A betegek kérdései (7347)

  • Tisztelt Doktornő! Nagyon sok jó dolgot olvastam a goji bogyóról, de csak egy helyen akadtam…

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyon sok jó dolgot olvastam a goji bogyóról, de csak egy helyen akadtam rá egy engem éríntő kérdésre: Pollenallergiás vagyok és az egyik vásárló arról számolt be, hogy pollenallergiásja miatt majdnem megfulladt ettől a gyógynövénytől. Kérdésem az lenne, hogy mivel közeleg a pollenszezon, én ugyan már 1 hete eszem a bogyót, folytassam- e vagy van rá esély, hogy a szezon miatt kialakul az allergiám e temék elln is.Vagy emellé szedjem- e a Claritint.
    Köszönöm válaszát.
    Tisztelettel:Tóth Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Nikolett!
    Amennyiben már egy hete fogyasztja, nem valószínű, hogy allergiás lenne rá.A reakció attól függ, Ön konkrétan mire allergiás.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt doktornő! Ha egy kislánynak 7éves összetapadt kisajkai vannak,nem vagyok benne biztos,hogy…

    Tisztelt doktornő!
    Ha egy kislánynak 7éves összetapadt kisajkai vannak,nem vagyok benne biztos,hogy így van.Akkor az magától szétválik,vagy beavatkozás szükséges?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Óvatosan szétválasztják gyermek-nőgyógyászati szakrendelésen!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! Kislányom áprilisban lesz 4 éves, nagy növésű (116 cm, 22,5 kg). Azt szeretném…

    Kedves Doktornő!

    Kislányom áprilisban lesz 4 éves, nagy növésű (116 cm, 22,5 kg). Azt szeretném kérdezni, hogy az Immunotrofinából adhatok-e Neki hosszútávon 10 ml-t? Úgy vettem észre, hogy ez az adag hatékonyabb, mint ha csak 5 ml-t kapna. Emellé még 20 csepp Béres-cseppet is kap naponta, C-vitaminnal. Az Immunotrofinát elég, ha 15 perccel reggeli előtt veszi be?
    Egy más jellegű kérdésem is lenne: a vírusfertőzéseket követő átmeneti laktázhiány kb. mennyi ideig szokott tartani?
    Segítségét előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Kiss Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Éva!
    Nyugodtan adhatja 10 ml adagban az Imunotrofinát, nem tartalmaz erős hatóanyagot, inkább probiotikus hatású. A laktázhiány csak erős hasmenéssel járó vírusfertőzéseknél jellemző, több hétig, 1-2 hónapig is eltarthat, a hasmenés súlyosságától függően.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy 3 éves kisfiam az óvodába alvás közben mindog kiizzad,le…

    Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy 3 éves kisfiam az óvodába alvás közben mindog kiizzad,le kell cserélni a ruháját- ez mennyire kóros mikor kell orvoshoz fordulni? Olvastam hogy ez lehet e leukémia tünete.Ez tényleg ìgy van? Éjszaka ilyen gond nincs bár sokszor kitakarózik.Köszönettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Éva!
    Nem a leukémia tünete ez! Az óvodában valószínűleg túl meleg van, nem szellőztetnek ki eléggé alvás előtt, esetleg műszálas a takaró⁄pizsama stb.
    Semmi rosszra nem kell gondolni!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tiszelt Doktornő! 15 hónapos kislányomnál több mint 2 hete hasmenés jelentkezett. Az első 2…

    Tiszelt Doktornő!
    15 hónapos kislányomnál több mint 2 hete hasmenés jelentkezett. Az első 2 nap elég gyakran kakilt, volt hogy 6 alkalommal is, olyan igazi pelenkából kifolyósat. A 2 nap eltelte után a napi széklet lecsökkent 3-4 alkalomra. ( Normál esetben is kétszer kakil egy nap) .Valamennyivel kevesebb is lett mennyiségileg. Viszont az állaga számomra még mindig nem megnyugtató. Kicsit higabb massza állagú, büdös, inkább sárgás színű néha, és főleg délutánonként jelentkezik benne egy kis nyálka is, illetve emésztetlen étel darabokat is látni benne. Orvosnál terméászetesen voltunk még az első héten akkor Normaflore-t javasolt, ezt be is szedte, nem múlt tőle. Visszamentünk, hisz oltás volt esedékes, doktornő megnézett egy pelust is szerinte fogzástól van. ( tény, hogy jön neki éppen de nem sok egy kicsit ez a több mint 2 hét?). Egyébként láz nincs, jó kedvű, semmi más gondja nincs. Tejet nem iszik még, csak más tejterméket amiktől idáig semmi baja nem volt. A legutóbbi mérésen csak 100valamennyi grammot hízott, valószínű ezmiatt... Érdemes lenne elvinnem másik orvoshoz vagy tényleg lehet ez fogzástól?
    Ui: Nem tudom mennyire fontos információ, de koraszülött volt, 26 hétre született, 1 kilóval. Egy ideig szedettek velünk egy Kreon nevezetű készítményt is az emésztésének segítésére, de ezt még valamikor szeptemberben elhagyatták velünk, nem is volt gond utána, minden rendben volt.
    Előre is köszönöm válaszát!
    N

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves N!
    Valószínűleg még nem állt helyre kislánya bélflórája a fertőzést követően. Javaslom az Enterol port 5 napig, majd Protexin Restore készítményt 2-3 hétig. Ha ezek sem segítenek, akkor széklettenyésztést! Laktózmentes tejterméket vagy tápszert kapjon ebben az időszakban néhány hétig, 1-2 hónapig.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktor Nő! 19 hónapos kisfiam 1 hónapos kora óta küzd az ekcémával, már voltunk a…

    Tisztelt Doktor Nő!

    19 hónapos kisfiam 1 hónapos kora óta küzd az ekcémával, már voltunk a Heim Pál kórház bőrgyógyászatán is, ott megállapították hogy allergiás a tojásra (vérből). November óta semmilyen formában nem kap sem tojás sem pedig szárnyas húst a keresztallergia miatt, az ekcémája mégis a mai napig hullámzó, kaptunk ott szteroidos krémet ha csúnya a bőre és kaptunk Heim Pál-os testápolót amit minden nap használunk, gyógyszertári fürdetővel fürdetjük, bio mosószert és öblítőt használok. Aerius szirupot kap minden este 2,5 ml-t, Fenistil cseppet 2*11-et (szükség esetén). Folyamatosan vakarózik szegénykém, az egész testét ekcéma borítja, ha nincs rajta nadrág vagy hosszú ujjú véresre vakarja a testét, már mindent megpróbáltunk, azt is írtuk miket eszik hátha látunk valami összefüggést az étel és az ekcémája hullámzása között, de semmi. Tejre egyértelműen negatív lett az allergiavizsgálat (vérből). Anno nekem volt ekcémám évekig küzdöttem vele, de csak egészen kicsi a kézfejemen, és leginkább télen, neki viszont télen nyáron, mindig. Gyereknek nagyon sok mindenre allergiás voltam, és asztmám is volt.

    A Doktornő szerint milyen megoldást találhatnánk még? Borzasztóan szenved tőle és egyszerűen tehetetlennek érezzük magunkat. Gondoltuk esetleg bőrpróbás allergiavizsgálatra hátha az mutatna valami eredményt, Ön szerint?

    Előre is köszönjük a válaszát!

    Üdvözlettel

    Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Zsuzsanna!
    Az ekcéma genetikai eredetű bőrrendellenesség, allergiás hajlammal jár együtt. Ételek ronthatják a bőr állapotát, de nem csak ettől jönnek alő a tünetek. Fontos lenne a lehetőleg mind teljesebb tünetmentesség. Ezt a bőr folyamatos ápolásával tudják csak elérni. Semmilyen diéta nem fogja megoldani, csak a megfelelő krémek használata. A tünetes bőrre CSAK a szteroidos krém hat, semmi más sajnos :(.
    Szívesen segítek bővebben is, ha felkeresnek, de aki csodát ígér Önöknek, az nem mond igazat. :(
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves dooktornő.Tegnap eldugult a fürdő szobbában a lefolyó.Én bele öntőttem vwgy 4 fajta…

    Kedves dooktornő.Tegnap eldugult a fürdő szobbában a lefolyó.Én bele öntőttem vwgy 4 fajta lefolyo tisztitot de közben nem használtam maszkot.Azota viszont nagyon ég a torkom,mintha erös gyomorsavam lenne,vettem be sav csökkentöt de ugyan ugy ég a torkom.Kérdésem az lenne hogy nem lehetett e ettöl bajom?Nagyob megvagyok ijedve,aludni sem tufdok.Válaszát elöre is jöszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A sok vegyszerből mérgező gázok képződtek, ezt lélegezte be. Ha azonnal nem lett ennél rosszabbul, most már nem lesz baj, kiürülnek a szervezetéből a gázok 1-2 nap alatt.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt dr nő.kisfiam 2,5 éves la lábán kezdődően foltokban apro viszkető pőttyők jelentek meg…

    Tisztelt dr nő.kisfiam 2,5 éves la lábán kezdődően foltokban apro viszkető pőttyők jelentek meg alkalmanként,most pedig szinte az egész testén van,a tenyerén is mi okozhatja,merre induljunk el.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Keressék fel gyermekorvosukat!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • jó napot doktor nö , egy ojan kérdésem lene magához hogy 2 honapos kislányom hasfájos , és zöld…

    jó napot doktor nö , egy ojan kérdésem lene magához hogy 2 honapos kislányom hasfájos , és zöld szinü a széklete . Ez probléma e ? Elöre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Ha jól gyarapszik és nem sír egész nap és éjszaka, nem feltétlenül gond a zöld széklet. Próbáljon ki tejmentes diétát, ha szoptatja, ha nem, akkor esetleg másik tápszert!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt doktornő! 11 éves kislányom mellén illetve a combja belső részén meg van több helyen…

    Tisztelt doktornő!
    11 éves kislányom mellén illetve a combja belső részén meg van több helyen repedve a bőr, ahogy a terhes pocakon szokott a bőr. Mit lehet tenni ellene?
    Válaszát előre is köszönöm szépen!
    Csilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Csilla!
    Egészséges étkezés, sok sportolás, gyors testsúlygyarapodás elkerülése. De sajnos, a serdülés részeként alkati jelleg is lehet, később elhalványul. :(
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Kislányom májusban lesz 3 éves, szeptember óta bölcsődés. Azóta folyamatosan…

    Tisztelt Doktornő!
    Kislányom májusban lesz 3 éves, szeptember óta bölcsődés. Azóta folyamatosan beteg, idáig kb. 3 hetet ha járt bölcsibe, azt is összevissza. Eleinte antibiotikumot kapott, még az ősszel 3-at, mert elég nehezen gyógyult meg a betegségekből, viszont sajnos valószínűleg az antibiotikum hatására clostridium difficile tenyészett ki a székletéből még novemberben. Erre kapott Kliont, a széklet negatív lett, viszont idén januárban újra nyálkás hasmenése volt és hányt is (szerencsére csak egy napon néhányszor keveset), az újabb székletvizsgálat Campylobactert mutatott ki. A gyerekorvosunk már nem akarta (és én sem) az újabb antibiotikumot, ezért protexint és entherolt kezdtünk el szedni, majd kb. egy hét után áttértünk a Nahrin termékekre, Probiofit-et és Echinacina-t napi 2x. Ezeket két hete adom neki, a széklete normálisnak tűnik már lassan két hete, viszont az újabb tenyésztés ismét pozitív lett. A gyerekorvosunk azt mondta, hogy ha a második tenyésztés is pozitív lesz (ennek eredményét 02.18-án tudjuk meg), akkor csak kezdjük el az antibiotikumot. Én nagyon nem szeretném.. Doktornő mit gondol, meddig lehetne ezzel várni, illetve mit javasol? Nagyon félek, hogy újra clostridium pozitív lenne az antibiotikumtól. Kérdeztem, hogy én vizsgáltassam-e meg magamat, azt mondták, hogy nem szükséges. Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Amennyiben a gyerek tünetmentes, várhatnak még 1-2 hónapot az ismételt antibiotikus kezeléssel! Az Enterolt adja újabb 5 napos kúrában a probiotikumok mellé!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • T. Cím! A lányomnak este 38,6 volt a láza. Adtam Neki Cataflam cseppet attól le is ment. Ma…

    T. Cím!

    A lányomnak este 38,6 volt a láza. Adtam Neki Cataflam cseppet attól le is ment. Ma reggel 37,6 volt. Elmentünk az orvoshoz aki megvizsgálta mindent rendben talált és azt mondta hogy ez vírus.Ma du 39,0 volt már a láza (vizsgálat után) Vasárnapra már rendben lesz, ha mégsem akkor hétfőn du menjünk vissza. Gyógyszert nem kapott semmit. moNDTA HOGY ALÁZÁT KELL csillapítani.
    Ön milyen lázcsillapító gyógyzert javasuolna?
    Kérdésem az lenne rendben van ez így. Egy sima vizsgálatból honnan tudja hogy az vírus?
    Mi az Ön véleménye?!

    Köszönöm: Katika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Katika!
    A Nurofent javaslom, napi 4x adható, ha kell, 2 órával utána lázkúp vagy Panadol is adható, napi 3x. Az orvos a tünetek és a vizsgálat alapján valószínűleg meg tudja állapítani, vírus vagy baci okozza-e a fertőzést. Szerintem jól döntött, hogy nem írt azonnal antibiotikumot!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! GYermekem tavaly nyáron kapott bárányhimlő elleni Varilrix első oltást. Sajnos…

    Tisztelt Doktornő! GYermekem tavaly nyáron kapott bárányhimlő elleni Varilrix első oltást. Sajnos különböző okok miatt nem tudtam beadatni neki a 2. oltást. Mennyivel lesz kevésbé védett,ha majdnem 1 év múlva kapja meg a 2. oltást és nem 2 hónap múlva?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Jó ez így beadva is, megfelelő lesz a védettsége, közel 100%-os!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! A 6 éves kötelező oltással együtt be lehet adni a bárányhimlő elleni oltást?

    Tisztelt Doktornő! A 6 éves kötelező oltással együtt be lehet adni a bárányhimlő elleni oltást?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Igen, beadhatók egyszerre.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Csáki drnő, 34 hetet kezdő kismami vagyok akinek gyerekkora óta atópiás ekcemája van. Semmi…

    Kedves Csáki drnő,

    34 hetet kezdő kismami vagyok akinek gyerekkora óta atópiás ekcemája van.
    Semmi komolyabb bajom nem volt egészen most a terhességem utolsó 1 hónapjában mert a kezeimen sajnos nagyon durván kijött az ekcema. Alkcema és Diprosalic krémek eddig simán helyrehozták hamar, de most nem merek ilyen erős steroidos krémeket használni mert tudom felszívódik...viszont a kamillára, körömvirágkrémre, gyógyszertári viszketés és gyulladáscsökkentő krémekre, ligetszépe olajra meg se kottyan pedig Ungoentum Nonionicum H.- val mosok kezet.
    Azon túl hogy ki vagyok már ettől az örök repedezéstől, piros gyulladástól és elviselhetetlen viszketéstől, nem tudom hogy tudok meggyógyulni:(
    Ebben kérem a segítségét, amit előre is hálásan köszönök.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Kevésbé erős, de hatásos és a babára ártalmatlan az Elocom krém, ezt írasson fel és ezzel nyugodtan kezelheti az ekcémáját!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! 4 hònapos babàm beteg lett. Antibiotikumot kapott, amit nekem kell elkèszìtenem…

    Kedves Doktornő!
    4 hònapos babàm beteg lett. Antibiotikumot kapott, amit nekem kell elkèszìtenem vìz hozzàadàssal. Az a gond, hogy vèletlenül forralatlanul adtam hozzá a csapvizet. A napi adagja 2-3-2 ml. Beadhatom neki a gyògyszert vagy irassak fel ùjat? Köszönettel: Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Melinda!
    Beadhatja nyugodtan!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves dr nö! 1 éves gyermekem most beba ha 2 prot eszik. Mikor javasolja az átváltást beba…

    Kedves dr nö!

    1 éves gyermekem most beba ha 2 prot eszik. Mikor javasolja az átváltást beba tejitalra? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Ha bevezetett már néhány fajta tejterméket (joghurt, sajt, túró) és nem tapasztalt semmilyen tünetet (kiütés, ekcéma, hasmenés stb.), akkor érdemes már váltani.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves dr nö! Menjugate oltás után milyen tünetei lehetnek az 1 éves kisfiamnak? pl milyen…

    Kedves dr nö!

    Menjugate oltás után milyen tünetei lehetnek az 1 éves kisfiamnak? pl milyen magas láz? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Nem jellemző a láz Menjugate oltás után. Ha jelentkezik is, inkább hőemelkedés, egy-két napon belüli, később már semmi mellékhatás nem szokott lenni.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! 15 hónapos kislányom arcán erős piros foltok jelentek meg, a teste többi…

    Tisztelt Doktornő!

    15 hónapos kislányom arcán erős piros foltok jelentek meg, a teste többi részén grízszerű kiütések. A gyermekoorvos cetirizin cseppet írt rá, hatástalan. Elvittem bőrgyógyászhoz, atópiás dermatitiszt állapított meg. Hígított szteroidos krémet írt rá, de nem nagyon segített. Olvastam Önnél, hogy alkati kérdés és nem bizos, hogy allergia. Ennek ellenére a gyerekgyógyász a milumil ha2-es tápszert átváltotta milumil peptire. talán enyhébb az arcpír, de elő-előjön. Ő tejmentes diétát kért, a bőrgyógyász viszont azt mondta, hogy nem kell. Mit tegyek? Két ellentétes vélemény között vagyok, a grízes kiütés megvan, rózsaszínes az arca, ráadásul mintha a milumil peptitől éjjel fájdogálna is a hasa.
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Érdemes lenne tejfehérje allergia vizsgálatot végezni, bőrtesztet és vérvételeset is, még mielőtt a hosszas diéta miatt eltűnnek az esetleges tehéntej-ellenanyagok a vérből!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • jó estét kìvánok. én 16 éves làny vagyok és azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek házilag a…

    jó estét kìvánok.
    én 16 éves làny vagyok és azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek házilag a köhögéd ellen? mert folyton ingerel a köhögés... valamikor olyan mint ha valami kerezdbe fordulna. meg ami a torkomba van nem tudom fell köhögni. előre is köszönöm a választ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Köhögést kizárólag orvosi vizsgálatot követően lehet véleményezni, nem netes tanácsadással. :(
    El kellene menni az orvoshoz!
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla