A betegek kérdései (6044)

  • Tisztelt Doktornő!kerdesem az lenne hogy fiam szobájába aki tíz éves,van egy vízi teknős , aki…

    Tisztelt Doktornő!kerdesem az lenne hogy fiam szobájába aki tíz éves,van egy vízi teknős , aki persze a vizébe piszkit, mindig takarítani lehetetlen.okozhat e bármi bajt az elpárolgott víz?nehez légzés miatt kettő évesen voltunk kórházba azóta flixotide es singuler a napi gyógyszere . Azóta se volt semmi gond szerencsére . Most kb. Két hete elkezdett kohecselni, idegesít ez a teknős kérdés. Vagy vigyem el allergia vizsgálatra?amugy laztalan, okos elénk gyerek!Válaszát köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kérdésére már válaszoltam.

  • Tisztelt DOktornő!szeretném megkérdezni öntől hogy fiam szobájába van egy vízi teknős mar két…

    Tisztelt DOktornő!szeretném megkérdezni öntől hogy fiam szobájába van egy vízi teknős mar két éve ,okozhat e bármiféle bajt a vizéből elpárolgott gáz, mert belerondit a vizébe rendszeresen es tisztítani képtelenség minden nap. Elég régóta köhécselget a fiam , a tesója megvolt fázva, láz torok stb.kettő évesen voltunk kórházba nehéz légzés miatt, azóta flixotide es singuler a napi gyógyszere.most 11eves. Azóta se volt nagy gond vele. Viszont ez az állandó köhécseles eléggé zavaró . Vigyem el esetleg allergia vizsgálatra ?igaz voltunk 3evesen, akkor semmit nem mutatott.persze tudom azóta valtozhatott a helyzet. Válaszát köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem tartom valószínűnek, hogy a teknős bármi gondot okozna. Ha azonban a köhögés tartósan fennáll, gyermek-tüdőgyógyászati vizsgálat javasolt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Páromnál mostanában (50 éves) allergiás tüneteket vált ki a méhcsípés. Mivel…

    Kedves Doktornő!
    Páromnál mostanában (50 éves) allergiás tüneteket vált ki a méhcsípés. Mivel kezdő méhész,aggódunk. Tavaly ügyeletre került,mert zsibbadni kezdett a szája,keze...stb. Az ügyeleten Calcium injekciót kapott,majd fölírták neki receptre a Calcimusc-ot,injekció formájában,hogy tartsa magánál és ha megcsípte a méh,igyon meg egyet. Tegnap megcsípte,megismétlődtek a tavalyi tünetek.Megivott egy ampullával,fél óra múlva kezdett jobban lenni,este újabb ampullával ivott,reggelre elmúlt a duzzanat is. Az érdekelne,hogy szükséges-e kivizsgálás,szakrendelésen,és ha igen,lehet-e kezelni ebben a korban a méh-allergiát. Ő úgy gondolja,hetente megcsípeti magát,s issza rá a calciumot,hátha idővel elmúlik az allergiája(tenné ezt az okból,hogy a területileg illetékes szakrendelőtől 50 km-re lakunk,s az állandó délelőttös munkarendje akadályozza a rendszeres bejárást kezelésre). Én azonban aggódom,féltem,mi lesz,ha esetleg nem lesz elég a calcium injekció?! Köszönöm válaszát! Üdvözlettel:Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ezek még – leírása alapján – nem voltak életet veszélyeztető tünetek, de sajnos nem lehet megjósolni, hogy egy következő csípés okoz-e súlyosabb tünetet. Enyhe esetben az allergiás tünetek maguktól is elmúlnak. A kalcium nem alkalmas a kezelésre, tehát nagyon veszélyes, ha férje megcsípeti magát, és mivel van nála kalcium, biztonságban érzi magát. Javaslom, férje menjen el allergológiai rendelésre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő, kislányom már negyedik napja nagyon köhög, de csak reggel ébredés után...ez…

    Tisztelt doktornő,
    kislányom már negyedik napja nagyon köhög, de csak reggel ébredés után...ez eltart néha 1-1,5 óráig, amig sikerül rendesen kifujnia za orrát - ságás váladék, néha kicsit zöldes...aztán napközben már csak néha-néha köhög, főleg amikor ki kellene fujnia az orrát.,...Ma elvittem a doktornőnkhöz...megnézte a torkát , sőt az orrába is benézett olyan kukucskálóssal...azt mondta piros az orra- kaptunk rá antibiotikumos orrcseppt, meg mellé Trifed szirupot - triprolidíniumchlorid és pseudoefendríniumchlorid van benne....az lenne a kérdésem, hogy a kislányom szedi estére az Aerius szirupot...mellé szedheti a fenn emlitett szirupot is 3x naponta? Elfelejtettem megkérdezni...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Szedheti.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornő a kisfiamnál már megállapitották vérvétel alapján hogy tej és tojás allergia…

    Kedves doktornő a kisfiamnál már megállapitották vérvétel alapján hogy tej és tojás allergia mutatható ki! 6 hónap mulva kell kontrollra vissza menünk.
    Üdv Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zsuzsa!
    Az egy vizsgálati eredmény. Önmagában nem igazolja az ételallergiát.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornő! A kisfiamnál bőrkiütést okoz csökkentettük nála a tej félék és a tojás félék…

    Kedves doktornő!
    A kisfiamnál bőrkiütést okoz csökkentettük nála a tej félék és a tojás félék adagját de a bőr kiütés akkor is előjön.6 hónap mulva kell visszamennünk kontrollra.

    Üdv Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zsuzsa!
    Ha felmerül az allergia gyanúja, akkor az adott étel mennyiségének csökkentése nem elég; teljesen ki kell iktatni az étrendből. Csak így dönthető el, van-e összefüggés az étel és a tünetek között.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő 6 éves kislányom szerda estére megnáthásodott, fájt a torka, kicsi hőemelkedéssel…

    Tisztelt Doktornő
    6 éves kislányom szerda estére megnáthásodott, fájt a torka, kicsi hőemelkedéssel - 37,5...hőemelkedsése még volt csötürtökon este és pénteken este is, de azota nincs neki...orrát elég gyakran kell fujni, de az sem nagyon vészes, inkább csak dünnyög - még nem induklt meg rendesen az orra szerintem...néha-néha be-be köhög, gondolom folyik neki hátra a garatfelé.
    A gondom ott kezdődik, hogy holnap kezdődik az oviban az uszótanfolyam - busszal fognak járni minden nap. elég hideg az uszodábna a viz - kb26-27C fokos....Ön szerint az előzményeket ismerve engedhetem hogy menjen a többiekkel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Azt javaslom, hogy amíg teljesen meg nem gyógyul kislánya, ne menjen.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Lenne még egy kérdésem a tej tojás allergiásnak jár az emelt szintü családi? Üdv Zsuzsa

    Lenne még egy kérdésem a tej tojás allergiásnak jár az emelt szintü családi? Üdv Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zsuzsa!
    Attól függ, tápanyagterheléssel igazolódik-e, valamint attól is, hogy milyen tüneteket okoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Jó napot kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy a gyógyszer allergiásoknak is jár az emelt…

    Jó napot kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy a gyógyszer allergiásoknak is jár az emelt szintü családi? Üdv Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zsuzsa!
    Nem jár.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Tudom,hogy Ön gyermek-tüdőgyógyász,de gpndoltam,azért felteszem a kérdésemet. 23…

    Tisztelt Doktornő!
    Tudom,hogy Ön gyermek-tüdőgyógyász,de gpndoltam,azért felteszem a kérdésemet.
    23 éves lány vagyok és már több,mint 3 hete volt egy nem túl erős felsőlégúti betegségem,nem is mentem vele orvoshoz,csak náthás voltam kicsit,meg hőemelkedésem volt. De a fülemre is ráment és azóta úgy érzem,még nem jött rendbe az sem,mert sokszor (főleg rágásnál,állkapcsom mozgatásánál és orrfúlyásnál)bedugul,majd aztán persze ki is,de érzékeny vagyok az élesebb zajokra és a beszédet is élesebben,kicsit visszhang-szerűen hallom(néha mintha belehasítana,még olykor fáj.)
    Ezenfelül még mindig fúlyom az orrom(előtte sokáig csak tele volt,nem kaptam levegőt,de kifúlyni nem nagyon sikerült),most már jó ideje jön belőle átlátszó,de kissé tapadós váladék.Ezenkívül még köhögnöm is kell nemegyszer,és úgy érzem,mélyről jön,hurutos,jön is fel sokszor váladék.

    Mennyire normális ez még most is?
    Köszönöm válsazát előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Legjobb lenne, ha személyesen fordulna orvoshoz. Addig is használjon nyálkahártya-lohasztó orrspay-t és melegítse az arcát infralámpával!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő azt szeretném kérdezni hogy csipőtájékon lévő fájdalmamra naprozynt kaptam,…

    Tisztelt doktornő azt szeretném kérdezni hogy csipőtájékon lévő fájdalmamra naprozynt kaptam, egy szemet vettem be de kb 5 órára rá nagyon viszketni kezdtem és még másnap is éreztem viszketést kiütések nélkül , illetve nagyon sokszor volt vizelési ingerem , azt kérdezném hogy mennyi idő míg kiürül a szervezetemből a gyógyszer feltéve ha annak voltam valamelyik összetevőjére allergiás vagy érzékeny .... kalcium tablettát ittam hátha segít . előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Leírása alapján nem valószínű, hogy gyógyszerallergiája van.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Dr No! Fiam 13 honapos es 3x estunk at bronhitiszen, először decemberben, majd januarban…

    Tisztelt Dr No!
    Fiam 13 honapos es 3x estunk at bronhitiszen, először decemberben, majd januarban es most marcius elejen. Először kapott is injekciot mert nagyon fulladt, majd inhalalast kaptunk napi 2x,most utoljara pedig napi 3x egy hetig. Kerdesem, hogy miert ujjul ki ilyen sűrűn a bronhiisz es mit tegyek hogy ne ujjuljon ki? Feltem, ovom nagyon hogy ne fazzon meg es megis kiujjul nalla.
    Köszönöm elore valaszat, üdvözlettel Krisztina.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Krisztina!
    Javaslom, vigye el kisfiát gyermek-tüdőgyógyászati vizsgálatra. A nehézlégzéssel járó hörghurutokat okozhatja allergia vagy légúti fertőzés.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt drnő! Azt hogy allergia vizsgálatot ennyi idős korban nem lehet elvégezni, azt a…

    Tisztelt drnő!

    Azt hogy allergia vizsgálatot ennyi idős korban nem lehet elvégezni, azt a Törökbálinti intézményben közölték a lányommal. Egy évig napi 2x kap a gyerek szteroidot, és én abból indultam ki, hogy én 4 vénás szteroid után a kórházból hazakerülve 1 napi szteroidmentesség után visszaestem a kontaktdermatitisbe, és bekerültem a bőrklinikára. Tehát attól félek, hogy a gyerek szervezete hozzászokik a szteroidhoz ennyi idősen. Azt nem említették a lányomnak, hogy más gyulladáscsökkentő is van, csak annyit, hogy a szteroidot kell inhalálnia egy évig. És úgy hogy nem tudjuk, hogy ez valójában asztma e, a szteroidot rendszeresen csak megelőzésként kapja, és én mindenhol azt olvasom a neten, hogy az orvosok nem ajánlják. Van helyette más gyulladáscsökkentő is, ahogy azt Ön is írta. Én a szteroidos dologtól azért féltem, amit már az előző levélben is leírtam.Ha egy év után használ, és ez kell hogy ne legyen asztmás, és nem lesz mellékhatása, vagy hozzászokás a szteroidhoz, akkor elnézést kér Öntől egy aggódó nagymama.Mivel ilyen allergiás az egész család, engem jelenleg is kezelnek a Sote Bőrklinikájának immunológiai és allergológiai szakrendelőjében, nagyon örülnék, ha kiderülne, hogy kisunokám csak felsőléguti vírus utáni nehézlégzésben vagy pedig ténylegesen asztmában szenved. És végezetül megköszönve válaszát megkérdezném, hogy Önhöz hol és mikor lehet bejelentkezni a picivel a magánrendelésére, és helyileg hol található?
    Mégegyszer köszöni az aggódó nagymama: Bobay Lászlóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Bobay Lászlóné!
    Azok, akik nem ismerik az inhalációs szteroidokat, lehet, hogy nem tudják különválasztani a különböző adagolási formákat. A szokásos adagban adott inhalációs kezelés során még csak töredéke sem szívódik fel annak, mint ami mellékhatást okozhatna. Azért olyan fontos a gyógyszer bejuttatási módja, mert a mellékhatás kialakulásához az kell, hogy a gyógyszer bejusson a vérkeringésbe.
    Rendeléseimet megtalálja honlapomon: http:⁄⁄allergiadoktor.com⁄index.php?oldal=rendelesek.html
    Budapesten a III., IX., XII., XIV. kerületben és Szentendrén rendelek. Telefonszámom: 30 9922151.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Novemberben volt egy hörghurutom, azóta azonban nem múló köhögésem van,…

    Tisztelt Doktornő!

    Novemberben volt egy hörghurutom, azóta azonban nem múló köhögésem van, ezért allergia vizsgálatot javasoltak. Ennek eredményével kapcsolatban kérdeznék. Mit jelentenek a "⁄" jellel elválasztott számok az allergének mellett?

    A követező értékeket írták a leletre:
    histamin: 2⁄20 mm
    dern.pteronissimus:3⁄15 mm
    derm.farenae:2⁄20 mm
    kutyaszőr: 3⁄25 mm
    macskaszőr: 3⁄20 mm
    koránvirágzó fák: 1⁄2 mm
    középvirágzó fák: 2⁄5 mm
    fűkeverék: 8⁄30 mm
    parlagfű: 4⁄30 mm
    fekete üröm: 3⁄20 mm
    gabona: 5⁄30 mm
    tojásfehérje: 2⁄4 mm
    mogyoró (étel): 3⁄5 mm
    toll: 3⁄5 mm

    A lelet szerint ezekre mind allergiás vagyok ("a fenti allergénekre rhin.all. igazolódott"), ezért érdekelne, hogy mit jelentenek ezek a számok, mert pl. mogyorót rendszeresen eszem (pl. sósmogyoró, nutella, mogyorós csoki), illetve kutyát is simogatok, és ezektől semmi bajom nincs, ez esetben is érvényesek az eredmények?

    Köszönöm a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Azt kell tudni az allergiavizsgálatokról, hogy eredményük mindig a tünetekkel együtt értelmezhető⁄értelmezendő. Előfordul, hogy valamire pozitív eredményt kapunk, de ha az adott allergén nem okoz tünetet, természetesen nem kezelendő.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt dr- nő! Kisunokám ma volt a Törökbálinti tüdőgyógyintézetben, mert asztmára gyanakszik…

    Tisztelt dr- nő!

    Kisunokám ma volt a Törökbálinti tüdőgyógyintézetben, mert asztmára gyanakszik a gyermekorvos. Jelenleg 17 hónapos a pici. Pontosan 1 éves korában tüdőgyulladással kezelték a Bethesda gyermekkórházban. Minden előzmény, ill egy napja taró orrfolyás után hirtelen nehezen kapott levegőt, zihálni kezdett, és kilégzéskor sípoló hangot hallatott. A lányom lerohant vele a rendelőbe, ahonnan az ügyeletes János kórházba utalták, onnan pedig A Bethesda kórházba, mivel valójában az volt az ügyeletes kórház. Arra gyanakodtak, hogy félrenyelt, és mivel előző nap valójában félrenyelt almát, de az apukája kirázta, ütötte belőle, a helyzet normalizálódott. Másnap reggel etetés köznen lett rosszul, és került kórházba, ahol megállapították hogy kezdődő tüdőgyulladás, nem nyelt félre semmit.3 hete elkapott egy vírusfertőzést, infulenzát. Enyhe láza volt egy napig, nehezen kapott levegőt, de mivel már volt tüdőgyulladása, antibiotikumot is kapott, a köptetökkkel, orcsepekkel együtt. 2 napig nem evett, nem ivott, a 2. nap este apuka unszolására rákapott a cumisüvegre, fél liter megivott, sajnos egy részét kihányta. Örültünk, hogy már iszik és 3. napon fokozatosan elkezdett enni is. Rá 2 napra, hogy már jól volt, ismét hőemelkedése lett, és ugyanazok a tünetek jelentkeztek, mint a tüdőgyulladáskor. Kijött a dr-nő, és azt mondta hogy szte ez asztma, és beutalta a Törökbálinti tüdőgyógyintézetbe.Ott azt állapították meg, hogy ez vírusfertőzés utáni nehézlégzés, még nem asztma, és hogy ne is legyen az egy évig napi 2x 2 puff szteroidot kap. Én már az első estnél erre gyanakodtam, mert a pici születésétől fogva allergiás ételekre, pl a krumplira is az volt, a tejtermékek még most is szigorúan tilosak. Én a nagymamája gyerekkorom óta súlyos allergiás vagyok egy csomó ételre, gyógyszerre, az összes kozmetikumra, háztatási vegyszerre. Rengeteget kezeltek allergiával kórházban kiskorom óta. a lánomnak asztmatikus rintitise van. Ő is használja rendszeresen a Ventolint. De én csak a kórházban akkor kaptam szteroidot, amikor életveszélyben voltam, jó akkor nagy dózisban vénásan. Kérdésem miért nem lehet ennyi idősen allergiavizsgálatot csinálni? Miért kell rögtön a szteroidhoz nyúlni, hiszen annak használata mindig nagyobb dózist követel. Nem lehet valami más gyulladáscsökkentőhöz nyúlni, ami nem olyan veszélyes, főleg így hogy nincs is kimondva vizsgálattal, hogy ezvalóban asztma. Hol lehetne kivizsgálni az allergiáját? Köszönöm megtisztelő válaszát: Bobay Lászlóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Bobay Lászlóné!
    Ön tényként közöl dolgokat, melyek nem állják meg a helyüket. Szeretnék ezekre rámutatni.
    - Allergiavizsgálatot már csecsemőkorban is lehet végezni.
    - Az asztma kezelése, akár allergia, akár más (pl. légúti fertőzés) okozza, azonos, azaz ritkán jelentkező, enyhe tünetek esetén alkalmanként hörgőtágító (pl.Ventolin), súlyos, gyakran ismétlődő, elhúzódó tünetek esetén a hörgőtágító mellett gyulladáscsökkentő.
    - Az inhalációban alkalmazott szteroid azért veszélytelen, mert kis adag is elég, és az is helyileg hat, tehát nem kell szteroid-mellékhatásra számítani.
    - Lehet másfajta gyulladáscsökkentőt is használni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő! Problémánk elég összetett. 2 éves kisfiamnak mononucleosisa van,amivel 4…

    Tisztelt doktornő!
    Problémánk elég összetett. 2 éves kisfiamnak mononucleosisa van,amivel 4 napot kórházban töltöttünk-magas lázak,kiszáradás,nyirokcsomó megnagyobbodása miatt-. A kezelés alatt leláztalanodott,tünetei enyhültek,jó ált.állapotban jöttünk haza. 2 nap múlva délelőtt itthon "félrenyelt" egy falat körtét. Közben nagyon köhögött,ökölődött,el nem kékült,a falat kifele nem távozott. Másnapra hőemelkedése lett,majd láza lett. Elvétve köhögött,hurutosan 2 napig,majd a köhögés megszűnni látszott. Közben kiderült hogy össze szedtünk egy enterális fertőzést is... Hányása és széklete már 2 napja nem volt,viszont nagyon elesett állapotban van,alig bír fent lenni,egy- egy 38 fok körüli hője van,ami őt eddig nem szokta ágyban tartani. Viszont 2 napja megint köhög,egyre többet,csak alvásban és étkezések közben.Alvás közben nagyokat nyeldekel is,é néha nyög kicsiket. Készült mellkas rtg ma,ami negatív(ma egy hete hogy "félrenyelt"). Az orvosok szerint az elesett állapotának a vírus fertőzések lehetnek az okai,és lehet köhögése attól is,bár hallgatózása negatív,torka nem piros.
    A kérdésem az lenne hogy egy hét elteltével,és negatív mellkas rtg lelettel,lehetséges e mégis hogy a légutakba került a falat?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:
    T.Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Mariann!
    Igen, a negatív mellkasröntgen nem zárja ki a félrenyelést. Mielőbbi hörgőtükrözés javasolt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztet doktornő!A hétvégéjén az IgG,IgA,IgA mit jelent?

    Tisztet doktornő!A hétvégéjén az IgG,IgA,IgA mit jelent?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    G és A tipusú immunglobulinokat.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő!A vérvételes eredményen mi mutatja ki a liszt érzékenységet,laktóz érzékenységet?

    Tisztelt doktornő!A vérvételes eredményen mi mutatja ki a liszt érzékenységet,laktóz érzékenységet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A lisztérzékenység vizsgálatára többféle vérvizsgálat létezik: endomysium ellenanyag, transzglutamináz. Laktózérzékenységet inkább kifújásos terheléses vizsgálattal szoktak igazolni. Lehet vércukrot is nézni a tejcukoroldat megitatása után. Ilyenkor félóránként kell vért venni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Tudom, hogy kérdésemmel gasztroenterológushoz kéne fordulnom, de nem találtam…

    Kedves Doktornő!

    Tudom, hogy kérdésemmel gasztroenterológushoz kéne fordulnom, de nem találtam a honlapon ilyen szakorvost. Ezért véleményét szeretném kérni: kisfiam 7.5 éves (24 kg). Veleszületett refluxa van, ami kisebb korábban (kb. 3-4 évig) hányásban nyilvánult meg. Ahogy nőtt, a tünetek enyhültek, sokáig vannak tünetmentes időszakok is. Mikor újból kiújul, akkor sokat köhög. A tavalyelőtt volt egy hosszabb köhögési időszak (akkor Nexiumot szedett 1x 20 mg⁄nap). A tavaly is, de rövidebb ideig. Most újból köhécsel, krákog, reszeli a torkát egy ideje (kb. 6 hete), reggel többet, éjszaka ritkán, csak néha. Most egy másik orvosnál voltunk, aki tanácsolta, hogy végeztessünk el egy endoscopias vizsgálatott. Utoljára 2009. februárjában volt elvégezve Budapesten (mi Erdélyben lakunk), mivel nálunk nem végzik altatásban. Röviden: laza cardia és a nyelőcsőből vett szövetminta lelete: reflux, oesophagitis, inflammatio chronica.
    Nálunk nem akarom ennek alávetni a fiamat, Budapestre most nem tudunk menni, csak valamikor nyáron. Az orvos, azt mondta, hogy lehet, hogy megint van nyelőcsőgyulladása is, és ennek megfelelően irta ki a kezelést: 10 napig 20 mg omeprazol 2x1 tb., utána pedig 3 hétig napi 1 tb. és 3 hétig napi 1 tb. Motilium és 3 hétig a Flixotide spray-t.
    Kérdésem ehhez fűződik: mi az ön véleménye, melyik gyógyszer hatásosabb a Nexium vagy az omeprazol? (nem tudom, hogy melyiket adjam neki) És nem sok egy kicsit a napi 40 mg?
    Még megjegyezném, hogy betartjuk a “dietát” (megpróbálunk minnél egészségesebben táplálkozni) és a többi életmód-tanácsokat is. És az évek folyamán történt kivizsgálás az allergia és asztma terén is (negativ).
    Kedves Doktornõ, köszönöm türelmét, egy kicsit hosszúra sikeredett a levél.
    Tisztelettel Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Mivel köhögést nem csak reflux okozhat, azt tanácsolom, hogy vizsgáltassa meg kisfiát gyermek-tüdőgyógyásszal is. Ezeket a tünetek akár allergia is okozhatja. Érdemes lenne újra elvégeztetni egy allergiavizsgálatot is. Ha arra jutnak, hogy mégsem allergia, próbálják ki az új gyógyszert.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktorno! 10 evvel ezelott maganuton voltam egy komplex allergia-teszten,akkor 15 eves…

    Kedves Doktorno! 10 evvel ezelott maganuton voltam egy komplex allergia-teszten,akkor 15 eves voltam.Hatamra is tettek allergeneket es 3 napig rajta hagytak.Ott kiderult,hogy heves reakciot okozott egy tartositoszer,ami pl.oltoanyagokban hasznalnak.Nos nekem nemreg venasan adtak Algopyrint,Heparint,mindkettore hevesen reagaltam,egett a karom,200 ft-os nagysagu csalankiutesekkel lettem tele.Viszont a szajon at kapott Algopyrintol semmi bajom.Kaptam sima Clexant,arra is kiutesekkel reagaltam.Doktorno,lehetseges,hogy ezeket is azzal tartositjak,amire anno kiderult,hogy allergias vagyok?Nincs mar meg a papir rola,senki nem meri beadni a gyogyszereket,mikozben thrombofiliam van es most szuksegem volna a Clexanra.Csak szettarjak a kezuket,nem tudjak mi legyen.Ha esetleg Solu-Medrolt kapnek elotte?Vagy antihistamint?Mit tudok tenni?Koszonom a valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Meg kellene ismételni a vizsgálatot, mert gyógyszerallergia esetén nem megoldás a szteroid vagy antihisztamin előzetes beadása.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta