A betegek kérdései (7347)

  • Tisztelettel köszöntöm a Doktor nőt! Azt szeretném kérdezni,hogy sütőtökből lehet e kicsit…

    Tisztelettel köszöntöm a Doktor nőt!

    Azt szeretném kérdezni,hogy sütőtökből lehet e kicsit többet megsütni,és
    a későbbi időre mélyhüteni,talán igy gazdaságosabb lenne,és igazából
    most van szezonja a hagyományos magyar sütőtöknek.
    6 hónapos babának szeretném igy elteni.
    Köszönöm nagymama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Nagymama!
    Igen, lepépesítve a kész pépet pl. jégkockatartóban tudja adagolva lefagyasztani.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki csilla

  • Tisztelt Doktorno! Kerdeztem mar a kislanyom irritalt kohogesevel kapcsolatsosan, es azt tetszett…

    Tisztelt Doktorno!
    Kerdeztem mar a kislanyom irritalt kohogesevel kapcsolatsosan, es azt tetszett valaszolni, hogy on zerint vagy allergia vagy atipusos fertozes.Meglett a verkep, az Ig- Amibol az IgE egy kicsitt magasabb, Ezt mondtak telefonon,hogy vashianyos, es a verkepre azt mondtak hogy jo.Kissebb elteresek vannak, de csak a verkep eredmenye van nalam papiron itthon, a tobbit majd elkuldik pestrol ide erdelybe.Leirom azokat ahol elteres van, a tobbit nem.
    HCT 0.38 0.39-0.45
    Mcv 72.1 77.0-91.0
    MPV 8.4 9.0- 13.0
    Neu% 46.4 50-70
    LYM% 43.7 20-40
    Lymph(absz)3.79 5.50-8.50
    Mono... 0.56 0.70- 1.50
    Eos... 0.27 0.30-0.80
    Ezek epp aznap keszultek, amikoris delutanra mar nagyon taknyolt es flegmasan kohogott es volt estere hoemelkedese.Az mar szerencsere lejart , de most ujra visszaalt az a torokbol valo kohincseles.Az ertekei alapjan onnek mi a velemenye,lehet ez kezdodo aszthma, mert kb masfel honapja mikor voltunk pulmonologusnal, akkor o felirta a singulairt, amit en 5 napja adok neki, de semmi valtozast nem tapasztalok.A singulairnek mikor kellene latszodjon a hatasa? Koszonom az eddigi valaszait es kerem valaszoljon erre is, mert mar annyira idegesit, hogy azt hiszem ujra eloelt az IBS-em, mert csak ezen ragodok, hogy vajom mi okozza, ha ezeken az eltereseken kivul a rontgen, az ORL, a torok, orr valladek es a szeklet is negativ! Zsuzsi!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Zsuzsi!
    Leírása alapján allergiás eredetű köhécselésre gondolnék és én is próbálkoznék a Singulair-rel, ami nagyon jól szokott hatni ezekre a száraz, krákogó köhögésekre. 2 hetes kezelés után számolnak be a szülők arról, hogy a gyerek panaszai jelentősen csökkennek. 5 nap szerintem még túl rövid idő, tartson ki, ne aggodalmaskodjon!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Kislányunk most kezdi a gyümölcsök kóstolgatását, 5 hónapos elmúlt. Almát…

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányunk most kezdi a gyümölcsök kóstolgatását, 5 hónapos elmúlt. Almát adtunk még csak neki, kiskanállal. Anyatejes baba. Etetőszékben nem tud egyedül ülni, ölünkben tartva kissé előredől s úgy nehézkes az etetés. Akkor eszik szépen, ha lefektetjük, olyankor ügyesen bekanalazza az almapürét, le is nyeli.
    Szeretném megkérdezni, hogy nem káros az, ha fektetve etetjük Őt?

    Köszönettel,
    Ágnes Salgótarján

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Ágnes!
    Amennyiben a baba fekvő helyzetben szeret kanálból enni, és nem nyel sűrűn félre, akkor azt javaslom, nagyon lassan, fokozatosan közelítse a fekvő helyzetét (emelje a háttámlát a babakocsiban) az ülőhöz.Nem káros a fekve etetés sem.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktor Nő! Mi a véleménye erről az oltásról? Nem tudom a pontos nevét,csak annyit,hogy…

    Kedves Doktor Nő!


    Mi a véleménye erről az oltásról?
    Nem tudom a pontos nevét,csak annyit,hogy tüdőgyulladás és szövődményei ellen véd.Valami VO-C vagy mi a neve?Pontos neve?Véleménye róla?Illetve kérdezném még,hogy a prevenar és a meningoccocus c oltás tartalmaz tojást?Valamint ha tojásra érzékeny a kislányom akkor esetleg a halra is az lehet?Magas fehérje tartalom miatt kérdezem.Válaszát és segítségét nagyon köszönöm.

    Üdv:Faragóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    kedves Kérdező!
    Magyarországon nem tudok ilyen vagy megközelítően hasonló nevű védőoltást csecsemőknek. Meningococcus C baktérium (agyhártyagyulladás) ellen választhatók: Neisvac-C, Meningitec, Menjugate. Pneumococcus baktérium (tüdőgyulladás) ellen: Prevenar. Egyik fajta sem tartalmaz tojásfehérjét, beadásukat ajánlom. A tojásallergiának nincsen köze a halallergiához, viszont lehet köze tyúkhús-allergiához.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt doktornő! Másfél éves lányom immunerősítőnek a rybomunilt kapta. Tegnap kapta meg…

    Tisztelt doktornő!

    Másfél éves lányom immunerősítőnek a rybomunilt kapta. Tegnap kapta meg az első hét utolsó adagját, és már reggel 39 fokos láza volt, nagyon rosszul aludt. Lázcsillapítás után nem volt panasza, nem is lett már utána lázas, bár elég nyűgös. Kérdésem a rybomunilnak lehet ilyen mellékhatása?

    köszönöm
    Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Szilvi!
    Nem valószínű, hogy a Ribomunyl okozta volna a lázat, sajnos inkább egy újabb vírusfertőzést gyanítok!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Kislányom 14 hetes és hasfájós.(csak szopik) 37 hétre született 3.58 kg…

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányom 14 hetes és hasfájós.(csak szopik) 37 hétre született 3.58 kg -val. 4 hetes korától sokat sír, feszeng, feszíti magát. Eddig a hasfájását kezeltük kevés sikerrel. Még most is sír, feszeng, feszül.
    A 3 hónapos védőoltását nem kaptuk meg, mert csak 5,35 kg és 63 cm. A múlt havi hízás csak 410 gr volt.
    Most azt mondta a doktornőnk, hogy a hasjájás mellett valószínüleg refluxos is, azért sír sokat, feszeng és szopás után bukik, ami vagy kijön, vagy visszanyeli. Ez szopás után fél órával is előfordul. Utána persze csuklik.
    A gasroenterológiára januárra !!! kaptunk időpontot.
    Ön szerint is refluxos? Mit csináljak? Mit adjak neki?

    Köszönettel Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    63 cm testhosszhoz tényleg kicsit kevés az 5,35 kg, de ez nem indokolja azt, hogy a gyerek a kötelező esedékes védőoltását ne kapja meg! 2 kg feletti koraszülöttek is megkapják a védőoltásaikat! Szóval, ezt a részét nem értem a dolognak!
    A feltételezett reflux kezelésére Nutriton péppel történő előetetést, az ágyvég 10 fokos emelését meg lehet nyugodtan próbálni a januári időpontot megelőzően is!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedvse Doktornö! Megint kérdezni,szeretnék,kisfiam étkezésével kapcsolatban.Välaszäul kaptam,hogy…

    Kedvse Doktornö!
    Megint kérdezni,szeretnék,kisfiam étkezésével kapcsolatban.Välaszäul kaptam,hogy egy kicsit több tejet kellene fogyasztania,reggel és este 200-250ml,tej vagy täpszer.Megfogom probälni.Csak arra lennék kiväncsi ha késö este kap tejpépet reggel nem kaphatna estleg 6 kor mikor felkel ugyanazt.Nem szeretnék mär täpszert adni neki,ha estleg lenne mäs megoldäs is.németorszägban élünk és itt nincs lehetöség anyatejet venni.100 militöl meg nem sziv ki többet,eröltethetem ha nem kell neki.Pl. ha reggel 6 kor cicizik visszaalszik 8 ig,fél 9 kor kap gyümit de van ugy hogy mär az utolso falat jön vissza mert sok neki.Ha én reggel megetetem 200 mili tápszerrel,az szerintem sok lenne,nem?Mär ha a késöbbi gyümi jön vissza,de lehet én gondolom rosszul.
    Még egy kérdésem lenne,minden kötelezö orvosi vizsgälaton részt veszünk,ott nem kellett volna estleg mondaniuk nekünk hogy kicsit jobban kellene hiznia a babänak?Köszönettel Mariann,és elnézést de nagyon aggodos vagyok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Mariann!
    Adhat nyugodtan tejpépet is, de azt tudnia kell, hogy a tejpép is ugyanúgy tápszert tartalmaz, csak gabonával dúsítva, mint a tápszer porok. A tápszer porokban tehéntej van, plusz hozzáadott vitaminok, cukrok. Nem más a tápszer sem, mint a hígított és cukrozott tehéntej (amit régebben adtak a kismamák, amikor nem volt elegendő anyatejük), plusz némi vas és vitamin. Sem a tápszertől, sem a tejpéptől nem kell ódzkodni, tehéntejből vannak, nem ördögtől valók! Nem indokolt sem a tehéntejtől, sem a tápszertől való félelem, fóbia!
    A gyerek súlya és hossza is a normál tartományban vannak, csak a hosszához képesti súlya kisebb most, mint 3 hónaposan! De egyik érték sem kóros!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 16 hetes. Csak anyatejes. Több, mint 6 hete nem tudunk a szájpenésztől…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam 16 hetes. Csak anyatejes. Több, mint 6 hete nem tudunk a szájpenésztől megszabadulni.
    Eleinte csak az ajka belső részén volt, alul felül. Nem nagy részen, szinte egyszerre lekezeltem boraxos ecsetelővel. Eltartott 2 hétig is, s onnan el is tűnt végleg (remélem).
    Azóta viszont, ahogy egy korábbi válaszában-másnak- írni tetszett, az orcája belső részén jobb s bal oldalt egyaránt körülbelül rizsszemnyi foltban nem akar szűnni. Se a boraxos ecsetelés, se a lila színű ecsetelő nem segít. Eleinte a borax-szal kezdtük, majd miután elfogyott az üveg!!!, akkor kezdtük a Pyoctarint, aminek szintén az üveg végén járunk...
    Borax-szal, mivel anyatejes, a mellbimbómat is lekentem mindig, a cumikat egyaránt, a száját átitatott gézlappal jól kitöröltem mindenhol, napi 3 alkalommal, ahogy tanácsolták. 4 cumija van, mindegyiket mindennap kifőzöm, s váltva adom neki, tehát minden alvás után másik, lekezelt cumit kap.
    Mikor a borax nem jött be, kértem a patikában mást, ekkor adták a Pyoctarint. Max 4-5 napig javasolták a használatát, a védőnő 1-2 napig, a gyerekorvosunk 1 hétig, s ha kell tovább is. S azt is mondta, akár egy nap 2-3-szor is kenjem nyugodtan. Több, mint 3 hete teszem ezt, többnyire alvása előtt, hogy "nyugodtan" hasson. Eredménytelenül. A rizsszemnyi folt maximum elhalványodik, helyén pedig kis kráterszerű bemaródást látok. Ha viszont nem kenem le, elkezd előre, a belső ajkak irányába terjedni.
    Próbálkoztam aloe verás First-öt fújni a szájába, mellemre, cumira (a többi szer mellett, s nem helyett). Próbáltam visszatérni a boraxra, aztán a kettőt kombinálni. Se egyik, se másik, se együtt a kettő. Hasztalan. Vettünk új cumikat, hátha. Az se segített.
    A feneke szép, kakija gyönyörű aranysárga, tehát ott nem okoz gondot.
    Orvos, védőnő látta, tehát szájpenész, az biztos. De már ők sem tudnak mit mondani, csak kenjem, csak kenjem. De meddig??
    Most már abszolút tanácstalan vagyok, fogalmam sincs mit tehetnék még. Ön szerint mi a megoldás? Már félek, hogy megmérgezem a sok lila ecsetelővel. Mit tehetnék még?
    Nagyon várom válaszát!! Köszönettel: egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Anyuka!
    A babák éretlen immunrendszere miatt a szájpenész nagyon makacs probléma, 1 éves korig gyakran visszatér, utána jobb lesz. Az ecsetelés mellet javaslom Probiotikum (Protexin, Lactiv Baby) napi adását kb. 1 hónapig folyamatosan.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Csókolom Dokrtornő! 13 éves vagyok és senkivel sem szeretném megcsináltatni ezt a here vizsgálatot…

    Csókolom Dokrtornő!

    13 éves vagyok és senkivel sem szeretném megcsináltatni ezt a here vizsgálatot már ha lesz,meg a fitymaszükületit sem és nem én vagyok az egyetlen.A golyóm már születésem óta leszállt,szükületem nincs,rendesen csúszik előre,hátra nem fáj,nem feszül,akkor meg hagyjanak.Kényszeríthetnek rá?Ha nem engedem akkor mi lesz?Valaki azt mondta semmi sem lesz mert ő nem engedélyezte.Mért nem számít az,hogy azzal hogy ilyenkere akarnak kényszeríteni minket megutáltatják az orvosokat,meg emberszámba se vesznek,csak megaláznak,megszégyenítenek minket?Az meg nem érdekel amikor azzal jönnek a mi érdekünk,a kényszer az nem az,valakinek ez nagyon rossz érzés,ez mért nem számít?.A munkahelyen sem köteleznek senkit ilyenre,nekem meg a suli az,és simán enélkül is tudok teljesíteni.Mindenki folyton csak szorong,meg akinél volt ilyen vizsgálat,udnorral beszél róla,mert senki sem akarta.Régen nem volt ilyen akkor most mért kellet kitalálni.Ez olyan szenyaság.Roli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Roli!
    Nem tudom, ki az az iskolaorvos, aki 13 éveseken még herevizsgálatot ill. fitymaszűkület-vizsgálatot végez, de ebben az életkorban ezen már régen túl kell lenni. Emlővizsgálatot sem kellene végeznie az iskolaorvosnak 13 éves lányokon!
    Sajnos, én csak annyit tudok neked mondani, hogy én ilyeneket nem csinálok, meg hogy szerintem nem szabad ilyet művelni kamaszoknál, de ez neked sovány vigasz...
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktor Nő! Elegendő naponta egyszer sterilizálnom a baba cumisüvegét, közben forró…

    Kedves Doktor Nő!

    Elegendő naponta egyszer sterilizálnom a baba cumisüvegét, közben forró vízzel elöblítem? Kislányom 5 hónapos és már csak tápszert kap. Olvastam már ezt is azt is, a védőnőm szerint nem is nagyon kell már sterilizálnom, a doktornőnk szerint 1 éves korig napi egy elég. Milyen baja származhat a babának ha csak napi egy szer van sterilizálás?

    Köszönöm a válaszát!
    Berni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Berni!
    Napi 1 sterilizálás elegendő, a tejes üvegeket még 1 éves korig javaslom fertőtleníteni!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! Hathetes kisfiam császármetszéssel született, a szoptatás nehézségekkel…

    Kedves Doktornő!

    Hathetes kisfiam császármetszéssel született, a szoptatás nehézségekkel indiult kevés tejem miatt. A klinikán és azóta is gyakran mellre tettem, mert élete első hetében nem nőtt a súlya. Minden szoptatás hosszadalmas, másfél órás, mert folyton elalszik a mellemen, de ha leteszem, azonnal felébred. Ördögi körbe kerültünk, mert ahhoz hogy egyen tól fáradt, de túl éhes ahhzoz is hogy elmélyülten aludni tudjon. Mi az oka ennek a nagy aluszékonyságnak? (Csak a mellemen?)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A mellen való gyors elalvás oka általában az, hogy nem jön a tej eléggé a mellből, többnyire túl kevés tej van benne. Ezért javaslom, hogy mérje a szopási mennyiségeket, de 20 percnél tovább nem érdemes a babát egy adott mellen szopiztatni, mert nem szív ezután érdemleges mennyiséget. De lemérheti őt 20 perc és másfél óra szopi után is, akkor fogja látni, hogy nincs értelme olyan hosszan mellen hagyni. Lehet, hogy a tápszeres hozzápótlás tudja Önt átlendíteni ezen a kimerültségi állapoton és akkor a saját teje is újra megfelelően szaporodni fog!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! 28 éves vagyok, 2 és fél hónapja szültem 2. gyermekem.Problémám az, hogy…

    Tisztelt Doktornő!

    28 éves vagyok, 2 és fél hónapja szültem 2. gyermekem.Problémám az, hogy szülés után 2 héttel piros, szúnyogcsípés-szerű kiütések jelentek meg rajtam,amelyek iszonyatosan viszkedtek.Elmentem bőrgyógyászhoz, aki szerint rovarcsípés allergia volt a probléma.Kérdésem, hogy normális-e, hogy a kiütések eltűntek, de lilás nyom maradt utánuk és nem gyógyultak meg teljesen

    Köszönöm válaszát

    Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Timea!
    Nem tudom, mi okozhatta az Ön kiütéseit. Nyilván nem normális, hogy lilás nyommal gyógyulnak. Valamilyen immunreakció valószínűleg még zajlik az Ön szervezetében, javaslom belgyógyászati és immunológiai kivizsgálását!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! 2 éves kislányom náthás lett. Folyik az orra és hőemelkedése van. Nem köhög…

    Tisztelt Doktornő!

    2 éves kislányom náthás lett. Folyik az orra és hőemelkedése van. Nem köhög és étvágya is van.
    Csak egyre többen ijesztegetnek, hogy figyeljek oda, mert egy sima nátha is járhat szövődményekkel.
    Milyen tünetek esetén kell arra gondolni, hogy esetleg más is van a háttérben?

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:

    Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Niki!
    A felszökő láz, sűrű, zöldes orrváladék, éjszakai száraz köhögés, elesettség, étvágytalanság, fülfájdalom olyan tünetek, amikor orvoshoz kell menni. Vagy ha 1 hét alatt sem javul a sima nátha.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Elvittem a gyerkemet egy általános Pick- teszt allergiavizsgálatra,ahol több…

    Tisztelt Doktornő!
    Elvittem a gyerkemet egy általános Pick- teszt allergiavizsgálatra,ahol több mindenre is kijött az érzékenysége,többek között a napraforgóra is.
    Csak elfelejtettem megkérdezni az orvost,hogy ez mit jelent,hogy csak a napraforgó belélegzése okoz nála orrfolyásos,tüszköléses panaszt,vagy annak az ételbe kerülése is veszélyes lehet számára. Mert én igazából mindent napraforgóolajjal főzök,de ha tudom,hogy bajt okoz a kicsimnél,akkor inkább kerülöm a használatát.
    Mit gondol erről Doktornő?
    Köszönöm szépen!
    Üdv.!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A Prick-tesztben általában a légúti allergéneket és néhány alapélelmiszert (tej, tojás, szója) szokás nézni, úgyhogy azt gondolom, a napraforgó virágporáról lehetett szó, ami belégzési allergiát okoz, az ételbe kerülés ilyenkor általában nem okoz gondot.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Ma megyünk Pestre egy vérvizsgálatra, hogy voltam-e valaha bárányhimlős. Meddig ne vigyem én…

    Ma megyünk Pestre egy vérvizsgálatra, hogy voltam-e valaha bárányhimlős.
    Meddig ne vigyem én a gyereket oviba, persze most akkor itthon marad.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    1 hetet maradjon még kislánya otthon, 1 hét után adasson be neki még egy oltást és mehet rögtön másnap oviba. Ön akkor viheti csak, ha már volt korábban bárányhimlős vagy lezajlott a járvány.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • kedves DR.NŐ! Szeretném megkérdezni,hogy a Nasivin mennyi időközönként lehet megismételni,mert…

    kedves DR.NŐ!

    Szeretném megkérdezni,hogy a Nasivin mennyi időközönként lehet megismételni,mert azt tudom,hogy 10 napig szabad adni egyhuzamban.-illetve a Baby Luff-ot legfeljebb 6 napig szabad egyhuzamban adni és mikor lehet ismételni?-mert a nátha ,mint ahogy Ön is írta nem gyógyul meg 1 hét alatt,hanem általában elhúzódik heteken át.

    Válaszát előre is hálásan köszönöm!
    Béres Szilvia anyuka.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Szilvia!
    A Nasivint 10 napos használat után egy hétig ki kell hagyni, a Baby Luuf-ra nem tudok ilyen korlátozást, nem káros egyáltalán, ha tovább kenegeti vele a babát. Plusz Cebion és Sinupret szájon át!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 15 hónapos. Péntek óta hasmenése van. Nem hány és van étvágya,…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam 15 hónapos. Péntek óta hasmenése van. Nem hány és van étvágya, de minden étkezés után megy a hasa. Hétfőn voltunk orvosnál. Diétáztatom és napi 2x1 normafloret kap. Mégsem javul a dolog.
    Van esetleg még valami recept nélkül kapható gyógyszer ami segíthet rajta? Nem lesz nagyobb gond, hogy így elhúzódik nála a hasmenés?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Smectát adhat napi 1 tasakot, folyadékban feloldva, eloszlatva több részletben, a Normaflore helyett más probiotikumot (pl. Probinul por), innivalónak HIPPP ORS 200 ivólevet.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktor Nő! 9 hónapos lányomnak a gyerekorvosunk vas (Maltofer csepp) és a vírusos,…

    Kedves Doktor Nő!

    9 hónapos lányomnak a gyerekorvosunk vas (Maltofer csepp) és a vírusos, megfázásos időszak miatt Ceboin C-vitamin adását írta elő, mindkettőből napi 10 cseppet. A kettőt egyszerre beadhatom? Éhgyomorra kell adni és kell-e eltelni időnek a bevétel és evés között?

    Köszönöm a segítségét!
    Lili

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Lili!
    Betegség alatt nem javaslom a Maltofer adását, csak a C-vitamint. A vasat a nátha gyógyulás után adhatja nyugodtan.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Csókolom! Azt szeretném megkérdezni,ha egy vizsgálatot nem akarok,meg még páran megengedni,akkor…

    Csókolom!

    Azt szeretném megkérdezni,ha egy vizsgálatot nem akarok,meg még páran megengedni,akkor biztosan megtehetem,anyu megengedi hogy döntcsek,megért.Mert ilyen herevizsgálattal szívatnak a fölötük járok és nem is bíztos hogy lesz,de nem akarjuk.Tudjuk mi,meg mért van,de már rágondolni is rossz,gomboc van a gyomromba,egyszer már csináltak oviban és rendben voltam,még úgy is nagyon rossz volt,több rossz élményt nem akarok,akkor is megvolt a golyóm,hagyjanak minket békén.Nem meggyőzést akarok,csak választ.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Amennyiben Ön elmúlt 14 éves, megtagadhatja a herék vizsgálatát. Ha még nincs 14, anyukája írjon levelet az iskolaorvosnak, melyben nem járul hozzá az iskolaorvosi fizikális vizsgálathoz és ígéri, hogy a saját háziorvostól visz igazolást a fizikális vizsgálat elvégzéséről.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktor Nő! 9 hónapos kislányommal vásárolni indultunk. Beültettem az autóba, elindultunk,…

    Kedves Doktor Nő!

    9 hónapos kislányommal vásárolni indultunk. Beültettem az autóba, elindultunk, de egy recept a garázsban maradt, visszamentünk érte. Az autót nem állítottam le, max. 1 perc lehetett míg beraktam a receptet és visszaültem az autóba. A gondom, hogy az autó első ajtója nyitva maradt és amikor elindultunk érzetem egy kis kipufogó gáz szagot (tudom, hogy a séták alatt is ezt szívjuk, de akkor szabad levegőn vagyunk, itt meg az autóban ült gyerekem), azonnal leálltam és kiszellőztettem az autót. Ebből származhat baja a gyerkőcnek, aki a hátsó ülésen ült a gyerekülésében? Annyira ideges vagyok ezért, állandóan aggódok mindenen.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Kinga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kinga!
    Ebből így nem lehet semmi baj, de arra figyelni kell, hogy zárt garázsban ne menjen álló autónál a motor!
    Üdv: Dr. Csáki Csilla

Szerző

Dr. Csáki Csilla

allergológus, belgyógyász, gyógyász