A betegek kérdései (2986)

 • Kedves Dokktornő! Biztos tetszik rám emlékeszni, hogy 2-4 h>perintens gócot találtak MR-en,…

  Kedves Dokktornő!

  Biztos tetszik rám emlékeszni, hogy 2-4 h>perintens gócot találtak MR-en, aminek az 1 éves kontroll eredménye ugyanaz lett. Már azt is írtam, hogy 1 éve volt egy hörghurutom és azóta nagyon méylen fáj a hátam, akkor voltam tüdőgyógyásznál, ahol negatív lett a tüdőröntgenem és a légzésfunkció élettani értékeket mutatott, csak minimális kislégúti eltérés volt. Házipor allergiám van, amire gyóygszert szedek. Voltam Hévízen voltam gyógykúrán a hátammal, gyenge a hátizmom és kissé ferde a gerincem, a kezelések után jobb lett a hátam, már nem egyfolytában fájt, csak 1-2 órát éreztem, aztán 3 napja nagyon elkezdett fájni, miután 12 kilós kislányomnak segítettem a gyerekorvosnál felmászni az ágyra és leemeltem, azóta megint nagyion fáj egész nap, bár nagyon meg is ijedtem, mert a ygreekorvos azt mondta nagyon nem tetszik neki a kilásnyom torka, azóta fáj a hátam.
  Ön szerint ez akkor mozgásszervi eredetű vagy stressz okozhatja?

  Másik kérdésem az lenne, hogy elkezdtem gyóygtornázni, de ahogy elkezdem pár perc múlva mindig hányingerem lesz. Ennek mi lehet az oka?

  Köszönettel: Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Mónika!
  A nehezebb súly emelés okozhat a lapocka belső széle mentén fájdalmas izomcsomó képződést.A stressz csökkenti a fájdalom tűrő képességünket. A hát masszírozása, köpölyözése jó hatású lehet.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Kedves Doktornő! Panaszaim: - kb. 15 éve kezdődtek, amikor a végbelem tájékán állandó nyomást…

  Kedves Doktornő!

  Panaszaim:
  - kb. 15 éve kezdődtek, amikor a végbelem tájékán állandó nyomást éreztem. Kivizsgáltattam az eredmény negatív lett. (Anyukám betegsége és halála idején)
  - elmult kb 10 év újra stressz és ugyanezen tünet, vizsgálat ujra negatív lett.
  - 5 éve napi rosszullétek (gyengeség, fáradékonyság, izzadás) után pajzsmirigy göbösödést állapítottak meg és két évre rá kivették a pajzsmirigyem 2⁄3-át. Egy hónapig minden rendben volt 1 tabletta (5o mg. letrox) szedése mellett.
  - egy évig ingadozó rossz közérzet fáradékonyság, gyengeség, izzadás.
  - közben a 92 éves édesapám súlyos beteg lett (demens, ön és közveszélyes) ami nagyon megviselt fizikailag és pszichésen. Az izzadás miatt allergia vizsgálatot végeztek nálam az is negatív lett, de én megpróbáltam glutén nélkül étkezni és az izzadás pár napon belül megszünt.
  - ekkor egyik nap a bal oldali combhajlatomból a szeméremajkak irányába zsibbadást és kegyetlen görcsökkel kellett a kórházba mennem. Hasi ultrahang negatív lett a nospától az erős szinte elviselhetetlen görcsök megszüntek (hasi CT-re januában megyek)
  - kb. fél éve (főleg éjszaka) nagyon zsibbadnak a végtagjaim, gyors szívdobogást érzek,nyelvem, fejem teteje is szibbad. (be is püffednek az ujjaim a gyűrűmet nem lehet megmozdítani).

  Többször voltam kivizsgáláson és mivel említésre méltó betegséget nem állapítottak meg csak xanaxot (napi két szem 0,25) javasoltak, és egy fél szem nebilet 5 mg. szívritmus szabályzót a letrox mellett Pajzs.rendben.Köszönettel veszem válaszát Üdvözlettel: Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Éva!
  Lehet hogy psychosomatikusak a tüneteinek nagy része, de nem csoda, hisz rengeteg stresszor érte Önt! Lehet hogy célszerű lenne a Xanax mellé szerotonin felszívódás gátló tablettát is szedni. Beszéljen Ideggyógyásszal, ha elkészül a hasi CT. Nőgyógyász vizsgálta? Gastroenterológus látta?
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő!
  Segítségét, tanácsát szeretném kérni.
  37 éves ketgyermekes anyuka vagyok. A problémám négy éjszakából kettőre vonatkozik - folyamatosan szédülök. Elalvás után pár órával, hajnali 1 körül felebredek, hogy elkepesztoen szédülök. A vérnyomásom megmértem, 125⁄90.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Emese!
  Lehet hogy úgy nevezett BPV szindromája van A belső fül idegvégződéseire rákerül kis mikrokristály, mikor éjjel álmában megfordul, ez okozhat ilyen tünetet. Jóindulatú dolog,… Még több

 • Tisztelt Dr nő! Egy 23 éves lány vagyok,és egy olyan kérdésem lenne hogy már kb 2 hónapja fájnak…

  Tisztelt Dr nő!
  Egy 23 éves lány vagyok,és egy olyan kérdésem lenne hogy már kb 2 hónapja fájnak a fejizmaim ha lehajtom a fejem vagy ha megprobálom előretolni a fejem a kezemmel de ellenállást gyakorlok rá.főleg a tarkóizmokba és a halántékizmokba érzem ezt a fájdalmat. A nyakam is eléggé fáj. Sokat stresszeltem és szorongtam az utobbi pár hónapba. Lehet ettől fájhatnak? Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Okozhat a stressz a leírtakhoz hasonló panaszt. Lapos párnán aludjon! Végezzen nyaki tornát, nyak és vállövi masszázst. MagneB6 2x1 szedése is hatásos lehet.
  üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! 22 éves férfi vagyok, sportedzőként dolgozom, általános erősítő gyakorlatokat…

  Tisztelt Doktornő!

  22 éves férfi vagyok, sportedzőként dolgozom, általános erősítő gyakorlatokat tanítok embereknek, saját testsúllyal, súllyal és kettlebellekkel.
  2014 januártól 2014 augusztusig glutén és laktózmentes, illetve nagyon szénhidrátszegény diétát tartottam, szinte már paleo. Ennek az oka orvosi javaslat volt, ugyanis több, mint 1 éve akkor már visszatérő hasmenésektől szenvedtem, illetve az arcom tele volt pattanásokkal. A diéta hatásos volt, a panaszaim szinte teljesen megszűntek, a pattanások eltűntek szinte teljesen, pedig addigra már antibiotikumos kúrán is túlvoltam. Nagyon egészségesen táplálkoztam, viszont valami talán felborulhatott a szervezetemben, ugyanis elkezdtek rosszullétek jelentkezni nálam. Gyakran éreztem azt a semmiből, mintha leesne a vércukorszintem, elkezdtem remegni, leginkább a kezeim, gyorsan vert a szívem, rendkívüli ijedtség jött rám, néha picit szédültem is talán. Ezért augusztusban abbahagytam a diétát, miután egyik rosszullétem után még az epém is megfájdult, elmentem a háziorvosomhoz. Vérvetel történt, pajzsmirigyemet és a májamat is figyelték, de minden értékem tökéletes volt, történt gluténérzékenységi teszt is, de nem vagyok gluténérzékeny, IBS-t állapítottak meg nálam. Mindehhez hozzátartozik ,hogy ezekben az időkben ( mai napig sajnos ) annyi streesz ér és ért, mint még soha életemben, és nem is gondoltam, hogy ennyi fog. A problémám az első ilyen rosszullét óta tart, ami májusban volt és rendkívül megijedtem tőle. Azóta remegnek az izmaim valamiért, viszont csak akkor, ha valamilyen erőkifejtést végzek velük, ha megfeszülnek. Például, ha lassú fekvőtámaszt szeretnék nyomni, vagy ha a húzódzkodó felső pontján akarom magam megtartani, de olyan mozdulatoknál is, mint a lépcsőn lefelé sétálás, vagy ha lehajolok valamiért, sajnos érzem, hogy valamiért remegnek az izmaim. Az izmaim erejével nincs gond, mert a személyes rekordjaimat most is megdöntöm, viszont nagyon frusztráló és zavaró ez a remegés, főleg, hogy soha nem volt ilyen problémám előtte és sokszor nagyon zavaró. Minden lassú és izometrikus tartásnál gyakorlatilag jelentkezik, de sokszor alig észrevehetően, viszont 1-2 pozícióban nagyon jelentősen. Gasztroenterológus azt mondta, hogy nem lehet köze a táplálkozáshoz. Vajon mindez a stressz miatt lenne? Ön szerint tehetnék előtte valamit?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  A stressz okozhat remegést.Célszerű lenne pajzsmirigy vizsgálatának kontrollja. Jól tette ,hogy a szigorú diétát elhagyta. Szerintem a remegés fokozatosan el fog maradni, próbáljon nem foglalkozni vele.A sportolást ne vigye túlzásba, a túlzott sporttevékenység is okozhat izomrángást. Szedjen Magnerot tablettát 1x1.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Stresszes életmód miatt gyakran fáj a fejem, de az utóbbi egy hónapban szinte…

  Tisztelt Doktornő! Stresszes életmód miatt gyakran fáj a fejem, de az utóbbi egy hónapban szinte folyamatosan (nem erősen). Amikor folyadékot iszom, akkor a jobb oldalon a homlokom nagyon fáj a szemöldököm felett. MR vizsgálatom volt, és nem magas a prolaktin értékem sem. Amire gondolok az a nervus trigeminus ideggyulladása, de sehol nem olvastam olyat, hogy ivás hatására fokozódna a fájdalom. Kérem segítsen, fejfájás ambulanciát kell, hogy keressek, vagy neurológushoz fordulja? Köszönöm előre is a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Fogászati góc vizsgálatát javaslom első sorban, ha az negatív lássa ideggyógyász
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Még annyit kérdeznék Doktor No, hogy az lehetséges hogy mindkét oldalon érintett az ulo ideg?Mert…

  Még annyit kérdeznék Doktor No, hogy az lehetséges hogy mindkét oldalon érintett az ulo ideg?Mert szinte egyformán fáj a két oldal, talán a jobb oldali ahol kezdodott kicsit erosebben.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Ld. előző levelem

 • Kedves Doktor No! Laborvizsgálatom volt, minden eredményem jo lett. Nem emlitettem Önnek,…

  Kedves Doktor No!

  Laborvizsgálatom volt, minden eredményem jo lett. Nem emlitettem Önnek, hogy tavaly készult egy CT vizsgálat is, melyen kezdodo sérvet találtak az l5os csigolyánál korkorosen, és egy MR vizsgálat ami odémát mutatott a jobb oldalon lévo keresztcsontnál. Viszont ez a friss MR vizsgálat, ahogy irtam is Önnek negativ lett. Ettol fuggetlenul okoztja még mindig ez a panaszokat?
  ENG kontrollra gondol Doktor No vagy idegsebészhez menjek? Mitol lehet érintett az ulo ideg? Kicsit kétségbe vagyok esve.

  Koszonom válaszát!
  Gábor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Gábor!
  Konzultáljon ismételten ideggyógyásszal. Lehet, hogy EMG-ENG vizsgálat mellett dönt a Kolléga! Az eddig leírtak alapján kétségbe esésre nincs ok.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztenorm hr nő! A fejfájas miatt mr vizsgálat volt.Fejfájási ambulanciárol küldtek Néhány vascularis…

  Tisztenorm hr nő! A fejfájas miatt mr vizsgálat volt.Fejfájási ambulanciárol küldtek Néhány vascularis eredetû demyelinizatios góc igazolódott A Willis-kör erein aneurismára szürkületben utaló jel nem látható. Ez mit jelent és a ilyen vizsgálat arcidegzsábát is kimutatja.Baloldali fejfájásom van olyankor az arcomba is belenyilal meg a fűl mögött, hányingerem van bepánikolok.Szednem kel aszpirin protektet. Köszönöm. Schné

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Schné!
  Arcidegzsába (trigeminus neuralgia) esetén az MR-t azért kérjük, nem nyomja e ér az ideget? A lelet nem utal nervus trigeminus compresszióra.Tarkótájt egy másik ideg is okozhat idegzsába szerű fájdalmat, annak nincs az MR vizsgálaton látható oka. A vascularis demyelinizatios gócok kis ér problémára utalhatnak, ha rizikó faktorok vannak jelen azok kiküszöbölendők.
  üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Dr nő! Segítségét kérném az mr lelet eredményének értelmezését! Koponya és MRA vizsgálat: T1…

  Tisztelt Dr nő! Segítségét kérném az mr lelet eredményének értelmezését!
  Koponya és MRA vizsgálat:
  T1 súlyozott sagittalis síkú, icv és FLAIR axialis síkú, T2 súlyozott coronalis síkú, valamint diffusios méréseket végeztünk a koponyáról, valamint angiographias képek készültek a vertebro-basilaris rendszerről és a Willisi kö ágairól.

  Középállású, norm. Tágasságú kamrarendszer.
  Szabályos külső liquorterek.
  A parenchymában kóros jelintenzitású terület nem ábrázolódik.
  Kóros kontraszhalmozás nem jött létre.
  A középvonal megtartott.
  A jobb oldali a. Cerebri posterior az a. Communicans posterior folytatásaként ábrázolódik. Egyébkénk az intracranialis artériák norm. Megjelenésűek.
  Mindkét sinus maxillaris nyálkahártyája jelzetten vaskos.


  Nagyjából értem hogy kóros elváltozás nincs de az utolsó három eredményt nem tudom értelmezni tudom ez nem is az én feladatom csak a megnyugvás miatt érdeklődöm hogy van e okom aggódni vagy sem?! Váladzát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Az MR eredménye nem kóros.A vaskos arcüreg nyálkahártya múltban lezajlott arcüreg gyulladás maradványa lehet
  üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktor Nö! Kb. egy hete bal oldali lágyéksérvet diagnosztizaltak nálam, és szeméremcsonti…

  Tisztelt Doktor Nö!
  Kb. egy hete bal oldali lágyéksérvet diagnosztizaltak nálam, és szeméremcsonti izomtapadást. Nem tudom a kettö közül melyik fáj ennyire, de aludni sem birok, fájd csill nem hatnak. Minden nap meleg vízbe ülök, hogy kicsit ellazuljon! 2 het mulva mütenek, de addig sem tudom hogy birom ki, mar 3 honapja szenvedek vele. Az lenne a kerdesem, az izontapadas fajhat ennyire vagy a serv? És hogyan mütik az izomtapadast? Mert a kettot egyszerre fogjak müteni. Milyen dolgokat tudok tenni azügyben, hogy ne fájjon ennyire? Köszönöm a válaszát!! Zsanett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Zsanett!
  Vizsgálat nélkül nem tudok javasolni semmit terápiásan. Konzultáljon Családorvosával, ill. a műtétet végző orvosával, s jelezze fájdalmának intenzitását.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Azt kérdezném még Doktor No, hogy a gerinc MR vizsgálat negativ lett ugyan, de kezdodo kopást…

  Azt kérdezném még Doktor No, hogy a gerinc MR vizsgálat negativ lett ugyan, de kezdodo kopást irtak le a kisizuletekben,ez okozhat ekkora fájdalmat ilyen sokáig?

  Gábor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Gábor!
  Nem hiszem, vizsgálatára is szükségem lenne , hogy pontos véleményt mondjak! Keresse föl ismételten az ideggyógyászt
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktor No! 32éves férfi vagyok, majd egy éve kuzdok derék és lábfájással, izomrángással…

  Tisztelt Doktor No!

  32éves férfi vagyok, majd egy éve kuzdok derék és lábfájással, izomrángással az okát nem tudják.
  Volt gerinc MR vizsgálatom ami negativ lett, ENG EMG vizsgálatom amiben csak kis eltéréseket találtak. Mégis borzalmas fájdalmaim vannak sipcsontban, lábfejen bokában combban, nem ritká farban derékban. Ezeken a helyeken rángásokat is tapasztalok, nem tudom lehet e koze a fájdalomhoz.

  On mit tanácsol hova forduljak?A fájdalmak miatt dolgozni sem tudok.
  Udvozlettel: Gábor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Gábor!
  Javaslom ideggyógyászati kontrollját. Panaszai az ülő ideg érintettségére utalnak.A negatív MR arra utal, hogy nem porckorong sérv a sérülés oka. Labor vizsgálata volt? Vércukor rendben?
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő!

  Kérem segítsen, megfejteni egy rejtélyt. Egy éve izomrángásaim vannak minden izomban a testemben, merev izmok, mozgás közben izomfájdalom, görcsök, diszkomfort érzések.
  Mitokondriális betegség fennállását valószínűsítették (biopszia) , és volt terheléses… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  "+ADEXOR MR., PREDUCTAL MR., MODUXIN MR. tabl., (35 mg trimetazidinium
  dichloratum).A hypoxiától megvédi a legkülönfélébb sejteket és szöveteket, tehát általános… Még több

 • Üdvözletem Kedves DR. nő…  Nem tudom, hogy honnan kezdjem az egész történetet… Nos, 2007.11.12-én…

  Üdvözletem Kedves DR. nő… 
  Nem tudom, hogy honnan kezdjem az egész történetet… Nos, 2007.11.12-én Diagnosztizáltak nálam Epilepsziát (G 40.3).Topamax 25 mg-t kaptam ½ +0+ ½ majd ezt 2009.03.25-én 50mg-ra emelték, úgy, hogy az EEG és minden egyéb lelet rendben volt, roham nélkül 1+0+2.
  2012.04.26-án Roham nélkül, EEG ébrenléti állapotban semmilyen Epi-re utaló jel nincs.
  2012.11.26 Roham mentes… EEG (ébren), MR- rendben. Kérésemre Topamax-ot cseréltük Th.: Eftil R ½ + 0 +1
  2012.07.26 EEG (álomban)- Frekvencia 2,5-3,5 HZ 2s ig. tart. (kórházban itt állapítottak meg Epi-re utaló jelet, de viszont privát neurológusnál viszont megnyugtattak, hogy minden rendben.)
  *** bilateral epileptiform paroksyzm --- kórházi Dg.
  Májusban abbahagytam az Eftil szedését, de kb. 3 hónapja, CSAK a bal vádlim görcsöl, de olyan érzésem van, mintha eltörne, és a fájdalomtól összeesnék. Egyszer össze is estem, amikor keltem fel a székről… és rángó görcsöm volt. (mint egy Epi-s roham) Elkezdtem újra szedni az Eftilt-t, de a görcs nem hagyott alább… voltam neurológusnál, mivel időközben átkerültem a felnőttekhez… Myderison 50mg 2x1 és Mg pezsgőtablettát kell szednem… a görcseim még mindig ugyanolyan intenzívek… és olyan érzésem van, mintha összeesnék, és eltörne a lábam… Tervezve van EMNG bal lábra…! Az eredmények jók… hát, váll gerinc, lábak szabadok, kommunikáció, járás, neurológiailag minden rendben.
  Privát rendelőbe is voltam ott is megnézték az eredményeimet, de semmit sem találtak, privát neurológus szerint nincs Epilepsziám… a kórházban dolgozó neurológus szerint viszont van… Privátnál azért voltam, mivel Akupunktúrával szerettem volna a görcsöt enyhíteni, de a neurológus azt mondta, hogy semmi értelme… se nem ártok, ha megcsináltatom, de véleménye szerint nem is fog használni.
  Most csináltattam teljes véranalízist, ez majd kiderül…
  Interneten kutatva, többek közt ezt találtam: „A HIV kezdeti tünetei: Az influenzához hasonló megbetegedést, amely a megfertőződés után pár héttel jelentkezik, más néven szerokonverziós betegségnek is nevezik. A becslések szerint a HIV-fertőzöttek 80 százaléka tapasztalja az ezzel a betegséggel járó panaszokat a már említett időszakban. Az következő tünetek a leggyakoribbak:
  ⁄láz, hőemelkedés ***
  ⁄torokfájás ***
  ⁄bőrkiütések*** a hátamon apró kis pontocskák
  ⁄fáradtság ***
  ⁄ízületi fájdalmak (maga a lábgörcsre gondolok) ***
  ⁄izomfájdalmak (maga a lábgörcsre gondolok)) ***
  ⁄megduzzadt mirigyek, nyirokcsomók “
  3 * al jelöltem ami nekem is volt…
  KÉRDÉSEIM:
  I. Mit gondola ön, a lábgörcsnek van-e valamilyen köze az Epilepsziához? (illetve máshoz)
  II. Ha Epilepszia van-e értelme az Akupunktúrának ilyen esetben? (vagy ha nem Epi… akkor mi a helyzet?)
  III. Ha viszont egyik sem, mi a véleménye? Mi lehet? Hová forduljak?
  IV. Esetleg szóban forog a HIV is…?
  Válaszát előre is köszönöm... Tisztelettel.: S.R

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Róbert!
  Ld emailben küldött válaszom
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő, köszönöm #2608 kérdésemre adott válaszát. Elmegyek neurológiai vizsgálatra,…

  Tisztelt Doktornő,

  köszönöm #2608 kérdésemre adott válaszát. Elmegyek neurológiai vizsgálatra, hogy utánanézek a problémának.

  Én csak azért vagyok elkeseredve, mert a forró fürdő hatására jobban előjönnek a tüneteim és azt olvastam, hogy ez a ms egyik fő jellemzője.

  Ismer a doktornő más olyan neurológiai kórképet, amely hasonló tünetet " produkál " mármint, hogy a forró víz hatására a zsibbadás fokozódik?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel

  Szabolcs

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Szabolcs!
  A meleg fokozza a vérellátást, így sok probléma tüneteit fokozhatja, többek közt a szorongást is! SM-nél nem egy pillanatnyi, rövidtávú rosszabbodást okoz a forró fürdő, hanem esetleges shubot provokál,ezért tartjuk károsnak Ne olvasgassa az egészséggel kapcsolatos fájlokat!!!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! A Fiamnak zsibbadt az arca bal oldala és fantom illatot érzett.Mi lehet ez?Már…

  Tisztelt Doktornő! A Fiamnak zsibbadt az arca bal oldala és fantom illatot érzett.Mi lehet ez?Már három alkalommal volt trombózisa (lehet nem szakszerűen írtam le de a diagnózis az).

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Fia ideggyógyászati vizsgálatát javaslom
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő!

  Konyhán dolgoztam egy étteremben,és elég sokszor kellett nehezet emelnem. Annyira megfájdult a forgómnál,hogy belenyilal a bal combomba,és van,hogy egykiló kenyértől is fáj.Azt vettem észre,közel már hat hónapja,hogyha ülök,vagy fekszek ugrál az izom,vagy az… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Krisztina!
  Nem kell mindig a komplikált dolgokra gondolni! Túlterhelés is okoz izomrángást! Várjuk meg az EMG eredményt! Addig is szedjen MagneB6 2x1, Benfogamma 50mg 3x1 tablettát… Még több

 • Tisztelt Doktornő, 38 éves aktív életet élő férfi vagyok (heti 2-3x) sportolok, komolyabb…

  Tisztelt Doktornő,

  38 éves aktív életet élő férfi vagyok (heti 2-3x) sportolok, komolyabb egészségügyi problémám még nem volt...

  Pár héttel ezelőtt arra lettem figyelmes, hogy a jobb combom felső része és oldala kissé zsibbadt, érzéketlenebb. Ez az érzés volt, hogy megvolt, volt hogy eltűnt.
  Később ugyanezt kezdtem el érezni a jobb karomban, vállamnál, végül az arcom jobb felénél (itt inkább az alső részen állnál fülig felfelé)
  ezek az érzések váltakozva jelentkeznek, viszont meleg fürdő⁄sport hatására az egész oldalamat érzéketlennek érzem...

  Megnéztem sajnos a netet és az ott lévő információk szerint sajnos mindenn a multiplex sclerosis felé mutat :(

  voltam körzeti orvosnál, aki esetleges neurológia problémát nem vélt felfedezni, de azért vérvételre és szemfenékvizsgálatra továbbutalt.

  a fenti dolgok, csak enyhén zavaróak más problémám nincs továbbra is aktívan sportolok. Annyi, hogy volt az elmúlt hetekben egy herpesz a számon, ill kissé ferde a geriincem⁄tartásom rossz, jobb oldalam lejjebb van...
  annyi,hogy pár éve egy nagyobb 4x3 cm arachnoid cisztát találtak, ami a bal oldalon temporopolárisan helyezkedik el, amivel évente járok MR viszgálatra (decemberben) esedékes. Ez változást nem mutatott.

  Kérdésem:
  - a doktornő szerint van esély arra, hogy ez mégsem multiplex sclerosis lesz
  - okozhatja ezt más (pl ciszta vagy a rossz tartásom és a sok ülő munka amit végzek)
  - amennyiben ms, akkor ezek a tünetek javulhatnak vagy már velük kell élnem végig?

  Kérem segítségét.

  Köszönönettel és tisztelettel

  Szabolcs

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Szabolcs!
  Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom!
  Nem gondolok sm-re. A ciszta sem okozhatja panaszait, hisz az eddigi kontrollok változást nem mutattak. Túlméretezte a sportolás tempóját az okozhatja panaszait, szedjen Magne B6 2x1 tablettát, esetleg Benfogammát 2x1. Aggodalomra nincs ok!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő!45 éves nő vagyok.Még 2009-ben aurás fejfájás, ill. komplikált migrént diagnosztizáltak…

  Tisztelt Doktornő!45 éves nő vagyok.Még 2009-ben aurás fejfájás, ill. komplikált migrént diagnosztizáltak nálam. tüneteim.nem túl erős fejfájás, zsibbadás,(arc is)szavakat nem tudtam kimondani,szikralátás.MR.neg.,EEG:több alkalommal 1-3 s meredek tüskemintát tartalmazó paroxysmusok. az ideggyógyászaton többször is kérdezték, volt-e epilepsiás rohamom, de nem. viszont rokonságban előfordult.gyógyszer. kefalgin, Frontin.Ritkán jött csak elő.Ebben az évben viszont,nagyon erős forgó jellegű szédüléseim lettek, főleg fejmozdításra,émelygéssel.Van,h. több,mint egy napig tart.Ágyból felkelni nem tudok. de már nem múlik el teljesen, bizonytalan járásom van. szinte naponta szédelgek.most az aurás tüneteim napi szintűek, csak látászavar nélkül. bal oldali bizsergés is van.fülzúgás előfordul, egyébként nem érzem, h.hallásproblémám lenne.Privát ideggyógyász vizsgálat nélkül Betarevin-t írt fel.Miután én rákérdeztem stroke-ra,"jó, hát az ördög nem alszik"-alapon privát menjek el, ha gondolom,szív, ill.nyaki uh-ra. Ezután atb-s ideggyógyászaton,ahol már előtte be voltam jegyezve, a főo.nő már meg is vizsgált, a régebbi panaszaimat illetően is, az öt évvel ezelőtti EEG-re azt mondta, az pozitív.itt is rákérdeztem stroke-ra,de a főo.nő szerint ennek nincs alapja.(nincs magas vérnyomásom,állandó zsibbadásom)Diagnózis:g4310 migrén aurával,BPPV, kontroll 2 hó.agyógyszer:Etopro 25mg, betarevin 24 mg. A Doktornő válaszai között többször olvstam javaslatként nyaki uh-t hasonló panaszoknál,de engem még soha nem küldtek el ilyen vizsgálatra, csak a 2009-es neg MR-re hivatkoznak. bizonytalanság érzetem van, és nem akarok pánikolni, de ön szerint rendben van ez a diagnózis így? Köszönöm megtisztelő válaszát. Erika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Erika!
  Igen, célszerű lenne nyaki erek Doppler vizsgálata, valamint kontroll EEG (az előzmény miatt). Az Etopro antiepileptikum,de migrénes fejfájás megelőzésére is szolgál.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky