A betegek kérdései (5052)

  • Kedves Doktornő! Tegnap megettem egy zacskó erősen színezett és aromázott(gumiszerű, volt benne…

    Kedves Doktornő!
    Tegnap megettem egy zacskó erősen színezett és aromázott(gumiszerű, volt benne fekete, zöld, sárga, szóval sokszínű - de főleg amit régen "bocskorszíjként" neveztünk gyerekkorunkban) gumicukrot, s ma reggel a "végtermékem" zöld színű volt. Mi a véleménye, remélem a cukor színezett?
    Üdvözlettel és köszönettel: Zsóka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Zsóka!
    Bár az én hibámból a kérdés azóta már eldőlt, de semmi baja nem lesz a cukroktól, valószínű a festék hatása volt csak. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! 20 évre visszamenőleg megvan több laborleletem. (Most 50 éves vagyok.) Azóta…

    Kedves Doktornő! 20 évre visszamenőleg megvan több laborleletem. (Most 50 éves vagyok.) Azóta lassan, de biztosan araszol felfelé az éhgyomori vércukorszintem. Most már egy éve 5,8, azelőtt kb. hat éven át 5,6 volt, 20 éve 5-ről indult. Más értékek rendben vannak, alapvetően a vérzsírok is (összkoleszterin: 5,4, HDL: 1,6, triglicerid: 1,5). 74 éves anyám 40 éves kora óta cukorbeteg, de gyógyszerrel elég jól kezelhető (többnyire 7,0 körüli, bár időnként voltak kilengések). Én mire számíthatok, megállítható valahogy ez a folyamat? Túlsúlyom nincs, és elég sokat mozgok is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Amíg normál tartományban vannak az értékei, addig nincs mitől tartania, de mivel a családban is van cukorbeteg, időnként érdemes étkezés után 2 órával is mérnie a vércukrot, illetve a hajlamot terheléses vércukor-és inzulin vizsgálattal lehet kimutatni!Ha a súlya megfelelő és rendszeresen mozog, szerintem nincs mitől tartania. Üdv.: Viktor Erika

  • kedves dr nö felirtak nekem dalacin hüvely krémet.aztán eszembe jutott h egyszer szedtem…

    kedves dr nö


    felirtak nekem dalacin hüvely krémet.aztán eszembe jutott h egyszer szedtem a gyógyszert és majd 2 honapig ment a hasam,nagyon megijedtem hogy nem e az a vastag bél gyulladás.


    nah most a kúp papirján is az van,bár azt is irja hogy a hüvelybol csak igen kevés szivódik fel...de akkor is,.nem merem elhasználni nehogy megint ugy járjak.Ön szerint mennyi az esélye ennek?


    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ez inkább helyben hat, ezért tényleg kevés szívódik fel. Normaflore szedése mellett nyugodtan használhatja, nagyon kicsi az esélye hogy emésztési problémát okozzon! Üdv.: Viktor Erika

  • Dr nő a bal lebenyben 5 colloid cisztát találtak,és a legnagyobb 11mm-es.Igényel ez valami műtétet.Durva…

    Dr nő a bal lebenyben 5 colloid cisztát találtak,és a legnagyobb 11mm-es.Igényel ez valami műtétet.Durva tüneteim vannak.És okozhatják ezek? Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, biopsiát, szövettani mintavételt kell végezni és ha ez negatív, fél évente kell követni vizsgálatokkal. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! A páromnál nemrég helicobacter fertőzést állapítottak meg. Az lenne a kérdésem,…

    Tisztelt Doktornő!
    A páromnál nemrég helicobacter fertőzést állapítottak meg. Az lenne a kérdésem, hogy én elkaphatom e tőle. Mind a kettőnknek ugyanaz a betegsége, GERD. Mind a ketten szedünk savlekötőt. Engem korábban vizsgáltak helicobacterre, nem volt kimutatva, de mostanában fáj a gyomrom, ezért gondolom, hogy esetleg a páromtól kaphattam el, igaz nem igazán tudom, hogy milyen tünetei vannak ennek a fertőzésnek, de neki is fáj a gyomra folyamatosan.
    Válaszát előre is köszönöm!
    NM

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, elképzelhető együtt élők körében az átfertőzés. Csináltasson egy Helicobacter tesztet, mert nem kizárt hogy Önnél is pozitív! Üdv.: Viktor Erika

  • KEDVES DOKTORNŐ!szeretnék választ kapni az leletemre.EKG.SR,FR.79min,b.tengelyállás,PQ.0,140,QRS.0,091…

    KEDVES DOKTORNŐ!szeretnék választ kapni az leletemre.EKG.SR,FR.79min,b.tengelyállás,PQ.0,140,QRS.0,091 ST ISOELEKTROMOS,LAPOS POS T-HULLÁMOK,ANTEROLAD.Q HULLÁM,IUTT.ASPEC.INTARVENT.VEZETÉSI ZAVAR.OX SAT 98%.doppler lábon jobb 1-felett,bal 1-felett.Has ultrahang minden negativ,csak a jobb vesében van egy 12mm cysta.NYAKI ULT.H.A BAL LEBENYBE 8 ÉS 6 MM ECHOSZEGÉNY GÖB LÁTHATO.VOLTAM VÉRVÉTELEN VÁROM MOST AZ EREDMÉNYT.VOLTAM EGY BELGYOGYÁSZNÁL AKI SYNUS TACHIKARDYÁT IRT RÁ A PAPIRRA.VÁROM A VÁLASZÁT,MERT NAGYON AGGODOM KÖSZÖNÖM JUDIT

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Judit!
    Az EKG-ján semmi komolyabb elváltozás nincs. Az oxigén telítettség megfelelő. A Doppler az alsó végtagon jó keringést jelez. A vese cystának nincs jelentősége, nem kóros. A pajzsmirigyes göb struma nodosa lehet, de a vérvétel mellett esetleg tovább is kell vizsgálni, pl. izotóp vizsgálattal, esetleg biopsiával, mintavétellel. A hormon eredmények tudatában tudok majd többet mondani.
    Összegezve: Semmi komoly eltérés a pajzsmirigyen kívül, ezt kell tüzetesebben átvizsgálni! Üdv.: Viktor Erika

  • Jó napot kívánok Doktornő!Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy Édesapámnak eltávolították…

    Jó napot kívánok Doktornő!Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy Édesapámnak eltávolították az egyik tüdőlebenyét 3 éve rosszindulatú daganat miatt,azóta rendszeres alkohol fogyasztó.Most volt vérvételen,és az eredményei nem túl bíztatóak.Az eredményei után érdeklődnék,hogy mit jelentenek,mert ezek az értékek nagyon magasak.(GOT:354,GPT:205,GGT:1268).Gondolom,hogy eza túlzott alkohol fogyasztás miatt van,de érdekelne,hogymég ezen kívül mitől adódhat ilyen magas érték.Előfordulhat hogy akár májrákról is lehet szó?Lehet,hogy áttétes?Mennyire súlyos ez a magas érték?Várom mielőbbi válaszát.Előre is köszönöm.Tisztelettel:Babyca21

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Babyca!
    Természetesen lehet az alkoholtól is, alkoholos májgyulladás következtében, de az alapbetegséget ismerve nem kizárt a májban áttétek jelenléte sem. Azt ajánlom hogy legyen egy hasi CT vizsgálat, ezzel az áttétek kizárhatók! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő!Mit jelent cervicalis dysplasia, k.m.n.Köszönöm

    Tisztelt Doktornő!Mit jelent cervicalis dysplasia, k.m.n.Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    A nyaki gerinc nem fejlődött ki tökéletesen,fejletlenebb, ezért panaszokat okozhat. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő!Még mindig nem értem hogy a nyálmirigyemben a 6 mm-es IgI. ábrázolódik.Kérem…

    Tisztelt Doktornő!Még mindig nem értem hogy a nyálmirigyemben a 6 mm-es IgI. ábrázolódik.Kérem mondja már meg nekem mi az IgI. mert nagyon aggódom,legyen szives nyugtasson már meg.Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Már megnyugtattam. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Nyaki UH vizsgálaton voltam.A leletem,a jobb subnandibularis nyálmirigyben…

    Tisztelt Doktornő! Nyaki UH vizsgálaton voltam.A leletem,a jobb subnandibularis nyálmirigyben 6 mm-es IgI. ábrázolódik.A nyálmirigyek sonographiasan épek.A nyaki nagyerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik,ez mit jelent!kérem irja meg.Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Lásd válaszomat! Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő!…

    Tisztelt Doktornő!

    Voltam nyaki ultrahangon.A leletemen az van irva,a jobb submandibularis nyálmirigyben 6 mm-es IgI. ábrázolódik.A nyálmirigyek sonographiasan épek.A nyaki nagyerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik.Kérem szépen válaszoljon hogy ez mit jelent.Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Lásd válaszomat. Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő!…

    Tisztelt Doktornő!

    Voltam nyaki ultrahangon.A leletemen az van irva,a jobb submandibularis nyálmirigyben 6 mm-es IgI. ábrázolódik.A nyálmirigyek sonographiasan épek.A nyaki nagyerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik.Kérem szépen válaszoljon hogy ez mit jelent.Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Azt jelenti, hogy egy normális nyirokcsomó / lgl./ ábrázolódott az áll alatti régióban. A lelete nem kóros. Üdv.: Viktor Eriika

  • jo napot kivanok a problémám a kovezkező lenne tobb éve tarto helikobakter baktérium van a gyomromban…

    jo napot kivanok a problémám a kovezkező lenne tobb éve tarto helikobakter baktérium van a gyomromban sok antibiotukum kurán vagyok tul de nem mulik tudna nekem valami hatásos szert ajanlani?válaszát előre is koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Látatlanban nem tudok ajánlani, mert ahhoz tudnom kellene hogy eddig miket szedett! Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves doktor nő! Elfelejtettem megkérdezni, hogy valójában nekem most milyen szivbetegségem…

    Kedves doktor nő!
    Elfelejtettem megkérdezni, hogy valójában nekem most milyen szivbetegségem van amire a nevotens tablettát kaptam?
    Mert az aflamin rapid gyógyszerre az van irva, hogy akinek szivproblémája van annak nem ajánlott az aflamin, mert sztrókot és szivinfarktust fokozo hatása van.
    Már magam sem tudom mitévő legyek nincs más amit szedhetnék a röntgen leleten leirt betegségemre??
    Várom válaszát.
    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Mónika!
    Az Aflamint időlegesen szedheti, csak krónikus szívbetegekre vonatkozik amit leírt és hosszú tartamú szedés esetén. Üdv.: Viktor Erika

  • Köszönöm a gyors válaszát. Az ekg-on milyen eltérés látható??? miért kaptam rá a nevotens tablettát? és…

    Köszönöm a gyors válaszát.
    Az ekg-on milyen eltérés látható??? miért kaptam rá a nevotens tablettát?
    és az aflamin mire való?
    Köszönöm eddigi válaszát.
    Tisztelettel: Zagyva Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Mónika!
    Az EKG-ján különösebb eltérés nincs. Kezelőorvosa tudja hogy miért adta a gyógyszert.
    Az Aflamin egy gyulladáscsökkentő gyógyszer. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Tarkófájdalmam miatt megmértem a vérnyomásomat,mivel szinte már naponta…

    Kedves Doktornő!

    Tarkófájdalmam miatt megmértem a vérnyomásomat,mivel szinte már naponta ismétlődött.108/86 volt.Általában a "perem"magasabb szokott lenni.Mi okozhatja ezt a jelenséget?Veszélyes ez?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Krisztina!
    Ennél a vérnyomásnál a felső érték alacsonyabb, az alsó megfelelő.
    Fiataloknál gyakori, nem veszélyes . Üdv.: Viktor Erika

  • Ma voltam rtg-n ami a leletemben igy hangzik. Rekesz sima konturu, sinusok szabadok. A tüdőben…

    Ma voltam rtg-n ami a leletemben igy hangzik.
    Rekesz sima konturu, sinusok szabadok. A tüdőben körülirt beszűrödés nem észlelhető.
    Mk. sziv rekesz szögletben fokozott peribronchialis kötegezettség.
    HTX, PTX nem látható.
    A sternumon fractura nem ábrázolodik. A sziv harántban nem nagyobb, az aorta kp. tág.
    Mi a leletemben ami nem jó?? Esetleg mi a bajom?? ha egyáltalán baj-e a rtg-leletem.
    Az ekg-m s.r. R j-ra dev.,PQ:norm., ST az "o"-ban, QS jelzett, T3lapos, V1-6 pos.T-k, ST a 20"-ban
    Erre a leletekre a házi orvos a következőket adta:
    nevotens 1/2 tabletta
    aflamin rapid 1 tasak

    Kérdésem az lenne a doktor nőhoz, hogy mi a bajom.
    Ezelőtt pár nappal én irtam Önnek, hogy szurásokat érzek a szivem tájékán, néha olyan nyomásérzésem is van a mellkasomnál, de az nagyon ritka, főleg ezek a szurkálódások a sűrűbbek.
    Várom válaszát mi is a bajom. Sajnos Uh-ra augusztusra kaptam időpontot a kardiológiára.
    Nem tudom minden ilyen nehezen megy az egészségügyben, hogy hónapok mulva kapunk csak időpontot.
    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Mónika!
    A mellkas röntgenen hörgőgyulladásra jellemző kép látható, ez okozhatja a panaszait. Ennek megfelelő gyógyszerezés szükséges. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő!!! Lányom 17 éves és a gyerekgasztrón a gyomorpanaszaira a 30mg-os refluxont…

    Tisztelt Doktornő!!!
    Lányom 17 éves és a gyerekgasztrón a gyomorpanaszaira a 30mg-os refluxont írták fel,de nem tudta szedni,mert a panaszait fokozta.Én nemrég szedtem a 20 mg-os zimpaxot és adtam a lányomnak belőle. Úgy tűnik hogy ez jó lenne,a panaszai megszűntek és mellékhatás sem jelentkezett.Az lenne a kérdésem hogy szedhetné-e,és mennyi ideig lehet,nincs-e káros hatása hosszú távon???
    Még annyit hogy előtte mindenféle kivizsgálás megtörtént és minden negatív lett.Ezt a gyógyszert arra kapta hogy egy kis izgulás miatt több lehet a gyomorsava.
    Köszönettel Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Mónika!
    Szedheti a Zimpaxot is. Csak akkor szedje pár napig, ha panaszai vannak, stresszes, vagy az étkezés ezt indokolja! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! 47 éves cukorbeteg férfi vagyok. 1-2 hónapja iszonyúan felpuffadtam, hihetetlen…

    Tisztelt Doktornő! 47 éves cukorbeteg férfi vagyok. 1-2 hónapja iszonyúan felpuffadtam, hihetetlen mennyiségű gáz távozott hirtelen mind a gyomromból, mind "alul". Nem volt fájdalmam a gáz okozta feszítésen kívül. Pár hete egyszeri hányással kísért 2-3 napos gyengeség, hasmenés futott át rajtam. A székletem évek óta híg, de már napok óta vízszerű hasmenésem van, a puffadás, gázosság mindig jellemző volt, most sincs másképp. Évek óta az alsónadrágomon "nyomok" vannak, hiába tisztálkodom minden székelés után. A hasamban "csipkedés" szerű valamit érzek. Lehet gyógyszer-mellékhatás a most már egyre gyakrabban jelentkező hasmenés (Humalog, Neforal)? Vagy összefügghet azzal, hogy 1-2 hetente egyszer vörösbort fogyasztok (1-2 palack)? esetleg IBS? Várom válaszát, tisztelettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    A Meforal okozhatja a panaszait, gyógyszert célszerű váltani! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő Lentebb már föltettem a kérdést de hiányosak voltak az adataim, igy nem tudott…

    Tisztelt Doktornő
    Lentebb már föltettem a kérdést de hiányosak voltak az adataim, igy nem tudott pontos választ adni az inzulinrezisztencia vizsgálatomra.Voltam vérvételen és a következő eredmények jöttek ki:

    Glucos termelés 0 perc:4,8mmol (4,10-6.0)
    Glucos termelés 120 perc:2,84 mmo. (3,3-7,8)

    ez alacsonytan tünik, nemtudom ez probléma -e.
    Inzulin terhelés 0 perc: 7,63 mIU (2,6-24,9)
    inzulinterhelés 120 perc: 25,50 mIU

    csak az lenne a kérdésem lát-e valami eltérést az értékek között.KÖSZÖNÖM DOKTORNŐ ui: 12 éve járunk lombikprogramra, azért érdeklődöm hogy esetleg az eltérés befolyásolhatja-e a megtapadást, vagy bármit ezzel kapcsolatban..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Ezek alapján nem rossz az eredmény, elvileg nem befolyásolhatja a teherbe esését! De mindenképpen javaslom hogy keressen fel endokrinológust, mert a 120 perces vércukor értéket változatlanul kevésnek találom! Üdv.: Viktor Erika