A betegek kérdései (2975)

  • Azt kérdezném még Doktor No, hogy a gerinc MR vizsgálat negativ lett ugyan, de kezdodo kopást…

    Azt kérdezném még Doktor No, hogy a gerinc MR vizsgálat negativ lett ugyan, de kezdodo kopást irtak le a kisizuletekben,ez okozhat ekkora fájdalmat ilyen sokáig?

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Gábor!
    Nem hiszem, vizsgálatára is szükségem lenne , hogy pontos véleményt mondjak! Keresse föl ismételten az ideggyógyászt
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktor No! 32éves férfi vagyok, majd egy éve kuzdok derék és lábfájással, izomrángással…

    Tisztelt Doktor No!

    32éves férfi vagyok, majd egy éve kuzdok derék és lábfájással, izomrángással az okát nem tudják.
    Volt gerinc MR vizsgálatom ami negativ lett, ENG EMG vizsgálatom amiben csak kis eltéréseket találtak. Mégis borzalmas fájdalmaim vannak sipcsontban, lábfejen bokában combban, nem ritká farban derékban. Ezeken a helyeken rángásokat is tapasztalok, nem tudom lehet e koze a fájdalomhoz.

    On mit tanácsol hova forduljak?A fájdalmak miatt dolgozni sem tudok.
    Udvozlettel: Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Gábor!
    Javaslom ideggyógyászati kontrollját. Panaszai az ülő ideg érintettségére utalnak.A negatív MR arra utal, hogy nem porckorong sérv a sérülés oka. Labor vizsgálata volt? Vércukor rendben?
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Kérem segítsen, megfejteni egy rejtélyt. Egy éve izomrángásaim vannak minden…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérem segítsen, megfejteni egy rejtélyt. Egy éve izomrángásaim vannak minden izomban a testemben, merev izmok, mozgás közben izomfájdalom, görcsök, diszkomfort érzések.
    Mitokondriális betegség fennállását valószínűsítették (biopszia) , és volt terheléses vizsgálat (izom), ami után többször vettek vért, azt mondták, hogy az izom nem veszi fel az oxigént a vérből. Itt jön a kérdésem, preductal szedését javasolták, aminek utána olvastam :

    "más gyógyszerekkel együtt adva a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom ( angina pektorisz) kezelésére használható felnőtteknél."

    Furcsának tartom, mert ugye a t est izmaimmal van a baj, hogy jön ide az ajánlott gyógyszer?

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    "+ADEXOR MR., PREDUCTAL MR., MODUXIN MR. tabl., (35 mg trimetazidinium
    dichloratum).A hypoxiától megvédi a legkülönfélébb sejteket és szöveteket, tehát általános cytoprotectiv hatású készítmény"-valószínű így érthető lesz a Kollega gyógyszer javaslatának indoka!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Üdvözletem Kedves DR. nő…  Nem tudom, hogy honnan kezdjem az egész történetet… Nos, 2007.11.12-én…

    Üdvözletem Kedves DR. nő… 
    Nem tudom, hogy honnan kezdjem az egész történetet… Nos, 2007.11.12-én Diagnosztizáltak nálam Epilepsziát (G 40.3).Topamax 25 mg-t kaptam ½ +0+ ½ majd ezt 2009.03.25-én 50mg-ra emelték, úgy, hogy az EEG és minden egyéb lelet rendben volt, roham nélkül 1+0+2.
    2012.04.26-án Roham nélkül, EEG ébrenléti állapotban semmilyen Epi-re utaló jel nincs.
    2012.11.26 Roham mentes… EEG (ébren), MR- rendben. Kérésemre Topamax-ot cseréltük Th.: Eftil R ½ + 0 +1
    2012.07.26 EEG (álomban)- Frekvencia 2,5-3,5 HZ 2s ig. tart. (kórházban itt állapítottak meg Epi-re utaló jelet, de viszont privát neurológusnál viszont megnyugtattak, hogy minden rendben.)
    *** bilateral epileptiform paroksyzm --- kórházi Dg.
    Májusban abbahagytam az Eftil szedését, de kb. 3 hónapja, CSAK a bal vádlim görcsöl, de olyan érzésem van, mintha eltörne, és a fájdalomtól összeesnék. Egyszer össze is estem, amikor keltem fel a székről… és rángó görcsöm volt. (mint egy Epi-s roham) Elkezdtem újra szedni az Eftilt-t, de a görcs nem hagyott alább… voltam neurológusnál, mivel időközben átkerültem a felnőttekhez… Myderison 50mg 2x1 és Mg pezsgőtablettát kell szednem… a görcseim még mindig ugyanolyan intenzívek… és olyan érzésem van, mintha összeesnék, és eltörne a lábam… Tervezve van EMNG bal lábra…! Az eredmények jók… hát, váll gerinc, lábak szabadok, kommunikáció, járás, neurológiailag minden rendben.
    Privát rendelőbe is voltam ott is megnézték az eredményeimet, de semmit sem találtak, privát neurológus szerint nincs Epilepsziám… a kórházban dolgozó neurológus szerint viszont van… Privátnál azért voltam, mivel Akupunktúrával szerettem volna a görcsöt enyhíteni, de a neurológus azt mondta, hogy semmi értelme… se nem ártok, ha megcsináltatom, de véleménye szerint nem is fog használni.
    Most csináltattam teljes véranalízist, ez majd kiderül…
    Interneten kutatva, többek közt ezt találtam: „A HIV kezdeti tünetei: Az influenzához hasonló megbetegedést, amely a megfertőződés után pár héttel jelentkezik, más néven szerokonverziós betegségnek is nevezik. A becslések szerint a HIV-fertőzöttek 80 százaléka tapasztalja az ezzel a betegséggel járó panaszokat a már említett időszakban. Az következő tünetek a leggyakoribbak:
    ⁄láz, hőemelkedés ***
    ⁄torokfájás ***
    ⁄bőrkiütések*** a hátamon apró kis pontocskák
    ⁄fáradtság ***
    ⁄ízületi fájdalmak (maga a lábgörcsre gondolok) ***
    ⁄izomfájdalmak (maga a lábgörcsre gondolok)) ***
    ⁄megduzzadt mirigyek, nyirokcsomók “
    3 * al jelöltem ami nekem is volt…
    KÉRDÉSEIM:
    I. Mit gondola ön, a lábgörcsnek van-e valamilyen köze az Epilepsziához? (illetve máshoz)
    II. Ha Epilepszia van-e értelme az Akupunktúrának ilyen esetben? (vagy ha nem Epi… akkor mi a helyzet?)
    III. Ha viszont egyik sem, mi a véleménye? Mi lehet? Hová forduljak?
    IV. Esetleg szóban forog a HIV is…?
    Válaszát előre is köszönöm... Tisztelettel.: S.R

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Róbert!
    Ld emailben küldött válaszom
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő, köszönöm #2608 kérdésemre adott válaszát. Elmegyek neurológiai vizsgálatra,…

    Tisztelt Doktornő,

    köszönöm #2608 kérdésemre adott válaszát. Elmegyek neurológiai vizsgálatra, hogy utánanézek a problémának.

    Én csak azért vagyok elkeseredve, mert a forró fürdő hatására jobban előjönnek a tüneteim és azt olvastam, hogy ez a ms egyik fő jellemzője.

    Ismer a doktornő más olyan neurológiai kórképet, amely hasonló tünetet " produkál " mármint, hogy a forró víz hatására a zsibbadás fokozódik?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel

    Szabolcs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Szabolcs!
    A meleg fokozza a vérellátást, így sok probléma tüneteit fokozhatja, többek közt a szorongást is! SM-nél nem egy pillanatnyi, rövidtávú rosszabbodást okoz a forró fürdő, hanem esetleges shubot provokál,ezért tartjuk károsnak Ne olvasgassa az egészséggel kapcsolatos fájlokat!!!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! A Fiamnak zsibbadt az arca bal oldala és fantom illatot érzett.Mi lehet ez?Már…

    Tisztelt Doktornő! A Fiamnak zsibbadt az arca bal oldala és fantom illatot érzett.Mi lehet ez?Már három alkalommal volt trombózisa (lehet nem szakszerűen írtam le de a diagnózis az).

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Fia ideggyógyászati vizsgálatát javaslom
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Konyhán dolgoztam egy étteremben,és elég sokszor kellett nehezet emelnem.…

    Tisztelt Doktornő!

    Konyhán dolgoztam egy étteremben,és elég sokszor kellett nehezet emelnem. Annyira megfájdult a forgómnál,hogy belenyilal a bal combomba,és van,hogy egykiló kenyértől is fáj.Azt vettem észre,közel már hat hónapja,hogyha ülök,vagy fekszek ugrál az izom,vagy az ideg.Néha a kezembe is,és a fenekemnél.. A vádlimnál,mintha rázna az ideg.Minden alkalommal.Van hol a kezemnél is.Ideg nyomhatja?Ha állok akkor nem.Nincs izom fogyásom,és gyengeség.Megyek Eng-re.Azt írta rá a doktornő a beutalóra,hogy lumbágo.Lehet ez?Félek,h.ogy sm..,vagy parkinson,vagy hasoló betegség.Mi lehet ez?
    Tisztelettel:Krisztina!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Krisztina!
    Nem kell mindig a komplikált dolgokra gondolni! Túlterhelés is okoz izomrángást! Várjuk meg az EMG eredményt! Addig is szedjen MagneB6 2x1, Benfogamma 50mg 3x1 tablettát (recept nélkül megkapja)
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő, 38 éves aktív életet élő férfi vagyok (heti 2-3x) sportolok, komolyabb…

    Tisztelt Doktornő,

    38 éves aktív életet élő férfi vagyok (heti 2-3x) sportolok, komolyabb egészségügyi problémám még nem volt...

    Pár héttel ezelőtt arra lettem figyelmes, hogy a jobb combom felső része és oldala kissé zsibbadt, érzéketlenebb. Ez az érzés volt, hogy megvolt, volt hogy eltűnt.
    Később ugyanezt kezdtem el érezni a jobb karomban, vállamnál, végül az arcom jobb felénél (itt inkább az alső részen állnál fülig felfelé)
    ezek az érzések váltakozva jelentkeznek, viszont meleg fürdő⁄sport hatására az egész oldalamat érzéketlennek érzem...

    Megnéztem sajnos a netet és az ott lévő információk szerint sajnos mindenn a multiplex sclerosis felé mutat :(

    voltam körzeti orvosnál, aki esetleges neurológia problémát nem vélt felfedezni, de azért vérvételre és szemfenékvizsgálatra továbbutalt.

    a fenti dolgok, csak enyhén zavaróak más problémám nincs továbbra is aktívan sportolok. Annyi, hogy volt az elmúlt hetekben egy herpesz a számon, ill kissé ferde a geriincem⁄tartásom rossz, jobb oldalam lejjebb van...
    annyi,hogy pár éve egy nagyobb 4x3 cm arachnoid cisztát találtak, ami a bal oldalon temporopolárisan helyezkedik el, amivel évente járok MR viszgálatra (decemberben) esedékes. Ez változást nem mutatott.

    Kérdésem:
    - a doktornő szerint van esély arra, hogy ez mégsem multiplex sclerosis lesz
    - okozhatja ezt más (pl ciszta vagy a rossz tartásom és a sok ülő munka amit végzek)
    - amennyiben ms, akkor ezek a tünetek javulhatnak vagy már velük kell élnem végig?

    Kérem segítségét.

    Köszönönettel és tisztelettel

    Szabolcs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Szabolcs!
    Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom!
    Nem gondolok sm-re. A ciszta sem okozhatja panaszait, hisz az eddigi kontrollok változást nem mutattak. Túlméretezte a sportolás tempóját az okozhatja panaszait, szedjen Magne B6 2x1 tablettát, esetleg Benfogammát 2x1. Aggodalomra nincs ok!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő!45 éves nő vagyok.Még 2009-ben aurás fejfájás, ill. komplikált migrént diagnosztizáltak…

    Tisztelt Doktornő!45 éves nő vagyok.Még 2009-ben aurás fejfájás, ill. komplikált migrént diagnosztizáltak nálam. tüneteim.nem túl erős fejfájás, zsibbadás,(arc is)szavakat nem tudtam kimondani,szikralátás.MR.neg.,EEG:több alkalommal 1-3 s meredek tüskemintát tartalmazó paroxysmusok. az ideggyógyászaton többször is kérdezték, volt-e epilepsiás rohamom, de nem. viszont rokonságban előfordult.gyógyszer. kefalgin, Frontin.Ritkán jött csak elő.Ebben az évben viszont,nagyon erős forgó jellegű szédüléseim lettek, főleg fejmozdításra,émelygéssel.Van,h. több,mint egy napig tart.Ágyból felkelni nem tudok. de már nem múlik el teljesen, bizonytalan járásom van. szinte naponta szédelgek.most az aurás tüneteim napi szintűek, csak látászavar nélkül. bal oldali bizsergés is van.fülzúgás előfordul, egyébként nem érzem, h.hallásproblémám lenne.Privát ideggyógyász vizsgálat nélkül Betarevin-t írt fel.Miután én rákérdeztem stroke-ra,"jó, hát az ördög nem alszik"-alapon privát menjek el, ha gondolom,szív, ill.nyaki uh-ra. Ezután atb-s ideggyógyászaton,ahol már előtte be voltam jegyezve, a főo.nő már meg is vizsgált, a régebbi panaszaimat illetően is, az öt évvel ezelőtti EEG-re azt mondta, az pozitív.itt is rákérdeztem stroke-ra,de a főo.nő szerint ennek nincs alapja.(nincs magas vérnyomásom,állandó zsibbadásom)Diagnózis:g4310 migrén aurával,BPPV, kontroll 2 hó.agyógyszer:Etopro 25mg, betarevin 24 mg. A Doktornő válaszai között többször olvstam javaslatként nyaki uh-t hasonló panaszoknál,de engem még soha nem küldtek el ilyen vizsgálatra, csak a 2009-es neg MR-re hivatkoznak. bizonytalanság érzetem van, és nem akarok pánikolni, de ön szerint rendben van ez a diagnózis így? Köszönöm megtisztelő válaszát. Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Erika!
    Igen, célszerű lenne nyaki erek Doppler vizsgálata, valamint kontroll EEG (az előzmény miatt). Az Etopro antiepileptikum,de migrénes fejfájás megelőzésére is szolgál.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő! Kb 1,5 hónapja van nyak, váll és kar fájdalmam, reumatológustól kezeléseket,…

    Kedves Doktornő!

    Kb 1,5 hónapja van nyak, váll és kar fájdalmam, reumatológustól kezeléseket, torna masszázs, elektromos és UH kezelést kaptam, először Xiloxot, most Xefo rapidot szedek, és izomlazítót.Panaszaim nem olyan hevesek, de éjszaka kar váll fájdalmam, és időnként nyaki feszülő érzésem fokozódik.Nap onta végzek nyak váll tornát, és amikor a fejemet oldalra döntöm, fülemet a nyakamhoz közelítem, szinte ropog a nyakam mintha tiszta "meszes" lenne a fejem. Kellemetlen érzés, félve csinálom, de nem tudom mi ez? Ön szerint mi lehet ez? Nyaki MR sérvet nem, de ívszerű előboltosulást írt le a IV.-VI. nyakcsigolyáig és jobbra konvex torticollist. Számos készítményről halottam, pl porcerő forte, halolaj kapszula vagy bioQ10, de nem tudom mi az amit a porcok állapotának javítására és ezekre a ropogásokra merjek venni és a változókori tünetekre jó.Tud ajánlani valamit amit használhatnék és tünetemre is jó, vagy vitamin hiány okozza a ropogást, tüneteket és azt szedjek? Válaszát köszönöm:Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Ilona!
    Ha jól értem a fájdalma enyhült, a "ropogás" zavarja? Végezzen naponta nyaki tornát, ami nagyon egyszerű: ülve, vállait nem mozdítva, próbálja a háta mögötti sarkokat nézni,alsót felsőt, jobb, bal oldalt!
    Ha fájdalom is jelen van, célszerű a nyakat, vállövet, a gerinc és a lapocka belső éle közti területet jól megmasszírozni. Ha van rá lehetőség az akupunktúrás kezelés is hasznos lenne.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő! Segítségét kérném panaszaim alapján támpontot nyújtani, hogy merre keressem…

    Kedves Doktornő!
    Segítségét kérném panaszaim alapján támpontot nyújtani, hogy merre keressem a megoldást!
    Legelső rosszullétem 2012. évében kezdődött (hirtelen, nem várt furcsa kellemetlen érzés, mint ha nem éreztem volna a jobb kezemet, nem éreztem különös zsibbadást, inkább érzetkiesésnek tudnám leírni.) Akkor elmentem háziorvoshoz, elküldött kivizsgálásra ami : Koponya Ct illetve nyaki ér UH-ból állt, mind két leletem negatív lett. Stresszre utaló panasznak minősítették. Frontin tablettát írtak fel 0,25g. Kicsit enyhültek a panaszok, kb. 2. hónapig nem voltak erős panaszaim, nagyon ritkán kellett szednem a tablettát.
    Sajnos azóta viszont kb 2 hónapja rosszabbodott az állapotom (hányinger, szédülés, szintén érzetkiesés egyre gyakrabban, hideg végtagok, zsibbadás a testem különböző területein: ujjak, váll, kar, láb, néha a nyakamban is merevséget érzek, illetve ami még nagyon zavar, hogy hirtelen fellépő éles szúró fájdalmat érzek a fejemben ez is elég gyakran előjön). Ezekkel a tünetekkel ismét voltam szakorvosnál, de kivizsgálásra nem küldött. Javaslatára jelenleg a Frontin tablettát szedem, csak már a 0,5g -at. Mikor elkezdtem szedni az első 2 hét után közérzetem jobb lett, majd mostanában kb. 1-2 hete megint kezdem a leírt tüntetek szinte mindegyikét érezni. Elég stresszes időszakomban is vagyok, lehet ennek az oka is a tünetek újra felerősödése? Már nagyon félek, hogy nem-e valami más probléma, esetleg stroke jelei, TIA, vagy keringési zavar?

    Köszönöm előre is a válaszát!
    Tisztelettel: Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Anita!
    Pánik betegségre gondolok, nem elég a Frontin, célszerű lenne oki kezelést szolgáló tablettával kiegészíteni. Azt javaslom keresse meg ismételten az ideggyógyászát. A TIA nem az Ön által leírtaknak megfelelően zajlik! A negatív képalkotó vizsgálat kizárja az organikus okot.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelet doktornő Van egy ismerősöm akinél a stressz ( ha nem az van amit o akar) remegest…

    Tisztelet doktornő

    Van egy ismerősöm akinél a stressz ( ha nem az van amit o akar) remegest ajak ragast okoz. Az tudatát teljesen elveszti nehéz megnyugtatni. A földön fekve rángatózik. (Nincs meg az epilepszia jele mert csak remeg de azt nagyon es csak stressz hatására). Nem ismeri el hogy baj van de valahogy szeretnek segíteni neki. Ez milyen betegségre utal? Es mit lehet tenni? Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Javaslom ismerőse neurológiai vizsgálatát. Csak részletes vizsgálattal lehet eldönteni,van e organikus ok a tünetek hátterében. Akár van, akár nincs organikus ok, minden képen kezelést igényel, lássa szakorvos!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Annyit szeretnék csak kérdezni, hogy a parkinson kór, és a parkinson syndróma…

    Tisztelt Doktornő!

    Annyit szeretnék csak kérdezni, hogy a parkinson kór, és a parkinson syndróma között mi a külömbség? Vagy esetleg mind a kettö ugyan az és nincs külömbség??? Anyukám a parkinson kórra kapja a gyógyszert Madopár meg neupro tapasz, de a zárójelentésen hol parkinson kór, hol pedig parkinson syndroma van. Várom válaszát. Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Parkinson kór (PD) primer idegrendszeri degeneratív betegség.
    Parkinson szindróma másodlagos, ismert eredetű az ok.
    A kezelés hasonló.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő! Ez lett a koponya MRI.m eredménye! Mi lehet ez? Az agyállományban bal oldalon…

    Kedves Doktornő! Ez lett a koponya MRI.m eredménye! Mi lehet ez?

    Az agyállományban bal oldalon a temporalisan a fehérállományban subcorticalis lokalizációban apró magas jeladású góc ábrázolódott. Soliter góc bal oldalon temporalisan a fehérállományban.Soliter jellege miatt obsrvatio javasolt.

    Előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kédező!
    Soliter-egyedül álló. A leírtak alapján semmi rosszat nem feltételezek a leírt elváltozás mögött.
    Javaslatom, a lelettel vissza kell menni ahhoz az orvoshoz, aki az MR vizsgálatra Önt beutalta, hiszen ő ismeri az Ön kórtörténetét, korábbi betegségeit, s hogy ezekkel lehet-e kapcsolatba hozni az agyi MR-en ábrázolódott gócot. Ő tud segíteni abban, hogy jelenleg van-e további teendő, esetleg csak kontroll vizsgálatra lesz a későbbiekben szükség.
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Nagyon félek az MR vizsgálattól, nem bírom a bezártságot, pánik roham jön…

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyon félek az MR vizsgálattól, nem bírom a bezártságot, pánik roham jön rám. Muszáj lenne MR vizsgálat fejfájás miatt. Szeretném megkérdezni,hogy nyitott MR vizsgálatot hol csinálnak és hogy lehet oda beutalót kérni, kitől. Vagy magánrendelésen hol van ilyen vizsgálat és mennyibe kerül?
    Köszönöm szépen. Tisztelettel: Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Edina!
    Beszélje meg a vizsgálatát kérő idegorvossal a gondját, Ő tudja lakhelyének megfelelően, mi lenne a legmegfelelőbb megoldás
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Olyan ügyben szeretném a segítségét kérni ,hogy október 5-én volt egy…

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan ügyben szeretném a segítségét kérni ,hogy október 5-én volt egy autóbalesetem..elküldtek CT-re...ott találtak valamit a fehérállományban,majd elmentem MR vizsgálatra.most jött meg az eredményem,de nem tudom,hogy ez pontosan mit jelenthet,kérném szíves segítségét!


    Ez áll a leleten:

    T1 súlyozott sagittalis, T2 és diffúzió súlyozott, valamint FLAIR metódusú transversalis, T2 súlyozott coronis síkú, majd iv.kontrasztanyag adása után T1 súlyozott 3d felvételeket készítettünk.
    Középállású,szabályos alakú,normális tágasságú kamrarendszer.szabályos külső liquortér. A foramen magnum szabad. A T2 súlyozott és a FLAIR felvételen mindkét oldalon a frontalis subcorticalis fehérállományban számos apró, 2-4 mm méretű magas jelintenzitás van.Ugyanezen szekvenciákon frontalisan,magasan a vertex közelében jobb oldalon 2,5x1 cmes szabálytalan alakú ,bal oldalon 6mmes subcorticalis magas jelintenzitás ábrázolódott.Diffúziós gátlás,kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatkozott!


    Az ideggyógyászom azt mondta,hogy biztos ,hogy nem daganat,de ettől függetlenül aggódom,mert valamit mégis csak találtak! De mi lehet az? Mennyire veszélyes?

    Köszönettel: Zsanett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Zsanett!
    A fehérállományban levő kis elváltozások esetleg kisér probléma gyanuját keltik.Ha rizikó faktorok jelen vannak, azok kezelése célszerű.Altatásos műtéte volt e?Szorongásra nincs ok! Ideggyógyásza eldönti, hisz Ő komplexen látja a vizsgálati eredményeket, stb., hogy szükséges e gyógyszert szedjen.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Egy évnyi vizsgálatok után kiderült, hogy ALS betegségem van.…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy évnyi vizsgálatok után kiderült, hogy ALS betegségem van. A bal lábfejem béna, és sorvad az izom a lábszáramban is. Szedem a gyógyszert, amit kaptam. Azt szeretném kérdezni, hogy a Metavir kapszulát szedhetem-e , és a Koenzim Q10-et is? Vagy csak az egyiket? A Koenzim Q10 túladagolható-e?


    Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Igen, szedheti a MetaVirt a Q10-el. Q10 túladagolásról nem tudok! Q10+Mg+E vitamin caps.-t szoktam javasolni.Egyik betegem hasonló diagnózissal a Matuzalem nevű táplálék kiegészítőt szedi, e szerrel kapcsolatosan kérjen véleményt dr Palotaitól.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! 48 éves nő vagyok. Nagyon régóta fejfájós vagyok, az utóbbi időben szinte…

    Tisztelt Doktornő!
    48 éves nő vagyok. Nagyon régóta fejfájós vagyok, az utóbbi időben szinte naponta fáj a fejem, hol migrénes, hol nem. Ritkán van olyan nap amikor nem fáj. Pár hónapja fejfájáskor rosszul érzem magam, már ájuláshoz vezet, olyankor le kell feküdnöm, mert rosszul vagyok. Vérnyomásom magasabb a szokottnál, a pulzusom viszont alacsony. Fájdalomcsillapítón élek szinte már minden nap. Voltam gégészeten, koponya CT vizsgálaton, vérvétel, beleértve a TSH-t mindegyik negatív lett. Fejfájásom mégis megvan. Régebben jártam fejfájás ambulanciára is, az kapott gyógyszerektől is rosszul érzem magam. Szinte már semmi nem segít. Nem dohánFyzom, nem iszok alkoholt egyáltalán. Sokat alszom, de éjjel is többször fejfájásra ébredek fel. Most már a rosszullétek miatt nyugtalanít nagyon. Az utóbbi időben a szívem is úgy érzem a torkomban dobog. Szeretném mi lehet az oka? Szükség lenne koponya MR vizsgálatra is, csak nem tudom elviselni, ha beszorítják a fejemet egy műanyagba. Félek nagyon hogy agydaganatom van.
    Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Anikó!
    Mivel fejfájásainak száma, valamint intenzitása megváltozott, valóban célszerű lenne MR vizsgálata. Nem gondolok agydaganatra, hisz a régóta meglévő panasz is ez ellen szól. Részletes góc kutatás történt? Az MR vizsgálatig célszerű lenne szemészeti vizsgálata is (szemfenék,szemnyomás)
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktor Nő! Vidéki nyugdijas vagyok. Gerinc fájdalommal egy éve voltam reumatológián.…

    Tisztelt Doktor Nő! Vidéki nyugdijas vagyok. Gerinc fájdalommal egy éve voltam reumatológián. A diagnózis: egyéb spondylosis, intervertebrális discus degenerátio, egyéb és nem meghatározott kyphosis. Rendelt terápia: analgeticum, Lombax füző. Egy hónap mulva gyomorvérzésem lett, endoszkópos vélemény: Ulcus Duodeni, Reflux Oesoph.LA_C. Tehát az NSAID-okat nem szedhetem. Mivel erős fájdalmaim és lábzsibbadásom van, akupunkturát javasoltak, de a legközelebbi 55 km-re van, az odajárásom megoldhatatla. Ezért ha lenne egy kis ideje ezuton kérném szives tanácsát. Egy hirdetésben KB-900-as otthoni akupunkturás készülékről olvastam. A tisztelettelje kérdésem: érdemes-e megvenni? Tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Tisztelt Kérdező!
    Az előzményekre való tekintettel(nagy fájdalom, gyógyszer szedés ellenjavalt, akupunktúra nem elérhető), kérheti a rheumatológust, hogy írja fől receptre a TENS készüléket. T (transcután), E (elektromos), N (neuro), S (stimulator). Ha ez meg lesz, jelentkezzen ismét, s akkor megbeszéljük tapasztalataimat használatával kapcsolatosan.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktor Nő! Gerincem a derekamnál fáj, néha hajlásnál mintha kést szúrnának az idegbe.…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Gerincem a derekamnál fáj, néha hajlásnál mintha kést szúrnának az idegbe. Nehezen, lassan tudok hajolni a fájdalomtól, aztán van, hogy hetekig elmúlik.

    Lumbalis gerinc mri-n voltam. Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent az, hogy\\"L-III.-IV és L-IV.-V rések beszűkültek, az L-III.-IV -ben jobb dominantiaju mindkét oldali foramenbe terjedő porckorongsérv látszik,
    mely a 4. gyököket dislocalja, a jobboldali gyököt comprimalja.

    Lehet-e ezt gyógyítani, kell-e műteni?

    Nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    3 esetben javaslunk műtétet porckorongsérv esetén:1) Ha valamelyik lumbális gyök által ellátott izom gyengeségét, bénulását észleljük, pl az Ön esetében, ha nem tudja combját emelni, nehezen megy a lépcsőn járás a combemelők gyengesége miatt(l4 gyök érintettség), 2)vizelési zavar, 3)vagy ha a fájdalom oly mérvű, hogy nem tudjuk hat héten át konzervatív kezeléssel uralni. Ha e 3 indok egyike sincs jelen, úgy konzervatív kezelés indokolt.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky