A betegek kérdései (6090)

 • Kedves Doktornő! köszönöm gyors válaszát. Hogy lehet kideríteni, ha nincs tünete mint pl.…

  Kedves Doktornő!

  köszönöm gyors válaszát.
  Hogy lehet kideríteni, ha nincs tünete mint pl. köhögés hogy félrenyelt? ha elviszem háziorvoshoz és meghallgatja akkor így észrelehet venni? vagy ennek a módja csak a tükrözés?
  Illetve a tüdőgyulladásnak ilyenkor is olyan tünetei vannak mint a láz és köhögés?
  Elnézését kérem hogy ennyit kérdezek, de ha most bemegyek vele az ügyeletre elhajtanak, mert sajnos nálunk a vidéki ügyeleten ritka az amikor úgy fogadják az ember ahogy kellene.

  segítségét köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Csilla!
  Biztonsággal csak hörgőtükrözéssel lehet eldönteni, hogy van-e idegentest a hörgőkben.
  A félrenyelés miatt kialakuló tüdőgyulladás ugyanolyan tünetekkel jár, mint egyéb esetekben, de csak később jelentkeznek a tünetek.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktor Nő!

  Két és fél éves kisfiam ma nyers sárgarépát evett. Kicsit félrenyelt, kicsit köhögött, azóta sem.
  Kérdésem az lenne, hogy ha rossz helyre került volna a falat, annak lennének tünetei?
  volt hogy már félrenyelt, és a doktornő azt mondta, figyeljem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Csilla!
  A félrenyelés köhögéssel jár közvetlenül a félrenyelés után, de az is előfordulhat, hogy megszűnik a köhögés és csak később jelentkeznek tünetek (köhögés, nehézlégzés). Ha… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Férjemnél 10 napja kezdődött hányás hasmenés, kb 3-4 nap alatt helyrejött.…

  Tisztelt Doktornő!
  Férjemnél 10 napja kezdődött hányás hasmenés, kb 3-4 nap alatt helyrejött. Majd a kisfiamnál jött ki, nála kimutatták a rotát. Szombat éjjel kezdődött, vasárnap kórház, és tegnap délután kiengedtek, minket. itthon itt a 11 hós kislányom akit szoptatok, de a kórházi idő alatt ő itthon volt én meg bent a fiúval. Tegnap este már nekem is hányingerem volt (de már lehet pszichés), és ma is, de a kislánynál most fél órája volt lazább széklet semmi más( egyenlőre). Jelenleg áttörölgettem amit csak tudok, Ultra solos vízzel, játéktól a kilincsig, és azzal is mosunk kezet. Mit tehetek még, és mennyi idő alatt jön ki ha ez a széklet amiatt volt lazább. Máskor kemény a széklete, ez most egyértelműen más, és a vizelete is másabb erősebb. amennyiben kijön rajta? az "mikorra várható"? mikor tudhatom, hogy már biztos nem, lesz tünet? Egyáltalán lezajlódhat tünetmentesen? Folyamatosan kapja az anyatejet, minimum napi 4-5 alkalommal, igaz 70-120 gramm között lehet a mennyiség ( a fejésekből kiindulva mondom), plusz napi két normafloret iszunk mindketten. A kisfiú mamáéknál van biztos ami biztos, mert még mindig bágyadt. Másik kérdésem mennyi idő múlva jön helyre az étvágya? És visszakaphatja e ha mi is megbetegszünk?
  Nagyon aggódok, várom válaszát.
  Tisztelettel EMESE

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Emese!
  Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát. A helyzet az, hogy ha nem muszáj, nem akarom kitenni…

  Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát. A helyzet az, hogy ha nem muszáj, nem akarom kitenni kellemetlen kezeléseknek. Ön szerint mire számíthatunk a fül-orr-gégészeten?

  Kovács Adél

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Adél!
  A fül-orr-gégészeten nem kell kellemetlen beavatkozásra számítani. Ahhoz viszont, hogy kiderüljön, mi okozza kislánya tüneteit, vizsgálatokat kell végezni. A teendőket a vizsgálatok eredménye határozza mag.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! 7 éves kislányom március végén megfázott. Igazából nem folyt az orra sem, láza…

  Kedves Doktornő!
  7 éves kislányom március végén megfázott. Igazából nem folyt az orra sem, láza nem volt,csak elég csúnyán köhögött(száraz, irritáló), ami nem akart felszakadni. mivel a házi praktikákkal nem mentünk semmire(és az éjszakák si folyamatos köhögéssel teltek), elmentünk orvoshoz, aki felírt egy adag antibiotikumot. Ezt beszedte, lámpáztunk, a köhögés, talán azt mondhatom, emgszűnt, de egy kis krákogásszerű dolog visszamaradt, ami hol erősebb, hol gyengébb volt. Ezzel a tünettel kb. 2 hét múlva visszavittem, akkor az orvosa nem látott rajta semmit, felvettette az allergia lehetőségét, és felírt Zyrtecet, hogy esténként 1⁄2 szemet szedjünk. Ennek hatását nem igazán láttuk, krákogás maradt. Húsvét előtt ismét megfázott, akkor eléggé taknyos lett, fürült az orra rendesen(sárga váladék), a krágogás ismét erős köhögésbe ment át. De mivel más tünet(láz , egyéb) nem volt, és a tavaszi szünetben is megszűnt a lámpázás hatására az orrfolyás, nem voltunk orvosnál. Szünet után a köhögés ismét visszajött, elég erősen, akkor elvittem orvoshoz ismét. Mellkas-és arcröntgenre küldött, lelet a következő:
  "A rekesz normál helyzetű, sima szélű.Sinusok szabadok. a kisrés jelzett. A tüdőkben parenchymas árnyék nem látható. A kp.vérbő hilusok környezetében bal oldali túlsúllyal fokozott a peribronchialis rajzolat. Szabélyos középárnyék.

  A sinus frontálisan nem pneumatisalt. A sin. max.nyh-jajobb oldalon kp.fokban, bal oldalonjelentúősen megvastagodott."
  Doktornő azt modta, van egy enyhe arcüreg gyulladása, lámpázzunk, ill. írt fel Dalacint. Lámpáztunk folyamatosan, napi 3x, ma beszedte az utolsó gyógyszert, és de a köhögés- bár nem olyan erősen, mint korábban- nem múlt el, és a krákogás is maradt(a gyerek azt mondja, úgy érzi, valami le van tapadva a torkára). Sajnos a több napi lámpázásnak nem volt eredménye(pedig orrcseppel is kombináltuk), nem ürült semmi az orrából.
  Most tanácstalan vagyok, vigyem-e vissza az orvoshoz, vagy legyek egy kicsit türelmes, mert saját tapasztalatból tudom, ezek az irritáló köhögések elég makacsak és kiartóak(én sajnos szilveszterben kaptam el valamit, azóta a köhögés megvan, pedig gyúgyert is szedtem, megjártam már én is a röntgent, ami "természetesen" negatív volt).

  Nagyon köszönöm, hogy meghallgatott, és várom válaszát.
  Üdvözlettel:

  Kovács Adél.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Adél!
  Ha kislánya tüdeje fölött semmi kórosat nem hall a háziorvos, azt javaslom, forduljanak személyesen fül-orr-gégészhez. Az orrmelléküreg-gyulladás egyébként nagyon elhúzódhat; valószínűleg további kezelésre lesz szükség. Ha felmerül allergia lehetősége, a fül-orr-gégész biztosan allergiavizsgálatot javasol.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Kislányom 3,5 hónapos és 5200 gramm. 2550 grammal…

  Kedves Doktornő!

  A segítségét szeretném kérni. Kislányom 3,5 hónapos és 5200 gramm. 2550 grammal született 3 héttel előbb.SAJNOS TÜDŐGYULLADÁSSAL SZÜLETETT.
  Amikor hazahoztuk a kórházból simán megevett napi 500 grammot. AKKOR 2 ÓRÁNKÉNT EVETT, ÍGY ÖSSZESEN NAPI 12-SZER.
  AZTÁN EGY HÓNAPOS KORÁBAN HÁNYT ÉS NEM AKART ENNI. AZÓTA 3 ÓRÁNKÉNT ESZIK GYEREKORVOSUNK JAVASLATÁRA.
  MOST 90-100-AKAT ESZIK EGY ALKALOMMAL. CSAK ANYATEJET KAP. NEM ÉRTEM MIÉRT NEM AKAR TÖBBET ENNI. EGYSZERŰEN SZÍVJA EGYSZER-KÉTSZER ÉS KISZEDI A SZÁJÁBÓL A CICIT. AZTÁN MEGINT SZÍV ÉS MEGINT KIKÖPI ÉS ÍGY TOVÁBB. TEJEM VAN, MERT FOLYIK A NYAKÁBA ÉS SPRICCEL, MIKOR KIVESZI A SZÁJÁBÓL.NAGY NEHEZEN MEGESZIK EGY NAP 600-AT. EGYSZERŰEN NEM TUD TÖBBET MEGENNI. MÚLT HÓNAPBAN 630 GRAMMOT HÍZOTT.
  NEM TUDOM MI TÉVŐ LEGYEK. MIT TETSZIK JAVASOLNI? MEGOLDÁS LENNE ESETLEG A 4 ÓRÁNKÉNTI ETETÉS? NAPI HÁNYSZOR ETESSEM,
  ÉJSZAKA MÁR NEM ESZIK. ESZTE 11-KOR ESZIK UTOLJÁRA, DE EKKOR IS RENDSZERESEN KB 30-40-ET, AZTÁN REGGEL 6-KOR ÉN ÉBRESZTEM FEL ENNI.

  KÖSZÖNETTEL EGY AGGÓDÓ ANYUKA

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Két hete mecsípett egy kullancs a felkarom, még nem szívta meg magt mikor…

  Tisztelt Doktornő!
  Két hete mecsípett egy kullancs a felkarom, még nem szívta meg magt mikor sikerült észrevennem, csipesszel elm is tudtam távolítnai egy gombostűfejnyi volt. Aztán bepirosodott és viszketett. jelenleg 3 mm nagyságú piros pont van a helyén és viszket. Mi lehet az oka?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Ez helyi reakció, esetleg egy minimális fertőzéssel.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő,
  ovodás kislányom mult hét hétfőn benáthásodott - vizes orrfolyás, rengeteg tösszögés, másnap enyhe hőemelkedés, harmadik naptól elég sűrű fehér orrvaládékot szivunk le naponta többször is. Az orrdugulás és a sürü orrváladék képződés azóta is tart - de most már azt vettem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Juci!
  Nem számít hosszú időnek ez a néhány nap. Ha mégsem akar szűnni, illetve visszatér a hőemelkedés⁄láz, esetleg köhögés jelentkezik, mutassa meg kisfiát háziorvosuknak. Kisfia… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudni hogy a kislányom 3 éves kora óta szedi a Xyzal gyógyszert…

  Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudni hogy a kislányom 3 éves kora óta szedi a Xyzal gyógyszert és túlsúlyos hogy ennek a gyógyszernek van -e ilyen mellékhatása hogy súlynövekedést okoz?? Ha igen van-e más megoldás az allergia kezelésre? Por-atka fehér üröm allergiája van. Előre is köszönöm!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  A Xyzalnak nincs ilyen mellékhatása. Atkaallergiában el kell végezni az atkátlanítást.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • T Doktornő! kislányom 14 hónapos, még nem kapott csokit,kakaót, tojásfehérjét, tejet, gombát.…

  T Doktornő!
  kislányom 14 hónapos, még nem kapott csokit,kakaót, tojásfehérjét, tejet, gombát. mikre figyeljek még?
  -milyen kortól adható a gyermeknek csoki, ill.kakaó. az esetleges allergiák miatt. hallottam, hogy mandula, mogyoró származékok lehetnek ezekben, ezért kérdezem.
  és ha esetleg allergiás lenne valamire amit elöször kap, mire figyeljek, börkiütések, vagy esetleg nehézlégzés is elöfordulhat egyes allergiáknál.
  mit tegyek ilyenkor? köszönettel: niki

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Niki!
  Ha nincs allergiás a családban, akkor nem kell késleltetni az élelmiszerek adását. Az ételallergia okozhat hasi, bőr- és légúti tünetet is. Ezek akkor jelentkezhetnek, ha már többször kapta a gyerek az adott ételt. Ha ez előfordul, mutassa meg kislányát háziorvosuknak!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tiszteletem Doktornő!
  Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy szombat estére két kiütés jelentkezett a csípőm bal oldalán kb 2cm és a bal hónom alatt ez is kb ekkora, vasárnap reggelre nem lett több, majd vasárnap este felé vettem észre hogy újabbak jelentek meg bal váll,és bicepszen,egy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Bekenheti a kiütéseket Fenistil géllel. Ha több kiütés jelenne meg, szedhet antihisztamint (számos fajtájuk kapható recept nélkül). Kivizsgálás akkor javasolt, ha elhúzódóan… Még több

 • Tisztelt Doktornő!

  Kislányom 22 hónapos, asztmás beteg, 2 hét múlva küldik allergia tesztre, mert laktóz érzékeny, kiütést kapott a tojástól, és 1 hete folyamatosan tüsszög, folyik az orra. Ma délután összeragadt a szeme, sárgás zöld váladék jön neki mindkét szeméből. Orvoshoz… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Próbálja a kamillát, s ha nem romlik a helyzet, várhat hétfőig.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktor Nő! A mai nap vonattal utaztam haza, és fél óra elteltével vettem észre, hogy…

  Kedves Doktor Nő!

  A mai nap vonattal utaztam haza, és fél óra elteltével vettem észre, hogy az idős nő, aki mellettem lévő ülésen ült, véreset köhög (zsebkendőbe).

  Én ezután eléggé megijedtem, és átültem egy másik kocsiba.Azóta viszont nagyon nyugtalan vagyok, hogy elkaphattam-e valami komoly betegséget (mert gondolom ez komoly betegség tünete lehet).

  Doktor Nő szerint van arra esély, hogy megfertőződhettem valamivel?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Kinga (20)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kinga!
  Vérköpést nem csak fertőző betegség okozhat. Ha mégis az okozta az idős hölgy vérköpését, ha nem tartózkodott vele hosszú ideig egy légtérben, nagyon kicsi az esélye, hogy elkapta.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelet Doktórnő!!!12éves lányom himlős és az orvos irt neki ecsetelőt Sol Merbromint!!!Megdagadt…

  Tisztelet Doktórnő!!!12éves lányom himlős és az orvos irt neki ecsetelőt Sol Merbromint!!!Megdagadt tőle a nyakán meg pár helyen!!!!Allergiás lenne rá?Köszönöm kérdését ibolyka81

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Ibolyka81!
  Látatlanban nem tudom megmondani. Mindenesetre ne kenje a kiütéseket vele.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • tisztelt doktornő, 3 éves kislányomnak gyakran van cérnagiliszta fertőzése, évente 2-3szor…

  tisztelt doktornő,
  3 éves kislányomnak gyakran van cérnagiliszta fertőzése, évente 2-3szor is...mint ahogy most is. Volt itthon Vermox tablettám, adtam be neki egyet...elég ez az egy szem, vagy meg kell ismételni? Zizi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Zizi!
  Én a Vermoxot a következőképpen szoktam javasolni: 3 napig 1x1 tabl., majd 2 hét múlva ismétlés.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt doktorno! Kerdesem egy adott gyogyszerrel kapcsolatos, amit a tudogyogyasz irt fel…

  Tisztelt doktorno!
  Kerdesem egy adott gyogyszerrel kapcsolatos, amit a tudogyogyasz irt fel a 3 eves kisfiamnak. Meg irtam Onnek az ejszakai kohogorohamokrol, amelyek altalaban egy-egy hules utan lepnek fel. Erre irta ki orvosunk az Ipravent sprayt. Lehet, hogy magyarorszagon nem ez a megnevezese, ipratropium bromidrol van szo. Erdekelne, hogy ezt a fajta kezelest mikor kell alkalmazni, kizarolag a roham eseten vagy megelozeskeppen is....Koszonom valaszat

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Az ipratropium egy hörgőtágító. Roham esetén használandó.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktorno, a kislanyom jelenleg 2 eves. Jelenleg Hal’ Istennek egeszseges. Viszont…

  Kedves Doktorno,

  a kislanyom jelenleg 2 eves. Jelenleg Hal’ Istennek egeszseges.

  Viszont van a barataink kozott egy vele egykoru kisfiu, aki mar kb. 3 honapja kohog (az anyukaja azt mondta az elejen, hogy reggelente annyira kohogott hogy sokszor hanyt is). Annak idejen vitte orvoshoz is, aki azt mondta hogy a tudeje tiszta a gyereknek. Viszont a kohoges megmaradt mostanaig is (szaraz kohoges). Tehat 3 honapja tart ez a dolog.

  A gyerek anyukaja allandoan kerdezi tolunk, hogy mikor talalkozhatunk (mert mar regota nem lattuk egymast). Azt szeretnem kerdezni a Doktornotol, hogy veszelyt jelentene ez a kislanyom szamara? Vagy pedig ennyi ido utan (barmi miatt lenne is), a kohoges nem ragalyos....

  Halas koszonettel,
  Edith

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Attól függ, mi okozza a köhögést. Ahhoz pedig orvosi vizsgálat (fül-orr-gégészeti⁄tüdőgyógyászati⁄gasztroenterológiai) szükséges.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Van egy két és féléves kislányom és egy év 4 hónap leforgása alatt 3 alkalommal volt tüdőgyulladásba.Minden alkalommal hüléssel kezdődött és pár nap alatt tüdőgyulladása volt. A harmadik tüdőgyulladás után allergiára,asztmára gyanakszanak ezért 3 hónapos gyógyszeres kezelést… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Az asztma nem feltétlenül jár nehézlégzéssel. Előfordul, hogy az asztmára jellemző hörgőgörcs csak köhögésben nyilvánul meg.
  Allergiavizsgálatot lehet végezni.Még több

 • Tisztelt Doktornő! (javítom a tegnapi levelemet)

  Kisfiam születése óta beteges. Most két éves.Három hónapos kora ót szinte rendszeresen, kb 6 hetente beteg. felső légúti megbetegedések, nátha, köhögés stb.Kaptunk már mindenféle készüléket, spray-ket. most vért vettek tőle, ami… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Az "A" tipusú immunglobulin a nyálkahártyák védelmében játszik szerepet. Ha alacsonyabb az értéke, a gyermek hajlamosabb gyomor-bélrendszeri, ill. légúti fertőzésekre.… Még több

 • T. Doktornő! Keloidos hegre szeretnék szilikon tartalmú kenőcsöt használni, de hallottam róla,…

  T. Doktornő!
  Keloidos hegre szeretnék szilikon tartalmú kenőcsöt használni, de hallottam róla, hogy van egyfajta szilikon allergia némely4knél, és súlyos reakciót is kiválthat. Ezek a krémek okozhatnak ilyesmit, vagy nem?
  Köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Erika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Erika!
  Azt javaslom, kérdezzen meg bőrgyógyászt vagy olyan sebészt, aki használja a kenőcsöt, mert nekem nincs ezzel kapcsolatban tapasztalatom.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta