatott is.

    FEbruárban ismét elkezdett köhögni a gyerek, de naponta csak egyet-kettőt. Aztán pár hétre rá többet, kezdődött az egész fent leírt tünetegyüttes, és az én⁄mi látogatásunk a gyerekorvos-orr-fül gégész fronton. Klacid lett belőle legutóbb. Klacid beszedése után a hurut maradt a gyerekben, egy vagy két hét kihagyással azóta is köhög. Múlt hét hétfőn 37.8 volt a hője, orvos meghallgatta, "semmi vészes", köptető. Hétvégére még jobban köhögött (nem asztmásan) ekkor elkezdtem neki adni a Spiropentet. Ma már alig köhögött.

    Mivel úgy gondoltam ez mégsem tartható állapot, ma elvittem pullmonológushoz. Tavaly szeptemberben már voltunk, volt allegiateszt is: nem allergiás semmire.

    A pullmonológus meghallgatta, szerinte sincs szörcsögés vagy ilyesmi, írt fel Ventolint...
    Mondtam neki⁄kérdeztem, hogy az asztmásoknak való, az én fiam pedig nem az... Ebben egyet értett, de véleménye szerint a vírusok, amik megtámadják, beszűkítik a hörgőit, és ez majd kitágítja... Kérdeztem tőle: akkor ma este Ventolint fújjak? Mire ő: próbáljam meg. (?????)
    Kérdeztem tőle, hogy a hörghurut, az hörgőgyulladás, nemdebár? A Ventolin gyulladáscsökkentő? Közölte, hogy nem. (költői volt a kérdésem). Ekkor megkérdeztem tőle, hogy ha megint hörghurutja lesz a gyerekemnek, akkor mitől fog a gyulladás elmúlni? Erre ő ismét belekezdett a "VEntolin a hörgők tágítására szolgál" c. monológba. És elmondta, hogy ha a gyereknek el nem múló köhögési rohamai vannak, vagy sípol, akkor VEntolinozzam. Mire közöltem: hogy a gyerekmnek se egyik, se másik nem szokott lenni, (kivéve egyetlen alkalommal).
    Ó igen: légzésfunkciót is csináltak, aminek az eredménye 71 lett (?) azt mondták az jó. (valóban?) hozzá kell tennem, hogy a gyereknek nem magyarázták el, hogy kapja be a cső végét, iszonyat nagyot fújjon és az orrát sem fogták be... A leletre amit kaptam azt írták rá, hogy légzésfunkció: technikai problémák.

    Kérem adjon tanácsot.... A gyerekem nem allergiás, nem aszthmás. Gyakran vannak hörghurutjai. Az orrmandulái kinn. Azt megállapították, hogy a garatmandulái nagyok, de majd elmúlnak... Három napja volt torokmandula tenyésztésünk: negatív.

    Túl aggódó vagyok, mert havonta a hörghurut normális? Mit adjak neki?
    Nem akarom szerencsétlent folyton nyúzni. Ma két és fél órát ültünk a rendelésen a semmiért!
    Magánorvost nem tudok megfizetni. Én vagyok telhetetlen, vagy tényleg ennyi, amit tenni lehet?

    Köszönettel: egy elfáradt, idegileg kimerült, a gyerekének jót akaró, de úgy tűnik csak nyúzó anyuka: Veronika. Bp., XIX.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Kisgyermekkorban gyakori, hogy az asztmát nem allergia, hanem légúti fertőzés okozza. Az asztma pedig megnyilvánulhat csak köhögésben, zihálás, nehézlégzés nélkül is. A Ventolin valóban hörgőtágító, ha ilyen eredetű a köhögés, akkor alkalmas annak mérséklésére⁄megszüntetésére. Ha ezek a betegségek gyakran ismétlődnek, akkor szóba jön tartós megelőző gyulladáscsökkentő kezelés.
    A légzésfunkciós vizsgálatot ebben az életkorban többnyire nem sikerül elvégezni. A vizsgálat során egyébként nem egy, hanem számos értéket néznek. A 71 % alacsony, de ha technikailag nem megfelelő a vizsgálat, akkor nem is értékelendő.
    Azt javaslom, forduljanak ismét (másik) gyermektüdőgyógyászhoz.
    Aminek még érdemes lenne utánajárni: nincs-e orrmelléküreg-gyulladása kisfiának, hisz az akár hónapokig tartó köhögést is okozhat. (Fül-orr-gégész tudja kideríteni.)
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • kedves doktornö van egy 3 honapos kisfiam tejallergiája van a pepti1 és a fantomaltot eszi de…

    kedves doktornö van egy 3 honapos kisfiam tejallergiája van a pepti1 és a fantomaltot eszi de viszont nagyon sokat kihány az etetések után probáltuk a silacos sűritést de attol is hányt a pregomin tápszert de azt is kihányta nem tápszert hány hanem vizet mikőzben nem iszik folyadékot ez mitől lehet mit javasol mit tegyek

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Próbálja többet büfiztetni kisfiát, az ágy fejvégét pedig emelje meg 10-20 fokkal. Ha nem javul a helyzet, forduljanak gasztroenterológushoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • -kedves doktornö szeretném a tanácsát kikérni van egy 2 ées kislányom akinek nagyon gyakran kőhőg…

    -kedves doktornö szeretném a tanácsát kikérni van egy 2 ées kislányom akinek nagyon gyakran kőhőg felszedi az antibiotikumot egy hétig jo aztán megint elkezd szárazon kőhőgni 4 szer volt neki tüdógyuladása és 5 szőr volt bronhititisze amikor korházba is feküdtünk mit tegyer akárhogy vigyázok rá akkoris lebetegedik legalább egy honapba egyszer de ameddig nem volt egy éves hetente szedett antibiotikumot a kőhőgése miatt mit tegyek kőszőnőm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Azt javaslom, forduljanak személyesen gyermektüdőgyógyászhoz az eddigi röntgenfelvételekkel, kórházi zárójelentésekkel.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktorno! Kisfiam 1 eves, tegnap ota Augementinnel kezeljuk a torokgyulladasat. Mar…

    Kedves doktorno!

    Kisfiam 1 eves, tegnap ota Augementinnel kezeljuk a torokgyulladasat.
    Mar a masodik adag utan (12 orankent 3 ml irtak elo), apro piros kiutesek jelentek meg a nyaka koren. Ma reggel a mellkasan es hatan is voltak mar.
    Kezeloorvosa szerint folytatni kell az Augmentin adagolast, napi 2*2 ml Aeriust adagolva.

    Kerdesem a kovetekezo lenne? Rendjen van ez igy? Tenyleg nem gond tovabb adagolni az antibiotikumot az allergias reakcio mellett? Nem lehetseges hogy ex sulyosbodni fog?

    Valaszat nagyon koszonom.

    Tisztelettel,
    Eva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Éva!
    Nagyon kicsi annak az esélye, hogy a kiütések az Augmentintől lennének. Sokkal valószínűbb, hogy a bőrtünetek a torokgyulladást előidéző kórokozó miatt alakultak ki.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktorno! Egy kivizsgalas soran, 3 eves es 2 honapos kisfiamnal a verkep egyik eredmenyekent…

    Tisztelt doktorno! Egy kivizsgalas soran, 3 eves es 2 honapos kisfiamnal a verkep egyik eredmenyekent a Monocita szam eleg magas lett, pontosabban, 1.17. A referencia ertek a normal tartomanyban pedig 0.3 - 1 mii⁄µL. A szerum vas szint is magas, 92. A referencia ertek normal tartomanyban pedig 29 - 91 mii⁄µL. Minden mas ertek normalis, a hatarerteken belul van. A vervetel elott 1 hettel a gyereknek 2-3 napig laza volt es folyt az orra, ezert otthon kezeltuk. Kerdesem az lenne, hogy mindez okozhatja ezeknek a verkepeknek a megemelkedeset vagy ez inkabb masra utal? Valaszat elore koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ezek az értékek minimális eltérést mutatnak. Nem kell vele foglalkozni!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornö! Irtam meg egy hete onnek kifiamnak tudogyulladasa volt es egy het mulva is…

    Kedves doktornö!
    Irtam meg egy hete onnek kifiamnak tudogyulladasa volt es egy het mulva is pozitiv volt a rongen.Kapott utanna meg azitromicint 4 napja fejetuk be a gyogyszerszedest most meg kezdett folyni az orra es egy picit reketes a hangja.Maradhatotte kikezeltlen a tudogyulladas ,vagy egy ujabb virozis.
    Milyen gyogyszert adhatok ,folytassuk meg 3 nap azitromicinnel?
    Jelenleg C-vit es Biotixet kap.
    Valaszat koszonom.Hajni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Hajni!
    Leírása alapján legvalószínűbb, hogy kisfiának felső légúti vírusfertőzése van, de vizsgálat nélkül ezt nem lehet biztosra mondani.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • A tesóm nagyon hörög és köhög nem tudunk semmit sem csinálni kérem írjon vissza!Nem tud aludni…

    A tesóm nagyon hörög és köhög nem tudunk semmit sem csinálni kérem írjon vissza!Nem tud aludni mert lehet hogy aszmás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ez az a helyzet, amikor elkerülhetetlen az orvosi vizsgálat. Forduljanak háziorvosukhoz! Ha ő szükségesnek tartja, szakorvoshoz fogja küldeni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • KEDVES DOKTORNŐ! TÖBB HELYEN IS OLVASTAM, HOGY EGY BABÁNAK A NAPI MINIMUM FOLYADÉKSZÜKSÉGLETE…

    KEDVES DOKTORNŐ!

    TÖBB HELYEN IS OLVASTAM, HOGY EGY BABÁNAK A NAPI MINIMUM FOLYADÉKSZÜKSÉGLETE 120 ML⁄KG.
    HA KEVESEBBET ESZIK Akkor az baj?
    NEM SZÁRAD KI?
    3 hónapos a kislányom és 4,9 kg. 2550 grammal született.
    Egyszerűen üvölt, ha ennie kell, teát se mindig akar enni. tegnap is csak 570 mg tejet ivott és még nagynehezen 80 mg teát. AGGÓDOM, HOGY HA NINCS MEG EZ A MINIMUM FOLYADÉKADAGJA GOND LESZ.

    KÖSZÖNETTEL

    MÓNIKA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Mónika!
    Ha kiszámolja, hogy 4,9 kg-ra számítva ez mennyi, azt kapja, hogy 588 ml. Kislánya tehát megkapta a szükséges folyadékot. A 120 ml egyébként egy átlag, attól lehet eltérés normál esetben is. A csak szopós babának, ha nincs láza, hasmenése, nem hány, elég az anyatejjel bevitt folyadékmennyiség.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • 2332-es szám alatt az lenne a kérdésem, hogy mit jelent az a dyskenesis mert két éve többé kevésbé…

    2332-es szám alatt az lenne a kérdésem, hogy mit jelent az a dyskenesis mert két éve többé kevésbé folyamatosan köhögök.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A diszkinézia mozgási zavart okoz. Hogy önnél mi okozhatja, azt a vizsgálatot végző orvostól kellene megkérdeznie.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Mit jelent az alábbi lelet: Bronchofiberoscopia: A hangszalagok az epiglottis nyálkahártyája…

    Mit jelent az alábbi lelet:

    Bronchofiberoscopia: A hangszalagok az epiglottis nyálkahártyája odemas gyulladt, a trachea lumene szabad, köhögésre a pars membranaceaja a trachea lumenét csaknem teljesen elzárja 8 dyscinesis ) a bifurcatoos carina kp. állásban éles mobilis a hörgők nyálkahártyája oedemas gyulladr. Mk. főhörgökben szintén dyscinesisre utalo elváltozás állapitható meg.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Mi a kérdés?

  • Üdvözlöm! Napok óta kisebb nyomást érzek a bordám alatt nagyobb levegővétel esetén pl. Ma…

    Üdvözlöm!

    Napok óta kisebb nyomást érzek a bordám alatt nagyobb levegővétel esetén pl. Ma reggel hátul a bal lapockámnál éreztem, de ezek kis nyomások, tehát nem feszélyez mozgásban, stb. Nagyon megijedtem, hogy nehogy légembolia vagy hasonló legyen. Múlt héten vettek tőlem vért, akkor a bal karomban félreszúrtak,és a jobból tudott venni. Ez Ön szerint okozhat ilyet?? Mondjuk pánikbeteg is vagyok, és bepánikolok rendesen. Minden leletem (EKG, vérvétel, véralvadás vizsgálat) negatív lett, nem voltam repülőúton sem ami miatt ez kialakulhat, de amikor idegesebb vagyok, akkor köhögök, és olvastam hogy az erőltetett köhögés is okozhat légemboliát. Ön szerint van ok aggodalomra, vagy egyszerűen csak elterljem el a gondolataimat, elvégre minden embernek van idő,amikor fáj ez-az, nem kell pánikba esni...
    Köszönettel!
    B

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves B.!
    Biztosan nem légembóliája van. Ha a mellkasi nyomásérzés nem múlik el, forduljon személyesen tüdőgyógyászhoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • 2327 es voltam. Tisztelt doktornő. Nem köhögtem fel az ételt de a jobb mellkasomban érzem…

    2327 es voltam.

    Tisztelt doktornő.

    Nem köhögtem fel az ételt de a jobb mellkasomban érzem mintha ott lenne. nem veszem nehezen a levegőt, amikor nyelek akkor is érzem. Köhögésre ingert érzek. Megfulladhatok tőle? Eljuthat a tüdömbe?Nagyon meg vagyok ijedve és még 2 nap van hétfőig.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ezzel ne várjon hétfőig!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy gyermekem 2hete szedi az AERIUS gyógyszert és…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném megkérdezni,hogy gyermekem 2hete szedi az AERIUS gyógyszert és azóta alig van hangja és rekedt ez lehet a gyógyszertől????Válaszát előre is köszönöm.Viktória

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Viktória!
    Nem.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Kislányom 3 hónapos és csak anyatejet kap. Azt szeretném megkérdezni, hogy…

    Kedves Doktornő!

    Kislányom 3 hónapos és csak anyatejet kap. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha én beteg vagyok, akkor elkaphatja a betegséget? Sajnos nygyon gyengének érzem magam, keserű a szám és fáj a fejem.
    Nagyon aggódom emiatt, mert kislányomnak születési tüdőgyulladása volt.

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Mónika!
    Az anya-gyermek kontaktus olyan szoros, hogy megvan az esélye, hogy kislánya elkapja a betegséget.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap éjjel félrenyeltem egy virsli darabot...elkezdtem nagyon hevesen…

    Tisztelt Doktornő!

    Tegnap éjjel félrenyeltem egy virsli darabot...elkezdtem nagyon hevesen köhögni, de nem jött fel. Még mindig ugy érzem mintha ugyan ott lenne...
    Szoritó érzést érzek a mellkasomban, még mindig köhögök, nem hörgök, és nem veszem hangosan a levegőt se csak érzem hogy mintha ott lenne még.
    Be ragad az étel valahova?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ha biztosan nem köhögte ki az ételt, akkor azt el kell távolítani hörgőtükrözés során.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornő! Gyermekkori asztmám van, ami állandóan előjön. Hallottam olyat, van olyan…

    Kedves doktornő!

    Gyermekkori asztmám van, ami állandóan előjön.
    Hallottam olyat, van olyan akinek az asztma miatt hatósági igazolványt adott ki a Magyar Államkincstár. Ezzel pl:. ingyenes utazás jár.
    Kérdésem: Én már huszonéves vagyok, szeretnék egy ilyen igazolványt és a rendeletszámot szeretném megtudni, hogy lehet elinditani ezt a kérelmet!
    Kiskoromban senki nem hivta fel a figyelmünket erre a lehetőségre.
    Pedig éjszakákat fulladoztam anyám a mentőt akart hivni.
    Tehát a kérdésem az lenne, hogy milyen rendelet szám alapján lehet ezt a hatósági igazolványt kérni a magyar álam kincstrától és mi amehete!
    Előre is köszönöm válaszát.

    ui:. pl. találoztam olyannal akinek tejcukorérzékenységre van ilyen igazolványa.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Emelt családi pótlékot és az ezzel járó kedvezményt 18 év alattiak igényelhetnek.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelet doktornő! Az a kérdésem,hogy szoptatás alatt(6hónapos kisfiú)szedhetem az Aerius 5mg-os…

    Tisztelet doktornő!
    Az a kérdésem,hogy szoptatás alatt(6hónapos kisfiú)szedhetem az Aerius 5mg-os allergia ellenes gyógyszert?(ÉJSZAKA IS SZOPIZIK)
    Lehet,hogy buta kérdés,de érdekelne,hogy ha a gyerek is allergiás lenne,az anya szoptatás útján is juttathatna a gyermek szervezetébe a gyógyszerből,olyan mértékben,hogy az gyógyító hatással bírjon?Ez azért merült fel bennem,mert amikor a kicsi náthás,mindig Fenistil cseppet ír a doktornéninkHa én szednék ez alatt tablettát ,akkor nem lenne túl sok a kettő együtt a gyermeknek?Vagy lehetséges az,hogy a gyerek allergiás tünetei is enyhűlnének Fenistil nélkül is?Köszönettel:Rami

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Rami!
    Lehetőség szerint mellőzze az Aerius szedését, inkább helyi szereket (orrspray-t használjon)! A csecsemő kezelésére nem alkalmas az a módszer, hogy az anyatejen keresztül jutassuk be a szükséges gyógyszert. Az Aerius adása 1 év fölött javasolt.
    Nagy valószínűséggel kisfia náthás panaszai nem allergiás eredetűek, ezért a Fenistilt feleslegesen kapja.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta