A betegek kérdései (2985)

 • Tisztelt Doktornő! A nagymamám, aki 75 éves, mostanában arra panaszkodik hogy nagyon fáj az…

  Tisztelt Doktornő!
  A nagymamám, aki 75 éves, mostanában arra panaszkodik hogy nagyon fáj az arcának jobb oldala.
  Van, amikor hirtelen belenyilal egy fájdalom.
  Azt mondja, hogy a feje állandó nyomás alatt van, és mintha lázban lenne belül.
  A vérnyomása magas, szed erre gyógyszert, de nem használ.
  Gondoltunk az idegzsábára, bár orvosnál még nem voltunk vele.
  Gyanakodtunk arra is hogy esetleg frontérzékeny, ám a feje minden nap fáj.
  A hagyományos fájdalom csillapítók nem használnak.
  Mit tudna ajánlani Neki?
  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Orsolya

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Orsolya!
  Jól gondolják, idegzsába okozhatja a Nagymama panaszát.Trigeminus neuralgia. Jó lenne ,ha látná ideggyógyász, addig ia szedjen Milgamma caps 3x1, Tegretol CR reggel fél, este 1 szokot panaszt csökkenteni, ez utobbi ideggyógyász javaslatra kapható kedvezménnyel
  üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • TTisztelt Doktornő! 37 éves nő vagyok.kb 2 hete több napos jobb oldali fejfájásom, majd naponta…

  TTisztelt Doktornő!
  37 éves nő vagyok.kb 2 hete több napos jobb oldali fejfájásom, majd naponta feljebb terjedő bal oldali zsibbadásom volt.4 nap után bekerültem a helyi neurológia rendelőbe, ahol az orvos nyaki ultrahangot csinált.Ekkor derült ki, hogy a jobb oldali nyaki artériám el van záródva.Azonnal korházba utalt, ahol ct-t és angiographiat végeztek.Az eredmény: bal oldalon minden rendben, jobb oldal Az ACC ACE norm. tág.Az ACI a bifurcatiotol kb. 5cm-re elzáródott, fölötte kontrasztanyag a lumenben nem látható.Gracilis visszatelődés látható az intracranialis szakaszon és a carotis syphonban.Jobb oldalon az oldalkamra frontalis szarva mellett max. 17mm-es, a parietalis fehérállományban 22x8-mm- es hypodenzitas látható.Arteographia: Az ACI eredését követően csaknem kb 4 cm-rel tölcsér szerűen beszűkült majd halszálvékony lumenen keresztül a carotis syphon gracilisen telitődik....13 nap után hazaengedtek a korházból hogy Syncumart kell szednem és 6 hetente Carotis doppler.A szűkület az érfal leválásával keletkezett.A kérdésem az lenne,hogy van-e valami adat arra vonatkozóan,hogy az elzáródás magától megnyìlik és helyteáll a normális keringés és mi van ha soha nem fog megnyílni vagy rosszabb esetben tovàbb terjedhet? A fehérállományt érintő hypodenzitás is aggaszt...ez később okozhat demenciát??? Egyáltalán milyen kilátásaim vannak? Nagyon aggódom.Köszönöm a vàlaszát! Tisztelettel: Mária G.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Mária!
  A mellékelt cikkben választ kap kérdéseire. A kis lacunával a fehérállományban ne foglalkozzon!Szigorúan tartsa be a neurológus javaslatát.Mint ahogy a cikkben is olvashatja jóindulatú a lefolyás.
  http:⁄⁄www.vitalitas.hu⁄olvasosarok⁄online⁄oh⁄2001⁄17⁄704.htm
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt dr nö! Afeleségem alacsony vérnyomásal szenved és mitt lehet tenni hiába kávézik ,most…

  Tisztelt dr nö! Afeleségem alacsony vérnyomásal szenved és mitt lehet tenni hiába kávézik ,most 107⁄64 és 65 pulzus .ere nincs valami házi megoldás?ja és a másik dolog Most én vagyok aki hétfön elájultam,de már az létezik itthol be vettem a coprenesát,meg a tevát,és és mikor meg kaptam az injekciótt lehett a vizhajtó meg a két gyoszer,miatt áljultam el.na de hogy lehet hogymegy a hasam azzota általába reggel vizszerü.és ha szedem megint a amlopidit tevát akkor émelygek gyengeség eelfog meg ilyenek ugy hogy abba hagytam szerdán a hasmenés ugyan ugy meg maradt reggel furcsa mintha megváltozzot volna az imur rendszerem?létezzik ilyen vagy tul adaagolás? sött még kiütéseim is voltak kicsi apró piros és viszkedt.délütán tüdok menni csak az orvoshoz és nem tom hogy a hasmenés mitol lehet,a korházba is adtak két kenyeret meg felvágotat lehet azon volt bacilus,egy hét elttelt és csütörtökön volt,émelyges szédülés meg szombaton ?nem tom mi tévö legyek?!köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Ha Feleségének nincs panasza akkor nem gond a jelzett vérnyomás érték.
  Az elhúzodó hasmenés okának tisztázása miatt csináltasson széklet vizsgálatot
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! BERA vizsgálaton kimutatott centralis hallászavar tankönyvi példák alapján…

  Tisztelt Doktornő!

  BERA vizsgálaton kimutatott centralis hallászavar tankönyvi példák alapján tud e romlani,ugyanúgy mint a belső fül eredetű.Fülészem szerint hallókészülék majd csak 90 éves koromban kell-ha egyáltalán.A károkosodás helye a colliculus inferiorban van.Sajnos a perifériás keringésem évek óta rossz,egy angiologus javasolta vegyek részt további vizsgálatokon Morbus Raynaud irányába (végtagok hidegsége) okán.

  Fő tünet amúgy a hyperacusis és minimális fülcsengés volt.
  Az agyban jelenleg nincs kifejezett érelmeszesedés.

  Főleg amiatt aggódok hogy a későbbi években jelentkező (élettani?)agyi érelmeszesedés rontsa stabilizálódott állapotomat.Fölirtak Cavintont,A és B complexet,és részt vettem dexametrasone injekcios kezelésen is,ezenkivül szájon át Medrolt is szedtem.

  Az orvos szerint a Cavintont a legjobb ha évekig szedem,nem tudom a fenti kockázatokat is csökkenti-e?

  Tudom távolból nehézkes jóslatokba bocsátkozni,de főleg az érelmeszesedés és a hallásom közti kapcsolat az ami érdekelne,és nagy köszönettel fogadom segitségét!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Ne foglalkozzunk a jövővel (leendő érelmeszesedés), örüljünk a jelenleg stabilizálódott állapotnak! A Cavinton szedésének idejét döntse el a Cavintont javasló orvos. A Cavintonnak többféle hatása van, nem kimondottan érelmeszesedés preventiós célzattal kaphatta!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! 32 éves férfi vagyok. Kb. 1 éve nem alszom jól, éjszaka izzadás napközben…

  Tisztelt Doktornő!

