A betegek kérdései (7347)

  • Kedves Doktornő!A kisfiaam 3 éves múlt és tavaly kezdtük el a kullancs encephalitis elleni védőoltás…

    Kedves Doktornő!A kisfiaam 3 éves múlt és tavaly kezdtük el a kullancs encephalitis elleni védőoltás sorozatot.Tavaly május-junius kapta és idén junius 9.-én kellett volna 1 év után ismételni,de elmulasztottuk.Még megkaphatja?Vagy jövőre újból el kell kezdeni az elejétől?Köszönettel:Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Zsuzsa!
    Nyugodtan megkaphatja még akár 2-3 hónapon belül a 3. oltást kisfia. Nem kell újra kezdeni az oltásokat.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • T. Dr nő! Kisfiam 18 hónapos és nem issza meg sem a tejitalt sem a rendes tejet! Probáltam cumisüvegből,…

    T. Dr nő!
    Kisfiam 18 hónapos és nem issza meg sem a tejitalt sem a rendes tejet! Probáltam cumisüvegből, pohárból, kakaóval! Ahogy meglátja a cumisüveget vagy megérzi az illatát már lőki el sir és néha öklendezik! Meg sem hajlando kostolni! Mit tegyek? Potoljam a tejet joghurttal meg pl tejbegrizzel? Meddig kell nekik "kötelezöen" a tej? Eddig szivesen itta! Mi történhetett? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Nem kell erőltetni a tejivást. Kínálhatja valóban joghurtitallal, sajttal, tejbegrízzel. Folyadék gyanánt kapjon vizet, gyümölcslevet, teát! Nem tudom, mi okozza a tejundort, lehet pl. tejcukor érzékenység és hasfájás jelentkezhet a tej⁄tejital után kisfiánál, ezért nem kéri. Végezzenek el egy 2 hetes probiotikus kúrát BioGaia cseppel, ez esetleg helyreállíthatja a tejcukor emésztést!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm a Darázscsípés jeligére írt válaszát. Még azt szeretném megkérdezni,…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm a Darázscsípés jeligére írt válaszát. Még azt szeretném megkérdezni, hogy előfordulhat-e olyan is, hogy allergia esetén mindig csak csalánfoltok jönnek ki rajta, nem súlyosbodik.Köszönöm:Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Edit!
    Igen, ez is lehetséges, ez valamivel enyhébb reakciónak számít. Ebben az esetben is javaslom , hogy hordjon magánál Anapen önbelövő készenléti injekciót, amit száj, szemdagadás, szédülés, hányinger, nehézlégzés jelentkezése esetén a darázscsípést követően haladéktalanul be kell adni magának!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Jo napot kivanok!Egy kis tanacsot szeretnek kerni ontol mert hat eleg bizonytalan vagyok a tapszerekbe.Nan…

    Jo napot kivanok!Egy kis tanacsot szeretnek kerni ontol mert hat eleg bizonytalan vagyok a tapszerekbe.Nan 1 es tapszert eszik a fiam egy par napja es szeretnek velemenyt kerni,hogy ezt hogy kell hasznalni mert azt irja,hogy 3-4 hetesen mar adhatom a 120ml tapszert.Lehetseges ez?Mindenki csodalkozik,hogy enyit megeszik.Meg anyit szeretnek megtudni,hogy mikor kell atterni a nan 2 tapszerre.Jo nagyon szuletett 4.25kg es 60 cm ez lehet az oka,hogy tobb kell mar neki?Elore is koszonom valaszat!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Mivel nagy súllyal született a kisfia, ezért nagyobb a táplálékigénye is. Simán ehet 3-4 hetesen 120 ml-t alkalmanként. A NAN2 6 hónapos kortól adható, addig a NAN1, majd 4 hónapos kortól hozzátáplálás.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Üdvözlöm! A tanácsát kérném. Van egy kisfiam, aki 11 hónapos. Tegnap végre 2 év után elmentem…

    Üdvözlöm!
    A tanácsát kérném. Van egy kisfiam, aki 11 hónapos. Tegnap végre 2 év után elmentem a barátaimmal szórakozni, és véletlenül beleittam másnak az italába, amiben valószínűleg speed volt. A problémám az, hogy még szoptatok, igaz csak reggel- este. Ma biztos nem szoptatom meg a kisfiamat, de nem tudom, hogy holnap lehet-e már?
    Ha eltelik kb.30 óra még lehet belőle az anyatejben?
    Mennyi idő után ürül ki ez az anyag?
    Segítségét előre is köszönöm!
    Üdv!
    Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Ági!
    Hagyjon ki 48 órát a szoptatással és legalább kétszer, kb. 24 és 36 óra után, fejje ki üresre mindkét mellét, ezt a tejet öntse ki!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktor Nő! Gyermekem 7 hónapos. Múlt héten elvittük a gyerekorvoshoz, mert lázas…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Gyermekem 7 hónapos. Múlt héten elvittük a gyerekorvoshoz, mert lázas volt már 2 napja 38C, amit a lázcsillapító levitt, de amint elmúlt a hatás újra megjelent a láz. Vizsgálat után a torkát látták enyhén pirosnak, s antibiotikumot írtak fel, ha nem múlna a láz 48 órán belül. (Az is mondták, hogy a foga miatt is lehet a láz, mert nagyon be van duzzadva az ínye is. Még nincs egy foga sem) Elkezdtük az antibiotikum szedését Cedax Baby + kapja esténként az Algoflex Babyt is. A láza már 2 napja nincs.
    Ma reggelre az arcán csalánkiütés jelent meg, majd később már a mellkasán és a hátán is. Nem viszket neki, mert nem kaparja, vagy nyugtalan. Mit tegyek? Ez elmúlik, vagy du. vigyem vissza az orvoshoz?
    A gyógyszertől lenne?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Legvalószínűbben az a vírusfertőzés okozta a kiütéseket, ami a lázat is kiváltotta. Néhány nap, amíg elmúlik. Azért mutassa meg a gyerekorvosuknak!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktor Nő! Igaz az, hogy ha az Aeriust 3 nappal a vérvétel előtt hagytam abba, akkor…

    Kedves Doktor Nő!

    Igaz az, hogy ha az Aeriust 3 nappal a vérvétel előtt hagytam abba, akkor az befolyásolta az eredményt? Mert minden 0 lett, de azt hallottam többfelől, hogy ez azért lehet,mert nem hagytam abba időben a gyógyszert. Válaszát előre is köszönöm!
    Kinga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kinga!
    Az allergia ellenes gyógyszer szedése csak a bőrteszt eredményét befolyásolná, a vérvételre nincs semmilyen hatással.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • T.dr nő! Kisfiam hétfön kapta meg a 18 hos oltast! Tegnap este szerda felment a láza 38,2 re,…

    T.dr nő!
    Kisfiam hétfön kapta meg a 18 hos oltast! Tegnap este szerda felment a láza 38,2 re, panadol baby levitte, ma csüt reggel is ujra ennyi volt! Az oltás helye a combjánál nem piros, de picivel az oltas felett kemény neki mint egy kis csomo! Dr nőnk mondta h borogassuk meg kenjük phenilbutazon krémmel egy hétig! A kérdésem az lenne h ettől a csomotól nem lehet a láz?? Félek h nem az oltástól lázas! Mi pontosan ez a kemény csomo szerüség? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A csomó az oltás helyének gyulladása, borogatni csak jegeléssel szabad, száraz textiliára, mert az áztatás során felázik a szúrás csatornája, befertőződhet. Gyakori az oltási csomó, 1 hét alatt el fog múlni. A láz már vsz. nem ettől van (l. tegnapi válasz)
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! 5 éves kislányommal kapcsolatban kérném a véleményét. Tavaly ősz óta jár…

    Tisztelt Doktornő!

    5 éves kislányommal kapcsolatban kérném a véleményét.
    Tavaly ősz óta jár óvodába, azóta sokat beteg.
    A legutóbbi, még jelenleg is tartó problémánk a következő.
    Kb. 6 héttel ezelőtt kezdődött egy banálisnak tűnő náthás, hurutos állapot, kicsi orrfolyás, minimális köhécseléssel. Másfél hét elteltével vittem orvoshoz, mert ugyan a tünetek nem erősödtek, de nem is szűntek. Az orvosunk semmit nem talált, nem is kapott semmilyen gyógyszert a kicsi, mivel akkor szükségtelennek látszott.
    Ezután egy héttel a kislányom egy éjszaka alatt tele lett csalánkiütéssel, valamint az egyik szemhéja fel is dagadt, így négy napot töltöttünk a Heim P. K. Bőrgyógyászati osztályán,-a bent töltött idő alatt a kéz- és lábfeje is bedagadt, majd a négy nap után már tünetmentesen úgy jöttünk haza, hogy valószínűleg vírusfertőzés okozta a tüneteket, mivel a vérvétel és torokváladék nem mutatott eltérést.
    A minimális hurutos állapot mindeközben továbbra is fennállt.
    A kórház után egy héttel kislányom belázasodott, három napig volt lázas. A láz 3. napján tudtunk orvoshoz fordulni(hétvége miatt), aki kezdődő tüszős mandulagyulladást állapított meg, és Ospen szedését írta elő.
    Még mielőtt beadtam volna az első adagot, a gyerek nyaka körös-körül tiszta pötty lett, mire visszavittem az orvoshoz, mert nem tudtam, hogy így elkezdhetjük-e a gyógyszer szedését.
    A pöttyök pontos mibenléte nem derült ki, viszont orvosunk úgy találta, hogy kislányom torka az előző napihoz képest sokkal szebb, így azt mondta, ha nem lázasodik be újra(akkor már több mint 24 órája nem volt lázas), próbáljunk gyógyszer nélkül gyógyulni.
    A gyerek valóban nem is lázasodott be a továbbiakban, viszont nem mutatkozott igazán egyértelmű javulás az állapotában, sőt egyre többet köhögött, így egy hét elteltével visszamentünk az orvosunk helyetteséhez, aki csúnyának találta a torkát, így aznap este a gyerek megkapta az első adag Ospent. A gyógyszer bevétele után 3 órával csalánkiütések jelentek meg a lábán, fenekén, mire rögtön kapott Fenistil cseppet. (Másnap eltűntek a kiütések.)
    Másnap (újra helyettes orvos) az Ospen helyett felírta az Erytrotrop-ot, ezt már 5 napja szedtük, de minimális a javulás.( A 4.-5. napon kis kiterjedésű csalánkiütés jelent meg a combon...)
    Még mindig vannak köhögőrohamok, álmában is, nappal is, úgy hallom, időnként nem tud teljes kapacitással levegőt venni.
    Az Erytrotrop szedésének 5. napján mivel nem volt igazán erős a javulás, újra orvoshoz fordultunk. Ő, azt gyanítva, hogy a kb. jó két hónappal ezelőtti hörghurutból, ami akkor Klaciddal lett kezelve, de csak öt napig, maradhattak vissza kórokozók, amik esetlegesen okozhatják a mostani tüneteket.
    Ezen megfontolásból a gyermekem most újra Klacidot szed.
    És a lábán ismét megjelent néhány viszkető folt, nem tipikusan csalánkiütés-szerűk, inkább ilyen nagy, piros, kissé ödémás (5 ill 10 ft-os nagyságú), 4 db.
    Tisztelt Doktornő, kérem szíves elnézését, amiért ennyire hosszasan vázoltam fel az egész dolgot, de úgy éreztem, ebből bármi fontos lehet.
    Amiben a segítségét kérném:
    A csalánkiütések miatt nagyon aggódóm, félek a gyógyszert beadni a kicsinek, nehogy bajt okozzak vele, viszont ha nem adom be, lehet, hogy a gyógyulását hátráltatom...
    Nem egyértelmű számomra, hogy egyáltalán van-e kapcsolat a gyógyszerszedés és a kiütések között??....
    Valamint az is felvetődik bennem, h nem lenne-e indokolt további vizsgálatokat is elvégezni?
    Azt szeretném még hozzáfűzni, hogy a kislányomon az utóbbi időben szemmel látható, hogy nincs igazán jól, nyűgös, fáradékonyabb.
    Nagyon aggaszt az egész helyzet. Önnek mi a véleménye erről?
    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát: Nelli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Nelli!
    Nagyon gyakori, hogy bizonyos gyerekek minden újabb vírusfertőzésre pár napos csalánkiütéssel reagálnak, ez nem jelent semmi rosszat, idővel kinövik ezt. A legritkább esetben okozza ezt gyógyszerallergia. Ugyanakkor kerülném a vaktában adott, ma már teljesen hatástalan antibiotikumok adogatását csak azért, mert nem javult a gyerek állapota elvárható mértékben. A Klacid már tényleg hatásos gyógyszer, de az Ospen csak skarlátban hat, más esetben nem, az Erythrotrop sem igazán jó gyógyszer manapság. Szóval, a foltok miatt nem aggódnék és a gyógyszereket inkább kihagynám...
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! Múlt vasárnap a 10 éves kislányom cérnagilisztát talált a Wc papíron székelés…

    Kedves Doktornő!

    Múlt vasárnap a 10 éves kislányom cérnagilisztát talált a Wc papíron székelés után. Megnéztük a végbélnyílásunkat és kiderült, hogy az egész család fertőzött.
    Másnap a gyerekorvos felírta a Vermoxot és mellé LactoProtectet javasolt.
    Elkezdtük szedni hétfőn mindkettőt, kedden is beszedtük és szerdán este is találtunk a kislány végbélnyílásában fürdéskor cérnagilisztát. A férjem szerint a Lacto Protect szedése miatt nem tisztult még ki a kislány szervezetéből a giliszta, mert véleménye szerint csak a Vermox kúra befejezése után kellett volna elkezdeni szedni a Lacto Protectet. Én hallgattam a gyermekorvosra, hisz tíz éve, amióta hozzá járunk még nem adott rossz tanácsot. Ma este bevettük a harmadik szem Vermoxot mert a háziorvos azt mondta, hogy három napig estére vegyük be aztán tartsunk 10 nap szünetet és utána szedjük megint három napig. Kérdésem a következő: A férjemnek igaza van és a kúra hatástalan a Lacto Protect miatt?Holnap vegyünk-e be LactoProtectet? Sajnos nekünk a kislányommal a hüvelyünk körül is viszket és nekem folyásom is van. Erre is hat a Vermox vagy ezt már mással kell kezelni?
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A Lacto Protect elvileg nem befolyásolja a Vermox hatását. A Vermox javasolt szedési protokollja a 10 évesnek és a felnőtteknek is: napi 1x2 tabl. 2 egymást követő napon, majd 2 hét múlva ismétlés. Fehérnemű, ágynemű fertőtlenítés (60 fokon mosás) és forró vasalás az egész családnak! A hüvelyi viszketést és folyást nem a cérnagiliszta, hanem gombafertőzés okozhatja. A Vermox mellé nem kell LactoProtectet szedni egyáltalán.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt doktornő! A kérdésem az lenne, hogy darázscsípés esetén, ha az többször előfordul,…

    Tisztelt doktornő!
    A kérdésem az lenne, hogy darázscsípés esetén, ha az többször előfordul, törvényszerű-e, hogy a tünetek súlyosbodni fognak. 20 éves fiam mellkasát az elmúlt héten érte egy darázscsípés. Eddig csak kiterjedtebb bőrpírral reagált. 3-szor csípte meg eddig nyaranta, az előző években. Legutóbb néhány perc múlva a fél felsőtestén, a hátán is csalánkiütés lett és égett , bepirosodott a bőre. Fokozódhatott az miatt, hogy a csípés után ivott egy sört és hogy nagyon meleg volt? Ügyeletre ment, ott injekciót kapott. Vért vettek, amit szeretnék megkérdezni, hogy mit vizsgáltak ezzel? Mennyire súlyosnak számít, mi történhet a következő csípésnél. Egyébként növényekre is allergiás, kisgyermekként allergiás asztmája volt, ami most gyógyszer nélkül is tünetmentes.
    Szíveskedjék válaszolni, nagyon aggódom miatta.
    Köszönöm:Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Edit!
    Nem törvényszerű, hogy az ismételt darázscsípések egyre hevesebb tüneteket okozzanak. Valószínű, hogy az alkohol felerősítette a darázsméreg hatását, ettől jöttek a heves bőrtünetek. A vérvétellel nem tudom,az ügyeleten mit vizsgáltak, őket kellene megkérdezni. Létezik elvileg olyan speciális vérvizsgálat, amellyel ki lehet mutatni az esetleges valódi darázsméreg allergia kialakulását. Ha ez a lelet pozitiv, akkor kell tartani a következő csípésnél súlyos reakciótól, pl. ájulás, vérnyomásesés. Allergológiai szakrendelésen tudnak tovább segíteni!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • T.dr nő! Kisfiam most hétfőn kapta meg a 18 hos oltast! Ma szerdán most este 37.7-37.9 a láza!…

    T.dr nő!
    Kisfiam most hétfőn kapta meg a 18 hos oltast! Ma szerdán most este 37.7-37.9 a láza! Adtam neki panadol babyt! Remélem hamar leviszi! Meddig lehet ettől az oltástól lázas? Megijedtem mert eddig szinte egy oltástól sem volt láza!! Lehetnek még más tünetek is? Ha esetleg nem viszi le a panadol baby szirup, mit adhatok még neki és milyen időközönként? Köszönöm!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A lázra adhat még Nurofen szirupot, 6 óránként, napi 4x, vagy lázkúpot, szintén 6 óránként, napi 3x. Az oltástól még egy napig lehet lázas, ha nem múlik el holnap a hőemelkedés⁄láz, pénteken menjenek el a gyerekorvosukhoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! 10 hónapos kisfiam húsvétkor volt bárányhimlős, nagyon kijött rajta, szerencsére…

    Tisztelt Doktornő!
    10 hónapos kisfiam húsvétkor volt bárányhimlős, nagyon kijött rajta, szerencsére elég simán lezajlott.
    Pöttyei halványodnak, de néhány még most is látszik, az egyiknél múlt héten úgy láttam, hogy változott: pirosodott és picit kiemelkedett. A többi teljesen belesimul a bőrébe.
    Utóbbi pár napban ez a pirosodott nem változott.
    Biztos, hogy nem csípés vagy kiütés. Beteg nem volt mostanában.
    Mi lehet, van teendőnk?
    Köszönöm
    Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Dóra!
    Egyelőre nem kell orvoshoz rohanni. Lehet, hogy hegesedik egy mély hólyag helye.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • T. Dr nő! Kisfiam tegnap kapta meg a 18 hos oltasat! A combja az oltas helyen picit piros, és…

    T. Dr nő!
    Kisfiam tegnap kapta meg a 18 hos oltasat! A combja az oltas helyen picit piros, és ha megfogom egy kicsi ponton az oltas helyen kemény! Ha borogatom neki eltünik, de ha leveszem a borogatást megint kemény! Mitől lehet ez? Remélem nem nagy gond es elmulik!! Dr nőnk tanácsára kentünk rá phenilbutazon kremet! Eddig még nem segitett! Mit tegyek? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Hideg borogatást szárazon tehet rá (pl. textilpelus a combjára, rá egy jégzselé). A vizes borogatás befolyik a szúrcsatornán, feláztatja az oltás helyén a szöveteket, nem javasolt! Az oltás gyakran okoz helyi duzzanatot, el fog múlni 3-4 nap alatt. Szájon át adjon napi 2x Nurofent, ez csökkenti a gyulladást. Legyen türelmes, pár napig eltart!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktorno! Fiam hamarosan masfel eves. Egy hete problemank van a szekletevel. Napi akar…

    Kedves Doktorno!

    Fiam hamarosan masfel eves. Egy hete problemank van a szekletevel. Napi akar 4-5-6 szekelte is van, allaga valtozo: van hasmeneses, van mustarszeru, van kemenyebb - eteldarabkakat tartalmazo is. Ezek napjaban valtoznak. Olyan nap is volt, hogy csak ket jo szeklete volt, masnap pedig ossze-vissza tipusu es tobb. Laza nincs, kedve nagyon jo, fogai jovogetnek (most bujt ki az also orlo foga es talan jon az also metszofoga is most), mindig friss etelt fozok neki, soha nem eszik masnapost vagy ugyanazt vacsorara mint amit ebedre kapott. Antibiotikumot utoljara marciusban kapott. Vizet jo sokat iszik. Reggel iszik 200ml tapszert este 50-et.
    Mit tegyek?
    Koszonom szepen valaszat
    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Eszter!
    A fogzás okozhatja a laza székletet, vírusfertőzés is. Adjon kisfiának probiotikumot 1-2 hétig (pl. Lactiv Baby).
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! Megcsípett valami bogár-szúnyog a combomon. Két, egymástól pár centire levő…

    Kedves Doktornő!

    Megcsípett valami bogár-szúnyog a combomon. Két, egymástól pár centire levő csípés addig duzzadt, míg már egybefüggő, két tenyérnyi méretű, duzzadt, kemény, forró vörös folttá nem nőtte ki magát. Az utóbbi pár hétben minden csípésem feldagad és némelyik nyomásra fáj is, mint ha valami zúzódás lenne. Hetekig viszket és nehezen múlik, kisebesedik, bár meg sem vakarom. Hol a lábfejem néz ki úgy, mint ami vizesedik, hol a karom olyan, mint Popeynek.

    Tud esetleg abban segíteni, hogy hogyan tudnám ezt megelőzni vagy segíteni az elmúlását? Nem szeretném az egész nyarat így tölteni.

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Anikó!
    A csípéseket rendszeresen kenje Fenistil géllel, és ha kezdene dagadni, vegyen be vény nélküli allergiagyógyszert (pl. Revicet, Claritine) , ezt szedheti pár napig, amíg a duzzanat el nem múlik!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • T. Doktornő! Kislányom 8 hónapos, és még nyoma nincs a fogaknak! Normális ez? Válaszát köszönöm.

    T. Doktornő! Kislányom 8 hónapos, és még nyoma nincs a fogaknak!
    Normális ez? Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Ez nem gond még, sok gyereknek egy éves kor után jön ki az összes foga!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • KEDVES DOKTORNO 10 HONAPOS BABAVAL mehetunk a tengerpartra, mi a velemenye a doktornonek…

    KEDVES DOKTORNO


    10 HONAPOS BABAVAL mehetunk a tengerpartra, mi a velemenye a doktornonek .
    milyen gyogyszerek vigyek.

    koszonom valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Mehetnek, de ő csak árnyékban legyen és vigyenek neki felfújható kismedencét, ebben fürdessék napernyő alatt, ne a tengerben!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! 42 éves nőként írok Önnek. A felső légúti panaszok többé-kevésbé végig kísérik…

    Kedves Doktornő!

    42 éves nőként írok Önnek. A felső légúti panaszok többé-kevésbé végig kísérik az életemet, úgy is, hogy teljesen egészséges vagyok, és allergia mentesen élek. Sok kört futottam már a torok problémám megoldása ügyben.
    Mára már nem annyira rossz a helyzet, mint korábban volt. 20 évesen kivették a torok mandulámat (kráteres volt, gennygolyocskák könnyen képződtek) és az orrmanduláimat. Jelen panaszom, hogy még mindig nagyon érzékeny a torkom, légcsövem, piros, száraz érzetű torok, irritált, könnyen megfázik, és váladék képződik.
    A torok köszörülés, harákolás szinte sohasem múlik el teljesen, ezért kórusban pl. nem énekelhetnék :(.
    Az orromban áttetsző, nyúlós nyák képződik szinte mindig, és ez fokozódik megfázáskor. Arcüregek rendben.
    A tuberculinumot találtam lehetséges jó megoldásnak a problémákra, a szerrel kapcsolatos leírások nagyon illenek rám is.
    A Doktornő mit tanácsol, mivel és milyen módon tudnám e gyengélkedő szervet rendbe hozni?
    Várom válaszát, köszönettel:
    GG

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves GG!
    Eltévesztette a kérdést, a másik doktornő foglalkozik homeopátiával!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktor Nő! 29 éves nő vagyok, 12 éves korom óta tudom, hogy allergiás vagyok a pázsitfüvekre,…

    Tisztelt Doktor Nő!
    29 éves nő vagyok, 12 éves korom óta tudom, hogy allergiás vagyok a pázsitfüvekre, a parlagfűre, a mogyorófélékre és a házi penészre. Első gyógyszerem a zirtec volt amit kb. 10 évig szedtem, aztán változtatott az orvosom, és a xyzal-t írta fel, majd a cetirizinnel próbálkoztunk... Igazán úgy érzem egyik gyógyszer sem volt megfelelő számomra, mert egy egy zöldség, vagy gyümölcs evés után, bodzaszörp ivás után azonnal jelentkeztek a szájüregi és garat viszketések, tüsszögések, és az orrfolyás. A kérdésem az volna, hogy létezik e olyan gyógyszer ami tünetmentesít, csak meg kell találni, a táplálkozáson kell változtatnom?
    Válaszát nagyon köszönöm!
    Üdvözlettel: Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Tünde!
    Igen, elvileg létezhet megfelelő gyógyszer vagy egyéb kezelési módszer az Ön tüneteinek csökkentésére. Ilyen módszer lehet pl. az allergénspecifikus immunterápia, erről olvashat bővebben a www.gyerek-allergia.hu weblapon! A gyógyszerek ötletszerű váltogatása biztosan nem jó ötlet, mert ezek gyakran ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák és Ön csak látszólag szed mást, valójában mindig ugyanazt kapja más csomagolásban(pl. Zyrtec-Cetirizin).
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

Szerző

Dr. Csáki Csilla

allergológus, belgyógyász, gyógyász