A betegek kérdései (6054)

  • Tisztelt Doktornő!
    A kisfiam 5.5 hónapos.Sajnos (minden próbálkozásom ellenére )nem lett anyatejes.November 22.-én megállapították,hogy elkapta RSV nevű vírust ami tüdőgyuladást okozott;be fulladt.Azóta is használjuk a Ventoline és Flixotide(persze a gyerek orvos tanácsa szerint adagolva).Ez… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Érdemes lenne másik tejmentes tápszert kipróbálni. A babáknak nem egyforma az ízlésük.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Nekem olyan problémám van hogy kiderült hogy refluxom, van és elkezdtem a…

    Kedves Doktornő!

    Nekem olyan problémám van hogy kiderült hogy refluxom, van és elkezdtem a kezelést már voltam orvosnál aki savlekötőt írt fel, illetve keményen diétázok.
    AZ egyik szemem sűrűn kipirosodik, főleg mikor kimegyek a szabad levegőre, de furcsa mert ha kifújom az orromat, akkor javul illetve megszűnik a kötőhártya irritációja, elvileg nincs allergiám, mert voltam bőrpróbán.Fül-orr gégészeten voltam többször még mielőtt kiderült hogy refluxom van, arckoponya ct- alapján is teljesen rendbe volt minden.
    Kérdésem az lenne hogy a reflux okozta orrdugulás, orrfolyás, válthatja ki ezeket a szemtüneteket vagy esetleg mégis csak allergia is lehet a dologba, csak éppen a bőrpróba nem mutatta ki?
    Kiszeretném kérni a véleményét és tanácsát!
    Válaszát köszönöm szépen.
    Üdv: József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves József!
    Tünetei nem utalnak allergiás kötőhártya-gyulladásra. Javaslom, panaszával forduljon szemész szakorvoshoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Dr nő aval a kêrdésel fórdulok önnhöz férjem 55 éves októberben nagyon súlyos tüdőgyulladása…

    Tisztelt Dr nő aval a kêrdésel fórdulok önnhöz férjem 55 éves októberben nagyon súlyos tüdőgyulladása volt 3hétig volt a kórházba tüdőtukrözése us volt volt kontrolon minden rendben talált a dr de még mindig Fàj neki a jobb oldali tüdeje főleg ha levegőt vesz és csak úgy is szokot neki fájni meg mikor nêha ha mozog mitől lehet még mindig??? Egyszer voltunk nem rég az ügyeleten ott meghalgaták neki aszt mondta a doki minden oké de mégis mitől lehet még mindig válaszát köszönöm szandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Szandra!
    Kérdésére csak alapos vizsgálat után lehet válaszolni. Lehet újabb betegség, a régi maradványa, mozgásszervi betegség jele. Azt javaslom, férje menjen el tüdőgyógyászhoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Azt szeretném kérdezni mitöl alakuhat ki doktornö ojan köhöghés mind a kutya ugatás vagy szamár…

    Azt szeretném kérdezni mitöl alakuhat ki doktornö ojan köhöghés mind a kutya ugatás vagy szamár köhögés.Elég egy kis nátha vagy meg fázaás mindjárt elöjön és akár két tejes hetig vagy töb idegjig is eltarthat , meléjön még hogy feljönek a torokból nyáladékok slajmok amik csunya sárgák enyhén véresek is Kérém doktornö válaszojon nekem .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Az ugató köhögés a gége környékének többnyire vírus okozta fertőzése miatt szokott jelentkezni. Ha gyakran ismétlődik, érdemes fül-orr-gégészeti vizsgálatot végeztetni. A köhögés okát fül-orr-gégész vagy tüdőgyógyász tudja megállapítani. Vizsgálat szükséges!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! 3,5 éves kislányom asztmájára és poratka allergiájára Flixotide-ot és Aerius…

    Tisztelt Doktornő!
    3,5 éves kislányom asztmájára és poratka allergiájára Flixotide-ot és Aerius szirupot szed. Bronchowaxom kúrát kapott, Salvussal inhalálunk rendszeresen, vitamint kap, változatosan próbálom táplálni. Az IgB-je alacsonyabb kicsit.
    Sajnos ősz óta igen gyakran beteg, már kórházban is voltunk kétszer tüdőgyulladás és asztmás roham miatt. Három éves koráig tejfehérje-allergia gyanú miatt tejmentesen tápláltam (ezt az allergiát vér- és székletvizsgálat nem mutatta, de a tej elhagyásával hígabb széklete és éjszakai felsírásai elmúltak). Hároméves korától allergológus javaslatára apránként visszavezettük a tejet, az említett tünetek nem jelentkeznek azóta sem. Viszont a sorozatos felsőléguti fertőzések miatt háziorvosunk felvetette, hogy vonjam meg a tejet ismét,hátha ettől kevesebb lesz az asztmás roham. Az allergológus szerint viszont ez nem szükséges. A lányom nagyon szereti a tejtermékeket, és mivel elég vékony gyerek, szívesen adom neki a túrót, sajtot (tehéntejet nem iszik).
    Én mindkét orvosunkban megbízom, így nem tudok állást foglalni. Ön szerint érdemes visszatérni a tejmentes táplálásra a kevesebb betegség érdekében?
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Szerintem érdemes lenne megpróbálni a diétát.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Dr. Nő!


    Kislányom 9 éves. Lisztérzèkeny, ill.veleszületett IgA hiányos.
    Nem volt idáig különösebben beteges, sőt, gyakorlatilag alig alig. Azonban tavaly szeptemberben hörgőgyulladasa volt, amire Sumamed -et kapott, meg is gyógyult. Decemberben újra előjött… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Az IgA-hiány sajnos szinte törvényszerűen együtt jár a gyakori légúti fertőzésekkel, hisz ennek az immunglobulinnak a feladata a nyálkahártyák védelme.
    Üdvözlettel:

  • Tisztelt Doktornő. 2,5 kisfiam több hete rekedt.De nem folyamatosan hanem néha néha mondat…

    Tisztelt Doktornő.
    2,5 kisfiam több hete rekedt.De nem folyamatosan hanem néha néha mondat közbe.Vagy 1-2mondat tiszta ,utána már bereked, de ha mondjuk neki ,hogy köszörülje meg a torkát utána kitisztul neki.2 hete kapott betegsegre antibiotikumot akkor 1hétre elmult neki.Már többször emlitettem a doktorneniknek most vesz neki le torokváladékot.Megszeretném kérdezni ,hogy ön mit gondol mitől lehet?Elég hangosan beszél ,meg nemrég költöztünk kertesházba és azért hidegebb van mint a tömbeErre is gondoltam.Nagyon köszönöm válaszát.szép napot kivánok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Javaslom, kérdését fül-orr-gégésznek tegye fel.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő.Biológiai terápiás vagyok RA Ppc beteg.Nagy odafigyelést okoz a terápia mivel…

    Tisztelt Doktornő.Biológiai terápiás vagyok RA Ppc beteg.Nagy odafigyelést okoz a terápia mivel az immunrendszert visszanyomja.Július 7-én voltam tüdődzürésen mivel 6 havonta kötelező a szűrés minden biológiásnak.Október végén 2014-ben volt egy tüdőgyulladásom addig nem kaptam a biológiát és most 2015 január 6-án a tüdőszűrésen egy a bal felső lebenyben infiltrativ többlet látható.Ezért az orvosnő elküldött CT-re.A kérdésem az,hogy nagy lehet a baj?Válaszát köszönöm és Boldog Újévet kívánok!Ilona.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Ilona!
    A röntgenen a megjelölt területen valamilyen gyulladás mutatkozik. Azt kell kideríteni, hogy ez milyen eredetű. Azt javaslom, várja meg a CT eredményét.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktor Nő! Kisfiam karácsonykor beteg volt. Köhögés, ziháló légzés, láz. Majd jó pár…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Kisfiam karácsonykor beteg volt. Köhögés, ziháló légzés, láz. Majd jó pár napig hurutosan köhögött. Természetesen orvos látta. Már az étvágya is visszatért. De elvétve még mindig köhög egyet-egyet, inkább éjjel (összesen kettőt-hármat). Ez még a betegség miatt van? Érdemes lenne köptetőt adni nappalra?
    Válaszát előre is köszönöm. Nagyon tanácstalan vagyok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Egy-egy köhögés normálisan, betegség nélkül is előfordul. Nem kell kezelni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Kislányom 13 hónapos, születése óta száraz, apró, piros kiütéses az arca…

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányom 13 hónapos, születése óta száraz, apró, piros kiütéses az arca és néhol a karja és a combja. Születése után arra fogták hogy tejkiütés majd elmúlik, de egyre rosszabb lett.
    5 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, sajnos tápszeres lett, többféle tápszert próbáltunk már (Beba Sensitive, Beba laktózmentes, Humana SL tejmentes tápszer) jelenleg Milumil Pregomint írtak fel neki, de ezt nem hajlandó megenni így csak Sinlacot kap reggel, este.
    A gyerekorvosunk tejallergiára gondol...azt mondja ez atópiás dermatitisz..lassan 4 hónapja tejmentes diétát tartunk, de semmi változás nincs. Láthatóan nem viszket neki, csak esztétikai problémát okoz...gyerekorvos szerint majd kinövi...de addig mivel kezeljem? Sokféle krémet javasoltak, nem használtak. Elocom krémet is írtak fel neki, de nem szívesen kentem neki szteroidos krémmel, két napig használtuk, de nem láttam értelmét tovább, mert nem javult.
    Tudna esetleg javasolni valamilyen krémet? Perilla krémet érdemes lenne kipróbálni? Még annyit szeretnék kérdezni, hogy az atópiás dermatitisz ugyanaz mint az ekcéma? Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Renáta.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Renáta!
    Az atopiás dermatitiszt szokták ekcémának nevezni.
    Ha a diéta nem javít kislánya állapotán, akkor nincs értelme a folytatásnak. Ekcéma ellen szól, hogy nem viszket, és az is, hogy szteroidos krémre nem javul. Ahhoz tehát, hogy megfelelő kezelést lehessen javasolni, meg kellene határozni, hogy milyen bőrbetegségről van szó. Javaslom, vigye el kislányát gyermek-bőrgyógyászhoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! 12 éves kisfiam laktózérzékeny ( kb. 5 hónapja derült ki, sokat görcsölt…

    Kedves Doktornő!


    12 éves kisfiam laktózérzékeny ( kb. 5 hónapja derült ki, sokat görcsölt a hasa, kilégzéses teszt kimutatta az érzékenységet ).
    Laktózmentesen étkezik az egész család, így könnyebb tartani a diétát.
    Tavasszal szeretnénk néhány napra külföldre utazni, így az étkezés nem lesz ilyen egyszerű. Azt szeretném kérdezni, hogy vannak olyan laktáz enzimet tartalmazó tabletták, amit ha bevesz az ember biztonsággal ehet. Még nem próbáltuk ezt a tablettát, így nem ismerem. Ha 4 napig, minden étkezés előtt beveszi a gyerek, biztonsággal ehet? Vagy ez a gyógyszer csak alkalmanként vehető be?
    Természetesen mindent elkövetünk, hogy megoldjuk a laktózmentes étkezést, de szeretnék felkészülni minden eshetőségre.
    Szíves segítségét előre is nagyon köszönöm!
    Erdős Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Erdős Judit!
    A laktáz nem kúraszerűen, hanem alkalmanként szedendő.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő, 30 éves nő vagyok, jelenleg egy hete fekszem betegen elvileg bakteriális…

    Tisztelt Doktornő,

    30 éves nő vagyok, jelenleg egy hete fekszem betegen elvileg bakteriális eredetű torokgyulladással (nincs fájdalom, csak sárgás köpet), amire első körben Augmentint Duo 875⁄125mg kaptam. A gyógyszer egy nap után allergiát okozott. Apró csalánkiütésekkel indult az egész testen, másnapra viszont bizonyos helyeken már teljesen összefüggő képletet mutatott. A színe a lábakon, szeméremdombon erős lila. Az arcom napról-napra erősebben ödémás. Borzasztóan megijeszt a látvány, mert úgy érzem nem javul, sokkal inkább romlik. A háziorvosom nem tulajdonított különsösebb figyelmet, egyáltalán nem nyugtatott meg. Felírt egy hisztamin tartalmú gyógyszert (ezt szedem, de a tünetek nem javulnak). Kalcium-Sandozt is iszom. Az Augmentint, Zinnat 125mg-ra cserélték, most ezt szedem.

