A betegek kérdései (1538)

  • T. Drnő! a 98 éves nagymamának csináltak ( háziorovs javaslatra MRTg vizsgálatot,meg EKG-t…

    T. Drnő!

    a 98 éves nagymamának csináltak ( háziorovs javaslatra MRTg vizsgálatot,meg EKG-t fulladás miatt.éjszaka is fulladt,már annyira h. ülve tud sajnos aludni.engem küldtek vissza a röntgen eletért,mert a radiológus nem volt akkor éppen ott..nekem kicist furcsa szavak vannak benne de egy biztos "csúnyán " hangzik.le tudná fodítani?

    Éles konturu rekeszek.Tüdő a pangás szélén,benne mérs. folyadékgyülem.a jobb hilus felett néhány meszes góc is ábrázolódik.Cor:normál helyzetű. bal oldalra 8 mm maius.Vasculirizációban calcifikáció is detektálható.Aorta eltérés nélkül.Jobb szívfél radiológiailag ép.

    EKG-n azt mondta h. bal tengelyállás szerepel,tachikard. működés..stb.( sajnos nincs nálam a lelet)

    kata 14

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Kata!

    Nagymamája a leletek szerint azért fullad, mert a szive nem pumpálja rendesen tovább a vért a tüdejéből, és az ott pang. Van érelmeszesedése, és lezajlott régi gyulladása is.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • kőszőnőm válaszát kedves doktor nő

    kőszőnőm válaszát kedves doktor nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Mariann!

    Remélem túl van a kivizsgáláson, és az eredmény megnyugtató.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! 3-4 hónapja fáj a hátam bal oldalt.Néha szárazon köhögök.Voltam tüdőszürőn,negatív…

    Tisztelt Doktornő!

    3-4 hónapja fáj a hátam bal oldalt.Néha szárazon köhögök.Voltam tüdőszürőn,negatív lett az eredménye.Nemrég kijött az allergiám,minden lágyszárú növényre allergiás vagyok.Claritint kapok rá.Dohányzok.Kérdésem az lenne,panaszaimat okozhatja-e a tüdőm?

    Tisztelettel:

    Fazekas László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves László!

    A tüdő alapvetően nem fáj. Csak a mellhártya tud. Abban az esetben, ha asthmás, és a tüdeje "fel van fújódva" érezhet feszítő fájdalmat, de ez légzéssel összefügg és rendszerint a szegycsont mögött jelentkezik. Izomfájdalom is lehet hátfájása, és refluxos tünet is.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktor Nő! Anyósomat 6 hónapja műtötték , a tüdején találtak ( bal oldalon a tüdőcsúcsnál…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Anyósomat 6 hónapja műtötték , a tüdején találtak ( bal oldalon a tüdőcsúcsnál ) egy elváltozást amiből vettek cytológiát , negatív eredménnyel.
    Megoperálták levették a bal tüdőlebeny érintett részét.
    Adenocarcinoma diagnózissal.
    Kapott 25 sugárkezelést, majd a kontroll CT-n a madiastinumban számos 10 mm-nél nem nagyobb nyirokcsomót írtak le, valamit a b.o.-n Disszeminált peribronchiális infiltrációt! Ez jelentheti azt, hogy a b.o.-n daganatos beszűrődés van ?Szülésznő a szakmám , így valamennyire tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, ennek a leírásnak a magyar megfelelőjét viszont sehol sem találtam!
    Mennyi az esélye az 5 éves túlélésnek?
    Válaszát előre is köszönöm
    Tisztelettel Szép Hajnalka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Hajnalka!

    Anyósa kontroll CT felvétele jelenthet szóródást, de gyulladást szintén. Ezt sugár is okozhatja. Az 1 cm-nél nem nagyobb nyirokcsomók nem számítanak daganatos érintettségűnek. Kontroll CT kellene kb 6 hét múlva.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő!
    Hat éve súlyos autoimmun betegséget diagnosztizáltak nálam: szisztémás sclerosist, tüdőfibrosist, súlyos szív-érrendszeri betegséget /egy amerikai szívprogramba is beválasztottak/ refluxot, sokízületi gyulladást, stb-stb,. A betegség előrehaladtával az arcomon el kezdtek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Ibolya!

    Homeopátiás készítménnyel biztos lehet erősíteni szervezetét, hogy ne jelenjenek meg, ill. lehetőség szerint halványodjanak a leírt eltérések. Ehhez fel kéne keresnie… Még több

  • Kedves Doktornő!

    Nagyon izgulok édesanyám miatt, aki 69 éves. Tavaly óta többször kapott el felső léguti fertőzéseket, illetve kétszer tüdőgyulladása is volt. Legutóbb februárban volt tüdőgyulladása, márciusban ismét beteg lett. Csináltak tüdő, és-arcüreg röntgent is. Antibiotikumot… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Edit!

    Édesanyjának nem lehet allergiája?

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktor nő!

    Azt mondta az orvosom,hogy majd amikor elkezdődik a parlagfű és feketeüröm szezon / mert arra 2007 -óta kimutatott +++ allergiám van + rhinitis allergika dg is / akkor kezdjem a Xyzalt,egyenlőre csak a Symbicortot és Flixonase orrsprayt írt fel.
    Amikor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Katalin!

    A Symbicort után nagyon alapos torok és garatöblítést végezzen, akor talán a rekedtsége elkerülhető. Váladéka mindenképpen lesz valamennyi, ha elviselhető, ne eröltesse… Még több

  • Tisztelt Doktornő ! Ezúton szeretném most is a segítségét kérni a következőkben: a hétéves…

    Tisztelt Doktornő !

    Ezúton szeretném most is a segítségét kérni a következőkben: a hétéves kislányomnak egy éve kivették az orrmanduláját/ több problémánk is volt/, és miután iskolás lett elkezdtük szedni az Echinaciát és az Engystolt / hetente felváltva az Ön tanácsára/, és szinte egy fél évig alig volt valami kis problémánk. Négy hónapja viszont szinte megint minden hónapban meg van fázva, vagy legalábbis folyik az orra, és már kétszer a fülét is kellett kezelni. Egy fül-orr gégész orrmosást javasolt és általa végzett lézeres és más kezeléseket, miszerint krónikus arcüreggyulladása van. Mindezt ő tükrözés,rötgen, ultrahang nélkül mondta.A háziorvosunk elküldött minket röntgenre és határozottan kizárta az arcüreggyulladást!!
    Ha viszont nincs ilyen problémánk / amiben most még egy jó szakember segítségét fogom majd kérni/, szeretném Öntől kérni,hogy javasoljon olyan homeopatiás készítményt, ami a nyálkahártya duzzanatát csökkenti és segít az orrmelléküregek gyulladásának megelőzésében.

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát: Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gabriella!

    Gyermekének ebben az esetben személyre szabott gyógyszer kellene. Megpróbálkozhat a lymphomyosottal, hátha az orrmandula nőtt vissza, bár ezt gégész látta volna. Jól bevált szer sajnos nincs az ismétlődő melléküreg gyulladásra, csak egyedi. Nem lehet gyermeke allergiás?

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Nagyon köszönöm a válaszát!

    Nagyon köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    szívesen

  • Tsztelt doktornő!
    8 és fél éves kislányom a tbc elleni védőoltást utoljára születésekor, egyhetes korban kapta. Folyamatosan (évente) tubercolin próbát végeztek, ami mindig 5-6-10 mm volt, ami azt jelentette, hogy nem szabad BCG-oltást adni (nekem igy mondta a gyerekorvos). Novemberi tubercolin-próba… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anyuka!

    Leírása alapján a lánya valóban TBC-s volt, ezt rendben átvészelte, saját ellenállást szerezve ezzel. BCG oltás felesleges ezek után. Maradandó következménye nem lesz,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Kb. 1 hónapja használom a Symbicort turbuhalert napi 2x1 adagban. 4-5 napja…

    Tisztelt Doktornő!

    Kb. 1 hónapja használom a Symbicort turbuhalert napi 2x1 adagban. 4-5 napja ,főleg nehezen jön fel ismét a váladék,de ha erőltetem a köhögést illetve főleg a krákogást / ami sajnos nem gusztusos,olyankor próbálok elvonulni / akkor nehezen,de jön fel valamennyi váladék ami után kicsit megkönnyebbülök.
    Okoz -e bajt ha ennyire erőltetem,de enélkül nem jön fel semmi,emiatt pedig aggódom,hogy ismételten letapad és mint 1 hónapja először ,de bekerülök ismét allergiás asztmás fulladással a kórházba. Ott kaptam ACC 200-t 1 egész dobozzal,antibiotikumot, theospirexet--amit Symbicortra változtattak.
    Kérem tanácsát ,mivel lehetne a hörgőváladékot könyebben felköhögni. Ezenkívül gasztroszkópiával 2x is diagnosztizált refluxom,fekélyem van amire Nexiumot szedek.Puffadás ,légszomj is folyamatosan kíséri az egész folyamatot.
    Hallottam hörgő tisztitásról,amit sajátmagunk el tudunk végezni.Ha butaság amit írtam ezzel kapcsolatban,kérem nézze el tudatlanságomat.Kérem segítségét,tanácsait.
    Tisztelettel és köszönettel: Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Katalin!

    Sok-sok folyadék (3l/nap) és ACC 200-al oldani tudja a váladékot, ha van. Lehet, hogy csak úgy érzi, valami irritálja a torkát, és ez önmagában allergiás tünet. Antihisztamin tabl.-t nem kapott kiegészítésként?

    Üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Dr. Nő A napokban Mellkas CT vizsgálaton vettem részt. A következő diagnózist rögzítették. Pleurális…

    Tisztelt Dr. Nő
    A napokban Mellkas CT vizsgálaton vettem részt.
    A következő diagnózist rögzítették.
    Pleurális folyadékgyűlőm nem látható.Jobb oldalt a 2-3.segmentum határán egy kb.30mm átmérőjű ,kissé inhomogén szerkezetű,spiculalt szélű képlet ábrázolódott.Egyéb körülírt eltérést kimutatni nem tudtunk. A mediastinuman néhány megnagyobbodott 11-12mm átmérőjű nyirokcsomó ábrázolódott. A bronchusokban kóros szövetszaporulatot kimutatni nem tudtunk.

    Köszönöm válaszát egy bizakodó ember

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Leírása alapján legvalószínűbb a gyulladás.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Érdeklödni szeretnék, hogy milyen esetekben adnak be allergia elleni védöoltást? Ki jogosult…

    Érdeklödni szeretnék, hogy milyen esetekben adnak be allergia elleni védöoltást? Ki jogosult rá? Támogatás van-e rá? Az allergiás idöszak elött mennyivel elöbb indokolt beadatni?
    Köszönöm elöre is a felvilágositást!

    Tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Allergia elleni védőoltás nem létezik. Létezik úgynevezett desenzibilizálás, mely az allergén egyre emelekedő koncentrációjával való oltást jelenti, hogy hozzászokassa a szervezetet. Ezt az OEP csak életveszélyes állapot esetén támogatja, vagyis méhcsípés allergiás méhész esetén pl.
    A többi "oltás" hosszú hatású steroid injectio, melyet a szervezetre gyakorolt káros hatásai miatt nem javaslok.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Olyan kérdésem lene hogy én 1 éve dohányzom vagyis 14éves korom ota most a honapban szoktam le…

    Olyan kérdésem lene hogy én 1 éve dohányzom vagyis 14éves korom ota most a honapban szoktam le lehet-e enek valmi káros következménye anak az 1 évnek kb napi 15 szálat szivtam.Most megyek majd tüdöszürésre az ujj iskolában kérik ez kimutathat -e valmilyen elváltozást vagy valmilyen betegség alkulhatot-e ki?elöre is köszönöm Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Gábor!

    Éppen időben hagyta el a dohányzást ahhoz, hogy ne legyen következménye.
    Gratulálok!

    Puskás Emese

  • Kedves Doktornő! December óta van egy olyan problémám,hogy nehezen kapok levegőt(légszomjam…

    Kedves Doktornő!

    December óta van egy olyan problémám,hogy nehezen kapok levegőt(légszomjam van) ez eleinte nem gyakran jelentkezett de mostmár minden nap előjön és ilyenkor ásítanom kell de nem mindig sikerül.Bal oldalon a mellkasom ilyenkor fáj is.23éves vagyok és félek hogy valami komolyabb bajom van.Voltam tüdőszürésen de nem találtak semmit.Gondolok még asztmára de úgy hallottam hogy nem ilyenek a tünetei.Az orvosom nem túl segítőkész.
    A neten keresgélve találtam hasonló problémával küzdködő embereket akiknél a diagnózis a pánikbetegség volt.Mostanában igen nagy volt rajtam a nyomás de ez csak kb 1hónapja volt úgyhogy előtte nem értem hogy miért lehetett.Kollégista vagyok egy másik városban tanulok és nagyon nem szeretek ott lenni esetleg ez is okozhatja a rosszulléteimet?Nyugtatót semmiképpen sem szeretnék szedni.
    Várom válaszát.
    Köszönettel:Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Anita!

    Én panaszai alapján hamarabb gondolnék enyhe asztmára, mint pánikbetegségre. Egy tüdőgyógyászati vizsgálatot mindenképpen megérdemel.

    üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő!

    22 éves vagyok,16 éves koromba diagnosztizáltak nálam penészgomba allergiát, a későbbiekben pedig asztmát. 6 éve szedtem az orvosom által előírt gyógyszereket,viszont pár hete abbahagytam. Xyzalt,Symbicort valamint Rhinicort aqua orrsprayt használtam. Tüneteim… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Viktória!

    Ha asztmája jó állapotban van, a szakma szabályai szerint is csökkenteni kell a gyógyszert, a minimális fenntartó adagra. Egyszerre elhagyni mindent mégis kicsit… Még több

  • Tisztelt Doktor nő!

    Szeretnék még egy fontos dolgot kérdezni.Az allegiás asztma brochiálae kialakulása után lehet-e Ovesztin kenőcsöt használni,amit menopauza okozta vulva és hüvely szárazság miatt írtak fel és a fulladásos roham után amikor bekerültem a kórházba ideiglenesen azt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Mivel az Ovestin külsőleg használatos, nem hiszem, hogy köze lehetne légzési problémájához. Tudomásom szerint szalicil nincs benne. Tehát kezdheti használni, de… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Hálásan köszönöm gyors,megnyugtató válaszát.

    Tisztelt Doktornő!
    Hálásan köszönöm gyors,megnyugtató válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    SZÍVESEN

  • Tisztelt Dr nő ! Egy hónappal ezelőtt kezdődött állandó,szinte szamárköhögés szerű tünet.Láz…

    Tisztelt Dr nő !
    Egy hónappal ezelőtt kezdődött állandó,szinte szamárköhögés szerű tünet.Láz nélkül , nátha ,rossz közérzet,torokfájás.Eleinte még jött fel valamennyi váladék,de azután már szinte semmi.Kettő egymást követő éjszaka aszmás fulladásos rohamom volt,a kórházban Medrolos infúziót kaptam+Theospirexet+ Tavanicot, mellkas rtg. negativ volt, és hazaengedtek.Eddig ilyen rohamom soha nem volt.Rákövetkező éjszaka ismét bekerültem fulladásos rohammal amikor is bentfogtak.Nyolc nap kórház /infúzió,Theospirex,Paxirasol,Tavanic /azt mondták influenza szövődménye volt.
    Lassan,de a köhögés csökkent.Mivel parlagfűre,feketeürömre évek óta allergiás vagyok /Rinitis allergika /Nasonex orrspray-t használok, visszamentem a pulmonológiai ambulanciára. Köpetből kitenyészett a streptococcus pneumoniae bact.
    Újabb antibiotikum Maripen Extra 2x2 tabletta 10napig.Valamint kaptam Symbicort nevű turbuhaler-t 2x 1 naponta.
    Köhögés szinte elmúlt,de reggel és este fehér köpetet krákogok fel mert izgatja a légutamat.
    Fulladás nincs,de a közérzetem nem jó.Aggódom újra megbetegszem és befulladok ismét.
    Mivel évek óta refluxom / II- stádium / és gyomorfekélyem van , amire Nexiumot szedek,időnként légszomjam van és bármit teszek puffadok.Kérem véleményét.Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Érdeklődő!

    Panaszának hátterében én allergiás asthma bronchialet tartok a leírtak alapján, aminek a reflux tesz jót. Symbicort mellett nem hiszem, hogy ismétlődne fulladásos panasza. Nem került a házba valami új állat, növény, ami kiválthatta?

    Üdvözlettel: Puskás Emese

  • Tisztelt Doktornő! Hálásan köszönöm a gyors, szakszerű és megnyugtató válaszát. Szívből kívánom,…

    Tisztelt Doktornő!
    Hálásan köszönöm a gyors, szakszerű és megnyugtató válaszát. Szívből kívánom, hogy mindazt a jót, amit másoknak adott, megsokszorozva kapja vissza.
    Tisztelettel: Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Puskás Emese

    Kedves Zsuzsanna!

    Köszönöm