A betegek kérdései (6821)

  • szép napot kivánok,a lányom 10mg citapram tablettát szed,véletlen 1nap 20mg ot kapott be aztán…

    szép napot kivánok,a lányom 10mg citapram tablettát szed,véletlen 1nap 20mg ot kapott be aztán folytatta 10-el,azt szeretném kérdezni emiatt nem lesz- e jo a kezelés,vagy visszaesik e a depresszioba,vagy meggyogyul.köszönöm ha válaszol elöre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ettől az eltéréstől nem várható érdemi változás, nyugodjon meg.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktor Nő! Ma kutatkodtam a neten, csak úgy beírtam, hogy telefonálás előtt izgulni…

    Kedves Doktor Nő!

    Ma kutatkodtam a neten, csak úgy beírtam, hogy telefonálás előtt izgulni és kiadta a szociális fóbiát. Mindig is gondolkodam azon, hogy vajon miért vannak azok a gondolatok, érzések amik el el kapnak engem, de úgy érzem rátaláltam, szerintem szociális fóbiám van.

    32 éves vagyok, de már kislánykoromban szégyenlős voltam, nem mertem dolgokat csinálni, aztán meg jött a alkoholizáló,lázadó kamaszkor és társai. Viszont a mai napig fennáll az a helyzet, hogy pl. a leghétköznapibb telefonbeszélgetés előtt izgulok. Pl. felhívni a fodrászt. Komolyan mondom nevetséges. Állásinterjúk előtti állapotról nem is beszélek. Már gyomoridegem van nem tudom hány órával előtte, már előtte levő napokon az adott naptól rettegek szó szerint. Orvosok előtt is mindig izgultam. Én nem elvörösödök, hanem leizzadok. Főleg hónalj részen, de képes vagyok mindenhol, kivéve tenyér, talp, arc. A körmömet is szoktam rágni. Vannak ennek is fejezetei, hol szépen megnövesztem és úgy van egy évig, vagy mint most csak úgy lerágtam az összeset, és nem bírom abbahagyni. Ilyen igzulós helyzetekben állandóan pisilnem is kell. Képes vagyok úgy, hogy pisiltem pár percel előtte, és már újra kell. Szóval mindig gondoltam, hogy nem stimmel minden, de úgy gondolom, hogy ez a szociális fóbia a megfelelő megnevezése. Ön szerint jól gondolom?
    Bűntudatom, és szégyenérzetem nincsen.

    Köröljártam jobban a témát, és olyanom nincsen, mint sokan írták a fórumokon, hogy nem mernek kilépni a házból, meg ilyenek, nem vagyok korlátolt ilyen szinten, dolgozom is, meg minden, de azért gondolatilag gátolt vagyok.

    Régen pl. iskolában utáltam osztály elé kiállva verset felolvasni, meg ilyeknek. Mindig megtettem, mert ha nem tettem volna, akkor hogy kilógtam volna onnan. Ígyis úgy utáltam a szakközép iskolát, nem kellett olaj a tűzre még :) De viszont utána mindig olyan szarul éreztem magam, tehát pl. versolvasás alatt végig azon járt az agyam, hogy most mindenki engem néz, szívem szerint tök máshol lennék nem itt, jaj mit gondolnak a többiek, stb. hülyeségek. Borzasztó.

    Szerintem biztos, hogy volt olyan, hogy amiatt nem kaptam meg az állást, mert látták rajtam az izgulást, ugye ez nem túl nyerő párosítás, általában a magabiztos embereket szeretik, nem az olyat aki izgul. Mindig volt állásom egyébként. Csak az a belső nyugtalanság, hogy állást kell találnom, telefonálni, telefont felvenni, ha interjúra hívnak, gyomorideg ezzel kapcsolatban. Mikor befejeztem a szakközépiskolát (5 éves volt) mindig ott volt az agyamban, hogy jajj ne jöjjön el az ősz, mert akkortól kellet munkát keresnem, és féltem, igzultam ettől. Telefonálások előtt mindig hevesebben dobog a szívem. Vagy pl. ha meglátom, hogy hív a fönököm, egyből dobog a szív, és aggódás, izgulás. Teljesen mindegy melyik munkahely, mindig ez van⁄volt.

    Problémát okoz a mindennapi életben, mert ma jött elő megint, hogy fel kellett hívnom a fodrászt, ahova 18 éves korom óta járok és előjött ez az igzulás. Tiszta őrület komolyan, tehát nem a miniszterelnököt készültem hívni. Illetve előjön ha bizonyos személyekkel kell beszélnem. Attól függ, hogy ki a másik fél. Pl. párom apjával egy társaságban (nem nagyon kedvelem őt) állandóan izzadok. De az anyukájánál nem.

    Régen míg itthon dolgoztam (külföldön élünk jelenleg), egyszer azt a feladatot kaptam, hogy csináltassak céges bélyegzőket. Na én akkor kész voltam, hogy én ezt nem bírom megcsinálni, hogyan csináljam, mit mondjak stb. 24 éves voltam. Míg más ember hulla laza rutinmelónak tekinti az ilyet. Szerintem az ilyen típusú emberek, mint mi sokszor aljább munkahelyeken is dolgoznak, mint képesítésük, vagy tudásuk szerint dolgozhatnának, pontosan az ilyen gondolatok miatt. Tehát ha ezt éreztem egy bélyegző készítésnél, mi lenne velem egy tárgyaláson? Bele sem merek gondolni. Pedig végzettségem szerint, akár ilyeneken is részt kellene vennem. De mindig is kerültem az ilyen munkakört. Nem szeretek szerepelni idegenek előtt, igzulok.

    Illetve azt is észrevettem még, hogyha pl. plázákban a női wc-ben belenézek a tükörbe és mellettem vagy mögöttem állnak emberek, akkor nagyon zavar, hogy engem néznek, hogy én a tükörbe nézem magam. Megteszem, belenézek, de egyfolytában erre gondolok, hogy ők néznek és zavar. És tulajdonképpen a tükörbe mikor nézek azt is nézem, hogy ők merre néznek.

    Azt szeretném tudni, hogy Ön szerint is ez akkor szociális fóbia? Vagy ha nem akkor micsoda lenne?
    Le lehet ezt küzdeni? Olvastam, hogy esetleg jót tenne valamiféle nyugtató.?

    Köszönöm szépen kedves türelmét és válaszát, segítségét!
    Üdvözlettel,
    Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves kérdező !

    Feltételezem, nem olvasta el a lapom tetején levő kérésemet a kérdezőkhöz. Ebben arra kérek minden érdeklődőt és kérdezőt hogy legtöbb 10-12 sorban foglalja össze a mondanivalóját, ezt kérem most magától is. Szívesen megválaszolom a levelét, ha lerövidíti, de csak hétfőtől mert a hétvégén nem fogadok kérdéseket.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktor nő! 7 honapja derült ki hogy pánikbeteg vagyok. 20 éves nő vagyok Felirta a…

    Tisztelt doktor nő!
    7 honapja derült ki hogy pánikbeteg vagyok. 20 éves nő vagyok
    Felirta a pszihologusom a xanaxot, cipralexet amit 7 honapja szedek.
    Ezzek mellett egyre sűrübben jönnek rám pánikrohamok ami általában este jelentkeznek. E mellett minden nap nagyon rosszat álmodok
    Ez természetes? Hogy tudnám ezt megelőzni? Vagy enyhiteni?
    Válaszát ès türelmèt előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha 7 hónapja kezeli pszichiáter gyógyszeresen szorongásos betegség miatt és egyre gyakrabban jönnek pánikrohamok, akkor valami nagyon nincs rendjén. Valamin folyamatosan és egyre jobban idegeskedik, nincs jól beállítva a terápiája, vagy más körülmény játszik közre. Keresse fel az orvosát és beszélje meg vele. Tapasztalataim szerint az esetek többségében csak gyógyszertől nem várható teljes gyógyulás.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktor Nő! A barátommal menstruációm időszaka alatt megkívántuk egymást, de nem feküdtünk le, csak egymáshoz dörzsöltük nemi szerveinket, én rajtam volt egy vékony nadrág, bugyi, betét, ő rajta viszont semmi és elment! Azóta nem tudok aludni, gyomorgörcsöm van, mert félek, hogy nem-e… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Már amióta megírta ezt a levelet, akár meg is nyugodhatott. Ha visszaolvassa amit írt és felnőtt ember, láthatja hogy eltúlzott a félelme. Csak belső oka lehet… Még több

  • Tisztelt Tanárnő! Lehet pszichiáterhez fordulni úgy, hogy csak szeretném megtudni, milyen mentális…

    Tisztelt Tanárnő!
    Lehet pszichiáterhez fordulni úgy, hogy csak szeretném megtudni, milyen mentális betegségem van. De nem szeretnék gyógyszert szedni, csak szeretném a diagnózist tudni.
    És ez, hogy zajlik? Mi alapján, hogy lehet felállitani a diagnózist? És mennyi idő az?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Bármilyen orvoshoz fordulhat panaszával úgy hogy aztán vagy elfogadja a javasolt terápiát vagy nem, ez pszichiáterre is érvényes. Nyilván a súlyos életveszélyes állapotok kivétel...
    A pszichiátriai vizsgálat beszélgetés, egy vagy több, kinél mennyi idő, lehet még tesztvizsgálatokkal kiegészíteni amit a pszichiáter kérésére pszichológus végezhet el. A pszichiátriai vizsgálat, a tanulmányai és a tapasztalatai alapján állítja fel a diagnózist.

    Most olvasom hogy "Tanárnőnek" címezte a kérdést. Biztos rám gondolt?

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!
    Múltkori kérdésemre a hiperventillációval kapcsolatban azt javasolta hogy szorongáscsökkentőt szedjek.Kérdezném amennyiben szedném a szorongáscsökkentőt kb egy hónapig rendszeresen mondjuk 3X0,25 Frontint,és utánna fokozatosan elhagynám lehetséges hogy elmúlik ez a szorongás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Lehet félreértette, én nem konkrét gyógyszeres javaslatot adtam Önnek, csak általánosságban jeleztem, hogy mi jön szóba. Ne várja tőlem, hogy az ön ismerete nélkül… Még több

  • Tisztelt Dr. Bezzegh Éva! Jelenleg huszonhárom éves vagyok és hét éve szenvedek evészavarban…

    Tisztelt Dr. Bezzegh Éva!

    Jelenleg huszonhárom éves vagyok és hét éve szenvedek evészavarban (van h. évekig tünetmentes vagyok) és 2 éve kevert-szorongásos-depresszióban. És most szerintem már kényszerbeteg is vagyok. Az első két betegséget két éve diagnosztizálta nálam pszichiáter és pszichoterápiásan, gyógyszeresen kezel.
    Most bejött a képbe a kényszerbetegség amit sokáig nem tudtam hova tenni.

    Nemrég olvastam az OCD-ről és rádöbbentem hogy gyerekkorom óta abban szenvedek.

    Olyan kényszereim vannak hogy mindig mosom a kezemet. Félek a wc kilincset megfogni vagy naponta 7-8x megmosom a kezem tisztasági okból. A bőröm kirepedezett, ekzemás állapotban van. Naponta körülbelül öt-hat alkalommal mosok fogat mert tudom bután hangzik de félek hogy más ember megérzi a szájszagomat!
    Körmöt rágok, és a köröm alatti bőrt. Ennek következménye hetente begyullad valamelyik ujjam a rágás okozta sebek fertőződése miatt. Vagy számolgatási kényszerem van. Nem tudok két dolog közül dönteni és ki kell számolnom ec pec kimehecc-el hogy melyiket válasszam. Ezt 10x el kell ismételnem és ha 5:5 jön ki a két lehetőségből újra 10et. Tudom viccesen hangzik de ha nem csinálom idegbeteg leszek meg szorongok. És ne ítéljetek meg!!!

    Aztán van még hogy ugyan azt a gyűrűt veszem fel ugyan arra az ujjamra, reggelente 15x végigcsavarom az ujjamon hogy szerencsés napom legyen.

    Aztán van kényszergondolat megőrüléstől, káromkodástól templomban vagy máshol ahol nem illik. Félek hogy káromkodni fogok vagy hülyeséget csinálok amivel bolondnak fognak nézni.

    Aztán van még olyan is hogy más után nem tudok inni pohárból, üdítősitalból, sörből semmiből. Undorodom más ember nyálától. A pohár alján levő üdítőt, vizet sose iszom ki teljesen alján hagyok valamennyit. Ha kiiszom mindet akkor az rossz érzés

    Van még olyan is hogy lejárt szavatosságú ételt nem eszek meg. Vendégségben is megnézem a hűtőben a lejárati dátumát a kajáknak. Vagy adnak ketchupot, mustárt vendégségben megnézem meddig jó. És ha lejárt hangosan elmondom mindenkinek hogy a házigazda mit akart rámsózni!!

    Na szóval ezek a kényszerbeteg tüneteim. Eddig evészavarban szenvedek, szorongásos-depiben meg még ez. Ütős kis betegségkombó. Nagyon kellemes!! :I

    Na szóval a kérdésem az lenne a kedves doktornőtől hogy,
    1. Ezek a fent felsorolt tüneteim kényszerbetegség vagyis OCD betegség jelei?
    2. Elmondjam a tüneteimet amit itt leírtam a kezelő pszichiáteremnek? Mert zavarnak a kényszeres tüneteim és szeretnék arra speciálisan gyógyszert kapni mert amit kapok evészazavarra szorongásra az nem ér semmit OCD-nél.

    A kedves doktornő válaszát előre is köszönöm,
    Üdvözlettel: Egy aggódó beteg

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Szívesen válaszolok a kérdésére. Kérem, hogy a lapom tetején kérteknek megfelelően legtöbb 10-12 sorban foglalja össze amit kérdezni szeretne és küldje el újra.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Üdvözlöm dr nő! Legyenszives segiteni nekem,8 hónapja Bppv-vel szenvedek,eddig nem is volt olyan…

    Üdvözlöm dr nő!
    Legyenszives segiteni nekem,8 hónapja Bppv-vel szenvedek,eddig nem is volt olyan nagy probléma,de most úgy érzem már nem birom idegekkel,minden napom egy nyűg,úgy érzem egyre jobban ki vagyok idegileg,gondolom az is azért van hogy minden környezetemben lévő hangosabb hangra érzékenyebb vagyok,jobban zavar, most elkezdtem szedni 9 napja az Anxiron-t,egyenlőre semmit nem érzek,Sanax és társaira nem szeretnék rászokni.Még egy kérdésem lenne dr nő,hidegek a kezeim és lábaim,akkor melegednek be egy kicsit ha épp van egy kis étvágyam és tudok enni,azt halottam ez lehet vegetativ idegrendszeri labiritás,ön szerint is az?Tudom kivizsgálás lenne szükséges de kérem adjon valami tanácsokat ezekre a dolgokra.Köszönöm szépen előre is válaszát:Egy elkeseredett 35 éves ffi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Nem vagyok benne biztos hogy egyre gondolunk, de ha a rövidítése szédüléses betegségre utal, akkor azt jó neurológus ennél rövidebb idő alatt tudja kezelni. Ha a betegsége miatt ideges, az érthető, szedhet rá akár Anxiront is, kb 2-3 hét szedés után várható a szorongáscsökkentő hatás. Vegetatív idegrendszeri zavara lehet hogy van, háziorvosához forduljon ez ügyben.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktor Nő!van olyan gyógyszer ami kefejezetten a hiperventillációs tünetekre van kifejlesztve?

    Tisztelt Doktor Nő!van olyan gyógyszer ami kefejezetten a hiperventillációs tünetekre van kifejlesztve?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Kifejezetten erre tünetre nincs, de ha szorongás van a hiperventilláció hátterében akkor a szorongáscsökkentők jönnek szóba.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktornő!én 23 eves 2 gyerekes anyuka vagyok.kb.15 eves korom ota vagyok panik beteg.hol előjön hol nem.olyankor beveszek egy fél xanaxot es elmulik. Es néha pedig tudom kontrolálni.salynos igen sovány vagyok.46 kilo es 171 cm magas.voltam kivizsgalason a pajzsmirigy működésem teljesen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Lehet a fogyás pszichés alapon, de lehet mástól is. Érdemes lenne háziorvos, esetleg endokrinológus belgyógyász segítségével kivizsgálni, ha kizárják a szervi okokat… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhoz, hogy a párom feltehetően súlyos depresszióban…

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a problémával fordulok Önhoz, hogy a párom feltehetően súlyos depresszióban szenved. Bár nincs orvosi képesítésem, így diagnózist sem tudok felállítani, de a jelekből erre következtetek. Hónapok óta romlik az állapota egyre jobban belesüllyed ebbe a dologba. Általaban fáradt annak ellenére, hogy 12-14 órákat alszik egyhuzamban, de az sem ritka ha 20-at(!!!!). Nem érdekli semmi. Az sem ami régen örömet okozott neki. Minden iránt érdektelen. Mindig rossz a kedve, nem igazán lehet neki örömet szerezni. A szeretteit és barátait eltaszítja magától. Rengeteget eszik, van, hogy napi 8-10-szer nem kis adagokat. Libidója sincs igazán, annak ellenére, hogy ezzel előtte soha nem volt gond. Merevedési problémái is vannak, gondolom lelki eredetű okok miatt, mert 22 évesen másra nem igazán lehet következtetni. Elmondtuk neki az aggályainkat, de ő úgy véli, hogy neki semmi baja nincs. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne rávenni, hogy szakemberhez forduljon?
    Segítségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Leírása alapján valószínűnek tartom, hogy párja komoly beteg, még ha ezt ő nem is látja be. Fontos lenne, hogy háziorvos, jó esetben pszichiáter lássa személyesen és megvizsgálja. Ilyenkor az is lényeges, hogy a családtagok megismerjék és lássák a problémát és egységesen lépjenek fel annak érdekében hogy a fiatalember elmenjen orvoshoz. Kivizsgálásra és pontos diagnózisra van szükség. Ha valóban depresszió betegség igazolódik be, azt lehet gyógyítani. Ha a közeli családtagjai egybehangzó javaslatára sem megy el orvoshoz akkor ki kell hívni hozzá először a háziorvost, aztán az ö utasításai alapján eljárni. Akarata ellenére orvoshoz kényszeríteni valakit csak nagyon komoly ok, közvetlen veszélyeztető állapot esetén lehetséges és szükséges.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Kezdődő pánikrohamokra a háziorvosom a Helex SR Retard 0,5 mg tablettát írta…

    Kedves Doktornő! Kezdődő pánikrohamokra a háziorvosom a Helex SR Retard 0,5 mg tablettát írta fel (reggel este 1-1 szem). 2 hét után mondta, csökkentsük az adagot, reggel csak felet vegyek be. De én úgy tudom, az ilyen típusú tablettát csak egyben szabad bevenni.. Mitévő legyek?
    Köszönettel
    Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves kérdező !

    Szerintem baja nem lesz belőle ha úgy tesz ahogy az orvosa mondja, aki ismeri, látta magát. Ha ettől a terápiától mégse gyógyulna meg vagy visszatérnek a tünetei akkor mégiscsak keressen fel szakorvost.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő !
    Generalizalt szorongasra Cymbaltat kaptam 10 napja szedem 30 mg, most lenne a dózisemelés 60 mg-ra, közben egy felsőléguti hurut alakult ki nálam arra Augmentint kaptam. 5 napja folyamatos hőemelkedésem van 37.5 a maximum, es 3 napja hasmenésem is van. Időnként rosszulléteim… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sajnos vizsgálat, személyes találkozás nélkül nehéz megválaszolni a kérdését. Az antidepresszáns szedés elején, az első 3-4 napban lehet enyhe szédülés, émelygés,… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Két lányom van, 3 és 1,5 évesek. A kisbaba koruk röviden fogalmazva szörnyű…

    Tisztelt Doktornő!

    Két lányom van, 3 és 1,5 évesek. A kisbaba koruk röviden fogalmazva szörnyű volt. Nem voltam depressziós nem erre gondolok, hanem extra sírós kisbabák voltak. Főleg a kisebbik, ő 6 hónapos koráig éjjel-nappal csak sírt, kórházban is jártunk vele, állítólag kólika okozta. Én ez idő alatt napi szinten 4-5 órát tudtam csak aludni azt is több részletben, nagyon kimerültem (ezt az időszakot úgy érzem a mai napig nem hevertem ki) A nagyobbik lányom emellett egy hihetetlenül irányító alkat, az elképzeléseit tűzön-vizen keresztülvivő, sokkal erősebb egyéniség mint én. A kicsi már nem sírós, alapvetően mindkettő rendben van, de én néha úgy érzem kicsúsznak a kezeim közül a dolgok, semmit sem tudok tőlük csinálni, szimplán csak a testi épségük megóvása is egy komoly feladat, nemhogy a házimunkát elvégezzem. Sokszor elbizonytalanodom hogy én vagyok egy alkalmatlan szülő vagy a gyerekeim extrák esetleg a kis korkülönbség is rátesz egy lapáttal és emiatt az állandó fejetlenség... Hogyan deríthetném ezt ki? Mert változtatni szeretnék nagyon!
    Válaszát köszönöm: Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Az Ön által feltett kérdéseket a nagyon nyugodt, jól alvó babák anyukái is gyakran felteszik. Jól csinálom-e, képes vagyok-e másra is minthogy a kicsik testi épségére-és lelki épségére is!- figyeljek, valamint a saját magaméra... A kimerültség , ami évekig fennállhat jogos, attól is függ az anya állapota, hogy a család, az apuka mennyire segít, mennyire tudják megosztani a nappalok és éjszakák terheit.
    Ha konkrét segítséget szeretne annak kiderítésére hogy az Ön által érzékelt tünetek és panaszok mennyire természetesek vagy kórosak, mennyire jó anya Ön, valamint a rendetlenség foka a családban mennyire uralható, beszélgessen el ezekről pszichológussal, pszichiáterrel.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktornő !! Egy 28 éves sportos fiatalember vagyok, nem dohányzom, nem iszom, koffeint…

    Kedves doktornő !!

    Egy 28 éves sportos fiatalember vagyok, nem dohányzom, nem iszom, koffeint sem fogyasztok. Folyamatosan dolgozom. Az ősz folyamán történt egy két olyan családi esemény ami eléggé megviselt. Akkor kezdődtek a mellkasi fajdalmam. Végigjártam minden vizsgálatot (holter, terhelés, szivuh) gyakorlatilag csak kateterezesen nem voltam, de az orvosom mar azzal riogatott, hogy nem érdekel, hogy nem talált semmit direkt el fog küldeni :) na szóval minden negatív lett, azt mondta egészséges vagyok mint a makk, inkább "agybajom" van. A fajdalmaim mégse múltak, nem minden naposak, de gyakran előfordul. VAn akar, hogy egesz nap érzem. Más tünetem viszont nincs. Mit gondol doktornő ezt mar csak en beszelem be magamnak? Ön szerin is pszichés ? Legyen kedves adjon mar nekem tanácsot!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Végigjárt minden vizsgálatot, minden eddigi szervi kivizsgálása negatív eredményt adott, ami jó hír. Most akkor el kell kezdeni a lelki, pszichés jellegű kivizsgálást, de nem azért mert "bebeszélné" magának a mellkasi fájdalmat, hanem azért mert tényleg lehet lelki hátterű testi tünet. Attól hogy "csak" pszichés jellegű a tünete még komolyan kell venni és komolyan kell magával és az ide vezető úttal foglalkoznia egy pszichiáter, pszichoterapeuta segítségével, természetesen-személyesen.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Van egy 8 hónapos kisbabám, akit általában nehéz altatni, nappal és este…

    Kedves Doktornő!

    Van egy 8 hónapos kisbabám, akit általában nehéz altatni, nappal és este is, éjjel időnként felsír vagy enni kér, de pár hónapja már ez nem mindennapos. A gond inkább az én alvásommal van, sokszor órákig nem tudok késő este elaludni pedig mindenki alszik, vagy éjjel a sírásra vagy spontán felébredek és nem vagy alig tudok visszaaludni, pedig a baba magától visszaalszik sokszor. Ha épp mélyen alszok, ő kelt fel, akár többször is.
    Lehet, hogy a cirkadián ritmusom felborult az éjszakázások miatt? Régen sem voltam mély alvó, csend és sötét kellett, különösen az utóbbi években, de nem voltak ilyen gondok. Ritkán pihenem ki magam, ez igen kimerítő, a nap nagy részében ui egyedül vagyok a babával.
    Elmúlik az alvásprobléma valamikor? Szoptatás alatt milyen természetes altató használható? Magne B6-ot, sörélesztőt, citromfű teát próbáltam, de a gyógynövényes tablettákat, úgy hallottam, nem javasolt szedni.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Fontos probléma amiről ír, szerintem nemcsak az Ön problémája hanem az egész családé. Meg kellene teremteni a lehetőségét hogy Ön nyugodtan aludhasson legalább másnaponta, férj, mama bevonásával. A szoptatás és a gyógynövény illetve gyógyszer lehetőségeiről is érdemes lenne konzultálnia személyesen háziorvosával, védőnővel, ha mindez nem elég, pszichiáterrel.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő,
    szeretnék tanácsot kérni abban hogy vajon hogyan tudom kivédeni azt, hogy ha beülök az autóba vagy esetleg repülőre nem az általános utazási rosszullét gyötör, hanem csak a gyorsulás a hirtelen nagyobb sebsebég hatására fizikális fájdalmam van a fejemben és a mellkasomban.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sajnos nem tudom mi lehet a baja. szerintem fontos lenne ha fülész és neurológus megvizsgálná, pszichiáter csak jóval ezek után következhet...

    üdvözlettel…

  • Tisztelt Doktornő! 40 éves nő vagyok és úgy érzem olyan helyzetbe kerültem ami felemészt.…

    Tisztelt Doktornő!

    40 éves nő vagyok és úgy érzem olyan helyzetbe kerültem ami felemészt.
    Férjemmel kapcsolatos a problémám, pár éve megszűnt a munkahelye ahol hosszú évekig dolgozott, ezt követően dolgozott külföldön, illetve itthon is az esetek 99%- ban nem jelentették be, nem fizették ki a bérét, egyik munkalehetőség sem volt tartós maximum pár hétig, az egyik pár hónapig.
    Már egy jóideje meg sem próbál munkát keresni, mert: minimálbérért nem dolgozik, mert több műszakba nem megy dolgozni, mert őt többet nem használják ki stb...
    A család teljes anyagi ellátása az én felelősségem, a férjem széttárja a kezét, hogy majd csak lesz valahogy, ha kérem keressen munkahelyet akkor dühösen félrevonul.
    Nagy családi házunk alsó szintjén egy szobában van egész nap, a szekrényen tárolja kenyerét, szalámiját kiskés társaságában. Ezt látja két gyermekünk.
    Természetesen intimitás nincs közöttünk, külön is alszik.
    Igyekszem nem folyamatosan nyaggatni a munkakereséssel, finomakat főzök neki, még sem hajlandó kóstolni, nem eszik jóideje a főztömből.
    Úgy érzem már nem sokáig tudok így élni, de a gyerekek miatt csak tűrök, tolerálom ezt a viselkedést.
    Gyerekek nagyon szeretik az apjukat.
    Képtelen vagyok mit kezdeni a helyzettel.
    Segítségét szeretném kérni, nem konkrét útmutatást, mert azt tudom nem mondhat csak egy kis segítséget hogyan lássam reálisan a helyzetet.
    Nagyon köszönöm a segítséget előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Leírása alapján az egész családja válságba került és lassan nem látszik, mi az ok és mi az okozat. Ahogy lefesti a férjét, nagyon valószínű hogy lelki egyensúlya megborult, depressziós, de lehet még súlyosabb is a baj. Első lépésnek szerintem keressen szövetségeseket a családban akikkel láttassa ezt a problémát és menjen el pszichiáterhez egy konzultációra azért hogy részletesen átbeszéljék a problémát és kitalálják ki és hogyan tudna segíteni a férjének és az egész családnak.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! A párom hosszú éves kapcsolatunkat dobta el villámcsapásszerűen. Bekerült…

    Kedves Doktornő!

    A párom hosszú éves kapcsolatunkat dobta el villámcsapásszerűen.
    Bekerült egy új munkakörnyezetbe, ahol erős férfijelenlét van.
    Azt szeretném megtudni, létezik e az a jelenség, hogy egyszerűen kiszeretünk a másikból, mindenféle külső behatás nélkül? Kapuzárási pánikról beszélhetünk, hiszen voltak komoly terveink...?
    Létezik e, hogy az emberi értékek, amik addig sokat jelentettek a kapcsolatban, eltörpülnek, mert valami másra vágyik az illető, és ezáltal úgymond bevállalja a kockázatot az új megismerésére??
    Tudom, hogy nem elég részletes, amit kérdezek, de kérem, tapasztalatai alapján adjon választ, mert az sokat segítene nekem a gyógyulásban úgymond...
    Alvási problémáim is vannak hetek óta, folyamatosan jár az agyam nap közben is, mentálisan borzasztóan fáradt vagyok.

    26 éves férfi vagyok, egészségesnek vallom magamat egyébként.
    köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nagyon fontos, alapvető kérdéseket tesz fel a párkapcsolatról, a szerelemről, a villámcsapásszerű szakításról, az emberi értékekről. Ezek minden egészséges és beteg férfit és nőt foglalkoztatnak, mindegy hogy kapuzárási pániknak nevezzük vagy másnak. Jól sejtem, hogy még nagyon sok megválaszolatlan kérdése van, elsősorban saját maga felé? Számomra meglepő bár gyakori, és valahol érthető is hogy egy hosszú kapcsolatban hirtelen, villámcsapásszerűen ér valakit az , hogy a párja talán már régen nemcsak arra vágyik amit megszoktak együtt...
    A gyógyulása , a lelki nyugalma érdekében érdemes lenne ezekről a kérdésekről élő szóban is elbeszélgetnie hosszan, többször, jó baráttal, családtaggal, pszichológussal.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!Ha az SSRI szer pár hét múlva el kezd hatni a szapora légzéses,hiperventillációs…

    Tisztelt Doktornő!Ha az SSRI szer pár hét múlva el kezd hatni a szapora légzéses,hiperventillációs tünetek is rendeződhetnek?Ez a gyógyszer a szapora légzés beindulását is meg tudja gátolni?(pl escitaroplam)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha szorongás, lelki eredetű testi tünet okozza, akkor igen.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva