A betegek kérdései (2975)

  • Tisztelt Doktornő!

    Megtörtént a BERA vizsgálatom lecsengőben lévő fülzúgás ügyében.Minden hullámot regisztrálni tudtak,de értékelést csak jövő héten kapok.Küstel Marianna docensasszony fogja értékelni.

    Bár nem függ össze ezzel,de újabban egyre fázékonyabb vagyok,szobahőmérsékleten… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves János!

    A pajzsmirigy alulműködés okozhat hideg érzetet.
    A jelen th mellett akupunktúrás kezelés is szóba jöhet
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktor nő! 32 eves nő vagyok,az lenne a problémám,hogy kb 3 hete elkezdett zsibbadni…

    Tisztelt doktor nő!


    32 eves nő vagyok,az lenne a problémám,hogy kb 3 hete elkezdett zsibbadni a bal labfejem,talpam....vettem milgammat,2 nap alatt elmúlt..most 3napja megint zsibbad,es a kezem is (a bal)...es 8honapja a bal fulem cseng,neha elmúlik,de általában cseng...fáradt is vagyok napközben is ....olvastam a tüneteket,es eléggé megijedtem a sclerozis multiplex miatt....Ön szerint lehetséges??:( jövő hétre van idopontom csak neurologiara....de nagyon felek,koszonom.,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Az emlitett panasz hátterében számtalan egyéb probléma állhat. Az sm-nél még egyéb jellegzetes dolog is jelen kéne legyen, így én nem gondolom, hogy az Ön panasza hátterében ez állna.A neurologiai vizsgálat jó gondolat volt, addig is ne szorongjon!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Pár napja ért egy baleset, edzés közben ráestem a gerincemre és a jobb…

    Tisztelt Doktornő!

    Pár napja ért egy baleset, edzés közben ráestem a gerincemre és a jobb lapockámra. Másnap a kórházban megröntgeneztek, a vizsgálat szerint törés nincs.Az orvos felületi kezelést, pihentetést , és gyógyszereket javasolt.
    Több helyen is érzek nyomást,szúrást főként a jobb lapocka és a váll között, valamint az egész jobb karom folyamatosan zsibbad. Sajnos azóta nem enyhült sem a fájdalom sem a duzzanat, így arra gondoltam ez lehet akár idegrendszeri probléma is.
    Várom szíves visszajelzését, előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: S.Raffael

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves S Raffael!

    A zúzódás is okoz kellemetlen panaszokat! Javaslom vegyen Milgamma caps-t (50x-t) 3x1 caps-t szedjen, ha a sérülés következtében az ideg is vongálódott, ugy ez jót fog tenni. Elhúzodó panasz esetén neurológiai vizsgálatát javaslom.A Milgamma recept nélkül kapható, zsirban oldodó B1 vitamint, B6, B12 vitamint tartalmaz.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktorno! A terhessegem 37.heteben vagyok es neha zsibbad a bal arcom.(alt a szemem…

    Tisztelt Doktorno!
    A terhessegem 37.heteben vagyok es neha zsibbad a bal arcom.(alt a szemem alatti es az orrom kozti izom, ami neveteskor felhuzodik vagy neha kicsitt lennebb, a szamtol balfele levo resz)Eddig volt hogy a bal labfejem zsibbadt, de kezdtem szdni terhes vitamint es abbamaradt.A vervetel alapjan van egy kis Ca hianyom es kis verszegenyseg es a csaldorvos szerint az okozza a problemat.A vitaminban nincs D vitamin es ha jol tudom, az segiti a Ca felszivodasat.A nyaron ami keves nap volt azt is kerultem, ugy hogy nem lehet D vitamin tultengesem, raadasul dinnyet dinnyevel ettem es mas gyumolcsot nem is nagyon kivantam amiota van dinnye(neha almat es most szival meg szolot)ami gondolom, toxint nem toxint tisztit ki az emberbol.A kerdesem az lenne, hogy okozhatja vitaminhiany a tunetemet, szedhetnek esetleg Vigantol cseppeket on szerint, mert sok helyt olvasni, hogy milyen fontos a D vitamin, szinte nem lehet tuladagolni, megis a hasznalati utasitason mast ir.Sokszor ejszaka a labam is begorcsol es a csipoizuleteim az elso harmad vegetol ejszaka nagyon fajnak, ejszaka ugy megyek ki a WC-re mint ahogy szegeny nagymamam jart, kell tamaszkodjak kifele menet, kulomben leesnek a labamrol.Vernyomasom jo, es terhesseg elott egy honappal keszult fejfajas miatt koponya MRi es az is rendben volt.
    Tisztelettel egy kismama!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Vizsgálat nélkül nem tudok véleményt mondani, Családorvostól kérjen ideggyógyászati beutalót.
    Mivel negatív volt a közelmúltban az MR vizsgálata, igy panaszai hátterében nagy gond biztos nincs.
    A vitaminokkal kapcsolatosan azt javaslom kérjen tanácsot a gondozó Nőgyógyászától!
    Üdvözlettel
    dr DRavetzky

  • Tisztelt dr no . Szeretnem megkerdezni hogy mitol lehet a kovetkezo . Vezetes kozben nagyon zavar…

    Tisztelt dr no . Szeretnem megkerdezni hogy mitol lehet a kovetkezo . Vezetes kozben nagyon zavar a gyorsasag Es ahogy figyekek kozben mintha beazedulne a szemem. Ha megall az auto akkor marad bennem egy inogas Es ha gyalog megyek akkor is megvan. Voltam fulesznel szemeszeten minden Jo. Vervetelen is. Kerem adjon tanacsot mi lehetet ez. Koszonom elore is .kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kata!

    Javaslom ideggyógyászati vizsgálatát.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Főorvos Asszony! 60 éves nő vagyok. Évek óta szenvedek a fájdalomtól. Lassan elveszítem…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    60 éves nő vagyok. Évek óta szenvedek a fájdalomtól. Lassan elveszítem a járóképességemet. 2005-ben sacroileitisem volt,mely még 3 alkalommal megismétlődött. Az eltelt évek alatt rendszeresen kaptam konzervatív kezeléseket,melyek csak átmeneti enyhülést hoztak. A harkányi gyógykezelés súlyosbította az állapotomat. Diprophos injekciót már nem kaphatok a 2010-ben diagnosztizált glaukómám miatt. Gondozott hypothyreosisom is van. Több alkalommal voltam idegsebésznél,az MR felvételeken nem találtak olyan eltérést, mely a fájdalmaimat magyarázná. A bal oldalamon pyriformis műtétre is sor került,de a fájdalom csupán csökkent, meg nem szűnt. A jobb comb elülső részén is égő érzés jelentkezik. A lábam ujjáig "hangyaszerű" bizsergésem van. Guggolás,lépcsőzés és az apró és rövid lépések is izomlázszerű fájdalmat váltanak ki. A farizomzatból mélyről sugárzó,erős kínokat élek át. A jobb térdem fölött kb. 10 cm széles sávban pár lépés után megvastagodik az izomzat.
    Egyedül a hasonfekvés okoz elviselhetőséget. Tehát a napjaim nagy része fekvéssel telik.
    A baloldali pyriformis műtét előtt készült F-hullám mérés értelmezésében szeretnék segítséget kérni. A leleten ez áll : " a peroneusok,b.n. tibilalis motoros vez.paraméterei fiziológiásak.A j.n. tibialis dist.mot.lat-ja megnyúlt.A b.n.tibialis esetében a latencia az ellenoldalinál több mint 2 mp-cel hosszabb.az eltérések a j.n. tibialis dist.szakaszának demyelinisatios tip.károsodását jelzik,ill. a b.n.tibialis prox. szakaszának működési zavarát vetik fel." Milgammát szedek 3 hete, fájdalomcsillapítókat,kenőcsöket használok a fenekemre és a combjaimra. Mit tegyek,hová forduljak? Már nem bírom a sok fájdalmat.
    Kérem segítsen!
    Köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    A fájdalma idegi eredetű- neuropátiás. Milyen fájdalom csillapítókat használt eddig? A reuma elleni szerek nem hatásosak ilyen esetben.Ha Pécsett, vagy környékén lakik szívesen megnézem, esetleg akupunktúra is szóba jöhet.Milyen egyéb betegségei vannak? Diabetes?Várom ismételt jelentkezését.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky Éva

  • Tisztelt Doktornő!

    Nagyon köszönöm a válaszát. Azért ijedtem meg, mert az EMG vizsgálat után kezdtek nagyon erősödni a tüneteim, így arra gondolok, hogy hátha csak a vizsgálat utána ért olyan szintre az esetleges ALS betegség, hogy akkor még nem volt kimutatható. A cukor labor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Szedjen MagneB6 tablettát 2x1 1 hónapig, majd csináltasson részletes labor vizsgálatot.Az EMG eredmény ALS-nél már akkor is pozitív, amikor még minimálisak a tünetek.… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Neurológiai panaszokkal vizsgáltak, merevség érzés a lábban, fokozottab…

    Tisztelt Doktornő!

    Neurológiai panaszokkal vizsgáltak, merevség érzés a lábban, fokozottab reflexek, izimrángások testszerte, kisebb mozgások után is izomfájdalom, izomlázsszerű érzés a végtagokban. Utoljára másfél hónappal ezelőtt voltam vizsgálaton (EMG_ENG), ott azt mondták nem találtak semmit. Immuniológiai eredmények is negatívak. Viszont az utolsó egy hónapban nagyom felerősödtek a tüneteim, szinte állandóan megmozdul valamelyik izmom, vagy egyet-egyet ráng, vagy többet gyorsan egymás után, a neurológus fasciculationak írta le, nehezen járok, sokszor fájnak a lábaim kisebb terhelés után is, az izmaimban görcsszerű érzés van állandóan. Az interneten megnéztem, hogy az ALS nevű betegségnek vannak ilyen tünetei és nagyon megijedtem, mivel a tüneteim csak erősödnek. A másfél hónappal ezelőtt az EMG-ENG vizsgálaton azt mondták, nem lehet ALS, mert jók az eredmények.
    Kérdésem az lenne, hogy kialakulhatott-e másfél hónap alatt ez a betegség, hogy akkor még nem tudták kimutatni, vagy a tünetek alapján akkor már kellett volna-e lennie valamilyen eltérésnek, illetve lehetnek-e ezek a tünetek más betetgség tünetei is, illetve hová fordulhatok segítségért, mert ezek miatt a tünetek miatt alig tudok valamit csinálni.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    ALS kizárható, mivel az Emg ezt nem igazolta!!
    Létezik fiziologiás (benignus, azaz jóindulatú) fasciculatio is.A fasciculatio bármilyen krónikus neuropathiában is jelentkezhet.
    Nem cukorbeteg? Van e egyéb krónikus betegsége?
    MagneB6 2x1 szedését javaslom.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Azóta elértem pszichiáteremet.Mondta ha a Rivotril-t hosszú távon rosszul…

    Tisztelt Doktornő!

    Azóta elértem pszichiáteremet.Mondta ha a Rivotril-t hosszú távon rosszul tolerálom akkor nyugodtan szedhetem helyette a Seduxent.Fél tablettára modositotta az adagolást.Nagyon őszinte beszélgetés volt.Mondta előtte hogy menjek vissza a háziorvoshoz vérnyomáskontrollra,minden rendben (135⁄80).Sokkal jobb a közérzetem a diezapam mellett,és mondta orvosom hogy ez a lényeg,az már marginális kérdés mivel érjük el a javulást.Mondta benne is megfogalmazodott a Seduxen,de nem azzal szoktak legelőször próbálkozni,mert a vérnyomást emelheti-de nálam ilyen nem jelentkezett.

    Doktornő a másik örömteli dolog,hogy a feljavult fülzúgásom is kb 60%-kal csökkent tőle,ilyet a Rivotrilnál nem tapasztaltam.Lehet-e összefüggés aközött hogy ez un kispotenciálú benzodiazepin,és talán a hallóközpontra is jobban hat? Ez kevesebb agyi területet blokkol,mint az un nagypotenciálú szerek?

    Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Ne töprengjen a hatásmechanizmuson, ez a gyógyszert felíró Kollega dolga, a mi dolgunk, hogy örüljünk a javulásnak. Egy figyelmeztető mondatot azért mégis küldök:szigorúan a Kollega által javasolt adagot szabad csak bevenni!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Jó napot Doktor nő! Én írtam előző levelemben (A panaszom hogy a mai napig van hogy ha az…

    Jó napot Doktor nő!
    Én írtam előző levelemben
    (A panaszom hogy a mai napig van hogy ha az arcom vagy a testem tapintom, idegennek érzem ,talán zsibbadás szerű.A fejemen pedig bizsergést szoktam érezni. Neurológiai vizsgálaton kétszer voltam már, ahol mindent rendben találtak.Segítségét abban kérem hogy ön szerint lehet neurológiai baj a háttérben vagy pszichés ? )

    Ön válaszolta hogy neurológiai kivizsgálást javasol.Azt szeretném megtudni hogy Önnek van valamilyen tippje hogy mi lehet ez? A háziorvosom nem nagyon akar adni nekem beutalót, mert szerinte nincs bajom.Amikor voltam legútóbb neurológusnál pár hónapja, ott azt mondta az orvos semmi komoly nem lehet.2 éve szintén hasonló panaszokkal megvizsgáltak és ott is ezt mondták. Ön mit gondol mit tegyek?

    Köszönöm hogy szán rám időt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Ha a neurologiai vizsgálat ismételten negatív, elképzelhető hogy psychogen eredetű panaszainak oka.Célszerü lenne psychiátriai vizsgálata. Ez azt jelenti, hogy nincs organikus ok a panaszok hátterében, hanem pl. ingerület vezetési zavar, stb. A psychiátriai vizsgálat után jelentkezzen.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! 3-4 hónapja kezdődő derék, csípő fájdalmakkal, majd bal lábba kisugárzó…

    Tisztelt Doktornő!

    3-4 hónapja kezdődő derék, csípő fájdalmakkal, majd bal lábba kisugárzó fájdalommal és zsibbadással továbbá nagyjából tenyérnyi méretű bal combom külső felén lokalizálható időszakos érzéketlenséggel (ennek intenzitása változó van amikor nem is észlelhető illetve helye, kiterjedése kis mértékben változó) fordultam neurológus szakorvoshoz 1 héttel ezelőtt. Tovább küldtek CT-re, ahol az alábbi eredményt kaptam:

    L III-IV. résben a discus max. 4 mm-es körkörös protrusioja látható, mely a gerincvelőt eléri, kissé comprimalja, a forameneket szűkíti. A hátsó szalagok duzzadtabbak.

    L IV-V. résben a discus 5-6 mm-es herniatio ábrázolódik, mely a gerincvelőt előről és kissé balról comprimálja, a forameneket jelentősen szűkíti.

    L V-S I. rész szűkebb, discopathia, vacuum fenomén látható. A discus 7 mm-es medialis herniája látható, mely a canalist jelentősen szűkíti, a gerincvelőt kissé comprimalja, valamint a foramenekre is ráterjedve szintén comprimaló hatást fejt ki.

    Neurológiai vizsgálatok alapján neuropátiás tüneteim csak csekély mértékben vannak, a reflexek minimálisan renyhébbek a bal lábban. Fájdalmak elviselhetőek alapvetően, illetve változó intenzitásúak vannak időszakok, amikor semmi tünetem nincs és ugyanúgy mozgok és teszek mindent mint bárki egészséges gerinccel, van amikor jobban oda kell figyelni bizonyos mozdulatokra (tüsszentés, köhögés, lehajlás valamiért, majd kiegyenesedés), állni viszont hosszabb távon nem tudok egy helyben, kb. 10-15 perc után megfájdul az egész bal oldali derék, csípő és fenékrész, illetve a teljes láb. Lábzsibbadás az elmúlt 1-2 hétben kezdődött, gyakorlatilag állandó jelleggel tapasztalható azóta, ez viszont sajnos határozottan erősödik. A teljes láb zsibbad, a lábfej, talp is, nem tudom meghatározni, hogy külső vagy belső rész (kis lábujj, nagy lábujj inkább), igazából azt érzem, hogy az egész.
    Sajnos a neurológus szakrendelőben (ahol vizsgáltak) technikai okok miatt nem tudták megnézni a cd lemezt, amelyen a CT felvétel található, így a lelet alapján, felírtak egy Neodolpasse infúziós kezelést addig szigorú pihenést, lehetőség szerint ágynyugalmat (hétfőtől, 07.15-től kezdem), aztán gyógytornát javasolt az orvos és ha nem jelentkezik javulás, akkor műtét.

    A leletet és a CT felvételt is megmutattam egy ismerősöm neurológusának, akivel beszélgettem telefonon sokat (bár nem vizsgált meg személyesen, de átadtam minden tapasztalatomat és érzésemet, tudom, hogy mindkét vizsgálat "félmegoldás", de így alakult sajnos). Az ő véleménye szerint elkerülhetetlen a műtét (de kérte, hogy mindenképpen konzultáljak idegsebész szakorvossal) elsősorban az L V-S I. közötti csigolya miatt és a gerincvelői nyomás miatt és igen súlyosnak minősítette az állapotomat.

    Illetve kopások, és meszes csőrök is vannak a fent említett csigolyákon, amik tovább súlyosbítják a helyzetet.

    A kérdésem az lenne a Doktornő felé (és tudom, hogy így látatlanban nehéz bármit is mondani), hogy Ön szerint valószínűnek látszik, hogy elkerülhetetlen a műtét? Illetve ilyen esetben is érdemes még próbálkozni konzervatív gyógykezeléssel, gyógytornával, fizikoterápiával első körben?
    Egyfelől félek a műtéttől, másfelől pedig attól is, hogy egy nem elvégzett műtétnek legyenek esetlegesen utána nehezen kezelhető vagy adott esetben még súlyosabb következményei. 36 éves nő vagyok és tudom, hogy ez nem feltétlenül kor kérdése, de még relatív "fiatalnak" érzem magam ilyen problémákhoz.
    Nagyon várom megtisztelő válaszát.
    Köszönettel: Gabi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Gabi!
    A hernia miatti műtétnek 3 oka lehet: 1.Motoros károsodás (nem tudja combját emelni, nem tud lábujjhegyre állni, vagy sarokra állás nem kivihető), 2. nem tud vizelni, 3.ha elhúzodóak , türhetetlenek a panaszok, a konzervativ kezelés hatástalan.Önnél egyik ok sem észlelhető.Továbbra is konzervatív kezelés, esetleg balneotherápiás kezelés lenne célszerű. Olvassa el a pécsi klinika professzorának dr. Komoly Sámuelnek ragyogó elöadását a derékfájásról, ahol láthatja,laikus számára is érthető módon, hogy az MR vizsgálaton észlelt nagy kitüremkedés is mérséklődhet konzervativ kezelés után.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő, A következő kérdésben kérném szíves válaszát: Több napja küzdök halántéktáji…

    Tisztelt Doktornő,

    A következő kérdésben kérném szíves válaszát:

    Több napja küzdök halántéktáji fejfájjással. Hol erősebb, hol gyengébb, de nem jellemző a nap maghatározott szakára. Afféle szédülés is társul mellé, ami inkább egyensúly bizonytalanságban nyilvánul meg. Ingerült vagyok a családommal, és van egy közepes fokú érdektelenségem is. A bal szememnél úgy érzem, mintha száraz lenne.
    Volt már a múltban hasonló problémám, jellemzően a meleg időben. Vérnyomásom kissé magas, dohányzom.
    Időnként vannak, hogy nem találom a megfelelő szavakat.
    Elég túlhajtott az életem, 3 gyermek édesapja vagyok.

    Amennyire a neten utánanéztem, a fent leyírt tünetek utalhatnak agydaganatra is.
    Ön mire gyanakszik a fent leírtaqk alapján és milyen kivizsgálásokat javasol.

    Köszönöm válaszát.

    Üdvözlettel,

    Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Zoltán!

    Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom. Panaszait inkább szorongás, hangulati nyomottsággal, kimerüléssel magyaráznám elsősorban, nem agydaganattal!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky Éva

  • Tisztelt Doktornő!
    52 éves nő vagyok. Két évvel ezelőtt forgó jellegű szédüléssel kerültem kórházba. hirtelen helyzetváltozás provokálta a szédülést, ami hányással járt.
    a koponya MR negatív eredményt mutatott, a nyaki UH. vizsgálat is. Azóta szedem a Betarevin 24 mg-os tablettát,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Vizsgálat nélkül nehéz válaszolnom a kérdésre. Leírása szerint panaszát BPV szindróma okozhatja.
    A BPV mozaik szó jelentése: B (benignus-jóindulatu), P (pozicionális-fej… Még több

  • Tisztelt dr nö! Az lenne a kèrdèsem hogy nèhány hónapja elalvas elott apro rangasaim vannak…

    Tisztelt dr nö! Az lenne a kèrdèsem hogy nèhány hónapja elalvas elott apro rangasaim vannak a kezemben a lambaban emiatt nem tudok elaludni borzasztoan zavaro ill a kezemben veszek valamit remeg a kezem! 37 eves vagyok tudna segiteni mi lwhet a baj kedves dr n köszönettel elöre is valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom.Ha ez megtörténik, térjünk vissza a kérdésre, ha marad további tisztázni való!
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Pszichiáterem szabadságon van,enyhe szorongásra másik szakorvos irt fel…

    Tisztelt Doktornő!

    Pszichiáterem szabadságon van,enyhe szorongásra másik szakorvos irt fel Seduxen 5mg-os tablettát.Kétszer kéne szednem egy nap.Viszont nagyon rosszakat olvastam a diazepamrol,nem tudom merjem e szedni.
    Olvastam egy válaszába,hogy a dependencia veszélye akkor áll fenn,ha valaki emelgeti a hatás eléréséhez az adagot,nálam ez abszolut nem áll fenn.Kérném tájékoztatását,mit kell tudnom a gyógyszerről,és merjem e szedni,sok e az előirat.

    Válaszát köszönöm:Egy aggódó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Nyugodtan beszedheti a kezelőorvosa visszatértéig a gyógyszert, ha igy itélte meg az Önt vizsgáló orvos, hogy erre szüksége van!
    Ha visszatér kezelőorvosa, beszélje meg vele e gyógyszer módosítás szüjkségességét!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő! Nagyon szimpatikus,hogy valóban próbál segíteni és nem rázza le az érdeklődőket…

    Kedves Doktornő!
    Nagyon szimpatikus,hogy valóban próbál segíteni és nem rázza le az
    érdeklődőket a "beszélje meg kezelőorvosával" szöveggel,ahogy sok
    pszichiátertől olvastam ezt a választ.
    A problémám: Pánikbetegségre kaptam Cipralex, majd Serlift tablettát
    és Rivotrilt 3X0,5 mg-t-ot. Egyik antidepresszáns sem vált be, nagyon rosszul voltam tőlük még 3 hét után is. (Hányás,kiütések,fejfájás,kóros étvégytalanság stb). A kezelőorvosom azt mondta,ha allergiás vagyok az
    SSRI-re, maradjon csak a Rivotril. Heti rendszerességgel járok pszichoterápiára, a Rivotrilt, amit 7 hete szedek 0,25-0,25-050mg, szeretném elhagyni, ezért fokozatosan csökkenteni,aminek a fő oka,hogy a fiamnak augusztus közepén lesz az esküvője,ahol mint örömanya- szeretnék legalább 1 pohár pezsgővel koccintani.
    A pszichiáterem szerint semmi akadálya,egyszerűen majd ne vegyem be az esti adagot,mert az alkohol úgyis oldja a feszültséget.
    Nem lesz ebből baj a reggeli bevételnél? Mennyi idő múlva örül ki a szervezetből a Rivotril? Más válaszokban pedig azt olvasom,hogy mindenképpen tilos alkoholt fogyasztani,ha Rivotrilt szedünk.
    Mit gondol erről doktornő, lehet így trükközni,hogy nem vesszük be?
    És mit gondol a fokozatos elhagyásról 7 hét szedés után?
    Elég lehet önmagában a pszichoterápia,hogy ne térjenek vissza a szorongások?
    Köszönöm türelmét a hossz levelemhez,
    Minden jót kívánok,
    Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Zsuzsanna!

    A Cipralexet , vagy Serliftet kár volt elhagyni, nagyon jó gyógyszerek, de van akinél csak 6 hét után jelentkeznek a várt hatások. A Rivotrilt e gyógyszerek mellett kezdetben javasoljuk. Ha megjelenik a várt hatás a Rivotrilt, vagy egyéb szorongás csökkentőt elkezdjük fokozatosan csökkenteni!
    Én ugyan azt javaslom Önnek, mint kezelőorvosa, az esküvő napján hagyja ki a Rivotril bevételt délben és eset , s így nyugodtan fogyaszthat kis alkoholt, nem lesz semmi gond!
    Mi okozza a szorongást? Nem építettük körül magunkat esetleg az elvárás "tégláival"? Érdemes elghondolkozni ezen, s ha igen dobáljuk szét ezeket a"téglákat", s mindenkit szeressünk és fogadjunk el hibáival együtt, s mindjárt boldogabb lesz életünk! Ha nem sikerül, nézzünk a tükörbe, s gondoljunk arra , hogy nekünk is van számtalan hibánk!Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Kérném szakvéleményét az alábbi vizsgálati erdeményről.Agykoponya natív…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérném szakvéleményét az alábbi vizsgálati erdeményről.Agykoponya natív MR,MR angiogafia,régiónként iv.kontraszanyag adása nélkül.
    VÉLEMÉNY:Multiplex fehérállományi laesio,mely microvascularis károsodásra utal.Gracilis jobb a.vertebralis,az intracanialis szakaszon hypoplasia,kisebb valószinüséggel occlusio.
    A vizsgálatott megelőzöen három hete motoros aphasia,bal oldalon kp.fokú hemiparesis miatt kerültem az idegsebészetre.Azóta gyengének érzem magam,aluszékony vagyok és mintha egyensúlyzavarom lenne.
    Válaszát köszönöm,tisztelettel,Anikó.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Anikó!

    Átmeneti keringészavar okozhatta panaszait.Az MR kisér problámát jelez. Az arteria vertebralis (az egyik agyat ellátó arteria)valószínü születése óta szükebb. Célszerü lenne fölmérni az összes riziko faktort , s kiküszöbölésük ellen fölvenni a harcot
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! A panaszom hogy a mai napig van hogy ha az arcom vagy a testem tapintom,…

    Tisztelt Doktornő!
    A panaszom hogy a mai napig van hogy ha az arcom vagy a testem tapintom, idegennek érzem ,talán zsibbadás szerű.A fejemen pedig bizsergést szoktam érezni. Neurológiai vizsgálaton kétszer voltam már, ahol mindent rendben találtak.Segítségét abban kérem hogy ön szerint lehet neurológiai baj a háttérben vagy pszichés ?
    Köszönöm előre is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Neurológiai vizsgálatát javaslom.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky Éva

  • Tisztelt doktor nő sok van hét éve egy éve kezdődött hogy egyre sötétségben láttam és villogófonalakat láttam most már nagyon keveset látok mintha füst lenne és állandóak a pillanatok.szemész se és az mr se talált semmi különöset voltam a mária u.kórházba idegeket vizsgálták mennyire képes az… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Vizsgálat nélkül nem tudok véleményt mondani, azt javaslom keresse meg a gondozó orvosát aki segítségére lesz az esetleges további vizsgálatok lebonyolításánálMég több

  • Kedves Doktornő,

    igazából a kérdés arra vonatkozott, hogy mi lehet ez a szűnni nem akaró fájdalom, ideggyulladás vagy becsípődés (minekután a sérv általi kompressziót kizárta az MRI), milyen kezelés jöhet még szóba.

    Igen, az idegsebész írta, hogy lehetséges műtéti… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Veronika!

    A magasabb koleszterinje miatt valószinű valamelyék statint szedi Édesanyja, beszéljék meg a javasló orvossal, a statin átmeneti elhagyását, t.i. a statin is okoz… Még több