    Kezdek bizonytalanná válni, hogy milyen orvost keressek fel, vagy mit tegyek, hogy részletes tájékoztatást kapjak az állapotomról.
    Egy hete tart a magas lázam is. A gyógyszerallergia megjelenése óta még magasabbra felszökik, egészen 40 fokra (nem tudom, van-e összefüggés). Ezt rendszeresen csillapítjuk is. A legelején az orvos azt mondta, pár nap és jobban leszek az antibiotikumtól, ehhez képest pont 7 napja küzdök a lázzal.
    Mit javasol, mit tegyek, kit keressek fel? Vagy tényleg nem kell megijedni az allergiás tünetektől, még akkor sem, ha ilyen súlyosak? Az erős arcduzzanattal lehet bármit kezdeni, vagy csak magától elmúlik? Mennyi időbe telik ez?

    Hálásan köszönöm válaszát: Kriszta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kriszta!
    A kiütéseket okozhatja maga a fertőzés, de gyógyszerallergia tünete is lehet. A kiütés megjelenéséből ezt nem lehet mindig biztonsággal megállapítani.
    Mivel tünetei (sem a kiütések, sem a láz) nem javulnak, azt javaslom, forduljon ismét háziorvosához, mert lehet, hogy további vizsgálatok (vérkép, röntgen, szakorvosi vizsgálat) szükségesek.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Dr.-Nő! Évek óta küzdők azzal, hogy összeragad a torkom az orrüregből csorgó nyáktól.…

    Kedves Dr.-Nő!

    Évek óta küzdők azzal, hogy összeragad a torkom az orrüregből csorgó nyáktól. Krónikusan be vannak gyulladva az orrmelléküregeim. Ön szerint tejallergiának lehet ez a fő tünete? Vagy lehet konkrét allergiára gondolni?

    Köszönettel: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Krisztina!
    Szóba jöhet az allergia, de az ételallergiának (pl. tejnek) minimális a valószínűsége. Allergiavizsgálatot kellene végeztetnie.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • \\"Tisztelt Doktornő! Egy családtagomnál allergiás reakciót váltott ki az Algopyrin, holott…

    \\"Tisztelt Doktornő!

    Egy családtagomnál allergiás reakciót váltott ki az Algopyrin, holott eddig szinte csak ezt szedhette? Eddig sosem volt ezzel a gyógyszerrel baja.

    Köszönöm segítségét.\\"

    Valóban, a kérdés lemaradt, elnézést. A kérdésem az, hogy lehetséges-e, hogy 30 év után az addig szedett gyógyszer allergiát okozzon?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Igen. Csakis úgy lehet, azaz ezt azt jelenti, hogy az allergia kialakulásának feltétele, hogy a szervezet ismételten találkozzon az adott anyaggal. Ezt többnyire fordítva gondolják az emberek.
    Hogy valakinél mikor alakul ki egy anyagra allergia (és kialakul-e), azt nem lehet megmondani.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktor Nő! Egy éves gyermekem egyre többször eszik darabos ételt. Viszont ezek gyakran…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Egy éves gyermekem egyre többször eszik darabos ételt. Viszont ezek gyakran egy az egyben visszaköszönnek a pelenkában. Még csak hat foga van, nem tudja megrágni az ételt. De nagyobb testvérének sem volt több foga és mégsem emlékszem ilyen jelenségre. Ez normális dolog? Egyébként 3 kg volt a születési súlya. Most 10 kg és 80 cm. Egyébként is gyors az emésztése, az ebéd néha már este "látható".
    Segítségét előre is köszönöm.
    Egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Aggódó Anyuka!
    Ha gyermeke súlya ilyen szépen gyarapodik és nincs semmi betegségre utaló tünete, biztosan nincs felszívódási zavara.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Egy családtagomnál allergiás reakciót váltott ki az Algopyrin, holott eddig…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy családtagomnál allergiás reakciót váltott ki az Algopyrin, holott eddig szinte csak ezt szedhette? Eddig sosem volt ezzel a gyógyszerrel baja.

    Köszönöm segítségét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem tett fel kérdést.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő!

    Tanácsát kérem, hogy pár hete hörgőasztmával diagnosztizált 20 hónapos kislányom esetében milyen immunerősítésre van lehetőség. Közösségbe jár, szeretnénk megelőzni a komolyabb betegségeket. Állandó gyógyszernek Flixotide-ot kap és Salvus vízzel inhaláljuk naponta… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Ágnes!
    Túlstimulálni nem tudják az immunrendszert, de sajnos stimulálni sem nagyon. Az immunrendszer leginkább spontán erősödik. Természetesen a változatos, sok friss gyümölcsöt,… Még több

  • Kedves Doktor nő! Banálisnak tűnő problémával fordulok Önhöz, de nekem mégis fontos. Remélem…

    Kedves Doktor nő! Banálisnak tűnő problémával fordulok Önhöz, de nekem mégis fontos. Remélem válaszol.
    Kislányos 17 hónapos,pontosan két hete vizes, áttetsző orrfolyása van, egy hete köhög is szakadozóan, néha szárazan, de nem sokat, főleg ébredés után.
    Ma elvittem a háziorvosunkhoz,aki "elővigyázatosságból" Augmentin antibiotikumot írt. Torka és légzése a náthának megfelelő, komolyabb eltérést nem látott⁄hallott.
    Problémám: én nagyon ellene vagyok a fölösleges gyógyszerezésnek, mert természetes gyógymódok híve vagyok, homepata orvosunk az mondta ez a gyerek nem beteg, majd ha lázas lesz és levert gondolkozzak el az antibiotikumon, de amiket ő felírt sem hatottak. Ugyanúgy folyik az orra.
    Gyermekem fogai áttörőben, egy a nátha alatt ki is bújt
    Háziorvosunkban nem bízom, talán egy éven belül leváltják, már idős és vaskalapos, és a legkisebb nyavalyára is antibiotikumot ír.
    Ezért bátorkodtam Önhöz fordulni.
    Kérdéseim tehát, tényleg sok ez a 2 hete tartó orrfolyás? Beadjam neki az antibiotikumot?
    Köszönöm és kérem ne haragudjon, hogy ilyen hosszú voltam.
    Legjobbakat kívánom, munkájához sok türelmet, és békés ünnepeket!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Vizsgálat nélkül természetesen nem lehet azt mondani, hogy biztosan nincs szükség antibiotikumra, de leírása alapján nem tartom valószínűnek, hogy szükséges lenne.
    Azt javaslom, adjon nyálkahártyalohasztó orrcseppet kislányának és melegítse az arcát naponta 3-szor 5 percig infralámpával.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Testvéremnek feldagadt az arca, szája arra se jó a kálcium pezsgőtabletta,…

    Tisztelt Doktornő!

    Testvéremnek feldagadt az arca, szája arra se jó a kálcium pezsgőtabletta, kálcium tabletta? Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem jó.
    Allergiagyógyszert (antihisztamin) kell ilyenkor bevenni, de ha súlyosbodnak a tünetek, orvoshoz kell menni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • T.DoktorNö! Az alábbi problémánk,miatt fordulunk önhöz.Van egy 6ho kisfiú,és az utolso kötelezö…

    T.DoktorNö! Az alábbi problémánk,miatt fordulunk önhöz.Van egy 6ho kisfiú,és az utolso kötelezö oltásnál beteg volt (megfázott,egy rokon megfertözte)ez kb.1,5hó volt. Azóta is beteg zöld szerü váladék van orrszivozva,kezdéskor torokból hörgöt,azota Váci ügyelet ,és egy másik gyerekorvos látta,orvosi javalatra tüdögyogyászatra küldte,a saját gyerek orvos tejtermékektöl aszmára gyanakszik.(az anya aszma jellegü betegségbe szenved.)Gyermek klinikára szeretném vinni. Tanácsot kérnénk hová és kihez vigyük a babát. Tisztelettel Fenyvesi Gabor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Fenyvesi Gábor!
    Nem pontosan értem a kérdését. Azt írja, a gyermekklinikára szeretnék vinni a babát. Ha így van, vigyék oda.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta