A betegek kérdései (6799)

  • Tisztelt Doktornő! Körülbelül fél éve nehezen alszom el és hamar felébredek, így körülbelül…

    Tisztelt Doktornő!
    Körülbelül fél éve nehezen alszom el és hamar felébredek, így körülbelül napi 4-5 órát alszom csak. Hónapok óta nagyon kimerült vagyok, egész nap mintha félálomban lennék, de este megint csak nem tudok elaludni. Alvás közben sokat forgolódom, rugdosok, ha álmodom, mindig rémálmaim vannak. Sokszor reggel is egy ilyen rémálom miatt ébredek, aztán nem merek visszaaludni.
    Egy ideje próbálok hétvégente Valerianával segíteni az elalvásban, vegyes eredménnyel: egyik éjjel jól és sokat (akár 7-8 órát) alszom, a következő éjjel viszont óránként felriadok.
    A héten pcos-t diagnosztizáltak nálam, és Cypromix tablettát kaptam a kezelésére. Mivel a trombózis több rizikófaktorát is hordozom, ezért amióta szedem, feszült vagyok és még kevésbé tudok aludni.
    Több kérdésem is lenne:
    A Cypromix mellett szedhető a Valeriana?
    Van esetleg valami hatékonyabb alvást segítő szer, amitől tényleg végigalszom az éjszakát?
    Ilyen szintű problémával meg szabad jelenni már orvosi rendelésen?
    Illetve érdemes egyáltalán elmennem? Ez a problémám határozottan akkor jelentkezett, amikor létbizonytalanságba kerültem, feltételezem hogy ez a kiváltó oka. Amíg ezt nem sikerül megoldanom, addig lehet egyáltalán javítani a problémán?

    Köszönöm szíves válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Úgy gondolom, értem a problémáját és higyje el bőven elég ahhoz hogy pszichiáterhez forduljon. A Cypromix mellé szedheti a Valeriánát, de lehet nem lesz elég. Érdemes volna azért is konzultálni pszichiáterrel hogy pontos diagnózis szülessen és ne egyedül szervezze a terápiáját, akár gyógyszeres akár nem.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Repülőút előtt állok. Magától a repüléstől nem félek, bár még nem ültem…

    Tisztelt Doktornő!

    Repülőút előtt állok. Magától a repüléstől nem félek, bár még nem ültem repülőgépen. A problémám az, hogy ha szorongok hascsikarásom van, sok bélgázzal, félek, hogy nem tudom visszatartani, nem tudok WC-re menni, amíg várakozok a jegykezelésre, vámvizsgálatra. Már a gondolattól is írtózom. Espumisant már próbáltam, de kevésnek bizonyult. Ez a probléma már régóta fennáll, nem kifejezetten a repülés miatt van. Mit javasol Doktornő, mivel nyugtassam meg a beleket?
    Köszönöm válaszát!
    Ica

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha van még 2-3 hét a repülőútig ajkkor érdemes lenne ezt a szorongás-hascsikarás témát egy pszichiáterrel átbeszélni és megfelelő módon kezelni. Ha nincs akkor háziorvostól kérjen enyhe szorongáscsökkentőt és majd ha hazajön akkor jelentkezzen pszichiáternél. Ez a helyzet csak emlékezteti arra, hogy van egy jelentős problémája amit halogat.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Dr.-nő, Nemrégen jöttem haza a kórházból, öngyilkossági kísérlet miatt. Ami sajnos…

    Kedves Dr.-nő,

    Nemrégen jöttem haza a kórházból, öngyilkossági kísérlet miatt. Ami sajnos nem sikerült. Amióta itthon vagyok, ugyanazt a lehangoltságot, magatehetetlenséget érzem. Anyám mindent megtesz, hogy jó legyen nekem. De nem érzem magam jól.
    A kórházban másabb volt, voltak barátaim. Itthon egyedül vagyok. Volt egy közösség, ahol nem éreztem magam egyedül. Pedig nem vagyok egy barátkozó típus. Sok embertől meg irtóra félek.
    Most eléggé hiányzik a társaság. Nem szeretem a kórházakat, mert nem bírom ahogy viselkednek a betegekkel az áplolok.
    Még mindig bennem van a reményveszteség érzem, hogy ami nem sikerült most sikerülnie kell.
    Mi ez az érzés, el fog múlni?
    Járok pszichoterápiára, de nem tudom mit csináljak. De még mindig mellette érzem meg akarok halni. De az orvosomat nem szeretném leváltani.
    Mit csináljak? Nem érzem jól magam.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Keveset tudok magáról, a betegségéről, de megértem azt a rossz érzését ami kínozza.A betegsége még nem múlt el, viszont jó hír hogy továbbra is jár terápiára. Lehet hogy túl korán tért haza a kórházból?
    Két javaslatom van: járjon továbbra is terápiára és mellette végezzen valami konkrét kétkezi munkát, ha mást nem az otthonában, a másik lehetőség hogy gondolkozzon el egy intenzívebb pszichoterápiás rehabilitációs kezelésen, nézze meg a Thalassa Ház honlapját. Természetesen ezt a kezelőjével is meg kéne beszélni...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! A férjem problémája miatt fordulok Önhöz.Szeretném a tanácsát kérni,hogy…

    Tisztelt Doktornő!

    A férjem problémája miatt fordulok Önhöz.Szeretném a tanácsát kérni,hogy a lentebb leírtak alapján milyen úton induljunk el. Szükség van-e szakorvosra,ha igen milyen szakterülettel foglalkozó orvost keressünk.

    Férjem 33 éves, kivételesen jó testalkatú,nagyon vonzó férfi.9 éve vagyunk együtt.Sikeres vállalkozása van,amit önerőből épített fel.A szüleivel jó a kapcsolata. Egy bátyja és egy öccse van.A bátyja szintén sikeres vállalkozó ( sikeresebb mint Ő)Az édesanyja kiskorukban szinte egyedül nevelte őket,mivel édesapjuk külföldön dolgozott,és csak 2-3- havonta jött haza.
    A probléma az,hogy semminek sem tud örülni.
    Van 3 autója, motorja, 2 telke,ipartelepe,és most vettünk egy családi házat.Jövő héten költözünk,de abszolút semmi érzelmet nem vált ki belőle.Azt mondja már bánja hogy megvette.Ha bármit megszerez amire vágyik,amint megvan,már azon gondolkodik,jól tette-e hogy megvette,és utána megbánja.
    Mindenben a rosszat veszi észre.
    Sajnos már a családjának sem tud örülni.Velem szemben is hidegen,és távolságtartóan viselkedik, egyedül az 5 éves kisfiunkkal tud néha feloldódni,de sokszor vele sincs kedve foglalkozni.
    A családi ebédeknél,nem csatlakozik a beszélgetéshez,inkább elvonul tévézni,vagy aludni.
    Velem sem beszélget.Minden idegesíti ami megzavarja a magánszféráját.
    Ha kérdezek valamit és ő fáradt nem is válaszol, ha rossz kedve van nem lehet felvidítani, ha hazajön mindig beleköt valamibe,ha megkérdezem hova megy azt mondja senki nem kérheti őt számon,nem szólhat bele a dolgaiba,soha egy kedves szava nincs hozzám.Ennek ellenére azt mondja semmi baja velem.
    Tegnap elmondta,hogy érzi,hogy valami baj van vele, ürességet érez magában,de nem tudja miért van ez.Nem boldog, nem tudod örülni a sikereinek és nekünk sem.
    Kérdeztem,hogy esetleg szeretné-e más valakivel keresni a boldogságot,de azt mondta az nem oldaná meg a problémát.
    Sajnos én is egyre jobban hiányolom a boldogságot, azt hogy valaki odafigyeljen rám,tudjunk beszélgetni,és néha valami szépet is mondjon nekem.Gyomorgörcsöt kapok mikor hazajön,hogy mibe köt megint bele.
    Sokszor olyan mintha nem társak lennénk,hanem ellenségek....

    Snowflake

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Leírása alapján nagyon valószínű hogy férjének hangulatzavara van, talán depressziós. Persze személyes vizsgálatra lenne szükség, pszichiáter, pszichoterapeuta tudna segíteni. Először pontos állapotfelmérésre, diagnózisra van szükség, utána lehet elkezdeni a kezelést. Általában gyógyszeres és -vagy pszichoterápiás kezelés szokott segíteni. Fontos, ha a férje is érzékeli hogy valami nincs rendben és segítséget kér. Keressenek a lakókörnyezetükben pszichiátert. Sajnos ez az állapot magától nem szokott elmúlni, érdemes minél előbb szakembert keresni.
    Ha Budapesten vagy környékén élnek, akár hozzám is fordulhatnak.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktor Nő! Januárban teherbe estem és abortusz mellett kellett döntenem. Ez volt az első,és…

    Kedves Doktor Nő!
    Januárban teherbe estem és abortusz mellett kellett döntenem. Ez volt az első,és nem szeretnék többet. Nemrég kezdtem újra nemi életet élni a párommal megfelelő védekezés mellett. De engem ez a dolog annyira megviselt,hogy minden nap beképzelem magamnak hogy ismét terhes vagyok,nem tudok megnyugodni. Kérem adjon tanácsot!
    Köszönettel,Eliza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Eliza !

    Szívesen adnék tanácsot, de nem tehetem. Ugyanis Ön elszenvedett egy nagy veszteséget amiből még nem épült fel. Ez olyan mint egy válás vagy egy haláleset... gyakran egy ilyen veszteséget nem tud az ember kibeszélni magából és hamarosan társul hozzá nagy szorongás, ez történhet Önnel is. Pszichológus, pszichoterapeuta segítségére lenne szüksége-személyesen.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Éva! Esetleg néhány ötletet tudna adni az alvás közbeni mozgásom okára? Amik a legtöbbször…

    Kedves Éva!

    Esetleg néhány ötletet tudna adni az alvás közbeni mozgásom okára?
    Amik a legtöbbször előfordulnak, vagy előfordulhatnak.
    Előre is köszönöm!
    Üdv!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nem szeretnék ötletelni, csak vizsgálat, személyes találkozás után van értelme.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktorno! Ugy erzem, nincs minden rendben velem azon kivul, hogy nagyon depresszios…

    Kedves Doktorno!
    Ugy erzem, nincs minden rendben velem azon kivul, hogy nagyon depresszios vagyok. Par dolgot osszeirtam, amiket az elmult 6 honapban eszrevettem. 
    15 eves lany vagyok. Szinte mindig, amikor megyek az utcan, azt hiszem, kovet valaki, meg azt is hallom, ahogy csoszog. De mikor hatrafordulok, nincs ott senki. Pedig teljesen ugy erzem, mintha jonne utanam valaki. Ezen kivul, gyakran kepzelek targyakat egy bizonyos helyre. Amikor elbambulok nagyon hosszu idore, meglatok valamit, mikor hozza szeretnek erni, nem tudom megfogni, mert nincs ott.
    Nem szeretek kozossegben lenni. Egyedul - sot, meg "barattal" sem - merek bemenni egy olyan helyre, ahol sokan vannak. Az iskolaba is lehajtott fejjel megyek, mert azt hiszem, figyelnek es kirohognek.
    Gyakran hallok hangokat. Eloszor csak azok voltak, hogy pl csorog a telefon, vagy csongetnek. Kozben pedig nem. De mostanaban olyanok is tortennek, hogy mintha valaki a fejemben beszelne hozzam. Altalaban azt mondja, hogy takarodjak el itthonrol, vagy vagjam meg magam. Ilyenkor elkezdem magam vagdosni, es mar "elszeretnek" itthonrol menni. Bucsulevelet is irtam.
    Sokszor almodok azzal, hogy felakasztom magam vagy leugrok egy panel tetejerol, es meghalok. Amikor ebren vagyok, akkor pedig azon gondolkozom, milyen lehet meghalni, es utana mi tortenik az emberrel.
    Azt is szoktam tapasztalni, altalaban este es reggel, hogy egyre kozelebb jonnek a falak, majd osszenyomnak.
    Ez valami betegseg lehet? Koszonom elore is a valaszt!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Amiket leírtál és megfigyeltél valószínű hogy betegségre utalnak. Nem várható hogy maguktól elmúlnak, fontos lenne orvoshoz fordulni. Pontos diagnózis felállítása után pszichiáter tudja gyógyítani. Kérd meg anyukádat hogy kísérjen el gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozó pszichiáterhez, vagy mutasd meg neki ezt a választ. Jó lenne minél előbb lépni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! 21 éves fiú vagyok, heti rendszerességgel sportolok, nem élsport, de mozgok…

    Tisztelt Doktornő!

    21 éves fiú vagyok, heti rendszerességgel sportolok, nem élsport, de mozgok rendesen. Emellett a pulzusom 40-60 között van, esténként 40-47 közötti. Kicsit gyengeséget érzek. Mióta volt egy ájulásos fertőzésem, megmaradt egy kis szorongásom a gyengeségtől, szívproblémáktól. Esténként lefekvés előtt az utóbbi napolban szorongok, hogy ennyire alacsony a pulzusom, némi gyengeséget is érzek. Szeretném különválasztani az esetlegesen lelki eredetű "tüneteim" a fizikai tünetektől. 3 éve volt rajtam Holter fél éve EKG és 24 órás vérnyomásmérés és midnent rendben találtak. Van rá esély, hogy fél év alatt ez a pulzus bajt okozzon vagy inkább egyfajta lelki eredetét keressem az ilyen esti gyengeségnek, enyhébb szédüléseknek? Néha napközben is rám jön...elég sokat gondolok erre, ezért gondolom, hogy esetleg "öngerjesztő" ez a folyamat.

    Köszönettel,

    Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Péter!

    50 alatti pulzus miatt feltétlenül és sürgősen keressen orvost. Nem pszichés alapon van, de lehet hogy az ájulás meg a fertőzés hatott a szívére. Fontos lenne ha háziorvos vagy belgyógyász hamar megvizsgálná. A hosszabb ideje végzett EKG ma már nem mérvadó, kell újat csinálni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Helex SR-t és Yarocent szedek, Ezekre rá van írva hogy gombaellenes szerekkel…

    Tisztelt Doktornő!

    Helex SR-t és Yarocent szedek, Ezekre rá van írva hogy gombaellenes szerekkel nem javasolt alkalmazni. Nekem Gynazol hüvelykremet írt fel a minap a nőgyógyász (elfelejtettem mondani neki, hogy miket szedek) Használhatom ezek mellett?

    Köszönöm


    Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Rita !

    Ez főleg a szájon át szedett gombaellenes gyógyszerekre vonatkozik, a krémben kis mennyiség van, szerintem szedheti.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktorno a kérdésem a kovetkezo lenne .... 30 éves vagyok 4 éves a kisfiam a problémám…

    Tisztelt doktorno a kérdésem a kovetkezo lenne .... 30 éves vagyok 4 éves a kisfiam a problémám hogy mióta megszultem a kisfiam egyszeruen utálom a sexet nem kívánom semmilyen formában még a gondolatátol is rosszul vagyok.
    Nagyon nehéz szulésem volt maradando károsodásom lett a huvelyben így minden egyuttlét fáj ,ugy érzem nyomorék lettem ....de mára már még az érintés is kellemetlen ,aká hova nyul a férjem undorítonak találom.
    Rá fog menni a házasságom.....mit tegyek

    Koszonom elore is a tanácsát Ili

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sokáig várt ha csak most tud ezzel kapcsolatban kérdezni. Amit lehet, nőgyógyászatilag rendbe kell tenni, a többi meg pszichológus, pszichiáter dolga, meg az Öné is... Biztos vagyok benne, hogy lehet oldani ezt az ellenérzést, de segítség nélkül nem fog menni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktornő! Kiss Tamás vagyok, valamelyik nap leírtam, hogy pánik betegségben szenvedek,…

    Tisztelt doktornő!

    Kiss Tamás vagyok, valamelyik nap leírtam, hogy pánik betegségben szenvedek, elmentünk vele pszichologushoz, és ott kiderítették hogy van beszéd hibám, és most ők azzal foglalkoznak.

    Ez a pánik betegség lassan: 3 hónapja tart. Az első 3 hét olyan volt, hogy egész nap szédültem. Aztán a szédülés elmúlt.

    Amikor először felkerestem önt, és leírtam, hogy ők most a beszédhibámmal foglalkoznak, hogy kérjem meg őket, hogy a pánik betegségemmel foglalkozzanak.

    Én ezt a lépést megtettem, és most is azt mondták, hogy a beszéd hiba fontosabb, azzal foglalkoznak most.
    Április végén leszek 18, és addig nem tudok másik pszichológushoz menni amíg nem töltöm be a 18. életévemet.

    Olvastam, hogy azonnal kellet volna már ezt kezelni, mert hosszú távon fent állhat: Fix pánik betegség, és belső szerv sérülés meg egyebek.
    Ezzel a rohamokkal minden nap szembe kell néznem még az iskolában is, és ezért nagyon sokszor haza jöttem, (igazolatlan órákkal).

    És ezt az évet még ki kell járnom ami kb: 3 hónap, és ez nekem így nem fog menni ilyen stresszes helyzetbe, hogy nem kezelik.

    Napi szinten: Szédülés, remegés, erős szívdobogás, zsibbadás, légszomj és olyan mint ha leállna a szívem.
    Kaptam egy tanácsot a mentősöktől amikor 2.jára elvittek, hogy figyeljek a levegő vételre. Ez mondjuk úgy bejön. De akkor sem élhetem így le ezt a 3 hónapot, hogy tele vagyok igazolatlannal.

    Tanácsát szeretném kérni, hogy mitévő legyek.

    Üdvözlettel: Kiss Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Tamás!

    Netes tanácsokkal sajnos nem lehet kezelni a betegségét. Ha pszichológusnál volt, jelentkezhet pszichiáternél is aki esetleg gyógyszerrel segítheti a szorongását csökkenteni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • édesanyám téveszmében szenved. voltunk korházi kezelésen ,de sajnos nem használz. nem ismeri…

    édesanyám téveszmében szenved. voltunk korházi kezelésen ,de sajnos nem használz. nem ismeri ell betegségét, és mindenkit elenségnek néz. a téveszme jele mind ráilik. kérdésem: már az álapota nygyon rossz nem lehet vele beszélni rola. hogyan tudom kezeltetni édesanyám? nem hajlandó rám halgatni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nagyon keveset tudok Önről és az édesanyjáról, feltételezem valamilyen elmezavarról van szó. Gyakran ilyen betegségben a baj velejárója a betegségbelátás hiánya, ha ez van, ne is erőlködjön ezen változtatni észérvekkel, csak arra figyeljen hogy az édesanyja bevegye az előírt gyógyszert és eljusson a következő kontrollra. Idővel ez változhat. ha ez sem sikerül, beszéljen az édesanyját kezelő orvossal.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kislányom 5 éves. Az óvodai oktatás keretén belül úszásoktatásra is jár már…

    Tisztelt Doktornő!
    Kislányom 5 éves. Az óvodai oktatás keretén belül úszásoktatásra is jár már második éve. A vizet szereti, eddig szívesen járt úszásra. 3 hónapja történt egy olyan eset, hogy egy másik edzőhöz került egyetlen alkalomra, aki elmondása szerint nagyon türelmetlenül bánt vele és ügyetlennek nevezte. Ez nagyon bántotta, sírva mesélte el nekem, akkor (és azóta már nagyon sokszor) jól átbeszéltük a dolgot, szóltam, hogy máskor nem kerülhet annak az edzőnek a csoportjába. Azt hittem, ennek ezzel vége is lesz, de nem így lett, a helyzet csak súlyosbodott. Azóta ha úszás nap van sír, kiabál, csapkod, durcáskodik, pedig ezek a dolgok egyáltalán nem jellemzőek rá.
    Ebben a tanévben már csak néhányszor mennek úszni (max. 5-ször), de a jövő tanévben újra sokat fognak járni.
    Kérdésem, hogy oldjam meg valahogy, ezt a néhány alkalmat kihagyja, vagy inkább eröltessem, hogy menjen továbbra is?
    Félek, ha engedek, akkor úgy érzi,, hogy ki lehet bújni a feladatok alól, ha meg jár tovább, akkor belebetegszik, mint ahogy meg is történt, mert az utóbbi időben sokat betegeskedett?
    Köszönöm a válszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Anyuka!

    Bár nem foglalkozom gyerekekkel, két megjegyzésem azért lenne az esethez.
    Nem biztos hogy segít egy 5 éves gyerekkel átbeszélni a dolgokat...
    Úgy látom, a traumatikus élmény szorongása átragadt hasonló helyzetekre is.
    Mivel lehet, nemcsak az úszásról van szó hanem egy szorongásos állapotról és már testi betegségekről is, javasolnám hogy vigye el a kislányt gyermekekkel foglalkozó pszichológushoz.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Tudom, hogy nem szakterülete, de egy független orvost szeretnék megkérdezni,…

    Kedves Doktornő!

    Tudom, hogy nem szakterülete, de egy független orvost szeretnék megkérdezni, mert a témában érintettek válasza nyilvánvalóan igen lesz, akár igaz akár nem. :)
    Szóval a kérdésem az lenne, hogy valóban igaz-e hogy pánikbetegséget illetve szorongásos problémákat lehet homeopátiával gyógyítani? Ez valóban egy megbízható dolog vagy inkább csak placebo elven működik?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    A terület szakértője nem vagyok, ha csak nem annyiban hogy az utóbbi 10-15 évben nem találkoztam olyan pácienssel aki szorongásos vagy depressziós betegségből homeopátiával gyógyult volna. Persze ez azt is jelentheti hogy gyógyultak, a placebo effektus is nagyon fontos, és utána nem volt szükségük rám... Olyannal találkoztam aki sokféle kezelésen köztük homeopátián is túl volt és nem javult, ezért keresett fel. Azt ne kérdezze hogy én meg tudtam-e gyógyítani, mert van akit igen és van akit nem...Nem zárhatom ki hogy esetleg más területeken segít.

    Azt viszont közelről láttam hogy milyen alapos, hosszan tervezett, biztonsági kockázatokat figyelembe vevő, körültekintő módon vizsgálják a bevezetésre kerülő új gyógyszereket akár a pszichiátriában akár máshol és a bevezetés után is milyen után követési rendszer működik a mellékhatások és hatások tekintetében, ami ugye közel sincs meg a kérdéses készítményeknél.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Éva! Miért van az, hogy alvás közben mindenhova kapálózok, rugdosok, mozgolódok, forgolódok…

    Kedves Éva!
    Miért van az, hogy alvás közben mindenhova kapálózok, rugdosok, mozgolódok, forgolódok stb...?
    Nincs igazán stresszes életem, főleg mostanság nem, későn már nem eszek, 20-21 között megiszok egy bögre teát és annyi.
    Remélem tud segíteni.
    Előre is köszönöm!
    Viszlát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ez több mindentől lehet, alapos vizsgálat és részletes kórelőzmény felvétel szükséges. sajnos így levélben nem tudok segíteni. Ha ez Önt nagyon zavarja akkor forduljon orvoshoz.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktorno ! Kulfoldon elo 47 eves no vagyok es tavaly osz ota egyre jobban szorongok,…

    Tisztelt doktorno ! Kulfoldon elo 47 eves no vagyok es tavaly osz ota egyre jobban szorongok, akkor dokst dolgoztam 3 helyen is aztan kijott a noverem ide lakni es a dominanciaja miatt sokat hallgattam meg nem ellenkeztem semmivel amit o mondott csinalt. Amugy is bekes termeszetu vagyok. Nos osszel aztan en szerveztem ide utazaokat a baratainknak kicsit talan tulporogtem es november vege ota folyamatos szorongasban van reszem, jarok ugyan orvoshoz de nem soakt hasznal, ongyilkossagi gondolataim is voltak mivel en teljesen normalis nokent 5-6 dolgot tudtam csinalni es szerettem is ezt, mot pedig csak bejarok a munkahelyre de aludni nehezen alszom es FOLYAMATOS szorongasban van reszem, es mar szeretnem megszuntetni ezt. Valamint felek az emberek koze is kimenni mert azt kepzelem mindenki engem nez es lesajnal pedig cska a magam gondolait vetitem ki. Nagyon sokat szenvedek a szorongastol kerdesem hogy meg lehet-e szuntetni valamikor 17 eve mar voltam kezelve depresszioval de abbol sikeresen felgyogyultam. Valaszt koszonom elore is van-e remeny 100 szazalekos javulasra mert ez most nem elet szamomra Kosz a valaszt elore is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Hát levélben kicsit segíthetek csak, hiszen a beteg és betegségének ismerete szükséges ahhoz hogy véleményt lehessen formálni. Ami a pszichés betegségeket illeti a pillanatnyi társadalmi, családi helyzet és a személyiség miatt minden eset más, ezért sem lehet kívülről korrekten beavatkozni. Vajon az hogy jár orvoshoz az pszichiátert jelent? kap gyógyszeres kezelést és pszichoterápiás kezelést is?
    ha mindkettőt kapja, akkor is türelem kell és néha hosszabb idő a javuláshoz. Hogy kigyógyulhat-e 100 % ban a betegségéből ezt megint csak akkor tudnám hozzávetőlegesen megmondani, ha ismerném.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Novembertől januárig Neurotopot szedtem, orvosom nem csökkentette az adagot…

    Tisztelt Doktornő!

    Novembertől januárig Neurotopot szedtem, orvosom nem csökkentette az adagot pedig folyamatosan rosszullétre panaszkodtam. Vérnyomásom jelentősen emelkedett, erősen fájt a fejem januárra a Na teljesen kiürült a szervezetemből. Jelenleg Portiront, Amlodipint szedek a Neurotop helyett 150 mg⁄nap Lamolepet. 1hét Lamolep szedés után éreztem, hogy ég a szemem, a szám, a torkom, tüsszögök, orromban alkoholszagot érzek, fáj a fejem, étvágytalan vagyok, a húgysav szintem 91,umol⁄l. Lehetséges, hogy mindez a Lamolep mellékhatása vagy gyógyszerallergia? Hogyan csökkenthető a napi adag? Április végén mehetek majd csak kontrollra... Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Vizsgálat és az egész eset ismerete nélkül nem tudok segíteni. Nem tudom hogy mi miatt kapta a gyógyszereket, semmit nem tudok magáról. Ha nincs jól és esetleg azóta nincs jól amióta új gyógyszert szed, kérjen rendkívüli kontrollra időpontot, mindig van kivétel.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő, A héten mehettem haza a kórházból. És a záromban volt, hogy d7101 személyek…

    Kedves Doktornő,

    A héten mehettem haza a kórházból. És a záromban volt, hogy d7101 személyek közti alapszintű interakciók (enyhe probléma). Ez mit jelent? Nem értem, ugye nem a skizofréniához áll közel?
    Volt még b1522 érzelmi funkciók (mérsékelt probléma) ez mi?
    Ezek milyen bno kódók?
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sajnos nem ismerem ezeket a kódokat, szerintem nem BNO kódok. Ha pszichés betegsége van az F el kezdődik. Legjobb ha a kezelőjét kérdezi hogy mi mit jelent. Schizofréniára ebben nem utal semmi sem...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Már több éve van nálam,hogy az ujjaimat sebesre rágom,ugyan nem mindig ugyanolyan…

    Tisztelt Doktornő!
    Már több éve van nálam,hogy az ujjaimat sebesre rágom,ugyan nem mindig ugyanolyan intenzitással.Ezenkívül a számmal is ezt teszem,azt is sokat tépkedem.Szinte olyan,mintha ez vmi jóérzéssel tölt el,pedig tudom és már többször megfogadtam,hogy nem teszem,de minduntalan visszaesek.Nagyon pánikolós is vagyok,minden miatt aggódom,főként a pályám(zenész) terén,hogy bár megtanultam a felmondás anyagot,de nem tudok bízni benne az adott helyzetben,hogy képes vagyok túllépni a próblémákon,megoldani azokat.Sokszor kétségbe esek,a pulzusom is 110 körül ver akkor és felfokozott állapotba kerülök,rossz a közérzetem,szédülök,elfáradok.
    Elmentem pszichiáterhez, továbbküldött pszichológushoz,de csak kb.4 hetente tudok menni ,mert a pszichológusnak teljesen be van telve az "órarendje".
    Nem tudom,mit tehetnék? Az bőr,szájrágást nem mondtam a pszichiáternek,
    nem tudtam,fontos-e,de kezdek megijedni,mit teszek ezáltal a kezemmel ,mert
    már rejtegetem ,hogy más ne lássa,milyen piros..
    Sokszor a bőrőmön lévő pattanásokat is sebesre kaparom,de ez kevésbé látszik.Most készülök kisdiplomázni is,felvételire is,amihez kell nyelvvizsga is és attól is tartok(bár nem ok nélkül)hogy nem lesz meg..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Amiket leír azok szorongásos tünetek, a bőrrágással csökkenti azt, ez olyan mint a körömrágás vagy a dohányzás...
    Lehet hogy átmenetileg akár gyógyszeresen is érdemes ezt csökkenteni. A kezelés pszichoterápiás és gyógyszeres. Kár hogy nem tudja a terápiát intenzívebbé tenni, a havi egyszeri szerintem is kevés, olyan terapeutát találni aki gyakrabban tudná vállalni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Az Ön szakmája az én diagnosztizált betegségem: a kevert szorongás és depresszió.…

    Tisztelt Doktornő! Az Ön szakmája az én diagnosztizált betegségem: a kevert szorongás és depresszió. Tesztek alapján valószínűsíthető, hogy nagyobb mértékű szorongástól és közepes depressziótól szenvedek. Kínzó bűntudat gyötör, ezt érzem most is, amikor sok hívása, fáradozása után végre felvettem a telefont. Kiderült, hogy legutóbb félreértettük egymást, amivel Önnek bosszúságot okoztam. Én egy sérült léleknek érzem magam, nem bírom elviselni, hogy valakinek bosszúságot okozzak. Mégse vagyok elég figyelmes, és ez hovatovább mind rosszabb lesz. Tessék nekem megbocsátani, ha nem kérek sokat, én elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki, aki bosszús rám, kezelni fogja a betegségemet. Ezen kívül Ön egyetértőleg a magyar pszichiátria szakembereivel, valószínűleg nem ismeri az antidepresszánsok öngyilkosságra késztető, halálvágyat okozó hatását az arra érzékeny betegeknél. Ha találkoznak is ezzel, az a véleményük, hogy az egy múló kezdeti tünet, ami megszűnik mihelyt a gyógyszer terápiás hatása érezhetővé válik. Ha valaki öngyilkos lesz, az a véleményük, hogy nem sikerült megmenteniük. Az öngyilkosságot pedig nem a gyógyszer hatása alatt, hanem a depressziója miatt követte el. Ha valaki ilyen késztetésre panaszkodik, azt kórházba küldik, ott pedig nem törődnek a panaszaival. Én egy SSRI-t, a Citaloprámot szedtem orvosi rendelvényre. Két hét múlva feljegyeztem, hogy ennyi idő alatt megszűntek pszichés panaszaim.További két hét múlva leszoktattam magamat a gyógyszerről, mert úgy éreztem, hogy el fogom követni az öngyilkosságot. Kórházba menni nem mertem. További két hét múlva már csak a feleségem állandó felügyelete mentette meg az életemet. 17 hónap elteltével még mindig ugyanaz volt a helyzet. Akkor pszichoterápiára kezdtem járni, ami jót tett, egy hónap múlva már éreztem, hogy enyhülök, két hónap múlva már azt éreztem, hogy el tudom utasítani az öngyilkosság gondolatát. Sajnos azonban a terápia költségeit nem bírtam, le kellett mondanom a folytatásáról. A Thalassza Házban is vállaltam havi 20 000 Ft-ot, mert elvárják, és nem akartam kibújni, de valószínűleg ezt is nehezen fogom viselni. Az egészség minden pénzt megér, csak azt nem, amit nem tudok kifizetni. Nem kell félni, fizetni fogok, csak lemondok a kezelésről, ha nem bírom. De nem ez a kérdésem, és nem is az, hogy meg tud-e nekem bocsátani, hanem az, hogy oda tud-e figyelni a gyógyszerezésemre, ha én szenvedni fogok a halálvágy kiújulásától?
    Ha nem tetszik válaszolni, érteni fogok a hallgatásából, és azért mondok le a kezelésről. És minden kezelésről lemondok, pedig most is pokoli rosszul vagyok. Tisztelettel: Nyitrai

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    A végéről kezdem a válaszolást: én ezen a fórumon minden kérdezőnek válaszolok, ezt teszem több éve és több mint 4000 alkalmon vagyok túl, ha nem tenném, erre szelíden emlékeztetne a szerkesztő.
    Nem tudom, tudja-e hogy ez egy nyilvános fórum, ezt nemcsak Ön és én olvassuk hanem sok érdeklődő aki esetleg erőt merít a kérdésekből és válaszokból.
    Természetesen van lehetősége ezen kívül is sok egyéb csatornán felvenni velem a kapcsolatot.
    Nem haragszom a "félreértés " miatt és ha jelentkezik, állok rendelkezésére. Én a gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiához is értek meg a depresszióhoz is, és nagyon figyelek a páciensemre, persze csodát nem tudok tenni.
    Sajnálom ha nincs jól, lehetőség szerint semmilyen kezelésről ne mondjon le ami a hasznára válna.
    A bűntudat nehéz ügy, azok miatt amit a levelében leírt, ha lehet engedje el...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva