A betegek kérdései (6044)

  • Kedves Doktornő! 12 éves kisfiam laktózérzékeny ( kb. 5 hónapja derült ki, sokat görcsölt…

    Kedves Doktornő!


    12 éves kisfiam laktózérzékeny ( kb. 5 hónapja derült ki, sokat görcsölt a hasa, kilégzéses teszt kimutatta az érzékenységet ).
    Laktózmentesen étkezik az egész család, így könnyebb tartani a diétát.
    Tavasszal szeretnénk néhány napra külföldre utazni, így az étkezés nem lesz ilyen egyszerű. Azt szeretném kérdezni, hogy vannak olyan laktáz enzimet tartalmazó tabletták, amit ha bevesz az ember biztonsággal ehet. Még nem próbáltuk ezt a tablettát, így nem ismerem. Ha 4 napig, minden étkezés előtt beveszi a gyerek, biztonsággal ehet? Vagy ez a gyógyszer csak alkalmanként vehető be?
    Természetesen mindent elkövetünk, hogy megoldjuk a laktózmentes étkezést, de szeretnék felkészülni minden eshetőségre.
    Szíves segítségét előre is nagyon köszönöm!
    Erdős Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Erdős Judit!
    A laktáz nem kúraszerűen, hanem alkalmanként szedendő.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő, 30 éves nő vagyok, jelenleg egy hete fekszem betegen elvileg bakteriális…

    Tisztelt Doktornő,

    30 éves nő vagyok, jelenleg egy hete fekszem betegen elvileg bakteriális eredetű torokgyulladással (nincs fájdalom, csak sárgás köpet), amire első körben Augmentint Duo 875⁄125mg kaptam. A gyógyszer egy nap után allergiát okozott. Apró csalánkiütésekkel indult az egész testen, másnapra viszont bizonyos helyeken már teljesen összefüggő képletet mutatott. A színe a lábakon, szeméremdombon erős lila. Az arcom napról-napra erősebben ödémás. Borzasztóan megijeszt a látvány, mert úgy érzem nem javul, sokkal inkább romlik. A háziorvosom nem tulajdonított különsösebb figyelmet, egyáltalán nem nyugtatott meg. Felírt egy hisztamin tartalmú gyógyszert (ezt szedem, de a tünetek nem javulnak). Kalcium-Sandozt is iszom. Az Augmentint, Zinnat 125mg-ra cserélték, most ezt szedem.

    Kezdek bizonytalanná válni, hogy milyen orvost keressek fel, vagy mit tegyek, hogy részletes tájékoztatást kapjak az állapotomról.
    Egy hete tart a magas lázam is. A gyógyszerallergia megjelenése óta még magasabbra felszökik, egészen 40 fokra (nem tudom, van-e összefüggés). Ezt rendszeresen csillapítjuk is. A legelején az orvos azt mondta, pár nap és jobban leszek az antibiotikumtól, ehhez képest pont 7 napja küzdök a lázzal.
    Mit javasol, mit tegyek, kit keressek fel? Vagy tényleg nem kell megijedni az allergiás tünetektől, még akkor sem, ha ilyen súlyosak? Az erős arcduzzanattal lehet bármit kezdeni, vagy csak magától elmúlik? Mennyi időbe telik ez?

    Hálásan köszönöm válaszát: Kriszta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kriszta!
    A kiütéseket okozhatja maga a fertőzés, de gyógyszerallergia tünete is lehet. A kiütés megjelenéséből ezt nem lehet mindig biztonsággal megállapítani.
    Mivel tünetei (sem a kiütések, sem a láz) nem javulnak, azt javaslom, forduljon ismét háziorvosához, mert lehet, hogy további vizsgálatok (vérkép, röntgen, szakorvosi vizsgálat) szükségesek.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Dr.-Nő! Évek óta küzdők azzal, hogy összeragad a torkom az orrüregből csorgó nyáktól.…

    Kedves Dr.-Nő!

    Évek óta küzdők azzal, hogy összeragad a torkom az orrüregből csorgó nyáktól. Krónikusan be vannak gyulladva az orrmelléküregeim. Ön szerint tejallergiának lehet ez a fő tünete? Vagy lehet konkrét allergiára gondolni?

    Köszönettel: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Krisztina!
    Szóba jöhet az allergia, de az ételallergiának (pl. tejnek) minimális a valószínűsége. Allergiavizsgálatot kellene végeztetnie.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • \\"Tisztelt Doktornő! Egy családtagomnál allergiás reakciót váltott ki az Algopyrin, holott…

    \\"Tisztelt Doktornő!

    Egy családtagomnál allergiás reakciót váltott ki az Algopyrin, holott eddig szinte csak ezt szedhette? Eddig sosem volt ezzel a gyógyszerrel baja.

    Köszönöm segítségét.\\"

    Valóban, a kérdés lemaradt, elnézést. A kérdésem az, hogy lehetséges-e, hogy 30 év után az addig szedett gyógyszer allergiát okozzon?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Igen. Csakis úgy lehet, azaz ezt azt jelenti, hogy az allergia kialakulásának feltétele, hogy a szervezet ismételten találkozzon az adott anyaggal. Ezt többnyire fordítva gondolják az emberek.
    Hogy valakinél mikor alakul ki egy anyagra allergia (és kialakul-e), azt nem lehet megmondani.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktor Nő! Egy éves gyermekem egyre többször eszik darabos ételt. Viszont ezek gyakran…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Egy éves gyermekem egyre többször eszik darabos ételt. Viszont ezek gyakran egy az egyben visszaköszönnek a pelenkában. Még csak hat foga van, nem tudja megrágni az ételt. De nagyobb testvérének sem volt több foga és mégsem emlékszem ilyen jelenségre. Ez normális dolog? Egyébként 3 kg volt a születési súlya. Most 10 kg és 80 cm. Egyébként is gyors az emésztése, az ebéd néha már este "látható".
    Segítségét előre is köszönöm.
    Egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Aggódó Anyuka!
    Ha gyermeke súlya ilyen szépen gyarapodik és nincs semmi betegségre utaló tünete, biztosan nincs felszívódási zavara.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Egy családtagomnál allergiás reakciót váltott ki az Algopyrin, holott eddig…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy családtagomnál allergiás reakciót váltott ki az Algopyrin, holott eddig szinte csak ezt szedhette? Eddig sosem volt ezzel a gyógyszerrel baja.

    Köszönöm segítségét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem tett fel kérdést.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Tanácsát kérem, hogy pár hete hörgőasztmával diagnosztizált 20 hónapos…

    Tisztelt Doktornő!

    Tanácsát kérem, hogy pár hete hörgőasztmával diagnosztizált 20 hónapos kislányom esetében milyen immunerősítésre van lehetőség. Közösségbe jár, szeretnénk megelőzni a komolyabb betegségeket. Állandó gyógyszernek Flixotide-ot kap és Salvus vízzel inhaláljuk naponta kétszer.)
    Pulmonológus tanácsára felmerült a tej és tejtermékek ideiglenes elhagyása, bár közvetlen allergiára, érzékenységre utaló tünete nincs.
    Csecsemőkora óta ekcémás, változó mértékben, és más-más testtájakon. Az atópiás hajlam öröklött.
    Gyógyszerész az Immunotrofinát ajánlotta, de tartok tőle, hogy esetleg "túlstimuláljuk" vele az immunrendszerét és rosszabodnak pl. ekcémás tünetek.

    Köszönettel

    Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Ágnes!
    Túlstimulálni nem tudják az immunrendszert, de sajnos stimulálni sem nagyon. Az immunrendszer leginkább spontán erősödik. Természetesen a változatos, sok friss gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó vegyes étrend, friss levegőn való mozgás szükséges az immunrendszer fejlődéséhez.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor nő! Banálisnak tűnő problémával fordulok Önhöz, de nekem mégis fontos. Remélem…

    Kedves Doktor nő! Banálisnak tűnő problémával fordulok Önhöz, de nekem mégis fontos. Remélem válaszol.
    Kislányos 17 hónapos,pontosan két hete vizes, áttetsző orrfolyása van, egy hete köhög is szakadozóan, néha szárazan, de nem sokat, főleg ébredés után.
    Ma elvittem a háziorvosunkhoz,aki "elővigyázatosságból" Augmentin antibiotikumot írt. Torka és légzése a náthának megfelelő, komolyabb eltérést nem látott⁄hallott.
    Problémám: én nagyon ellene vagyok a fölösleges gyógyszerezésnek, mert természetes gyógymódok híve vagyok, homepata orvosunk az mondta ez a gyerek nem beteg, majd ha lázas lesz és levert gondolkozzak el az antibiotikumon, de amiket ő felírt sem hatottak. Ugyanúgy folyik az orra.
    Gyermekem fogai áttörőben, egy a nátha alatt ki is bújt
    Háziorvosunkban nem bízom, talán egy éven belül leváltják, már idős és vaskalapos, és a legkisebb nyavalyára is antibiotikumot ír.
    Ezért bátorkodtam Önhöz fordulni.
    Kérdéseim tehát, tényleg sok ez a 2 hete tartó orrfolyás? Beadjam neki az antibiotikumot?
    Köszönöm és kérem ne haragudjon, hogy ilyen hosszú voltam.
    Legjobbakat kívánom, munkájához sok türelmet, és békés ünnepeket!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Vizsgálat nélkül természetesen nem lehet azt mondani, hogy biztosan nincs szükség antibiotikumra, de leírása alapján nem tartom valószínűnek, hogy szükséges lenne.
    Azt javaslom, adjon nyálkahártyalohasztó orrcseppet kislányának és melegítse az arcát naponta 3-szor 5 percig infralámpával.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Testvéremnek feldagadt az arca, szája arra se jó a kálcium pezsgőtabletta,…

    Tisztelt Doktornő!

    Testvéremnek feldagadt az arca, szája arra se jó a kálcium pezsgőtabletta, kálcium tabletta? Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem jó.
    Allergiagyógyszert (antihisztamin) kell ilyenkor bevenni, de ha súlyosbodnak a tünetek, orvoshoz kell menni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • T.DoktorNö! Az alábbi problémánk,miatt fordulunk önhöz.Van egy 6ho kisfiú,és az utolso kötelezö…

    T.DoktorNö! Az alábbi problémánk,miatt fordulunk önhöz.Van egy 6ho kisfiú,és az utolso kötelezö oltásnál beteg volt (megfázott,egy rokon megfertözte)ez kb.1,5hó volt. Azóta is beteg zöld szerü váladék van orrszivozva,kezdéskor torokból hörgöt,azota Váci ügyelet ,és egy másik gyerekorvos látta,orvosi javalatra tüdögyogyászatra küldte,a saját gyerek orvos tejtermékektöl aszmára gyanakszik.(az anya aszma jellegü betegségbe szenved.)Gyermek klinikára szeretném vinni. Tanácsot kérnénk hová és kihez vigyük a babát. Tisztelettel Fenyvesi Gabor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Fenyvesi Gábor!
    Nem pontosan értem a kérdését. Azt írja, a gyermekklinikára szeretnék vinni a babát. Ha így van, vigyék oda.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Jónapot Doktornő! Nagyon fontos lenne, ha tudna időt szakítani a kérdésemre és választ is adna…

    Jónapot Doktornő!
    Nagyon fontos lenne, ha tudna időt szakítani a kérdésemre és választ is adna nekem.
    Én egy 20 éves srác vagyok. A bajom két éve kezdődött amikor is egy éjszaka arra ébredtem, mintha lenyeltem volna valamit és az ott maradt volna a torkomon. Akkoriban ez az érzés hónaponta egyszer kétszer előfordult, de aztán végleges lett. Szerintem többet voltam orvosnál, mint idehaza. Rengetegszer voltam fül-or gégészeti viszgálaton, mert nem tudtam elfogadni, hogy annyira erős \\’\\’ idegen test érzést \\’\\’ éreztem a torkomban. Nem találtak semmit, hogy mi válthatja ki ezt az érzést, elküldtek allergia vizsgálatra, ahol megállapították hogy 5-ös szintü Poratka allergiám. A torokomban állandósult az \\’\\’ idegentest érzés\\’\\’ ( Legjobban egy vattapamacshoz tudnám hasonlítani, amiben apró kis darabkák lennének) Evéskor enyhén zavaró. A kérdésem a következő lenne. Ezt az enyhe idegentest érzést, letapadást érezhetem az allegiám miatt?
    Rendszeres fül-or gégészeti vizsgálat alatt állok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Az allergia nem szokott ilyen tünetet okozni, különösen, ha más tünet (pl. orrdugulás, orrfolyás) nem kíséri.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Szedem a Lordestin tablettát esténként 1 szemet. Most viszont éjszakás leszek…

    Tisztelt Doktornő!
    Szedem a Lordestin tablettát esténként 1 szemet. Most viszont éjszakás leszek a munkahelyemen, attól ugyanúgy bevehetem este?
    Köszönöm válaszát!
    K. Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves K. Noémi!
    Nyugodtan beveheti, mert az ilyen modern allergiagyógyszernek egyáltalán nincs álmosító mellékhatása.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Korábbi válaszát nagyon köszönöm, 11 hónapos kislányom lehetséges tejallergiájával…

    Tisztelt Doktornő!
    Korábbi válaszát nagyon köszönöm, 11 hónapos kislányom lehetséges tejallergiájával kapcsolatban. Ezt csak 2 hónap múlva fogják kivizsgálni. Most abban szeretnék segítséget kérni, hogy tejmentes diéta mellett én fogyaszthatok-e szójatejet (még szoptatom), és adhatok-e a gyereknek biomargarint, ami nagy részben tartalmaz szójaolajat ?
    Úgy tudom, elvileg nem lehetne, de pl. a SPAR-os vizes szemle is tartalmaz szójababot!
    Még nem tudjuk pontosan, mire lehet allergiás (még). Addig ehet tojássárgáját, halat, citrusféléket, paradicsomot? Eddig egy-egy alkalommal kapott ilyeneket. Vagy minden ilyesmit hagyjunk ki a vizsgálatig? És én ehetem ezeket?
    Köszönöm ismételt segítségét:
    Tisztelettel: Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Noémi!
    Fogyaszthat szóját, bár az is erős allergén, azaz viszonylag gyakran okoz allergiát.
    A vizsgálatig nem érdemes diétát tartani, mert akkor a vizsgálat biztosan negatív lesz. (Olyan élelmiszert nincs értelme vizsgálni, amit a vizsgált személy korábban nem fogyasztott.)
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm a válaszát! Az Elocomot éjszakára vagy inkább nappal kenjem? Válaszát…

    Tisztelt Doktornő! Köszönöm a válaszát! Az Elocomot éjszakára vagy inkább nappal kenjem?
    Válaszát előre is köszönöm! Am ezentúl vékonyan kenem. Am elsőre vastagon kentem, lehet ebből valami bajom, és ha igen akkor mi?
    Tisztelettel: Erika.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Erika!
    Bármikor kenheti.
    Nem lesz semmi baja.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Most kezdem el használni az Elocom krémet. És az lenne a kérdésem, hogy hány…

    Tisztelt Doktornő!
    Most kezdem el használni az Elocom krémet. És az lenne a kérdésem, hogy hány óra múlva kell lemosni a kezemről? És még kaptam Lordestin 5 mg-os allergia gyógyszert, amiből este kell egyet bevennem. És azt szeretném kérdezni, hogy mivel én még ilyet soha nem szedtem, mennyire veszélyes gyógyszer ez vagy egyáltalán nem kell félnem ettől a számomra új gyógyszertől?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Az Elocomot vékonyan kell kenni. Nem kell lemosni.
    A Lordestin egyáltalán nem veszélyes.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! 21 éves nő vagyok. Azt szeretném kérdezni, még he egy kicsit furán is hangzik…

    Tisztelt Doktornő!

    21 éves nő vagyok. Azt szeretném kérdezni, még he egy kicsit furán is hangzik feltéve a kérdés, hogy Mennyi megbetegedés számít normálisnak egy éven belül? Vírusos, baktériumos fertőzésekre gondolnék. És egy egészséges embert néznénk.

    Köszönöm a válaszát!

    Tisztelettel: Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Dóra!
    Ezt nem tudom egy konkrét számban meghatározni. Ha saját magáról van szó, azt javaslom, az önt kezelő orvossal beszélje meg, hogy felmerül-e betegségei alapján, hogy valamilyen immunrendszeri vagy más betegség van-e a fertőzések hátterében. A gyakoriságot befolyásolja az életkor, a munka- és életkörülmények, stb.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta és a Calcium 500 mg filmtabletta…

    Tisztelt Doktornő!

    A Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta és a Calcium 500 mg filmtabletta között mi a különbség? Mert kiütésekre a pezsgőtablettát ajánlotta az orvos, lehet a filmtablettát is szedni? Vagy az káros? Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem káros, hanem hatástalan. A kalcium nem hat a kiütésekre.
    Üdvözlettel:
    Dr.Kaszó Beáta

  • Üdvözlöm dr-nő! 38 éves nő vagyok,most volt immunológiai vérvételem, ami negatív lett, viszont…

    Üdvözlöm dr-nő!
    38 éves nő vagyok,most volt immunológiai vérvételem, ami negatív lett, viszont vettek ételallergiára is vért ,ahol az F2 tej: 2,2 lett és az F78 kazein:2,0
    lett. semmilyen jelet nem érzékelek magamon a tejallergiára, viszont sok éve puffad a gyomrom mindentől....más tünetem nincs. Nyáron még a pollenallergia de nagyon....
    Kérdésem az lenne, hogy mit tegyek a tejjel, mivel nincs tünetem ez értékek ellenére?
    Válaszát előre is köszönöm
    Brigitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A puffadás is lehet az ételallergia tünete. Ha szigorú diéta mellett tünetmentessé válik, majd a diéta felfüggesztésekor visszatérnek a tünetek, akkor kimondható az ételallgia diagnózisa.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Draga doktorno azt a felvilagositast kaptam hogy egy egyeves gyereknel meg nem tudjak magalapitani…

    Draga doktorno azt a felvilagositast kaptam hogy egy egyeves gyereknel meg nem tudjak magalapitani hogy aszmas e vagy sem nem tudom hogy hova kellene fordulnom a kicsivel mert mi videken lakunk es nalunk nincs gyermek tudo orvos se pulmonologia mit tudna javasolni hogy hova forduljak budapest vagy debrecen mert most jotunk ki a korhazbol es debrecenbol es nem vegeztek nala semijen vizsgalatot a zaroba az van irva heveny bronchitis k.m.n. Kezeltek parenteralis szteroid inhalativ per os horgotagito terapia mellett legzes nehezseget oldotak terapiamethylprednisolon ventolin evohaler caps eglifillin benedualos inhalator

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Rossz információt kapott: már csecsemőkorban is meg lehet állapítani az asztmát. Azt javaslom, keressenek mégis gyermek-tüdőgyógyászt, mert ő tudja felállítani a diagnózist és beállítani a megfelelő kezelést.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Több mint 6 hete Sandimmun Neoral terápián vagyok, makacs (több mint 6…

    Tisztelt Doktornő!

    Több mint 6 hete Sandimmun Neoral terápián vagyok, makacs (több mint 6 hónapja fennálló) csalánkiütés miatt.
    A kiütések elmúltak, bár átmenetileg még a Fexgent és Novocetrint is szednem kell a Sandimmun mellett, hogy tünetmentes legyek.
    A nyáron kivizsgáláson feküdtem benn a debreceni klinikán, ott többek között az alapélelmiszerekre csináltak tesztet, az negatív lett. Autoimmun csalánkiütést állapítottak meg.
    Újabban valami rendszeresen kicsapja a számat, de nem kívül van, ahogy az általam eddig ismert herpesz lenni szokott, hanem az ajkam belső felén, így picit duzzadtnak látszik a felső ajkam. Elég sokáig nem múlik el, az utóbbi napokban szinte folyamatosan fennáll. Eddig soha nem volt herpeszem!!!!
    Nem fáj különösebben, inkább csak érzékeny és kicsit feszül.
    Okozhatja ezt esetleg a gyógyszer, vagy valami élelmiszer? Próbálom figyelni, de eddig sajnos nem jöttem rá, mi lehet.
    Veszélyes-e (olvastam olyat, hogy a herpesz el is rákosodhat) vagy csak kellemetlen tünet?
    Köszönöm szépen válaszát!
    Üdvözlettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Éva!
    Meg kellene mutatni bőrgyógyásznak, mert látatlanban nem lehet véleményt mondani.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta