A betegek kérdései (1538)

  • Kedves Dr. Nő!

    Engistol vagy engystol?
    A 16 hónapos lányomnak 1*1 egy hétig ,heti váltásban
    az echinacea D6-al.
    Azt elfelejtettem írni,hogy állítólag parlagfűre allergiás,de
    semmi jelét nem vettem észre.Ezt vérből állapították meg.
    Issza a kecsketejet.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anita!

    Önmagában a vérből való allergia kimutatás nem jelent igazi allergiát, csak ha tünetei is vannak. Fiának az Echinaceából egyszerre 5 db-ot adjon, felnőtteknek 2x5 db.… Még több

  • KÖszönöm szépen a gyors válaszát. Mikor kezdjem az immunerősítést és hány hétig? A sípolás…

    KÖszönöm szépen a gyors válaszát.
    Mikor kezdjem az immunerősítést és hány hétig?
    A sípolás hangja milyen sípoláshoz hasonlítható leginkább?
    Persze ugye ha sípol akkor szaporábban is veszi a levegőt?
    Szoktam figyelni alvás közben 22 körül van percenként.
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anita!

    A 22-es légzésszám megfelelő. Ha nehézlégzése lenne, mozogna az orrszárnya is légzéskor, és a kulccsont közötti terület behúzna. Az immunerősítést aug. végétől május végéig folyamatosan érdemes adni.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves Dr. Nő! Kislányom most 16 hónapos.8 hónaposan volt hörgőtükrözése. Szerencsére semmi…

    Kedves Dr. Nő!

    Kislányom most 16 hónapos.8 hónaposan volt hörgőtükrözése.
    Szerencsére semmi elváltozást,vagy szűkületet nem találtak.
    De sok váladék volt a bal felső lebenyhörgő szájadékában,amit
    leszívtak.
    Azóta 2* kap flixotidot,szükség esetén ventolint.
    Mióta elmúlt az arcüreg gyulladása azóta nem volt szükség a
    ventolinra.Addig viszont ha megfázott,egyből hörghurutot kapott és
    ventolinra is szükség volt a köptetőkön kívül.
    A kérdéseim:
    A sípoló légzés hallgatózás nélkül is hallható?Tehát ha én a másik szobában
    vagyok 3-4 méterre Tőle akkor is hallom?Vagy csak ha a fülem a hátához nyomom?
    Tudna esetleg valami homeopátiás szert ajánlani immunerősítésre,hogy kivédjük
    a megfázásokat?Ugyanis van egy bátya aki minden bacit hazahoz az oviból és nem
    szeretnék idén ősszel és télen hetente orvoshoz menni.
    Előre is köszönöm a válaszát:
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anita!

    Ha a sípoló légzés a másik szobából is hallja, nem jelent jót. Akkor sem kéne sípolnia, ha a fülét a hátához szorítja, de így hallja meg leghamarabb. Immunerősítésre használjon Echinacea D6-os golyócskát napi 1 db.-ot vízben oldva egy hétig, a másik héten Engistol tabl.-t napi 1 db-ot vízben oldva.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt doktornő! olyan kérdésem lenne,hogy létezik-e hogy a mellkasfelvétel teljesen negatív…

    Tisztelt doktornő!

    olyan kérdésem lenne,hogy létezik-e hogy a mellkasfelvétel teljesen negatív és a CT v. HRCT mégis kimutat valamit?Monjuk tödőfibrozis esetében v. egyéb más esetben?

    Vagy a mellkasfelvétellel és normál pletysmographiás légzésfunkcióval,asztham vizsgálattal,saturációval minden kizárható,amennyiben minden negatív?

    23 éves fiatalember vagyok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kdevs Érdeklődő!

    A CT felbontóképessége jóval meghaladja a hagyományos rtg. felvételét, ezért az tud olyan eltérést, kis gócot kimutatni, ami a rtg. felvételen nem látható. Mivel keresztmetszetet készít, "belát" a szív mögötti területbe is, és a két tüdő közé, ahova a rtg. nem. A pletismográfia és a vérgázvizsgálat független a képalkotó eljárásoktól, fibrosis esetén, és más "egész tüdőt érintő" betegségek esetén ad tájékoztatást a tüdő állapotáról.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves doktornő!

    Elnézést a zavarásért, csak szeretnék egy kérdést feltenni. Allergiám van, ezért rendszeresen kell járnom a kerületi allergiológiára. Az útóbbi alkalommal készítettek nekem tűdőszűrést, illetve mellkas röntgent, az alábbi paraméterekkel Jobb rekesz magassabban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Évi!

    A leírás alapján így rendben van, a szűrőfilmet össze szokták hasonlítani az előzménnyel, ha van ilyen. Változás esetén visszahívják.

    üdvözlettel: Puskás…

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát,azonban a tükrözésre vonatkozóan nem irt semmit a…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm gyors válaszát,azonban a tükrözésre vonatkozóan nem irt semmit a Doktornő
    feltétlen fontos- e ennek álávetni magam.vérvizsgálatnál mi az ami most nekem fontos ugyanis munkahelyi alk.vizsga miatt 1 hónapos labor eredményem van.Még egy nagyon fontos dolog az asztma,COPD kezelés, amit ajánl a Doktornő milyen gyógymódra lenne szükség?Esetleg ez itt leirható-e,ha nem akkor felhivhatom-e a Doktornőt?
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!
    Inhalációs gyógyszerre lenne szüksége, ezt a tüdőgondozóban tudnak írni. Ha ott nem jut előrébb, kérjen a háziorvosától beutalót a III. kerületi gondozóba és jöjjön oda. Én a tükrözéssel feltétlen várnék, nem hiszem, hogy jelenleg vezet bárhova.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném a doktornő tanácsát és segitségét kérni.53 éves nő vagyok,évek…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném a doktornő tanácsát és segitségét kérni.53 éves nő vagyok,évek óta köhögési panaszaim vannak,allergia és tüdőszűrő vizsgálatok negativak voltak.Ez 2008 tavaszi vizsgálati eredmény,majd 2009-ben ujabb vizsgálatok,légzésfunkció eredménye FEVI 46% FVC 80%-os,reflux vizsgálat szintén negativ.Mellkas CT:kóros nagyságú nyirokcsomó a vizsgált régióban nem ábrázolódott,a tüdőperenchymában a középső lebenyben 0,8 cm góc van,melyben apró meszesedés van,a jobbs8-ban a nagyrésen 0,3 cm-es góc ül,a bal S1+2-ben laterálisan miliaris gócok vannak.A bal S8-ban 1 cm-es góc látható.Pleurális folyadékgyülem nincsen.VÉLEMÉNY:mindkét tüdőben gócok,melyek nem tűnnek malignusnak,gyulladásos maradvány susp. Bronhiectasia nem igazolható.semmilyen gyógyszert nem kaptam,ujabb ct előjegyzés augusztus hónapban.Esetleges tüdőtükrözés amit nem szeretnék,ha nem feltétlen szükséges.Forever termékeket szedek 2 hónapja kevesebbet köhögök kevés váladékkal,inkább a reggeli felkelés után.Kérném a Doktornő segitségét, mert ezek a gócok számomra ijesztőek, esetleg személyesen is fel tudom a doktornőt keresni mert Dunakeszi közelében lakom.
    Köszönettel,várom a doktornő válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    CT lelete valóban inkább gyulladásos maradványt feltételeznek. Légzésfunkciós vizsgálata viszont asthma, vagy COPD irányába mutat. Ettől köhöghet. Én ezt kezelném, és 3 hónap múlva megismételném a CT minden egyéb vizsgálat ( kivéve labor) várhat addig.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Kedves doktor nő!31 éves vagyok és 10 éve dohányzok és elhatároztam,hogy le akarom tenni végleg a cigit!Ebben szeretnék segítséget kérni,vagyis azt,hogy hogyan kezdjem el?Ajánlottak egy gyógyszert ismerőseim(vényköteleset)ami nagyon jó,csak nagyon drága is!Tudom ez nem mentség,mert cigire is… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Szilvia!

    Tegye le egyik napról a másikra.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktor Nő! 22éves férfi vagyok, a panaszaim a következők lennének. A panaszaim…

    Tisztelt Doktor Nő!

    22éves férfi vagyok, a panaszaim a következők lennének.

    A panaszaim a 2hónappal ezelőtti megfázásom után keletkeztek. Amikor is 1 hétig lázas voltam és nyelési problémáim is voltak, valamint a fülem is fájt nyeléskor. A következő héten ezek elmúltak, de akkor köhögtem és köpetet ürítettem (sárgás-zöld színű). Sajnos nem tudtam háziorvoshoz menni, ezért otthon kúráltam ki magam, de rá 2hétre egyik reggel úgy keltem, hogy fáj a bal vállam és a nyakam. Ekkor azt hittem, hogy csak elaludtam, de később már a bal karomba is zsibbadt, bizsergett és olyan volt mintha izomlázam lenne. Ekkor elmentem a háziorvosomhoz, aki csak Voltaren 50mg-os gyógyszert írt fel. A panaszaim enyhültek a karomban, de a lábamban és a csípőmben, derék tájon is megjelentek. Ekkor visszamentem ismét, amikor is a számba is belenéztek és kiderült, hogy a bal mandulám meg van nagyobbodva. Elküldtek vér és vizeletvizsgálatra. Minden érték jó, csak az AST-m lett 1336 a 200as megengedetthez. Így kiderült, hogy Streptococcus fertőzésem van ezért antibiotikumot kaptam Aktil Duo-t 2 hétig. A végtag fájdalmaim enyhültek, de nem múltak el, viszont a mandulám ugyan olyan nagy mint a kezelés előtt. Voltam fül-orr-gégészeten is. Ott az egyik orvos azt mondta, hogy ez egy heges góc és ki kellene szedni, a másik viszont megnyomkodta és genny nem jött ki belőle így elküldött reumatológiára. A reumatológia előtt még volt egy ismételt vér és vizeletvizsgálatom, amiben az AST szintem csökkent 933-ra, de a Se C-reaktiv protein szintem emelkedett 7,10-re, valamint a Neutrophil% 77,4 re növekedett a Lymphocyta% 14,8-ra csökkent és az Absz. neutrophil szintem is csökkent 1,00. Ezek minimális eltérések a megengedetthez képest, a többi eredmény szintén jó.
    A reumatológus is megvizsgált. A leleten ez olvasható: astenias alkat bo. convex D L scoliosis, C L S gerinc mér. kötött, mko. subclavia fölött zörej nem észlelhető. Ez gondolom a meglévő gerincferdülésemre utal. Az izom és ízületi fájdalmaimra és a fáradékonyságomra, annyit mondott, hogy összefüggésben lehet a mandulámmal és felírt B1 vitamint, valamint vérvételt és vizeletet kért amiben CK és LDH-t vizsgáltatott. Ez a vér és vizelet labor is meg volt, és a CK-m, LDH-m és a Reuma faktorom is jó viszont csökkent a Se C-reaktiv protein szintem 5,6-ra, de most a Neutrphil%-om csökkent 46,1-re és a Lymphocyta%-om növekedett 42,1-ra valamint az Absz. neutrphil és lymphocyta számom csökkent minimálisan, a többi érték szintén jó.
    A bal mandulám még mindig ugyan olyan nagy, de panaszt nem okoz, csak néha a nyelésnél.
    Az ízületi panaszaimat úgy tudnám még leírni, hogy változó helyen szokott előjönni vagy a váll, vagy a térd, vagy csípő és néha ujjakba is. A váll, csípő, térd inkább szúró fájdalom, az ujjak pedig feszítőek inkább. Természetesen nem olyan erős fájdalom, mint rég, de még meg vannak.

    Így nem tudom, mi lehet az oka az ízületi és izom panaszaimnak? Néha olyan érzésem van mintha lázam vagy legalább hőemelkedésem lenne, de van egy elektromos lázmérő, ami kb. 35,5öt mér általában maximum, pedig a homlokom és az arcom meleg. És amióta beteg vagyok, gyakran ideges is, hogy mitől lehet, akkor szinte az egész testem a karok, lábak, nyakam feszül. Vitaminokat szedek rendesen.

    Lehet góc a mandulám, ha heges, megnagyobbodott, de genny nem ürül belőle, viszont magas az AST?

    Kérem, mondjon Ön is véleményt!

    Köszönettel: K.Ádám

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Ádám!
    A mandulája lehet még nagyobb és heges, ha nem ürül belőle genny, nem jelent gócot. Az AST szint hetek, hónapok alatt csöken le a normális szintre. Izületi fájdalmai viszont szerinte összefüggenek a mandulagyulladásával.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt doktor nő Szabolcs vagyok 27 éves.

    Csak egy kérdésem lenne,hogy már 5 hónapja nem dohányzom,voltak evonási tüneteim meg vannak is még,de ugy érzem a kemény időszakon már már keresztül evickéltem.Csak egydolog idegesít hogy mos 1-2 hete megint előjött rajtam hogy ideges… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Szabolcs!

    Ne izguljon, ezek a késői elvonási tünetek. Sajnos az elhagyás után fél éven belül szoktak jelentkezni. Ha mégsem múlik, citromfű teát igyon, az szokott segíteni.… Még több

  • Kedves Doktornő! Kérném tájékoztatását, segítségét a tisztánlátás végett: Édesanyámnak, aki…

    Kedves Doktornő!
    Kérném tájékoztatását, segítségét a tisztánlátás végett:
    Édesanyámnak, aki 60 éves 2005-ben petefészek cysta miatt(?) eltávolították midkét petefészkét és méhét. Egy-két kontrollt követően gyógyultnak nyilvánították. 2008-ban fáradékonyság és oldalszúrás, nehézlégzés tünetekkel fordult háziorvosához, akkor már mellhártyafolyadékot találtak. Vizsgálatok sora után diagnosztizálták az adenocarcinomát, ill. egy tojásnyi tumort találtak az elcsonkolt hüvelyen. Jelenleg kemotherapiát kap, már az ötödiket. Tumormarkere 1100-ról 600 ra csökkent. A fulladás miatt -ami nem állandó tünet- rendszeresen röntgenezik. Nem értem pontosan, mit jelent az, hogy ,, bazálisan éles szélű lágyrész árnyék jelent meg, atelectasiás tüdő lehetséges. Intrapulmonálisan kölürírt góc nem azonosítható. A jobb oldalon az atelectasias csíkárnyék csökkent."
    Anyukám özvegyen él, tőlünk nem messze, de mégis csak egyedül. Magára hagyhatom-e, különösen éjszakára vagy életveszélyben van? Megfulladhat váratlanul? Ilyen betegségnél van esély a gyógyulásra?
    Köszönöm, ha tud foglalkozni kérdésemmel.
    Minden jót kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Leírása alapján Édesanyjának feltehetően nem a tüdőből indult adenocc.-ja, hanem a méhcsonkból. Ez adhatott áttétet. (feltételezés) A rtg. leírásban az szerepel, hogy a tüdő alsó részén van egy új, éles szélű árnyék, melyet a Kolléga légtelen tüdőrésznek tartott. A jobboldali légtelen tüdősáv mérete csökkent. A tumormarker csökkenése mindenképpen azt jelenti, hogy a folyamat reagál a terápiára. Előbb utóbb segítségre lesz szüksége. Feltehetően hirtelen megfulladni nem fog.

    üdvözlettel:Puskás Emese

  • Tisztelt doktornő! Olvastam az Adipex retard nevű étvágycsökkentőről, hogy pulmonális hipertenziót…

    Tisztelt doktornő!

    Olvastam az Adipex retard nevű étvágycsökkentőről, hogy pulmonális hipertenziót okozhat.
    Ez mennyi idő alatt alakulhat ki? 2-3 hónap alatt okozhat maradandó károsodást?

    Köszönettel: C

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves C!

    Nem ismerem az Adipex összetételét, de nem tudom elképzelni, hogy 2 hónap alatt maradandó kárososdást okozna, akkor betiltották volna.


    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Néhány napja írtam, azóta kiderült, hogy a nagymamámnak két rosszindulatú…

    Tisztelt Doktornő!
    Néhány napja írtam, azóta kiderült, hogy a nagymamámnak két rosszindulatú daganata van, egy a tüdőben egy pedig a gerincben. Bármikor lebénulhat vagy megfulladhat. Jövő héten kezdik nála a kemoterápiát. Tudom, hogy így látatlanban nehéz megmondani, de mit gondol, mennyi ideje lehet még? Lehetséges, hogy használ a kemoterápia, és felépülhet még?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Sajnos nem tudok válaszolni kérdésére. Akkor sem tudnék "jósólni", ha ismerném a pontos szövettani részleteket.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztel Doktornő! A fenti időpontban írtam Önnek levelet "Hogyan tovább?". A válasz: a e-mail…

    Tisztel Doktornő!

    A fenti időpontban írtam Önnek levelet "Hogyan tovább?". A válasz: a e-mail címemre fog érkezni. Sajnos eddig még nem érkezett meg a levél kérném, ha lehet sürgős válaszát: ANNA

    prucsok55@citromail.hu vagy
    prucsok55@gmail.com

    KÖSZÖNÖM

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anna!

    Ismét megkísérlem az e-mail címére küldeni a választ, ha nem érkezik meg hétfőig, kérem hívjon a 06 30 20-20-100-as telefonszámon.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! A napokban magasvérnyomás miatt mellkasröntgen vizsgálaton voltam, ahol a…

    Tisztelt Doktornő!
    A napokban magasvérnyomás miatt mellkasröntgen vizsgálaton voltam, ahol a következőt írták:A lat.sinusok nem nyilnak meg.A jobb kisrés vetületében egy keskeny kötegárnyék van. Egyébként tiszta tüdők.Balra kissé nagyobb szív.
    Szeretném tudni, hogy mit is jelent ez pontosan.
    Köszönettel és tisztelettel várom szíves válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Régebben lezajlott gyulladásra utal a kitapadt mellhártya, ami a sinusokról szól. A kötegárnyék lehet régi, de újkeletű is. Összehasonlítással előrébb lehetne lépni.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • kedves doktornö már irtam a kolega nöjének akit ezen az oldalon találtam ötöle is ezt kérdeztem…

    kedves doktornö már irtam a kolega nöjének akit ezen az oldalon találtam ötöle is ezt kérdeztem de nem válaszolt pedig azvan kirva hogy az öszes kérdésre válaszolt ezért fordulok önhöz most derült ki hogy aszutmásak az iker lányaim sajnos mindig betegek voltak énis asztmás vagyok de én felnöt korban kaptam el örökölheték töllem és még ara lenék kivancsi hogy járe a beteg gyerekek után az emelt családi potlék meg az utazási kedvezmény mert mindenki mást mond és nem tudom köszönöm szépen a válaszát tiszteletel egy anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anyuka!

    Az asthmára való hajlamot örökölhették, a betegséget nem. Úgy tudom járhat emelt családi pótlék, de ezt biztosan a gyermekorvosuk fogja tudni.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Édesapámnál hosszantartó köhögés - amit Ő megfázásnak vélt - lépett fel.…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesapámnál hosszantartó köhögés - amit Ő megfázásnak vélt - lépett fel. Pár hét után elküldték tüdőszűrőre, majd visszarendelték. (előtte egy évvel volt) Most CT-re kell mennie. A beutalón ez áll: a jobb csúcsban kerekded 6 cm-es homogén árnyék látszik. A jobb tüdőcsúcsban térfoglalás gyanúja merül fel.

    Apunál fogyás is fenn áll, mivel nincs étvágya, és állandó fáradtságról tesz említést.

    Mire utalhatnak a fenti tünetek?

    Előre is köszönve válaszát,

    Tisztelettel:

    Ágota

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Ágota!

    A tünetek sajnos rosszindulatú folyamatra utalnak. Remélem mégsem lesz az.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Nagymamámnak a gerincében kb. egy hónapja találtak egy daganatot, amiről…

    Tisztelt Doktornő!

    Nagymamámnak a gerincében kb. egy hónapja találtak egy daganatot, amiről azt gondolták, hogy a tüdőrák egy áttéte lehet, mivel a tüdején van egy folt. Aztán az orvosa átnézte a régi leleteit, és kb 3-4 éve vizsgálták a tüdőt tüdőrák gyanúval, de akkor nem volt semmi, ezért úgy gondolták lehet, hogy most sem az. Úgy volt, hogy a héten vesznek szövetmintát, de mégsem vettek.
    Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen áttát a gerincre (ami több csigolyát is érint) hány év alatt alakulhat ki? És az lehet, hogy azért nem tudtak szövetmintát venni, mert rossz helyen van a folt, vagy azért, mert már úgy is mindegy neki, mert meg fog halni?
    Az orvostól eddig még nem kaptunk igazi felvilágosítást, talán majd jövő héten valamikor.

    Válaszát előre is köszönöm, és elnézést a rossz megfogalmazásért.

    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Eszeter!

    Sajnos van olyan tüdőrák, ami pár hónap alatt is ad távoli áttétet, esetleg úgy, hogy a tüdőben nem is lehet észlelni elváltozást. Nem hiszem, hogy azért nem vettek mintát, mert már úgyis mindegy. Inkább rossz helyen lehet az elváltozás.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • meg tudná mondani h. akarok mondjuk egy mellkas felvételt kérni a röntgenbe és nincs beutalóm…

    meg tudná mondani h. akarok mondjuk egy mellkas felvételt kérni a röntgenbe és nincs beutalóm és helyben kifizeten elvégzik e azonnal?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Természetesen elvégzik, de a sorát vsz. akkor is ki kell várnia.
    üdvözletel: Puskás Emese

  • t. doktornő! egy perc alatt 6 levegő veszek,az mit jelent?nem kevés? 22 éves egyetemista…

    t. doktornő!

    egy perc alatt 6 levegő veszek,az mit jelent?nem kevés?

    22 éves egyetemista vagyok,nem dohányzom,tüdőbetegségemről nem tudok...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Teljesen normális egy perc alatt 6 légvétel egy egészséges embernél.

    üdvözlettel: Puskás Emese