A betegek kérdései (748)

 • Tisztelt Pszihológusnő ! Elnézését kérem, ha nem az Ön hatáskörébe tartozik a tanácskérésem. Nos,…

  Tisztelt Pszihológusnő !

  Elnézését kérem, ha nem az Ön hatáskörébe tartozik a tanácskérésem.
  Nos, középkorú vagyok, panel lalótelepen élünk. Saját megítélésem szerint tisztelnek a szomszédok.Természetesen ,részemről is ez nyilvánvaló kölcsönösen.
  Férjem ötödik éve lebénították egy rutinnak mondott műtét során.Óriási erőfeszítések árán kát lábra tudott állni és mocorogni is tud bot segítségével az utcán.
  Két éve anyagilag - óriásiáldozatok révén és állami segítséggel - összetudtunk annyi pénzt gyűjtögetni,hogy egy új személygépkocsit vásároljunk.Sajnos már garázsra nem jutott,így az utcai parkolóban tartjuk.
  Ezidáig semmi baj nem történt vele.

  A tegnap az egyik - éppen a balkonon dohányzó - szomszédot merni véltem megszólítani,hogy ha lehetséges lenne ne a földre dobigálja a csikkeket . Erre ö nagyon felháborodott és még este is a témával kapcsolatosan zaklatott, mondván,hogy megsértettem a lelkét ezzel.

  Reggel mentünk az autónkhoz és láttam,hogy megrongálta valaki.
  Természetesen nem tudok rábizonyítani semmit.

  A leírtak alapján tisztelettel kérném az Ön esetleges véleményét arról,hogy hogyan,miképpen viszonyuljak a szomszédhoz esetlegesen a " műve " után.

  A rendőrségen nincs szándékomban feljelentést tenni.

  Köszönöm szépen,hogy elolvasta a problémám.

  Esetleges válaszát Klárika várná.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Klárika,

  Leveléből kiderül, hogy nem biztos, hogy a szomszéd rongálta meg az autót, nem csak mert nem tudja rábizonyítani, hanem azért se biztos, mert egy panel laktelepen rengetegen élnek, és rengetegen közlekednek is olyanok, akik nem is laknak ott. A rongálásoknak gyakran nincs is semmiféle személyes motivációjuk, az elkövető nem is ismeri azt, akinek a vagyonában kárt tesz.

  A szomszéddal tehát szerintem csak arról lehet esetleg érdemes beszélni, ami a csikkek miatt történt Önök között. Azt nem hiszem, hogy ki lehetne deríteni, hogy ki rongálta meg az autót.

  Azt nem tudhatom, hogy ahhoz, hogy a biztosító fizessen, nem kell-e rendőrségi feljelentést tenni - de ez már nem is pszichológiai kérdés, ezt a biztosítónál tudják megmondani.

  Sajnálom, hogy a nehezen megszerzett autójukkal ez történt, biztosan nagyon fájhatott, nagyon megértem.

  Biró Eszter

 • Kedves Eszter! Köszönöm válaszát. Beleolvastam a többi válaszaiba, és nemcsak kiváló szakembernek,…

  Kedves Eszter!

  Köszönöm válaszát. Beleolvastam a többi válaszaiba, és nemcsak kiváló szakembernek, de óriási empátiával rendelkező pszichológusnak tartom. Úgy tűnik a válaszaiból, hogy Ön nagyon a pályájára talált.

  Minden jót kívánok, Meli

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Köszönöm, Meli.
  Keresse meg hamar azt a pszichológust, aki segítségére lesz a dolgok kibogozásában. Jó úton van a pszichológiai megoldás keresésével, legyen kitartó, mert ez az út jófelé viszi, de most nem tudni még, hogy mennyi idő alatt lehet megtenni.
  Minden jót kívánok!
  Biró Eszter

 • Kedves Eszter! A következőkkel kapcsolatban van egy kérdésem. 43 éves vagyok alkoholista…

  Kedves Eszter!


  A következőkkel kapcsolatban van egy kérdésem.

  43 éves vagyok

  alkoholista anya mellett nőttem fel ( már rég óta nem okolom Őt ezért, elfogadtam, hogy amennyit tudott, megtett értünk)

  főiskolai végzettségem van ( eü)

  generalizált szorongás 20 éve

  12 alkalmas, csoportos kognitiv viselkedés terápia pár hónapja

  egészséges életmód, táplálkozás, rendszeresen biciklizek

  az évek óta tartó fizikai fáradság miatt csökkent munkaképesség

  sűrű émelygéses fejfájások, sumatriptannal kezelve

  14 éve antidepresszáns, most Cambalta 90 mg és Lamolep 100 mg naponta

  az élettel együtt járó változásokra nagyon érzékenyen, feszülten reagálok

  10- 12 óra alvás után sem érzem kipihentnek magam

  párkapcsolatom már 15 éve nincs, főleg azért mert a mindennapok annyira leszívják az energiámat, hogy randizni nem marad erőm

  E melett sok programot le kell mondanom, mert olyan fáradtnak érzem magam, hogy képtelen vagyok élvezni a másokkal való együttlétet
  Tapasztalatai szerint, hasonló esetekben mi segít a kognitiv viselkedés terápián kívül? Tanultam ebből a kurzusból, de úgy érzem nem volt elég. Merre induljak még el, agykontroll ?, személyiség fejlesztő kurzus?, mivel próbálkozzak még, hogy csökkenteni tudjam az antidepresszánsokat és az erős fejfáfás csillapítót? Évekig próbáltam letenni de nem sikerült. Az életemben kb 2 éve sokkal kevesebb a stressz mint az előtt, akkor miért nem javulnak ezek a problémák?

  Elöre is köszönöm,
  Meli

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Meli,

  A pszichoterápiát tartom a legjobb iránynak. A 12 alkalom kognitív viselkedésterápia remek kezdet, de - ahogy mondja - nem elég. Javaslom, hogy keressen egyéni pszichoterápiás lehetőséget, és személyesen - a szakembernek lehetőséget adva az ön megismerésére, vizsgálatára - kérjen tanácsot a merre tovább kérdésében.

  Szerintem a problémái - mivel az élete nyugodtabbra fordulásával nem enyhültek - régebbi dolgokra vezethetők TALÁN vissza. Talán gyrmekkoriakra, talán azokra a dolgokra, amelyek kb 14-15 éve történtek önnel. NEM TUDOM egy rövid levél alapján még hozzávetőlegesen sem megítélni.

  Szóval röviden: a tanácsom pszichoterápia, ennek módszerét, időtartamát, stb. mondja meg az a szakember, aki majd megvizsgálja, megismeri. (Különben azt is javaslom, hogy ne a gyógyszerek letételéért, hanem az életének örömtelibbé tételéért küzdjön. Ha ehhez gyógyszer kell, akkor legyen jól gyógyszerrel, csak legyen jól. Ezt kívánom.)

  Biró Eszter

 • Tisztelt Bíró Eszter! 27 éves nő vagyok.2005-ben pánikbeteg lettem, amitől bezárkóztam teljesen.…

  Tisztelt Bíró Eszter!


  27 éves nő vagyok.2005-ben pánikbeteg lettem, amitől bezárkóztam teljesen. Terápiaként Rexetint szedtem és elmentem nyári szünetben dolgozni. Sikerült legyűrni a kellemetlen tüneteket, de a pánikrohamok az életem során nagyobb trauma hatására mindig előjöttek. Majd a trauma oldódásával megszűntek. Jelenleg közel 3 éve nem volt rohamom. Viszont a szorongások és a félelmek nem múlnak. Ugyanúgy félek a pánikrohamtól mintha csak tegnap lett volna az utolsó. Tavaly előtt a családom súlyos anyagi helyzetbe került. A szorongások ismét felerősödtek. Új tünetek jelentek meg: félek a hidakon (nem tudok átmenni rajtuk egyedül), félek a magasban, félek egyedül elmenni akárhova is. Jelenleg már attól is félek ha egyedül kell otthon maradnom és nincs x kilométeren belül senki akihez fordulhatnék baj esetén. Tudom hogy a félelmeim irracionálisak, mégsem tudok rajtuk uralkodni. Az utazás is kellemetlenségekkel jár, folyamatosan a pánikrohamtól félek. Egy kis városban élek, de a páromat Budapestre szólítják a kötelezettségei. Rettegek Budapesttől, pedig szeretem. Egy 4. emeleti lakásban kell élnem, körút mellett (ami szintén félelmet kelt bennem,a sok autó nagyon zavar). Budapesten félek egyedül közlekedni. 1 hónapja nem dolgozom, tehát munkát is kell keresnem. Bejelentkeztem pszichiátriára, de 1 hónappal későbbre adnak időpontot. Itthon nem tudok maradni, édesanyám külföldön dolgozik (nagyon ragaszkodom hozzá, az is rontott a betegségemen hogy külföldön kell dolgoznia). Nagyon hosszan lehetne ezt még fejtegetni, rengeteget gondolkoztam már azon hogy mi okozhatta ezt a problémát nálam. Lehetséges oka az hogy nem sikerült jól "leválnom" az édesanyámról?
  Tudom hogy neten nem kapok tökéletes megoldást a problémámra, de ha mégis tudna nekem adni pár jó tanácsot azt nagyon szépen megköszönném.
  A megoldás bennem van, de nem találom az utat saját magamhoz.
  Szerető családom, szerető párom van, vannak barátaim; valami mégsem kerek.
  Nem szeretnék állandó félelemben élni, nem szeretném állandóan mások életét befolyásolni az örökös szervezésemmel. A párom türelmes, de még ki tudja meddig. Nehéz lehet neki egy olyan lánnyal aki a programok felére alkalmatlan.

  Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvassa soraimat.

  Üdvözlettel,
  Boglárka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Boglárka,

  Bíztató ebben a nehéz helyzetben, hogy ennyire árnyaltan látja a helyzetét. És hogy józanul látja a helyzetét, hogy bejelentkezett pszichiátriára is. Nem tudom, fogják-e javasolni Magának, ha nem, akkor kérje, keresse a lehetőségét, hogy a gyógyszeres terápia mellett (valószínűleg fognak ilyet ajánlani) járjon pszichoterápiába is, amiben választ találhat a kérdéseire, amit most nekem tett fel. Én sajnos a legjobb szándékkal sem tudok ezekre Önnek válaszolni, mert a válazok mindi egyéniek, nincs mindenkire érvényes válasz. Viszont nagyon jók a kérdései, és ezek mind pszichoterápiás kérdések, fantasztikusan jó, hogy tud így gondolkoznim ez teszi Önt valószínűleg alkalmassá pszichoterápiára (nem mindenki alkalmas rá, mert nem mindenki tudja elvégezni a belső munkát).

  De ne értsen félre, nem a gyógyszerek ellen beszélek, azok fontosak, mert segítenek leküzdeni a töneteket. De kérdéseket nem válaszol meg semmiféle gyógyszer és a tünetek leküzdésén kívül - ahogy írja - Önnek arra is szüksége van.

  Szorongásos tünetek leküzdésében nagyon hasznos relaxációs technikák, pl. autogén tréning megtanulása, esetleg nézzen utána itt: http:⁄⁄autogen-trening.hu⁄
  http:⁄⁄www.pszichofeszek.hu⁄autogen-trening-csoport.html

  Mindezeket nem a pszichiátria helyett, hanem amellett javaslom. Fontos, hogy most ne csak a tüneteket küzdje le, hanem értse is meg azok hétterét (pszichoterápia!), hogy ne is térjenek vissza a tünetek nagyobb stressz esetén se. Az autogén tréninget pedig azért javaslom, mert ezzel az irányítást kézbe veheti, ez nagyon nagy erőt ad.

  Remélem, hogy adtam használható ötleteket, minden jót kívánok Önnek.

  Biró Eszter

 • Kedves Bíró Eszter! Segítséget szeretnék kérni. 23 éves lány vagyok és most csinálom a jogosítványt.…

  Kedves Bíró Eszter!
  Segítséget szeretnék kérni. 23 éves lány vagyok és most csinálom a jogosítványt. Úgy mentem el a forgalmi vizsgára hogy nem voltam ideges nem is izgultam. Amikor elindultunk az oktatom 2 szer majdnem benyomta a féket csak én gyorsabb voltam....haragudtam rá mert azt érzem h nem bizik meg bennem pedig én is tudok gyorsan reagálni a dolgokra, én is látom hogy mikor kell a féket megnyomni nem csak ö...egy idö után a bal lábam nagyon elkezdett remegni. hiába szálitottak ki a kocsibol, hogy masszirozam meg amikor visszaültem és elindultam ismét nagyon elkezdett remegni. De olyan szinten hogy meg is buktam miatta. Már minden vizsgám megvan és sok pénzem is benne feszik, ezért már nem akarom otthagyni az egészet. a kérdésem az az lenne hogy mit lehetne tenni , hogy ne remegjen a lábam? ha esetleg 5db frontint vagy sanaxot bevennék az segítene? Nagyon fontos lenne, hogy átmenjek nem szeretnék megint emiatt megbukni.Várom mihamarabbi válaszát. ui: azt még kihagytam hogy a 29 orai vezetésnél egyszer se fordult elö a lábremegés.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Kérdező,

  Szabadságom miatt csak most olvasom a kérdését.
  Kezdem a végéről: NE vegyen be 5 db frontint, mert attól ALUDNI fog, sőt valószínűleg komolyan rosszul is lesz, mert ez akkor is határozott túladagolás lenne, ha amúgy előírta volna Magának az orvos a gyógyszerszedést.

  A remegés megszüntetésére nincs ilyen egyszerű tanácsom, amit remél, sajnos az ember nem működik gombnyomásra.

  Úgy gondolom, hogy ez mégiscsak az idegesség jele, ha nem is lelki szinten, hanem testiekben jelenik meg. Javaslom, hogy egy olyan ember segítségével és felügyelete alatt, aki jól vezet, NEM a forgalomban, hanem egy nagy parkolóban gyakorolja a vezetést, az egyes manővereket - tudom, ez nem olyan, mint a forgalomban, de a magabiztosságát növeli, és ezáltal a vizsga során esetleg jelentkező idegességet csökkenti.

  Másik javaslatom, hogy ha csak lehet, ne nagyon hamar menjen vizsgázni (persze ne is halogassa soká), hogy erre a gyakorlásra, lelki felkészülésre legyen ideje.

  És még valami: ameddig Önnek nincs jogosítványa, addig az oktató felel azért, hogy ne érje Magát (és őt) baj a forgalomban. Neki az a DOLGA, hogy készen álljon a fék megnyomására. Ezt Önnek el kell fogadnia, mert jelenleg ez tény. Ez az elfogadás is a lelki felkészülés része, hogy ne vegye személyes sértésnek, ha az oktató fékezésre készen áll, hanem tudatosítsa magában, hogy ő most a munkáját végzi, azt a munkát, amiért Ön fizet. Mert nem csak azt fizeti meg, hogy tanítsák, hanem azt is, hogy ezen közben legyen, aki vigyáz Magára.

  Üdvözlettel: Biró Eszter

 • Kedves Doktornő! Harminc éve vagyunk házasok amely mostanra teljesen hideggé , üressé vált.Több…

  Kedves Doktornő!

  Harminc éve vagyunk házasok amely mostanra teljesen hideggé , üressé vált.Több dolog játszott ebben szerepet amelyet nem sorolok most mind fel. A leglényegesebb , hogy a férjem 15éve nem dolgozik , alkohol problémája miatt májcirrózisban szenved.Én vagyok a család fenntartó amely ennyi év alatt kezd teljesen kimeríteni.Úgy érzem már semmilyen szeretet nincs a szívemben a férjem iránt.A szexuális életünk az italozása , illetve a betegsége óta nulla mert egyáltalán nem vonzódom hozzá.Nem megyünk sehová mivel egy fizetésből alig élünk egyik hónaptól a következőig . Egyedül vagy egy könyv segítségével meglehet ezt az elhidegülést változtatni ? Őt hibáztatom ezekért a dolgokért , vagy az én gondolkodásommal van a baj ?

  Várom megtisztelő válaszát
  Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Szilvia, nagyon nagy terheket hordoz, az ebből a rövid levélből is kiderül.

  Nagyon elboríthatják a gondok, ha felmerül Önben, hogy egy ilyen helyzetben csak az Ön gondolkodásával volna baj.

  Javaslom, olvasgasson ezen az oldalon, szerintem sok hasznos dolgot fog találni, sőt, ha lelkileg felkészült rá, kereshet saját magának olyan segítséget, amivel könnyebben átlátja, esetleg meg is változtathatja ezt a helyzetet: http:⁄⁄www.al-anon.hu⁄

  Üdvözlettel: Biró Eszter

 • Kedves Dr nő! Van egy testvérem aki 28éves férfi akinek a gondnoka vagyok,mert nem tudja anyagi…

  Kedves Dr nő!
  Van egy testvérem aki 28éves férfi akinek a gondnoka vagyok,mert nem tudja anyagi dolgait rendezni,sokat örökölt, és beteges hazudozó,aki mindent meg kapott,és amikor nem, akkor mindent eladott,kivéve az ingatlanokat,mert azt levédte a gyámhivatal.A hazudozásairól szakvélemény is van.Eddig nem hittük volna róla hogy minket meg fog lopni,de sajnos ez is megtörtént,az egyetlen a testvére vagyok akihez jöhet ha éhes. Én úgy látom hogy mikor velünk van akkor jól érzi magát,De már már senki nem hisz neki,csak én.Mit tegyek?jelentsem a gyámügyön?a saját testvéremet,aki lop tőlem,hogyan kezeljem? ,ez még hová fog fajulni?mi következik ezután?börtön vagy egy elmeintézet?mit tegyek,kérem segítsen.
  Előre is köszönöm a tanácsait.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Kérdező, sajnos nem tudok a kérdésére érdemben válaszolni, mert sem a dolog pszichiátriai, sem pedig a jogi vonatkozásaihoz nem értek.

  Első körben a testvére orvosát kell megkérdezni, szerinte mit kell tenni. Ha az állapot⁄betegség megmagyarázza ezt a lopást, akkor más a teendő ugyanis, mint ha joggal elvárható lenne a testvérétől, hogy ilyet ne tegyen. Ezt leginkább az orvosa tudja megmondani, aki a korábbi szakvéleményeket kiállította. Vagy ha az az orvos nem elérhető, akkor egy ugyanolyan szakmájú másik orvos. Például a területileg illetékes pszichiátriai gondozóban, ahova talán amúgy is járnak, vagy ha nem, akkor éppen itt lehet az ideje - a családorvostól lehet beutalót kérni.

  AZ az ötlet is hasznos lehet, hogy a gyámhivatalhoz fordulni, de NEM BEJELENTÉSI céllal, hanem, hogy TANÁCSOT KÉRJEN tőlük.

  Üdvözlettel: Biró Eszter

 • Tisztelt Doktor Nő!

  Rengeteg téves nem téves információ megtalálható az interneten az
  Adipex gyógyszerről...
  Kérem mondja el,mit tud erről a gyógyszerről?
  Tényleg csak M.o.-on betiltott,más országok még használják?
  Ha betartom a max 12hetes kúrát,napi… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Szandra,
  Az Adipex nem ártalmatlan szer, olyan pszichostimuláns, amely jobb esetben "csak" álmatlanságot (stb.) okoz, rosszabb esetben életveszélyes testi tüneteket (pl.… Még több

 • Kedves Biró Eszter Köszönöm szépen a válaszát. Írtam Önnek "össze vagyok zavarodva" c. Abba…

  Kedves Biró Eszter
  Köszönöm szépen a válaszát. Írtam Önnek "össze vagyok zavarodva" c. Abba röviden annyi volt, hogy a abrátom Bp.-re akart menni egyedül és azt hittem hogy nem vagyok neki fontos, meg hogy nem szeret. Azóta sikerült megbeszélnem vele a dolgokat. Kiderült, hogy csak azért akar eleinte egyedül menni, hogy felmérje a terepet és mindenáron szeretné, hogy utána menjek 2-3 honap mulva mert tudja hogy nem müködnek a távkapcsik. Születésnapomra ami nemrég volt 40ezer ft-ot adott nekem, hogy visszamondhassam az elöfizetést és még egy okos telefont is vett nekem 15ezer ft.-ért. Ugy gondolom, hogy bizhatok mostmár benne hiszen ha enm aakrok smemit a másiktól akkor nem adnék neki oda 40ezret plusz telefont akármennyire is szülinapja van. A problémám most az lenne hogy növérem bejelentette anyukámnak h másik városba költözik. Anya el is sirta magát hogy itthagyja. És egyszerüen én is elkezdtem félni. Nem tudom, hogy mondjam meg anyának hogy lehet én is elmegyek majd innen. Anya beteg nem dolgozik kevés nyugdijat kap én támogatom öt anyagilag. Mert növéremre nem lehet számitani se fizikailag se anyagilag. De még rokonaink sincsennek egyszerüen senkire sem. Ha nem megyek el a barátom után majd, tuti rosszul esne neki, hiszen velem tervezi a közös jövöjét, de én nem akarom az anyukámat sem megbántani ugyan ugy segiteném anyagilag öt mint eddig. mind a kettöjüket szereetm és nem tudom, hogy msot mit tegyek. Néha félek attol hogy nekem anya végett sose lesz normális életem ha mindig öt kell istápolnom. Mert a növérem semmibe nem segit amikro anya korházba került jó ha vagy az 1,5 honap alatt ha vagy 3 szor bement hozzá látogatoba még scak egy gyógyszer feliratásra sem lehet megkérni azt is én intézem anyának... Két tüz között érzem magam nem akarok választani ketőtjük között sem. Mit tudna tanácoslni? mit tehetnék?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Kérdező,
  A legeslegjobb beszél(get)ni az anyukájával, hamarosan, és nem a költözés előtti utolsó pillanatban. Ne tegye ki magukat, anyukáját sem, hogy váratlanul kész helyzet elé állítja. Engedjen mindannyiuknak felkészülési időt, hogy alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz, és hogy meg tudják beszélni, hogy hogyan lesz majd azután.
  Gondolja végig, és beszéljék is meg, hogy mit tud majd később is vállalni, hogy mi az, amit nem, hogyan fogják a kapcsolatot tartani, stb.
  Higgyed el, amitől megijedt, hogy választania kell anyukája és a párja között, az túlzott félelem. AZ élet nem ilyen: az emberek azután sem veszítik el a szüleiket, hogy megtalálják életük párját. Bár az kétségtelen tény, hogy az élet változásaihoz néha nem tudunk automatikusan alkalmazkodni, hanem egyeztetni, beszélgetni, próbálkozni kell ahhoz, hogy megtaláljuk a jó megoldást.
  És igen, néha fájdalmat, ijedtséget is okoznak a változások, ezektől sem kell visszariadni, hanem az alkalmazkodás módját kell megtalálni.
  Üdvözlettel:
  Biró Eszter

 • Kedves Doktor Nő! Reggelente ki szoktam borulni, ahogy felkelek érzem hogy teljesen feszült vagyok…

  Kedves Doktor Nő! Reggelente ki szoktam borulni, ahogy felkelek érzem hogy teljesen feszült vagyok és ezt sajnos másokon vezetem le. A családban ilyenkor mindenkibe belekötök, veszekedek, kiabálok! Nem tudom magam nagyon leállítani. Szerencsére megértőek itthon szóval nem is szokták nagyon komolyan venni mert már megszokták. Nekem mégis bűntudatom van hogy néha teljesen alaptalanul megbántom a testvéremet, szüleimet. Múltkori veszekedés miatt nem finanszírozzák tovább a pszichológusomat, ami miatt teljesen összeomlottam. 3 évig jártam hozzá rengeteget tudott rólam és nincs pénzem meg nem is akarom az én zsebpénzemből fizetni. Ön szerint mit lehetne tenni egy ilyen családdal ahol a kiborulásaimat azzal büntetik hogy elveszik a maradék támaszomat is??!! Nem megértőek velem szemben és úgy érzem mintha lemondtak volna rólam nem érdeklik hogy mi lesz a jövőm! Fél éve felkerestem egy pszichiátert gyógyszerek reményében aki azt mondta hogy érzelmileg labilis vagyok és kevert szorong-depresszió is fent áll! Ő magánpszichiáter de nem ad semmilyen pszichoterápiát a tudása kimerül abban hogy felír gyógyszereket! Úgy érzem senkire se számíthatok, senki se ért meg nem fogadnak el olyannak amilyen vagyok!
  Ön szerint mit tegyek hogy ne boruljak ki reggelente?? A másik kérdésem hogy ön szerint egy ilyen családból az elköltözés a legcélszerűbb??

  Előre is köszönöm válaszait!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Kérdező, hogy költözzön-e el, erre még akkor sem akarnék határozott tanácsot adni, ha milliószor jobban ismerném, mint amit ez a rövid levél lehetővé tesz.

  Az első gondolatom, mikor még nem olvastam végig a levelét, nekem is az volt, hogy pszichológushoz kell menni. Aztán örömmel olvastam, hogy járt is, sokáig. Ez a legjobb út most is.

  Mondok⁄kérdezek egy nehezet: abszolút nem értem, miért olyan egyértelmű Magának, hogy a saját lelki egyensúlya érdekében szükséges kezelést nem akarja a zsebpénzéből fizetni?!

  Nem tudom, milyen a családja, hogy vajon mennyire elfogadóak, szeretetteljesek, illetve hogy Ön mit tesz azért, hogy Önt elfogadják és szeressék. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha azt szeretné, hogy jobbra forduljon az élete, akkor nem várhatja ennek csodáját kívülről, hanem tenni kell érte, pl. úgy, hogy fizeti az ehhez szükséges pszichoterápiát.

  Nyilván persze ez akkor könnyebb (vagy kevésbé nehéz), ha támogatják a családjában, baráti körében, de még akkor is igaz, hogy Önnek kell saját magárért tennie, ha esetleg nem Ön az "oka" a nehézségeknek.

  De hogy a kérdésével kapcsolatban konkrétabbat is mondjak: lehet, hogy függetlenebbé kellene válnia, de ennek nem az elköltözés a legfontosabb eleme, hanem a belső függetlenség növelése, amibe a felelősségvállalást is beleértem. Tehát a függetlenségéért is sokat tesz, ha finanszírozza saját magát, még ha a zsebpénzéből teszi is ezt. Különben meg még jobb volna, ha keresne hozzá saját anyagi forrást (munkát), mert hiszen a zsebpénzt is mástól kapja......

  Üdvözlettel:

  Biró Eszter

 • Tisztelt Eszter! Húszas éveim közepe felé járok és képtelen helyzetbe kerültem:beleszerettem…

  Tisztelt Eszter!

  Húszas éveim közepe felé járok és képtelen helyzetbe kerültem:beleszerettem az orvosomba.:( Még soha nem voltam szerelmes,kislányként megerőszakoltak és eddig undorodtam magától az érzéstől,férfiaktól is.Most viszont minden megváltozott,de nem akarok elrugaszkodni a realitástól.Ez az orvos nagyon figyelmes,poénkodik,kedves és nagyon jófej,de nemcsak velem,hanem minden betegével.Nem tudom,hogy mint nő bejövök-e neki,mert egy mosoly,vagy az,hogy úgy kapja el a tekintetét mindig a lábaimról,az még nem jelent semmit,hisz ő is csak egy férfi és most pozitív értelemben mondom.
  Egyébként 30-31 éves és tényleg az egész lénye megfogott.Egy belgyógyászati probléma lévén többször voltam nála és azt vettem észre,hogy őt nézem, a hátát,vállait,profilját,az egész testét.És annyira vágyok rá,hogy magához öleljen,megpusziljon,sőt,még a szexre is vágyom vele,amit soha nem éreztem még ezelőtt.Egyszerűen csak sírni tudok,ez szerelem? Annyira új és rossz,hogy viszonzatlan.1,5 hónap múlva megyek hozzá ismét,nincs jegygyűrű az ujján,de persze ettől még lehet valakije.Ön szerint mondta volna,ha vonzódik hozzám? Ha rá gondolok,akkor a mosolya,nevetése és a hanghordozása,poénjai jutnak eszembe,nagyon szeretném,ha megölelne és együtt lennénk. Kiborítanak ezek az érzések,nem tudok velük mit kezdeni.Ilyen helyzetbe mi a jó döntés?Vagy mit tudok csinálni? Hogyan lehet kiverni ezeket a fejből?Lehet,hogy csak a törődés fogott meg?Már sokszor kezelt férfi orvos,pszichoterapeutám és férfi volt anno,de soha nem vonzódtam egyikhez sem.Érdekes,az utcán állandóan őt keresem magam körül,ha valaki hasonlít rá,akkor megdobban a szívem.:,( Mit csináljak???
  Köszönöm! M

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves M,

  Úgy gondolom, jól látja a helyzetét, a mostani lelkiállapotát, hogy a törődés is sokat számít. Nyilván vonzó férfi is ez az orvos, ezt se tagadjuk le, ne hagyjuk figyelmen kívül, és hát Magának meg nagyon jól jönne a szerelem végre, olyan nehéz régi tapasztalatok után, vagyis lehet, hoyg Maga is most van kész erre a dologra.

  És most jön a ’DE’. De azt tudnia kell, hogy az orvosnak, akár csak a pszichológusnak, tilos a pácienseivel szexuális, vagy szerelmi kapcsolatot létesítenie. Ha megteszi, az nem csak szakmai etikai, hanem pszichológiai értelemben is olyan visszaélés, ami bizonyos vonatkozásaiban (pl. az erővel, a hatalommal való visszaélés a gyengével, függő helyzetben lévővel szemben) hasonlít ahhoz a visszaéléshez, amit Önön régen már elkövetett az, aki megerőszakolta.

  Úgyhogy - biztos nem ezt akarta olvasni - az a megnyugtatóbb, a tisztább ügy, ha ebből az érzésből nem lesz kapcsolat. De örüljön neki, hogy végre van egy olyan vonzalom, ami nem undort, hanem vágyakozást kelt Magában, ez jó jel arra, hogy valószínűleg eléggé kiheverte, feldolgozta a rég történteket ahhoz, hogy közel az idő a szerelemhez, a jó szexhez, a párkapcsolathoz.

  Jó volna most is pszichológus segítségét kérnie (lehetőleg azét, akihez régen járt!!), mert ez is egy fordulópont, egy olyan, ami jót jelent, de sok feladatot is ad Magának.

  Kívánom, hogy találja meg a szerelmet, a felszabadítót, biztonságot adót, intimitást nyújtót, ez "jár" mindenkinek.

  Üdvözlettel

  Biró Eszter

 • tisztelt tanácsadó! az a kérdésem,hogy hogy lehet úgy haragudni a másikra ,hogy tulajdonképpen…

  tisztelt tanácsadó!
  az a kérdésem,hogy hogy lehet úgy haragudni a másikra ,hogy tulajdonképpen nincs is oka a haragra annak, aki haragszik.vagy túlérzékenység lehet az ok?valaki vagy valami váltja ki a haragot és valakin le kell ,hogy csattanjon?én idősgondozóként dolgozom,és van egy házaspárom.a mai napig minden nagyon nagy szeretetben és békességben zajlott.a mai nap megváltozott minden,mert ahogy betettem a lábam a házukba a mama egyszerüen elfordult tőlem,és többé még beszélni sem hajlandó velem.2éve meghalt a fia és nem tudta feldolgozni és az egyik szomszédasszonyát a múlt héten temették.azt mondta a néni ,hogy én nagyon megsértettem őt,de én értetlenül állok az egész előtt mert a munkámból kifolyólag is mindig nagyon nagy tisztelettel bántam az idősekkel.hiába kérdezem mi az ok,nem hajlandó válaszolni.a férje annyit mondott azért haragudott meg mert féltékeny,mert a bácsit úgy szólitottam,hogy édes,kedves p.bácsi.ezt nem értem,és nem is tudom elfogadni indoknak.de ha a néni igy gondolja kénytelen vagyok elfogadni az új helyzetet,de azért remélem,ha lecsillapodnak a kedélyek akkor megtudjuk beszélni a dolgot.előre is köszönöm a szakmai válaszát.üdv.anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Anna,
  Én nem látom képtelennek egyáltalán a féltékenységet, mint okot. De az is lehet, hogy ez a temetés is felzaklatta, ami még érzékenyebbé tehette. Az is előfordul, biztos Ön is tapasztalta idősek között, hogy öreg emberek néha gyanakvóvá, sértődékennyé válnak, ami szinte olyan, mint a ráncok az arcon, kivédhetetlen, és nem tehet róla senki.
  Úgy hiszem, hogy ha Ön továbbra is olyan gondos és szeretetteljes, mint eddig (a leveléből így érzem), sikerül megbékítenie ezt az idős hölgyet, meg fogja találni a módját, hogy megvigasztalja, kibékítse.
  És hogy a nyitó kérdésére is válaszoljak: igen, persze hogy van olyan, hogy megharagszunk, akár olyankor is, amikor valójában nem is ért minket valódi sérelem.
  Biró Eszter

 • Kedves Eszter! a sráccal elkezdtünk beszélni kettőnkröl!Azt mondta szerinte jol megértjük egymást…

  Kedves Eszter! a sráccal elkezdtünk beszélni kettőnkröl!Azt mondta szerinte jol megértjük egymást amikor találkozunk jol érezzük magunkat de hiányzik mind kettőnk részéről az a kis plusz ami segitene ezt a helyzetet tovább lépni! én beparáztam és igazábol még reagálni is alig tudtam,csak jóvá hagytam azt amit mondott!! egyre jobban kötődöm hozzá de félek,szégyenlem ezt neki megmondani! mit tehetnék,hogy változzon a helyzetünk s ebből kapcsolat legyen?egyáltalán mit mondhatnék neki? köszönöm előre is a segitséget!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Kérdező, ha jól értem, ez a fiú igen tapintatosan, de eléggé egyértelműen azt mondta Magának, hogy nem akar, nem tud elképzelni Magával párkapcsolatot. Ha én ezt jól értem szűkszavú leveléből, akkor sajnos Önnek nagyon sok választása nincs, mint ezt elfogadni. Azt nem tudom megítélni, valószínűleg Ön sem, hogy a jövőben lehet-e esélye, ezt Önnek kell végiggondolnia. Önnek kell végiggondolnia, hogy esetleg várjon-e, nem erőszakosan, valamilyen változásra, miközben azért nem éli bele magát túlságosan, hogy ebből lesz valami. Vagy pedig továbblép, és nem fordítja idejét és érzelmi energiáját olyan valakire, aki most nem mutat nyitottságot egy Önnel való párkapcsolatra.
  Sajnos a vissszautasítás fáj, de van, hogy nincs egyéb lehetőség, mint meggyászolni a meg nem kapott lehetőséget. Lehet, hogy ezt most egy ilyen helyzet?
  Biró Eszter
  Utóiratként, és nem csak Önnek, hanem más kérdezőknek is szánom:

  Szeretném hozzáfűzni a fentiekhez: a pszichológia annak a tudománya, hogy az ember hogyan kezelje saját érzéseit, hogyan gondolkodjon saját magáról, hogyan hozzon saját életéről döntéseket, stb. Itt a kulcsszó a "saját" - vagyis arra semmiféle eszköze nincs a pszichológiának, hogy olyan valakinek a viselkedését, gondolatait, érzéseit befolyásolja, akit a pszichológus még egy rövid levél erejéig sem ismer, és semmiféle szándéka nincsen pszichológiai segítséget kérni vagy elfogadni. Nem tudunk varázsolni, de én ennek személy szerint örülök, nem vállalnám a felelősségét, nem is tartanám etikusnak, elfogadhatónak, ha mások életét kellene direkt módon rendeznem, alakítanom. Addig jó, amíg az ember a saját életének gazdája, és el tudja dönteni, hogy kitől milyen segítséget kér és fogad el ahhoz, hogy a legjobb döntéseket hozza, és a leginkább harmonikus módon élhessen.Biró Eszter)

 • Tisztelt Bíró Eszter! Én egy 24 éves fiú vagyok, aki eddig még soha nem dolgozott. Egészen…

  Tisztelt Bíró Eszter!

  Én egy 24 éves fiú vagyok, aki eddig még soha nem dolgozott. Egészen tavaly nyárig, mindig lelkiismeretesen tanultam, lediplomáztam, nyelvvizsgát szereztem, de egyszerűen már egy éve képtelen vagyok elhelyezkedni (illetve idén február-március-áprilisban volt egy három hónapos munkaviszonyom egy ruhaboltban, de ott is szörnyű tapasztalatok értek).

  Egyszerűen azt vettem észre, hogy félek az állásinterjúktól, és attól, hogy ha esetleg fel is vesznek, szörnyen béna leszek és mindent elrontok. Ráadásul a ruhaboltban is csak azt tömködték belém, hogy semmi nem jó amit csinálok és hogy béna vagyok.

  Az utóbbi időben hívtak állásinterjúra is, de nem mertem elmenni, mert biztos, hogy csak leégtem volna, vagy ha fel is vettek volna ahhoz a céghez, szörnyen béna lennék és kirúgnának már az első héten.

  Mindezek mellett, pánikbetegséggel⁄generalizált szorongással is küzdök, amire napi egy Floxetet szedek, immáron három éve, de viszont teljesen tünetmentes vagyok szerencsére, így nem hinném, hogy ez a dolog közvetlenül közrejátszana benne.

  Hogyan lehetne ezen változtatni, mit kellene tennem?? Mit kellene csinálnom, teljesen nullának érzem magam az utóbbi időben...

  Üdvözlettel
  Egy kétségbeesett fiú.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Kétségbeesett Fiú,

  No, az lehet, hogy ruhabolti eladónak nem volt nagyon jó, de gondolom, nem is abból diplomázott, úgyhogy fel a fejjel, a szakmájában biztos sikeresebb lesz.

  Különben ismert dolog a "kapunyitási pánik", vagyis az a jelenség, hogy nehéz úgymond kilépni az életbe, az iskola biztonságos, átlátható világából átlépni a valódi felnőtt élet sokkal nehezebben átlátható világába.

  Gondolom, hogy Magának pláne nehéz lehet, ha eleve szorongásra hajlamos, amit a gyógyszerrel szépen karbantartott betegsége jelez.

  A javaslatom az, hogy pszichológusi segítséget vegyen igénybe - nem a gyógyszer helyett!!!!, hanem amellett. Mert a szorongás egyfelől egy testi jelenség, ami gyógyszerel szépen megfogható, de ugyanakkor van olyan lelki oldala is, amit a gyógyszer nem tud orvosolni.

  Érdemes volna azt az orvost kérdeznie pszichológusi segítség lehetőségéről, aki a Floxetet felírja. Én sem direkt oki összefüggést gondolok a pánikbetegség és eközött a probléma között, de azt gondolom, hogy ha van egy generalizált (azaz magyarul sokmindenre kiterjedő) szorongása, akkor azért ez a két ügy nem független egymástól, így nem is teljesen független utakon kell a kettőt kezelni.

  Sok sikert - mert lesz, meglátja.

  Biró Eszter

 • Tisztelt Eszter! Közel egy hónapja írtam önnek "Félek" jeligével. Fontosnak érzem,hogy vissza…

  Tisztelt Eszter!

  Közel egy hónapja írtam önnek "Félek" jeligével.
  Fontosnak érzem,hogy vissza jelezzek önnek az állapotommal kapcsolatban.

  Párnapja voltam vizsgálaton az ottani orvos,is csinált egy nyaki ultrahangot.
  Véleménye ez volt: Az előző ultra hang eredményem el van túlozva, szerencsére nincs "csak" Pajzsmirigy gyulladásom.

  Hogy miért nem akarom terhelni a párom a gondjaimmal?...Talán ez gyerekkoromra vezethető vissza. Itthon nem volt szabad beszélni az érzéseinkről,szégyennek számított számít félek,hogy elítélne hiába nyolc éve vagyok vele,még mindig nem tudok 100%-ig bízni benne. Tudja ha volt véleményem érzésem akkor az volt,rám mondva hogy nem vagyok normális,hülye vagyok, "tőled mindenki csak menekül"! Nem tudok szabadulni ezektől a visszatérő fájó szavaktól.
  Köszönöm a türelmét. Tünde

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Tünde, örülök, hogy pajzsmirigy gyulladásnak bizonyult a probléma, visszaolvasva a korábbi válaszomat, abban is kifejeztem, hoyg ebben bízom.
  Tudja, a gyerekkori bántalmazásnak hosszútávú következményei vannak, aki úgy nevelkedett, hogy szégyellnie kellett magát az érzéseiért, tényleg nehezen bízik saját magában, és másokban is.
  De vannak jó emberek, és vannak jó kapcsolatok is. Nem tudom, hogy a párjával milyen a kapcsolata, de mivel régen együtt vannak, feltételezem, hogy jó - akkor ő remélhetőleg több megértéssel reagálna, mint gyermekkori bántalmazói.
  Köszönöm, hogy megosztotta velem a jó hírt, és beszélje meg mindezt a pszichológusával.
  Kívánom Önnek, hogy hamar eljöjjön az az idő, amikor mer és tud az Önhöz közel álló hozzátartozókkal is bizalmas lenni.
  Üdvözlettel:
  Biró Eszter

 • Tisztelt Doktor Nő! 36 éves anyuka vagyok, 2 hónapos babával itthon. 8 éve diagnosztizáltak…

  Tisztelt Doktor Nő!

  36 éves anyuka vagyok, 2 hónapos babával itthon. 8 éve diagnosztizáltak pánikbetegséget, enyhe depresszióval. Hol jobban-hol rosszabbul érzem magam, rivotrilt szedek napi 3xfelet a 0,5mg-osból és zoloftot de csak napi negyedet. A tünetek amiket igazán nagyon nehezen viselem, nem érzem, hogy pszichés problémám lenne mégis mindig egyensúly zavarom van. Valójában nem tudom korrigálni a mozgásomat normálisan, a hirtelen mozdulatoknál megszédülök, elveszítem egy pillanatra a térérzékemet. Mostanra már sem futni, sem tornázni, táncolni nem tudok. Nem érzem magam jól sehol, mert mindig imbolyog a föld alattam. Bal oldalon érzem a zsibbadást az arcomon, és a gyengeség is a bal oldalamon erősebb. Voltam már sok vizsgálaton adenomát találtak az MRI vizsgálaton a hipofízisbe de az idegsebész szerint ez nem okozhatja, a problémát, azóta már kontrollon is voltam és azzal minden rendben van. Minden egyéb más leletem negatív, jártam már pszichologikushoz is de sajnos nem javult az állapotom. Van amikor jobban, és van idő mikor kevésbé imbolygok de sosem tökéletes, még 1 napra sem, nem tudom hol lehetne keresni a hibát. Kérem segítsen mi lehet a gond, ki tudna nekem ebben segíteni. Itt egy meseszép kisfiú és nem tudom élvezni az anyaságot, mert mindig imbolygok.

  Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát:

  Tisztelettel:
  Tímea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Tímea, nem értek ahhoz, amit kérdez.
  Gondolom, hogy akinél volt, az pszichológus volt (nem pont ezt írta), és a legjobb ötlet, hogy hozzá menjen vissza.
  Nem tudom, mikor volt az adenomájával kontrollon, esetleg oda is érdemes visszamenni, ha ez nem mostanában volt.
  Fontos tudnia, hogy lehet egyszerre kétféle oka is a jelen problémának, egyfelől testi, másfelől lelki. Ezért javaslom, hogy mindkét vonalon keresse a megoldást.
  És szerintem ne várjon, hogy minél előbb tudja élvezni az anyaságát.
  Üdvözlettel
  Biró Eszter

 • Kedves Doktornő! Egy párkapcsolati problémával fordulok Önhöz. 31 éves múltam és lassan 4 éve…

  Kedves Doktornő!
  Egy párkapcsolati problémával fordulok Önhöz. 31 éves múltam és lassan 4 éve boldog párkapcsolatban élek. A páromnak van egy 9 éves kislánya. Szerencsére nagyon szeretjük egymást, még szoktam is viccelődni a páromnak azzal,hogy engem jobban szeret mint a saját szüleit :-) Mivel nagyon szoros kapcsolat volt a párom és a kislánya között ezért mikor szétmentek a kislánya anyjával úgy egyeztek meg,hogy minden hétvégén vele van a lánya és ez az elmúlt 4 évben is így maradt. Valószínű ez is hozzájárult ahhoz,hogy ennyire jóban vagyunk. A problémám az,hogy a párom nem akar közös gyereket,bár néha azt mondja hogy majd 10 év múlva lehet. A másik problémám pedig az,hogy a párom nem fogadja el a családom. Tudni kell,hogy a párom szülei közel laknak hozzánk és minden hétvégén megyünk hozzájuk és persze a kislánya is minden hétvégén velünk van. Viszont az én szüleim messze laknak ezért évente egyszer látogatjuk meg őket. Sajnos tavaly nővérem Londonba költözött a párjához aki szintán nagyon hiányzik. Tudni kell,hogy nekem nagyon jó kapcsolatom volt a családommal és rettenetesen hiányoznak. Sajnos a páromnak felszínes a kapcsolata a szüleivel és a testvérével is ezért nem érti az én ragaszkodásom. Tegnap pl. fél órát beszéltem a testvéremmel skype-on pedig már 1 hete nem beszéltünk és ezen a párom úgy megsértődött,hogy nem szólt hozzám egész este és ma reggel sem, így ment dolgozni.
  Mit tegyek? Hogy fogadtassam el a családom? Úgy érzem teljesen kiégtem az elmúlt 4 évben. Sajnos a párom szülei egy nagyon negatív személyiségek és kiszívják ez ember energiáját a panaszkodásukkal. Úgy érzem nem bírom tovább. Viszont nem szeretném megbántani sem a párom sem a szüleit mert egyébként rendes emberek.
  Köszönöm a segítséget!!
  Zsófi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Zsófi,
  Nem tudtam meg a leveléből, hogy beszélgettek-e ezekről a dolgokról a párjával. Hogy elmondta-e neki, hogy Magának hiányoznak a családtagjai. Elmondta-e már a párjának, hogy Maga boldog vele, ÉS szeretne a szüleivel is kapcsolatot tartani. Ha eddig nem volt Önök között erről beszélgetés, akkor jó volna erre keresni és megteremteni a lehetőséget. Ha próbálkoztak ezzel, de nem jutottak előre eleget, akkor érdemes lehet párterápiára keresni lehetőséget, sokat segíthet, ha egy ebben képzett és jártas pszichológus segítségével beszélgetnek egymással.
  Különösen gondolom ezt azért is, mert főképpen a közös gyerek dolgában igazán csak együtt lehet dönteni. Még az felmerülhet, hogy Ön a párja nélkül, egyedül meglátogatja a szüleit, de hasonló megoldás a gyermek dolgában lehetetlen.
  Szóval amit javasolok: nagy beszélgetésEK, nem egy, mert annál fontosabb dolgokról van szó, semhogy azonnal minden tisztázható legyen. Ha a saját vágyairól, érzéseiről beszél, és nem másokat minősít, akkor esélyesebb, hogy nem sérti meg a párját. Tényleg nem nagyon tanácsos azt mondania szüleire, hogy negatív személyiségek, de a lényeg elmondható azzal is, ha arról beszél, amit Ön érez velük kapcsolatban.
  Üdvözlettel:
  Biró Eszter

 • Kedves Biró Eszter! Segítséget szeretnék kérni párkapcsolat terén mert már nem tudom hogy mit…

  Kedves Biró Eszter!
  Segítséget szeretnék kérni párkapcsolat terén mert már nem tudom hogy mit gondoljak. 3,5 éve vagyunk együtt a barátommal. van egy munkahelye ahol nem érzi jol magát. Egyre gyakrabban emlegeti azt hogy másik városba akar menni dolgozni már kb. 1 éve ezt mondja.A baj csak az hogy magáról beszél csak. Én mondtam neki hogy én is vele mennék, de én azt látom rajta hogy ö nem akarja hogy vele menjek. Feszt a kifogásokkal jönn hogy de itt van anyukám a suli meg a munkahelyem és hogy én tiszta bolond vagyok hogy azt gondolom hogyha ö elmegy akkor vége lenne köztünk mindennek. Csak én ugy érzem hogy ez a részéröl csak egy háritás. neki is itt van mindene az anyukája a kisfia (aki nem tölem van) az unokatestvére. ínem élek rózsaszin ködbe attol, hogy szeretem én tudom hogy a távkapcsolatok nem müködnek. Egyszerüen nem értem h miért nem akarja hogy vele menjek! nekem ez roszsul esik és már probáltam vele erröl bezsélni de mindig ezt mondja. Én szeretném emgmenteni a kapcsolatomat nem aakrom hogy vége legyen emiatt.Néha azt érzem hogy mint hogyha ö nem is akarna tölem semmi komolyat mert ha akarna akkor én ugy gondolom hogy együtt kéne neki vágnunk a dolgoknak nem az hogy én itt maradok Miskolcon ö meg Bp.-en. Most mondta h késöbb utána mehetnék de én nem bizakodok annyira -e terén. Kérem segitsen nekem.Mit tudnék tenni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Kérdező, több mindent is gondolok.

  Az a legfontosabb ezek közül, hogy mégiscsak a barátjával kellene ezeket a dolgokat megbeszélnie. Talán most nem kérdeznie kellene, hanem elmondania azokat a dolgokat, amiket most leírt, elmondani neki, hogy Maga fél, hogy ez a kapcsolatuk végét jelentené, elmondhatná neki, hogy Maga szerint a távkapcsolatok nem működnek, és hogy Maga úgy érzi, hogy Magától akar elmenni, eltávolodni. Jó volna tudni, hogy erről mi az ő véleménye. Ezen a nyomon előre haladhatnának, azt hiszem.

  Nem vagyok abban biztos, különben, hogy a távkapcsolatok nem működnek. Én bőven tudok pozitív példákat. Vagyis nem hiszem, hogy biztosra kellene vennie, hogy a másik városban való munkavállalás biztosan szakítást is jelentene, ez Magukon múlik, Magán is. Ha a barátja szakítani akarna, ahhoz nem kell másik városba mennie........... De nem szakított azóta, hogy mondogatja ezt a tervet.

  De ha Magának mégis igaza volna, hogy tényleg szakítani akar a barátja, akkor meg azt kellene megtudni, hogy vajon mivel elégedetlen a kapcsolatukban. Ha ezt tudja, akkor esélyes, hogy akár változtatni is lehet, kettejük közös akaratával, együttműködve.

  Szóval én azt hiszem, hogy Maga abból a szilárd elképzelésből indul ki, hogy a másik városban történő munkavállalás feltétlenül szakítást jelent. Ez egyáltalán nem biztos hogy így van. Lépjen ki ebből a gondolatmenetből, legalább egy beszélgetés erejéig, hátha másképp tudnák megbeszélni ezt a kérdést, és el tudnának mozdulni az egy éve tartó patthelyzetből.

  Biró Eszter

 • Kedves Eszter! Mit gondol, kinek való a gyógypedagógia és kinek inkább a pszichológia? Mi alapján…

  Kedves Eszter!
  Mit gondol, kinek való a gyógypedagógia és kinek inkább a pszichológia?
  Mi alapján válasszon az. aki mindkettő iránt érdeklődik?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Kérdező, külföldi konferenciáról ma jöttem haza, ezért kellett ilyen sokat várnia a válaszomra.
  De sajnos most sem fogok tudni nagyon sokat segíteni a válaszommal, mert azzal nem lesz sokkal okosabb, ha azt mondom, hogy az a kérdés, hogy melyik érdekli jobban.
  Ez a két szakma, két tudomány egészen másról szól, a gyógypedagógia speciális módszerekkel segít speciális szükségletű (sérül, részképesség zavaros, stb.) embereknek olyan dolgokat megtanulni, amit mások, átlagosak szinte automatikusan, vagy kevés segítséggel meg tudnak tanulni, csinálni. A pszichológia pedig (mármint annak a klinikai, nem pedig a kutatási ága) lelki problémák megoldásában, lelki természetű kérdések megválaszolásában segít.
  Szerintem fontos, és a döntést megkönnyíti, ha olvas mindkét területről könyveket, lapokat, és ha keresi a lehetőséget, hogy önkéntes munkát végezzen olyan intézményekben, ahol végeznek pszichológiai, illetve gyógypedagógiai munkát.
  Az Önkéntes Központ Alapítvány honlapja pl. jó kiindulási pont, de a neten sokféle lehetőséget talál.
  Biró Eszter

 • Tisztelt Bíró Eszter! Szíves tanácsát szeretném kérni. 28 éves Nő vagyok,és nagy a valószínűsége…

  Tisztelt Bíró Eszter!

  Szíves tanácsát szeretném kérni.

  28 éves Nő vagyok,és nagy a valószínűsége annak,hogy Limfómám van.
  Nem tudom kezelni a helyzetem,nem tudok pozitívan gondolkozni,nagyon félek,a ráktól. Nem tudok semmit erről a betegségről mindenhol mást olvasok,a kezelhetőségéről. Én már nem akarok több szenvedést az életembe.
  Mit tegyek hogy lehet ezt feldolgozni? Élni akartam végre,de most teljesen ki vagyok.Nem fordulhatok senkihez a családtagjaim közül,anyám élből mást hibáztatna,apám engem,hogy miért szoktam rá a cigire,Nagyapámban végkép nem tudok bízni,páromat pedig nem szeretném ezzel terhelni.

  Azt tervezem,ha bebizonyosodik a baj,eltűnök és egyedül küzdöm végig az életet. Kérdezem én mi értelme van élni nem számíthatok senkire egyedül vagyok és félek. Másfél éve láttam Nagymámat meghalni májdaganatban én nem akarom úgy végezni. Van egy pszichologusom de ő a kimondottan a régi mindennemű bántalmazásaim miatt kezel. Vele beszélhetek ilyesmiről? kezelhető az ilyen félelem az ezzel kapcsolatos érzések? Köszönöm,hogy le írhattam ezeket a dolgokat és köszönöm,hogy időt szán a levelemre és válaszöl. Tünde

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Biró Eszter

  Kedves Tünde, kezdem a végéről.
  Először is: igen szabad, sőt tanácsos ezekről a gondolatairól, érzéseiről a pszichológusával beszélni. Örömmel olvastam, hogy VAN pszichológusa. Persze, hogy kezelhetőek a félelmei, és legjobban akkor, ha elfogad segítséget.
  Ha tényleg olyan a családja, hogy nem lehet rájuk számítani, akkor a barátai, és főképpen a párja jelenthet igaz támaszt. Nem tudom, milyen a párjával a kapcsolata, nem értem, miért "nem akarja terhelni". Egy párkapcsolat azért nem csak a jó dolgok megosztására való, és nem hiszem, hogy a párját megkíméli a nehézségektől azzal, ha nyomtalanul eltűnik.
  Beszélje meg ezt az egészet a pszichológusával, és semmiről se döntsön indulatból ennél fontosabb dolgokról van szó.
  Remélem, hogy "csak" félelmekről van szó, és kiderül hogy nem beteg, de akár így, akár úgy, ne hozza magát olyan helyzetbe, amiben egyedül marad a testi vagy lelki problémáival, mert attól csak sokkal nehezebb.
  Vigyázzon magára, minden jót kívánok.
  Biró Eszter