A betegek kérdései (1538)

  • Tisztelt Doktorno ! Sokat hallani a lúgosított vízrol és az ezt eloállító berendezésekrol.On…

    Tisztelt Doktorno !

    Sokat hallani a lúgosított vízrol és az ezt eloállító berendezésekrol.On szerin valóban jók ezek a berendezések, vagy ez is csak uzlet. Lehet-e az eloállított lúgos víznek egészségkárosító hatása.
    Válaszát koszonve maradok tisztelettel : Tamás , volt daganatos beteg

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Tamás!

    A szerevezet elasvasodását leginkább táplálkozással lehet beállítani, nem lúgos vízzel.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő!
    22 hetes kismama vagyok, asztmás, és allergiás, az asztmám december közepéig problémamentes volt, majd esténként nehezen lélegeztem, ezt az allergiám váltotta ki, voltam orvosnál, és január 4-től Symbicort írt fel, amitől elmúlt a nehézlégzés, a doktornő azt mondta nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Kismama!

    Steroid tartalmú, de ha alaposan kiöblíti a száját és a garatot hazsnálat után, egészen biztosan nem árt a magzatnak. A hatóanyag nagyon régi, vannak vele visszamenőleges… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Édesanyám röntgen leletének értelmezéséhez szeretném a segítségét kérni!

    A rekesz norm. helyzetű, sima szélű.
    Sinusok szabadok.
    A kisrés jelzett.
    Mindkét csúcs felett keskeny árkádos pleuracallus, a csúcsokban enyhe kötegezettség… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Tímea!

    csak az apró gócok miatt lehet aggódni, ha azok az előzményen nem voltak rajta. Ha Édesanyja járt szűrésre, ott össze tudják hasonlítani a felvételeket és fény derül… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Apukám 73 éves,tavaly tüdőszürésen a bal felső lebenyben egy foltot találtak…

    Tisztelt Doktornő!
    Apukám 73 éves,tavaly tüdőszürésen a bal felső lebenyben egy foltot találtak nála, ami miatt teljes kivizsgálásra került sor. Tükrözés során vett minta nem adott egyértelmü eredményt,igy ct-vezérelt biopsziára is sor került. Egyértelmü eredményt ez sem adott. Azt a választ kaptuk a kérdésünkre, hogy az a minta amit vettek nem rákos sejt, de ez nem zárja ki azt, hogy a mellette levő már nem az. Azzal engedték haza apukámat,hogy 3 hónap mulva kontroll. Mi visszamentünk ahhoz a főorvosnőhöz,aki továbbküldte a kivizsgálásra aput, és ő csodálkozott,hogy nem mütötték meg, mivel szerinte ez lett volna a megoldás. Mondta,hogy most január elején menjünk vissza hozzá. A mult héten visszamentünk, és a rtg azt mutatta,hogy nőtt a folt. Most is azonnal küldte aput tovább a klinikára. A klinikai orvos szerint igaz,hogy nőtt a folt, de szerinte már nem olyan tömött mint a korábbi, hanem lazább, lehet,hogy fel is oszlik. CT-vizsgálatot kért, de nem sürgőset, mondta,hogy egy-másfél hónap mulva fogunk időpontot kapni, ha addig nem oszlik el , akkor kerül sor a mütétre.
    Március 10-re kaptunk időpontot. Visszajöttünk a főorvosnőhöz, aki nem osztotta a klinikai optimista véleményt, és mondta, hogy menjünk egy hónap mulva vissza hozzá, és ha további növekedést lát, akkor ő megpróbál sürgős ct-t intézni. Én már utánajártam és megtudtam,hogy ha kifizetjük a vizsgálat árát, akkor azon a napon el is végzik a ct-t.
    Itt vagyunk két eltérő véleménnyel teljesen tanácstalanul és kétségbe esve. Mi lenne most a helyes döntés? A főorvosnő szerint sürgős a mütét, a klinika szerint nem. Ha a főorvosnőre hallgatunk, akkor természetesen kifizetjük a vizsgálatot, hogy mielőbb meg legyen az eredmény. Viszont apukám szeretne bizni a klinikai véleményben, hogy hátha felszivódik mire ct-re kerül a sor, és nem kell müteni.
    Teljesen tanácstalanok vagyunk, hiszen ha most kifizetjük a ct-t, akkor ott van a nagy folt, tehát lehet,hogy kitesszük egy nagy mütétnek, mig ha várunk, ettől megmenekül. Viszont,ha rosszindulatu az egész folyamat, akkor a két hónap már biztosan nagyon sok idő és talán már végzetes is.
    Nagyon szeretném kikérni tanácsát, hogy melyik lenne a helyes döntés, mielőbbi ct, vagy kivárni?
    A ct felvételen látható-e , hogy az már egy lazább, felszívódó félben levő beszürődés a tüdőn, vagy csak annyi látható, hogy van egy folt?
    /Egyébként nem hagy nyugodni az a gondolat, hogy nem-e a beavatkozások következménye ez a növekedés? /A tüdőszürő juniusban volt, aug-ban volt a kontrol rtg, akkor változatlan volt, majd október 30-án volt az utolsó, még akkor is változatlan volt a mérete. Viszont azóta eltelt két hónap alatt növekedésnek indult. A biopszia követkeménye volt egy nagy ptx, ami miatt 11 napig volt becsövezve, iszonyu fájdalmak közepette. /
    Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!
    Tisztelettel: Szabóné Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Ildikó!

    Ha a megpiszkálás indította a növekedést, és komoly gyulladásos tünetek nem társultak hozzá, én szívem szerint kivetetném.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Jó napot kívánok Csináltak nekem egy röntgent amire ez volt irva:éles kontúrú rekeszek szabad…

    Jó napot kívánok
    Csináltak nekem egy röntgent amire ez volt irva:éles kontúrú rekeszek szabad sinusok perihilárisan és paracardiálisan mko durva tüdőrajzolat, a hilusok nincsenek kiszélesedve parenchymas árnyék nem látható, ép középárnyék
    utánna csináltak egy légzésfunkciót is aminek az eredménye ez:
    mért/ ref/ %
    FVC: 3.68/ 3.73 99
    FEV*0.5 2.61
    FEV*1, 0 3.50 3.25 107
    FEV*0,5/IVC 69
    FEV*0,5˛/FVC 71
    FEV*1,0/IVC 93 84 110
    FEV*1,0/FCV 95 84 113
    PEF 6,43 7,16 90
    FEF*25-75% 4,54 4.12 110
    MEF*75% 6.40 6.26 102
    MEF*50% 4.95 4.55 109
    MEF*25% 3.00 2.21 136
    FET 1.86
    MTT 0.38 0.46 82
    FIVC 3.70
    FIV*0,5 0.90
    FIV*1,0 2.39
    PIF 3.40
    FIF*25-75% 2.79
    IVC 3.76 3.76 100
    IRV 1.69
    ERV 1.48
    TV 0.59
    SVC 2.43
    TLC 6.12 5.03 122
    IVC 4.41 3.76 117
    IRV 2.21
    ERV 0.97
    TV 1.24
    RV 1.70 1.37 125
    RV/TLC 28 27 101
    FRC 2.67 2.70 99
    FRC/TLC 44
    TLCO 7,24 9.45 77
    KLCO 1.18 2.14 55
    BHTIME 9.68
    WOV 1.78
    TLC 4.88 5.03 97
    TGV 4.18 2.70 155
    RV 1,12 1,37 82
    RV/TLC 23 27 84
    RAW 0.22 0.22 102
    RIN 0.22
    REX 0.22
    REQ 0,21
    SRAW 0.93
    SRIN 0.92
    SREX 0.91
    GAW 4.48
    GIN 4.55
    GEX 4.58
    SGAW 1,07 1.04 103
    SGIN 1.09
    SGEX 1,10
    RFREQ 41
    W 623
    Az lenne a kérdésem hogy a röntgen előtt és a légzésfunkció előtt is dohányoztam, kb fél óra telt el a dohányzás és a vizsgálatok előtt. Sajnos utánna gondolkodtam. Lehet más eredmény születik ha legalább 1 napot kibirok és nem cigizek? Vagy az eredményt ez nem befolyásolja? Mert utánna készítettek egy másik röntgent amin már láttak semmit.Hozzá kell tennem ez előtt már nem dohányoztam. Másik légzésfunkciót viszont nem készítettek. nincs légszomjam nem igazán köhögök csak ha meg vagyok fázva.
    Van estleg valami bajom vagy csak tulreagálom?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Túlreagálja. A légzésfunkció és a kontroll rtg. alapján nincs semmi baja.

    Üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktor Nő! Milyen homeopátiás készítményt ajánlana szorongásra, depresszióra, pánikra,…

    Kedves Doktor Nő!

    Milyen homeopátiás készítményt ajánlana szorongásra, depresszióra, pánikra, alvászavarra?
    Köszönettel:
    Réka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Réka!

    Kálium phosphoricum D6 Schüßler sót 3x1 tabl.
    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tiszteletem

    Apukam 85 eves es coxartrozist allapitottak meg nalla. Azt mondtak meg halaszthatjuk a mutetet . Mi nem szeretnenk egyaltalan mutetet. Adtak 2 fajta gyulladascsokkentot egy Neo Endusix nevut es egy Tador nevu gyogyszert. Mi Romaniaban elunk lehet ezek nem talahatoak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Judit!

    Zeel tabl.-val tud édesapjának segíteni.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő ! Asztma bronchitisbe Pulmicort budesonide 200mcg gyógyszert szedtem ami…

    Tisztelt Doktornő !
    Asztma bronchitisbe
    Pulmicort budesonide 200mcg gyógyszert szedtem ami többé kevésbé megszüntette panaszaimat.
    De az idén megszűnt a gyógyszer.
    Mellette Berodual N inhalációs aeroszolt használok.
    Milyen más gyógyszert alkalmazna helyette?
    Tisztelettel Bence

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Bence!

    Azonos hatóanyagú inhaláció gyógyszer sok van. Tüdőgyógyászát keresse fel kérem e miatt.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő!
    Egy közeli hozzátartozómat kísértem ma CT vizsgálat után a Tüdőgyógyászatra.
    A lelet vélemény részét szeretném közölni Önnel: Kétoldali multiplex gócos paranchymás
    laesio, mely lehet spec. vagy sarcoidosis paranchymás megjelenése, de biztonsággal met.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    csak abban az esetben lehet hatása a magzatra, ha a háttérben TBC merül fel.Ezért fontos volna, hogy a tükrözést, ami igen kellemetlen vizsgálat, de lehet bódításban… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 2010.01.05-én voltam tüdőszűrésen.A leletem a következő: ívelt rekeszek,a bal rekeszfél kp harmadában apró csipkeszerű kihúzás,felette discret fibrotikus kötegárnyék,korábbi történés residuuma lehet. Az elülső sinus min.kötött.Szabad dorso-lat.sinusok.Kissé tágabb centrális… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Régebben lezajlott tüdőés mellhártya gyulladás maradványát látta a rtg. nincs miért aggódni.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy málnalevél teát ittam 6 napig (még sose ittam…

    Tisztelt Doktornő!

    Érdeklődni szeretnék, hogy málnalevél teát ittam 6 napig (még sose ittam ilyet) peteérés serkentése céljából és nyálkás-(mintha)véres székletet tapasztaltam. Ez lehet a teától?

    Előre is köszönöm válaszát

    Tisztelettel
    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Judit!

    Sajnos nem ismerem a málnalevél tea hatását.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt DR.NŐ! Évek óta fenálló garat gyulladásom van .Ez álltalában télen jön elő .Állandóan…

    Tisztelt DR.NŐ!
    Évek óta fenálló garat gyulladásom van .Ez álltalában télen jön elő .Állandóan krákogok astmás is vagyok symbicortot ventolint használok.Kislányom évente egyszer legalább kruppal kórházban van.Jelenleg lándzsás utifüvet szedek salvus vizes párásítás .Van -e teendőm gondolok antibiotikumra .Elkaphatja a kislányom is fertőző ?A köpetm tiszta. Száraz fojtó érzésem van, ég a mellkasom is a köhögéstől
    hurutos az egész.Volt hogy doxiciklynt írt az orvos de akkor már zöldes köpetem volt.Elég egyenlőre a köptető?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Amíg tiszta a köpete nem kell antibiotikum. Nekem refluxra gyanús a krónikus garatgyulladás, ami ősszel, télen romlik.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Szeretném abbahagyni a dohányzást, kérdésem a következő van e ehez valamielyen…

    Kedves Doktornő!

    Szeretném abbahagyni a dohányzást, kérdésem a következő van e ehez valamielyen homeopátiás szer ami a segítségemre lehetne, hogy ne legyen túl nehéz illetve ne jelentkezzenek erősen az elvonási tünetek. Válaszát megköszönve Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Kata!

    A Tabacum C30-al heti 3 nap 2x5 db-ot szopogatva enyhítheti a dohányzás elhagyásának kellemetlen tüneteit.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • tisztelt dr Nő!
    Többéves panaszom miatt irok Önnek.30 éves nő vagyok.Évek óta ugy ébredek hogy 10-20x tüszentek és egész nap semmi.Sajnos öcsém asztmás volt elnőtte most ő is ezekkel a panaszokkal küzd.Éves szinren mentem allergia vizsgálatra eddig negatív volt mind a bőrprobás mind a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Tüdőgyógyászati kivizsgálással lehet az asthmát kizárni, vagy igazolni. Első lépésben oda menjen.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • TISZTELT DOKTORNO!!! TUDOGYULLADASOM VAN ES MAR KILENCEDIK NAPJA ANTIBIOTIKUS KEZELEST KAPOK.NAGYON…

    TISZTELT DOKTORNO!!! TUDOGYULLADASOM VAN ES MAR KILENCEDIK NAPJA ANTIBIOTIKUS KEZELEST KAPOK.NAGYON GYONGE VAGYOK NEM KAPOK LEVEGOT IDEGES VAGYOK A SZIVEM IS GYORSAN VER ES FOLEG EVES UTAN VANNAK EZEK A PANASZAIM.A HAZIORVOSOM SZERINT NORMALISAK EZEK A TUNETEK. NAGYON ELVAGYOK KESEREDVE. ON SZERINT MEDDIG TARTHAT EZ MEG? VALASZAT ELORE IS KOSZONOM!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedvs Érdeklődő!

    ha 9 napos antibiotikus kezelés hatására sem javul az állapota, talán kórházi kezelés szükséges.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • kedves dr nö reggel felkeltem és olvastam a hireket ,persze megint azt hogy meghalt egy…

    kedves dr nö


    reggel felkeltem és olvastam a hireket ,persze megint azt hogy meghalt egy nö aki be volt oltva mégis.

    Egy 50 éves Komárom-Esztergom megyei nő az új típusú influenza első áldozata a Fejér Megyei Szent György Kórházban.
    hirdetés


    Az asszony igazoltan a H1N1 vírussal kapcsolatosan hunyt el szombaton éjszaka a kórház intenzív osztályán - mondta az FMH.hu-nak Varga Erika, az ÁNTSZ regionális ügyeletes orvosa.

    A páciens november 27-én kapta meg a vírus elleni védőoltást, de nem volt elég idő, hogy védettséget szerezzen, mert december 2-án már magas lázzal jelentkeztek rajta az első tünetek. Előbb az esztergomi kórházban kezelték, majd 4-én a fehérvári intézmény infektológiai osztályára szállították.

    Az elhunyt asszonyt korábban ízületi gyulladás ellen ugyan kezelték, de súlyos betegsége nem volt - a halála tényleges okát boncolás tisztázhatja majd - írja az fhm.hu.

    én péntek adattam be,ez nagyon kevés idö,de sok orvos azt mondta hogy már pár nap alatt is van vmilyen védettség ...Ö viszont sokkal elöbb és pár nap hiányzott szerintem a 14 naphoz.ön szerint biztos hogy nem az oltás okozta a halált ?


    most kicsit aggodok...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Nem biztos, de a média azt fogja mondani. Izületi gyulladás ellen szedhetett olyan gyógyszert, ami az immunrendszerét nagyon legyengíti.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő ! Édesapám mellkasröntgenen volt, ahol tüdőgyulladást állapítottak meg. 2…

    Tisztelt Doktornő !
    Édesapám mellkasröntgenen volt, ahol tüdőgyulladást állapítottak meg. 2 hét kontroll után az eredmény nem lett jobb, pedig 2*7 szem antibiotikumot kapott. Az új eredményben azt írják, hogy a bal alsó lebenyben gócos kötegezettség látható, illetve az előző eredményhez képest a jobb hylus tömegesebb. Ez pontosan mit jelent ? A diagnózishoz ezt írták: hörgők vagy tüdő rosszindulatú daganata. CT-re küldik, de csak január 15-re kaptunk időpontot. Rettentően fullad, csak a befuvatós gyógyszer ad enyhítő érzést. Kérdezném, hogy ha valóban valami rosszindulatú daganat lehetséges, akkor miért kel várnunk közel 1 hónapot a CT-re ? Amikor ez a gyanú fennáll, miért nem lehet előbb mennünk ? Próbálkoztunk ismerős segítségével meggyorsítani a folyamatot, de azt mondták, hogy örüljünk, hogy ilyen hamar kaptunk időpontot...Ez mindenhol így van, minden kórházban ?
    Nem lehetne ezt meggyorsítani? Ha beutalnák a kórházba, ott esetleg előbb megoldanák a CT-t?
    Magánrendelésen szoktat CT-t csinálni?
    Különben semmilyen más vizsgálatot nem végeztek rajta, egyedül a mellkasröntgent. Más vizsgálat nem jöhetne szóba? A háziorvos azt mondta, hogy ha a tüdőgyulladás elmúlik, akkor majd küldi a tüdőgyógyászhoz... Az eredmény nem lett jobb, tehát most leállt az egész... Mit tudnánk csinálni, hogy a folyamat gyorsabban menjen ? Idegtépő a várakozás, mert nem történik semmi, csak az apukám szenvedéseit látjuk...
    Tisztelettel: Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Rita!

    Ha nem javul édesapja állapota, hamarabb kéne tüdőgyógyászhoz mennie. Sajnos a CT előjegyzés alapján van, néha járóbetegként hamarabb lehet időpontot szerezni, de nem biztos. A Budai egészségközpontban csinálnak magánúton CT-t, az árát nem tudom.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktor Nő Kb. 1994-ben tbc-n estem át (most 30 vagyok). Kórházi kezelés nélkül itthon…

    Tisztelt Doktor Nő

    Kb. 1994-ben tbc-n estem át (most 30 vagyok). Kórházi kezelés nélkül itthon gyógyultam, semmi probléma nem volt ahogy visszaemlékszem. A kérdésem, hogy a H1n1 elleni oltást ilyen kórelőzménnyel beadathatom-e magamnak?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    teljesen nyugodtan beadathatja az oltást.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornö! tegnap adattam be az uj inf.elleni oltást,bár sokat vaciláltam és nem akartam.mára…

    Kedves Doktornö!


    tegnap adattam be az uj inf.elleni oltást,bár sokat vaciláltam és nem akartam.mára nemtudom de egész napos fejfájásom van,olyan koválygok, nem jó,egyet egyet tüsszentek stb.
    ez normális ?mert a láztol kezdve stb sok mindent mondanak h lehet,de azt sem értem mitöl függ h vkinek van és vkinek nemlesz semmi baja.

    nagyon remélem hogy nem okoztam több kárt ezzel magamnak-
    annyi félét modanak,ilyen olyan mellékhatás stb.
    kicsit ugy érzem mint aki náthásodna befele...
    joéjt
    erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Erika!

    Az oltás egy napig okozhat rossz közérzetet. Utána nem .

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • kedves Doktornö beadattam az oltást,bár nem voltam 100 % os de azt mondték be lehet.kicsit…

    kedves Doktornö


    beadattam az oltást,bár nem voltam 100 % os de azt mondték be lehet.kicsit köhögtem egyet kettöt,meg lehet elöjött az asztmám mert már nem szedek rá semmit,és pár hete napja fájt a mellkasom. azt mondték beadható.máshol meg azt olvasom,ilyenkor nem jó mégsem,mert az immunrendszer amavval van efoglalva és nem fejt ki 100 % ot.

    akkor most hogy van? és ha a 2 hét alatt kapom el? vagy már eleve ez a virus volt bennem?lebetegedhetek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Más ferőzést is megkaphat, nem csak a H1N1-et, ami közönséges influenza.

    üdvözlettel: Puskás Emese