A betegek kérdései (2975)

  • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődnék,hogy ez az rtg lelet mit jelent? És mit tehetek,hogy fájdalmam megszűnjön, gondolok itt gyógyszere,vagy valami megoldásra, mert este lefekvéskor, egyik oldalamról a másikra ,nem bírok átfordulni a szúró éles fájdalomtól.Szedek fájdalomcsillapítót, ez egy kicsit… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Feri!

    A Rtg az S1 csigolyán Spina bifidat, valamint degenerativ eltéréseket igazol, melyek fájdalma jelentkezése elött is biztos jelen voltak. Panaszának több oka lehet, amit… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 19 éves vagyok, két éve járok pszichiátriára kevert szorongásos és depressziós…

    Tisztelt Doktornő!

    19 éves vagyok, két éve járok pszichiátriára kevert szorongásos és depressziós zavar miatt. Amit itt most csak így a kérdésem elején hoznák figyelembe, talán említésre méltó.
    Tehát nem pszichiátert érnitő dologról szeretnék kérdezni, nem a depresszióról sem szorongásos problémákról és egyéb pszichés betegségről sem. Teljesen más problémával kapcsolatban szeretnék érdeklődni ami szerintem neurológiai kompetencia.

    Szóval felvetődött bennem az a gyanú hogy lehet egyféle epilepsziám van és ez az ami érdekelne. Rohamok nem szoktak jelentkezni nálam nem úgy mint ahogy az megfigyelhető más epilepsziás betegeknél és itt gondolnék rángatózásra, habzó szájra stb. Az én esetemben végtag remegés-reszketés figyelhető meg időnként, illetve még az a furcsa viselkedés hogy amikor valamitől izgatott vagyok, vissza gondolok valamire vagy örülök valaminek akkor azt túl intenzív módon, kéz rángatással, össze-vissza járással adom ki magamból úgy mintha például táncolnék. Néha a szüleim meg is kérdezik mit csinálok, táncolok? Ez legtöbbször akkor van ha zenét hallgatok így ilyenkor azt hiszik tánc mert mások előtt nem szoktam ezt csinálni csak elvétve de inkább önmagamban szoktam mikor belül elkalandozok és akkor hiába kérdeznek tőlem bármit olyankor, hirtelen nem is tudom mit kérdeznek csak hogy hozzám szóltak és akkor figyelek rájuk, elég nehéz is ezt így egyébként elmagyarázni de főleg betulajdonítani valaminek ezt a viselkedést. Önmagában nincs semmi bajom, mások sem veszik észre de engem érdekel hogy ez micsoda? Mivel másnál még nem tapasztaltam ilyen megnyílvánulást hogy örömében a kezét rázná.. Talán csak egy gyerekkori megrögzült beidegződés amiről nem szoktam le vagy nem tudom.
    Tavaj voltam neurológián fejfájás és a végtagremegés miatt, az orvosnak persze akkor nem beszéltem a kéz rángatásomról mert kinevetett volna szerintem. Akkor volt EEG és koponya CT is de nem találtak semmit. Hallottam az absence epilepsziáról, lehetséges hogy nekem is idiopathiás generalizált epilepszia szindrómám van?

    Absence típusú epilepszia?
    Válaszát előre köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    A felvetett betegséget a vizsgáló ideggyógyász, az általa korrektül elvégzett vizsgálatok igazolták volna!! Én is kizárnám az Ön által felvetett diagnózist! Ha legközelebb megy Psychiáteréhez vele is beszélje meg elképzelését.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! A fülzúgással kapcsolatban szeretném kérdezni önt. Azt olvastam,hogy ez…

    Tisztelt Doktornő!

    A fülzúgással kapcsolatban szeretném kérdezni önt.
    Azt olvastam,hogy ez inkább neurologiai tünet,hiszen sok esetben a hallóideg-átvágásával sem szűnik meg(kb 55%).Elnézést hogy ilyen rémeset irtam,nem célom ilyennek alávetni magam,hisz nincs orvos aki 25 db kiesésnél ilyet elvállal.

    Az infuzióm megvolt,sok értelme nem volt,hiszen azt mondták túl későn jöttem,meg küldözgettek egyik fülészetről a másikra.

    Az lenne a kérdésem a doktornőhöz hogy erre a tünetre nem lehet e esetleg antiepileptikumot szedni,vagy valami olyan szert,ami az
    agynak ezt a kóros jeladását megszüntetné.
    (Láttam valahol,hogy ezzel is próbálkoztak)
    Meg tetszik ez az akupunktúra dolog is,bár gondolom az csak enyhiti.

    Borzasztó lesz ezzel együtt élni,mert 125 Hz-en esett ki a hallásom,
    és olyan mintha egy hordó lenne a fülemben.

    Illetve,hogy ilyen otoneurologiai vizsgálatot hol lehet elvégeztetni.

    Elnézést hogy kissé össze-vissza irtam,de előttem a fülészet eléggé leszerepelt.

    Megtisztelő válaszát köszönöm.

    Egy pórul járt zajártalmas

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Zajártalom okozta fülzúgásnál javasolt az akupunktúra. Antiepileptikummal történő kezelésről nem tudok. Ez persze nem zárja ki, hogy ilyen probálkozás is volt kezelésénél, hisz egy eléggé makacs, gondról van szó!De a reményt nem szabad feladni.Otoneurológiai vizsgálat Orr-Fül-Gége klinikákon történik.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • azt szeretnem kerdezni karpataljan ungvaron vagy mas telepulesen nem e tudna ajálani akupunktört

    azt szeretnem kerdezni karpataljan ungvaron vagy mas telepulesen nem e tudna ajálani akupunktört

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Sajnos Ungváron nem tudom ki foglalkozik jelenleg akupunktúrával. Esetleg írjon az email címemre, megprobálok érdeklödni, ha valamit megtudok, közlöm Önnel.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • T.Doktornö.2006-ban.Nyaki gerinc kétirányú.Koros elváltozás nincs.2007-ben a gerincröngen Lordosis…

    T.Doktornö.2006-ban.Nyaki gerinc kétirányú.Koros elváltozás nincs.2007-ben a gerincröngen Lordosis ive megtartott.2009-ben Lordosis ive kifejezett!Lordosis gerinc,Lumbalis gerinc is.Tojásnagyságú ferdület volt a nyakamnál.Súlyfürdö volt 8-8 alkalommal-16db.8kg súllyal boka 2-2kg.Derék 2-2 kg mindkét oldalra.Pipci ferdület maradt még.Még súlyfűrdö kell hogy még ez a pici nyaki ferdület jó legyen!Akkor megoldodik a probléma?Sokszor nem bírok el egy tágyér levest a jobb kezemmel,egy csésze kávét sem.Legugolok nem bírom felemelni a nyakam,csak ha kapaszkodok az ágy szélébe.Nem birom megfogni az orrom sokszor.4 hete nem bírtam felülni a kádból.2 éve pedig a jobb lábam felraktam lépcsön,de tovább nem ment.Ez meggyógyult.Porckopás,csontritkulásom nincs.De izületi gyulladásom az van.Sokszor merev a nyakam,és húz a fejem.Apranaxot,Mindetont kaptam.Mit tegyek?Ezt nem kellene mütetni?Mert már elég durva tünetek.37 éves-160 cm-50 kg vagyok.2007-ig nem volt semmi bajom.Móni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Móni!
    A leírtak alapján nem tudok véleményt mondani. Mit mutat az Mr vizsgálat?A lordózis a gerinc élettani elörehajlása a nyaki és ágyéki szakaszon, aminek íve lehet kifejezett, vagy kevésbé kifejezett.A leirt panaszai miatt viszont javasolnám keresse meg ismételten a neurológusát!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves doktornő ! Úgy döntöttem,hogy kiprobálom az akupunktúra gyógyító hatását !Kérdésem a…

    Kedves doktornő !
    Úgy döntöttem,hogy kiprobálom az akupunktúra gyógyító hatását !Kérdésem a következő lenne? Fordulhatok bizalommal olyan akupunktőrhöz aki nem egyhasználatú tűket használ? Hogyan fertőtlenítik a többhasználatú tűket ? A szesz vagy a vízben való forralás nem pusztítja el a hepatitis vírust,az csak 120 celsius fokon pusztul el !
    Egyáltalán, hogy fertőtlenítik,sterilizálják ,azok akik többhasználatú tűkkel gyógyítanak?
    Köszönöm a válaszát !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Nagyon egyszerű a megoldás! Vegyen egyszerhasználatos tűket és kérje orvosát, hogy azzal kezelje, ha bizalmatlan a sterilizálási módszerével kapcsolatosan!
    A fönt leirt sterilizálást nem használjuk. Én a központi sterilizálóba viszem tűimet heti rendszerességgel.Egyébként a megfelelő szervek szigoruan ellenörzik a sterilizálási módszereinket!
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktornő! Én egy 18 éves lány vagyok, középiskolában tanulok. Kb. 2- 2 és fél éve…

    Tisztelt doktornő!

    Én egy 18 éves lány vagyok, középiskolában tanulok. Kb. 2- 2 és fél éve nagyon erős fejfájással küszködöm, ami előfordul, hogy naponta, vagy hetente 3-4 szer jelentkezik. 2011 őszén voltam a Heim Pál kórházban neurológián, ahol igazán meg sem vizsgáltak, csak ráfogták a stresszre. Ekkor voltam szemészeten, ahol nem találtak semmi problémát a szememmel. Voltam laboron is, a vérképemmel sem volt gond. Tompa, nyomó, szorító érzésem van, legtöbbször a halántékom környékén, de van, hogy mindenhol, sokszor a szememre is ráhúzódik a fájdalom. Gyógyszerrel próbálkoztam már, nem találtam olyat, ami használt volna.
    Van valami ötlete, hogy mi állhat a dolog hátterében? Tudna tanácsot adni, hogy mit próbáljak ki, ami enyhítheti a fájdalmamat? Tudna segíteni, hogy merre induljak el, ahol komolyan is veszik a problémámat, és ki is vizsgálnak?

    Előre is köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Kérjen Családorvosától ismételten beutalót ideggyógyászatra, addig is vezessen fejfájás naplót.Nem szed fogamzásgátló tablettát? Ez utobbi is lehet oka a fejfájásnak.Célszerü fogait is megnézetni, nincs e gócos foga?
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Egy olyan kérdésem lenne,hogy idegi halláscsökkenéssel járó fülzúgás Teperin…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy olyan kérdésem lenne,hogy idegi halláscsökkenéssel járó fülzúgás Teperin kapszulával szinten tartható-e?

    Irta valaki itt a fórumon önnek,hogy segit az agynak elfelejteni a zúgást.

    Két héten belül infuzion voltam,hirtelen hallásvesztés alakult ki zajártalom miatt,doktornőm még biztat hogy komoly remények vannak a kezelésemmel kapcsolatban.

    Válaszát előre is köszönöm:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    A Teperinnel fülzúgás esetén nincs tapasztalatom. A zajártalom okozta fűlzúgásnál jó hatású az akupunktúra, természetes elözőleg történjen részletes otoneurológiai kivizsgálás.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Másfél éve meghalt az édesapám, kérésére a hamvait egy repülőből szórtuk…

    Tisztelt Doktornő!
    Másfél éve meghalt az édesapám, kérésére a hamvait egy repülőből szórtuk ki. Ekkor ültem először repülőn és végig pánik uralkodott rajtam, remegtem és görcsösen szorítottam a férjem kezét. Leszállás után jó hangulatban hagytam el a repülőt, mintha mi sem történt volna. Utána viszont pár nappal akaratlan fejmozgásra lettem figyelmes, ami eleinte csak jobbra forduláskor jelentkezett, később ha szembe néztem, akkor is látható volt. Háziorvosom reumatológiára küldött, aki tovább küldött fejfájás ambulanciára. Ott felírtak egy gyógyszert, amit mellékhatás miatt, a Stimuloton nevű gyógyszerre cseréltünk. Némiképpen javult a fejmozgásom, de inkább úgy gondolom, hogy hozzá szoktam és nem tűnt annyira fel. Mivel ennek a gyógyszernek is jelentkezett mellékhatása kértem, hogy teljesen állítson le a gyógyszerről. Másfél hónapi szenvedés után elmúltak a gyógyszer elvonási tünetek. A fejmozgásom mostanra (kb. fél év) ismét visszatért. Milyen orvoshoz forduljak Ön szerint? Előzőleg voltam MRI vizsgálaton, szemészeten, gégészeten, mindegyik negatív lett. Ismét nagyon érzem és látható is a fejmozgásom, ami kellemetlen.
    Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Annamari

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Annamari!

    Ismételten ideggyógyászati kontrollját javaslom.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • mennyi ideig lehet agyverzes utan baloldalibenulas eseten javulast varni a mozgasban haton fekve…

    mennyi ideig lehet agyverzes utan baloldalibenulas eseten javulast varni a mozgasban haton fekve nehezen de maga fel emeli akezet a fejefole es maga leengedi lehete tovabbi javulas

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Lényeges javulás az agyi katasztrofa után kb 8 hónapig várható, tövább is érdemes végezni a rehabilitació összes lehetőségét, de a javulás kisebb mértékü.Ez egy általános tapasztalat, természetes minden betegnél más-más lehet a javulás üteme.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy több hónapja fennálló facialis paresis esetén…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Érdeklődni szeretnék, hogy több hónapja fennálló facialis paresis esetén az akupunktúra kb. mennyi idő után kezd hatni súlyosabb esetben? Hány kezelés után derül ki, hogy segít-e az akupunktúra? Az is előfordulhat, hogy akár 30 kezelés után kezdődik meg a javulás?
    Továbbá négy évvel korábbi kullancscsípés okozhatja-e a bénulást?
    Előre is köszönöm a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    A Lyme szerologia elvégzése célszerű lenne!
    Sajnos néha csak elhúzodó kezeléssel lehet eredményt elérni faciális paresis esetén.Volt olyan betegem aki egy kúra után gyógyúlt, viszont volt olyan is, akinél több kúrát kellett végezni.Célszerű az akupunktúra mellett a Milgamma vagy Benfogamma szedése, recept nélkül is kapható.
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő ! Férjem 44. éves. 2004-ben nyaki gerinc rtg.-n a V-VII nyakcsigolyák közti…

    Tisztelt Doktornő !

    Férjem 44. éves. 2004-ben nyaki gerinc rtg.-n a V-VII nyakcsigolyák közti rés mérs. beszűkült , a csigolyák peremsarkain finom meszes felrakódások láthatók. Egyebekben negatív lelet.
    2004-ben MR gerinc natív felvételen, orvosi vélemény spondylarthrosis cervicalis, protrusio disci C. VI-C.VII. Ezek a vizsgálatok vállfájdalom miatt készültek.
    2009-ben dysphagia miatt gyomortükrözése volt melynek eredménye erosiv gastroduo-denitis, nyelőcső hypomotilitás susp.
    Biopsia eredménye: aktivitási jeleket nem mutató közepes fokú chronicus gastritis alakult ki. Ekkor kapott Motiliumot, Refluxont. Ezeket kb. 3 hónapig szedte, azóta sem.
    Azóta is időközönként előjön neki a dysphagia, pl. egy húsfalat lenyelése közben. Ez történt 2012. májusában is amikoris a sürgősségi osztályon kötöttünk ki mert egy húsfalat már 2 órája kínozta a szó szoros értelmében. Ezután hosszú várakozás után magátol lement. Nyelés rtg.-t végeztek mely akadálytalan nyelést igazolt.
    Ekkor neurológiai szakrendelésen történő vizsgálatra javasolták. Ezen vizsgálatok bir- tokában milyen neurológiai betegség lehet a háttérben ? Egyébként olykor elég feszült szokott lenni. Valerianat szed most rá rendszeresen.
    Köszönöm megtisztelő válaszát üdv.: Klára

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Klára!

    Achalasiára (a nyelőcső simaizmának ellazulási képtelensége) gondolok. Gastroenterologiai kontrollját javaslom.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • JÓNAPOT!PANASZAIM 5 ÉVE KEZDŐDTEK,KÉTOLDALI CSÍPŐFÁJDALOM ÉS ÜLŐGUMÓK FÁJDALMA,OLYAN ÉRZÉS MINTHA…

    JÓNAPOT!PANASZAIM 5 ÉVE KEZDŐDTEK,KÉTOLDALI CSÍPŐFÁJDALOM ÉS ÜLŐGUMÓK FÁJDALMA,OLYAN ÉRZÉS MINTHA "HUSÁNGGAL MEGVERTEK VOLNA" ÉS ÉRINTÉSRE NYOMÁSRA IS FÁJTAK,REGGELENTE A FELKELÉSNÉL NAGY FÁJDALOM ÉS JÁRÁSNÁL IS. AMIKOR MÁR TÖBBET JÁRKÁLTAM JOBB LETT A FÁJDALOM KICSIT ,DE CSAK ANNYIRA HOGY MENNI TUDJAK. ÜLÉSNÉL ,1-2 ÓRA ÁLLÁSNÁL MÁR ELKEZDETT JOBBAN FÁJNI.MÁR A HÁZIMUNKA IS MEGTERHELŐ VOLT. VOLTAM NEUROLÓGUSNÁL,ORTOPÉDIÁN ,FIZIKOTERÁPIÁN,CSONTIZOTÓP VIZSGÁLAT AKKOR NEM MUTATOTT ELTÉRÉST ÉS AZ MRI SEM ,BÁR NEM VOLT BENNE AZ EGÉSZ GERINC.OTTHONI NYÚJTÁSOK TORNA NEM NAGYON SEGÍTETT. MAJD KIVETTÉK 3 ÉVE A MANDULÁMAT ,MERT MINDIG BE VOLT GYULLADVA,UTÁNA FÉLÉVIG TÜNETMENTES VOLTAM ,MAJD ÚJRA VISSZATÉRT MINDEN.AMI MÁR AZ ÉLETKEDVEM IS ELVESZI NÉHA ,HA ELŐJÖN. VÉGÜL IS AZ ORVOSOK AKIKNÉL VOLTAM CSAK TALÁLGATTAK ,HOGY MI LEHET,VOLT AKI ARRA TIPPELT ,HOGY LEHET IDEGI LETAPADÁS VAGY EZ VAGY AZ ,SZTEROID INEKCIÓT AKARTAK ADNI ,DE ÉN NEM AKARTAM 25 ÉVESEN,MERT BABÁVAL IS PRÓBÁLKOZTUNK AKKORIBAN.ÉS SZERINTEM NEM IS VIZSGÁLTAK KI RENDESEN .MOST AZ UTÓBBI FÉLÉVBEN A FAROKCSONT GYULLAD MÉG PLUSSZBA,HOZZÁTESZEM 45KG VAGYOK ,DE RÉGEBBEN NEM EMLÉKSZEK FAROKCSONTI FÁJDALOMRA ÉS TÜSSZENTÉSNÉL VOLT MÁR OLYAN ,HOGY ÉLES FÁJDALOM NYÍLALT BELE. AZ ELMÚLT 1 ÉVBEN MÉG AZ ALSÓ LÁBSZÁRAIMBA SZÚRÓ FESZÍTŐ ÉRZÉS ALAKULT KI ,MINTHA KIAKARNÁNAK SZAKADNI AZ EREK,ÉS A NYÁRON AZ EGYIK LÁBFEJEM ZSIBBADT ÉS FÁJTAK BENNE A CSONTOK NAPOKIG, A HÁZIORVOS VÉRVÉTELRE KÜLDÖTT AMIBŐL CSONTRITKULÁS VAGY ÉRSZŰKÜLET NEM IGAZOLÓDOTT.MAGNÉZIUM CALCIUM SZINTEK JÓK.AMI KIDERÜLT PAJZSMIRIGYALUMÜKÖDÉS (NEM AUTOIMMUN)ÉS INZULINREZISZTENCIA(KIS MÉRTÉKŰ).EZEK MÉR 1 ÉVE KEZELVE VANNAK,DE A FÁJDALMAK ELŐJÖNNEK,PEDIG MÁR SPORT ÉS ÉLETMÓD VÁLTÁS IS MEGVAN,MÉG A B12 VITAMIN SZINTEM AZ ALSÓ HATÁRON VAN ,DE SZEDEK RÁ VITAMINT B KOMPLEXET, Q10-ET , HALOLAJAT ÉS D VITAMINT.PAJZSMIRIGYALUMŰKÖDÉSEMRE SZEDEK CSAK GYÓGYSZERT.GYEREKKOROMBAN KISMÉRTÉKŰ GERINCFERDÜLÉST DIAGNOSZTIZÁLTAK.MOST 30 ÉVES VAGYOK,ÉS MÁR SZERTNÉM TUDNI HONNAN INDUL EZ AZ EGÉSZ,MERT BABÁT TOVÁBBRA IS SZERETNÉNK ,DE HA SIKERÜL FÉLEK ,HOGY EZEK GONDOT OKOZHATNAK NA ÉS SZERETNÉK TELJES ÉLETET ÉLNI,OLYAN JÓ LENNE.CSONTKOVÁCSON GONDOLKODOM MÉG . KÉREM HA TUD ÍRJON,HOGY MI OKOZHATJA.HÁLÁS KÖSZÖNET

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Kullancs csípése nem volt a múlban? Ha nem is volt a Lyme szerologiát érdemes lenne megcsináltatni!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Nem tudom,hogy jó helyen érdeklődöm-e.A legjobb barátomnak a következők…

    Tisztelt Doktornő!

    Nem tudom,hogy jó helyen érdeklődöm-e.A legjobb barátomnak a következők a panaszai: Szívszúrás,mellkasi fájdalom, végtagzsibbadás,nyaki fájdalom,szédülés légszomj. A tünetek nem mindig ugyanúgy jelentkeznek. Van amikor csak 1-2 tünet jelentkezik van amikor az összes. Más-más sorrendben. Van olyan,hogy naponta, és van olyan,hogy egy ideig semmi. Nem idegeskedik, nem erölteti meg magát.
    Sokszor fent van a sava, és étvágytalan. Egyébként dohányzik is.
    Kérem segítségét. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

    Tisztelettel:Egy aggódó barát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Aggódó Barát!

    Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom kedves barátjának.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Október óta van ez a problémám, akkor a sok stressz és szorongás valamint…

    Tisztelt Doktornő!

    Október óta van ez a problémám, akkor a sok stressz és szorongás valamint egy kisebb krízishelyzet együttes ereje emelte meg a pulzusom.
    Voltam kardiológiai kivizsgáláson (EKG, ultrahang, Holter vizsgálat), endokrinológusnál, teljes laborvizsgálaton és nem találtak semmit. Elküldtek neurológushoz aki azt állapította meg hogy az idegrendszerem felborulása miatt van ilyen magas pulzusom illetve kevert szorongásos és depressziós zavart is írt még az ambuláns lapomra.
    Egyébként általában nagy társaságban megy fel hirtelen a pulzusom, ahol sok ember van, de ez nem akadályoz, szóval ugyanúgy járok emberek közé így agorafóbiát kizárta az orvos.
    Azt mondta nem kell gyógyszert szednem, relaxáljak, sportoljak és tanuljak meg különböző légzési technikákat.
    De engem mégiscsak aggaszt mert van hogy 160ra is felmegy a pulzusom, ilyenkor már azért erőteljesen szédülök is. Tudom hogy nincs testi betegségem hisz az ennyi vizsgálat után biztosan kiderült volna.. De az agyam mégis pörgeti a szívem, méghozzá elég gyorsan, ilyenkor meg mindig jön a pánik, hogy jaj mi lesz ha leáll és meghalok..
    Mit lehet ez ellen tenni? Meg lehet így halni? Hogy egyszer csak túlpörög a pániktól a szívem? A sport, relaxáció, helyes légzés tényleg hatásos? Mert próbáltam már lassan lélegezni, de egyáltalán nem lassított rajta semmit...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    A vegetatív idegrendszernek szimpatikus és paraszimpatikus része van .A szimpatikus a "bekapcsoló", a "paraszimpatikus" a kikapcsoló.Önnél egy szimpatikus túlsúlyról van szó.A javasolt praktikák nagyon jók, ha mégsem hoznának eredményt, akkor biztos javsolni fognak egy olyan gyógyszert, mely egy kicsit fékezi a szimpatikus idegrendszert (ilyenek a B-receptor blokkolók, pl Betaloc). Akupunktúra is hatásos lehet!
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! A férjemnek a homlok agylebenyében 10 évvel az MR kimutatta több érben…

    Tisztelt Doktornő!

    A férjemnek a homlok agylebenyében 10 évvel az MR kimutatta több érben a gócokat. A múlt évben a CT kimutatta az agysorvadást. Tudom,hogy gyógyítani nem lehet,de létezik e valamilyen terápia a lassításra? Ill. szeretném megkérdezni,hogy a mozgáskordinációs zavarai ennek köszönhetőek e,vagy a gyógyszereinek? Idáig kapta a tegretol CR200 is,de most a mája miatt elvették tőle,de azt akkor miért nem mondják,hogy azzal is gond van. Igazából rengeteg kérdésem lenne ,mert sajnos a kezelő orvosok nem nyújtanak kellő felvilágosítást. Nem tudom meddig, és hogyan lehetne a jelenlegi szintjén megtartani,és minél inkább kitolni a gyors állapot rosszabbodását. Jelenleg a munkamemória kapacitása van teljesen beszűkülve, memória zavarai vannak,mozgászavarai,inkotencia problémái,magas vérnyomás,asztma,és vezetéses nagyothallása van. Szeretném,ha lehetőleg bővebben kifejtené,hogy mire számíthatok közép rövid távon a férjem állapotának változásával kapcsolatban.
    Köszönöm a válaszát!
    Maradok tisztelettel Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Ildikó!

    Nem ismerve kedves Férjének teljes betegség történetét, neurologiai statusát, nem tudok vélekedni a prognosisról, teendökről.A leirt tüneteknek többféle oka lehet.Ha legközelebb mennek kontrollra, tessék kérdéseit összeirni és föltétlen megbeszélni azokat a kezelő ideggyógyásszal.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! 3 dolgot szeretnék megkérdezni. Az első hogy 3 gyógyszerről amiből összesen…

    Tisztelt Doktornő!

    3 dolgot szeretnék megkérdezni. Az első hogy 3 gyógyszerről amiből összesen napi 11-t szedek 2 részletben (5:6 arányban ) 1 új gyógyszerre mennyi idő alatt lehet valakit átállítani ?
    2. Milyen kockázatai vannak?
    3.Milyen vizsgálatok várhatók?
    Válaszait előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Erre a kérdésre, nem ismerve a gyógyszerek neveit, a problémát amiért nővelni kell a gyógyszerek számát, nem tudok válaszolni.
    A kezelő neurológussal kell megvitatni ezeket a kérdéseket, aki ismeri betegségének minden részletét. Bizzon kezelő orvosába, a kezelés hatásosságánál a bizalomnak is nagy jelentősége van.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves doktornő ! Szeretném öntől megkérdezni,hogy szorongás,depreszió kezelésére mennyire ajánlott,milyen…

    Kedves doktornő !
    Szeretném öntől megkérdezni,hogy szorongás,depreszió kezelésére mennyire ajánlott,milyen erdemény érhető el az akupunktúrával? Hányszoros kezelés ajánlott mondjuk egy héten,és kb. hány percig tarthat egy kezelés? Mennyi időn belől várható állapot javulás és meddig tartson egy kezelés sorozat ?Olyan is csinálhat akupunktúrás kezelést aki antidepreszív orvosságot szed ?
    Válaszát előre is megköszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Depresszió, szorongás kezelhető ap-val.Az eredmény bekövetkeztének ideje változó. Heti 2 alkalommal szoktam a kezelést javasolni, max 10 alkalommal, ekkor szünet, szükség szerint a kezelés heti egy alkalommal folytatodik egy vagy 2 hónap múlva.Az antidepr. szorongásoldó szedése nem ellenjavallata a kezelésnek, állapot javulás esetén az adagjuk csökkenthető,esetleg elhagyható, természetes szoros psychiátriai kontroll mellett.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő! Tavaly augusztusban rosszul lettem, magas vérnyomás, orrvérzés, szédülés,…

    Kedves Doktornő!

    Tavaly augusztusban rosszul lettem, magas vérnyomás, orrvérzés, szédülés, zsibbadás. vérnyomás 197.
    Akkor a ct vizsgálat is történt amely lacunaris infarctust igazolt, jobb oldalon a nucleus lentiformis elülső részében egy 8*3mm ngyságú enyhén hypodens sáv mutatható.jobb oldalon a capsula interna elülső szárában és mellette a nucleus lentiformisban kb 3mm átmérőjű enyhén hypodens góc látható. Ez mellett magas tiglicerid szint, 6,35.
    Gyógyszert kaptam a tiglicerid csökkentésére és diétát javasoltak.
    Decemberben voltam kontrolon: koponya ct mplexlacunaris laesiok, laborokban hyprtrigliceridaemia,jó koleszterin értékek.duplex uh-n stenosis nincs.
    Ezidáig is voltak végtag zsibbadásaim, fejfájás-zsibbadással. Mostanában viszont szinte mindennapossá váltak az erős fejzsibbadásaim. nem tudom van e jelentősége de a pupillám is összeszükül olyankor. Orrvérzésem nem volt. Kezelőorvos szerint akár fél évig is zsibbadás jelentkezhet.
    Mi a teendőm Doktornő? Véleménye?

    Köszönettel: Balázs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Balázs!

    A kis lacunák az agyi kiserek betegségének jelei, melyek hátterében a magas Tg-szint, hypertonia állhat rizikó tényezőként.Nem diabeteses? Nem dohányzik?
    Valószínű kapott trombocyta aggregatio gátlót (acetilszalicilsav, vagy clopidogrel pl).Célszerü egy részletes cardiologiai vizsgálat is, gondolom ez megtörtént.Természetes a vérnyomáscsökkentés a legfontosabb.Nyaki ér Uh vizsgálata volt e?. Ha egész fej zsibbad annk hátterében inkább a szorongás állhat.Szorongani nem kell, inkább az esetleges riziko faktorok leküzdésére kell forditani energiánkat,s akkor nem lesz gond!Lacunákat gyakran észlelünk, azok inkább tünetmentesek!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • TISZTELT DOKTORNŐ ! KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ LENNE : pajzsmirigy göbök megnagyobbodása melyből…

    TISZTELT DOKTORNŐ ! KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ LENNE : pajzsmirigy göbök megnagyobbodása melyből 9 darab van és ezáltal légzési nehézséget okoz vőmnek ,lehetséges-e az akupunktúrval való gyógyitása vagy marad a sebészeti beavátkozás mely elég kockázatos elsősorban a hangszálak sérülése miatt. Várom szives válaszát tisztelettel : kATALIN

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Katalin!

    A compressziót okozó pajzsmirigy megnagyobbodáson az akupunktúra sajnos nem segit.Az akupunktúra meggyógyítja azt ami meg van zavarva,de nem azt ami elrolott.Tehát inkább a funkcionális problémáknál jelent segítséget, nem az organikusoknál.Sebészeink ragyogó munkát végeznek napjainkban, igy remélhetőleg nem lesz gond a hangszállakkal!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky