A betegek kérdései (5052)

  • Tisztelt Doktor Nő!

    A kérdésem a következő.januárban megyek colonoscopiára,mert állandóan felpuffadok.Ami még nem is annyira baj,de mellette fájdalmas is!Elküldtek laborra,és a cukrom6,390 az MCH32300,MCHC 36700,TELJES VASKÖTŐ KAPACITÁS 81000,ALFA AMILÁZ 45000,LIPÁZ 315200(ENNÉL… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kata!
    Vérszegény és magasabb a szérum lipáz szintje. Ezért egy ultrahangos vizsgálat nem ártana, valamint vizelet amiláz mérés sem, a hasnyálmirigy kóros működése is okozhatja a… Még több

  • Kedves Doktor Nő! Azt szeretném kérdezni, hogy a candida gomba okozhat -e övsömört, vagy herpeszt? Válaszát…

    Kedves Doktor Nő!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a candida gomba okozhat -e övsömört, vagy herpeszt?
    Válaszát köszönöm:
    Ivett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Ivett!
    A Candida egyiket sem okozhatja, az övsömört a Varicella vírusa okozza, a másikat természetesen a Herpes vírusa. Az idén megszaporodtak a Herpeses fertőzések, a legváltozatosabb formában találkozunk vele! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • T, Doktornő! Öt nappal ezezlőtt elkezdett nagyon fájni a torkom, mintha ki lett volna maródva,…

    T, Doktornő!

    Öt nappal ezezlőtt elkezdett nagyon fájni a torkom, mintha ki lett volna maródva, nyelésnél is fájt, de éjszaka is felébredtem a fájdalomra. Cidoclar 500 mg 2x1-et szedtem, három nap utáőn ehyhült a fájdalom,m ajd éppen megszűnt volna amikor elkezdett folyni az orrom. Azóta percenként fújom, tekeri az orrom még a szemem is belekönnyezik. Mit tegyek? A gyógyszeres
    kúrám épp véget ért volna, újabb antibiotikum kúra lenne szükséges? Csak az új influenza ellen
    vagyok beoltva. Lázas nem vagyok.

    Köszönettel:
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Anita!
    Ha nem lázas, ne szedjen több antibiotikumot, C-vitamint viszont napi 1000 mg.-ot, sok mézet, langyos teát, orrcseppet használjon és ajánlom a Citro cseppet is . Pihenjen minél többet és pár nap alatt meggyógyul! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Már irtam Őnnek a 32 éves leányom problémáiról, aki emésztőrendszeri panaszokkal…

    Kedves Doktornő! Már irtam Őnnek a 32 éves leányom problémáiról, aki emésztőrendszeri panaszokkal /hányinger, puffadás, rossz közérzet, és jobb bordaiv alatti fájdalommal / küzd és a vizsgálatok nem voltak célravezetőek /labor, ultrahang,gyomortükrözés.Ezek részint negativak voltak, egyedül epehomok gyanu merült fel. Miután nem szünt a panasz az adott gyógyszer hatására, CT vizsgálat is történt. Ezen akövetkező volt:A megnagyobbodott máj jobb lebenyének alsó széle a köldök szintjéig ér,a 6-os szegmentumban 4x4 mm-es hypodenz góc látható. Egyéb rendben.Vélemény: Cysta hepatis,Hepatomegália. Szeretném kérni az Ön véleményét, hogy hogyan tovább. Nem fogyaszt alkoholt,egészségesen próbál élni. A labor májértékei is normálisak. Nincs-e köze a H1N1 oltásnak? már ez is felmerült bennünk. Nagyon megköszönöm elöre is a válaszát, Békés Boldog Karácsonyt kivánok Önnek. Üdv: Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kati!
    Szerencsére semmi komoly eltérés nincs, a cysta egy kis folyadékkal teli tömlő, nagyon kicsi,nincs vele teendő. Ez nem kóros , gyakori ultrahangos lelet.
    A máj megnagyobbodott, ezzel célszerű lenne további vizsgálatokat végezni / serológiai vizsgálat/. Ha a lánya esetleg túlsúlyos, ez okozhatja a máj megnagyobbodását / zsírmáj/.
    Az oltásnak nincs köze a cystához. Az Iberogastot próbálta a panaszaira?
    Kellemes Ünnepeket, Boldog Karácsonyt!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Előző levelemben elfelejtettem írni, hogy kb. két hónapja mindig hasmenéssel…

    Tisztelt Doktornő!
    Előző levelemben elfelejtettem írni, hogy kb. két hónapja mindig hasmenéssel indítom a napot. Utána rendben.
    Tisztelettel: Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    z inkább epeürítési zavarra utal. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Fél éve távolították el az epehólyagomat epekövesség miatt. Utána 5 hónapig…

    Tisztelt Doktornő!
    Fél éve távolították el az epehólyagomat epekövesség miatt. Utána 5 hónapig remekül voltam. Most pár hete megemelkedtek a bilirubin értékek, és a GPT 74 lett. Fájdogál is folyton a májam körül, és szinte minden csontom a hátamban és a mellkasomban. Levertnek érzem magam, és sápadt vagyok. A gasztroenterológus szerint diétázzak, és majd egy hónap múlva kontroll. Amúgy van th-t nem igénylő Gilbert kórom, és trombocitopéniám. Kb. két hónapig fájdalomcsillapítókat szedtem és antibiotikumot is, mert arcüreggyulladáspm volt. Ez lenne a bűnös? De akkor elég ha csak diétázok? Ma már tényleg nem valami fényesen érzem magam, és ultrahangidőpontot is csak január közepére kaptam.
    Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Ági!
    Több minden is szóba jöhet, pl. epeúti szűkület vagy kis kő, vagy ha esetleg Paracetamolt szedett /Panadol /, emelhette az értékeit.
    A diétát feltétlenül folytassa, próbálkozhat evés közben Cholagol cseppel vagy Rowachol tablettával.
    Ha nem javul, januárban részletes vizsgálat szükséges a panaszai miatt.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Jó napot kívánok A kérdésem az lenne, hogy a Cardilopin 5 mg ( 1 szem napi) illeteve az Esteban…

    Jó napot kívánok

    A kérdésem az lenne, hogy a Cardilopin 5 mg ( 1 szem napi) illeteve az Esteban (fél szem napi) magas vérnyomásra okozhat e merevedési gondokat, nemi vágy csökkenést.??

    Válaszát várom és köszönöm ekőre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    A Cardilopinnak nincs ilyen hatása, illetve nagyon ritka. Mivel az Esteban béta-blockoló hatású, ezért ez okozhat potencia zavart.
    De csak részletes kivizsgálás után fogható a gyógyszerre!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Jó napot kívánok A kérdésem az lenne, hogy a Cardilopin 5 mg ( 1 szem), és az Estebán( fél…

    Jó napot kívánok

    A kérdésem az lenne, hogy a Cardilopin 5 mg ( 1 szem), és az Estebán( fél szem) szedése magas vérnyomásra okozhat e merevedési problémát, nemi vágy csökkenést??

    Válaszát köszöntem előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Lásd válaszom! Üdv.: Viktor Erika

  • Jó napot kívánok A kérdésem az lenne, hogy a Cardilopin 5 mg ( 1 szem), és az Estebán( fél…

    Jó napot kívánok

    A kérdésem az lenne, hogy a Cardilopin 5 mg ( 1 szem), és az Estebán( fél szem) szedése magas vérnyomásra okozhat e merevedési problémát, nemi vágy csökkenést??

    Válaszát köszöntem előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Már válaszoltam! Üdv.: Viktor Erika

  • kedves dr az oltásban levö higanyrol annyi félét mondanak stb Ön szerint ha nemis ez a…

    kedves dr


    az oltásban levö higanyrol annyi félét mondanak stb Ön szerint ha nemis ez a mérgezöbb fajta higany ami benne van akkor ez nemis káros semennyire ?akkor miért mondtak ezt azt?mert én higany érzékeny vagyok,beadattam de azota tökre fáj a fejem,lehet összefüggés ?


    Köszönöm
    kellemes Ünnepeket

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen kevés higany van benne, nem számottevő. A higanytól biztos nem fájhat a feje.
    Kívánok én is Kellemes Ünnepeket! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktor Nő! Levelem hosszú és tanácstalan, az orvosok nem úgy állnak a problémához…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Levelem hosszú és tanácstalan, az orvosok nem úgy állnak a problémához ahogy kellene, vagyis sehogy. Ezért fordulok Önhöz, tanácsért!
    Anyámnak (47) nyáron kezdődött arcadagása, illetve szájszél, magas vérnyomása (nagyon magas 230/130), erre Bisoprool hexal, exroge gyógyszert kapott, de most is gyakran magas neki. Fáradékony és csallánkiütéshez hasonló foltok keletkeznek a testén, mell alatt, combtőben kézen, hason. Sokáig nem foglakoztam vele, majd elküldték egy vérvételre ahol, ,ahol a glutén (gliadinin) 7,02 lett (ref: 0,00-0,34). tehát magas, illetve az IgE össz 327 lett (ref 0,0-87,0). erre azt mondták hogy ez rozs, zab és árpa allergia mert a búzalisztre nem jött ki rossz érték, negatív lett. Alleriga elleni gyógyszert kapott, Cetirizint.
    ezután a pöttyök elmúltak és a búzaliszt diétát befejezve újra rendesen táplálkozott.
    úEzután elküldték gyomor tükrözésre:
    Vélemény: negatív gastroscopos kép, helicobacter pylori teszt eredménye negatív
    Mikroszkópos leírá:
    Mikroszkópon beküldött anyag a duodenum nyálkahártya szöveti képe látható, meléyben feltűnik hogy a lamina propria valamint az epithel lymphoid sejtekkel telizsúfolt, igen agy számú CD3 positiv sejtet hordoz. A villusok szöveti felépítése megőrzöttnek mondható, bár hlyenként rövid tömyzi kiszélesedett villus structurak is láthatók, rgeneratív jel nélkül.
    Immunhisztokémiailag nagy számú CD3 positiv sejtát látunk, amelyek között jelentős számú CD4 positiv sejt van., a lamina propriaban. Ugyanakkor CD8 dekoratipoval intraepithelialisan rendkívül nagy számú lymphocytát látunk, amely 1-1 clone területében messze meghaladja a kritikus értéket. A szöveti képben még lmondható, hogy mérsékelt crypta hyperplasia, valamint minimális partianalis villpsus atrophia is van. a szöveti kép alapján ?arsch II-III/a 4 átmenetének számító cioleakia fennálllásróo van szó.
    K
    Kórsz9veti diag. Cileakia Marcsh II-III/a
    Endomysium antitest (EMA) IgA negatív
    Gliadin antitest (AGA9 IgA negatív

    ezután azt mondták, hogy menej haza és egyen mindent úgy ahogy eddig, ez a lelet jó.
    Ez a lelet tényleg jó? ,mert megint tiszta kiütés, és levert.
    Azt mondták nem tudják hova menjen tovább.
    Mi tévők legyünk?
    Köszönettel Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Anett!
    Gondolom azért tanácstalanok, mert a szövettani kép viszonylag előrehaladott felszívódási zavar mellett szól / coeliakia/, a labor eredmények azonban ezt nem támasztják alá, az antitestek negatívak.
    Azt ajánlom hogy édesanyja folytassa a diétát, amennyire tudja tartsa be a szövettani eltérések miatt.
    Későbbiekben allergológián jelentkezzen és el kell végezni a bőrpróbát más anyagokkal is.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! A csigolyaközti rés szűkületet meg tudják oldani az orvosok majd? Reumatológus…

    Tisztelt Doktornő!

    A csigolyaközti rés szűkületet meg tudják oldani az orvosok majd?
    Reumatológus és neurológus megoldja majd a problémát?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, kezelésekkel és megfelelő életmóddal sokat javulhat az állapota ! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Tatámnak nem valami jó az étvágya, létezik valami étvágynövelő hatású gyógynövény,…

    Tisztelt Doktornő!

    Tatámnak nem valami jó az étvágya, létezik valami étvágynövelő hatású gyógynövény, vitamin vagy egyéb készítmény?
    Más: adtunk neki Supradyn F-t és kipirult az arca utána - ez normális? Vagy túlérzékeny valamelyik összetevőre? Merjük adni neki továbbra is?

    Előre is köszönjük válaszát!

    Kellemes ünnepeket!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Megpróbálhatja a Peritol nevű készítményt, étvágygerjesztő hatása van.
    Keserű, gyógynövényből készült italok is jó hatásúak, főleg idős korban.
    A Supradyn esetében nem jellemző az arc kipirulása, ne szedje tovább, érzékeny lehet rá.
    A propoliszt is jó szívvel tudom ebben az esetben ajánlani, napi 2x fogyassza, reggel és este.
    Én is kívánok Önöknek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Olvasom-olvasom a forumot és örömmel tapasztalom,hogy elég szélesspektrumu…

    Tisztelt Doktornő!

    Olvasom-olvasom a forumot és örömmel tapasztalom,hogy elég szélesspektrumu kérdésekre válaszol. Ugy gondolom teszek én is egy próbát ezért...
    Nos 29 éves férfi lennék. Az aktuális problémám hátfájás volt,ezért gerinc-röntgenre küldtek,melynek az eredményét leírom. Sajnos csak januárra kaptam kontroll-ra időpontot,ezért szeretném leletem megosztani egy hozzáértő orvossal.

    Rad.lelet:
    Minimiális S alaku scoliosis van a háti szakaszon. Az iv. rések beszűkültek ( pédául ezt nem értem). A zárólemezeken egyenetlenség, porcbetüremkedésre utaló subchondralis sclerotizáció van, ez leginkább a háti gerincszakasz alsó felén lévő csigolyák alsó zárólemezén látható (Schmorl-herniatio). Hasonló leváltozás az L-1-es csigolyán is megfigyelhető. A lumbális szakaszon az iv. rések normál tágasságúak.

    Igazából a neten a google-ba rákerestem a Schmorl-herniatiora,így azt tudom ,hogy mit jelent.
    Az iv rés-re sajnos nem dobott ki semmit a net ,ezért azt nem tudom ,hogy mit jelent?
    Harmadik kérdésem ,hogy ezen lelet mennyire súlyos elváltozást Ön szerint?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    iv.= intervertebralis / csigolyák közötti/.
    Mivel fiatal korban jelentkeztek a leírt tünetek, komolyan kell vennie, mert később fájdalmai lesznek és a gerinc mozgásai beszűkülnek.Része lehet egy öröklött kötőszöveti gyengeségnek / visszér, aranyér képződésre is hajlamosabb lehet/ is.
    Minél hamarabb lássa reumatológus és neurológus, ha szükséges, életmód váltás kell / megfelelő mozgás pl./.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Férjemnek(53 éves) a vastagbelén több elvékonyodás található, vérhigítót szed/Marfarint/,…

    Tisztelt Doktornő! Férjemnek(53 éves) a vastagbelén több elvékonyodás található, vérhigítót szed/Marfarint/, mert sűrű a vére és volt egy tüdőembóliája mit javasol mivel gyógyítható..... ez a betegség- mivel 2 hete korházba került erős végbéli vérzéssel és félünk, hogy még előfordul, kérem tanácsát hova fordulhatunk!
    Válaszát köszönöm:Neska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    A leírás alapján diverticulitise lehet. Átmenetileg injekcióval kellene a kezelését folytatni a Marfarin helyett a vérzésveszély miatt. Az injekció bőr alatti adásával ez a veszély jelentősen csökkenthető. Párhuzamosan kezelni kell a diverticulitist, majd ha ez már megnyugszik és megszűnnek a gyulladásos tünetek, el kell dönteni hogy maradjon az injekció huzamosabb ideig, vagy vissza lehet térni a tablettás kezelésre. Haemostasis szakrendelésen ebben segítenek.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt DR. Viktor Erika! Lenne oly kedves elmondani ,hogy ha nem 100%-osan egészségesen…

    Tisztelt DR. Viktor Erika!

    Lenne oly kedves elmondani ,hogy ha nem 100%-osan egészségesen adatom be magamnak h1n1-elleni vakcinát, akkor abból bajom származhat? Tüdőgyulladás például?


    Üdvözlettel: K.A

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, ha nem egészségesen adatja be, akkor hevesebb tünetekre számíthat, azonban a tüdőgyulladás nem törvényszerű és nem is jellemző ebben az esetben. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • kedves dr nö reggel felkeltem és olvastam a hireket ,persze megint azt hogy meghalt egy…

    kedves dr nö


    reggel felkeltem és olvastam a hireket ,persze megint azt hogy meghalt egy nö aki be volt oltva mégis.

    Egy 50 éves Komárom-Esztergom megyei nő az új típusú influenza első áldozata a Fejér Megyei Szent György Kórházban.
    hirdetés


    Az asszony igazoltan a H1N1 vírussal kapcsolatosan hunyt el szombaton éjszaka a kórház intenzív osztályán - mondta az FMH.hu-nak Varga Erika, az ÁNTSZ regionális ügyeletes orvosa.

    A páciens november 27-én kapta meg a vírus elleni védőoltást, de nem volt elég idő, hogy védettséget szerezzen, mert december 2-án már magas lázzal jelentkeztek rajta az első tünetek. Előbb az esztergomi kórházban kezelték, majd 4-én a fehérvári intézmény infektológiai osztályára szállították.

    Az elhunyt asszonyt korábban ízületi gyulladás ellen ugyan kezelték, de súlyos betegsége nem volt - a halála tényleges okát boncolás tisztázhatja majd - írja az fhm.hu.

    én péntek adattam be,ez nagyon kevés idö,de sok orvos azt mondta hogy már pár nap alatt is van vmilyen védettség ...Ö viszont sokkal elöbb és pár nap hiányzott szerintem a 14 naphoz.ön szerint biztos hogy nem az oltás okozta a halált ?


    most kicsit aggodok...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Biztos, hogy nem az oltás okozta a halált. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktorno ! Normális-e az, hogyha délután céklalevet iszom, keveset is kb. 1 - 1,5…

    Tisztelt Doktorno !

    Normális-e az, hogyha délután céklalevet iszom, keveset is kb. 1 - 1,5 dl is, másnap
    délelott sotétebb a vizeletem , tehát úgy 12-15 óra múlva.


    Koszonom : Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Mária!
    Igen a cékla a vizeletet is elszínezi. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktor Nő! 2 éve műtöttek melldaganattal, azóta minden eredményem rendben volt. Most…

    Tisztelt Doktor Nő!
    2 éve műtöttek melldaganattal, azóta minden eredményem rendben volt. Most a véreredmény után a CA 15-3 eredményem 25 helyett 27 lett.
    Ez ad-e aggódalomra okot?
    Köszönöm válaszát.
    Tisztelettel: niki80

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Niki!
    Nem jelentős az emelkedés, ez normálisan is előfordulhat. Csak akkor tartom kórosnak, ha más vizsgálati eredmények is eltérnek a normálistól. Tehát ez az emelkedés önmagában nem kóros.
    Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktor Nő! Tesztoszteron szintem kicsit magasabb volt az átlagosnál: 2.900 felső érték…

    Kedves Doktor Nő!

    Tesztoszteron szintem kicsit magasabb volt az átlagosnál: 2.900 felső érték felett volt: 3.150, ezért megnézték a kortizol szintemet, ami 27.6 (L) nmol/l. Tüneteim: hajhullás, zsírosodás, szívdobogás, pattanásosabb bőr, néhol libabőr. Valószínűleg stresszesebb időszak válthatta ki. Orvosom negyed Polcortolone tablettát írt fel, ami egy szteroid. Kérdésem, hogy ez a kortizol szint magas és ezt, valamint a tesztoszteron szintet viszi le? Nem lesznek durvább mellékhatásai?
    Köszönettel:
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Katalin!
    A cortisol szint napszaktól függően változik, ezért nap közben más-és más a normál tartománya . Ezért intézetben történik a vérvétel, általában éjfélkor és reggel 6 órakor mérik a cortisol szintet és ezeket az értékeket hasonlítják össze a normál értékekkel.
    Ha csak egy érték alapján történt a beállítás, nem helyeslem a gyógyszer szedését.
    Üdvözlettel: Viktor Erika