A betegek kérdései (5052)

  • Tisztelt Dr Nő!
    Szeretném megkérdezni a véleményét a Mamogáfiai-Uh leletemmel kapcsolatban:32 éves nő vagyok és még nem szültem.
    Fizikális és Mamo vizsgálat: mindkét mell :Nem Kórós,Se tumorárnyék se malignitásra utaló jel nem látszik.
    Uh Vizsgálat:
    -Bal mell nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Fokozottan mirigyes állományú emlők esetén a cysták elég gyakoriak. Mivel hajlamosítanak az emlőrákra, ezért kell figyelni, ha bármi változást észlel, akkor az ultrahang a legjobb ebben az esetben.… Még több

  • Tisztelt Dr Nő! SZeretném megkérdeeznia véleményét.Arra lennék kiváncsi a teljes hasi Uh Milyen…

    Tisztelt Dr Nő! SZeretném megkérdeeznia véleményét.Arra lennék kiváncsi a teljes hasi Uh Milyen betegségekre világithat rá?Pl Reflux vagy daganatos elváltozások. Napokba igyekszem magán utón megcsináltatni csak úgy prevenció miatt.Margaréta32

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Margaréta!
    A hasi szervek/ máj, lép, vesék, hasnyálmirigy, méh, ovárium/ állapotát tudjuk a hasi és kismedencei ultrahanggal kimutatni, pl. daganatokat is.
    A gyomor-bélrendszer szempontjából az ultrahang / a 3-4 D sem!/ nem ad korrekt diagnózist, ezért ott csak az endoszkópos vizsgálat a megoldás.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Először is köszönöm gyors válaszát a lépcystával kapcsolatban. Az orvosom…

    Tisztelt Doktornő!

    Először is köszönöm gyors válaszát a lépcystával kapcsolatban. Az orvosom a belgyógyászatra küldött, de sajnos időpontot csak március végére kaptam, és nagyon aggaszt a dolog. Tudna nekem abban segíteni, hogy egy 5cm-es cysta esetében van-e esély a felszívódásra, vagy ha műteni kell, akkor csak a lépeltávolítás jöhet-e szóba (teljes vagy részleges?), vagy esetleg csak a cystát szúrják ki?
    Műtét után milyenek a kilátások? Az életet lerövidíti, ha a lép hiányzik?

    Előre is köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Nem tudom megmondani hogy mi lesz a vélemény. Leszívni a lépben lévő cystát nem szokás.
    Ha úgy ítélik meg hogy el kell távolítani, akkor a lép hiánya semmi problémát nem fog okozni.
    Valszínüleg egy ideig megfigyelik, de ha nem kisebbedik, nem szívódik fel, vagy tovább nőne, a lép eltávolítása szóba jöhet.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Férjemnél (66 éves) stasis dermatitist állapítottak meg. Vizsgálatra azért…

    Tisztelt Doktornő!

    Férjemnél (66 éves) stasis dermatitist állapítottak meg. Vizsgálatra azért jelentkezett, mert a bal lábán kb 2x9 cm-es piros folt szürkés színű varral részben borítva körülbelül egy éve jelentkezett és nem gyógyul. Tüneti kezelést javasoltak, azonban szeretném tudni az okát is, de erről a bőrgyógyász nem nyilatkozott.

    válaszát köszönöm Márta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Márta!
    Krónikus, hosszan tartó vénás keringési elégtelenség okozza és lábszárfekélyről van szó. A bőrgyógyászati kezelések mellett szedjen Detralexet, ez a vénás keringést javítja és használjon Bioptron lámpát!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő ! Én egy 27 éves lány vagyok és tavaly október óta kiderült, hogy gyomorproblémám…

    Kedves Doktornő !

    Én egy 27 éves lány vagyok és tavaly október óta kiderült, hogy gyomorproblémám van, refluxom van, szedek rá savlekötőt. 3 héttel ezelőtt nagyon elkezdett fájni a szegycsontom mindkét oldalt.
    Mi lehet ennek az oka?
    Meddig kell szednem a gyógyszert?
    Mikor lehet ebből meggyógyulni?
    Ön szerint igaz, hogy nem szabad enni búzából készült pék termékeket és fehér cukrot?
    Mit egyek és igyak?
    Rossz érzés, hogy nem ehetek olyanokat, amiket szvesen ennék. (karalábé, karfiol, lilahagyma, zöldalma, kétszersült stb..)
    Várom Válaszát !

    Köszönöm!

    Üdv: Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Bea!
    Először is: miért szomorú? A stressz nem használ a refluxnak.
    A savlekötőt tartósan kell szednie. A szegycsont melletti fájdalom is lehet a reflux jele.
    Nem vagyok a heroikus diéta híve, ezért refluxban is ésszerű, betartható diétát javaslok. A nehéz, zsíros,illetve fűszeres és nagyon savanyú ételektől, a szénsavas dolgoktól óvakodjon, egyébként meg mindent egyen, amit szeret.
    És akkor remélem a következő jeligéje a "boldog lány" lesz!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Előző levelem 2639 " Erzsi" Válaszát nagyon köszönöm. 3 éve nem kaptam még…

    Tisztelt Doktornő!
    Előző levelem 2639 " Erzsi"
    Válaszát nagyon köszönöm. 3 éve nem kaptam még ilyen egyértelmű diagnózist. Hálás vagyok Önnek, és munkájához további jó egészséget, és kitartást kivánok.
    Ön azt irta, " amig ideges, és stresszes, addig nem fognak megszünni a panaszaim".
    Szeretném megkérdezni, hogy szedhetném e a Nervenpflege tablettát? És ha igen, akkor meddig? Ha ön tudna valamit javasolni, amitől napközben ne, lennék álmos, hogy meddig kell szedni, megköszönném.
    Tisztelettel: Erzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Erzsi!
    Igen, szedheti, gyógynövényekből álló készítmény, talán nem lesz olyan mellékhatása mint a gyógyszereknek. Tartósan alkalmazhatja.
    Hasonló készítmény még a Remotiv , ez is gyógynövényekből készül.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

    Kedves Doktornő!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Nagyon szívesen. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő!
    Édesapám kb 15 éve szed trombózis miatt vérhígító készítményt. Legutóbbi ellenőrző haematológiai vizsgálatánál azt mondták neki, öregkori leukémia alakult ki nála. Édesanyámat az orvos úgy tájékoztatta, hogy ilyenkor a fehérvértestek nem képesek termelődni, a vérképben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Herczogné!
    Az egyik lehetőség, hogy azért kisebb a fehérvérsejtek száma, mert ún. blastok, nem érett formájú fehérvérsejtek képződnek,ezek szaporodnak fel, közben a normális, érett… Még több

  • Tisztelt Doktornő! A panaszaim tegnap kezdődtek, s a biztonság kedvéért gondoltam, hogy inkább…

    Tisztelt Doktornő!

    A panaszaim tegnap kezdődtek, s a biztonság kedvéért gondoltam, hogy inkább megkérdezek egy szakembert. Munka után levettem a kocsiról a hóláncot, és ahogy a láncot a földről felemeltem nagy fájdalmat éreztem a mellizmom környékén és a lapockámnál is valamint a légzésem is nehezebb lett. Olyan érzés mintha nem is az izmom fájna hanem alatta valahol. Hátul is és elől is van egy olyan pont, ahol nagyon fáj.
    Azt hittem mára jobb lesz de ugyanúgy fáj. Nagyon kellemetlen. Mit tegyek?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:

    Egy 27 éves férfi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ha csak az izom fáj és a légzéssel már nincs gondja, akkor izomhúzódás és Fastum géllel kenje. Ha a légzés is nehezebb, akkor keresse fel családorvosát, meg kell vizsgálni! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Egy lépciszta problémával fordulok Önhöz. Vesekő gyanuja miatt teljes hasi…

    Tisztelt Doktornő!
    Egy lépciszta problémával fordulok Önhöz. Vesekő gyanuja miatt teljes hasi és kismedencei UH-ra küldtek, ahol a következőt vették észre: "A lien nem nagyobb, homogén, felső harmadában egy 50mm-es sűrűbb bennékűbb éles szélű cysta. A háziorvosom szerint más teendő nincsen vele, mint évente UH-al megnézetni. Az urológusom szerint viszont ezt a cystát nem elég évente megnézetni, ezzel teendő van.
    Kérdésem az lenne, hogy most melyik orvosnak van igaza, és ha teendő is van, az mit jelent? Lépeltávolítást?

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Az urológussal értek egyet, sebész nézze meg és döntse el, van-e teendő! Az 5 cm-es cysta nagynak számít, tenni kell vele valamit! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő ! Köszöm szépen a válaszát . Kívánok Önnek jó egészséget , munkájához…

    Kedves Doktornő ! Köszöm szépen a válaszát . Kívánok Önnek jó egészséget , munkájához soksikert. Üdvözlettel: Margó.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Szívesen és hasonló jókat kívánok Önnek is! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves doktor nö! Pár napja irtam önnek.Mult héten kezdödött a hasmenésem szombaton(9 napja)…

    Kedves doktor nö!

    Pár napja irtam önnek.Mult héten kezdödött a hasmenésem szombaton(9 napja) akkor másfél napig mnt a hasam,vagy 20szor voltam wc-n.Utána 1-2napig nem volt székletem,de a hasamgörcsölt.azota megint hasmenésem van,naponta 2szer is,és nagyon híg..eléggé görcsölök ..Ön szerint mi lehet ez?nekem amugy inkább székrekedésem szokott lenni ,ezért nagyon megijedtem..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Meg kell nézetni gastoenterológussal, mert egy vírusos bélrendszeri betegséghez ez túl hosszú lefolyású. Széklet tenyésztés sem ártana!
    Lehet komolyabb bélgyulladás is, ki kell zárni , ne habozzon és menjen el orvoshoz!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő!teljesen tanácstalan vagyok ezért fordulok önhöz ! a nyár folyamán a fogaim…

    Tisztelt Doktornő!teljesen tanácstalan vagyok ezért fordulok önhöz ! a nyár folyamán a fogaim rendbetétele után száj szárazságról panaszkodtam orvosomnak .ő csináltatott labort nyálmintát vett és meg nézete a pajzs mirigy hormont ezeket rendbe találta és rá irta a kezelő lapra K1370Egyéb ésk.m.n.szájnyálkahártya elváltozások sjögren syndroma? Azóta nincs ujabb panaszom de a család orvosunk imonológiai vizsgálatra küld éngem halálra rémisztet vele arra k érem a Doktörnőt?mit tegyek kinek higyek legyen szives válaszolni .köszönöm egy régi Debreceni betege!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ha nincs most panasza, akkor a fogászati kezeléssel is összefügghetett.
    Sjögren szindrómában a szem is száraz, mert a könnycsatornák is károsodnak. Ha nincs ilyen tünete, akkor felesleges immunológiai vizsgálatok sorát végezni!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! A kálváriám már 3 éve tart. Nagyfokú puffadással mentem a háziorvoshoz, amihez…

    Kedves Doktornő!

    A kálváriám már 3 éve tart. Nagyfokú puffadással mentem a háziorvoshoz, amihez társult szorulás, ceruza vékonxságú széklet. Beutalókat kaptam. Fogyni nem fogytam, étvágyam jó. Vér-vizelet negativ, ultrahang negativ, széklet tenyészet negativ. Kilégzési teszt negativ. Vastagbél tükrözésnél állapitották meg, hogy IBS. A gyomortükrözésnél reflux. Refluxomra kaaptam előszőr omeprazol hexalt 1 hónap szedés után sem javultam. Majd nexium, mellé motilium. Semmi. Ezt végig jártuk a parit-cerucal kombinációt. Rosszabb lett. Ez igy ment 1 évig. Újabb vizsgálatok, eredmény ugyanaz. IBS-Reflux. Most utoljára Noacid 20mg este, reggel Apo famotidin. Napközben Neo panpur. Majd orvos javaslatára kipróbáltam ez mellé az Iberogastot. Kezdtem javulni. Már nagyon megörültem. Majd 3 hét tünetmentesség után visszaestem. Megint puffadás, szorulás. A savam az talán nem jött elő. Ez igy megy . 2-3 hét jobban vagyok, majd 2-3 hét rosszabb. Az orvosom azt mondta, hogy már nem tud mit tenni, keressek fel pszhihológust. Nekem ere sajnos nincs már anyagi fedezetm, már nem tudok tovább magánorvost fogadni, vidéken élek, és az utazás, az orvosok, a gyógyszerek mind pénzbe kerültek,és idegileg is kezdek kiborulni. Elnézést a hosszú levélért, de már kétségbe vagyok esve, sokat sirok ez miatt. Még csak 38 éves vagyok.
    Ha tudna tanácsot adni, nagyon hálás lennék érte.
    Egy vidéki elkeseredett nő.
    Elnézést , és köszönöm a türelmét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Amíg ideges és stresszes, addig nem fognak megszűnni a panaszai, mert azokat a belek kóros beidegzése okozza.
    Sajnos az IBS-re jellemző a periodikus lefolyás, jó és rossz időszakok váltják egymást.
    További gyógyszerekkel kár próbálkozni, mert nem fognak használni.
    Próbálja meg seténként a Tamarin lekvárt / 1-2 teáskanál/, megmozgatja a beleket. Mozogjon, tornázzon minél többet.
    Reggelente éhgyomorra egy csésze csapvizet igyon és próbálja meg a stresszt kezelni! / meg lehet tanulni /.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • TiszteltDoktor Nő! Két hete észrevettem,hogy a székletem színe világosabb mint eddig(régebben…

    TiszteltDoktor Nő!
    Két hete észrevettem,hogy a székletem színe világosabb mint eddig(régebben sötét barna volt mostanában jóval világosabb) volt és puhább is,nem hasmenés csak puhább. Előfordul,hogy egésznap nem kell székelnem,de néha 2szer is mennem kell egy nap,sőt ma háromszor voltam.Azt is észrevettem,hogy ha magvakat eszem azokból pici darabkák néha látszanak a székletemben. Más problémám(fájdalom,hányinger, stb. ) nincs. Szedek fogamzásgátló tablettát 5 hónapja de ebben a hónapban váltottam és nagyon aggódom,hogy nem szívódik fel esetleg rendesen.Mostanában nagyon stresszes vagyok az iskola miatt,ehhez most hozzájött a terhességtől való félelem is mert sem az anyagi helyzetem sem az élekrülményeim miatt nem engedhetném meg magamnak a gyermeket. Kérem válaszoljon,hogy Ön szerint ezekből székelési szokásokból lehet gond?
    Nagyon köszönöm Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Nikolett!
    Az Ön által leírtak nem kórosak és a gyorsabb bélmozgásnak köszönhetőek, melyet a stressz váltott ki. A gyógyszer felszívódásával nem lehet gond, ne féljen!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktor Nő! A mai labóratóriumi leletem az alábbi: neutrofil granulocita % 45,6 monocita%…

    Tisztelt Doktor Nő!

    A mai labóratóriumi leletem az alábbi:

    neutrofil granulocita % 45,6
    monocita% 11
    hemoglobin 91
    hematokrit 0,326 L/L
    MCV 68
    MCHC 19
    RDW-Cv 21,1 %
    Számított GFR 60 ML/perc/1.7 3m2
    glükóz 5,9
    hemoglobin A1 7,7%
    hemoglobin A1c 6,1%
    GAmma GT 33 U/L
    Koleszterin HDL 0,9
    Triglicerid 1,7
    kalcium 2,09
    Vas 3,7
    transzferrin 4,8


    csak azokat írtam le, ahol eltér a normál tartománytól.

    Mire kell figyelnem, milyen további orvosi vizsgálatra lenne esetleg szükségem?

    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Komoly vashiányos vérszegénysége van. Azonnal el kell kezdeni a vaspótló gyógyszerek szedését és ki kell deríteni hogy honnan veszti a vasat! / nőgyógyászat, gastroenterológia /. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Zsirmájamra már többször rákérdeztem Önnél. A CT is ezt igazolta, a hasi UH-on…

    Kedves Doktornő!
    Zsirmájamra már többször rákérdeztem Önnél. A CT is ezt igazolta, a hasi UH-on pedig 2 cisztát láttak, de a CT nem mutatott ki cisztát.
    Kérdésem annyi lenne, hogy a jobb oldalamon folyamatosan érzek feszitő, csipdelőzős érzéseket. Van amikor porszivózás közben is hajlongás közben is feszitő érzésem van. de főzés, mosogatás, alatt is.
    A belgyógyászaton a főorvos azt mondta, a máj nem fájhat. Itt a neten olvastam , hogy igen fájhat .
    Aggaszt a dolog mert nem igazán tudok belenyugodni a kézlegyintésbe az orvos által.
    Zocor 40mg tablettát irt fel a főorvos, holott a ref. tartományon belül van a koleszterinem.
    Pontosan: 5,0 // 2,8-5,2// ref. tartomány
    Tehát a tartományon belül van.
    A többi májfunkiós leletem jó.
    Azt mondta 3hónap múlva vérvétel és egy hasi UH.
    Kérdezem én a doktornőt , hogy ami nem CT hanem talán az MRI vagy MR képalkotó eljárás az jelen esetben nekem adhatna megnyugtatást??
    Miskolci vagyok, házi orvostól kaphatok erre beutalót?? vagy csak a szakrendelés adhat?
    Annyira aggaszt a dolog.
    Az articsóka szirup amit Ön ajánlott itt nem lehet kapni, csak a kapszulát, azt megvehetem??
    Üdv: egy aggódó kisgyermekes anyuka.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Mónika!
    Feleslegesnek tartom a Zocor szedését.
    Mivel zsírmáj esetén a máj nagyobb, a májtokot feszítheti és ez okozhat kellemetlen jobb bordaív alatti fájdalmat.
    Az MR semmivel nem mutatna többet, mint a CT, felesleges.
    Az articsókából csak a kivonatot ajánlom, a kapszulát nem. Neten utánanézhet, hol kapható, régen mi Miskolcról szereztük be, valamelyik patika biztosan forgalmazza / Nahrin cég gyártja/. Üdvözlettel : Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! 27 éves nő vagyok. Kb. fél éve vettem észre, hogy miután tojást eszem- főleg…

    Tisztelt Doktornő!
    27 éves nő vagyok. Kb. fél éve vettem észre, hogy miután tojást eszem- főleg rántotta esetén- megfájdul a gyomrom. Sokszor előfordult, hogy olyan erős fájdalmat érzek, hogy fel sem bírok kelni az ágyból. A fájdalom az étel elfogyasztását követően 20, 30 perccel kezdődik és kb. 20,30 percig tart. A savlekötő enyhit rajta, de nem mulasztja el. Egyébként semmilyen más étel esetén nem fordul elő hasonló fájdalom. Ön szerint mi lehet ez? Remélem nem fekély?!
    Segítségét előre is köszönöm!
    Brigi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Inkább az epe megbetegedésére gondolnék. Menjen el egy hasi ultrahangra és nézesse meg! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Előző kérdésemre a kimeritő válaszát köszönöm. használom, és remélem segiteni…

    Kedves Doktornő!

    Előző kérdésemre a kimeritő válaszát köszönöm. használom, és remélem segiteni fog.
    (IBS-re iberogastot javasolt) Még csak 4 napja szedem, remélem jobb lesz.
    Most van egy másik kérdésem. A hétvégén 3 -szor is rosszul éreztem magam. Rám jött egy belső remegés, majd iszonyúan elkezdett verni a szivem, amit a torkomban is éreztem.Egy jó pár perc kellett ahhoz, hogy jobban legyek. Úgy éreztem, ha nem ülök le, akkor elájulok. Nem tudom mitől lehet, a vérnyomásom elég alacsony. 110/70. Az elmúlt hónapokban elég stresszes időszakom volt, néha azt éreztem, most kapok idegösszeomlást. Problémáim rendeződni látszanak, és egy kicsit nyugodtabb is vagyok.
    Kérdésem az lenne, hogy ez lehet a stressztől? És ha igen, akkor mit?
    Ja és még valami. A refluxomra Apo famotidint szedek(csak ezt birom) 40 mg-osat, reggel és este. Meddig kell igy szednem?
    Maradok tisztelettel: Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kata!
    Pánik roham vagy mitrális prolapsus a két lehetséges ok. A mitrális prolapsust a szív ultrahang tudja kimutatni, menjen majd el egy ilyen vizsgálatra, ha ismét jelentkezne.
    Az Apo-Famotidint évekig is szedheti, csak a felesleges savat köti meg. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • T. Cím! Fiam 11 éves és mostanában éjszaka (általában lefekvés után 1-1,5 óra múlva) többször…

    T. Cím!

    Fiam 11 éves és mostanában éjszaka (általában lefekvés után 1-1,5 óra múlva) többször "alvajár". Ez általában 22,00 és 23,30 között szkott előfordulni)
    Nem tudom, hogy mi váltja ki. Sétál a lakásban felkapcsolja a villanyt. Valászol amit kérdezek, de látom hogy nincs fennt. Ha mondom Neki hogy feküdjön vissza rendesen vissza fekszik és alszik tovább reggelig.
    Mi lehet a baj.
    Rendesen fel kellene ébresztenem?
    Reggel mikor mesélem Neki akkor nem is emlékszik semmire.

    Köszönöm a válaszát: Maja

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Maja!
    Lehetséges a a gyermek alvajáró, de az is lehet, hogy valamilyen kellemetlen élmény érte és a sötétben fél. Tanácsolom, hogy a felkelések továbbra is ismétlődnek, beszéljen pszichiáterrel. Üdvözlettel: Viktor Erika