A betegek kérdései (1526)

  • Tisztelt doktornő! Érdeklődnék,hogy a következő diagnózisokkal érdemes elindítani a leszázalékolást? I2600…

    Tisztelt doktornő!
    Érdeklődnék,hogy a következő diagnózisokkal érdemes elindítani a leszázalékolást?
    I2600 Tűdőembolia heveny pulmonális szívbetgség emlitésével
    I2600 Tűdőembolia heveny pulmonális szívbetgség emlitésével
    K2190 Gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül
    K2670 Nyombélfekély idült vérzés vagy átfuródás nélkül
    I2690 Tüdőembolia heveny cor pulmonale emlitése nélkül
    Ez év január 25-én rosszul lettem és gyors orvosi ellátásnak köszönhetően túléltem a kéttoldali tűdőemboliát.Jelenleg lábadozom de sajnos a Klinikai kémia nem jót mutat ,mert az Se GOT (ASAT)
    133,7, Se GPT (ALAT) 296,7, Se GGT 57, Se LDH 476.Még hetente egy vagy két utórengésem van ami melkasi szoritással jár,sarkaim érzékenyek,lábaim erőtlenek.Clexane 2x0,8ml szurom magam még április vévéig Vérnyomás csökentőt valamint 2x1Pantoprazol Krka,silegont kell szednem.
    Nemzetközi gépkocsivezetőként dolgoztam mielőtt munkanélküli lettem.Kérdésem hogy van esélyem folytatni a régi szakmát?
    Válaszát előre is köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő

    Néhány hónap alatt teljesen felgyógyul. Leszázalékoltatni nem érdemes magát, átmeneti rehabilitációs díjat megállapíthatnak, de véleményem szerint leszázalékolni nem fogják.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Nagyapám 80 éves, végstádiumban lévő COPD-s beteg. Most került először…

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyapám 80 éves, végstádiumban lévő COPD-s beteg. Most került először kórházba, 3 hete bent fekszik. Talán javul az állapota, és úgy tűnik, nemsokára hazaengedik. A kezelőorvosa azt mondja, 1-2 éve még lehet, attól függően, hogy milyen gyakorisággal romlik az állapota úgy, hogy kórházi kezelésre van szüksége.
    A kérdésem az lenne, hogy létezik-e valamiféle alternatív gyógymód, amivel az életminőségén tudnánk javítani?

    Köszönettel: E. Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Nikolett!

    Azt gondolom légzésrehabilitációval lehetne javítani nagyapja életminőségén.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Köszönöm eddigi válaszait. Még azt szeretném megkérdezni, hogy egy ct…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm eddigi válaszait.

    Még azt szeretném megkérdezni, hogy egy ct és egy diff.kap. vizsgálattal ki lehet zárni minden tüdő betegséget, az összeset?

    Ugyanis visszamentem a ct-mmel és a diff.kap. vizsgálat eredményével a tüdőgyógyász professzornőhöz, akihez tartozom és kérte a vizsgálatot.

    Ő is ugyanazt mondta, amit Ön, hogy az a két rossz érték azért van mert rossz volt a technika ahogy fújtam, mert egyébként a többi érték nagyon jó.
    És ez alapján + a ct-m alapján azt mondta, nincs semmi bajom.

    Se copd, se fibrosis, se asthma, se tágulás....semmi, volt egy tüdőgyuszim+mellhártya gyulladásom.

    Tényleg megnyugodhatok ez alapján, hogy se astma, se copd, se más ilyen baj nincs?

    Ki lehet zárni ezzel az asthmát is?
    Gabó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gabó!

    Ezekkel a vizsgálatokkal minden tüdőbetegséget ki lehet zárni.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Férjem elég rég óta köhög - kb 2-3 hónapja (36 éves). Végül már kért egy…

    Tisztelt Doktornő!

    Férjem elég rég óta köhög - kb 2-3 hónapja (36 éves).
    Végül már kért egy tüdőröntgent és vérvizsgálatot. A tüdőröntgenre ez van írva:
    "Jobb oldalon 5-6-os bordaközben 3 mm-es kis nodularis képlet ábrázolódik."

    Mit jelent ez??? :(

    Köszönettel:
    egy feleség

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Feleség!

    Lehet régebbi gyulladás maradvány, érképlet, és más is. Ellenőrizni kéne 3 hónap múlva, vagy összehasonlítani az előzményével ( tüdőszűrés) ha van ilyen.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Eszembe jutott Copd!1 héten belül csinàlták nekem a tüdő és mellkasröngent,bár…

    Kedves Doktornő!
    Eszembe jutott Copd!1 héten belül csinàlták nekem a tüdő és mellkasröngent,bár
    mindkettő negatív lett,de én dohányzom lehet ez a bajom?(remélem nem).Mondta Pszichiáter h nem vagyok pánikbeteg,de azt is h lehetek amíg meg em tudom mi a
    bajom.Szájzsibbadást okozhat vashiány, a pánik meg még csak kialakulóban van.Viszont a nehézlégzés nem múlik,néha jobb néha rosszabb.Futni szerettem volna mert híztam 6 kg-ot,de majdnem elájultam mert alig kaptam levegőt.És még csak 39 éves vagyok.Ha megyek Önhöz 22.én ezt ki tudjuk zárni?Mármint a COPD-t.Szombat
    éjjel 5*próbáltam aludni mindannyiszor arra keltem, hogy nem vettem levegőt.Le sem feküdtem aludni csak másnap este mikor már kidőltem.Csak olyan keservesen
    érkeznek az eredmények meg.Minden március végén.Köhögni csak keveset szoktam,nem reggel hanem napközben.Az is száraz inkább.Minden reggel fáj a hátam jobb oldala,de elmúlik 10percen belül gyógyszer nélkül.Szóval ami zavar az a hízás(alig eszem)és ez a sóhajtási kényszer.Bocsánat a hosszúra nyúlt panaszok miatt!Üdvözlettel:Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Judit!

    Kérem mindenképpen jöjjön 22.-én, kezd kicsit tisztulni a kép, és szeretnék más vizsgálatokat is kérni. ( nem fog fájni)

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Üdvözlöm! Már évek óta fennálló alvászavarom van, esténként képtelen vagyok elaludni, reggelente…

    Üdvözlöm!

    Már évek óta fennálló alvászavarom van, esténként képtelen vagyok elaludni, reggelente pedig néha olyan érzésem van, mintha semmit sem aludtam volna. Napközben sokszor rendkívül fáradt vagyok. Eddig nem nagyon foglalkoztam vele. Arra gondoltam, hogy kipróbálom a melatonin nevű tablettát. Okozhat ez bármi problémát számomra? Kipróbálhatom?

    Köszönöm válaszát!

    Petra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Petra!

    Ha tiszta tablettát szed, amiben nincs káros vivőanyag, akkor nem lehet baj, ha kipróbálja. Az alváshiány sokkal több bajt okozhat.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Ct- eredményem: A csúcsi régióban mindkét oldalon kötegek, subpleurális…

    Kedves Doktornő!

    Ct- eredményem:
    A csúcsi régióban mindkét oldalon kötegek, subpleurális nodulusok vannak.
    Diszkrét pleura megvastagodás, főleg jobb oldalon van.
    Az interlobuláris septumok nem vastagabbak. Alveoláris fedettséggel járó elváltozás nem észlelhető.
    Bronchiectasiára utaló eltérés nem differenciálható.

    Vélemény: Fibrosis pulmonum nem igazolódott.
    A csúcsokban látott elváltozás régi folyamat maradványának imponál.


    Gabó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gabó!

    Negatív CT lelet, csak régi gyulladást találtak.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Igen, számomra is nagyon őrjítő ez az egész herce huca. Nem tudom konkrétan…

    Kedves Doktornő!

    Igen, számomra is nagyon őrjítő ez az egész herce huca.
    Nem tudom konkrétan kizárni.

    Ha nem jutok itthon dűlőre, esetleg elmehetnék Önhöz, hogy kizárjuk ezt a tényezőt?

    Gabó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gabó!

    Ha megvan minden vizsgálata és nincs megnyugtató eredmény, szívesen segítek, ha tudok.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Üdvözlöm Doktornő! Bár adott nekem időpontot,azért megkérdezném h lehet asthma akkor is ha a…

    Üdvözlöm Doktornő!
    Bár adott nekem időpontot,azért megkérdezném h lehet asthma akkor is ha a
    légzésfunkcióm eredménye egytől egyig 100-150% között van?Ugyanis kaptam Holter ekg-t,abban a pillanatban enyhült a nehézlégzés.Tegnap levették abban a pillanatban
    újra előjött.Ma már a szívem szúrt, órák óta nem múló zsibbadás van a szàm szélén és a bal kezemben.Tipikus pániktünetnek vélem őket(remélem).A vérnyomásom a padlón,pulzus az egekben:)A humorom is veszélyben de sajnos 3hét múlva lesz
    meg a Holter eredménye.Nyugtatót sem merek bevenni,félek hogy a 90⁄57-es
    vérnyomást lejjebb viszi.Ha a légzésfunkció alapján még mindig fennáll az asthma akkor megyek a megbeszélt időpontra de ha Ön szerint túl jó akkor inkább
    lemondom.Köszönöm:Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Judit!

    Ha az értékek a normál tartományban vannak, de az asthmára jellemző ingadozást mutatják, akkor lehet asthma. A saját értékekhez kell viszonyítani. De az asthma nem okoz szájzsibbadást, stb. tehát lehet, hogy mégis pánik.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Édesapának tüdöszürö vizsgálatból jött vissza papír hogy jelenjen meg a saját…

    Kedves Doktornő!
    Édesapának tüdöszürö vizsgálatból jött vissza papír hogy jelenjen meg a saját maga érdekében.És a vizsgálat eredménye hogy a jobb oldali alsólebenyben 3-4 cm átmérőjű kerekárnyék látható.elküldték hasi ultrahangra mindene rendben volt.hörgötükrözésen is volt és a hörgöi is tiszták.vérvétele a tüdöi funkciókkal is rendben.
    Ct-vizsgálatra várunk.Az orvosa azt mondta hogy rossz nem lehet ha rák is akkor is müthető.de úgy gondolja hogy nem az.Ön mit gondol mire számitsunk?vagy mit jelent az a kerekárnyék?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Én elsősorban daganatra gondolnék és ezt is igyekeznék kizárni. Akár műtéttel is.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt doktornő? 8 éve hagytam abba a dohányzást, asztmával, és allergiáról kezelve a röntgen…

    Tisztelt doktornő?
    8 éve hagytam abba a dohányzást, asztmával, és allergiáról kezelve a röntgen mutatott ki elváltozást. A bronchoscopia és a CT is ugyan olyan elváltozást mutatott ki, ezért kórszövettani vizsgálatot is végezve, adenocarcinoma M8140⁄3 lett a diagnózis.
    A lelet részletesen: "1⁄4 (CK7, P63, TTF1). Górcső alatt: Nyákba ágyazva piciny, szakadozott szövetdarabok átmetszeteit látjuk, helyenként a felszínen hengerhám boríték ismerhető fel. Ez alatt, illetve a nyáktócsákban is daganatszövet infiltratioja látszik. A daganatsejtek változóan nagy maggal, változóan széles cytoplasma szegéllyel rendelkeznek, oszlopokat, kötegeket alkotnak, néhol mirigyre emlékeztető struktúrát utánoznak. Az elvégzett immunhisztokémiai reakciók közül a daganatsejtek cytoplasmájában CK7 pozitivitás változó, általában enyhe formában mutatkozik. A TTF1 magreakció szintén pozitív festődést adott a P63 reakció negatív eredménye mellett."
    75. éves vagyok. Anestizoológusi vizsgálat után a sebész nem vállalta a műtétet! Mire számíthatok?
    Válaszát reménykedve várom, köszönöm a segítségét Csoba-né

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Csoba-né!

    Ha az anaestesiologia nem tartotta operálhatónak, valószínű kemoterápiát ajánlanak majd a Kollégák.Ez megkisebbítheti a daganatot, és sokáig megoldást jelenthet.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Még annyit szeretnék megkérdezni, hogy a diff.kap. vizsgálattal milyen betegségeket…

    Kedves Doktornő!

    Még annyit szeretnék megkérdezni, hogy a diff.kap. vizsgálattal milyen betegségeket lehet kizárni?


    Illetve a sima légzésfunkciós vizsgálat amit legutóbb írtam, azt elírták, az egyik értéket:

    Mert az

    FVC: az tényleg 76% volt
    de a FEV1: az nem 96%, HANEM 84%
    FEV1% :84
    fmf:3,87 I
    fmf%: 98
    véroxigén:97%
    Így is okés ez a sima légzésfunkció, ami már discus nélkül volt.


    Illetve még mindig szorítgat, nyom, nyilal itt -ott .

    A klinikán lévő orvos szerint indokolatlan.


    Ráadásul ott is készült sima légzés funkció amielőtt elküldött erre a diffúziós micsodára +a ct-re.
    És az

    FVC: 76%
    FEV1: 81%
    FEV1%: 79% (AZT HISZEM EZ NEM BIZTOS).

    VÉROXIGÉN: 97%

    EZEN EREDMÉNYEK MELLETT IS AZT MONDTA, HOGY INDOKOLATLAN A MELLKAS SZORÍTÁSOM, LÉGSZOMJ , NEM TUDOK MÉLY LEVEGŐT VENNI ÉRZÉSEM....ÉS NE KAPKODJAM A LEVEGŐT :(

    Ön mit mond ezekre az eredményekre?

    Mik ezek az érzetek?

    (A klinikai orvosom, azt mondta, csak azért küld el erre a 2 vizsgálatra, mert panaszos vagyok, de az eredmények ezt nem igazán támasztják alá.
    És ha a vasárnapi ct-m is negatív lesz, akkor lehet ez lelki is.)

    Ön szerint is alaptalan ez a sok érdekes érzet?

    Gabó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gabó!

    Számomra kezd kaotikussá válni, mivel nem egyben látom, nem tudom meghallgatni. Lehet asthma. Lehet egyéb tüdő betegség és lehet valóban "csak" lelki okú. A második levelében küldött légzésfunkció, ha összevetem az előzőekkel változást mutat, ez inkább asthmára utal.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! FVC 69 %, FEV1 75% ezek sem jelentenek semmi gondot? Ezek a mai leleten vannak. Nagyon…

    Kedves Doktornő!

    FVC 69 %, FEV1 75% ezek sem jelentenek semmi gondot? Ezek a mai leleten vannak.

    Nagyon szépen köszönöm a kedvességét! Ön egy csodálatos orvos, és mint ember nagyon-nagyon ritka! Isten áldja meg a kedvességét!
    Minden orvosnak ilyennek kellene lennie, mint Ön!

    Gabó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gabó!

    Ezek az értékek alacsonyak. Utalhatnak asthmára, de ennek eldöntésére oldásos légzésfunkció is kell akkor, amikor a fenti értékeket mérik.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Ja, és leállítottak a diskusról.....de nem tudom miért? Vasárnap ct-m lesz (mellkasi). Gabó

    Ja, és leállítottak a diskusról.....de nem tudom miért?
    Vasárnap ct-m lesz (mellkasi).

    Gabó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gabó!

    Azért állították le, mert a leletei nem mutattak légúti szűkületet.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Diff.kap. vizsg. voltam ma, melynek eredménye: fvc: 2,35 69% fev1: 2,24…

    Kedves Doktornő!

    Diff.kap. vizsg. voltam ma, melynek eredménye:

    fvc: 2,35 69%
    fev1: 2,24 75%
    fev1⁄ivc: 94 113%
    fev1⁄fvc: 95 114%
    PEF : 4,82 71 %
    FEF 25-75%: 3,47 88%
    mef75%: 4,82 80%
    mef50%: 3,93 90%
    mef25%: 1,88 90%
    mtt: 0,32 63%

    IVC: 2,37 68%

    TLC 4,48 95%
    IVC 2,42 70%
    RV 2,06 155%
    FRC 2,49 96%
    TLCO (MMOL⁄MIN*kPa) 9,15 103%
    klco (ua.) 2,04 96%
    TLC 4,10 87%
    TGV 2,76 106%
    RV 1,74 131%
    RV⁄TLC 42 149%
    RAW (KPA*S⁄L) 0,25 115%
    SGAW 1,43 138%


    DIAGNÓZIS: K: 0,460 H: 96



    Mi ez? Gond van?


    Gabó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gabó!

    Nincs semmi gond. Ez a lelet tökéletes.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt doktornő!
    Kisfiamról fél éve derült ki, hogy asztmás és mellette porallergiája van.
    Az alábbi három gyógyszert kapta:
    Seretide evohaler 25⁄125
    Singular junior 5 mg rágótabletta
    Cetirzin-EP 10 mg
    Azóta remegés, rossz álmok és szorongás jött… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anikó!

    Valóban a gyógyszerek okozhatnak ilyen tüneteket. Barlangterápia, ha elérhető segíthet, és más alternatív gyógymód.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Emlitette a válaszában,hogy 10 éves dohányzás után van esély sajnos a rákra…

    Tisztelt Doktornő!

    Emlitette a válaszában,hogy 10 éves dohányzás után van esély sajnos a rákra is.

    Csináltattam mellkas röntgent normális leletet adott.

    Viszont válaszát megfogadva igyekszem a dohányzást radikálisan mérsékelni,később elhagyni

    Kérdésem:Napi 3 szál cigaretta is káros? (Eddig 10-12 volt)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    A 3 szál nem káros, az a baj vele, hogy hamar felkúszik 10-12-re és tovább. Vagy dohányzik, vagy nem.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornô! Köszönöm a gyors választ. A helyzet az (elnézést kérek, hogy az elôzô kérdésemben…

    Kedves Doktornô!

    Köszönöm a gyors választ. A helyzet az (elnézést kérek, hogy az elôzô kérdésemben nem fejtettem ki részletesen), hogy a legutóbbi tüdôgyógyászati vizsgálaton csináltak egy légzésfunkciós vizsgálatot (legalábbis, ha jól tudom, akkor az volt: egy gépbe kellett egy mûanyag "csutorán" keresztül elôször fújni, majd visszaszívni a levegôt). Azt mondták, azzal semmi gond (bár a vizsgálat közben jeleztem, hogy az erôteljes visszaszíváskor felerôsödött az a szúró fájdalom, ami a mellkasom felsô részén szokott jelentkezni köhögéskor, de azt mondta az orvos, hogy az valami mozgásszervi dolog lehet, mert ott semmi nem látszik a röntgen felvételen).
    Csináltak valamilyen (kb. 10-12 próbából álló) allergia-tesztet is, de azok közül az anyagok közül egyikre sem vagyok allergiás.
    Ami meg fura és talán lehet összefüggés, feltünt, hogy az utóbbi idôben a 7 éves kisfiam pont ugyanolyan jellegû köhögést produkál, mint én (jön egy folytó inger, amire kell venni egy mély levegôt és megpróbáljuk felköhögni azt az irritáló valamit, de nem mindig sikerül), de a gyerekorvos nála sem igazán talált semmi komolyat, általában elintézôdik a dolog egy kis köptetôvel, aztán 1-2 hétig tünetmentes, de utána nála is kezdôdik elôlrôl. Illetve nála észrevettük, hogy ha kicsit "felpörög" (legyen az hancúrozas közbeni nevetés, vagy egy kis rohangálás), akkor utána szintén rájön ez a köhécselés. Magamon még nem vettem észre ilyesmit, tehát hogy terhelésre provokálható-e a dolog, bár tény, hogy sajna nem is mozgok túl sokat.
    Elképzelhetô, hogy egymásnak adogatunk át valami nehezen kimutatható kórságot, amit nem megfelelôn kezelnek, vagy mégis valami allergia van a háttérben, ami nem szerepel az általános tesztsorozatban?

    Köszönettel,
    Botond

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Botond!

    Gyermeke tünete a terhelés indukálta asthmára emlékeztet. Önnek is lehet valami kis szűkülete a kislégutakban. És a refluxos eredetet sem zárták még ki.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Egy elkeseredett 4 gyermekes anyuka vagyok. Október óta zsibbadást, bizsergést,…

    Kedves Doktornő!
    Egy elkeseredett 4 gyermekes anyuka vagyok. Október óta zsibbadást, bizsergést, nyomás érzést érzek a jobb lapockám környékén. Egy pár napja a jobb mellem allatt , a bordáimnál is ezt a nyomás érzést érzem. Orvosnál nem jártam, mert nagyon félek. Én kislánykorom óra hypochonder vagyok. Ezen felül a jobb lapockámnál "kattog" is, és amikor levegőt veszek a bordáim között zörej is hallatszik. Volt egy olyan eset amikor a pici lányomat fel akartam venni a földről (akkor kb. 7 hónapos volt) egy éles fájdalmat éreztem és napokig még a levegő-vétel is fájt. De arra nem emlékszem pontosan, hogy azóta érzem-e ezeket a tüneteket vagy már előtte is megvoltak. Most a pici lányom 11. hónapos. Már xanaxot is el kezdtem szedni, mert teljesen magam alatt vagyok, úgy gondolom, hogy komoly baj van! Válaszát előre is köszönöm!!
    Tisztelettel: egy aggódó, elkeseredet anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anyuka!

    Kérem forduljon orvoshoz, vizsgáltassa meg magát. Ezek alapján nem tudok semmit sem mondani, viszont ha túl van a vizsgálaton nem emészti többet magát rajta. Nem érdemes homokba dugni a fejét, főként, ha négy gyermeket kell felnevelnie.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Pénteken reggel használtam utóljára a Seretidét. Puszta kiváncsiságból.

    Kedves Doktornő!

    Pénteken reggel használtam utóljára a Seretidét.

    Puszta kiváncsiságból.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gabó!

    Nem találok kezelésre szoruló kórosat az eredményei között. Az egyszeri magas pulzus nem jelent még betegséget.

    üdvözlettel: Puskás Emese