A betegek kérdései (5052)

  • T. Dr. Vikot Erika!

    Az egyik ismerősöm apja 52 éves férfi. 15 éves kora óta dohányzik a férfi. Érszűkületes lett mindkét lába. Az egyik 40%-os , másik 50%-os.Nehezen mozog. Az lenne a kérdésem ,hogy ez a 40%-os és 50%-os érszűkület a lábban menyire súlyos?

    A másik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Gábor!
    Mind a négy kérdésre a válasz: IGEN!
    Az ilyen fokú érszűkület súlyos, későbbiekben ha tovább dohányzik, amputáció is lehet a vége. Az összes artéria, a szív is érintett,… Még több

  • Tisztelt Doktorno! 39 eves no vagyok es az iden januarban volt egy mehmegtarto Wertheim mutetem-mehnyakrak…

    Tisztelt Doktorno!

    39 eves no vagyok es az iden januarban volt egy mehmegtarto Wertheim mutetem-mehnyakrak miatt.Nem kellett kapnom semmilyen utokezelest mert kezdeti stadiumu volt-azota is jol vagyok.Az orvosom mondta hogy a mutet utan lesznek-lehetnek vizelesi es szekelesi problemaim mert az idegeket megsertik-elvagjak a mutet kozben.A pisilessel nincs problemam viszont a szekelesssel igen ugyanis azota csak hashajto teakkal tudok vecere jarni. Hashajtot nem szedtem csak termeszetes teakat abbol is a szenna teat ittam 2-3 naponta kb. fel evig-ez hasznal,csak olvastam az interneten hogy hosszutavu fogyasztasa tonkre teheti a belflorakat.Azota a malyva teat iszom-az nem olyan jol mukodik nalam.
    A kerdesem az lenne hogy ahhoz hogy a belbeidegzese helyre alljon tudok-e vmit tenni vagy milyen eteleket fogyasszak ami segithet hogy visszaterjen a normalis szekeles. Vagy ha az idegeket elvagtak akkor az meg "osszenohet" vagy mar igy marad vegleg?
    Gondolom a belmozgasat kellene serkenteni esetleg, ezert heti 2x sportolok es szinte csak zoldsegeket eszem.Szedek mostanaban probiotikus vitaminokat is.
    Az erzes hogy mennem kell a wc-re meg van csak mikor probalkozom akkor mintha blokkolva lennenek a beleim.
    Remelem hogy van vmi megoldas vagy csak ido kerdese.
    Elore is koszonom a valszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ha már ilyen hosszú ideje eltart ez a dolog, akkor lehetséges hogy végleges. Az ilyen műtétek során az idegsérülés szinte elkerülhetetlen. Meg lehet próbálkozni B-vitamin komplexekkel / Pl. Milgamma-N/, hasizom erősítéssel, de a hatásuk ebben az esetben sajnos kérdéses. Az enyhe hashajtók szedése egyelőre a biztos megoldás, de azért egy lassú javulás sem kizárt,erről soha sem szabad lemondani! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! MRSA baktérium kimutatását érdemes-e kérnem, laparoszkópos mütét előtt állok…

    Tisztelt Doktornő!
    MRSA baktérium kimutatását érdemes-e kérnem, laparoszkópos mütét előtt állok és dolgoztam fertőző osztályon, és ha esetleg pozitiv leletet kapok, van-e rá valami leoltó szérum?
    félek, hogy én is belekerülök ebbe a seb nem gyógyulós kálváriába emiatt....
    válaszát köszönöm előre is
    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Andrea!
    Nem tartom értelmét a vizsgálatnak, hiszen minden egészségügyi intézményben kontaktusba kerülhetünk vele. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! 70 éves édesapámmal kapcsolatban írtam Önnek napokkal ezelőtt. Köszönöm…

    Kedves Doktornő!


    70 éves édesapámmal kapcsolatban írtam Önnek napokkal ezelőtt. Köszönöm a válaszát, levelem megírása után felgyorsultak a dolgok, édesapámat kórházba vittük, kapott vért és fehérjét is. Állapota szépen javul, étvágya és ereje (előbbi gyorsan, utóbbi lassacskán, de legalább) elindult! :) Hamarosan hazajöhet.

    Hálás köszöntette: Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Szívesen! Jobbulást kívánva: Viktor Erika

  • Ön szerint sok különbség van Uh és Uh között ?vagy ez inkább orvos függö? én vidéki vagyok…

    Ön szerint sok különbség van Uh és Uh között ?vagy ez inkább orvos függö?

    én vidéki vagyok de azt hallottam pesten sokkal jobb,esetleg felfedeznek olyat is amit amugy nem...negativ a hasi Uh-m de lehet ha pestre mennék pontosabb képet adna ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ez orvosfüggő. Láttam Pesten pocsék leleteket és vidéken nagyon tapasztalt vizsgálókat és korrekt, pontos leleteket és fordítva is. Vizsgálat előtt mindig tájékozódjon hogy kihez érdemes fordulni, a tapasztalt, sok éve ezzel foglalkozó orvost ajánlom. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktor nő elöfordul hogy néha ilyen bele bele szúrást érzek a hasamban,tudom ez rengeteg…

    Kedves Doktor nő


    elöfordul hogy néha ilyen bele bele szúrást érzek a hasamban,tudom ez rengeteg mindentöl lehet...nem fáj,csak néha igy egyet beleszúr.

    voltam Uh-on az negativ.

    belektöl fájhat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, fájhat a belektől / pl. IBS/, de epe, vakbélgyulladás, nőgyógy., húgyuti probléma, stb.is lehet. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Tavaly júniusban diagnosztizált Basedow, 46 éves nő. Májusban TSH szuprimált

    Tisztelt Doktornő!
    Tavaly júniusban diagnosztizált Basedow, 46 éves nő. Májusban TSH szuprimált

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kinga!
    Írja le a kérdését mégegyszer mert csak töredéke jutott át!Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő!! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni,hogy sok a gyomorsavam és ez által…

    Tisztelt Doktornő!! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni,hogy sok a gyomorsavam és ez által érezhetek-e szívdobbanást a gyomorban és a torkomban?Az EKG jó vérnyomásom 104/75 P:80 Savközömbösítőt szedek már régen/Quamatel/ Ha a gyógyszer hatni kezd elmúlik.Meddig lehet savközömbösítőt szedni? Vagy mit tud ajánlani,hogy kevesebb gyomorsav jöjjön létre?Az idegesség,stressz közrejátszhat?Válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, sav is okozhatja reflexes úton. A Quamatelt tartósan évekig is lehet szedni, de ún. PPI / pl. Losec, Refluxon, Pariet, Lansone, stb./ hatásosabb lehet, mert a Quamatel a már képződött sav egy részét köti le, a PPI azonban már a termelődést gátolja. A stressz fokozza a savképződést. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornö


    olvasgattam a válaszait és valakinek irta hogy ismeretlen kórokozok okozhatnak elhuzódo panaszokat, az illetö egyiptomban volt,én nem,de délen énis,és azota vannak nekem is hasi panaszaim,hol elöjön hol nem, Ön szerint ilyenkor ez biztosan elmulik vagy örökre… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Az a baj hogy ezek a mediterrán országokban felszedett kórokozók nálunk ismeretlenek, a laborok nincsenek felkészülve a kimutatásukra. Ezért nem tudunk rájuk hatásos terápiát sem adni, lényegében… Még több

  • Kedves Doktornő! Kérdésemre kimerítő, és érthető választ kaptam. Munkájához sok erőt, és egészséget…

    Kedves Doktornő!

    Kérdésemre kimerítő, és érthető választ kaptam. Munkájához sok erőt, és egészséget kívánok. Közelgő névnapja alkalmából minden szép és jót kívánok. (Minden szándékom egy csokor virággal is meglepni, nem sokára pesten járok, és felkeresem)
    Üdvözlettel: Antal

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Köszönöm! Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő!
    Ma kaptam meg az Inzulin Rezisztencia vizsgálat eredményét, és szeretném, ha értékelné.
    27 éves vagyok, még nem szültem. 162 cm és 52 kg vagyok. Januárban műtöttek endometriózissal, utána volt egy lombik beültetésem, ami az 5. héten elhalt. Most készülünk a következő… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    A vércukor terhelés jó, kivéve a 60 perces ami kissé magasabb, de a 120 perces tökéletes.
    Az inzulin terhelés 60 és 120 perces értéke számomra magasnak tűnik. Véleményem szerint inzulin… Még több

  • kedves doktornö ezt irta egyik válaszában: "Bizonyítottan legyengült immunrendszernél…

    kedves doktornö


    ezt irta egyik válaszában:

    "Bizonyítottan legyengült immunrendszernél nem adható "

    Honnan lehet tudni hogy valakinek ez van e ? sajnos idén énis sok bajjal küszködtem mindenféle nögy bajok,refluxom van,stb stb,és lelkileg is nagyon nem jól vagyok, ez jelenthet már Immungyengeséget?

    (hepatitis elleni oltás miatt)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ezekben az esetekben nyugodtan badható, nagyon legyengült fizikai állapotban, súlyos betegségek után, illetve autoimmun betegségek fellángolása esetén nem adható. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő.Megfogadtam tanácsát és elmentem egy ultrahangos vizsgálatra ami a vékony bélnél…

    Kedves Doktornő.Megfogadtam tanácsát és elmentem egy ultrahangos vizsgálatra ami a vékony bélnél összenövést mutatott ki az orvos szerint ez gyakori vastagbélműtét valamint sztómazáró műtét után is. ( fél éven belül mindkettőn átestem ) Azt szeretném kérdezni a kedves Doktornőtől hogy meg lehet e előzni hogy az összenövés bélelzáródást okozzon vagy ez előbb utóbb bekövetkezik nincs rá semmilyen megelőzési mód.Tisztelettel várom válaszát . Jutka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Jutka!
    Egyáltalán nem törvényszerű hogy bélelzáródást okoz, sőt csak ritkán fordul elő szerencsére. Gyógyszeres kezeléssel nem lehet befolyásolni,hacsak azt nem számítjuk, hogy bármilyen hasi gyulladás esetén érdemes minél hamarabb antibiotikus vagy non-steroid kezelést alkalmazni.
    A legtöbbet a mozgással érheti el, rendszeres torna, úszás sokat segíthet! Üdv.: Viktor Erika

  • KEDVES DOKTORNŐ. KÖSZÖNÖM SZÉPEN HOGY SIKERÜLT ÖNNEL A KAPCSOLATOT FELVENNI!! A MÉREGANYAGSZINTEN…

    KEDVES DOKTORNŐ.
    KÖSZÖNÖM SZÉPEN HOGY SIKERÜLT ÖNNEL A KAPCSOLATOT FELVENNI!!
    A MÉREGANYAGSZINTEN AZT ÉRTEM ,HOGY VÉRVÉTELKOR A KRERATIN SZINTET NÉZZIK ÉS VAN MIKOR NORMÁLÉRTÉKÜ DE VAN MIKOR KISÉ MEGEMELKEDIK.
    AZZ LENNE A KÉRDÉSEM MI OKOZHATJA EZT.
    VALAMENNYI SEJT ELHALT A VESÉBEN AZOKKAL A SEJTEKEL MI LESZ AMIK ELHALTAK?
    MIVEL JOL MÜKÖDIK A VESE MERT MÁR CSAK DIÉTÁZNIA KELL NINCS SZÜKSÉGE VESEKEZELÉSRE AKKOR Ö MÁR GYOGYULTNAK SZÁMIT?
    ELŐRE IS KÖSZÖNÖM SZÉPEN VÁLASZÁT .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Gyógyultnak számít, de a diétát nem szabad elhagyni. A kreatinin-szint akkor lehet magas, ha több fehérjét fogyaszt a megengedettnél és kevesebb folyadékot. Tehát vigyázni kell az optimális, előírt fehérje bevitelre, ennél több ne legyen és naponta 2-3 l.-nyi folyadékot kell fogyasztani. A vese sejtjei szép lassan regenerálódnak, az elhalt sejtek egy része pedig a vizelettel kiürül.
    Nagyon fontos hogy a vérnyomás optimális legyen, ellenőriztetni kell! Üdv.: Viktor Erika

  • kedves dr . nő ! Azt szeretném kérdezni hogy reggeli illetve egész napos hányinger csak terhesség…

    kedves dr . nő ! Azt szeretném kérdezni hogy reggeli illetve egész napos hányinger csak terhesség lehet v esetleg más tünet is lehet válaszát előre is köszönöm : ria

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Lehet egyéb probléma tünete is, de a terhességi teszt eldönti! Ha nem terhes, epekő, gyomorbetegség, reflux okozhatja. Üdv.: Viktor Erika

  • kedves dr nő a refluxtról kérdeznék,tudom nem az Ön területe de hátha segit.már a csapból…

    kedves dr nő


    a refluxtról kérdeznék,tudom nem az Ön területe de hátha segit.már a csapból is ez folyik hogy elég sokan refluxosok,emésztöszervi bajuk van az embereknek,puffad stb (énis sajnos ) Ön szerint ez a mai kor betegsége ?miért alakul ki vkinél a 20as éveiben,mig a mamámék 80évesen tökéletesen egészségesek semmilyen hasi bajuk nemvolt,de még epekö sem,sem semmi.(a bnöm meg chron beteg,gyomorfekélye is volt stb, ezt csak azért mondom mert egy 20x éves emberröl beszélek)

    vagy a táplálkozás lehet az oka ?és az hogy kinél jönnek ki ezek a hasi bajok mitöl függ ?mig másnál ugye nem,pedig eszik minden féle zsirosat,cigizik,kv zik és semmi baja,ilyet is nem egyet ismerek.

    vagy ez csak magyarországon ilyen rossz a helyzet?renhgeteg olyan nép van indiai stb akik keményen eröset esznek,és mégsincs semmi bajuk,akkor ott is mindenki gyomor bajos stb lenne.
    bocsánat a sok kérdésért,csak kiváncsi vagyok miért van az hogy fiatalok betegsége ez az állando hasi akármi,Ibs stb...

    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Nagyon rátapintott a lényegre. A fiatalokkal szembeni /főleg iskolai/ túlzott elvárások, teljesítmény kényszer, az ezek által okozott visszafojtott stressz az egyik oka. Persze az életmód, az alkohol, cigaretta, a modern kor étkezése még rátesz erre.
    Hogy miért nem alakul ki mindenkinél egyformán? Mert a gyomor záróizma mindenkinél különböző, akinél jól zár, ott a reflux nem okoz jelentős panaszokat.
    Az indiai, keleti fűszeres étkezés már gyermekkorban eddzi a gyomor és nyelőcső nyálkahártyáját, ellenállóvá teszi, ezért ehhez alkalmazkodik a savtermelésük is.
    Talán nálunk sem lenne hiábavaló a csípősebb fűszerek használata, mert pl. a ccípőspaprikában található capsaicinnek számos gyógyító hatása van. Ha mértékkel és rendszeresen használnánk, egészségesebbek és ellenállóbbak lennénk, mert pl. a gyomor-bélrendszer keringését is javítja. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt doktornő!25 éves nő vagyok.Gyerekkorom óta gyakran alacsony a vasam /más bajom sosem…

    Tisztelt doktornő!25 éves nő vagyok.Gyerekkorom óta gyakran alacsony a vasam /más bajom sosem volt/.Sok gyümölcsöt zöldséget fogyasztok,köztük céklát is ami anyukám szerint vashiányra tökéletes.A háziorvosom ajánlására Tardiferont szedek,és az eredményeim utána nagyon jók,de fél év se telik el,és megint iszonyatosan alacsony a vasam.Miért ürül ki rendszeresen a vas a szervezetemből?Nem lehet ezt végleg megszüntetni?Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Nőknél főleg a menszesz miatt nagy a vérveszteség, ez okozza a folyamatos vashiányt. A baj az, hogy nincs vasraktára, amiből a veszteséget hosszú távon pótolni tudná. Ezért ilyenkor sajnos sokáig, 6-8 hónapig kell szedni a vaskészítményt, melyből a Maltofer-Fol vagy Ferro-Folgamma szedését ajánlom. Akkor lehet abbahagyni, ha a vas mellett a vérben nézett TVK /teljes vas kapacitás/ értéke a normál tartományba csökken. A gyógyszer mellett a Nahrin áfonyakivonata tartalmaz sok vasat. Üdv.: Viktor Erika

  • Üdvözlöm Dr nő!

    Sajnos nem tudom pontosan hogy (májchirózis-e) amit tetszet írni az egy erősebb vízhajtó neve?Azt a háziorvosánál fel lehet iratni?
    Elég keveset eszik az anyukám és nagyon nehezen mozog.
    Ilyenkor pihenie kell sokat vagy mozognia lenne a jobb?
    Esetleg… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Taubné!
    Részben már leírtam a kérdéseire a választ.
    Nem tudok arra választ adni, hogy el lehet-e kerülni a kórházi befekvést, mindenesetre kórházban jobb helyen lenne és hatásosabb… Még több

  • Üdvözletem Dr nő! Sajnos nem tudom pontosan hogy (májchirózis-e)de volt már neki ugyan ez…

    Üdvözletem Dr nő!

    Sajnos nem tudom pontosan hogy (májchirózis-e)de volt már neki ugyan ez a betegsége csak akkor más gyógyszert kapot rá.
    Meg akkor rosszul let az utcán és beviték a korházba de másnap kijöt saját felelőségére.
    Akkor elmult neki kb:másfél hét alat.
    Dr nö azt az erősebb vízhajtót a házi orvosánál kellene feliratni?
    Ha lemegy a vízesedés akkor azzal együt jobban lesz??????
    Ahogy én észre vetem elég gyenge a járás nagyon nehezen megy neki szerintem még étvágya sints neki.
    Őszintén szólva lehetséges hogy az alkoholtól jöt neki elő újra ez a májnagyobodás mert még nem volt beteg akkor azért elfogyasztota az alkoholt.
    Mostmár egyáltalán nem iszik és nem is cigizik.

    Köszönöm szépen a gyors válaszát!

    Maradok tiszteletel : Taubné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Taubné!
    Igen, az Uregytet fel lehet íratni családorvossal is. Káliumot feltétlenül szedjen hozzá. Furosemiddel és Verospironnal lehet kombinálni. Mivel a vízhajtó nagyon legyengíti, hirtelen ne történjen a vízhajtás, főleg ebben a melegben. Heti 2 alkalommal az Uregyt pl. elég lenne, a többi napon Furosemidet vagy VerVerospiront szedjen és fogyasszon mellette folyadékot. A vízhajtó bevétele után mindig pihenjen, feküdjön, így gyorsan kiürül a felesleges víz. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktorno! nem tudom, de szerintem a mondatertelmezest mar ha jol emlekszem altalanos…

    Kedves Doktorno!

    nem tudom, de szerintem a mondatertelmezest mar ha jol emlekszem altalanos iskola 2. osztalyban tanitjak. Mert szerintem nem igazan ertelmezte a kerdesemet, ugyanis az mem az volt, hogy a panikbetegseget kell-e kezelni,avagy sem.....
    Remelem a tobbi betegnek nagyobb segitokezseggel valaszol.
    Udv.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Valószínűleg a mondatelemzésnél hiányoztam az iskolából. Üdv.: Viktor Erika