A betegek kérdései (6799)

  • Tisztelt Doktornő!Azt szeretném megkérdezni hogy az olyan hormonoknak mint pl a szerotonin,dopamin,adrenalin…

    Tisztelt Doktornő!Azt szeretném megkérdezni hogy az olyan hormonoknak mint pl a szerotonin,dopamin,adrenalin hogy lehet megállapítani a mennyiségét,milyen szakrendelésen,és milyen vizsgálattal lehet fényt deríteni mennyiségükre?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves kérdező !

    Ezen agyi ingerületátvivő anyagok és mellékvesekéreg hormon meghatározását a mindennapi rutinban, pláne pszichiátriai okok, betegségek miatt nem szoktuk kérni, ezért sem tudok a kérdésére válaszolni. Ezek szintjére egyéb, indirekt vizsgálatokkal következtetünk.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Sajnos kb egy éve váltakozó intenzitással szorongásos rohamok gyötörnek ami…

    Tisztelt Doktornő!
    Sajnos kb egy éve váltakozó intenzitással szorongásos rohamok gyötörnek ami légzési tünetekben,nehézlégzés,gombóc érzés,szapora légzésben nyilvánul meg.Általában olyan szituációkban jelentkezik mikor sokat kell valamire várni,de spontán is előjön,van mikor naponta kétszer de van olyan is hogy csak hetente egyszer-kétszer.Ilyenkor Frontint veszek be 0,25-öst és akkor elmúlik ez a folytogató érzés.Sajnos egy-egy ilyen roham után napokig gondolok rá,egy szó mint száz szinte generálom a következőt.Érdeklődnék hogy ezek az SSRI szerek mint pl az escitaroplám(azt hallottam kiemelkedően hatásos lehet) képes e szedése esetén megszüntetni teljesen ezeket a szorongásos,légzéses rohamokat,és ha igen kb szedése után mennyi idővel fejti ki olyan erősen a hatásást hogy elég megbízhatóan nem jön elő ez a rohamszerű tünetegyüttes?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    A szorongásos, pánikrohamos betegség egyik, általában hatásos terápiája az SSRI antidepresszív gyógyszeres terápia, ami 3-4 hét szedés után már megmutathatja hatását, de min. 6 hónapig kell hogy tartson egy kúra. Jó ha ezt kiegészíti valamilyen más nem gyógyszeres terápia is mint jóga, relaxáció, erős sport, vagy pszichoterápia.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Milyen terápia való egy szorongásos,alap élet helyzetektől pánikoló,szociális…

    Tisztelt Doktornő!
    Milyen terápia való egy szorongásos,alap élet helyzetektől pánikoló,szociális fóbiás és nagyon az anyától függő fiatal embernek?(szinte elvárom hogy irányitson,nélküle semmit nem tudok meg csinálni és nem tudok el menni sehova a szorongásom miatt,csak ő mellette érzem magam biztonságban)Mit tehetnék?Escitaloprámot szedek a szorongásomra,de tudom hogy csak ez nem elég!
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nehéz ezt általánosságban megmondani, a terapeutával való első találkozás, első találkozások alkalmával lehet felmérni a páciens állapotát, személyiségét és teherbírását amiből kiderülhet hogy mi az ami segíthet. Amit leírt annak alapján hosszú egyéni pszichoterápiára gondolok...

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Üdvözlöm Doktornő! Sok helyen hallom, hogy antidepresszánsok közül az fog igazán hatni később,…

    Üdvözlöm Doktornő! Sok helyen hallom, hogy antidepresszánsok közül az fog igazán hatni később, ami az elején súlyosbítja a depressziót. Van ennek valóságalapja? Feltétlen rosszabbul kell lennie az embernek az antidepresszánstól a kezdeti napokban? Cipralexet szedek 1 hónapja napi egy szemet, és semmi változást nem érzek. Mondjuk semmilyen mellékhatás nem jött elő... Akkor rossz a gyógyszer? Előtte Citapramot szedtem, de attól borzalmasan voltam fizikálisan is, és mentálisan is, át kellett állni erre. Köszönöm előre a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Tapasztalataim szerint nincs összefüggés az antidepresszánsok mellékhatásainak súlyossága, a betegség tüneteinek kezdeti fokozódása és a későbbi hatékonyság között, de lehetnek más tapasztalatok is... Egy hónap gyógyszerszedés után a hatás már kialakul, de azt csak a kezelője tudja megállapítani, hogy érdemes-e tovább szedni, vagy kombinálni, vagy dózist emelni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktor nő! 41 éves vagyok 13éve depresszióval kezelnek szedek is gyógyszert. Mostanában…

    Tisztelt doktor nő! 41 éves vagyok 13éve depresszióval kezelnek szedek is gyógyszert. Mostanában a reggeli órákban pánikrohamom van, ilyenko szédülök hányingerem van és ugy érzem hogy infarktust kapó. Az orvos ajánlotta hogy feküdjek be infúziós kezelésre nem tudom hogy mit tegyek. Használna.Most is fáj a fejem remegek és olyan mint ha hangya mászkál a rajtam. Napközbe többször is előjön. Mit tudok tenni. Köszönöm a választ. Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Mindkét kérdését igyekszem egyben megválaszolni.⁄ Nem is értem, hogy miért kérdezte meg kétszer szinte ugyanazt?⁄
    Ha 13 éve kezelik és nincs jól, akkor nem megfelelő a kezelés, vagy rosszabbodott az állapota, sajnos nem tudhatom, mi a helyzet. Jó, hogy van orvosa, aki javasolta a kórházi kezelést. Sajnos nem tudom, milyen infúziót kapna, és azt sem, hogy attól jobban lesz-e. Ha bízik az orvosában és nincs jól, akkor érdemes lenne megfontolni az ajánlatát.
    jobbulást kívánok.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktor nő! 41 éves vagyok 13éve depresszióval kezelnek. Sokszor pánikrohamom van olyankor…

    Tisztelt doktor nő! 41 éves vagyok 13éve depresszióval kezelnek. Sokszor pánikrohamom van olyankor szédülök hányingerem van gyorsan ver a szívem. Ilyenkor megilyedek és jobban pánikolok sokszor munka közben is előjön. Be kellene feküdnöm infúziós kezelésre nem tudom hogy jó e lenne használna valamit. Általában reggel jön rám Köszönöm a választ Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Válasz a fenti kérdésnél. üdv Dr BÉ.

  • Kedves Doktor nő! Már kérdeztem Öntől, most pedig csak annyit szeretnék kérdezni, hogy három…

    Kedves Doktor nő!

    Már kérdeztem Öntől, most pedig csak annyit szeretnék kérdezni, hogy három hete kezdtem el szedni a gyógyszereimet. Mult csütörtökön kellett volna mennem kontrollra, de doktornőmnem dolgozott és nem dolgozik ma sem, családi ügy miatt szabadságon van. Nem lesz semmi gond abból hogy a gyógyszereimet szedem tovább és remélem hogy jövő héten már tudok menni. Kicsit jobban vagyok de az idegesség, nyugtalanság meg van még. Zoloft 50 mg 1 szem reggel, rivotril 2 mg reggel és este negyed.
    köszönöm

    Jázmin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Várhatóan minden megy a maga útján a gyógyulás irányába...

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! 7 hónapja szedem a cipralexet,10mg minden reggel,úgy érzem nem hatott még…

    Tisztelt Doktornő!
    7 hónapja szedem a cipralexet,10mg minden reggel,úgy érzem nem hatott még elégé.
    Már 2 éve vagyok a pánik betegség rabságában.Az orvos hozz 1 éve járok,sztkás rendelés,az orvos nagyon rendes ember,nincs vele gondom,de elmondtam a problémámat hogy 7 hónap eltelt és még mindig sokszor elő jönn a rosszulléteim,erre ő a xanaxot ajánlotta,én nem akarok nyugtató függő lenni,ezért nem is szedem.
    Már azon gondolkodom hogy magán orvoshoz fogok járni,mert a merényi kórház síralmas,lepukkant rendelője,sok mentális beteg a váróban és az az 5 perces kommunikáció az orvosal,nem segít és ő szerinte jó ez így most ahogy van.
    Jártam fél évig pszichologushoz,az is ingyenes volt,nem vagyok egy lelkizös,beszélgetős,főleg nem idegenekkel nem,általában az 50 perc arról szólt hogy,hogy van?Én elmondtam hogy még mindig sza.ul.És néztük egymást,úgy hogy abba hagytam nem volt értelme!
    Arra lennék kivánvcsi hogy hogyan tovább?Érdemes lenne egy magán praxist felkeresni,olyan pszichiáterel,aki ért a pszichoterápiához is?
    Körül belül hányszor kell orvoshoz járni egy hónapban,és az menyibe kerül havonta?
    Milyen terápia és gyógyszer lenne a legjobb a pánikbetegségemre(depresszió,szorongás,agora fóbiám,szociális fóbiám van)
    Meg lehet ebből gyógyulni?Mert már bele fáradtam és szeretnék a régi lenni ismét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Megértem hogy sok kérdés van önben és nehéz ha úgy érzi az eddigi kezelés nem hozott megfelelő eredményt. Csak személyes vizsgálattal lehetne eldönteni, hogy a további kezelést hogyan lehetne hatékonyabbá tenni, milyen gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezelés jönne szóba. Én a kombinált, gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom hatékonynak de nem mindenki és nem minden állapotban alkalmas ilyen kezelésre, ezért kell az esetet részletesen megismerni. A sport és a relaxáció is sokat segíthet, ezenkívül pl. gyógynövények. Ha pszichoterápiás kezelést is szeretne, azt főleg magánpraxisban érheti el, ami legritkábban heti- kétheti találkozást jelenthet több hónapon keresztül ⁄alkalmanként 6-10- 15 ezer ft óradíjjal, ez sok mindentől függ ⁄ de azt tudnia kell, hogy a kezelésben segítséget kap, de a belső munkát, a saját magán való munkálkodást magának kell beletenni, senki nem fog csodát tenni magával.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Évek óta szedek depresszióra gyógyszert, utóbbi időben a Cymbaltát. Nem folyamatosan,…

    Kedves Doktornő!
    Évek óta szedek depresszióra gyógyszert, utóbbi időben a Cymbaltát.
    Nem folyamatosan, mert nagyon szeretném elhagyni. Most már egy hónapja elfogyott és az utóbbi két dobozt úgy szedtem, hogy másnaponta egyet.
    Egyáltalán nem rossz a kedvem,nincsenek rossz gondolatok, viszont napközben gyakran szédülök és nem látok tisztán, a gondolkodás is néha lassúbb.Ez nagyon zavar. Tudom, ha elkezdeném ismét a gyógyszert, kitisztulna a fejem, de tényleg nem szeretnék már depr.gyógyszert szedni. Lehet, hogy ez elvonási tünet és elmúlhat? Mert akkor kivárom. Mindig az volt a baj, hogy inkább folytattam a gyógyszert, csak jobb legyen a közérzetem. Lehet, hogy ki kellene várnom, hátha elmúlik ez a szédüléses, homályos látásos állapot?
    Vagy mit szedjek, hogy ne legyen ez az állapot? Este pl. teljes tisztán látok és napközben sem folyamatos, de így nem tudok semmit rendesen csinálni.
    Ezt is a depresszió okozza, hiába, hogy a hangulatom és kedvem teljesen jó?
    Köszönöm a választ.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Sajnos vizsgálat, személyes kontaktus nélkül csak annyit írhatok, hogy okozhatja a betegsége de okozhatja a gyógyszerelhagyás folyamata is. Ha ez utóbbi, akkor 1-2 héten belül el kell múljon. Hogy mit szedjen, azt csak személyes vizsgálattal tudnám javasolni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Dr Bezzeg ÉVa! Bátyám sajnos nagyon rég pszichés beteg. Jó ideig nyugdíjas volt majd…

    Tisztelt Dr Bezzeg ÉVa!

    Bátyám sajnos nagyon rég pszichés beteg. Jó ideig nyugdíjas volt majd "hirtelen" a felsőbb szervek úgy döntöttek, hogy "egészséges". Dolgozni küldték. A Bátyám az elején még együttműködő volt és nehezen de a rehabot el tudtuk intézni. Ez már több éve volt. Mostanában már nem tudunk vele kommunikálni. Nem bízik meg senkiben. Munkahelye nincs, nem is keres, de nem is lenne hozzá türelme. Ő nem képes dolgozni. 50 éves és fél mindentől. Csak este mozdul ki akkor is úgy jön haza mint egy űzött vad.
    Lassan lejár a rehabjáruléka és mivel nem tudunk Vele kommunikálni így fogalmunk sincs, hogy hogyan tudnánk megoldani a felebbezését. Úgy tudom, hogy csak az Ő aláírásával tudjuk ezt megoldani. Felebbezni szeretnénk és el szeretnénk érni, hogy ez az Ember visszakerülhessen nyugdíjba. Legalább ez legyen bizots az Ő életében.
    Mit javasol mit tegyünk?
    Ill. kérdésem még az lenne, hogy fellebezésnél milyen vizsgálatokat összegeznek és ez helyileg hol történik?
    Mi a hozzátartozók kitől kérdezhetnénk meg, hogy mi alapján döntik ill. döntötték el, hogy ez az ember "egészséges"?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Ismerős a történet, feltételezem már kérdeztek ez ügyben. Remélem máshol is érdeklődnek, nemcsak nálam, mert elszomorító lenne ha egy ilyen komoly egészségi és családi probléma megoldását egy netes fórumtól várnák.
    A legtöbbet ebben az ügyben a kezelő pszichiáter tudhat és tehet, akit felkereshet hozzátartozó, még akkor is ha a beteg nem jár kezelésekre, sőt annál inkább. Leírása alapján rosszabbodhatott a testvére állapota mert ennyire nem kommunikál senkivel és bizalmatlan. A bizalmatlanság és a másik embertől való félelem valószínűleg a betegség tünete, a betegségtudat teljes vagy részleges hiánya szintén. A kezelőorvos kezdeményezheti a kezelés újbóli megkezdését, ez elég nehézkes a veszélyeztető állapot kivételével. Az állapotromlás miatt pedig a munkaképesség csökkenés újbóli megállapítását.Nyilván nem ismerem a részleteket, de ha a beteg ennyire nem látja be a betegségét és saját, akár anyagi érdekei ellen működik, a családtagok kezdeményezhetik akár a gondnokság alá helyezési eljárás megindítását is. Hogy a munkaképesség vizsgálatnál mit vesznek figyelembe, a folyamatos egészségügyi dokumentációt, a szakrendelő, gondozó, kórházi osztály jelentéseit a kezelésről.
    Sajnos én ennél többet nem segíthetek mint hogy ezt újra és újra leírom.

    üdvözlettel dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Dr.Nő! Kérdésem a következő lenne.44 éves nő vagyok. 2 hete nagyon szoritást éreztem…

    Tisztelt Dr.Nő! Kérdésem a következő lenne.44 éves nő vagyok. 2 hete nagyon szoritást éreztem a torkomban, ami 2 napig tartott. nagyfoku fáradsággal járt, egy hétig szinte csak aludtam. Most a héten kezdtem kikelni az ágyból, néha már boltba is el-elmegyek. De a gombóc a torkomban nem szünik. Ha véletlenül alábbhagy, akkor meg kiszárad, alig tudok nyelni.Este nagyon jól alszom, reggel viszont már ahogy ébredezem rosszullét környékez, jön fel a melegség a tarkómba. Utána fel tudok kelni, de akkor meg a gombóc van, a torkomban, hol itt,hol ott. A háziorvos szerint virus, de szeretném kérni az Ön véleményét,hogy lehet-e stressztől. Lázam nem volt, és a vérnyomásom is végig 120-130⁄70-80. között volt.Fejem sem fáj, néha szokott a gyomrom, meg az étvágyam sem az igazi. Köszönöm válasz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Sajnos vizsgálat nélkül nem tudom megmondani, mi baja lehet. valóban lehet virusfertőzés, valamilyen testi betegség de lehet szorongás, depresszió is a tüneti kép mögött. Ha a háziorvos kizárta a szervi betegségek lehetőségét és nem múlnak panaszai, keressen fel pszichiátert.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Szorongás, szédülés, álmatlanság miatt kerültem 1 hónapja pszichiáterhez…

    Tisztelt Doktornő!
    Szorongás, szédülés, álmatlanság miatt kerültem 1 hónapja pszichiáterhez aki "nem meghatározott szomatoform zavarok"-ra irt fel nekem naponta 10mg cipralexet és napi 1-1-2 0.5-ös rivotrilt. A rivotrilt egy honap alatt sikerült 1⁄4-1⁄4-1⁄4-re levinnem, teljesen tünetmentes voltam, jóléreztem magam. Az orvosom erre azt montam h akkor ne szedjem tovább a rivotrilt csak abban az esteben egy felet ha nem tudnék elaludni. Aznap már nem is vettem be, minden rendben volt, jól aludtam. Mánap reggel sem vettem be tehát, de a délelött folyamán megint elöjötek a semmiböl a tüneteim (szorongás, szédülés). Bevettem egy negyedet de nem használt, így este már egy felet. Másnap felhítam az orvosomat aki azt mondta hogy valószínü korai volt még leállítani és nyugottan vegyek be 1⁄2-1⁄2-1 vagy akár többet is ha úgy érzem. A kérdésem az lenne hogy ezek vajon elvonási tünetek voltak amikor abbahagytam a rivotrilt vagy esetleg a cipralex nem hat még kellöképpen. Mennyi idö kell ahhoz hogy valaki rivotril függö legyen? semmiképpen nem szeretnék úgy rászokni hogy aztán ne tudjam letenni. A cipralexet az orvosom szerent körübelül március közepéig kell szednem.
    Elöre is köszönöm a válaszát.
    Tisztelettel, Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Megértem hogy aggódik az egészsége miatt, de Ön szakorvosi kezelés alatt áll, gyógyszerelés és a gyógyszerek leállítása is szakorvosi feladat, természetesen személyes vizsgálat és megbeszélés útján. A felmerülő kérdéseket is célszerű a kezelő orvosnak feltenni, az Ön ismeretében ő megfelelőbb válaszokat tudna adni.
    Általánosságban azt tudom mondani, hogy egy hónap antidepresszáns szedése a megfelelő indikációban és megfelelő adagban már meghozza a jó hatást, a kúra min. 6 hónapig tart, a szorongáscsökkentőt meg 2 hét után érdemes lecsökkenteni illetve leállítani, épp hogy ne szokjon rá a kedves beteg.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő, Ki szeretném vizsgáltatni magam, mert kezdek aggódni az egészségemért.…

    Tisztelt Doktornő,

    Ki szeretném vizsgáltatni magam, mert kezdek aggódni az egészségemért. Háziorvosomhoz el is mentem, de 2 hete betegszabadságon van, a helyetteséhez pedig ismeretlenül nem szívesen megyek, ezért az Ön tanácsát szeretném kérni.
    37 éves nő vagyok - már hosszú ideje alvászavarral küszködöm. Átlagosan 4-5 órát , nagyon éberen alszom, az éjszaka többi részét pedig forgolódva, próbálva visszaaludni töltöm.
    Pár héttel ezelőtt elkezdtem alkalmanként szédülni, de nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki (vérnyomásom rendben).
    Néhány nappal ezelőtt viszont elkezdett a fejemben egy érdekes érzés lenni, mintha megnövekedett nyomás lenne benne. Ez az érzés nagyjából 1 percig tart, közben próbálom a szememet szorosan becsukni-kinyitni, mert mintha az segítene. Naponta többször előfordul, este és éjszaka is előjön.
    Mit tanácsol, mit tegyek? Beutaló nélkül hova menjek? Nem szeretnék agyvérzést kapni!
    Éjszakai felébredésemkor mindkét alkarom, kezem zsibbadása is elő szokott fordulni - nem tudom, hogy ez befolyásolhatja e a látatlan diagnózisát.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Az alvászavar szinte soha nem az agybaj tünete. Az esetek túlnyomó többségében lelki okok, szorongás, kimerültség, túlterhelés áll mögötte. A fejében tapasztalt furcsa érzések sem vetik fel bennem így látatlanul az agyvérzés gyanújának árnyékát sem, de ha Önt ez megnyugtatja, vizsgáltassa ki magát testileg, lelkileg. A helyettesítő háziorvos is többet tehet, mint egy szakorvos vizsgálat nélkül , levélben.
    A testi bajok kivizsgálása után, remélem hogy komoly betegséget nem találnak, fordulhat szakrendelő pszichiáteréhez, úgy tudom beutaló nélkül de előzetesen időpontot kérve, vagy magánrendelésre.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktor nő! A kérdésem az lenne hogy a párom szégyenlős előttem már kezdetek óta és közben…

    Kedves doktor nő! A kérdésem az lenne hogy a párom szégyenlős előttem már kezdetek óta és közben terhes lett és ez a dolog már addig fajult hogy már meztelenül se láthato. Tudok e valamit tenni ez ellen?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Ön annyit tud tenni hogy megérti és elfogadja, biztonságot nyújt neki. Változtatni a párja tud ha ez zavarja őt is. Lehet nagy bizonytalanság, gátlások, önbizalomhiány mögötte. Nem biztos hogy várandósság alatt ez változtatható még motiváció esetén sem.

    üdvözlettel dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktorno ! 8 eve van visszatero hoemelkedesem ,voltam kivizsgalasokon de nem talaltak…

    Kedves doktorno ! 8 eve van visszatero hoemelkedesem ,voltam kivizsgalasokon de nem talaltak az okat . hoemelkedes 37-37,3 37,6-7. . aszt szeretnem kerdezni hogy lehete hoemelkedes stresztol , idegeskedestol ? Es ha igen akkor artalmase a szervezetre es igenyele valamijen kezelest ? Eloreis koszonom valaszat ! UDV .Maria

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Elképzelhető a szorongástól is, de előtte alaposan ki kell zárni minden betegség lehetőségét. Ha ez megtörtént, kérjen pszichiátertől segítséget. Ez nem olyan téma amit levélben meg lehetne beszélni vagy oldani.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő ! Szex közben Sebészeti műtétekre gondolok, nem Szeretem az S⁄M-et senkit…

    Tisztelt Doktornő !

    Szex közben Sebészeti műtétekre gondolok, nem Szeretem az S⁄M-et senkit nem akarok bántani,volt egy esetem lefeküdtem az engem régebben operáló Idegsebésszel ,elmesélte közben a műtétem részleteit csodálatos volt,van egy olyan elmélet,hogy a vágások és szúrások a behatolást helyettesítik ez lehet az oka,beindulok a műtéti fertőtlenítő illatától nagyon izgat a sebészeti műszerek Műtősruha látványa,az egészben az a fura,hogy Sebészként dolgozom !

    Mit tegyek ha erre vágyom ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Levelében nem értem a nagybetű használata szabályait, ha van olyan, és az S⁄M et sem. Hogy ki miről fantáziál szex közben az magánügy, amíg nem sért vagy nem bánt meg másokat azt tehet amit akar. Ha ezeket a vágyait vagy fantáziáit saját személyiségétől idegennek vagy zavarónak éli meg, akkor van értelme szaksegítséget kérni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő olyan problémám lenne állandó rossz közérzetem van és nagyon sokat streszelek…

    Tisztelt Doktornő olyan problémám lenne állandó rossz közérzetem van és nagyon sokat streszelek és szorongok :( szeretném meg kérdezni mit tehetnék ez ellen? köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Mivel úgy látom kétszer tette fel a kérdést, most válaszolok.

    Jó volna ha legalább a maga számára meg tudná fogalmazni, hogy mik azok a helyzetek amikben szorong, fél, stresszel. Első körben bevezethetne rendszeres mozgást, sportolást a napirendjébe, vagy megtanulhatna relaxálni. Ha ez nem elég akkor használhatna stresszoldó gyógynövényt majd jelentkezhetne szakembernél, aki pszichiáter, pszichológus.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Olyan problémám lenne hogy állandó rossz közérzetem van mindig szorongok valamin…

    Kedves Doktornő! Olyan problémám lenne hogy állandó rossz közérzetem van mindig szorongok valamin vagy streszelek mivel tudnám javítani? köszöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    A választ lásd fenntebb. Üdv Dr BÉ.

  • Kedves Doktornő nagyon köszönöm a válaszát,most terhes vagyok,és sajnos most jöttek elő ezek,mert…

    Kedves Doktornő
    nagyon köszönöm a válaszát,most terhes vagyok,és sajnos most jöttek elő ezek,mert tele vagyok izgalommal,aggódással. Megpróbálom legyőzni,ha nem megy,akkor szakemberhez fordulok. Gondolom első körben gyógyszer nélkül kezelik,ezt ugye?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha várandós akkor még inkább indokolt hogy szakemberhez forduljon. Léteznek szelíd, nem gyógyszeres terápiák is amiket terhesek is alkalmazhatnak. Ha Budapest közelében él, nyugodtan akár engem is vagy egy kollégámat megkereshet, de ne halogassa sokáig .
    Az állandó szorongás, aggodalmaskodás nem tesz jót a mamának és a babának sem.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Jónapot ! Elnézést a zavarásért,havi szinten járok pszichológushoz de szeretnem ön válaszát is…

    Jónapot ! Elnézést a zavarásért,havi szinten járok pszichológushoz de szeretnem ön válaszát is kikérni.
    Decemberben sok trauma ért elvesztettem a munkám,garambóztam, minden rosszra fordult.utanna jottek a panikszeru tunetek amit nagyon rosszul eltem meg nap mint nap sirogorcsok ,halalfelelem.a panikrohamokon tultettem magam.de elojottek olyan erzesek h egyaltalan nincs semi boldogsag az eletemben pedig van nagyon szereto parom es csaladom.de akkor se talalom helyem mibe kezdjek hogy a rossz gondolatok megszunjenek es megtalaljam a helyem az eletben boldog legyek es kiegyensulyozott.mimdenre nagyon rastresszelek :⁄.... Szeretnek meg gyogxulni kerem segitsen h hogy lehetek ujra boldog eletu ...merrt most 23 évesen a nullán érzem magam.es a rosszuletek hozza tesznek megegy lapatal h belsoleg nelegyek rosszul...segitseget előre is köszönöm :) Mit csinaljak hogy ne elljek nap mint nap stresszeljek mert nem szeretnek fiatalon meghalni... :⁄

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nem tudom, hogy havi egyszer pszichológushoz jár vagy pszichiáterhez, szed-e gyógyszert ? Leírása alapján nagyon indokolt hogy segítséget kapjon, de ezt személyesen a terapeutájával való beszélgetések keretében tudja megkapni. A havi egy alkalom nagyon kevés, ilyen panaszok esetén sokkal sűrűbben kellene járni vagy gyógyszert is szedni. Ezen lehet segíteni de magától nem fog elmúlni. Beszéljen a kezelőjével hogy lehetne-e intenzívebbé tenni a kezelést vagy keressen olyat akiben jobban megbízik.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva