A betegek kérdései (1526)

  • Kedves Doktor NŐ! 2,5 éves kisfiamnak 1 napja nehézlégzése van és kínzóan köhög. Ventolint…

    Kedves Doktor NŐ!

    2,5 éves kisfiamnak 1 napja nehézlégzése van és kínzóan köhög.
    Ventolint adtam neki 2-3 óránként.
    Ön szerint mivel segíthetem még???
    - calcium fél ampulla?
    - fenistil csepp ?
    - lánzsás utifű ?
    - ultrahangos salvusos inhalálót most is használhatom vagy csak ha már oldódott asz asztmája?
    - Homeopátiából mit????

    Köszönettel : ZIta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Zita!

    Homeopátiás szert vizsgálat és ennél jóval pontosabb információk hiányában nem tudok mondani. Ventolinon kívül Calcium, Fenistil csepp és porlasztás jöhet szóba. Lehetőleg sok folyadékot igyon.

    üdvözletel: Puskás Emese

  • Férfi egyszerű köhögéssel

    Kedves Doktornő!

    Párommal kapcsolatban írok Önnek. 30 éves, már nem dohányzó férfiról van szó. Néhány hete fordul elő az, hogy ha köhög, utána mindig köpete van. Nem tudom jobban leírni, elnézést.

    Nincs elszíneződve meg semmi ilyesmi, egyszerűen köhög és feljön… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Ani!

    Lehet egyszerű tisztulási folyamat a dohányzás elhagyása után, de lehet más oka is.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Apukám /73 éves/ most áll kivizsgálás alatt, volt CT,több rtg, tüdőtükrözés…

    Tisztelt Doktornő!
    Apukám /73 éves/ most áll kivizsgálás alatt, volt CT,több rtg, tüdőtükrözés is,de még mindig nem tisztázott a bal lebenyen levő elváltozás, ezért még a jövő héten egy CT-által vezérelt biopsziás vizsgálatra kell mennie. Azt mondták a kórházban ez mutatja meg,hogy rosszindulatu,vagy jóindulatu. Amennyiben rossz, műtét, ha jóindulatu, akkor nem lesz műtét.
    Én utána néztem ennek a vizsgálatnak és nagyon féltem apukámat! Azon túl, hogy biztosan nagyon fájdalmas még nagyon veszélyes is. Apukámnak nem merek szólni a félelmeimről, de én nagyon félek.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy pontosan milyen vizsgálatra kell számitani, nagyon fáj-e, idős kora miatt nincs -e nagyobb veszélynek kitéve? Beleszúrnak a tumorba, ha rosszindulatú akkor nem fog a vér utján szétterjedni? Elnézést kérek,ha butaságot irok, de nem a műtét lenne a legjobb megoldás, ha már van a tüdőn egy nem odatartozó valami, akkor nem jobb lenne eltávolitani,mintsem hozzápiszkálni, megbolygatni ?
    Doktornő szerint mi lenne a helyesebb: belemenni a veszélyes vizsgálatba, vagy inkább műtéthez ragaszkodni?
    Előre is nagyon köszönöm szives válaszát!
    Tisztelettel: Nagy Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gábor!

    A CT vezérelt biopszia sokszor nagyobb találattal hoz eredményt, mint a nem CT vezérelt. Veszélye ennek is van, levegő kerülhet a két mellhártya lemez közé, extrém rossz esetben néhány napos csövön keresztüli szívást igényel. Maga a beavatkozás 1-2 perc. Ha nem hoz eredményt, ott vannak ahol eddig. Ha hoz, a megoldás is a kezükben lesz. Nem tudom milyen Édesapja CT lelete, az eltérés hol helyezkedik el, milyen a légzésfunkciós, és egyéb állapota. Ez mind befolyásolja a ragaszkodjunk e egy diagnosztikus műtéthez kérdést. A tüdőből nem lehet "kikanyarítani" a kérdéses részt, csak a legkisebb anatómiai egységgel eltávolítani, ami ha nincs rosszindulatú folyamat a háttérben, talán túl nagy kockázatot rejt magában.

    Üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktor Nő! A tüdőgondozóban annak ellenére,hogy a röntgen negatív volt biztos ami biztos…

    Tisztelt Doktor Nő!
    A tüdőgondozóban annak ellenére,hogy a röntgen negatív volt biztos ami biztos alapon elküldtek
    CT vizsgálatra.
    Beutaló Dg.:Alsó lebeny,hörgő,vagy tüdő rosszindulatú daganata C3430
    Voltam és sajnos ez van:
    Lelet:Mellkas MDCT vizsgálat nativan majd kontrasztanyag adását követően.
    Mindkét csúcsban, valamint az alsó lebenyekben a rekesz közelében bullosus emphysema van.
    Bal oldalon IX-X segmentum határán egy 7 mm átmérőjű, finoman spiculalt lágyrészképlet látható, amely kontrasztanyag adás után kifejezett halmozást mutat.
    A tüdőparenchymában egyéb densitáseltérés nincs.
    A pleura nem vastagabb,lemezei között folyadék nem látható.
    A mediastinumban kóros nyirokcsomó nagyobbodás nincs.
    A mellékvesék ép morphologiájuak.
    A vizsgálati síkba került májrészleten a máj zsíros infiltrácioja mellett a jobb lebenyben az V.
    segmentumban és az epehólyagágy mellett nehezen elkülönülő, kevésbé halmozó területek láthatók.Ezek a nativ felvételeken is sejthetők, a szokványosnál alacsonyabb densitásu
    területek formájában.Az epehólyagban apró kövek vannak.
    Vélemény: Periferiás térfoglaló képlet a bal IX-X. segmentum határán.
    Egyértelmű metastasis nem ábrázolódott.
    a zsíros degeneratiot mutató máj jobb lebenyében az elmaradó halmozású lehetnek képletek
    metastasisok. UH. control javasolt.
    Vizsgálatok:
    34442 Mellkas CT vizsgálata natív plusz iv. kontrasztanyag adását követőleg
    Megállapított Diagnózis:


    Kedves Doktor Nő!
    Mindez azt jelenti,hogy tüdőrákom van ?
    Feleségemnek 12 évvel ezelőtt tüdőrákja volt, de nem bírta a szenvedéseket és öngyilkos lett.
    67 éves vagyok és teljesen egyedülálló kisnyugdíjas, már nem sokat remélhetek az élettől
    lehet, hogy követem a példáját.
    Maradok Tisztelettel: Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Sándor!

    A CT alapján nem lehet kijelenteni, hogy Önnek tüdőrákja lenne. Nagyon kicsi az elváltozás, ezért mintavétel szinte lehetetlen, csak sebészeti úton kivitelezhető. PET CT talán közelebb vinné a diagnosishoz, az a májban látott eltérésről is pontosabb információt ad. Ha a májba nincs eltérés, akkor bármi legyen is, sebészetileg megoldható. Kérem ezt gondolja át, mielőtt bármi visszavonhatatlan lépést tesz.


    Puskás Emese

  • mit jelent a szivbillentyü plasztika? budapesten hol végzik ezeket a műtéteket?

    mit jelent a szivbillentyü plasztika? budapesten hol végzik ezeket a műtéteket?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    A szívbillentyű plasztika a szívbillentyű hibájának sebészeti korrigálása, annak seréje nélkül. Az ér és szívsebészeti Klinikán végeznek ilyen beavatkozást Budapesten.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Jelen betegség ez évben 2. fordul elő. Problémám a következő: 2 hete kezdődött,…

    Tisztelt Doktornő!
    Jelen betegség ez évben 2. fordul elő.
    Problémám a következő: 2 hete kezdődött, nagyon mélyről jövő, sok, zöld váladékkal járó köhögéssel. Lázam nem volt, nap közben is gyakran, reggelente rohamszerű köhögés jellemző. Emellett olyan érzés, mintha ülnének a mellkasomon.
    Elmentem a háziorvoshoz, aki Ospamoxot írt, és mellé köptetőt javasolt. Ezeket beszedtem, de sajnos a helyzet semmit nem változott. Mivel a családban van 2 asztmás beteg is, úgy gondoltam, elmegyek pulmonológushoz.
    Ő rendelt tüdőszűrőt, légzésfunkciós vizsgálatot, melyeknek tökéletes lett az eredménye. Meghallgatással azt mondta, hogy lelet szerint:
    J2090 heveny bronchitis, k.m.n. , Vél: Sinobronchitis subac.
    Javasolt: - Cifran 500-as 2x1 majd utána Cifran 250-es 2x1, Retafyllin 200-as 5 napig 2x1 tbl.
    Jelenleg az 500-as Cifrant, és a Retafyllint szedem. Elolvastam mindkét betegtájékoztatót, megdöbbenve a rengeteg felsorolt mellékhatáson.
    Szerda óta szedem őket, jelenleg úgy érzem nem áldások nekem, fáj a fejem, délelőttönként hányingerem van, gyenge vagyok, délutánonként pedig úgy érzem kiugrik a szívem. Csak 35 éves vagyok, nincs semmi kró0nikus betegségem, úgy gondolom a felsorolt tüneteket mind a gyógyszerek okozzák. A köhögés mértéke, erőssége csökkent.
    Mivel péntek van, nem tudok tanácsot kérni a tüdőgyógyász doktornőtől, ezért kérném a tanácsát, mit tegyek. 2 gyermek mellett nem tehetem meg, hogy egész nap csak pihenek, és magammal foglalkozom. Arra is gondoltam, hogy csak a gyengébb Cifránt szedném be, de vajon hatásos lenne, elpusztulnának a baktériumok? Nem tudom.
    Mielőbbi válaszában bízva, tisztelettel: Töreki Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anikó!

    A Retafillint hagyja el, az antibiotikumot ne. Elöbbi okozza fejfájását, hányingerét és szívdobogását. Véleményem szerint nincs is szükség rá.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktorno! Az volna a kerdesem, hogy Edesanyam elment a tudogondozoba egy atvilagitasra. Az…

    Kedves Doktorno!

    Az volna a kerdesem, hogy Edesanyam elment a tudogondozoba egy atvilagitasra.
    Az eredmeny azt mutatta ki, hogy a tudeje bevizesedett.
    Azt szeretnem megkerdezni, hogy ezt mi valthatja ki? Milyen veszelyes? Hogyan lehet ezt
    kezelni? Milyen hosszu a gyogyulasi ideje?
    Edesanyam 3-4 eve mellrakkal volt kezelve amibol felepult.Lehet a ket dolog kozott osszefugges?

    Valaszat elore is koszonom
    Ha esetleg van ennek az interneten elerheto szakirodalma, kerem kuldje el.

    Koszonettel
    Varadi Csaba

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Csaba!

    Édesanyja mellkasi folyadékának lehet oka a szív nem megfelelő működése, de sajnos a mellrákkal is összefügghet. Mindenképpen ki kéne ez utóbbit zárni. Ha vízhajtóra a vizesedés megszűnik, a szív volt az ok. Ha nem, mintavétel szükséges.

    üdvözlettel: Puskás Emes

  • Tisztelt Doktornő! Olyan problémám volna,hogy évek óta, ami kb.8-10 éve jelentkezett nállam…

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan problémám volna,hogy évek óta, ami kb.8-10 éve jelentkezett nállam hörghurut,ami nekem elég problémás, mivel hogy mindig köhögök és váladék jön föl.Szeretném tanácsát kérni hogy volna-e valami megoldásrá,hogy ez nekem meg szünjön?
    Dohányozni nem dohányzok,és nem is dohányoztam,alkoholt nem fogyasztok.

    Tisztelettel:Zsigmond

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Zsigmond!

    Biztosan lehet segíteni panaszán, de ki kéne vizsgálni, mi okozza. Ez lehet allergia, reflux, vagy "csak" sima hajlam is.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Mellkasi fájdalom okai

    Tisztelt Doktornő!
    Mellkas CT vizsg.nativ és iv.kontrasztanyag adását követően: Hilusokban, mediastinumban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Bal oldalon a VI-os segmentumban a mellkasfal mellett egy 5 mm-es subpleuralis, vs.residualis góc látható. Szabad folyadék nem ábrázolódik.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    A baloldali maradvány okozhatja mellkasi panaszát, félévente érdemes ellenőriztetni, nem mozdul e meg.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő ! Szeretném megkérdezni, hogy az influenza elleni védőoltás ( H1N1)okozhat-e…

    Tisztelt Doktornő !
    Szeretném megkérdezni, hogy az influenza elleni védőoltás ( H1N1)okozhat-e asztmás rohamot.
    58 éves perifériás asztmás vagyok.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Mivel ezzel a védőoltással nincsenek még tapasztalatok, erre biztos választ adni nem tudok. Sok olyan asthmás állapotrosszabbodást láttam, ami influensa elleni védőoltás után jelentkezett, de legalább ennyinél nem okoz panaszt.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • kedves dr nö tegnap ujjatlanban bicóztam mára eléggé fáj a hátam (most lehet a munkám miatt…

    kedves dr nö


    tegnap ujjatlanban bicóztam mára eléggé fáj a hátam (most lehet a munkám miatt is sajnos



    honnan lehet tudni hogy a hátfájás tudö eredetü (akár megfáztam este ) vagy nem?

    kb 1 éve nem dolgoztam,elvoltam...most 1 hete van munkahelyem de nagyon nagyon fárasztó.10 20 kg okat cipelek 9 órákat megállás nélkül pakolok. ez mennyire veszélyes majd a hátra ? ( ezért irtam a hátfájást ) állandoan hajolgatok ,emelgetek,fiatal lány vagyok.60 kg,dwe már lassan sulyemelönek is elmhetek...


    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Szerintem hátfájása izom eredetű. a tüdő alapvetően nem fáj, csak a mellhártya tud. Az viszont leginkább szúró, hasogató jelleggel és a légzéssel összefügg.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt doktorno ! 3 éve mutottek mellrákra. Kb 3 hete kaparó, reszelo, égo érzésem van a…

    Tisztelt doktorno !

    3 éve mutottek mellrákra. Kb 3 hete kaparó, reszelo, égo érzésem van a torkomban.Olyan, mintha poros kornyezetben lennék. Ilyenkor kohécselek is.Voltam tudo rtg-n és mondta a doktorno, hogy áttét nincs, de talált 4mm x 5 mm teruleten kalcifikátumokat -mészszemcséket.
    A radiologus azt mondta, hogy ez nem jelent rosszat, de én nagyon félek, mert a mellrákra is kalcifikátumok hívták fel a figyelmet, mert még látható daganat nem volt.
    Nem lehet-e ez is az ? Mit tegyek ? Rettenetesen félek !

    Félve vá !rom válaszát !

    Tina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Tina!

    Ha nagyon fél, szerintem jobb lenne, ha orvosát megkérné készítsen mellkas CT-t. Az egyértelműen eldönti a kérdést.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Mellkasi szorítás és enyhe száraz köhögési panasszal fordultam a körzeti…

    Kedves Doktornő!

    Mellkasi szorítás és enyhe száraz köhögési panasszal fordultam a körzeti orvoshoz. Elküldött tüdőröntgenre. Ez az eredményem negatív lett. Ettől megnyugodtam, de ez már 4 hete történt és a szorítás nem maradt el. A mellkasom jobb oldalán felfedeztem közben egy duzzanatot is a bordák mentén.
    Kérdésem lenne, hogy a tüdőröntgen után célszerű lenne mellkasröntgen is?
    Előre is köszönöm a válaszát!

    Üdvözlettel,
    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Zsuzsa!

    Légzésfunkciós vizsgálat is kellene a köhögés, szorító érzés miatt. A duzzanatot kérem mutassa meg orvosnak.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • T. Drnő! Jó napot! Nagymamám dohányzik 50 éve. fullad.Tüdőbeteg lett emiatt. 60%-os a légzésfunkciója.…

    T. Drnő!

    Jó napot! Nagymamám dohányzik 50 éve. fullad.Tüdőbeteg lett emiatt. 60%-os a légzésfunkciója. nem tudja lerakni a cigit.
    Az lenne a kérdésem ,hogy mekkora a baj?Kontroll rtg leletén ez áll:

    Radiológus szakorvosi vélemény:
    beavatkozás: 2. ir.mellkasröntgen-felvétel

    A tüdõ parenchymája mindkét oldalon súlyos mértékben, aszimmetrikusan pusztult, emphysemás. Az interstitium ugyancsak szabálytalan eloszlásban felszaporodott, durván kötegezett. A centrális tödőerek tágabbak, periphériásan beszűkültek. Mindkét oldalon nagy kiterjedésû, szimmetrikus, parahilaris homály is látható, amely a tüdõcsúcsokat és a basisokat szabadon hagyja. A pulmonalis ív elõdomborodik , a jobb kamra tágult.Az oldalirányú felvételen a megnagyobbodott jobb kamra hátranyomja a bal kamrát .A szív cor pulmonale jellegzetes képét mutatja

    Javasolt:mellkas CT vizsgálat
    pulmonológiai és kardiológia kivizsgálás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Zsófia!

    A 60% melyik értéke a légzésfunkciós vizsgálatnak? A rtg. alapján elég előrehaladott az emphysema, azon változtatni nem lehet. Gyógyszeresen lehet befolyásolni a tüdő állapotát és a légzést, de a tüdőpusztulás már a szívre is jelentős nyomásterhelést ad, tehát Nagymamája tüdejét és szivét egyaránt kezelni kell, hogy állapota javuljon.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát, sokat segített nekem. Július 6-án írtam Önnek a…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm gyors válaszát, sokat segített nekem. Július 6-án írtam Önnek a CT leletemmel kapcsolatban (megnagyobodott nyirokcsomók hilusban, hónaljban, megmaradt csecsemőmirigy...). Azóta sem tüdőgyógyász, sem immunológusok nem foglaltak állást, hogy szarkózis, vagy gyulladás áll-e a háttérben. Most a János kórházba irányítottak tovább. A gyerekkori kezelőorvosm szerint ezt vérvétellel is ki lehet mutatni, de ő már nem praktizál, más orvoshoz irányított Budapestre. (A Székesfehérváron nincs végzett szakorvos, ezért léptem tovább.) A budapesti immunológus doktornő szerint a vérvétel nem ad teljes bizonyosságot, így nem végeztette el a labort. Most kissé félek, mert szövettan is szóba került, amiről szeretném megtudni, hogy mennyire fájdalmas beavatkozás és szükségét látja-e Ön? Ha gyulladás okozza a tüneteket, akkor létezik olyan homeopátiás szer, amit javasolni tud. Szarkózis esetén szteroidos kezelés várható Ön szerint? Szóba került biológiai terápia is. Homeopátia segíthet szarkózisnál? Előre is köszönöm a segítőkészségét.

    Üdvözlettel: autoimmun beteg

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Szerintem is a szövettan adna biztos diagnosist, és a sarcoidosisra nem jellemző a csecsemőmirigy fennmaradása. Ha az, csak akkor kell steroiddal kezelni, ha más szervet is érint, vagy légzésfunkciós eltérét okoz. Szóbajöhet homeopátia is, de ehhez fel kell keresnie egy homeopata kollégát.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • t. dr nő pár éve többszöri tüdőgyulladásaim vanak ilyenkor a szokásos vérgáz illetve crp.…

    t. dr nő pár éve többszöri tüdőgyulladásaim vanak ilyenkor a szokásos vérgáz illetve crp. rtg felvételek alátámasztják . antibiotikumok klinikai ellátások mindig segitenek a legyengült szervezetem stresz okozhatja e ezeket? másik olyan kérdés ekkor a pszichés állapotom enyhén szólva elviselhetetlen nehezen tudok ágyban maradni izgága feszült vagyok . egy két andaxin ami sokszor segit hogy nyugton tudjak maradni sőt olyankor még a lészomj is jobban tolerálható . télen mikor érzem hogy nem megfelekő az erőm többször 3-5 havonta ha beszedtem az antibiotikumot Sumamad klacid akkor sokkal jobb az erőnlétem . most próbálom magam vitaminokkal béres, b1 aktivál erőssőtgetni . kérdésem hogy a most csüdfü néven ismert gyógynövénytől várhatok e javulást a többi vitaminnal együtt alkalmazhtó e? minden más amit amit tüdőgyógyász kérdezne igen a válaszom de szeretnék egy kicsit meg erőssödni mert ezek a gyengeségek akut fázisban jönnel elő antibiotikumos kura után hónapokig és amugy máskor sem nincs köpetem sem fehér sem szürkés csak nagyon könnyen megfázom köszönettel b.gyné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Sajnos a csüdfüvet nem ismerem így érdemben nem tudok válaszolni kérdésére.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • T. Doktornönekem három éve megállapittoták ,hogy tüdö fibrosis betegségem van .Évente CT készül…

    T. Doktornönekem három éve megállapittoták ,hogy tüdö fibrosis betegségem van .Évente CT készül rola 2 éve változatlan ,de most találtak egy 3 szor 3.5 cméteres subpleuralis bullosus eltérést. Mit jelent ez. Köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Azt jelenti, hogy a fibrosis folyamán "összepukkadtak" a léghólyagok egy területen.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktőrnő ! Ha nem gond elemnnék Önhöz egyik nap ! bár nem tudom mennyire fontos…

    Kedves Doktőrnő !
    Ha nem gond elemnnék Önhöz egyik nap !
    bár nem tudom mennyire fontos !
    Nem tudom emlékszik e még rám !
    A Gerencsér doktor küldött Önhöz !
    Végülis nem mentem el a biopsziára !
    Ugy gondolom előbb elmennék ct re valamikor ha tudna adni egyik másik beutalot !
    Mit gondol röntgen vagy ct alatt de mindenképpen csináltassam meg a biopsziát ???
    vagy mit gondol nem indokolt??
    Elmehetek Önhöz egyik nap a rendelésre !???
    Az lenne még a kérdésem akkor ne csak egy évbe egyszer menjek tüdőszürésre??
    ha nem többször kéne?
    és megnőhet?
    azt javasolta ugye hogy a Gerencsér doktor ral beszéljem meg a biopsziát !?
    Elmennék Önhöz egyik nap ha nem gond
    Üdvözlettel:Tóth Ákos

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Ákos!

    Jöjjön el, akkor nyugodtan meg tudjuk beszélni a teendőket. Hétfőn délelőtt, kedden, szerdán délután talál meg bent.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Doktornő ! torokfájással kezdődött köhögés miatt küldtek el rtg-re, az alábbi lelet született: jobb.…

    Kedves Doktornő !
    torokfájással kezdődött köhögés miatt küldtek el rtg-re, az alábbi lelet született:
    jobb. oldalon aktuális eltérés nem látható.
    Bal oldalon a szívcsúcs meleltt 3 dm kiterjedésű infiltratió látható, mely miatt a szívcsúcs és a rekeszkontúr elmosódott. Folyadék nem látható. a szív balra kissé megnagyobbodott. az aorta norm. tágasságú.
    Vélemény: bal oldalon, a,lingula területén kis infiltratum látható.
    Ezt a leletet kaptam 22-én. azóta 3 db augmentin 1 mg-os tablettát szedtem , és váltás miatt tavanic 500-asból szedek napi 1 db-ot.
    Csütörtökön veszem majd be a 7. darabot, pénteken reggel indulnánk 10 napra nyaralni a családdal sziciliára.
    Az a kérdésem vajon elmehetek-e, és ha igen, mire kell ügyelnem? úszhatok, kirándulhatok-e?
    Jelenleg már nincsenek panaszaim, a köhögés csak reggel kicsi, torkom már nem fáj (bioparox-ot is használtam) lázas nem voltam, az első nap 37,2, ez 1 hete volt, azóta is láztalan vagyok, kicsit fáj néha a hátam. még 4 tablettám van.
    Érdemes-e utazás előtt kontroll rtg-t csináltatnom?

    Üdvözlettel

    Gina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gina!

    Érdemes lenne kontroll rtg., azért is, hogy megnyugodjon. A 4 tablettát vegye még be, és ha lehet, kerülje a klímát. ( bár ez Szicíliában nehezen oldható meg).

    Érezze nagyon jól magát!

    Puskás Emese

  • szoval a level vege. Ez lenne a kerdesem, nem lehet, hogy mas a bajom? Koszonom tisztelettel…

    szoval a level vege. Ez lenne a kerdesem, nem lehet, hogy mas a bajom? Koszonom tisztelettel valaszat egy beteg

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    A bronchitis a hörgők gyulladása. Minden esetben köhögés a tünete.

    üdvözlettel: Puskás Emese