A betegek kérdései (5052)

  • Tisztelt Doktot Viktoer ERika! 19 év éves fiu vagyok.5 éve beteg vagyok.akkor 190 es vérnyomásom…

    Tisztelt Doktot Viktoer ERika!

    19 év éves fiu vagyok.5 éve beteg vagyok.akkor 190 es vérnyomásom volt.szervi ok nincs.még mellékvese UH-n is voltam,pajzsmirigy UH-n is,TTE:negatív.2 ször 1 ednyt HTC-t szedek hypertoniára .jelenleg nyugalmi vérnyomásom 130-135/80-85hgmm.FR:80/min.Ezek az értékek elfogadhatók?így csökkentem a súlyos betegségek kockázatát?ha a vérnyomás nem nyugalomban magas( pl. séta ,evés után) az baj?vagy mindenkinek így van?ezért kell nyugalmit mérni?
    napokban kellet mennem UH-ra mert azt mondták évente kell
    ez áll rajta:

    normális szívüregméretek
    jó globális bal kamra funkció
    szegmentális falmozgászavar nem látható
    dopplerrel kóros áramlás nem igazolható
    hyperkinetikus keringés

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kérdező! / András? /
    Megnyugtatom, teljesen normális a vérnyomása a gyógyszeres kezelés mellett, egyelőre ezt el kell fogadnia. A szív ultrahangos vizsgálata teljesen elfogadható, a hyperkinetikus keringés jelzi hogy a szokásosnál stresszesebb! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • tisztelt Drnő! két kérdeésem lenne 1:meg szeretém kérdezni h. Ejekció frakció mettől normális…

    tisztelt Drnő!

    két kérdeésem lenne

    1:meg szeretém kérdezni h. Ejekció frakció mettől normális és mennyi lehet a maximum?úgy hallottam 100 % nem lehet?jól tudom az eddzességet mutatja?

    2:E/A az mit jelent?mennyi lehet a maximum ami már nagyon jó?nekem 85/52 volt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kérdező!
    Csak a kérdés egyik részére tudok korrekt választ adni, a másik kérdése már kardiológus hatásköre. Az ejekciós frakció a bal kamra teljesítőképességét, a szívizomzat erejét mutatja. Általában 50-80 % közötti érték normális, nőknél 50-60. férfiaknál inkább 60-80 % körüli érték a megszokott. Természetesen sok minden befolyásolhatja, módosíthatja az értéket. 100 % valóban nem lehet. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Bélszűkületet ki lehet mutatni natív hasi röntgennel illetve ultrahanggal?

    Tisztelt Doktornő!

    Bélszűkületet ki lehet mutatni natív hasi röntgennel illetve ultrahanggal?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kérdező!
    A válaszom: nem!. Bélszűkületet kontrasztos rtg.-vizsgálattal lehet kimutatni / gipszkása/. Egyes esetekben béltükrözés is kimutatja. Az ultrahang csak indirekt jeleket mutat, tehát nem ad bizonyosságot. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! 13 hetes kismama vagyok-2. babánkat várjuk-és az első laboreredményem magas…

    Tisztelt Doktornő!
    13 hetes kismama vagyok-2. babánkat várjuk-és az első laboreredményem magas TSH szintet mutatott.(5.03 lett,0.09-cel a felső határ felett)Ez ugyan nem tűnik nagy eltérésnek,de az orvosom beutalt szakrendelésre,ahová szerdán megyek.Soha nem volt ilyen problémám.Doktornő szerint mire számíthatok?Nem szeretnék semmilyen gyógyszert szedni!Egyéb tünetem nincsen ezzel kapcsolatban.2 éve,amikor a kisfiamat vártam,nem kértek egy laboron sem TSH-t,visszakerestem az összes leletem.Lehet,hogy akkor is magas volt?Mitől alakul ki a túlműködés?
    Válaszát előre is köszönöm,Üdvözlettel:Tándorné Nóri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Nóri!
    A magasabb TSH-szint alulműködés esetén jelentkezik. Az Ön esetében olyan minimális az eltérés, hogy valószínüleg a terhesség okozta hormonális változások okozzák.Semmi félnivalója nincs,esetleg jódhiányos struma vagy kisebb múló gyulladás állhat a háttérben ha találnak is valamit, ezeket pedig gyógyszeresen nem kell még kezelni / esetleg jódos tengeri sót ajánlatos fogyasztani/. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • tisztelt Dr.Viktor ERika! János(50) vagyok.nagyon köszönöm válaszát a EKG-val kapcsolatban.ÉN…

    tisztelt Dr.Viktor ERika!

    János(50) vagyok.nagyon köszönöm válaszát a EKG-val kapcsolatban.ÉN írtam az emelkedett diaszolés vérnyomással kapcsolatban.Írta az ingerületvezetési zavart(JTSZB) és a szívnagyobbodást(bal tengelyállás).FR:49/min..EZek egyike sem hangzik tul jól sajnos .ma voltam MRTG-n,ugyanos ide is kaptam beutalót a vérnyomás miatt.EZEN ez áll h. két ujnyi szívmegnagyobbodás!!!ezt a szívizomnövekedést nem tudom mire vélni?de egyre inkább aggasztó.20 éve sportolok,heti 3 szor 10000m-t futok,90km-t biciklizek.sportoloni lehet?pulzusom 1,5 óra futás után is csak 70/perc mert megmértem.Ez is kóros?

    Üdvözlettel:jános 50 éves sportoló

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves János!
    Egyelőre ne aggódjon, a szív ultrahangot végeztesse el amit ajánlottam. Ez magyarázatot ad majd a problémákra. Kétségtelen, hogy a pulzusa alacsony ilyen megterhelés után, ennek is utána kell nézni. Tehát minél hamarabb végeztesse el a vizsgálatokat és jelezze mi volt az eredmény! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt doktornő! 10-hetes kismama vagyok,most derült ki a vérvétel után hogy,a pajzsmirigyem…

    Tisztelt doktornő! 10-hetes kismama vagyok,most derült ki a vérvétel után hogy,a pajzsmirigyem alul működik. TSH-100 feletti, FT3- 0,93pmol/l , FT4- 1,23pmol/l !!! Idáig nem szedtem semmilyen gyógyszert,mert nem tudtam a betegségemről! Most nagyon aggódom hogy,ez miatt nem alakulhatott-e ki valamilyen rendellenesség a babám eddigi fejlődésében?? Természetesen most már szedem az előírt gyógyszert : L-Tyroxin50 ,napi-150ug. Előre is köszönöm a segítségét!!! Tisztelettel: egy aggódó kismama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kismama!
    Szerencsére még idejében észrevették a pajzsmirigy működési zavarát és idejében kezelést is kap. Ne aggódjon, a babának ettől semmi baja nem lesz! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tiszteletem! Kérdésem az lenne hogy laktózintoleranciánál a székelttel(hamenés) ürülő nyálkás…

    Tiszteletem!

    Kérdésem az lenne hogy laktózintoleranciánál
    a székelttel(hamenés) ürülő nyálkás anyag
    a gyomornyálkahártya?
    a gyomornyálkahárlya leválását okozhatja a laktóz intolerancia ?
    Választ előrre is köszönöm.
    Szép napot.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kérdező!
    A nyálkás székletben a nyálka nem a gyomornyálkahártya, hanem a belek hurutos állapota miatt képződő melléktermék. A laktóz-intolerancia nem okoz gyomor-nyálkahártya károsodást. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! ÉN egy 50 éves férfi vagyok.Otthon mostanában 130/100hgmm vérnyomásokat…

    Tisztelt Doktornő!

    ÉN egy 50 éves férfi vagyok.Otthon mostanában 130/100hgmm vérnyomásokat mértem ezért fordultam háziorvoshoz aki egyenlőre beutalt evégett EKG-ra,MRTG-re,szemfenékre.
    20 éve triatlonozom,panaszom nincs,csak a vérnyomás,korábban sportorvosi vizsgálaton sem volt koros.

    EKG-n ma voltam:

    EKG:SR, 49/min, bal tengelyállás, PQ:0,129, QRS:0,114, ST isoelektromos,csúcsos poz. T hullámok, incomplett JTSZB, high voltage, korai repol. ,strain jelek

    Érdeklődni szeretnék az EKG-m felöl?merre tovább?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves János!
    Kisebb eltérések vannak az EKG-ján. Az alacsony pulzusszám valószínüleg a "sportszív" miatt van, rendszeresen sporolóknál az alacsonyabb pulzusszám előfordul. Van egy jelzett ingervezetési zavara / JTSZB = jobb Tawara-szár block/, ami egészséges egyéneken előfordul. A bal tengelyállás azt jelzi, hogy balra kissé nagyobb a szív, vagy tömegesebb a bal kamra állománya. Ezek külön-külön és együtt sem jelentős elváltozások, de a magas diastolés vérnyomás-értékek miatt egy szívultrahang és egy 24 órás vérnyomásmonitor / ABPM/ elvégzését javaslom. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! A következő laboreredényeim lettek: MPV. 12,2 fL, Lymphocyta. 0,226, Neutrophil:…

    Tisztelt Doktornő!

    A következő laboreredényeim lettek: MPV. 12,2 fL, Lymphocyta. 0,226, Neutrophil: 0,724, vizeletvizsgálatnál az epithelialis sejtek: 21 db/uL.
    Nagyon megijedtem és érdekelne, hogy kel-e aggódnom.


    Kérném segítségét az eredmények megértésében.



    Köszönettel: Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Szilvi!
    Az eredményei tökéletesek, aggódásra semmi oka. Az első három eredmény a vér összetevőinek százalékos értékét, ill. a vörösvértestek átlagos térfogatát jelenti / normál értékek/, ill. a vizeletben az epitheális sejtek magyarul hámsejtes, normálisan is jelen vannak. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • T. Doktornő! 1 hónapja kórházba kerültem erős nyakduzzanat miatt, előző nap fájt a torkom,…

    T. Doktornő!

    1 hónapja kórházba kerültem erős nyakduzzanat miatt, előző nap fájt a torkom, belázasodtam. Előtte volt gégegyulladásom. Tavasz óta gyógyszert szedek, magas TSH szint miatt, kórházba kerülés előtt kezdtem el újra szedni.
    A kórházban infúziókat kaptam, majd hozzátársult hányás, hasmenés, nagyon kiszáradtam, nem volt vizeletem. Erős szívszúrás, nehézlégzés jelentkezett. Gégészet negatív lett.
    A gégész nagyobb pajzsmirigyet állapított meg, jelenleg is van nyaki duzzanatom, a nyirokcsomók 2-3 cm-esek. Felmerült a mononucleosis. Eredményeim nincsen teljesen készen, a májfunkció magas lett.
    Ön szerint lehet összefüggésben a pajzsmiriggyel? Vagy vírusos, esetleg autóimmun eredetű?
    Válaszát nagyon köszönöm!

    Tisztelettel: Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Anita!
    A duzzadt nyaki nyirokcsomók, emelkedett májfunkciós értékek és láz a mononukleózis vagy egyéb vírusos betegség mellett szólnak. De a magas TSH-érték és a duzzadt pajzsmirigy a pajzsmirigy egyszerű, vagy autoimmun gyulladását is jelezheti,ezért ez további kezelést igényel.Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Én egy 18 éves lány vagyok. A vérnyomásom 110 és 130 között szokott lenni…

    Kedves Doktornő!

    Én egy 18 éves lány vagyok. A vérnyomásom 110 és 130 között szokott lenni ez úgy tudom normális. De viszont a pulzusom 70 és 100 között szokott lenni. Ez normális vagy túl magas és
    ha igen akkor mit kell tennem?
    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kérdező!
    A pulzus tényleg kicsit magas. Fiataloknál a leggyakoribb ok az ún. mitrális prolapsus szindroma, a bal kamra és pitvar egyik billentyűjének visszahajlása okozza. A szív összehúzódásakor pici visszacsorgás van ilyenkor a pitvar felé, ez okozza a tüneteket. Gyakori jelenség, csak akkor kezeljük, ha panaszokat okoz / szívdobogásérzés, tompa mellkasi fájdalom, gyengeség, stb. /. Egy szív ultrahang vizsgálatot javasolnék, ez kimutatja, bármi ilyen rendellenesség van. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő, 29 éves nő vagyok, szoptatom a kisfiamat. Voltam enyhe szédüléses panaszok…

    Tisztelt Doktornő,
    29 éves nő vagyok, szoptatom a kisfiamat. Voltam enyhe szédüléses panaszok miatt teljes vérkép vizsgálaton, ahol a véreredmények jók lettek, kivéve az éhomri vércukrot, az 3,6 lett. Nagyon megijedtem, hogy esetleg valamilyen daganat miatt lehet ez. Ön szerint tovább kellene vizsgáltatni magam, vagy ez az érték még nem utal komolyabb bajra? Más tünetem nincs, a szédülés is elmúlt, a baba ellátása miatt fáradt vagyok, nem tudom, ez befolyásolja-e az eredményt.
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kérdező!
    Az éhgyomri vércukor-értéke teljesen normális, nem kórosan alacsony. Ilyen vércukor nem okozhat szédülést.Daganata ez alapján biztos hogy nincs, ezt verje is ki a fejéből! A leírt fáradtság ilyenkor talán természetes, egy pici babával rengeteg a teendő és az alvás sem az előzőleg megszokott.Semmi további teendője nincs.Jó egészséget Önöknek! Viktor Erika

  • TISZTELT DOKTOR NŐ NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGÉT. MARADOK TISZTELETTEL ÁGNES.

    TISZTELT DOKTOR NŐ NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGÉT. MARADOK TISZTELETTEL ÁGNES.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Ágnes!
    Szívesen, máskor is. Minden jót! Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Engem az érdekelne,hogy a diane35 fogamzásgátlót lehet-e együtt szedni az…

    Tisztelt Doktornő!
    Engem az érdekelne,hogy a diane35 fogamzásgátlót lehet-e együtt szedni az apadex vérnyomáscsökkentővel?A diane35-öt,menstruációs problémáimra kaptam/oligo amenerrhoea recid.,pcos igazolható hyperinzulinizmussal/,az apadexet pedig az ingadozó vérnyomásomra.31 éves vagyok.Sajnos kb 4 éve túlsúlyos/105kg/,176cm magas.Inkább alacsony a vérnyomásom,de akár pillanatok alatt fel tud menni 160/80-ra,olyankor érzem,hogy ég az egész arcom.Eddig sajnos nem szedtem rendszeresen a vérnyomáscsökkentőt,de úgy érzem most már nem szabad kihagynom.Féltem,hogy esetleg nagyon lehúzza a vérnyomásom.A másik dolog,hogy nagyon ritkán,de előfordúl,hogy bevizesedem és ezt onnan veszem észre,hogy fulladok.Előszőr azt hittem,idegi alapon,de aztán bevettem egy furont és 2 óránként jártam éjszaka pisilni.Ezt nem tudom mitől lehet.Utoljára 2007 nyarán volt ilyen akkor írták az apadexet,de külön vízhajtót nem,pedig akkor borzasztóan be volt mindenem dagadva.Ilyen sem volt előtte,de azt a nyarat így szenvedtem végig.Azóta most éreztem ezt megint,de már elmúlt a furontól.Nem tudom ez mitől lehet.Most sem vagyok vizes,csak térd alatt egy nagyon kicsit.
    Köszönettel várom válaszát!:Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Mónika!
    Igen, lehet szedni a két gyógyszert együtt, hiszen a vérnyomáscsökkentőre a leírása szerint szüksége van. A vizesedés miatt feltétlenül kivizsgálást igényel! Vese-és szívprobléma is okozhatnak ilyen fokú vizesedést, ill. a túlsúly miatt a pajzsmirigy-funkciót is meg kellene nézetni. Kis gyenge, rendszeres sportolást, mozgást és gyakori, kis étkezést javaslok a fogyás érdekében, de csak kivizsgálás után! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát az inzulinrezisztenciával kapcsolatban! Megcsináltattam…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm válaszát az inzulinrezisztenciával kapcsolatban!
    Megcsináltattam az inzulinrezisztencia vizsgálatot és a terheléses vércukor vizsgálatot is.
    Az eredménye ez lett:
    Glucose terhelés 0 perc 4.40 mmol/l tartomány: 3.30 Š 5.50
    Glucose terhelés 120 perc 6.26 mmol/l tartomány: 3.30-7.80
    Insulin terh 0 perc 15.48 mIU/l tartomány: 2.60-24.90
    Insulin terh 120 perc 125.10 mIU/l
    Ön szerint ezek az értékek jók, mi a véleménye róluk?
    Nem tudom mennyire lényeges vagy összefüggésben vannak-e a következő tüneteim, amiket egy ideje már tapasztalok magamon ezekkel az értékkel. Mert a súlytöbbletem ugye valószínű, hogy a hormon kezelésektől van. Én viszont evvel kapcsolatban még észrevettem azt is magamon, hogy időnként étkezés után pár órával van, hogy ismét ennem kell, pedig nem is kívánom az ételt, de ha nem eszek, úgy érzem kilyukad a gyomrom. Továbbá észrevettem azt is, hogy a nap bármely szakában eltudnék aludni, hétvégén szinte állandóan csak alszok, pedig nem vagyok kimerült. Hétköznap pedig ha nem dolgoznék, szintén csak aludnék. Ritkán pedig van, hogy ájulás is környékez, de olyan szintén, hogy szinte elkezd rólam szakadni a víz, izzadok, meleg van stb. aminek érzése kb. 1 órán belül el is múlik.
    Ön szerint milyen orvoshoz kellene fordulnom?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Takácsné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Takácsné!
    A leíirt tünetek a hormonkezelés mellékhatásai, sajnos ezt kivédeni nem nagyon lehet a jelen helyzetben, nőgyógyászával kell megbeszélnie.
    A leltekről: az inzulin-terhelés értékei jók, az éhgyomri vércukor is jó, a 120 perces érték egy árnyalattal magasabb mint kellene, a legjobb az lenne, ha a 6 mmol/l-es értéket nem haladná meg.Ezt később még jó lenne majd kontrolláltatni.
    Javaslom mégegyszer a pajzsmirigy vizsgálatát! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Kedves doktornő! Ha a vérvizsgálat nem mutat eltérést, lehet e gond a pajzsmirigyemmel?Az orvos…

    Kedves doktornő! Ha a vérvizsgálat nem mutat eltérést, lehet e gond a pajzsmirigyemmel?Az orvos szerint meg van nagyobbodva, de kb fél éve vettek vért, és akkor azt mondták, hogy nincs vele gond. Köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kérdező!
    Ha a hormonok eltérés nélküliek, akkor azt jelenti hogy jelenleg normál működésű. Ez nem zárja ki pajzsmirigy-betegség lehetőségét, mert pl. a gyulladásos pajzsmirigy-betegségnél a hormonszintek ingadoznak és időnként emelkedett, időnként alacsony vagy normál értéket mutatnak. Ugyanakkor pl. jódhiányos strumánál csak ultrahanggal és tapintással lehet a pajzsmirigy-állomány megnagyobbodását észlelni, általában ez nem jár hormon-változással. Tehát azt ajánlom, hogy évente történjen pajzsmirigy ultrahang és hormonvizsgálat párhuzamosan és legalább egyszer a leleteit lássa endokrinológus. Így nem lesz semmi gond! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • EKG-t csináltak.Azt mondták h. rendben.Így kaptam echokardiográfia-ra időpontot... Az is lehet…

    EKG-t csináltak.Azt mondták h. rendben.Így kaptam echokardiográfia-ra időpontot...
    Az is lehet h. csak a sok stressz miatt fulladok...v. nemtudom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ha minden negatív, pánik-szindroma irányában is körül kell nézni. Üdv. Viktor Erika

  • köszönöm válaszát.igazából fulladásos tünetek miatt utaltak be...az egyik utat végigjártam,ezekszerint…

    köszönöm válaszát.igazából fulladásos tünetek miatt utaltak be...az egyik utat végigjártam,ezekszerint jó
    a másik még kaptam előjedzést echokardiográfiai vizsgálatra is...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ajánlanám még a pajzsmirigy vizsgálatát is /ultrahang, hormonok/. Üdvözlettel: Viktor Erika

  • kedves doktornő tudna segíteni a leletem értelemzéséhez mert nincs hozzá szakképzettségem? Fizikális…

    kedves doktornő tudna segíteni a leletem értelemzéséhez mert nincs hozzá szakképzettségem?

    Fizikális status:érdes légzés,ritmusos szívműködés,nyirokcsomó nem tap.
    MRTG:tiszta tüdőmező,éles konturu rekesz,szív normális alakku,nagyságu
    Légzésfunkció:normál értékek
    SO2:99%
    Bőrpróba:negatív
    spirometria:neg
    metacholin provokáció:neg
    prick test norm.inhalatív sor:neg
    RR:120-80/130-30
    FR:72-77

    Ha jól tudom a szaturáció 100% fölötti is lehet?igaz h a szaturáció az egyén eddzettését is mutatja?nekem jó a szaturáciom?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kérdező!
    Tökéletes a lelete! Csak így tovább! Az oxigén -szaturáció ideális esetben: 98-99 %. Ez az érték a vér oxigén-telítettségét jelzi. 100 % fölötti szaturáció elvileg lehetséges bizonyos körülmények között, de nem nevezném normál állapotnak. Ez így jó, ahogy van! Üdvözlettel: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. A férjemmel 5 éve szeretnénk már kisbabát,…

    Tisztelt Doktornő!

    A segítségét szeretném kérni.
    A férjemmel 5 éve szeretnénk már kisbabát, de eddig sajnos még egyszer sem sikerült teherbeesnem. Én 27 éves vagyok a férjem 26. Meddőségi központba járunk, ahol ha minden jól alakul, akkor 1, 2 hónapon belül el is kezdjük majd a lombikprogramot.
    A kezelések után időnként előfordul, hogy hol az egyik, hol a másik petefészkembe cysta lesz, ami előzőleg, mármint a babaprojekt elején, egyszer fordult csak elő nálam. Ilyenkor várunk 1 hónapot, hogy kiürüljön, felszívódjon a cysta és ilyenkor nem szedek semmit se.
    Az évek alatt (babyprojekt alatt) sok súly jött fel rám, ami szerintem már túl sok ahhoz képest, hogy olykor-olykor este is eszek valamit. Van, hogy nem vagyok egyáltalán éhes mégis ennem kell, mert olyan érzésem van, mintha semmit nem ettem volna. Én egy 161 cm magas, 56 kg-ós ember voltam, most meg 161 cm magas és 75 kg vagyok. Mozgok amennyit csak tudok, mégis a súlyfeleslegemből ha le is sikerül adnom, mindig csak 1,2 kiló megy csak le.
    Előfordul az is, hogy szédülök, nem jól vagyok stb.
    A lényeg, hogy a férjemmel el akartunk menni egy endokrinológus orvoshoz inzulinrezisztencia vizsgálatra. A körzeti orvosomat fel is kerestük ez ügyben, elmondtuk az én tüneteimet, de a beutalót nem az endokrinológus orvoshoz adta, hanem egy laborvizsgálatra. Nem egészen értettem mit mondott, mert amikor azt mondtuk neki, hogy inzulin és vércukor terheléses vizsgálatra szeretnénk elmenni, azt mondta, hogy ilyen vizsgálatnál 3 hónapot néznek vagy mi és ezért nem tud adni vagy nem lesz meg hamar az eredményŠ..vagy mi, nem értem, értettem pontosan?!?! A labor papíromon, amit adott ezek szerepelnek: Glukóz; Hemoglobin A1C, A1; TSH.
    Nekem viszont ezeket az értékeket mondta az endokrinológus, hogy ezeket akarja megnézni:
    Glucose terhelés 0 perc
    Glucose terhelés 120perc
    Insulin terh 0 perc
    Insulin terh 120 perc
    Az inzulin és vércukor terheléses vizsgálatnál nem értem a fent leírt 3 hónapos dolgot, ugyanis ismerek egy olyan magánklinikát, ahol reggel leveszik a vért és délutánra már készen is van az eredmény. Konzultációra pedig külön kell majd időpontot kérni, amikor is az orvos kielemzi az eredményt. Ide mondjuk nem kell beutaló.

    A kérdésem az, hogy szerintem a súlyfeleslegem miatt is lehetnek ezek a kezelések után időnként jelentkező cysta, cysták, valamint az evés, émelygés is, Ön szerint is?
    A körzeti orvosom által kért labor vizsgálatoknak az inzulin és vércukor terheléses vizsgálathoz van valami köze? Én úgy tudom, hogy ezt a vizsgálatot csak endokrinológus kérheti vagy nem? Mit kért nálam végülis a körzeti orvosom, mit jelentenek? Mi a különbség a körzeti orvosom és az endokrinológus által kért vizsgálatok között?

    Az inzulinrezisztencia vizsgálattal kapcsolatban még annyit szeretnék csak mondani, hogy úgy tudjuk, hogy ez alapján a vizsgálat alapján is fényt deríthetünk a meddőség okára ezért akarunk még erre a vizsgálatra elmenni. Szeretnénk mindennek a végére járni!
    Válaszát előre is köszönöm!
    Takácsné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Takácsné!
    A cysta-képződés a hormonkezelés következménye lehet és valószínüleg közrejátszik a súlytöbbletben is. A családorvos az éhgyomri vércukorszintet és egy olyan érték meghatározását kérte / HB A1/, amely a szénhidrát-anyagcsere állapotát méri fel, tehát hogy a közelmúltban kiegyensúlyozott volt-e a szervezet szénhidrát-anyagcseréje. A TSH a pajzsmirigy-hormon szintje.Szerintem is jó lenne inzulin-szintet és terheléses vércukor-vizsgálatot végeztetni még, hiszen a lombikbébi-program során is gyakran kérik ezt a vizsgálatot. Üdvözlettel: Viktor Erika