A betegek kérdései (7347)

  • Kedves Doktornő! A véleményét szeretném kikérni a következő dologról. Pár napja a combomon…

    Kedves Doktornő!

    A véleményét szeretném kikérni a következő dologról.
    Pár napja a combomon apró "vízhólyag szerű" kiütések jelentek meg, nagyon könnyen kifakad, eztán elkezd sebesedni, nagyon kellemetlen, mert a combom belső felén van főként, az ülés is kezd kellemetlenné válni.

    Mit gondolom mégis mi okozhat hasonló kiütést?
    Hozzátenném, hogy mostanában sokszor voltam strandon, ill. gyógyfürdőben, attól tartok, hogy ott szedhettem össze vmit.

    Tudom így látatlanul nagyon nehéz bármit is írni, de kérem tegye meg!

    Előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Judit!
    Elképzelhető, hogy a strandon szedett össze valamit. Betadinnal ecsetelje le, és forduljon bőrgyógyászhoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Jó napot! Doktornőtől azt kérdezném, hogy ma vettem észre egy ajakherpeszt a számon. Holnap…

    Jó napot! Doktornőtől azt kérdezném, hogy ma vettem észre egy ajakherpeszt a számon. Holnap viszont szerettünk volna menni fürdöbe. De attól félek amint a víz hozzáër, megfertőződhetek én is esetleg nemi úton is, meg a többi fürdőző is? Bekerülhet a számról a vízbe a vírus? Köszőnettel: Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Tünde!
    Friss herpesszel a fertőzésveszély miatt nem mennék nyilvános fürdőbe. Az ajakherpeszből nem lesz nemi szervi fertőzés, az egy másik vírusfajta.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves drnő! Kisfiam 6 hónapos tegnap este gennyes szerű váladékot vettem észre a pelusban a…

    Kedves drnő! Kisfiam 6 hónapos tegnap este gennyes szerű váladékot vettem észre a pelusban a kukija táján!
    Mi lehet ez? Kukija nem piros nem gyulladt nem fáj neki! Sokat is pisil! Lehet gennyes a vizelete? Vagy esetleg a kukija váladékozna? Tegnap este ota mindig van egy kicsi a pelusban van h nyúlós is! :-( mellékelek képet kérem segitsen nagyon aggódom! http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄view⁄140821⁄20140820_161856_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Javaslom, mielőbb menjenek el a gyerekorvosukhoz és kérjenek vizeletvizsgálatot! Ha láztalan a gyerek, ügyeletre nem kell rohanni ezzel, addig is, langyos kamillás lemosással takarítsa a fitymáját, hátrahúzva amennyire lehet, nem erőltetve.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő!3 éves kisfiamat magas láz miatt vizeletvizsgálatra küldték.Az eredményen minden…

    Kedves Doktornő!3 éves kisfiamat magas láz miatt vizeletvizsgálatra küldték.Az eredményen minden negatív,az üledékben van 1-2 vvt és fhs.Ez mit jelent? Köszönettel:Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Zsuzsa!
    Ez azt jelentheti, hogy nem volt teljesen lemosott a fityma, mielőtt a vizeletet nyerték, kisebb szennyeződés lehetett a bőrről a vizeletben.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt doktornő! Kisfiam - 3éves és tavaly átesett a skarlát megbetegedésen (Ospennel kezelve).…

    Tisztelt doktornő!
    Kisfiam - 3éves és tavaly átesett a skarlát megbetegedésen (Ospennel kezelve). Ezen a nyáron meg érdekes-hasonló tuneteket produkált -pont a törökországi kirándulás utolsó előtti nap estéjén magas 39,2 fokos láza lett ami 1teljes nap után elmult és hazafelé észrevettuk hogy kiütések jöttek rajta: a térdén meg a kezén halványan apró pottyok(tapintható volt)a lábfején pedig tűszúrásnyo pici bevérzések és a szájában is pici pettyek (nem gennyes)és fehér lepedék volt a nyelvén.Este értünk haza így orvoshoz már nem mentunk - Fenistil cseppeket adtam neki. Reggelre halványodtak a kiütések de a reggelinél azt mondta hogy csíp a szája így bementünk az ugyeletre ahol szájfertőzést állapítottak meg és diflucan folyadékkal kellett öblögetni. A doktornő szerint a kiütések nem voltak annyira erősek mint egy skarlát esetében. Viszont most 2héttel utána az ujjai és a lábujjai is finoman hámlanak, ahogyan a skarlátnál is volt tavaly.
    Picit most meg vagyok ijedve mert olvasva a "nem antibiotikummal kezelt skarlát" lehetséges szövődményeit, hát nem udom mi legyen. Lehetséges hogy mégis skarlátja volt? Torka nem fájt és nem volt gennyes, és málnanyelve sem volt.
    Esetleg a medencében öszeszedett szájfertőzés is produkálhat ilyen hasonló tüneteket?
    Válaszát előre is köszönöm
    Tisztelettel
    Kiss M Monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Monika!
    Idén is Streptococcus fertőzés lehetett a háttérben.Mivel sokféle Streptococcus törzs létezik, ez a betegség többször is elkapható, így a kiütéses változata, a skarlát is. Javaslom a vizeletvizsgálatot, esetleg EKG-t, más szövődménytől nem kell tartani!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • kedves doktornő ! még egy kérdésem lenne hogy a béres kálcium +d vitamin gyereknek tejallergia…

    kedves doktornő ! még egy kérdésem lenne hogy a béres kálcium +d vitamin gyereknek tejallergia mellett lehet-e összetevök között szerepel olyan hogy hidrolizált szarvasmarha zselatin!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Igen, ez is adható.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Összetevők: SUPRADIN-KIDS MULTIVITAMI Glükózszirup, szacharóz, zselatin, étkezési sav (citromsav),…

    Összetevők: SUPRADIN-KIDS MULTIVITAMI
    Glükózszirup, szacharóz, zselatin, étkezési sav (citromsav), ízesítőszerek (paprika-emulzió, narancs aroma, gyümölcskoktél aroma), Omega-3 zsírsav (dokozahexaénsav, DHA), vitaminok (nikotinamid, B12-vitamin, piridoxin-hidroklorid, aszkorbinsav, kolin), fényesítőanyag (capol). Gluténmentes. tisztelt doktornő ! tej allergiás gyereknek szeretnék ezt adni a biogaia probiotikum és a robokid kálcium mellé lehet.e ezt adni? köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Igen, tejallergiásnak is adható.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Dr No! 11 napos kisfiam tegnapelott es ma reggel egybol etetes utan visszabofizte a…

    Tisztelt Dr No!
    11 napos kisfiam tegnapelott es ma reggel egybol etetes utan visszabofizte a tejet, sugarba jott vissza es hirtelen, nem is oklendezett. Utana mellre tettem megint es az mar nem jott vissza. Ez mitol lehet? Es mikor forduljak orvoshoz?
    valaszat elore is koszonom
    Timea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Timea!
    Gondosan büfiztesse kisfiát szopás közben is 1x legalább és a végén is. Ne hagyja túl mohón enni, levegőt nyelni! Levegőnyelés okozza a sugárban visszabukást. Amennyiben egyre többször csinálja ezt, akkor meg kell mutatni a gyerekorvosnak!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő!3éves kisfiam közel 40fokos lázra pénteken kapott Cedax baby gyógyszert.Azóta…

    Kedves Doktornő!3éves kisfiam közel 40fokos lázra pénteken kapott Cedax baby gyógyszert.Azóta szedi és még ma is 39fok volt a láza.Torkát látta pirosnak.Régebben már kapott ilyet.Ez normálir,h még mindig ilyen magas a láza az antibiotikum hatására is?Köszönettel:Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Andi!
    A lázak 95% százalékát vírusfertőzés okozza, ilyenkor az antibiotikum hatástalan, kb. 3-5 napig kell számítani magas lázra, aztán elmúlik. Ha 5 napon túl lázas, akkor feltétlenül lássa újra a gyerekorvos!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Kislányomnak két hónapja kiszedték az orrmanduláját. Az első két hétben…

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányomnak két hónapja kiszedték az orrmanduláját. Az első két hétben nem is volt semmi baj de aztán visszament az óvodába és nagyon náthás lett. A nátha nem akart elmúlni neki. Most már csak akkor dugul be az orra ha alszik. Amint vízszintesbe kerül és elalszik már nem kap rendesen az orrán levegőt. Elvittem allergia vizsgálatra ahol kiderült hogy porallergiája van valamint penészgomba. Penész szerencsére nincs a lakásban. A poratka ellen már vettünk antiallergén ágyhuzatot és párnát. Minden kimostam 60 fokon. Kap Aerius szirupot most már két hete de sajnos semmit sem javult a helyzet. Amikor fenn van nincs gond de az alvásnál szegény nem kap levegőt.
    Kérem segítsen ez most a porallergia miatt van vagy az orrmandula műtét nem sikerült jól? És mit tudok most tenni?

    Köszönettel:
    H. Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Katalin!
    Mindkét lehetőség szóba jön, ezt egy független fül-orr-gégész tudná leginkább eldönteni. Az Aerius oldat mellé esténként Mometason Sandoz orrspray adagolását javaslom addig, amíg nem rendeződik teljesen az orrlégzés! Háziorvos is felírhatja!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő, 32 hónapos kisfiunk egyre többet, ráadásul nem mélyeket, hanem sorozatosan,…

    Tisztelt Doktornő,
    32 hónapos kisfiunk egyre többet, ráadásul nem mélyeket, hanem sorozatosan, kicsiket ásít. Azért aggódunk, mert pár nap (kb egy hét) alatt romlott sokat a helyzet, most már kis szünetekkel egész nap ásítozik, pedig este és délben is jól alszik (összesen 11-12 órát). Másik dolog, hogy szemét, orrát is sokat dörgöli, itt allergiára gyanakszunk (vidéken lakunk).
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Szívélyes üdvözlettel
    Balogh Károly

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Károly!
    Lehet pl. vashiány a háttérben, javaslom kisfia vérképvizsgálatát! Allergiavizsgálat kb. 3 éves kortól végezhető bőrteszttel, ősszel már bejelentkezhetnek!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! Kisfiam elesett és egy elég mély és hosszú kiterjedésű sebe lett. Most tapasz…

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam elesett és egy elég mély és hosszú kiterjedésű sebe lett. Most tapasz van rajta, amit az egyik kórház baleseti sebészetén tettek rá. Ezt követően valami krémet tudna ajánlani hogy szépen gyógyuljon, lehetőleg minél kevésbé legyen maradandó?
    Bioptron lámpázni lehet majd? Ha igen azt hogyan? mikor alszik? Mert még kicsi és nem értené meg hogy csukja be a szemét, nem szabad belenézni.

    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A Cicatrix krémet vagy körömvirág krémet szoktak használni a gyógyulás elősegítésére, a heg csökkentésére. Bioptron lámpázni lehet majd , ha begyógyult a seb, alvás közben, 5-10 percig.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy az algoflex babyt adhatom-e penicillin érzékeny…

    Tisztelt Doktornő!
    Az lenne a kérdésem, hogy az algoflex babyt adhatom-e penicillin érzékeny gyermeknek? Válaszát köszönöm. Tisztelettel : Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Ilona!
    Nyugodtan adhatja, ez nem tartalmaz penicillint.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő!Két és fél éves kisfiamnak 3napja 39,5 a láza.Gyerekorvos nem lát semmit.Ön szerint…

    Kedves Doktornő!Két és fél éves kisfiamnak 3napja 39,5 a láza.Gyerekorvos nem lát semmit.Ön szerint mi okozhatja?Más panasz nincs.Nagyon félek,olvastam hogy a leukémiának is tünete a láz.Köszönettel:Ivett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Ivett!
    Vírusfertőzés lehet vagy baktérium okozta mandulagyulladás, vesemedece gyulladás stb. Menjenek feltétlenül vissza a gyerekorvoshoz, ha nem szűnik a láz! Leukémia nem ilyen tünetekkel kezdődik!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • tisztelt dr no 10 napos kisfiam nyelve hatso fele feher csak anyatejet adok neki a kerdesem…

    tisztelt dr no
    10 napos kisfiam nyelve hatso fele feher
    csak anyatejet adok neki
    a kerdesem az lenne hogy ez vajon a tejtol van vagy valami mastol
    valaszat elore is koszonom
    timea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Timea!
    Valószínűleg a tejtől van, mutassa meg legközelebb a védőnőnek!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Szerencsére nem betegség miatt, hanem egyszerű kíváncsiságból írok Önnek. Férjemmel…

    Tisztelt Doktornő!

    Szerencsére nem betegség miatt, hanem egyszerű kíváncsiságból írok Önnek.
    Férjemmel mindketten (rassz szempontjából) fehér bőrűek vagyunk. Azonban én a hófehér, könnyen leégő, photoallergiára hajlamos típus vagyok, míg őt könnyen megfogja a nap és szép barna lesz nyár végére.
    Reménykedem benne, hogy a lányunk nem az én kényes, macerás bőrömet örökölte. Most három hónapos, még szintén hófehér.

    Mennyi idős korában várható, hogy kialakul nála a végleges bőrtípus és látható lesz a barnulási képessége?

    Most 3 hónapos, természetesen napra még nem visszük, nem napoztatjuk és később is a fokozott óvatosság elve szerint járunk el ezzel kapcsolatban.

    A kérdésemet leginkább kíváncsiság vezérli.

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A bőrtípus fokozatosan válik nyilvánvalóvá, de 1-2 éves korban már látszani fog, mennyire sötétedik a naptól a kicsi bőre. A szemszín, hajszín, szőrzet színe alapján is lehet majd következtetni a barnulási hajlamra.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! Köszönöm szépen az immunerősítéssel kapcsolatos válaszát. Kérem, ne haragudjon,…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm szépen az immunerősítéssel kapcsolatos válaszát.
    Kérem, ne haragudjon, hogy újabb kérdésekkel terhelem. Azt szeretném még kérdezni, hogy a Robokid és a biogaia 3 hónapos kúra után mennyi szünetet tartsak? Elég-e 1 adagolókanállal naponta a Robokidből (egyik gyerek 40 hónapos és kb. 20 kg, a másik 16 hónapos és kb. 12 kg)? A D-vitamint (Vigantol cseppet szoktam adni) októbertől áprilisig adjam, vagy végig, amíg a nagyobb gyerek óvodába jár (kb. szept.-júl.)?
    Segítségét előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Kiss Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Éva!
    A Vigantolt elegendő szept.-ápr. között adni. A Robokid adagolását a csomagoláson levő útmutató alapján javaslom, 3 hónap után tartson 1 hónap szünetet!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy lázcsillapításra 2 éves gyereknek lehet-e használni…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Érdeklődni szeretnék, hogy lázcsillapításra 2 éves gyereknek lehet-e használni paracetamol tartalmú tablettát összetörve, vízben elkeverve, természetesen nem egy egész tablettát, hanem a testsúlynak megfelelően kiszámolva pl. egy 500mg-nak a nyolcadát vagy negyedét?

    Kisfiam ritkán beteg a lázát is könnyen lehetett eddig csillapítani, tehát a szirupból elég volt 1-2 adag, aztán lejárt a szavatossága, felbontás után 6 hónap (ezt mennyire kell komolyan venni egyébként?) és mehetett a kukába szinte az egész..., aztán rá egy hétre, hogy kidobtam vehettem egy új dobozzal, amiből megint elhasznált 2 adagot és épp egy hete járt le a szavatossága...

    A tabletta sokkal olcsóbb és pazarolni sem szeretek...



    Köszönöm: Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Rita!
    Igen, 125 mg (1⁄4) tabletta paracetamont nyugodtan kaphat összetörve 2 éves gyerek, napi 4x maximum!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! 2 kisgyerekem van, 2,5 éves és 11 hónapos. Beteg a család és tegnap összetörtem…

    Tisztelt Doktornő!

    2 kisgyerekem van, 2,5 éves és 11 hónapos. Beteg a család és tegnap összetörtem egy higanyos lázmérőt. Csak a kisebbik lányom volt itthon, őt azonnal bezártam hátra az egyik szobába és nekiláttam összeszedni a golyócskákat. Sajnos észrevettem hogy egy szekrény alá is begurultak így az egészet le kellett pakolni, elhúzni. Amit láttam összeszedtem, majd átfutottam a patikába vettem kénport azzal még átszórtam az érintett területet, összesöpörtem, kétszer felmostam, a szőnyeget kivittem, kiporoltam. Ez kb 2 óra volt, mire mindennel végeztem, addig ki voltam téve valamennyi higanygőznek valószínűleg. Lehet ettől bajom? És a gyerekeknek? Azóta folyamatosan szellőztetek, de retteneseten aggódom. Úgy érzem fel sikerült takarítani, egy egész nagy gömb jött össze az összeszedett golyócskákból, de félek, hogy esetleg valahol rejtve maradhatott még. Mivel még mindig betegek vagyunk, el sem tudom dönteni hogy okozott-e akutan valamit nálam mert folyamatosan fáj a fejem egyébként is 3 napja. De a gyerekek miatt is nagyon aggódom. Sőt miattuk aggódom csak igazán, hiszen a higanynak hosszútávú következményei lehetnek. Kell még valamit tennem? van alapja a félelmeimnek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Ennyitől biztosan nem lesz senkinek semmi baja, nincs oka aggodalomra! További teendő nincsen.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! 3 éves lányom 2 szúnyog megcsípte az arcán és nagyon bedagadt tőle az egész…

    Kedves Doktornő!
    3 éves lányom 2 szúnyog megcsípte az arcán és nagyon bedagadt tőle az egész buksija. Voltunk vele ügyeleten.Kapott fenistilt.
    Ha ilyen eset volt, akkor lehetséges, hogy máskor is ez fog történni szúnyogcsípés esetén? Vagy ezek egyszeri esetek lehetnek?
    Emiatt érdemes valamit kivizsgálni pld vérben? A tv-ben hallok mindenféle betegséget és hosszabb távon furcsaságokat okozó szúnyogcsípésekről, ezért szerettem volna megkérdezni Önt.
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A rovarcsípésekről bővebben olvashat honlapomon! www.gyerek-allergia.hu
    A szúnyogcsípésre nincs allergia, nem lehet vizsgálni sem, csak azt teheti, hogy Fenistilt ad ilyenkor és helyileg kenegeti Fenistil géllel vagy Burow kenőccsel!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

Szerző

Dr. Csáki Csilla

allergológus, belgyógyász, gyógyász