A betegek kérdései (2975)

  • Tisztelt Doktornő!! Korábban már irtam Önnek , ezzel kapcsolatban elnézést hogy megint irok,…

    Tisztelt Doktornő!!

    Korábban már irtam Önnek , ezzel kapcsolatban elnézést hogy megint irok, de érdekelne a véleménye erről.
    Keveset mozgok az az alapvető probléma már elkezdtem futni meg többet mozogni és jobb is a nyakamnál sokszor érzem hogy fáj és néha azon az oldalt sokszor zsibbad a kezem és az újjaim is, már voltam egy kezelésen manuelterápián jobb lett de még mennem kell pár kezelésre.
    A másik problémám az hogy reggelente főleg mikor felkelek nagyon látszanak a tenyerembe az erek, ez nem normális mert nagyon erősen átütnek és kék szinűek, napközbe ez folyamatosan változik, van mikor teljesen jó és nem látszik de naponta többször is látványos,én arra gondoltam hogy esetleg kicsit bevannak szűkülve az ereim , ugye az életmódom miatt mert nem sokat mozogtam.
    Ön mit javasol lehet ebben az elméletben valami, milyen szakrendelésre tudok menni?
    Válaszát köszönöm szépen.
    Üdvözlet!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Gratulálok ahhoz, hogy sikerült elkezdenie a mozgást! Így tovább!
    Az említett ér probléma nem kórjelző, ezzel ne foglalkozzon!Szerezzen csi-kung golyókat (nézzen utána a netten) tanulja meg pörgetni mk kézben , a kéz reflex zónáinak ingerlése meg fogja szüntetni panaszait
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! 2014. dec-ben látóideggyulladást állapítottak meg jobb szem (homályos folt),…

    Tisztelt Doktornő!

    2014. dec-ben látóideggyulladást állapítottak meg jobb szem (homályos folt), 10 nappal az infulenza oltás követően. Szteroid infúziót kaptam 5 napig, majd neurobion fortetét szedtem kb 3 hónapig 2*1-et. 2015. márciusától chinotalt (2*1) és cavinton forte (2*1)-t szedek. Kellemetlen tünetként jelentkezik, a szemben érzett égés, féloldalas nyaki merevség (váltakozó oldal), féloldalas érzés a fejben. Kérdésem az, hogy ezek nem lehetnek-e a gyógyszerek mellékhatásai. A nurobion forte-t nagyon erősnek éreztem, tiszta pattanás lett az arcom-hátam, miután abbahagytam ezek megszüntek és a szemben érzett égés is csökkent. A cavintonnal kapcsolatban is úgy érzem, hogy túl magas az adag, mintha teljesen felpörgetné az agyam, feldob, aztán szinte már várom, hogy a du-i gyógyszert bevehessem, mert mintha megvonási tünetem lenne. Ezért két hete lecsökkentettem 2*1⁄2 tablettára, így jobban érzem magam és mintha az izommerevség is csökkent volna a nyakamban. A kezelő orvosom szerint a Cavinton nem okoz ilyen panaszokat. Ön szerint a chinotal nem okozhat ilyen tüneteket? vagy esetleg mégis a cavinton? Köszönettel: Andrea, 37 éves .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    A Cavintonból 3x1 tablettát szoktunk javasolni, így a 2x1 nem nagy adag.A Chinotal sem szokott okozni mellékhatást.Neurológiai kontrollját javaslom az előzmény , valamint a fönti panaszok miatt.A két gyógyszert esetleg havi váltásban is szedhetné. (egyik hónapban Chinotal, másikban Cavinton forte-t, beszélje meg a neurológussal
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • a faradekonysagom miat a neurologus medrolt irt fel amit mar 1 eve szedek a kerdesem az hogy…

    a faradekonysagom miat a neurologus medrolt irt fel amit mar 1 eve szedek a kerdesem az hogy ennek a mallekhatasa lehet a gyakori roszulet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Ezt a kérdést a gyógyszert felíró doktorral kell megvitatni. Kórtörténetét, státuszát nem ismerve nem tudok válaszolni a kérdésre.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • A KISFIAM EPILEPSZIAS ES NEM TUDOM MENJIRE KAROSITJA AZ AGYAT VAGY ASZIVET A ROSZULET ES MEDDIG…

    A KISFIAM EPILEPSZIAS ES NEM TUDOM MENJIRE KAROSITJA AZ AGYAT VAGY ASZIVET A ROSZULET ES MEDDIG ELHET EGY IJEN BETEGSEGEL

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Szigorúan betartva az orvos javaslatát az epilepszia ma jól kezelhető betegség.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktor nő! Azt vettem észre,hogy ha állok,elkezdek szedulni,de nem forgó jellegű,nyom…

    Tisztelt Doktor nő!
    Azt vettem észre,hogy ha állok,elkezdek szedulni,de nem forgó jellegű,nyom a fejem vagy nem is tudom.nagyon elsapadok,folyik rólam a víz,es mintha erolkodnom kéne,hogy meg tudják állni. Mi lehet ez? Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Számos oka lehet, de legvalószínűbb, hogy úgynevezett orthostatikus hypotoniája van, és ez okozza panaszát. Ez azt jelenti, hogy ha feláll hirtelen, leesik a szabályozás hiányossága miatt a vérnyomása, ami ájulásszerű érzést okoz.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktor nő! Olyan problémával fordulok önhöz,hogy sokat szedulok,de nem forgó jellegű,inkább…

    Tisztelt Doktor nő!
    Olyan problémával fordulok önhöz,hogy sokat szedulok,de nem forgó jellegű,inkább bizonytalanság érzés,nyom a fejem olykor,néha mintha zsibbadna,hanyingerem is sokat van,van amikor úgy érzem nehezemre esik a járás,mert mintha izomlazam lenne.nagyon faj a vadlim,es mintha nem úgy működne a lábam ahogy én szeretném. Voltam neurológiai vizsgálaton,szemeszeten-szemfenek vizsgálaton,kardiologian,laborba,fül-orr-gegeszeten. Minden negatív. Én mégis nagyon felek hogy agydaganatom van. Ön szerint ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Az agydaganatra nem jellemzőek a leírt tünetek, enyhe szorongás oldót kellene szedjen! Bízzon a vizsgálatát végző orvosok véleményében!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérni, hogy sorolja fel, hogy a látóideg fizikailag, továbbá…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném megkérni, hogy sorolja fel, hogy a látóideg fizikailag, továbbá a látóideg működése, funkcióinak helyessége minden szempontból teljeskörűen, 100%-osan milyen vizsgálattal⁄vizsgálatsorozattal állapítható meg.

    Tisztelettel: Bence

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Bence!
    Kérdésére válaszom:
    http:⁄⁄www.cnsc.hu⁄userfiles⁄file⁄ids_pontszerzo⁄2013⁄varsanyi_neurooftalmologia.pdf
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Tavaly marcius vegen GM epilepszias rohamom volt. A vizsgalatok megallapitottak,…

    Tisztelt Doktornő!
    Tavaly marcius vegen GM epilepszias rohamom volt. A vizsgalatok megallapitottak, hogy agydaganatom van. A daganatot majus vegen eltavitottak.
    Az elso es egyetlen tavaly marciusi roham utan elkezdtek velem szedetni a Tegretol CR 200at (reggel 1, este 2).
    Idei ev elejen elkezdodott a leszoktatas, ket havonta csokkentunk es rendszeresen jarok laborba. Kozerzetem jo, 8 oraban dolgozom korabbi munkahelyemen.
    A kerdesem az lenne, hogy a csokkentes ill leallas, miert ennyire bonyolult es foleg hosszadalmas, ha teljesen jol vagyok.
    Valaszat elore is koszonom
    Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Bea!
    A hirtelen gyógyszer elhagyás esetleg rosszullétet provokálhat, annak ellenére, hogy a tu. el lett távolítva
    Javaslatom az, hogy nagyon precízen tartsa be a kezelő orvosának utasításait!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Dravetzky Éva! Három hónapja súlyos látászavaraim vannak. Kezdetben ködös volt az…

    Tisztelt Dravetzky Éva!
    Három hónapja súlyos látászavaraim vannak.
    Kezdetben ködös volt az egész látásom, majd pár hétig voltak szikrázások, fények, kicsi villámok (csukott és nyitott szemmel is). Jelenleg ezek nincsenek.
    - Most kb. 5 hete minden ébredéskor fényes sárga előttem minden, míg ki nem pislogom vagy fel nem állok. Olyan is előfordul ébredéskor, mintha egy reflektort kapcsolgatnának fel-le kb. 10 másodpercig. - Ez mindkét szemen egyformán jelentkezik.
    - Ezt követően egész nap minden mozgásban van: Kicsi szikraszerű (nem fényes, hanem átlátszó) rezgő pontok cikáznak gyorsan ezrével mindenhol, még a szemem sarkában is. - Ez a bal szemen fokozottabb.
    - Ha bármely szemem csukva tartom, akkor a nyitva levő szemem 10-20 másodperc alatt mozgó fekete hangyássá válik, de ha mindkettő nyitva van, akkor nincsenek fekete hangyák, hanem az előbb említett pici átlátszó cikázók ezrével.
    - Időszakosan, főleg éjjel fájni szokott nagyon mindkét szemem mögötti rész, ill. a szemeim alja. Tévét nézni nem tudok, mert bántja a szemem.
    - Amikor ide-oda nézek tárgyakra, felületekre, főleg félhomályban, akkor a szemmozdulások 50 %-ában megrezeg, amire ránézek, majd leáll.
    - Ha a szekrény tetején egy tárgyat vagy a falon lógó képet nézek, akkor úgy érzékelem, hogy az jobbra-balra mozog.

    A következő vizsgálatok negatívak lettek:
    - Szemészet: OCT, VEP+PERG+ERG, réslámpa, ultrahang, 3-mas tükör, szemfenék, látótérvizsgálat
    - C-gerinc
    - Carotis Doppler
    - koponya CT (kontrasztanyag nélkül)
    - koponya MR (kontrasztanyag nélkül)

    Szemnyomásom négyből kétszer nagyon magas volt (33-29, 28-23), kétszer normál (15-11, 23-21)

    Ön milyen vizsgálatra küldene még el ilyen panaszokkal rendelkező pácienst? Milyen javaslata lenne az illetőnek?

    Előre köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Kivizsgálása nagyon precízen lezajlott. A szemnyomása magas, ez kezelendő (a 21-23 is magas). Tartsa be a szemorvos javaslatait.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő! Édesanyám néhány hónapja elesett, földön fekve találtunk rá, teljesen magánál…

    Kedves Doktornő!
    Édesanyám néhány hónapja elesett, földön fekve találtunk rá, teljesen magánál volt, de nem volt ereje felkelni. Többször előfordul, hogy minden előzetes jel nélkül megszédül, elesik. Voltunk CT-n, semmi kórosat nem mutatott ki. Reflexei jók, de a napokat keveri, olyan mintha nem tudná irányítani a lábait, nehézkes a menés. A neurológus pszichiátriai vizsgálatot javasolt, szerinte depresszió okozza mindezt. Fizikálisan semmi gond, jó állapotú, 76 éves. Ránézésre semmi gond nem látszik.
    Kérdésem lenne: szed Betaserc, Lucetam, Ergotop gyógyszereket, ezek nem "ütik" egymást? Mezitan, Medazepam, Atorvox,Tritace,Nebibeta,Cavinton forte Olicard gyógyszerei vannak még. Nem sok ez egy kicsit, vagyis azt gondolom ezek már nem hatnak. Tudom nehéz így tanácsot adni, a gyógyszerekről is szeretném véleményét kérni. Más lett a háziorvosunk, nehezen tudok egyeztetni erről.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Lucetam, Ergotop szedését havi váltásban javaslom. Cardiologiai vizsgálat is célszerű lenne. Koponya MR vizsgálat is javaslom.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktornő 37 éves vagyok 13 éve kezdődtek a fejfájások amik sajnos olyan sulyos rohamokkal…

    Tisztelt doktornő
    37 éves vagyok 13 éve kezdődtek a fejfájások amik sajnos olyan sulyos rohamokkal jártak ami eszméletvesztéshez vezettek Minden alkalommal kaptam inekcijót és ez volt a megoldás.Aztán megszüntek ezek a rohamok kisebb mértékben jelen voltak és csak nagyon ritkán jelentkezett 3 éve ujra erősödtek és egyre gyakrabban jelentkeztek ezek a fej görcsök Most ott tartok hogy az orvosaim küldözgetnek ide oda már 2 éve de még nincs meg hogy mitől van A kérdésem ön szerint mi lehet az oka milyen szakorvoshoz fordulhatnák mert már nem tudom elviselni néha a fájdalmat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Ideggyógyász feladata fejfájás okának tisztázása.Ha valamilyen gócot sejtünk a háttérben, akkor kérünk fogász, vagy orr fül gége szakorvosi vizsgálatot.Koponya Mr vizsgálat is célszerű lenne, ha még nem volt.Szed e fogamzás gátló tablettát? Fél feje fáj , vagy tarkóból fejtetőre sugárzik a fájdalom?
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Tanácsát szeretném kérni, mivel megmagyarázhatatlan tüneteimmel már nem tudom,…

    Tisztelt Doktornő!
    Tanácsát szeretném kérni, mivel megmagyarázhatatlan tüneteimmel már nem tudom, hova forduljak, mivel lehetne enyhíteni a panaszaimat.
    39 éves, 170 cm magas, 55 kg súlyú nő vagyok.
    A lábaimban- hónapok óta főleg éjszaka, de mostanában már napközben is - furcsa, megmagyarázhatatlan érzés van, ami se nem fájdalom, se nem zsibbadás - de arra késztet, hogy mozgassam meg, feszítsem meg az izmaimat, nyújtózkodjak. Főleg a bal lábam "igényli" ezt a feszegetést. Nagyon stresszes a munkám, sőt az életem, álmatlanságban szenvedek, de aludni ettől az állapottól még inkább nem tudok..
    A neurológus, aki megvizsgált a nyugtalan láb szindrómának mondta a tünetet és Milgamma szedését javasolta 1 hónapig. Mostanában egyre jobban figyelem magam, már pszichésen is beleéltem magam - azt is érzem, amikor a bal lábamat feszegetem, mozgatom, hogy a fejem jobb oldalán a lábmozgatás közben egy hirtelen kis nyomás van. Ez sem fájdalom, csak egy kis gyenge érzés.
    Lehet, hogy tünetem banális, esetleg pszichés alapon van, de megnyugtató válaszának nagyon örülnék.
    Köszönettel:
    Nagy Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Beáta!
    Én is úgy vélem restless leg szindrómáról lehet szó, azaz nyugtalan láb szindrómáról. Azt javaslom menjen vissza a neurológushoz és jelezze, hogy nem javult a javasolt gyógyszer szedése mellett panasza, van több problémáját megoldó lehetőség, amit biztos javasolni fog.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktornő! 1990-től légzőrendszeri betegség miatt kezelnek és gondoznak tüdőgondozóban.…

    Tisztelt doktornő!

    1990-től légzőrendszeri betegség miatt kezelnek és gondoznak tüdőgondozóban. 2001-ben készült mellkas CT-n persistaló thymust találtak, kontroll CT 2004-ben készült akkor már nem volt aktív. 2008 óta többször, akár 1-2 hónapig is rekedt volt a hangom, 2009-ben min. záródási rendellenességet állapítottak meg. 2010-ben hangszalgok orsó alakú záródási elégtelenséggel záródtak, hosszabb fonáláskor a hangszalagok fáradása látszott. Ekkor felmerült SM ill. myasthenia gravis lehetősége. Voltam neurológusnál, aki más rendellenességet nem fedezett fel fizikális vizsgálatkor, koponya MR küldött, mely negatív volt, ezért nem mentem vissza. 2011-ben jól mozgó hangszalagok, elülső kp harmad határán kis megvastagodást találtak, mely pár hónap alatt rendeződött. 2013-ban brochofiberoscopia vizsgálat során a következőt találta a vizsgálatot végző orvos: "a hangszalagok paramedian állásúak, a hangrés 3-4 mm, a gégefelek jól mozognak". 2014 februárban kellően tág hangrést, j.o. paramed. állásban rögzült hangszalagot állapítottak meg, b.o. jól mozgott. Ez pár nap múlva már nem állapítható volt meg, csak gyulladás. 2014 szeptemberben légúti fertőzéssel kezdődően dysphoniát állapítottak meg, melynek oka gyulladás volt, de már következő hónap elején bo. gégefél és hangszalag jól mozogott, jo. gégefél ill. aryporc és hangszalag mozgása erőteljesen korlátozott volt, majd teljesen lebénult. 2015 február végén nagyon minimálisan elkezdett mozogni a hangszál, de mindkét hangszálat mozgató izom sorvadni kezdett, ennek következtében orsó alakú záródási rendellenesség lett. A jobb oldali hangszál gége szépen javult, már csak renyhén mozgott a gége, mikor a hangszál és gége elkezdett paradoxon mozogni. Nemrégen viszont az orvos azt mondta, hogy ismét alig mozog a jobb oldali hangszál, gége. Fül-orr-gégész ismételten myastheniát feltételez, mivel ott jellemző a hullámzás, azaz bénulás, javulás ismét bénulás. Az orvos szerint minél hamarabb ki kellene vizsgálni, hogy ha az minél hamarabb el tudjam kezdeni a gyógyszer szedését.
    A lágy szájpadlás és garatreflexem hiányát állapították meg tavaly ősszel, valamint hogy az uvula jobbra deviál. A többi reflexnél nem találtak eltérést. Jelenleg a garatreflex megvan, de a lágy szájpad reflex renyhe, az uvula továbbra is jobbra deviál. Ezen kívül az Achilles reflexek renyhék voltak.
    Év elején először a folyadékok félrenyelése szaporodott, majd csökkent. Majd kb. másfél hónapja a szárazabb ételek okoztak problémát, nem tudtam lenyelni, mivel köhögési roham fogott amikor próbálkoztam. Jelenleg terhelhetőségem sokat csökkent fizikálisan, ha pihenhetek eleget ismét bírom magam. Télen volt olyan is, hogy írni nagyon rövid ideig tudtam, mert elfáradt a kezem. De jelenleg is hosszan ugyanazt a tevékenységet, csak rövid ideig bírom, mert elfáradnak az izmaim.
    Régebben is érzetem fáradékonyságot, de nem ennyire. A neurológus szakorvos szintén myastheniát vetette fel, vizsgálatra is küldött (ENG), de csak 3 hónap múlva kaptam időpontot.
    Mostanában ismét fáj jobb oldalt a nyakam, a fájdalom sokszor a fülembe sugárzik, fáj jobb oldalt a nyelvem és a nyelv alatti rész. Van olyan is, hogy mindkét oldalt érzem ezt.

    Szeretném megtudni, hogy a myasthenia megállapítására milyen vizsgálatokat szoktak előírni, valamint mely esetekben indokolt a sürgős vizsgálatok elvégzése.
    A leírak alapján feltételezhető, hogy myastheniás vagyok?
    A pár évvel ezelőtti tünetek már erre a betegségre utaltak-e már?
    Myasthenia esetén az adott terület fájhat-e, azaz sorvadás, bénulás folyamata okozhat-e fájdalmat?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Véleményem szerint is fölmerül a myasthenia gyanuja
    A kóros fáradékonyság mellett az izmok elektromos vizsgálata, a receptorellenanyag-meghatározás, speciális injekciós teszt jelentik a myasthenia diagnózis felállításának eszközeit.
    Myashenia gravis klinikai gyanúja esetén mindig el kell végezni a mellkas komputer-tomográfiás (CT) vizsgálatát, mert tisztázni kell, hogy nem vissza nem fejlődött csecsemőmirigy, esetleg ennek daganatos elfajulása okozza-e a betegséget.
    A betegek 15-20%-ánál a betegségért általában felelős acetil-kolin-receptorantitestek nem mutathatók ki a vérből, ők adják az ún. szeronegatív csoportot. Ezekben az esetekben az EMG-vizsgálat különösen fontos.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktornő ! Ha feszült vagyok ,a szám nyálkahártyája teljesen kiszárad. A vér cukorszintem…

    Tisztelt doktornő !

    Ha feszült vagyok ,a szám nyálkahártyája teljesen kiszárad.
    A vér cukorszintem ilyenkor normál és máskor is.
    Kérem tájékoztasson,,hogy mi lehet az oka ennek ?

    Üdv. Klárika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Klára!
    Ha feszült a szimpatikus idegrendszer izgalma fokozódik. A nyálmirigyek elválasztó működését a szimpatikus hatás csökkenti, ez okozza a szájszárazságot
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves doktor nő! Szédüléses rosszulléteim,Nagyon régótta tartanak a panaszaim, pontosan 3…

    Kedves doktor nő!
    Szédüléses rosszulléteim,Nagyon régótta tartanak a panaszaim, pontosan 3 éve.
    tavaly elmentem házi orvoshoz aki el küldött labor vizsgálatra ami jó lett
    Ez uttán,füll orr gégészet,neurológia,belgyogyászat és szemészeten
    Is voltam,mindenhol rendbe találtak mindent,de én nem vagyok jól 2,3
    Naponta rám jönn ez a szédülés álltalában akkor ha fekszem vagy ha fordítom
    A fejem, múlt héten nagyon megijedtem mert nagyon erőssen el kapot a szédulés
    Ájulás közeli érzésem volt gyenge voltam,zúgott a füllem ,nem forgot a világ hanem inkább
    Fura bizonytalanság érzetem,volt nehéz leírni.Ism vissza mentem házi orvoshoz
    Ism el kuldot neurologiara es füll orr gégészetre ,neurológián betahistint írtak ki.
    Füll orr gégészeten csak annyit mondtak ,hogy ez a füllből jönn
    Valamijen részecskék el mozdultak,es,hogy megkell tanulni ezzel együtt élni.
    Dehát így nem könnyü mert nagyon aggódom,hogy valami komoly bajom van
    de mégsem küldenek el fej ct re. Az lenne a kérdésem Doktor nőtöl,hogy
    Hova kénne mennem még milyen vizsgálatra? És, hogy észre vették volna ennyi
    Vizsgálat után ha koomoly bajom van? borzasztó érzés,hogy ijen fiatalon nem
    Merrek sehová se menni,mert félek,h szédülni fogok. Köszönöm a válaszát. Egy 22éves nő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!

    Elkeseredésre nincs ok.Ez egy jóindulatú dolog,meg fog szűnni.Érdemes a mellékelt gyakorlatokat végezni. B6 vitamin szedését javaslom még a jelenlegi gyógyszer mellett.
    http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄cikkek⁄neurologia⁄8865⁄vestibularis-torna-gyakorlatok-a-szedules-merseklesere
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! A EMG vizsgálaton vizsgálaton gyanúként felmerült dystrophia myotonica…

    Tisztelt Doktornő!

    A EMG vizsgálaton vizsgálaton gyanúként felmerült dystrophia myotonica és genetikai vérvizsgálat miatt írtam Önnek az előző levelemben. Kérdésként merült még fel bennem, hogy:
    - amennyiben a genetikai vérvizsgálat nem igazolja a betegséget, akkor mi a további teendő? Az EMG (és CK) eltéréssel nem kell tovább foglalkozni?
    - illetve, hogy - tekintve, hogy öröklődő betegségről van szó - a családomban nem volt izombeteg tudomásom szerint, akkor hogyan örökölhettem volna ezt a betegséget?


    Köszönöm türelmét és válaszát!
    Peti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Ld. elöző

  • Tisztelt Doktornő! 34 éves férfi vagyok. Évek óta mérs. emelkedett (2-3-szoros) CK szint miatt…

    Tisztelt Doktornő!

    34 éves férfi vagyok. Évek óta mérs. emelkedett (2-3-szoros) CK szint miatt voltam EMG vizsgálaton. A vizsgálat dystrophia myotonica gyanúját vetette fel, ezért genetikai vizsgálatra vettek vért. A vér eredménye kb. 6 hónap (!) múlva várható. A kérdéseim, hogy véleménye szerint:
    - nem lett volna⁄lenne indokolt az izombiopsia elvégzése? Vagy a genetikai vérvizsgálat pontosabb eredményt ad?
    - a genetikai vérvizsgálat kizárólag az EMG alapján feltételezett diagnózisra irányul, vagy más izombetegséget is kimutat?
    - miért kell 6 hónapot várni az eredményre?

    Köszönettel várom válaszát!
    Peti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Peti!
    A klinikum ismerete nélkül nem tudok véleményt mondani.
    Vannak izom sorvadások? Cataracta ?
    A DM a vázizomzat mellett más szerveket is érintő megbetegedés.
    A DNS vizsgálatával lehetőség van a tünetek kifejlődése elött a diagnosis megállapitásra.
    Esetleges cataracta és DNS vizsgálata egyértelmüvé teheti a diagnózist.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Drnő.Szeretném megkérdezni,hogy komoly gondra kell-e gondolnom vagy mi okozhatja a következő…

    Tisztelt Drnő.Szeretném megkérdezni,hogy komoly gondra kell-e gondolnom vagy mi okozhatja a következő problémámat.2napja érzem a bokacsontom előtti résztől végig a lábfejemen ha hozzáérek,a lábújjakig bizsergő érzést érzek.Mi okozhatja ezt??Válaszát előre is köszönöm:Hné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    Csináltasson labor vizsgálatot: vércukor? Nincs bokasülyedése?
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Dr Nő ! Köszönöm a tanácsait .majd jelentkezem a vizsgálati eredményemről és állapotomról.…

    Tisztelt Dr Nő ! Köszönöm a tanácsait .majd jelentkezem a vizsgálati eredményemről és állapotomról. Köszönettel :Finci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Várom jelzéseit
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tiszteld Szakértő! 2 hete elfogott egy szédülés érzés,de neme egyensúly,nem forgott a világ,ilyen…

    Tiszteld Szakértő! 2 hete elfogott egy szédülés érzés,de neme egyensúly,nem forgott a világ,ilyen furcsán láttam,fejem fájdogált,szúrt a szemem. Voltam szemészeten negatív lett.2 hónapja voltam kariológián ellenőrizni a magas vérnyomásom,volt uh ekg minden rendben. voltam vérvételen.minden rendben,2 neurológusnál beszélgettek velem fizikális tesztek voltak,reflex érzékselés ilyesmi,minden rendben,pszichológushoz küldtek.Én agydaganattól félek, elmentem ct re CT kontraszt nélküli leletemen a következő található A kp vonala megtartott. supratenorialis kamrarendszer tágúlt III. agykamra harántátmérője 8 mm az oldal kamrák a cella media síkjában jobb oldalon 21 bal oldalon 18 mm tágasságuak. külső liquoertek nem tágabbak. agyálományban focalis eltérés térfoglalásra utaló jel kóros denzitás nem található. intracerebralisan kórjelző értékű eltérés nem igazolható. tágabb supratentorialis kamrarendszer,melynek hátterében a készült vizsgálat alapján térfoglaló terime nem mutatható ki. agydaganat kizárható??

    Mit jelent,hogy tágult az agykamra?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Éva Dravetzky

    Kedves Kérdező!
    A vélemény egyértelmű: térfoglalásra utaló jel nincs, azaz tumor nincs.Hogy a kamra tágulat hátterében mi az ok, a leírtak alapján nem tudom! Későbbiekben megismételném a vizsgálatot.
    üdvözlettel
    dr Dravetzky