A betegek kérdései (2984)

 • Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy gyakran zsibbad a kezem(főleg…

  Tisztelt Doktornő!

  Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy gyakran zsibbad a kezem(főleg a jobb), a nyakam és a mellkasom, valamint a mellkasom bal felső részében pillanatnyi szúró fájdalmat érzek. A jobb kezemen az ujjaim járnak, a hüvelyk-és mutató ujjam összehúzza a görcs, és nem tudom kinyitni, mintha le lenne bénulva.. Ezalatt a hüvelyk ujjam alatt lévő tenyérrészben szemmel láthatóan mozgó lüktetés van egy ponton.
  Mindezek főképp akkor jelentkeznek, ha idet!ges vagyok, vagy ha előző nap alkoholt ittam. Voltam már neurológián, ott azt mondták, vegyem lassan a levegőt (eddig is úgy tettem), ezután jobban odafigyeltem a légzésemre, de így sincs javulás.
  Ön mire gondol és mit tanácsol?
  Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Vizsgálat nélkül nem tudok egyértelmű választ adni. A lapocka belső éle és a gerinc között gyakran jelentkeznek fájdalmas csomók, melyek a leírtakhoz hasonló panaszokat okozhatnak.Ezek masszázs kezelése hasznos szokott lenni.Próbálja meg!Szedjen Magne B6-t 2x1.
  Ha nem javul, ismételt neurológiai vizsgálatot javaslok
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Ön szerint egy 26 éves férfinél az 53 cm-es fejkörfogat normális?Nem vagyok…

  Tisztelt Doktornő!

  Ön szerint egy 26 éves férfinél az 53 cm-es fejkörfogat normális?Nem vagyok tejesen kibékülve a fejem méretével.Köszönöm a válaszát.

  Dániel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Dániel!
  Igen, normális! Ne foglalkozzon ezzel a kérdéssel!
  Üdvozlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy nem jó helyen érdeklődöm, de pontosan mi játszódik le egy végtagba,…

  Tisztelt Doktornő!
  Lehet, hogy nem jó helyen érdeklődöm, de pontosan mi játszódik le egy végtagba, ha zsibbad?
  Köszönöm válaszát!
  Ágota

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Ágota!
  A neuron (idegsejt) dolga, hogy vezesse az ingerületet, ha az érző neuronok károsodnak zsibbadást, fájdalmat, fonákérzetet,stb észlelünk, ha a motorosak, akkor mozgászavar lép föl. Az ideggyógyász feladata, hogy megállapítsa az idegrendszer melyik szakaszán alakult ki a sérülés, s azt mi okozza
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • kedves doktorno a kisfiam sajnos autista es neha nem tartja a fejet rendesen es neha roszul is…

  kedves doktorno a kisfiam sajnos autista es neha nem tartja a fejet rendesen es neha roszul is van tolle de o epilepszias dea neurologus azt mondta hogy a kisebb roszuletek ami a fej leeseset jelenti nem az epilepszia miat van hanem a rosz testartase mit gondol errol a doktorno es mit ajal erre koszonom a valaszat

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Nyaki vállövi masszírozás, minden mosdás után törülközővel jól megmasszírozni a gerinc két oldalát kipirosodásig, hasznos lehet.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! 2011-es és most 2015 ös negatív koponya MR-el kizárható az SM? Állandóan…

  Tisztelt Doktornő!
  2011-es és most 2015 ös negatív koponya MR-el kizárható az SM?
  Állandóan fáradt erőtlen vagyok, minden különösebb ok nélkül 2 hete. Úgy érzem csak aludnék, semmihez nincs erőm. Ez lehet a sclerosis tünete?

  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Kizárt a sclerosis multiplex , mivel az MR negatív!
  Labor vizsgálata volt? A fáradtság, erőtlenségnek sokféle oka lehet keresse meg Családorvosát.Szorongás is okozhat fáradtság érzetet.
  üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • kedves doktorno a kisfiam epilepszias es azt szeretnem kerdezni hogy mijen ellenkitot lehetne…

  kedves doktorno a kisfiam epilepszias es azt szeretnem kerdezni hogy mijen ellenkitot lehetne venni mivel a gyogyszereitol kicsit faradekony

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Fia kezelő orvosával kell megbeszélni ezt a kérdést, aki tudja az epilepszia milyen formájáról van szó, továbbá ismeri jelen gyógyszereit. Lehet hogy gyógyszer szint meghatározásra van szükség, mely eldönti megfelelő e a jelenlegi gyógyszer adag, vagy esetleg csökkenteni kell. Nagyon fontos ennél a betegségnél a kezelő orvossal-neurológussal a szoros együttműködés.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Elképzelhető, hogy nagy stressz miatt élettanilag emelkedett a Vércukor?…

  Tisztelt Doktornő!

  Elképzelhető, hogy nagy stressz miatt élettanilag emelkedett a Vércukor?
  Vérvételen voltam és az ehomi cukor enyhén emelkedett 6,4. Viszont előtte két éjszakát nem aludtam, mert nagyon stresszes időszakom volt, magán életi probléma miatt és a vérvételtől is rettegek. 30 éves vagyok

  Köszönettel
  Peti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Peti!
  Igen, lehetséges, kontroll vércukor vizsgálatát javaslom
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Kedves 22 éves vagyok, egészen kiskorom óta vannak migrénes rohamaim(Édesanyámtól örökölhettem…

  Kedves
  22 éves vagyok, egészen kiskorom óta vannak migrénes rohamaim(Édesanyámtól örökölhettem a hajlamot).
  Az első általános iskolás, 4. osztályos koromban kéz-száj-nyelvzsibbadással kezdődött, beszédzavar, nem jutottak eszembe alapvető dolgok, majd borzalmas fejgörccsel végződött és miután kialudtam magam teljesen el is múlt. Ez 9.-es, 10.-es koromban ugyanezen forgatókönyv szerint ment végbe. 2009-ben voltam MRI-n, de nem sikerült a vizsgálat és az új időpontjáról utólag kaptam értesítést és így ez lezáratlan maradt. Az utolsó migrénes rohamom tavaly nyáron volt egy nagy stresszhelyzet közben.(Szakácsként dolgoztam nagy nyomásban).
  2012 őszén hipertóniát állapítottak meg nálam, a napokban voltam újabb kontrollon, azt mondták, tökéletes a szívem és ha a stresszt „megoldom” nem kell szednem a gyógyszert, ugye mi sem egyszerűbb ennél.
  Aztán még 2014 őszén elkezdődött egy migrén, az előzőekhez hasonlóan, de a görcsös fejfájás elmaradt, amit meglehetősen furcsálltam. Zsibbadt már hosszú ideig a vádlim, elmúlt.
  Majd hosszú ideig puffadtam, égett a gyomrom, azt hitték reflux, kivizsgáltak, nem találtak semmit, majd eltűnt az életemből, pedig sokáig keserítette.
  Állandó szorongással küzdök, amit csak nem régen láttam be, tehát ha idegennel beszélgetek melegem lesz, szűkül a gyomrom, ettől függetlenül kommunikatív vagyok, csak ez sok belső harcba kerül. Otthon soha, de stressz esetén megfájdul a fejem. Szóval nem tudom jól kezelni.
  A fő kérdésem pedig, hogy januárban kialvatlanul ültem a munkahelyemen és egyszer csak elkezdett erősen bizseregni a fejem teteje, oldala. Azt hittem, hogy migrén, de semmi több nem lett belőle, betudtam a kialvatlanságnak. Jelenleg biztonsági őrként dolgozom, ami 17 órás műszakokat jelent, tehát állandó alváshiánnyal küzdök és a fejbizsergés is felerősödött.
  Alapvetően stresszes vagyok, de ez sokszor úgy van, hogy nyugalmi helyzetben is rám tör, hol gyengébben, hol intenzívebben ez a bizsergő érzés a fejem tetején, néha az arcomon.
  Gyakran előfordul, hogy a munkahelyen hirtelen melegem lesz, szédülök…de ezt betudom ilyen holtpontnak, illetve régebben csak idegen emberek között szorongtam, mostanában viszont megszokott emberekkel való beszélgetésekkor is rám tör a szorongás, melegség érzés. Nagyon meg akarok felelni a munkahelyemen, talán ez lehet a baj.
  A fejem viszont nagyon ritkán fáj ebben a munkakörben, csak frontok esetén.
  A kérdésem az lenne, hogy mitől lehet ez a „fejbizsergés”, illetve mi a teendőm vele? Mert a háziorvosom betudja egy legyintéssel, hogy „Á, az csak ilyen pánik.”
  Viszont elég ijesztő és meglehetősen idegesít.
  Alváshiány is felerősítheti?
  Tegnap óta Valeriana Relax-ot szedek, nagyon bízom abban, hogy fejben megoldható és nem kell Xanax-ot, Frontint és hasonlókat szednem.
  Nagyon köszönöm válaszát, levelem elolvasására fordított idejét!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Igaza van a Családorvosának, pániknak tűnik panasza, a fejfájása meg kevert típusunak (migrén és tensios fejfájás) E panaszok nagyon jól kezelhetők szerotonin felszívódást gátló gyógyszerrel, melyek mellé csak átmenetileg kell szedni szorongás oldót.Ideggyógyászt, vagy psychiátert keressen meg, biztos megoldják panaszát.Ha akupunktúrás kezelésre van lehetősége az is jót tenne.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Köszönöm korábbi válaszát. (2809 számú) Május végén voltam otoneurológiai…

  Tisztelt Doktornő!
  Köszönöm korábbi válaszát. (2809 számú)
  Május végén voltam otoneurológiai vizsgálaton, ahol a következő szerepel a leletemen: calorikus ingerlés bo.norm.reakció, jo.kissé csökkent reakció. Vélemény: hypaesth.n.vestib.l.d.min.grad. Ekkor vizsgáló doktornő azt mondta, hogy más kezelést nem tud mondani, esetleg infúziós kezelést tud felajánlani ha gondolom(5 alkalmas). A vizsgálat előtt már a tüneteim alig voltak, de mivel akkorra kaptam időpontot, így elmentem, mert bíztam benne hogy hátha kiderül valami, ami a szédüléses nystagmusos tüneteimre magyarázatot adhat. A kezelésre még nem kaptam időpontot, nem tudom használhat e. Viszont ami nagyot változott az az, hogy múlt hét hétfő óta nagyon sűrűn jelentkezik a nystagmus (horizontális), fejmozdítástól függetlenül, előre,- oldalra nézéskor, ágyban fekve, ülve, állva spontán jön. 2-3 percenként tör rám, és 10-16 másodpercig tart. Nystagmus előtt nem érzek szédülést, viszont mivel a a roham közben nem látok, ezért elvesztem az egyensúlyomat (úgy megyek mint aki nem józan). Nem iszok, nem dohányzok, nem kávézok. Mióta tart ez az állapot óvatosan és lassan mozgok, igyekszem kerülni a hajolást.Milgamma kapszulát 3x1-et szedek. Fülészeten múlt csütörtökön láttak, minden rendben, leszámítva, hogy a vizsgáló orvos is látta a nystagmust, és szóltam mikor van, és látja is, és azt mondja ő még ilyet nem látott, de nagyon sűrűn van, nem tudja mi lehet, mitől lehet, és elmúlik e. Elmentem múlt pénteken neurológushoz is, ő azt mondta, nem típusos BPPVre, nem az lesz, de nem tudja mi lehet, mert ilyen esettel még ő sem találkozott. Felírt nekem egy Tegretol 200 mg gyógyszert, azt mondta ha gondolom próbáljam meg ezt, de elég sok mellékhatása van, ha bármi gond van azonnal hagyjam abba. Utánaolvastam és nem mertem elkezdeni szedni a sok mellékhatás miatt.
  Így kérném Doktornő javaslatait, mi lehet nálam a gond, és elmúlik e a nystagmus, mert a munkámban nagyon akadályozva vagyok, felmondani nem szeretnék, szabadságra hosszú távra nem tudok elmenni. Amit tapasztaltam az elmúlt pár napban: időnként hőemelkedés, időnként fejfájás( ez lehet az időtől is, mert korábban is frontérzékeny voltam), időnként jobb oldali enyhe fülfájás⁄nyomásérzés, valamint reggel ha valamelyik fülem a párnán van, és jön a nystagmus roham, akkor érzem⁄hallom mintha belül a fejemben⁄fülemnél rezegne valami. Ön mit gondol hol⁄mi lehet a probléma? Esetleg még mindig valami vírus okozhatja? Segíthet az infúziós kezelés? Esetleg hátrányom nem származhat belőle? Nagyon várom javaslatait. Előre is nagyon köszönöm segítségét. Tisztelettel:30 éves babát tervező feleség.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Virus inf. okozhat a leirtakhoz hasonló tüneteket. Nem emlékszem koponya MR vizsgálata volt? Ha nem, beszélje meg az ideggyógyásszal nem látja e szükségét. A Milgamma szedése továbbra is indokolt.Stugeront szedjen 3x1 tablettát.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő!! Korábban már irtam Önnek , ezzel kapcsolatban elnézést hogy megint irok,…

  Tisztelt Doktornő!!

  Korábban már irtam Önnek , ezzel kapcsolatban elnézést hogy megint irok, de érdekelne a véleménye erről.
  Keveset mozgok az az alapvető probléma már elkezdtem futni meg többet mozogni és jobb is a nyakamnál sokszor érzem hogy fáj és néha azon az oldalt sokszor zsibbad a kezem és az újjaim is, már voltam egy kezelésen manuelterápián jobb lett de még mennem kell pár kezelésre.
  A másik problémám az hogy reggelente főleg mikor felkelek nagyon látszanak a tenyerembe az erek, ez nem normális mert nagyon erősen átütnek és kék szinűek, napközbe ez folyamatosan változik, van mikor teljesen jó és nem látszik de naponta többször is látványos,én arra gondoltam hogy esetleg kicsit bevannak szűkülve az ereim , ugye az életmódom miatt mert nem sokat mozogtam.
  Ön mit javasol lehet ebben az elméletben valami, milyen szakrendelésre tudok menni?
  Válaszát köszönöm szépen.
  Üdvözlet!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Gratulálok ahhoz, hogy sikerült elkezdenie a mozgást! Így tovább!
  Az említett ér probléma nem kórjelző, ezzel ne foglalkozzon!Szerezzen csi-kung golyókat (nézzen utána a netten) tanulja meg pörgetni mk kézben , a kéz reflex zónáinak ingerlése meg fogja szüntetni panaszait
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! 2014. dec-ben látóideggyulladást állapítottak meg jobb szem (homályos folt),…

  Tisztelt Doktornő!

  2014. dec-ben látóideggyulladást állapítottak meg jobb szem (homályos folt), 10 nappal az infulenza oltás követően. Szteroid infúziót kaptam 5 napig, majd neurobion fortetét szedtem kb 3 hónapig 2*1-et. 2015. márciusától chinotalt (2*1) és cavinton forte (2*1)-t szedek. Kellemetlen tünetként jelentkezik, a szemben érzett égés, féloldalas nyaki merevség (váltakozó oldal), féloldalas érzés a fejben. Kérdésem az, hogy ezek nem lehetnek-e a gyógyszerek mellékhatásai. A nurobion forte-t nagyon erősnek éreztem, tiszta pattanás lett az arcom-hátam, miután abbahagytam ezek megszüntek és a szemben érzett égés is csökkent. A cavintonnal kapcsolatban is úgy érzem, hogy túl magas az adag, mintha teljesen felpörgetné az agyam, feldob, aztán szinte már várom, hogy a du-i gyógyszert bevehessem, mert mintha megvonási tünetem lenne. Ezért két hete lecsökkentettem 2*1⁄2 tablettára, így jobban érzem magam és mintha az izommerevség is csökkent volna a nyakamban. A kezelő orvosom szerint a Cavinton nem okoz ilyen panaszokat. Ön szerint a chinotal nem okozhat ilyen tüneteket? vagy esetleg mégis a cavinton? Köszönettel: Andrea, 37 éves .

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  A Cavintonból 3x1 tablettát szoktunk javasolni, így a 2x1 nem nagy adag.A Chinotal sem szokott okozni mellékhatást.Neurológiai kontrollját javaslom az előzmény , valamint a fönti panaszok miatt.A két gyógyszert esetleg havi váltásban is szedhetné. (egyik hónapban Chinotal, másikban Cavinton forte-t, beszélje meg a neurológussal
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • a faradekonysagom miat a neurologus medrolt irt fel amit mar 1 eve szedek a kerdesem az hogy…

  a faradekonysagom miat a neurologus medrolt irt fel amit mar 1 eve szedek a kerdesem az hogy ennek a mallekhatasa lehet a gyakori roszulet

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Ezt a kérdést a gyógyszert felíró doktorral kell megvitatni. Kórtörténetét, státuszát nem ismerve nem tudok válaszolni a kérdésre.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • A KISFIAM EPILEPSZIAS ES NEM TUDOM MENJIRE KAROSITJA AZ AGYAT VAGY ASZIVET A ROSZULET ES MEDDIG…

  A KISFIAM EPILEPSZIAS ES NEM TUDOM MENJIRE KAROSITJA AZ AGYAT VAGY ASZIVET A ROSZULET ES MEDDIG ELHET EGY IJEN BETEGSEGEL

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Szigorúan betartva az orvos javaslatát az epilepszia ma jól kezelhető betegség.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktor nő! Azt vettem észre,hogy ha állok,elkezdek szedulni,de nem forgó jellegű,nyom…

  Tisztelt Doktor nő!
  Azt vettem észre,hogy ha állok,elkezdek szedulni,de nem forgó jellegű,nyom a fejem vagy nem is tudom.nagyon elsapadok,folyik rólam a víz,es mintha erolkodnom kéne,hogy meg tudják állni. Mi lehet ez? Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Számos oka lehet, de legvalószínűbb, hogy úgynevezett orthostatikus hypotoniája van, és ez okozza panaszát. Ez azt jelenti, hogy ha feláll hirtelen, leesik a szabályozás hiányossága miatt a vérnyomása, ami ájulásszerű érzést okoz.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktor nő! Olyan problémával fordulok önhöz,hogy sokat szedulok,de nem forgó jellegű,inkább…

  Tisztelt Doktor nő!
  Olyan problémával fordulok önhöz,hogy sokat szedulok,de nem forgó jellegű,inkább bizonytalanság érzés,nyom a fejem olykor,néha mintha zsibbadna,hanyingerem is sokat van,van amikor úgy érzem nehezemre esik a járás,mert mintha izomlazam lenne.nagyon faj a vadlim,es mintha nem úgy működne a lábam ahogy én szeretném. Voltam neurológiai vizsgálaton,szemeszeten-szemfenek vizsgálaton,kardiologian,laborba,fül-orr-gegeszeten. Minden negatív. Én mégis nagyon felek hogy agydaganatom van. Ön szerint ?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Az agydaganatra nem jellemzőek a leírt tünetek, enyhe szorongás oldót kellene szedjen! Bízzon a vizsgálatát végző orvosok véleményében!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérni, hogy sorolja fel, hogy a látóideg fizikailag, továbbá…

  Tisztelt Doktornő!

  Szeretném megkérni, hogy sorolja fel, hogy a látóideg fizikailag, továbbá a látóideg működése, funkcióinak helyessége minden szempontból teljeskörűen, 100%-osan milyen vizsgálattal⁄vizsgálatsorozattal állapítható meg.

  Tisztelettel: Bence

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Bence!
  Kérdésére válaszom:
  http:⁄⁄www.cnsc.hu⁄userfiles⁄file⁄ids_pontszerzo⁄2013⁄varsanyi_neurooftalmologia.pdf
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Tavaly marcius vegen GM epilepszias rohamom volt. A vizsgalatok megallapitottak,…

  Tisztelt Doktornő!
  Tavaly marcius vegen GM epilepszias rohamom volt. A vizsgalatok megallapitottak, hogy agydaganatom van. A daganatot majus vegen eltavitottak.
  Az elso es egyetlen tavaly marciusi roham utan elkezdtek velem szedetni a Tegretol CR 200at (reggel 1, este 2).
  Idei ev elejen elkezdodott a leszoktatas, ket havonta csokkentunk es rendszeresen jarok laborba. Kozerzetem jo, 8 oraban dolgozom korabbi munkahelyemen.
  A kerdesem az lenne, hogy a csokkentes ill leallas, miert ennyire bonyolult es foleg hosszadalmas, ha teljesen jol vagyok.
  Valaszat elore is koszonom
  Bea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Bea!
  A hirtelen gyógyszer elhagyás esetleg rosszullétet provokálhat, annak ellenére, hogy a tu. el lett távolítva
  Javaslatom az, hogy nagyon precízen tartsa be a kezelő orvosának utasításait!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Dravetzky Éva! Három hónapja súlyos látászavaraim vannak. Kezdetben ködös volt az…

  Tisztelt Dravetzky Éva!
  Három hónapja súlyos látászavaraim vannak.
  Kezdetben ködös volt az egész látásom, majd pár hétig voltak szikrázások, fények, kicsi villámok (csukott és nyitott szemmel is). Jelenleg ezek nincsenek.
  - Most kb. 5 hete minden ébredéskor fényes sárga előttem minden, míg ki nem pislogom vagy fel nem állok. Olyan is előfordul ébredéskor, mintha egy reflektort kapcsolgatnának fel-le kb. 10 másodpercig. - Ez mindkét szemen egyformán jelentkezik.
  - Ezt követően egész nap minden mozgásban van: Kicsi szikraszerű (nem fényes, hanem átlátszó) rezgő pontok cikáznak gyorsan ezrével mindenhol, még a szemem sarkában is. - Ez a bal szemen fokozottabb.
  - Ha bármely szemem csukva tartom, akkor a nyitva levő szemem 10-20 másodperc alatt mozgó fekete hangyássá válik, de ha mindkettő nyitva van, akkor nincsenek fekete hangyák, hanem az előbb említett pici átlátszó cikázók ezrével.
  - Időszakosan, főleg éjjel fájni szokott nagyon mindkét szemem mögötti rész, ill. a szemeim alja. Tévét nézni nem tudok, mert bántja a szemem.
  - Amikor ide-oda nézek tárgyakra, felületekre, főleg félhomályban, akkor a szemmozdulások 50 %-ában megrezeg, amire ránézek, majd leáll.
  - Ha a szekrény tetején egy tárgyat vagy a falon lógó képet nézek, akkor úgy érzékelem, hogy az jobbra-balra mozog.

  A következő vizsgálatok negatívak lettek:
  - Szemészet: OCT, VEP+PERG+ERG, réslámpa, ultrahang, 3-mas tükör, szemfenék, látótérvizsgálat
  - C-gerinc
  - Carotis Doppler
  - koponya CT (kontrasztanyag nélkül)
  - koponya MR (kontrasztanyag nélkül)

  Szemnyomásom négyből kétszer nagyon magas volt (33-29, 28-23), kétszer normál (15-11, 23-21)

  Ön milyen vizsgálatra küldene még el ilyen panaszokkal rendelkező pácienst? Milyen javaslata lenne az illetőnek?

  Előre köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Kivizsgálása nagyon precízen lezajlott. A szemnyomása magas, ez kezelendő (a 21-23 is magas). Tartsa be a szemorvos javaslatait.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Kedves Doktornő! Édesanyám néhány hónapja elesett, földön fekve találtunk rá, teljesen magánál…

  Kedves Doktornő!
  Édesanyám néhány hónapja elesett, földön fekve találtunk rá, teljesen magánál volt, de nem volt ereje felkelni. Többször előfordul, hogy minden előzetes jel nélkül megszédül, elesik. Voltunk CT-n, semmi kórosat nem mutatott ki. Reflexei jók, de a napokat keveri, olyan mintha nem tudná irányítani a lábait, nehézkes a menés. A neurológus pszichiátriai vizsgálatot javasolt, szerinte depresszió okozza mindezt. Fizikálisan semmi gond, jó állapotú, 76 éves. Ránézésre semmi gond nem látszik.
  Kérdésem lenne: szed Betaserc, Lucetam, Ergotop gyógyszereket, ezek nem "ütik" egymást? Mezitan, Medazepam, Atorvox,Tritace,Nebibeta,Cavinton forte Olicard gyógyszerei vannak még. Nem sok ez egy kicsit, vagyis azt gondolom ezek már nem hatnak. Tudom nehéz így tanácsot adni, a gyógyszerekről is szeretném véleményét kérni. Más lett a háziorvosunk, nehezen tudok egyeztetni erről.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Lucetam, Ergotop szedését havi váltásban javaslom. Cardiologiai vizsgálat is célszerű lenne. Koponya MR vizsgálat is javaslom.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt doktornő 37 éves vagyok 13 éve kezdődtek a fejfájások amik sajnos olyan sulyos rohamokkal…

  Tisztelt doktornő
  37 éves vagyok 13 éve kezdődtek a fejfájások amik sajnos olyan sulyos rohamokkal jártak ami eszméletvesztéshez vezettek Minden alkalommal kaptam inekcijót és ez volt a megoldás.Aztán megszüntek ezek a rohamok kisebb mértékben jelen voltak és csak nagyon ritkán jelentkezett 3 éve ujra erősödtek és egyre gyakrabban jelentkeztek ezek a fej görcsök Most ott tartok hogy az orvosaim küldözgetnek ide oda már 2 éve de még nincs meg hogy mitől van A kérdésem ön szerint mi lehet az oka milyen szakorvoshoz fordulhatnák mert már nem tudom elviselni néha a fájdalmat

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Ideggyógyász feladata fejfájás okának tisztázása.Ha valamilyen gócot sejtünk a háttérben, akkor kérünk fogász, vagy orr fül gége szakorvosi vizsgálatot.Koponya Mr vizsgálat is célszerű lenne, ha még nem volt.Szed e fogamzás gátló tablettát? Fél feje fáj , vagy tarkóból fejtetőre sugárzik a fájdalom?
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky