A betegek kérdései (5052)

  • TISZTELT DOKTORNO!! EDESANYAMBOL MASFEL EVE JOINDULATU VEGBELPOLIPOT TAVOLITOTTAK EL AMI ELZARTA…

    TISZTELT DOKTORNO!! EDESANYAMBOL MASFEL EVE JOINDULATU VEGBELPOLIPOT TAVOLITOTTAK EL AMI ELZARTA A SZEKLETET.SAJNOS A MUTET SEM SEGITETT AZOTA IS NEHEZEN MEGY A SZEKLETE AMI NAGYON KIS MENNYISEGU ES NAPONTA TOBBSZOR IS INGERLI.MAS PROBLEMAJA NINCS ES AZ UTOBBI IDOBEN MEG IS HIZOTT.NAGYON FELUNK HOGY VALAMI KOMOLY PROBLEMAJA VAN.KEREM SEGITSEN ADJON TANACSOT MIT TEGYUNK MITOL LEHET EZ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ha másfél éve volt a polyp eltávolítás, ellenőriztetni kellene, lehet hogy nem tudták teljesen eltávolítani és ismét visszanőtt.
    Ha hízott az édesanyja, akkor jó lenne a pajzsmirigy hormonok értékét is meghatározni, mert ha a pajzsmirigy alulműködik, lehet renyhe bélműködés. Üdv.: Viktor Erika

  • kedves drnö tegnap irtam Önnek a vérvétel miatt: amik meg lettek csillagozva ezek voltak: lipáz…

    kedves drnö

    tegnap irtam Önnek a vérvétel miatt:


    amik meg lettek csillagozva ezek voltak:

    lipáz :13-60ig jó nekem 65
    crp : 0,30-5mg/l nekem 7,00

    ez a 2 egyébként mindig magasabb de a crp-m az sokkal több szokott lenni ált ban 12-15.


    HGB : 118,00 g/l (120,00-160,00 )
    HCT :0,340 L/L (0.360-0,470 )
    MCV :76 f L (80-97 )
    RDW : 16 % CV (12-15 )


    kérem irja meg a véleményét Köszönettel

    azthiszem vas nem lett nézve de minden más jó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Vashiányos vérszegénysége van / az MCV alacsony szintje mutatja/, , vaskészítményt kell rendszeresen szednie, Maltofer-Fol vagy Ferro-Folgamma javasolt 4-6 hónapig!
    CRP magas jelenleg is, gyulladást kell a háttérben keresni! Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő, nekem reflux gondjaim vannak igy már egy ideje megemelem a párnám de elég…

    Kedves Doktornő,

    nekem reflux gondjaim vannak igy már egy ideje megemelem a párnám de elég meredeken sokszor,nem ülve alszok de pl mint aki Tv zik.olyankor reggelre sem fáj a gyomrom.
    Ön szerint mennyire káros ez a nyaknak?ugyanis sokszor azért érzem hogy el van zsibbadva és nyilván nem teszek jót magamnak ezzel de azért nyaki sérvet sem szeretnák kapni ha tartósan igy alszok...

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Meg kell emelni a párnát,de nem kell nagyon, csak annyira, hogy a fej ne legyen alacsonyabban a mellkasnál. Jó , kényelmes párnákat lehet már kapni, ai felveszi a fej formáját, próbáljon utánajárni és venni egyet! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő!

    Gyakran érzek a szegycsontnál szorító görcsös érzést, a gyomorsavam a torkomba érzem.Éjszakánként arra riadok fel ,hogy erős hányingerem van mintha az étel a nyelőcsövembe vissza folyna. A nyelőcsövem egy pár másodpercre görcsbe rárdul… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Tamara!
    Egyértelműen refluxa van, 2x1 Lansone vagy Nexium segíthet, melyet 4 hét után csökkenthet és már csak reggel kell szednie.
    Persze azért szükséges a gyomortükrözés,… Még több

  • Tisztelt Doktor nő! 20 éves nőbeteg vagyok. Kb 1 hónapja puffadást, vagy inkább feszítő érzést…

    Tisztelt Doktor nő!

    20 éves nőbeteg vagyok. Kb 1 hónapja puffadást, vagy inkább feszítő érzést érzek a hasamban. A köldököm felett jobb oldalt kb. tenyérnyire. Aztán időnként lefelé megy. Minden nap érzem. Teljesen mindegy mit csinálok. Nem fáj egyeltalán. Csak érzem, mintha valami lenne belül. Nem kemény vagy ilyesmi. Ha megnyomom az sem fáj. Ellenkezőleg, inkább mintha enyhülne az érzés!
    Székletem rendben van. Étvágyam is változatlan.
    A háziorvosnál még nem voltam. Gondoltam előbb megkérdezem öntől mit gondol.
    Apranax nevű gyógyszert próbáltam ki, de nem segített. Egyéb gyógyszerrel nem kísérleteztem.
    Mit gondol? Ön szerint mi lehet a bajom? Már sokmindenre gondoltam. A legrosszabbakra.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    IBS-re gondolok, de kellene egy hasi ultrahang, az epe-és vesekövet ki kellene zárni. Próbálja meg az Iberogastot, segíthet, de az ultrahang szükséges. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktorno!

    MPS-em mar regota ismert, biztos nem volt sosem sulyos,mert csak egy kis Betaloc-ot kellett szednem,azt se szedtem,mert nem voltak panaszaim, nem ereztem szukseget, es az orvos ios azt mondta, nem feltetlen szukseges. Mostanaban szedem a Betaloc-ot,mert van egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Extrasystolék lehetnek, rendellenes szívverés. Próbálja meg a Concort szedni a Betaloc helyett . Üdv.: Viktor Erika

  • kedves doktornö.köszönöm az informáciot,mostmár tudom,és nincs ott semmi.májusban voltam ultrahangos…

    kedves doktornö.köszönöm az informáciot,mostmár tudom,és nincs ott semmi.májusban voltam ultrahangos mammográfián,ott is nézték,semmi sem volt.csak ez a masztopátia nevü betegség,azt hiszem igy hivják.ilyen rendellenességgel mennyi idönként elég nézetni uh-val a melleket és a nyirokcsomókat,?azért kérdezem,mert a nögyógyászom szerint hiába hivnak fokozott kockázat miatt évente vissza,a mammográfia ilyen esetben csak kb 50 százalék biztonság.igaza van?amugy 43 éves vagyok.154 cm,103 kg.ez is rontja a hatásosságot a nögyógyász szerint.ugy gondolja,nekem magas a rizikofaktorom,annak ellenére,hogy soha semmilyen rákbetegség a családunkban,pedig 7-en vagyunk lánytestvérek.57 éves a legidösebb.de daganatos beteg még a távolabbi rokonságunkban sem fordult elő.annál több stroke,meg embolia.elnézést kérek,hogy ilyesmivel háborgatom,de be kell vallanon,hogy életemben sohsem csináltam önvizsgálatot,de az orvosom unszol,hogy tanuljam meg,mert életmentő az idejében észlelt rendellenesség.és én hallgatok rá.tisztelettel:livia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, a mammográfia a mastopátiában valóban nem eléggé informatív, ezért azt javaslom hogy kb. 10 havonta legyen egy emlő ultrahang.
    Jogos a nőgyógyász felvetése, mastopátia és elhízás növeli a rizikót. Vigyázzon a súlyával, próbáljon fogyni, már ezzel is sokat tenne önmagáért, a tumoros betegségek esélye csökkenne! Üdv.: Viktor Erika

  • Köszönöm a gyors válaszát! Tisztelettel,Andrea

    Köszönöm a gyors válaszát!
    Tisztelettel,Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Nagyon szívesen! Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves doktornő.A z a problémám,hogy a mellem csomós.ezért ultrahangra,és mammográfiára is járok…

    Kedves doktornő.A z a problémám,hogy a mellem csomós.ezért ultrahangra,és mammográfiára is járok évente.azt olvastam,hogy a hónalji nyirokcsomókat is kell nézni,csak nem tudom,hol találom öket.most a jobb hónom alatt a felkar és a hónalj találkozásánál,inkább ,még a felkari részhez közel találtam egy kemény csomót,amely olyan mint egy érköteg,és kemény.nem tudom,hogy lentebb kell e keresni,mert amugy minden sima,csak ott a kapcsolodási részen kemény.hiába mondják,hogy ez kell,ha nem tudom milyen módon.tisztelettel:livia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Lívia!
    A hónalj legmélyebb árkában kell néznie,kis, körbetapintható, babszem alakú csomókról van szó. Amit leírt, az nem nyirokcsomó, hanem a kar inas része, ez nem kóros! A vizsgálatot felemelt és leengedett karok mellett is végezze el! Üdv.: Viktor Erika

  • tehát a vashiány meg a vérszegénység nem ugyanaz?

    tehát a vashiány meg a vérszegénység nem ugyanaz?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Nem. A vashiány mellett más okai is lehetnek, de a vashiány a leggyakoribb. Üdv.: Viktor Erika

  • köszönöm ujra akkor holnap megirom a vérképem...és ha a vas jó akkor nem lehet vashiányos az…

    köszönöm ujra akkor holnap megirom a vérképem...és ha a vas jó akkor nem lehet vashiányos az ember ?a b12 hiány is látszik vérvételen?


    joéjt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, mindkettőt ki lehet olvasni a leletből. Ha megírja, átnézem. Ha a vas jó, vashiány nincs. Jó éjszakát! Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! 74 éves nőbeteg vagyok. Évek óta magas a vérnyomásom, 150 körüli. Jól csak…

    Tisztelt Doktornő!
    74 éves nőbeteg vagyok. Évek óta magas a vérnyomásom, 150 körüli. Jól csak akkor érzem
    magam, ha 110-130 között van. Háziorvosom javaslatára 10-es Renitecet szedtem. Napközben általában 120 körüli volt a vérnyomásom, estefelé szokott 140-150-re emelkedni,
    rossz közérzettel. Hogy ezt megelőzzem, 4 óra tájban szoktam bevenni a gyógyszerem.
    Ha közben kissé megemelkedett, még bevettem egy fél Renitecet. Így 15mg-os Reniteccel,
    és reggel-este 1/4 Betaloccal elfogadható volt a vérnyomásom.
    Elalvás előtt általában 110-120 közötti. Éjjel viszont szinte mindig gyors szívverésre, és
    140 körüli vérnyomásra ébredek. Ekkor felülök, és kb fél óra alatt fokozatosan visszaesik
    110-120-ra, gyógyszer bevétele nélkül. Ha van rá magyarázat, és lehetne ezen változtatni,
    szíveskedjék megírni.
    A múlt héten voltam kardiológusnál.Sajnos az eredmények nem jók.
    SzívUH ao.gyök35mm, bal pitvar 38mm, bal kamra EDD 56mm, ESD 35mm, EF 61%,
    bal kamra falvastagsága 13mm, E/a 100/120, Mi I-II fokú, enyhébb fokú degen jelek
    az ao billentyűn, átlag grad 6Hgm, AoI Ifokú, jobb szívfél nem tágabb, körülírt falmozgás
    nincs.
    Terhelés 75w 2 min.-nál elfáradtam, szívfr 130/min-ig, RR 190/100Hgm-ig emelkedett.
    A doktornő a köv. gyógyszereket javasolta:
    Renitec helyett coverex AS 5mg
    Betaloc helyett 5mg Concor
    este 40mg Atorvox
    1x75 mg clopidogler
    Mivel a háziorvosom szabadságon van, helyettese azt javasolta, hogy reggel vegyek be
    1 Coverexet este fél Concort. Egész nap rossz volt a közérzetem, az arcom kipirult.
    A vérnyomásom este 154. Nem tudom, jól tettem-e, de bevettem még egy Coverexet.

    Az LDL Cholesterinem 3.6 . Erre javasolta a kardiológus a 40mg Atorvoxot. Félek a 4 új
    gyógyszertől. Talán az Atorvoxból kevesebb is elég lenne.

    Tisztelt Doktornő! Mit tudna javasolni az éjszakai vérnyomásemelkedésre, és a leletek
    alapján a gyógyszerezésre.

    Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: Klára

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Klára!
    Ez a baj, hogy mindenki mást javasol. Nem vagyok a drasztikus változtatások híve, figyelembe kell venni azokat a gyógyszerek, amelyek a betegnek már beváltak és azt továbbra is használni lehet.
    Amit én ajánlok / nem muszáj megfogadni, de szerintem beválna/:- reggel 5 mg Renitec, este 6 órakor 1 tbl. Co-Renitec /kis adag vízhajtó is van benne/, 2x6,25 mg Talliton / Betaloc helyett reggel-este/, este o,25 mg Frontin, este 10 mg Zocor / vagy 20 mg Atorvox/, reggel 1 tbl.Plendil 75 mg. Talán idősebb korban ez a gyógyszer kombináció hatásosabb és kíméletesebb lenne. Ha éjszaka e mellett is lenne szívdobogás-érzés, a Talliton emelhető, 12,5 mg.-ra / 1 tbl./. Üdvözlettel, jó egészséget kívánva: Viktor Erika

  • Kedves Dr.Nő! Édesanyám betegségével kapcsolatban már írtam Önnek,miszerint helycobacter pylori…

    Kedves Dr.Nő!
    Édesanyám betegségével kapcsolatban már írtam Önnek,miszerint helycobacter pylori találtak a gyomrában.Kapott antibiotikumot,már 8napja,de javulás egy kis fokban sem mutatkozik.A hurut ami felköhögésre kényszeríti,naponta többször jelentkezik,megkeserítve ezzel a mindennapjait.Nem beszélve a hátracsorgó váladékról,ami főleg éjjel nem hagyja anyukámat pihenni.Úgy tűnik,a Coverex elhagyása sem szüntette meg a köhögési ingert.Kérdésem:ezek a tünetek a gyomorban lévő helyko baktérium tünetei?Mikor várható javulás?Nem írtam róla,de édeanyám tavasszal átesett egy térdizületi endoszkópos műtéten,ami elfertőződött,hetekig antibiotikumot kapott vénásan.Végül 3hét benfekvés után gyógyult meg részlegesen.Azt mondta a műtő orvos,hogy amíg a szervezetben góc van,addig ne is várjunk javulást.Szóval szegény anyukámnak nagyon kijutott.Számtalan arcüregi vizsgálat,orrsövényműtét,stb.történt,de nem lett előrejutás.
    Tehát érdemben ezek a gyógyszerek segítenek?
    Válaszát megköszönve,kívánok minden jót!Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Andrea!
    A Helicobacter kiirtása a gyomortüneteket fogja rendbe rakni. A váladékozás, köhögés tüdő eredetű, krónikus légúti gyulladás állhat fenn. A köpetét tenyésztésre kellene leadni, hogy van-e benne kórokozó és eszerint kezelni.Ha nincs és sárgás-zöldes, bő köpete van, akkor is a tüdőre hatékony antibiotikumot kell szednie.Üdv.: Viktor Erika

  • köszönöm...holnap megtudom vérszegény vagyok e vagy nem...de gondolom lehet atto is hogy nem…

    köszönöm...holnap megtudom vérszegény vagyok e vagy nem...de gondolom lehet atto is hogy nem eszem jól...nagyon sokmindent megvontam magamtól (pont a gyomorm miatt hogy nem ehetek ezt azt... nem eszek sok vitamint sajnos...elég egyoldalúan)
    viszont fáradt vagyok..és ha kicsit vérszegény az ember az nem nagy baj?milyen további vizgálatokra gondolt még ?

    de ha nincs szurokszékélet akkor biztos hogy a gyomor nem vérzik?

    én ugy tudtam sok ember vérszegény ez nem olyan komoly betegség...

    köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Vérszegénység esetén a következő vizsgálatokat kelle elvégezni:- gyomor-és vastagbél tükrözés, nőgyógyászati / férfiaknál prostata/ vizsgálat, pajzsmirigy hormon vizsgálat, esetleg felszívódási vizsgálat. A vérszegénység lehet vas és B12 hiány eredménye. Ezt a vérképből el lehet dönteni. Mindkettő gyógyítható. De ne felejtsük el, a vérszegénység egyéb tünetekkel / pl. jelentős fogyás/ daganatot is jelezhet. Üdv.: Viktor Erika

  • kedves drnö

    olvastam az irását ,vkinek irta hogy vlrszegény lehet az ember a gyomor bélrendszeri dolgoktól...elvileg énis az vavyok,és refluxos is,voltam még tükrözésen is,de nincs fekélyem...viszont idönként pl most is fáj középen a gyomrom annak ellenére hogy nem eszek olyat,szedem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Az illetőnek a vérszegénységen egyéb panaszai és tünetei vannak. Nem tudni milyen betegség áll a háttérben, mert elzárkózik a vizsgálatoktól. Ezért írtam hogy vegye komolyabb,mert súlyosabb betegség… Még több

  • kedves dr no voltam ma a háziorvosnál mert mondtam neki hogy be szretném adatni majd a hepatitis…

    kedves dr no


    voltam ma a háziorvosnál mert mondtam neki hogy be szretném adatni majd a hepatitis ellenit,de elötte meg szeretném nézetni. erre a papiromon csak annyi van hogy HBs antigén vagy micsoda,megkérdeztem ismerösöm azt mondta ez csak az ellen anyagot nézi és csak a Bre nemis a c re is....

    hát jobb mint a semmi de én mindegyiket megszerettem volna nézetni..ez az ellen anyagos levétel is pontos?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Az ellenanyag vizsgálata jelzi a hepatitis vírus jelenlétét. Ha negatív és nincs ellenanyag, nem fertőzött.
    Hepatitis C-re is ellenanyagot lehet nérzni vérből. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktor Nő!

    Köszönöm válaszait. Igen valóban nagyon ideges voltam. Ma a háziorvos elküldött a tüdőgondozóba. Ott megnézték a régi (radiológián készített) és az Ő általuk készített felvételt és a következő leletet adták ki.
    Mellkas ATV: megtekintettem a rad. osztályon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Noémi!
    Igen, nyugodtabb lehet, de a CT-t azért végeztesse el ha van rá mód, az a biztos! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornö! Elkészültek a feleségem leletei de aztán most nagyon elvagyunk kenödve…

    Tisztelt Doktornö!

    Elkészültek a feleségem leletei de aztán most nagyon elvagyunk kenödve !Ami rosszak azt leirnám!
    LDL Koleszterin Direkt 3.27
    Vörösvérselytszám 3.9
    Hemoglobin 117
    Hematokrit 0.35
    Eosinophil 0.0
    Basophil 0.0
    Vvt sülyedés sebesség 30mm/óra
    Ezek lennének azok az eredmények amik csillagozva vannak :( nagyon elvagyunk keseredve és a Gyomor türközés gondolom én hogy elkerülhetettlen :( de biztos nem fogg elmenni rá :( kérem a tisztelt Doktornö hogy sziveskedjék megirni hogy mi lehet a baj ?? vagy mit tud ajálni !! Köszönettel várom válaszát !!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    A felesége vérszegény, vérvesztés bárhonnan lehet, leggyakrabban a gyomor-bélrendszerből. Ha nem megy vizsgálatra, belehalhat! Minél hamarabb szükséges egy részletes kivizsgálás, akár kórházi bekekvéssel! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt doktornő.Mandulám már gyerekkorom óta nincs.voltam fül orr gégészeten,az uh-n kivül…

    Tisztelt doktornő.Mandulám már gyerekkorom óta nincs.voltam fül orr gégészeten,az uh-n kivül oda küldtek.a bal oldali mandulámból viszont bentmaradt egy negyed darabka,és az a darabka gyakran begyullad-nagyon köszönöm a választ.most kb 2 hétig mintha felére csökkent volna a nyirokcsomó,aztán éreztem ma,hogy ujra visszanőtt.3 napja tüsszögök,és a torkom is fájdogál.de a gyulladt nyirokcsomónak fájni kellene nem?azért már igy is nyugodtabb vagyok,köszönöm.Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Anikó!
    Nem mindig fáj a gyulladt nyirokcsomó. Mivel nincs mandulája/illetve csak egy kis rész maradt/, ezek a nyirokcsomók helyettesítik a mandula funkcióját és minden légúti fertőzéskor megduzzadnak, próbálják megszűrni a kórokozókat.
    Szedje a Sumamedet / Normaflorét szedjen hozzá/ és el fog múlni! Teljesen jóindulatú nyirokcsomóról van szó, gyakori panasz. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Jelenleg 44 éves vagyok. 2009.májusi gyomortükrözés - leletemen a szövettani…

    Tisztelt Doktornő!
    Jelenleg 44 éves vagyok. 2009.májusi gyomortükrözés - leletemen a szövettani diagnózis az alábbi:"Enyhe fokban kiszélesedett hyperplastycus gyomornyálkahártya részletek.Incomplett intestinalis metaplasia.Helicobacter pylorinak megfelelő kórokozók nem azonosíthatóak."A vizsgálat előzménye egy - először - 2000-ben, majd azt követően másfél évente végzett gyomortükrözés, aminek 9 éven át ugyanaz volt a megállapítása 2-3 mm-es polyp , közepén behúzódással,hyperplastikus jellegű. / A 2000-ben készült vizsgálati eredmény leírásakor a szövettan még folyamatban volt,de ennek a szövettannak az eredménye nem áll írásban rendelkezésemre.Akkor azt az információt kaptam,hogy negatív.Tennivalót nem igényel./
    Szövettani vizsgálatot csak 2000-ben, illetve 2009-ben végeztek.
    Az idei - júliusi - nőgyógyászati szűrővizsgálatom leletére is szintén a metaplasia szó került - szerencsére - P2-es állapot megnevezésével együtt.
    Lehet-e a nőgyógyászati és a gasztroenterológiai lelet között összefüggés? Visszafordítható-e ez az állapot, vagy egyenes út egy daganatos megbetegedés felé? Mit tudok tenni e saját egészségem érdekében,azontúl,hogy egészségesen élek,hiszen eddig is ezt tettem? Van-e bármiféle olyan készítmény, amellyel ebben az esetben a további problémák megelőzhetőek? Az üzletekben sokféle készítmény kapható,de vajon melyik az alkalmas?
    Válaszát előre is tisztelettel köszönöm.

    Beremisz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Beremisz!
    Egyik lelete sem kóros , a metaplázia normális jelenség, jelen esetben a gyomornyálkahártya területén kis bél nyálkahártya szigetek vannak. A nőgyógyászati leírásokban is gyakran szerepel, nem tekinthető rákmegelőző állapotnak. Én sem gondolom hogy tennivaló lenne vele. Üdv.: Viktor Erika