A betegek kérdései (3005)

  • Koszonom valaszat. Esetleg SM re nem gyanakszik? Zsibbadas a test bal oldalan (kez lab), most…

    Koszonom valaszat. Esetleg SM re nem gyanakszik?
    Zsibbadas a test bal oldalan (kez lab), most mintha a jobb kezem is bizseregne. Neha a nyelvem is es szedulok. Tűszuras szeru es egyeb fajdalom kulonbozo vegtagokban ( labfej, kéz ujjtő, térd, ujjak stb) olykor nehezlegzes, es konnyen kifaradok. Bal labujjaim labfejem hidegebb. Bal fulem szokott zugni. Labaim valamivel nehezebbek (Hozzateszem a műtött bal szemfogam szokott tompan de erosen zsibogni es fejem fel oldala faj es orrpolipom is van bal oldalon, tarkomnal is fajdogal a fejem, bal szemem szintugy. Emellett gerincferdulesem van).
    CT negativ lett kulonfele helyben vegzett mozgastesztek neurologusnal negativak. Bal oldalon arcom kicsit erzeketlenebb (elvileg arcureggyulladasom van). Gyogyszereket leirtam miket irt fel.
    koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Tisztelt Kérdező!
    Ha a Ct negatív, neurológiai kórjele nincs, úgy panaszait okozhatja a gócos fog, melynek szanálása ugyan megtörtént,de a panaszok nem szűnnek mg azonnal.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő ! Néhány hete fokozott nyáltermelés zavar,különösen nappal. Már annyit kifürkésztem…

    Kedves Doktornő !

    Néhány hete fokozott nyáltermelés zavar,különösen nappal.
    Már annyit kifürkésztem az interneten,hogy paraszimpatikus idegrendszeri rendellenesség.
    Esetlegesen hogyan lehetne ezt ki is mutatni ?
    Kérdésem továbbá az lenne,hogy van-e valami megoldás,hogy a problémám meggyógyuljon ?

    Klárika várná válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Klára!
    Elsősorban szájsebészeti vizsgálatát javaslom
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Dr. Nő! Mostanában egyre gyakrabban érzek nyomást a fejemben. Ilyenkor nem bìrok…

    Tisztelt Dr. Nő!

    Mostanában egyre gyakrabban érzek nyomást a fejemben. Ilyenkor nem bìrok semmit se csinálni még a gondolkozás is megeröltető. Néha a szemem is káprázik. És szédelgek. Mitől lehet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Kimerültség,stressz okoz ilyen tünetet! Lazítson!Mérje meg vérnyomását,szedjen Magneb6 2x1 tablettát.Ha vérnyomása magasabb az kezelendő! Ha elhúzódó lenne panasza ideggyógyászati vizsgálatát javaslom
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő!

    A problémám az, hogy alvászavarral küszködök, egyetemista korom óta a vizsgaidőszakokban. Az orvosom ennek kezelésére 0,5 mg-is rivotrilt írt fel, melyet esténként vettem be és enyhített a panaszaimon. 1 hónap múlva lesz az államvizsgám, és most ismételten alvászavarban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A vizsga drukk okozhatja alvászavarát. Bevehet este 2tabletta 0,5 mg-os Rivotrilt, de a vizsga után azonnal csökkentse, ill hagyja el a gyógyszer szedést. A Rivotril mellett… Még több

  • Tisztelt dr-nő! Ma voltam neurologiai vizsgálaton.Koponya ct-re kell mennem jövő héten.Mondta…

    Tisztelt dr-nő! Ma voltam neurologiai vizsgálaton.Koponya ct-re kell mennem jövő héten.Mondta az orvos hogy éhgyomorral menjek,de sajnos azt elfelejtettem megkérdezni tőle hogy a Helex gyogyszerem amit szedek azt bevehetem-e?!szoval ez lenne a kérdésem hogy korán reggel bevehetem a helexet vagy azt sem lehet??nem befolyásolja a vizsgálat eredményét? Válaszát köszönöm!! Boldog új évet kivánok! Tisztelettel:Erzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Erzsi!
    Igen, beveheti a gyógyszert
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő!


    33 éves nő vagyok és pár napja lüktető fejfájást tapasztalok jobb oldalt a homlokomnál akkor mikor lehajolok és a fájdalom elég erős.
    Vérnyomásom inkább alacsony szokott lenni, gyógyszert nem szedek , betegségem nincs.
    Mostanában elég gyakori… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Emese!
    Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni!
    Akár gócos fog jelenléte is okozhatja panaszát! Szed e fogamzásgátlót,stb.. Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom!Még több

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám 84 éves ,tehát nem csodálom az állapotot amit diagnosztizáltak…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesanyám 84 éves ,tehát nem csodálom az állapotot amit diagnosztizáltak nála de szeretném javítani ha lehet ,hogy ne egy intézetbe kelljen végeznie! Frontalis corticalis atrhopia...........amit állítólag a B12 hiánya okoz. Kérdésem az lenne ....bár tudom csodát nem lehet vele elérni de javíthat-e valamit a helyzeten ha a gyógyszerei mellé becsempészek egy kis B12.őt ??????Az Encephalophatia jelei is mutatkoznak annál pedig a B1 -vitamin hiányát olvasom.......ezt is adagolhatnánk??????Ő nem alkoholbeteg nem alultáplált ,egy tisztességgel megöregedett tanárnő ....aki felett el járt az idő.Kérem szíveskedjen nekem megírni mit tehetek hogy lassítsam a folyamatot ,s hogy ne egy zártosztályon végezze!Válaszát megköszönöm Tóthné Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Ilona!
    Ha B12 vitamin hiány okozza a feledékenységet akkor természetesen potlandó!
    A vizsgálatát végző orvossal konzultálják meg a terápiás programot.B1 szedése nem rossz gondolat, de ha valóban fen áll a kognitív haníatlás akkor ez önmagában nem elég.Az Mr eredmény, klinikum nélkül, nem mérvadó!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Azt elfelejtettem mondani, hogy reskamraim vannak. Igy lehetseges az endoszkopos mutet?

    Azt elfelejtettem mondani, hogy reskamraim vannak. Igy lehetseges az endoszkopos mutet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Ld. előző válaszom

  • Tisztelt Doktornő!

    Egy hete reggel, ha a bal oldalamra fordultam, erős szédülés tört rám. Ez tartott 2 napig, tornáztattam sokat a nyakam, vállam. Pár napja ismét visszajött ez a szédülés, és csak fekvő helyzetben, ha balra fordulok. Vérnyomásom 120⁄85. Minden nap iszok elég folyadékot.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Orr-Fül-Gége szakorvos vizsgálatát javaslom. Labor is célszerű lenne.
    Jóindulatú dolog, szorongásra nincs ok.Szedjen vizsgálatig B6 vitamint 3x1.
    Üdvözlettel

  • Tisztel Doktornő!
    Kislányunk 5 hónapos kora óta vettük észre, hogy nem igazán tartja a szemkontaktust, nem néz ránk. Nagyon sokat nevet, ha szóakoztatjuk, csikizzük, figyeli, ha bábokkal játszunk neki, a játékok nagyon lefoglalják. An egy ikertestvére, igy kezdettől fogva jól elvannak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Gyerek neurológussal nézessék meg a gyermeket! A leírtak, szerintem, szorongásra nem adnak okot!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Udvozlom ismet koszonom valaszat. Esetleg szivproblemara nem gyanakodik? Ágyban fekve este…

    Udvozlom ismet
    koszonom valaszat.
    Esetleg szivproblemara nem gyanakodik?
    Ágyban fekve este oldalamon faj a szivem, neha nehezlegzesem van es valamikor a bal lapockam alatt is faj a hátam (nem a gerincem).
    jaraskor nehezlaberzes es konnyen kifaradok (egy kisebb futastol is szedulok mar vagy ahol nagyobb izomero kell). Mint ahogy irtam is uszas utan tiszta lila volt a felsotestem es a fejem es nagyon nehezek a labaim es majdnerm elajultam.
    Bal karom bal labam ugyetlenebb es erzeketlenebb valamivel. Nem lehet, hogy a fog problemabol a véraram utjan eljutott a szivhez valamit okozva
    Mar kimozdulni se nagyon merek ettol a szedulessel egyetemben.
    Ön mit gondol?
    A fog eltavolitassal ez megszunne vagy egyeb baj lehet?
    (Pulzusom vernyomasom rendben mindket karomon es lábamon, verkepem is, ekg t 3 szor mertek)
    Koszonom es boldog Uj Evet kivanok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A szív probléma nem így zajlik!Inkább a szorongás dominál.Kérjen neurológiai kontrollt, véleményem szerint minden szorongás nélkül bucsuztassa az Ó évet, aggodalomra nincs ok!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő, 2005 ben volt az első koponya MRI vizsgálatom(szédülés,rosszúllét és depresszió…

    Tisztelt Doktornő,
    2005 ben volt az első koponya MRI vizsgálatom(szédülés,rosszúllét és depresszió miatt.Az MRI vizsgálat több apró gócot is mutatott.A vélemény :agyérgörcs vagy a tipikus sm nem is megfelehet.
    3 hónap múlva ismét MRI vizsgálat :a gócok ugyanúgy megvoltak,de többsem lett.Utána 2006 és 2007 ben ugyanaz az eredmény volt mint a legelső.
    Antidepresszánst szedtem 1.5 évig és panaszaim elmúltak ,egészen ez év október-ig.
    Kb akkor kezdődött,hogy a gyomromban érezten kis rángásokat néha.Aztán napi szinten,majd a közérzetem is rosszabb lett ,felment a pulzusom amire szedek gyógyszert billentyűnagyobbodás miatt.Kaptam új gyógyszert a kardiológustól,a pulzusom helyreállt,de én nem éreztem jobban magam.Felkerestem az ideggyógyászt,mert már kezemben lábamban belső remegéseket éreztem.Azóta ez még rosszabb lett:végtaggyengeség,szédülés,fáradékonyság.A dec.19 -i Mri eredménye a következő:A kamrarendszer középállású,nem tágabb.Mindkét oldalt túlnyonórészt a cerebrális artériák határzónáiban,a centrum semiovaléban,az artéria cerebri média felületes és és mély ágainak határterületében ,a frontális fehérállományban,parasagittálisan ,részben disseminált részben konfluáló ,vascularis laesioknak megfelelő jelfokozódások ábrázolódtak FLAIR sequentiás és T2 súlyozott képeken,melyek egyrésze a korábbi vizsgálat képein is azonosítható.A bal hippocampus középső harmadában enyhe forgási rendellenesség látszik(önmagában nem kórjelző)A külső liquorterek normál tágak.A cranio-cervicalis átmenet viszonyai szabályosak.Az angiographiás képeken mind a vertebro-basilaris,mind a carotis rendszerben jó áramlási viszonyok látszanak.Pathologiás \\"telődés\\" \\"telődési többlet,vagy hiány nem mutatkozott.Vélemény :Multiplex supratentorialis ,fehérállományi microlacunák.A Willis-kör ágain érmalformáció ,haemodinamikai zavart okozó szükölet nem ábrázolódott.
    A válaszért köszönettel:Rebeka.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Rebeka!
    Kis ér probléma okozhatja az MR vizsgálaton észlelteket.ami lényegesen nem változott az előzőkkel összehasonlítva. A klinikumot is ismernem kéne!
    Panaszai nem sm-re jellemzőek! Ha vannak rizikó tényezők, úgy azok kiküszöbölése célszerű. Az antidepresszáns szedését folytatni lenne célszerű enyhe szorongás oldóval.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! A napokban olvastam a kamratagulatot esetleg megoldo endoszkopos mutetrol.…

    Tisztelt Doktornő!

    A napokban olvastam a kamratagulatot esetleg megoldo endoszkopos mutetrol. Ha kiskoromban agyverzes kpvetkezteben alakult ki nalam a hydrocephalus, s azota 2 shunt revisiom volt, lehetseges-e, hogy egy ujabb shunt elzarodas utan ujabb shunt mutet helyett endoszkopos megoldassal probalkozzanak vagy ez mar nem lehetseges? Koszpnom segitseget!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Idegsebésszel konzultáljon a kérdést illetően, ne levélben , személyesen
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Az ideg ingerületvezetési képességéről érdeklődnék.Van egy rossz fogam,amiben…

    Tisztelt Doktornő!

    Az ideg ingerületvezetési képességéről érdeklődnék.Van egy rossz fogam,amiben évekkel ezelőtt azt hittem elhalt a fogideg.De extrém erős ingerekre-pl mézeskalács,szaloncukor mégis fáj,de csak pár másodpercig,amig azon az oldalon rágok.Nagyon erős fájdalom jelentkezik,de rögtön alább is hagy,más ételeknél nincs ez.
    Rejtélyes a dolog,mert évekig semmilyen ilyen panaszom nem volt a fog kilyukadása után.Ételek hőmérsékletével szintén nincs összefüggésben.

    A leirás alapján-tudom csak részben neurologiai téma a fogideg-Ön szerint mutathat e még életjelenséget a fogideg.

    UI:Az is felmerült bennem,nem e idegzsába,vagy vmilyen "fantom" érzet okozza,ilyen lehet? Érdemes magamat neurologián is megnézetni?

    Előre is Boldog Új Évet Kivánok tisztelt Doktornőnek,válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Fogászati vizsgálatát javaslom, a fogász eldönti szükséges e neurológiai vizsgálat, kezelés
    Kívánok én is Boldog Új Esztendőt!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! érdeklődni szeretnék, hogy az agynyomás-fokozódás okozhat-e maradandó agykárosodást? Köszönöm…

    Tisztelt Doktornő!

    érdeklődni szeretnék, hogy az agynyomás-fokozódás okozhat-e maradandó agykárosodást?

    Köszönöm segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Ha sokáig áll fenn akkor igen. A problémát inkább a fokozott agynyomást kiváltó ok okozza.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktor nő! 41 èves vagyok sürü fejfájás miatt voltam fejfájásfejfájási ambulancián onnan…

    Tisztelt doktor nő! 41 èves vagyok sürü fejfájás miatt voltam fejfájásfejfájási ambulancián onnan koponya ct-n,eeg ami negativ. Viszpnt koponya mr a következõ nèhány vascularisvascularisvascularis eredetű dedemydemyelizatios goc látható.Ez mit jelent Köszönöm Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Szilvi!
    A kis demyelinisatios gócok a fejfájás okát nem magyarázzák, a klinikum nélkül a leírt elváltozásoknak nincs jelentősége!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Üdvözlöm drága dr.nö 16 éves lányvagyok és 12hetes terhes. fejfájás és látás zavar miatt MRI-vizsgálatott…

    Üdvözlöm drága dr.nö 16 éves lányvagyok és 12hetes terhes. fejfájás és látás zavar miatt MRI-vizsgálatott kértünk.És azt szeretném megtudni hogy az MRI-vizsgálat árthat-e a bábának?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Az első 3 hónapban csak nagyon indokolt esetben jön szóba az MR is, egyébként nem okoz gondot.A Ct tilos terhességben!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktor Nő! Két éve jobboldali arcidegbénulásom volt, mely nem jött teljesen helyre…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Két éve jobboldali arcidegbénulásom volt, mely nem jött teljesen helyre a mai napig sem. Azóta a jobboldalon az arcizmok kicsit gyengébbek, nem olyan telt a jobb arcfél. Kérdésem: ennyi idő alatt elsorvadhattak-e az izmok? Jártam fél évig fizikoterápiára, illetve járok kisebb megszakítással take ten kezelésre (arcizomtorna). A jobb arcfelem gyengébbnek érzem a másik oldalhoz képest. Mit tehetek abban az esetben, ha azon az oldalon az arcizmok sorvadásnak indultak? Milyen szakorvos tudná a sorvadás esetleges mértékét megállapítani?
    Továbbá maradt egy olyan maradványtünet, hogy a jobb szemem nem tudom olyan nagyra nyitni, mint a másik szemem, illetve mosolygáskor összeszűkül. Ez ellen lehet-e tenni valamit, helyrehozható-e valamilyen módon ez a maradványtünet?
    Előre is köszönöm a választ, és egyúttal kellemes ünnepeket kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A leírtak alapján a perifériás arcideg bénulása maradványtünetekkel gyógyult. Kullancscsípése nem volt a bénulás kialakulása előtt. A Lyme serologiát célszerű lenne elvégeztetni. Az arc masszírozássát javaslom, valamint mód és lehetőség szerint akupunktúrát.
    Szedjen Milgamma neurót napi 1 tablettát.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Segítségét és véleményét szeretném kérni. 26 éves nő vagyok. Irodai munkát…

    Tisztelt Doktornő!

    Segítségét és véleményét szeretném kérni. 26 éves nő vagyok. Irodai munkát végzek. Munka mellett pedig tanulok.
    Tüneteim 4 hónapja kezdődtek. Munkám során észrevettem, hogy kezem kitartva a billentyűzet fölött remeg. Eleinte próbáltam nem foglalkozni vele, de idővel egyre gyakrabban fordult elő, habár a remegés nem állandó, de most már napi szintű. A kezem remegése a karfára téve elmúlik. A kéz remegés alatt csak az ujjak remegését értem, a mozgásban nem korlátoz, max. a nagyon aprólékos dolgokban, pl. tű befűzése, apró dolgok összeillesztése néha nehézkesebb.
    A kezemet ügyetlennek is szoktam érzeni néha, valamint előfordul, hogy gyengének is, habár ez nem napi szinten fordul elő. Nem tudok vele erőt kifejteni, ilyenkor a toll megfogása is gondot okoz. De ez csak olyan pár másodpercig tart, megmozgatva elmúlik.
    Esténként lepihenve a kezem gyakran "odébbugrik", mely szintén eléggé ijesztő tud lenni.
    Érdekes, hogy a tünetek a nap előrehaladtával romlanak, valamint hétvégén ritkábban vannak jelen.
    Az utóbbi időben fáradékony is lettem, valamint kicsit fogytam is, annak ellenére, hogy a rendszeres sportot abba kellett hagynom egy kisebb sérülés miatt.
    Próbáltam vitaminokat szedni, első körben magnéziumot és kálciumot szedtem pezsgőtabletta formájában, tekintettel arra, hogy tej és tojásmentes diétát tartok egy éve ételallergiám miatt. Eleinte mintha segített is volna, jobban bírtam a napi rutint, és valahogy kedvem is jobb volt, de most ismét visszatértek a tünetek.
    Gondoltam stresszre is, ami sajnos szinte elkerülhetetlen, igyekszem kezelni, habár sport nélkül nincs ahol kiadja az ember felgyülemlett energiákat. A munkám is eléggé stresszes, és a jövő évi vizsgák sem segítenek.
    Tekintettel arra, hogy panaszaim nem javulnak egyre komorabb betegségek merülnek fel számomra(pajzsmirigy problémák, parkinson kór és egyes neurológiai megbetegedések). Szeretném véleményét kérni, mi lehet a probléma, Ön szerint rejtőzhet komolyabb betegség a tünetek mögött, érdemes-e fordulni személyesen szakemberhez?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A legvalószínübb, hogy a megterhelés miatti stressz panaszainak oka. Mivel fogyott is csináltasson egy TSH labor vizsgálatot, ezzel ki tudjuk zárni az esetleges pajzsmirigy eredetet. A Parkison kór elvethető vizsgálat nélkül is, az nem így kezdődik! Sportolást valamilyen formába folytatni kéne! A Magne b6 2x1 szedése jó gondolat!
    Üdvözletel
    dr. Dravetzky

  • egy juk keletkezik a köröm àgyon és màr csak aza puha àgy van meg és mindig be törözik

    egy juk keletkezik a köröm àgyon és màr csak aza puha àgy van meg és mindig be törözik

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Az A-vitamin, a kalcium, a vas hiánya puhítja a körmöket, célszerű lenne pajzsmirigy vizsgálata is.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky