A betegek kérdései (6821)

  • Tisztelt Doktornő!
    Hasmenéssel küzdök már több,mint 1 hónapja. Már voltam hasi ultrahangon,széklettenyésztést adtam le,vérvételen voltam és minden negatív,szóval rendben van. 3 éve szedem a Seroquel 300mg-t,és arra gondoltam,hogy nem-e ettől megy a hasam,gyakori mellékhatásként olvastam.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nem hinném hogy a gyógyszertől lenne hasmenése, hiszen 3 éve szedi és eddig nem volt. Gyakran szorongásos alapon is lehet a hasmenés, főleg ha csal elindulás előtt… Még több

  • Kedves Doktornő!! Én egy olyan Problémával szeretnék önhöz Fordulni , hogy én egy 26-éves asszony…

    Kedves Doktornő!!
    Én egy olyan Problémával szeretnék önhöz Fordulni , hogy én egy 26-éves asszony vagyok..!!És kb: 4-Éve szedem a Frontín 0,5-ös nyugtatót!!Még ahol laktam régen ott kezdték felírni , és kiskönyvem van rolla!! De a hagulatjavítot azt nem szedem mellé!!! Az a baj hogy Én már Függő lettem,mivel ha nincs elképesztően Rosszul vagyok a szívemre!! Van hogy gyorsan ver , és van amikor nagyon lassan, Mégegyszer írom ha nincs az elegendő megszokott adag bennem!! Ez csak akkor van!!!!!! Ami napi: 6-szem!! Nagyon szeretnék rolla leszokni de ez magamtol nehéz. Viszont ha nincs és magam elé képzelem a rabjává vállok, és Igyekszem hogy mi hamarabb Hozzájussak!! Én abban Kérném az ön segítségét , kedves Éva. Hogy ha leakarom tenni akkor ha Hétről hétre csökkentem a napi adagot sikerűl -e?? Már nekem az is nagy siker lenne ha csak napi 3-szemmel ellenék!!!!!! Mert Én magam is belátom hogy ez az összevissza szedése nem jo nekem!!! És mivel van hogy reggel 3-at, este felé szintén hármat , vagy Fordítva veszem be..Ez nagyon bezavar
    És kérem hogy Adjon tanácsot a Pshiiáteren Kívűl ,,, mert oda nem Szívesen megyek be!! Nagyon Goromba és a környéken csak ő van Sajnos!!!!!!! Így mindíg Intézek magamnak Egy Üveggel hogy legyen!! Néha a Szívem így is fáj, ha van és szedem. Ez már Biztos attol van hogy kivan készűlve a rendszertelen gyógyszer-szedésétől!! És valahól Félek , mert nekem még itt van egy 7-éves kislányom akit szeretnék felnevelni!!!!!!!! Válaszát , és segítségét előre is nagyon Szépen Köszönöm!!!!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező!

    Megértem hogy szeretne leszokni a gyógyszerről. Valóban ez már függőség amiről ír.
    Az Ön ismerete nélkül ne várja tőlem hogy lépésről lépésre végigvezetem neten a gyógyszercsökkentés folyamatán és a végén jól lesz gyógyszer nélkül. Ha fogát kell gyökérkezelni, azt sem lehet neten...
    Ha kilép a kényelmi zónából ⁄ és ha meg szeretne gyógyulni akkor ki kell lépnie⁄ akkor van rá lehetősége hogy távolabb keressen magának pszichiátert.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Dr Nő! Pánikbeteg vagyok kb 4 éve és tavaly márciusban mikor terhes lettem elmúlt…

    Tisztelt Dr Nő!

    Pánikbeteg vagyok kb 4 éve és tavaly márciusban mikor terhes lettem elmúlt gyógyszert sem szedtem.Amúgy helex sr 0,5 szedtem.De az a terhességem vetéléssel végződött tavaly júniusban.Most 2 hónapja megint előjött és nem merek utcára menni ha megyek is sietek issza mert félek rosszul leszek mert ájulatérzetem van és kiver a meleg stb...Ön szerint ha újra szedem a helexet helyrejövök?Mert ma bevettem felet és ugyanolyan rossz volt mikor kimentem.Vagy nem egyből hat?Muszáj mennem ide oda mert van egy lányom aki ovis és ugye felelőségeim vannak.Azóta van ez megint mikor elmentem 5 km re vásárolni és hirtelen megszédültem kivert a meleg és szívem gyorsan vert kapkodtam a levegőt,szorongtam azóta sehová nem merek menni.....Kérem segítse!Köszönöm előre is!Üdv:Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Úgy látom visszatértek a betegsége tünetei, érdemes lenne megfelelő orvoshoz fordulni és nem tüneti gyógyszertől várni a jobbulást.
    Ehhez még hozzájön vélhetőleg a magzat elvesztése miatti rossz érzések feldolgozatlansága...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! pánikroham és agorafóbia miatt szedek reggel fél szem 0.5mg rivotrilt…

    Tisztelt Doktornő!


    pánikroham és agorafóbia miatt szedek reggel fél szem 0.5mg rivotrilt este pedig 1 szemet , ha szükséges akkor még napközben veszek be egy fél szemet!!! De ez nem sűrűn fordul elő! Én is tartok mindenféle betegségtől de ennek a sok információ szerzés az oka ma is attól pánikoltam be be hogy középen szorit a mellkasom , a hónaljamhoz sugárzik néha féjdalom ill. a hátamba és egyszer az államhoz huzodot a görcs persze mindjárt az infarktus jutott eszembe és bepánikoltam ugyhogy bevettem azt a fél szemet!!! Olyan előfordulhat hogy a szél a sziv környékére szorul és szivbedobbanást okoz mert már figyeltem meg ilyet! Aszivem körül is sürün beszorul a levegő! November óta szedem ezt a gyógyszert még nem állt volna be nálam? Ezek amiket leirtam Ön szerint is a ánikbetegség tünetei?! Javasolta már háziorvos hogy osszam el az adagot egész napra hogy 3-szor fél szemet szedjek még az orvosomtól nem kérdeztem meg Ön szerint ez jó lenne nemszeretnék nagyon hozzászokni ehhez a rivotrilhoz mert igy is mikor következik a bevétele már fejzsiborgásom van és utána elmúlik a gyógyszer miatt lehet? Most is be-be dobban a szivem és fáj a hátam de mindjárt következik az esti adag és hátha jobban leszek!2-3 hétig olyan jól voltam most nem tudom hogy mi lett megint köszönöm válaszát Kati 37 éves

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Csak általánosságban tudok válaszolni hiszen nem ismerem Önt. Pánikbetegség és szorongásos betegség hosszútávú és okihoz közel álló kezelése céljából érdemes lenne pszichiátert felkeresni. Vagy gyógyszeres, de akkor adekvát és nem tüneti -mint a Rivotril-kezelés vagy pszichoterápia vezet a javuláshoz. Amit Ön csinál most az a függőség felé vezet...⁄ne legyen igazam⁄

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem hogy alzheimer-kórban szenvedő személy tehet e végrendeletet,…

    Kedves Doktornő!

    Az lenne a kérdésem hogy alzheimer-kórban szenvedő személy tehet e végrendeletet, ha tesz az érvényes e?

    Köszönöm: Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Jogos a kérdése. Attól függ, milyen fokban érintett az illető gondolkodása, memóriája, milyen súlyossági fázisban van a beteg. Vitás esetben ezt igazságügyi szakértő döntheti el vizsgálattal, ellenkező esetben a végrendelet megtámadható.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Dr. Bezzegh Éva! 22 éves diáklány vagyok és bulimiában szenvedek már lassan fél éve.…

    Tisztelt Dr. Bezzegh Éva!

    22 éves diáklány vagyok és bulimiában szenvedek már lassan fél éve. Több orvosnál is jártam,mivel először nem tudták kideríteni miért nem marad meg bennem az étel aztán később felmerült bennem a bulimia kérdése majd később kb. 2 hónapja be is bizonyosodott hogy ez a probléma. Voltam természetgyógyásznál és kaptam vitaminokat,voltam már a pszichiátrián is kaptam a rohamok csillapítására gyógyszert illetve hangulatjavító⁄szorongásgátló gyógyszert is,de nem látok javulást és nagyon elvagyok keseredve. Ki van jelölve a következő alkalom is már a pszichiátrián,majdnem 1 hónap múlva kell mennem legközelebb. Érdeklődnék hogy bulimia esetében lehet-e kérni a kórházba való felvételt⁄befekvést,mivel talán ott megtudnám állni a rohamokat,illetve az orvosok segítségét,ellenőrzését igénybe venni.Sajnos más módot nem tudok már a probléma javítására,megszüntetésére,de nagyon szeretnék meggyógyulni.Kérem,ha tud segítsen!

    Köszönettel:Patócs Bettina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    A bulimia kivizsgálása és kezelése komoly pszichiátriai feladat. Fontos a gyógyszeres terápia de hasznos lenne a pszichoterápiás kezelés is. Értem én hogy úgy gondolja , a kórházi kezelés korlátokat szabhat, de csak időlegesen, az átrendeződésnek belülről kell megtörténnie. Vannak olyan pszichiáterek akik kifejezetten az evészavarokra specializálódtak.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!

    Egy jó barátom miatt irok önnek.
    Hosszú ideje nincs párkapcsolata,és sokszor tűnik ingerültnek,
    hangulatingadozásai vannak.Régen nagyon társasági ember volt,
    most inkább visszahúzódó.

    Csak a magány kiválthat ilyen frusztrációt,ami… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Dicséretes hogy ennyire a szívén viseli a barátja sorsát, de mindenki csak a saját életét élheti...
    Hogy nincs párkapcsolata a barátjának az lehet ok de… Még több

  • Kedves Doktornő! Az volna a kérdésem, hogy egy 3 éves gyerek mennyire mond még igazat? Tud…

    Kedves Doktornő!

    Az volna a kérdésem, hogy egy 3 éves gyerek mennyire mond még igazat? Tud már esetleg olyat mondani, ami nem feltétlenül igaz. Azt gondolom, hogy tudatosan még nem hazudik egy ilyen korú gyerek.
    Konkrét példa: apa azt mondta, ne fogadjak szót anyának. Ilyet kitalálhat magától? Azt is elmondta, hogy mikor mondta ezt az apja. Az az érzésem, hogy az anyja ellen akarja hangolni a gyereket.

    Köszönöm előre is a segítséget.

    Üdvözlettel,

    D.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Egyetértek abban, hogy segítségre van szükség ebben a családban, ahol ez felmerül. Számomra nem az a kérdés hogy a gyerek igazat mond-e hanem az, hogy a két szülő kapcsolatát olyan szinten lenne érdemes javítani hogy ne a gyerek legyen az áldozata --feltételezem-- egy válásnak.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! A skizofrénia örökölhető betegség? Köszönöm, hogy válaszol.

    Kedves Doktornő!

    A skizofrénia örökölhető betegség? Köszönöm, hogy válaszol.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    A schizofrénia okai között vannak örökletes, genetikai tényezők, ez egy hajlam amiből nem feltétlenül lesz betegség.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! 25 éves férfi vagyok. Már nagyon régóta gyanakszom, hogy pánikbeteg vagyok.…

    Kedves Doktornő!

    25 éves férfi vagyok. Már nagyon régóta gyanakszom, hogy pánikbeteg vagyok. A betegséghez kapcsolódó szinte összes tünet jelentkezik nálam - nem tudom ezzel függ-e össze -, de három éve magas vérnyomást is felfedeztek. Három kardiológus és egy belgyógyász közül szervi elváltozást egyik sem talált, ebből következtetek pánikbetegségre. A kérdésem az lenne, milyen homeopátiás módszerekkel kezelhetném magam? Eléggé elzárkózok a pszichológus és pszichiáter szakemberek általi - klasszikus - kezelésektől, nem szívesen beszélnék erről személyesen sem szakemberrel.
    Úgy gondolom, amennyiben sikerül kezelnem ezt a helyzetet a vérnyomásom is - remélem - helyreállhatna.

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

    Üdv,
    Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Egyetértek azzal, hogy a szorongása rontja a magasvérnyomás betegségét, sőt lehet fordítva van, az áll a háttérben... hiszen pszichoszomatikus betegség az esetek nagy részében. Homeopátiás szert nem tudok ajánlani.
    Biztos megvan rá az oka amiért elzárkózik attól, hogy betegsége, szorongásos állapota miatt a megfelelő szakemberhez forduljon. Ha mégis meggondolná magát, lehet előbb meggyógyulna.
    Ha nem is vállal kezelést, sokszor érdemes a diagnózis pontosítása miatt konzultálni valakivel aki ért hozzá.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Főorvos Nő! Sajnos pszichés stresszes betegségeim miatt rokkantsági nyugdíjas vagyok.…

    Kedves Főorvos Nő! Sajnos pszichés stresszes betegségeim miatt rokkantsági nyugdíjas vagyok. Az ideg gondozó osztályán kezeléseim alatt naponta többször is eszmélet vesztéses rosszulléteim voltak. A Zárójelentésemben ez áll convulsiót többször is észleltünk melyet functionalisnak tartunk, ezért tömegközlekedési járművek használatát nem ajáljuk, és csak állandó felügyelet mellett élhet. Kérdezem ez milyen betegség? És mitől keletkezhetett? Már mindig így kell élnem? Köszönöm megtisztelő válaszait. Gyurkovits Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha pszichés betegsége miatt rokkant nyugdíjas, feltételezem hosszú ideje beteg , hosszú ideje vannak tünetei. Hosszú ideje van kezelőorvosa is. Nem sikerült tőle megkérdezni ezeket a kérdéseket? Mert mégiscsak ő tudhatja az Ön ismeretében hogy mitől alakult ki. Én csak annyit mondhatok, hogy a rosszulléteinek a leírás alapján nincs szervi alapja, ezért hívják funkcionálisnak.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Lelkileg mennyire viselhet meg egy kisgyereket az, ha a szülei huzamosabb…

    Kedves Doktornő!

    Lelkileg mennyire viselhet meg egy kisgyereket az, ha a szülei huzamosabb időre otthagyják a nagyszülőknél? Származhat-e ebből bármilyen hátránya?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Hát ez sok mindentől függ, milyen korú a gyermek, mennyi időre hagyják ott, mennyire bensőséges a nagyszülők viszonya a gyermekhez, kinek van a családban szülői tekintélye vagy funkciója. Általában minél fiatalabb egy gyermek, valahol mélyen annál jobban megviseli a gyermeket a szülőtől való elszakadás, ezen enyhíthet ha megfelelő, szerető helyettesítőt kap.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!! Meg szeretném kédeni a következtő: 1996-ban édesanyámat orrvérzéésel mentő…

    Tisztelt Doktornő!! Meg szeretném kédeni a következtő: 1996-ban édesanyámat orrvérzéésel mentő vitte kórházba. Elkísértem, és mire a kórházba értünk én is rosszul voltam. Kezelésbe vettek: kiderült 200-as a pulzosom és 190 a vérnyomásom. Benn is kellett maradnom a kórházban. Kivizsgáltak. de semmi elváltozást nem találtak, Illetve annyit csak,hogy a vérképem súlyos fokú vashiányt mutatott. Elküldtek egy kontorollra ahonnan a v érvizsgálat azonnali értékelését kérték.Ez meg is történt, és az eredmény megfelet a kórházinak. vashiány. Kaptam vérnyomáscsökkentőt, Betalocot, és vas gyógyszert. Amikor hazajöttem a háziorvosomhoz vittem a leletem, aki tovább folytatta a terápiát. Elég hosszú időbe tellett, mire a vérnyomásom elérte a normális szintet. Az elkövetkező években nem volt tünetem. Mindez akkor jött elő, amikor a férjem 2007-ben nagyon beteg lett. Ahogy javult az állapota én is jobban lettem. Férjem sajnos 2008 november 2.-án elhinyt tüdőgyulladás, és gennymell, valamint klebsiella phneunomia betegségben. 12 óra alatt ment. el. A halállát a mai napig nemm dolgoztam fel. Nagyon lerobbantam, és alig tudtam talpra állni. Két évebe tellett amire űgy ahogy jobban lettem. Ebben az éveb két alkalommal éreztem hasonló erős szivdobogást, és ájulás érzést. de arra gyanakodtam, azért van, mert nem ettem reggel, és üre gyomorral mentem vásárolni.Még a gyógyszereimet sem vettem be.Ma este viszont. nyugalmi állapotban, pár pillanatig megint előjött a szívdobogás. Bevettem a gyógyszerem, ⁄ Betaloc, Tensiomin, Seduxen, és Minipressz retard 6 mg-os tabletta, ill. kapszulla.Szóval tanácstlan vagyok.A vérnyomásom rendben van, cukros nem vagyok.Lehetséges a front miatt van? Vagy a férjem hiánya?Mi a véleménye? Válaszát előre is megköszönöm!! Tisztelettel: Edit, az özvegyasszony

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Gondolom, nem véletlen hogy pszichiáternek és nem belgyógyásznak írt ? Akkor Ön is sejti hogy panaszai vélhetőleg nem a front miatt és nem a cukorszint miatt vannak, bár ez sem zárható ki teljes mértékben. Szerintem ha belgyógyászatilag rendben van, akkor forduljon személyesen is pszichiáterhez. Elképzelhető hogy nem dolgozta fel a férje halálát de az édesanyja halálát sem...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Üdvözlöm doktornő! A két gyógyszer szedhető együtt? Nootropilból reggel és este veszek be…

    Üdvözlöm doktornő!

    A két gyógyszer szedhető együtt? Nootropilból reggel és este veszek be 1200mg-ot, Velaxinból reggel 75mg -ot. Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha orvos írta elő akkor igen, ha nem ugyanaz az orvos, akkor érdemes megbeszélni. Én a Nootropilt nem javasolnám este szedni.
    A kettő együtt esetenként felpörgetheti az embert.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Dr.nő!Érdeklödni szeretnék hogy a haliperidol mire szogál?

    Tisztelt Dr.nő!Érdeklödni szeretnék hogy a haliperidol mire szogál?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    A Haloperidol gyógyszer, antipszichotikum, elmezavar kezelésére használják. Hatékony, de mellékhatásai miatt visszaszorul lassan az alkalmazása és már a modernebb , atipusos szereket használjuk.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Dr nő ,,én 57 éves ,, Lamolepet szedtem,,50mg os felét esténként,,de csak 2 hétig mert nagyon lehúzót,,és melete szedtem,,0,5mg xanaxot,,és most ,,már csak a 0,25mg -os fehér,xanaxot,,de attól is hányingerem van,,meg 1 félóráig rosszul érzem magamat!! de Szeretnék erről is lemondani,,nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Megértem hogy nincs jól, de valakiben meg kell bíznia. Milyen segítséget vár tőlem, aki nem ismerem, nem vizsgáltam, nem tudom mi a baja? Az említett gyógyszerek… Még több

  • Üdvözlöm. Bonyolult kérdésben keresem önt, talán tud segíteni valamelyest. 33 éves vagyok,…

    Üdvözlöm.

    Bonyolult kérdésben keresem önt, talán tud segíteni valamelyest. 33 éves vagyok, fél éve váltam el és van egy 2,5 éves kislányom. A válást én akartam, és jelenleg egy párkapcsolatban élek. A gond amiért írok az, hogy bár a kislányomat közösen neveljük a volt férjemmel - egy hetet van nála, egy hetet nálam - nehézségekbe ütközöm, mivel megnehezíti a dolgomat. Amikor nála van a kislányom ő mintegy bántásként folyamatosan arról beszél neki, hogy anya rossz, az új párja szintén és ő mennyire utálja mindkettőt. A helyzet attól is nehéz, hogy Ágnes szeret velünk lenni, az új párommal sokat játszanak, tanulnak, mesélnek. Viszont volt eset, amikor nem akart eljönni velem a lányom haza, csak ha apa is jön, vagy csak apával akart maradni. Természetesen hagytam, de ilyenkor megijedek, mi van, ha többet sosem akar velem jönni?Remélem persze, hogy nem így történik, viszont vannak félelmeim. A kislányom naponta többször is megkérdezi, ill. arról beszél, hogy ki hol lakik és miért, hol van az ő otthona. Mindig elmondom, hogy nálam is és apánál is, és hogy elváltunk, de nem tőle. Nem tudom mit tehetnék, hogy könnyebb legyen ez a helyzet, elsősorban a gyerekemnek. Egyáltalán miként lehet beszélni egy közel háromévessel egy válásról? Köszönöm a segítségét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Igen nehéz helyzetben van ami a válást és a annak megértetését illeti egy 3 éves gyerekkel. Ennél nehezebb helyzetben vélhetőleg csak a kislánya lehet. Fontos hogy a közös gyerekkel kapcsolatban Önök a volt férjével továbbra is egy család és hogy nyíltan, tisztán és ugyanazt kommunikálják a gyermek felé. Szerintem ez a bonyolult helyzet,különösen hogy így egyeztek meg hogy a gyermek hetente vált otthont és szülőt, megér annyit hogy gyermekpszichológussal vagy családterapeutával is beszéljen róla mihamarabb. Gyermeke egészséges lelki fejlődése a tét, és még sok minden más is...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő!Úgy érzem pánikbetegségem van.Hirtelen fellépő szédülés,remegés, erőss szívdobogás,újjvég…

    Kedves Doktornő!Úgy érzem pánikbetegségem van.Hirtelen fellépő szédülés,remegés, erőss szívdobogás,újjvég zsibbadás.Ez 2szer fordult elő eddig,és félek megint rámtör a roham. Hogyan lehet ezt kezelni? Mitöl lehet ez? Köszönöm válaszát!Üdv:Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Először forduljon háziorvoshoz, aztán pszichiáterhez. Pontosan meg kell állapítani hogy miről van szó és remélhetőleg lehet kezelni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornö! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mit tehetnêk idegesség ellen. Mindig…

    Tisztelt Doktornö!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mit tehetnêk idegesség ellen. Mindig ùgy érzem, hogy ideges vagyok, stresszes. Erös szìvverésem van. Januàr òta szinte folyamatosan fàj a szivem, nyomàst érzek a mellkasomba, szùr is. Voltam kardiològiai vizsgàlatokon, nagyrészt rendben volt minden, szìvritmuszavart àllapìtottak meg, illetve arra gyanakodnak, hogy a stressz miatt van. Nagyon zavar, hogy mindig ideges, feszült vagyok, halàlfélelmem van, anya szerint mindent nagyon negatìvan fogok fel. Miòta elöjött a szìvfàjàs félek elmenni sok helyre, félek hogy rosszul leszek. Sokszor rosszul lêt jön ràm, szédülök. A szìvfàjàs napokig tart megàllàs nélkül. Ennyire kihatna a szìvre? Jelenleg az életem szinte stresszmentes, régebben nagyon sok csalàdi problêma volt, nehéz idöszak volt az êletemben, de akkor nem éreztem ezt. Mostanra jött volna ez ki rajtam? egyik betegségböl a màsikba esek. A kardiologus sok vitamint ês nyugodtsàgot javasolt, amit probàlok betartani. Nehezen kapok levegöt hònapok òta. Vêrnyomàsom rendben van, aludni is tudok este, csak nehezen alszok el. Citromfü és kamillatea sem segìt. Boldogtalannak êrzem magam és félek egyedül.19 éves làny vagyok. Mit javasol? Nagyon el vagyok keseredve. Remélem tud segìteni, elöre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Szívesen segítenék, de ez nem megy neten, tanáccsal. Panaszai miatt a kivizsgálás szervi része befejeződött, de a történet lelki része csak most kezdődik. Elkezdődik ha elmegy pszichológushoz vagy pszichiáterhez. Vélhetőleg magától nem lesz jobban.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kérte, hogy 10 sorban foglaljam össze a kérdésemet. Édesanyám 61 éves…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérte, hogy 10 sorban foglaljam össze a kérdésemet.
    Édesanyám 61 éves nyugdíjas,a viselkedése aggaszt. Vannak napok mikor teljesen kiborul és veszekszik, olyanokat állít ami nem igaz, és ha mond valamit később azt állítja ilyet Ő nem mondott.
    Beképzel dolgokat, szerinte ez és ez volt, holott nem úgy történt.
    Nem tudok vele beszélni, mert nem hallgat meg. okáig nem mehet így, mert engem is kikészít.
    Mit tegyek?

    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Köszönöm hogy lerövidítette a levelét. Remélem, megérti, hogy miért kértem ezt , hasonlóan a többi kollégámhoz akik velem együtt a szabad idejükben válaszolnak érdeklődők leveleire. De ez csak az egyik ok, fontosabb, hogy bár látszólag a hosszabb levélben több az információ, az sajnos illúzió hogy csak a levélben foglaltak alapján korrekt véleményt lehessen formálni pl egy olyan bonyolult ügyben is mint az Öné.
    Fontos lenne tudni, hogy az édesanyjával való kapcsolat megromlása, édesanyja viselkedése valami változást jelent egy régebbi állapothoz képest vagy egy nehéz természetű ember szokásos viszonyulása a családtagjaihoz.

    Feltételezem, azért fordult pszichiáterhez mert valami beteges állapotot vél felfedezni az édesanyja viselkedésében. Az, hogy valamit mond, aztán letagadja, sok mindentől lehet, betegségtől, személyiségjegytől , félreértésekből és a kapcsolatoktól a családban.
    Hasznosnak tartanám ha ezeket a részleteket egy személyes beszélgetésben mondaná el egy pszichiáternek, aki ha elég betegeset lát ebben, tud Önnek segíteni hogy milyen módon lehetne esetleg édesanyját egy vizsgálatra, beszélgetésre invitálni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva