A betegek kérdései (5052)

  • Kedves Dr Nő! Szeretnék érdeklődni aReflux betegség kivizsgálásának folyamatáról.A gyomortükrözéstől…

    Kedves Dr Nő!
    Szeretnék érdeklődni aReflux betegség kivizsgálásának folyamatáról.A gyomortükrözéstől nagyon pánikolók szerintem képtelen lennék lenyelni a csővet .Van más lehetőség is pl. UH vagy egyéb? Válaszát előre is köszönöm! Marika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Marika!
    Más diagnosztikus módszer nincs, csak a gastroscopia. Összesen fél perces dolog, kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas. Mindenki pánikol előtte, utána pedig elmondják hogy nem is volt nagy dolog az egész! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Számomra nagyon nagy problémával fordulok Önhöz! Évek óta tartó nagymértékű…

    Tisztelt Doktornő!

    Számomra nagyon nagy problémával fordulok Önhöz! Évek óta tartó nagymértékű izzadással küzdök! A hónalji izzadás a legrosszabb, minden ruhámon át üt! A vérképem teljesen jó, pajzsmirigy is rendben. Semmilyen krém, dezodor, hintőpor, férfi dezodor sem használ. Kérem ha tud segítsen, mert 25 évesen nem járhatok szinte mindig feketében, és minden napom ezáltal olyan rossz. Nagyon sok orvosnál jártam már, senki nem tudott segíteni, azt szokták mondani, hogy probáljak stresszmentes életet élni.

    Előre is köszönöm.

    M.Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Anita!
    A csillapíthatatlan izzadásra csak egy hatásos módszert ismerek jelenleg: A botoxos kezelést, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Előnye hogy nagyon hatásos, hátránya hogy bizonyos időközönként ismételnie kell.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Dr. Nő! 25 éves nő vagyok,kérdésem az lenne, hogy egy embernek naponta hányszor lehet…

    Tisztelt Dr. Nő!
    25 éves nő vagyok,kérdésem az lenne, hogy egy embernek naponta hányszor lehet széklete normál esetben?Nekem naponta kétszer van,de előfordul hogy háromszor.Nincs hasmenés(ritkán előfordul),de a gyomrom rendesen kavarog az elmúlt pár napban.Természetes ez hogy naponta ennyiszer legyen széklet?Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, ez mindenkinél változó. lehet természetes.
    Ha azonban hasi panaszai jelentkeznének, keressen fel egy gastroenterológust!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! 32 éves nő vagyok. Kb 1 hete azt vettem észre, hogy naponta legalább egyszer…

    Tisztelt Doktornő!

    32 éves nő vagyok. Kb 1 hete azt vettem észre, hogy naponta legalább egyszer de van, hogy többször is, elkezd erősebben verni a szívem, gyengének érzem magam és van, hogy elönt közben a melegség is. Teljesen ok nélkül előfordul, hogy nyugalomban 80-90 között van a puzusom/perc. Konkrétan nem érzem rosszul magam, inkább elgyengülök és kellemetlen ahogy hogy ilyen gyorsan ver a szívem. Nekem általában a nyugalmi puzusom 60-70 között szokott lenni. Nem tudom mennyi jelentősége van annak, hogy híztam is az elmúlt időben és nagyon mozgáshiányos életet élek. Itthon vagyok az 5 hónapos kisfiammal és ebben a hidegben keveset mozdulunk ki. Most szeretnék elkezdeni fogyókúrázni (normál, ésszerű fogyókúrát sporttal együtt) csak aggaszt ez a probléma és nem tudom, hogy merjek e elkezdeni sportolni vagy mindenképp forduljak orvoshoz.

    Válaszát előre is köszönöm,

    FMA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves FMA!
    Valószínűleg ártalmatlan mitrális prolapszus , vagy extrasystolék okozzák a panaszait.
    Sportolás előtt / amit nagyon ajánlok/ feltétlenül készíttessen egy EKG-t és egy szív ultrahangot, de addig is szedjen 2x2 tbl. Magne-B6-ot!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! A probléma amivel Önhöz fordulok az alábbi. Családomban többen is érszűkületben…

    Kedves Doktornő!
    A probléma amivel Önhöz fordulok az alábbi.
    Családomban többen is érszűkületben és magasvérnyomásban szenvednek, szenvedtek, ezért miután több helyen is olvastam a fokhagyma alkoholos kivonatának értisztító, vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint csökkentő hatásáról, ezért elhatároztam, hogy kipróbálom.
    Tegnap a leírás szerint - a 33 dkg fokhagymát megtisztítva, fokhagymaprésen összetörve, üvegbe helyezve és a 3 dl alkoholt ráöntve, az üveget lezárva - megkezdtem a keverék 10 napos érlelését. Ma délelőtt meglepődve vettem észre, hogy az üvegben lévő keverék alsó fele kékes-zöldesre színeződött, a felső fele viszont fehéres-sárgás lett.
    Első kérdésem az lenne, hogy az alsórész elszíneződése normális jelenség-e, vagy valami nem kívánatos szennyeződés okozza?
    Második kérdésem, hogy szabad-e majd elfogyasztani ezt a kivonatot, vagy a kékes-zöldes elszíneződés miatt többet ártana, mint használna?
    Harmadik pedig az, hogy egyáltalán igaz-e a fokhagyma-kivonatnak tulajdonított értisztító hatás?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Szerintem nincs vele semmi gond. A fokhagyma fémmel érintkezhetett / fokhagymaprés/, ez is okozhatja asz elszíneződést, de a hagymából kioldódó hatóanyagok és illóolajok is elszínezhetik. Normális jelenségnek gondolnám.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt doktornő !35 éves vagyok . 2 éves a kisfiam kb 13 hónapja hagytuk abba a szoptatást…

    Tisztelt doktornő !35 éves vagyok . 2 éves a kisfiam kb 13 hónapja hagytuk abba a szoptatást . Az utobbi időbe előfordult főleg a jobb mellemből , hogy sárgás tejsavó szerű váladék csöppen . Menstruáciom ciklusa 30-32 nap . Ez lehet még a szoptatás miatt vagy valami más . Néha érzem , hogy tompán fáj . Voltam nőgyógyásznál , de elküldött , hogy ez egy ártalmatlan dolog . Igazábol nem hagy nyugodni a dolog , ezért megköszönném a válaszát .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Egy retenciós tejcsatorna, vagy hormonális eredetű lehet a panasza. De a legrosszabbat mindig ki kell zárni, el kell mennie egy mammográfiára!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném megtudni,ha a szervezetben jelen van a HPV vírus,az okozhat e…

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném megtudni,ha a szervezetben jelen van a HPV vírus,az okozhat e más betegségeket a nőgyógyászati betegségeken kívül,vagy csak ezen a területen " fejti ki " hatását?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Emma

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Emma!
    A HPV vírusa szexuális úton terjed, tehát helyben, leggyakrabban a méhszáj területén okoz megbetegedést. Más betegséget nem okoz. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném megtudni,ha a szervezetben megtalálható a HPV vírus,az okozhat…

    Kedves Doktornő!
    Azt szeretném megtudni,ha a szervezetben megtalálható a HPV vírus,az okozhat e valamilyen más betegséget a nőgyógyászati betegségeken kívül,vagy csak ezen a területen" fejti ki hatását "?
    Válaszát előre is köszönöm !
    Emma

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Lásd válaszomat!Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Dr Nő! Reggel mikor felkelek elvégzem a nagydolgom,eszek pár falatot megiszok egy…

    Tisztelt Dr Nő!

    Reggel mikor felkelek elvégzem a nagydolgom,eszek pár falatot megiszok egy kávét és 2x megyek még vécére ekkor kevés de lágy székletem van egész nap nincs bajom!
    3 honapja vérszegénységgel kezeltek,aztán volt egy kis hasmenésem ami rendeződőtt de ez a kávé dolog idegesit csak!Voltam gastron is a háziorvosom ibs-re gyanakszik,a gasztrosdoki meg epeproblémára gyanakodott de végül is a hasiultrahang negativ lett igy nem küldtek sehova!Viszont 2 honapig epediétara fogtak!
    Annyi volt a pappirra irva hogy gázos has,reggelente szeles vagyok és akkor megyek a wc-re és elvégzem a dolgom!
    Nem véres a székletem nem fáj a hasam!Mit tehetek még menjek vissza a dokihoz?
    Vagy van valami megoldás esetleg probiotikum???
    Köszönöm a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    A kávé megmozgatja a beleket, székelési ingert okozhat. Javaslom hogy pár napig próbálja meg kávé nélkül, helyette teát fogyasszon!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Nagyon aggódom, és az orvosom tanácstalanásga is aggszt, kérem segítsen ha…

    Tisztelt Doktornő!
    Nagyon aggódom, és az orvosom tanácstalanásga is aggszt, kérem segítsen ha módjában áll. 28 éves fiú vagyok, pár éve sok a savam, gyomorhurutot állapítottak meg, azután colonoscopiám volt alhasi, jobb bordaív alatti panaszok miatt. Kismértékű hyperaémiás foltok voltak, semmi egyéb, kezelése nem történt. Hasi uh-n nem találtak semmit, pár hete voltam, illetve az epém kicsit megtört alakban van állítólag ez okozhat emésztési gondokat. Lényeg, hogy hasi puffadásaim állandósultak, hasi görcsök is, és már bármennyire diétázom, nem használ. Néha a jobb lábamba nyilal a fájdalom, és folyamatos a nagyfokú diszkomfortérzet, főleg középen és jobb oldalon. Vakbélnél nem találtak UH-n semmit, kétszer is nézték. Szedtem már dicetelt IBS gyanú miatt, semmi nem használ. nagyon félek, hogy hasnyálmirigy-gyulladásom lenne?? Mostanában naponta van hőemelkedésem, 37.0-37.2. Vérképem: süllyedés 2 volt, CRP 0,7 és másban sem volt eltérés, minden szinte középúton, bár emészőenzimeket nem néztek.. Kérem segítsen, mert amilyen rémdolgokat olbasni a hasnyálmirigybetegségekről, nagyon megijedtem.
    Előre is köszönöm, Tisztelettel: E. Norbert

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Norbi!
    Az IBS nagyon nehezen kezelhető betegség, ha a Dicetel nem használt, az Iberogastot próbálja meg, a refluxra is jó hatású. De először mindig az agyakban kell rendet tenni, a stressz csökkentése a legfontosabb. Ha szükséges, enyhe feszültségoldót is szedhet. A laborban gyulladásos eltérés nincs.
    Tejes, zsíros, fűszeres ételeket ne fogyasszon, egyen gyakran keveset és bőven fogyasszon folyadékot / buborékmenteset/.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő!! Köszönöm szépen a tanácsot, utána nézek. Megteszem amit lehet. Üdvözlettel:…

    Kedves Doktornő!!

    Köszönöm szépen a tanácsot, utána nézek.
    Megteszem amit lehet.

    Üdvözlettel: Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Nagyon szívesen. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Dr.-nő! Kb 1 éve enyhe nyomást érzek a végbelem körül(féloldali),a székletem nem véres…

    Kedves Dr.-nő!
    Kb 1 éve enyhe nyomást érzek a végbelem körül(féloldali),a székletem nem véres és nem fekete,viszont elvékonyodott.Aggódom,hogy nem -e végbéldaganatom van?Székelés után gyakran érzem a végbél körüli csípős maró hatást,aggódom mert édesapám gyomorrákban halt meg,tudomásom szerint a hajlamot örökölhetem a gyomor ill.béldaganatokra.Várom válaszát,köszönettel:Laura

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Laura!
    Egyáltalán nem biztos hogy ez daganat lenne, belső aranyér is okozhatja.
    Mindenképpen tisztázni kell és véget vetni a bizonytalanságnak.
    Keressen fel proctológust, végbél tükrözést kell végezni!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Köszönöm a gyors választ! Örülök, hogy szedheti az Édesanyám a bilobilt,…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm a gyors választ! Örülök, hogy szedheti az Édesanyám a bilobilt, és remélem hatni is fog, mert nagyon aggódok miatta. Kezdődő szenilitása és alvászavara miatt.


    Köszönöm!!!!

    Üdv.: Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Szilvi!
    A Bilobil mellett a gránátalma 100 %-os levének fogyasztását ajánlom még, jelentősen javíthatja az erek állapotát, így az agyi keringést is. 2x1/2 dl. fogyasztása ajánlott, neten utánanézhet, hol kapható! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Már kérdeztem öntől ebben a témában, sajnos a válaszát csak most olvastam…

    Kedves Doktornő!

    Már kérdeztem öntől ebben a témában, sajnos a válaszát csak most olvastam el. Nem voltan net közelben..
    Pontosan ez volt a kérdés:

    "Szedhető e ginkgo-biloba készítmény abban az esetben, ha valakinek 2-es típusú cukorbetegsége van, és alvadásgátló gyógyszert is szed?

    Nos, kiderítettem az alvadásgátló nevét: SP-54 a neve.
    Az Édesanyámról van szó, neki szeretnék bilobil kapszulát venni.


    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Szilvi!
    Igen, az SP 54 mellett szedhető! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Kérdésem az lenne Önhöz, hogy a hepatológián azt tanácsolták, hogy a koleszterinre…

    Kedves Doktornő!

    Kérdésem az lenne Önhöz, hogy a hepatológián azt tanácsolták, hogy a koleszterinre /7,8/és magas trigliceridre /4,o9/ szedett gyógyszert ne szedjem a rossz májfunkció miatt.
    /Got 103, GPT 125, GAMMA 40/ Segitenék-e azzal, hogy helyette fokhagymát eszem az alábbi recept szerint:
    6 citrom levébe 30 gerezd zúzott fokhagymát fogyasszak éhgyomorra egy káváskanállal naponta. Jó hatása mellett ártalmas-e valamire?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, jó hatású lehet, egyedül az epe bántalmainál és reflux, gyomor-és nyombélfekély esetén kell vigyázni vele! Hatásmechanizmusa az almaecetéhez hasonlítható.
    Amit még ajánlanék: őrölt lenmag napi egy teáskanál / pl. joghurtban/ vagy VEGEPA nevű gyógyszer / májbetegek is szedhetik, Rp. nélkül kapható/.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Dr. Viktor Erika! 24 éves lány vagyok,Betti. Három napja beadattam az oltást.Meg…

    Tisztelt Dr. Viktor Erika!

    24 éves lány vagyok,Betti.
    Három napja beadattam az oltást.Meg szeretném kérdezni ,hogy ha megkapom esetlegesen a vírust, akkor az is súlyos lefolyású lehet,mint a be nem oltottakon,mert még nem telt le a 14 nap...?
    Vagy a 3 nap is nyujt valamennyi védettséget és így enyhébb lefolyású lenne a h1n1?

    Tisztelttel:Betty

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Betty!
    Igen, ha meg is kapja, enyhébb lefolyásra számíthat, kevesebb a szövődmény! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! 37 éves férfi vagyok. Minden évben egyszer el szoktam menni egy vérképet…

    Tisztelt Doktornő!
    37 éves férfi vagyok. Minden évben egyszer el szoktam menni egy vérképet csináltatni. Úgy gondolom,hogy ez egy szükséges dolog. Az idén is így tettem,két napja jött meg az eredményem. Hál’ Istennek egyetlen csillag sem szerepelt rajta! A háziorvos nagyon gyorsan átfutotta,és azt mondta: „Abszolút teljesen tökéletes”!
    Itthon viszont észrevettem valamit a papíron. A „LYMPH absz.” nevezetű értéket. Ez úgy tudom a limfocitákat jelenti,melyek a nyirokcsomókban termelődnek. Ennek max. 3,4 G/l-nek szabadna lennie,az enyém pedig 3,39 G/l. Tehát egy picike hajszálnyira van a felső határtól. Azóta ezen jár a fejem,és azt szeretném kérdezni,hogy ez lehetséges-e a nyirokmirigyrák „előszele”? Hiszen egy másik honlapon a magas limfocitaszámra adott magyarázatok között-igaz sok más mellett-ott szerepel az is,hogy „daganatok”.
    Olyat szoktam tapasztalni néha-már vagy 15 éve-,hogy a bal állkapocscsontom alatti nyirokcsomó megnagyobbodik,érzékenyebb,aztán 1-2 alatt ez elmúlik.
    Sajnos azt nem tudom,hogy mi lesz akkor,ha ez a LYMPH absz. érték még magasabb lesz? Azt el tudom még mondani,hogy a családban apai és anyai ágon négy generációra visszavezethetőleg nem volt daganatos betegség. Ideírom a friss vérképem néhány adatát:
    WBC : 8,3 G/l
    RBC : 4,8 T/l.
    LYMPH : 40,9 %.
    Vvt süllyedés : 3 mm/óra
    TSH : 1,78 Miu/l.
    Ezek a fenti adatok gondolom jók lehetnek,de én mégis attól félek emiatt a „LYMPH absz.” magasabb érték miatt,hogy éppen most indul a nyirokmirigyrák.
    Erre a helyzetre várnám szíves válaszát! Előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Az eredményei jók, tökéletesen egészséges. Az Ön által jelzett abszolút limfocitaszám gyakran eltérő a normál értéktől, de ez nem jelent betegséget! Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő ! Legyenkedves megmondani mitjelent a következősorokban leírt echocardiográfiai…

    Kedves Doktornő ! Legyenkedves megmondani mitjelent a következősorokban leírt echocardiográfiai eredmény.ao-gyök (mm):24 bp:33 jk:32 bk:50-32 septum :14-8 hátsófal:14-8 4.ü-bil bp.:45 jp .:43 bk.kiár .seb m/s e/a: dt.:msec.ef.:59% Vélemény:Aorta bill.vit.jól nyílnak. Norm, nagyságú BK.Jó syst. BKF. MMV. echodensebb,lazább mozgású. 1.f.M1.és t 1. MR lelet Ajobb frontalis kamraszarv mellett egy apró T2 és Flair szekvencián fokozott jelintenzitású terület van. Magamról :57-évesvagyok aktívdolgozó vékonyalkat ritkáneszemhúst és inkább fehérhúsokat , kerékpározom sok gyümölcsöt és zöldséget eszem gyógyszert nem szedek semmit Viszonylag sokatiszom. Válaszát megköszönve : Tisztelettel üdvözlöm: Margó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Margó!
    Semmi kifejezetten kóros nincs a leletekben, az echo leírása szerint a bal pitvar-kamrai, vagyis a mitrális billentyű kicsit lazább, vastagabb, de ez alkati sajátosság lehet.
    A koponya MR pici, alig észlelhető kis ischaemiás gócot ír le, így önmagában ez sem kóros.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktor Nő! A múlt héten a bal hónaljamon észrevettem egy kifelé dudorodó, picit piros…

    Tisztelt Doktor Nő!

    A múlt héten a bal hónaljamon észrevettem egy kifelé dudorodó, picit piros duzzanatot. Aztán kb. 4 nap alatt elmúlt. Egy hét múlva, tegnap a jobb hónaljamban ugyanez. Összefüggésben állhat-e a hónaljborotválással, vagy valami komoly probléma lehet?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, összefügghet. Szőrtüsző gyulladás lesz, keressen fel bőrgyógyászt ha nem múlik! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves doktornő! D-Cont Personal vércukormérőm van. Mi a tapasztalat a "házi" vércukormérők…

    Kedves doktornő!


    D-Cont Personal vércukormérőm van.
    Mi a tapasztalat a "házi" vércukormérők mennyire megbízhatók, pontosak a vénás-laboros vérvételhez képest?Lehet valami kb. eltérési értéket tudni?
    A másik kérdésem az lenne, hogyha steril tűvel szúrom meg az ujjam, nem az ujjbegyszúróval, attól még kb. ugyanannyira pontos a mért érték?
    Köszönöm szépen!
    Vera

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Vera!
    Steril tűvel is lehetséges a szúrás. A labor és a készülékkel mért értékek között mindig van kisebb eltérés, de általában 0,5-1mmol/l a mért különbség.
    Tájékozódásra a D-Cont megfelelő, de kb. 3 havonta laborban érdemes a vércukrot és a HBA1 szintet és a vizeletet ellenőriztetni! Üdvözlettel: Viktor Erika