  32 éves férfi vagyok.
  Kb. 1 éve nem alszom jól, éjszaka izzadás napközben gyengeség tarkóba, fülbe ill. fejtetőre is kisugárzó fájdalom van, a fejfájás kb 5-6 hónapja van,tünet még járás közbeni gyengeség fejnehézség. Viszont forgó jellegű szédülés nincs. Ezen kivül hajhullás és vádliban izomfájdalom ill térdkörnyéki bizsergő érzés van. kb 2 hónapja van hogy ébredéskor ill ha csukva van a szemem és pihenek akkor akaratlanul bemozdul az ujjam vagy az egész testem bemozdul ráng egyet. Ezek lehetnek szorongástól, stressztől? Teljes vérkép neg. immunologiai vizsgálaton is voltam neg. crp neg. hasi uh neg. mellkas rtg is negatív. hormonokat is nézettem hajhullás miatt de ott sem volt szerencsére eltérés. Neurológus megvizsgált fizikálisan és reflexek, egyensúlyérzés, térlátásnál is minden ok. Szerinte nincs komoly gond. Koponya mr-t nem tartotta indokoltnak. Fülemet érdemes-e megnézetni fül-orr-gégésszel a járás közbeni,gyengeség,szédelgés miatt? Doktornő szerint mikor indokolt mr? Bilobil kapszulát vagy vmi szorongásoldót kellene-e szednem? Válaszát köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Én sem tartanám szükségesnek a koponya MR vizsgálatot. Szorongásoldó szedése lenne célszerű! Fogászati vizsgálatát javaslom, gócos fog is okozhat hasonló panaszokat. Hajhullást esetleges vashiány okozhat. Rendszeres sportolás is segítene alvászavarán! Ne olvassa a netten az egészséggel kapcsolatos fájlokat!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktor Nő! 28-29 hetes kismama vagyok, és az úgynevezett "nyugtalan láb szindrómával"…

  Tisztelt Doktor Nő!

  28-29 hetes kismama vagyok, és az úgynevezett "nyugtalan láb szindrómával" küzdök. Ez a probléma fennállt a terhesség előtt is, de a terhesség alatt lényegesen tovább fokozódott. Gyakorlatilag hónapok óta iszonyatosan szenvedek miatta, rendes alvászavar alakult ki az 1-1,5 óránkénti ébredéssel, éjszakai sétálgatással, meg tornával a lakásban. Reggelente többnyire 4 óra körül sikerül úgy elaludni, hogy 8-ig nem ébredek fel, ez az alvás pihentetőnek bizonyul, viszont amit az éjszaka többi részébe művelek, az nem. Ez így biztosan nem normális.
  Szerencsére táppénzen vagyok, így a kimerülés és a végtelen fáradtság elkerül. Illetve kb. 3-4 borzalmas éjszaka után többnyire van 1 viszonylag nyugodt éjszaka, amikor csak ritkábban ébredek fel, és pisilés után vissza is tudok aludni, nyugtalan láb érzés nélkül.
  Azt szeretném kérdezni, hogy mit kezdjek a lábammal éjszakánként? Szedek vitaminokat, vasat, magnéziumot, kalciumot, kismama vitamint, a vérképem alapján a vaskészletem csökkent ugyan, de vashiány, vérszegénység nem áll fenn. A szénhidrát anyagcserém is rendben lévőnek bizonyult.
  Masszírozás, torna, zsibbasztás, jegelés néhány percig hat csupán, ami alatt ha sikerül elaludni, akkor alszom 1,5 órát. Ha nem sikerül, akkor forgolódás akár háromnegyed órán keresztül is.

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Katalin!
  Itt olvashat a szindrómáról részletesen, de sajnos nem tér ki a terhesség alatti teendőkre.
  http:⁄⁄www.kk.pte.hu⁄docs⁄protokollok⁄NEU-nyugtalan_lab_szindroma.pdf
  Forduljon dr Faludi Béla doktorhoz, az Alváslaborunk Vezetőjéhez kérdésével, aki e terület szakértője, biztos segítségére lesz. alvaslabor.pecs@freemail.hu
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Üdvözlöm! Az lenne a problémám hogy pár napja napközben többször is rám jön a szédülés,nem…

  Üdvözlöm!

  Az lenne a problémám hogy pár napja napközben többször is rám jön a szédülés,nem forgó inkább olyan mintha elveszteném az egyensúlyomat és a bal oldali halántékom körül tompa fájdalmat érzek egy pár napja !Voltam szemészeten azt mondták a bal szemem rossz de azt nem mondták hogy ez okozhatja-e a tüneteimet!Vérnyomásom jó!Ön mit gondol mi okozhatja a tüneteimet?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Kérjen ideggyógyászatra, ill OFG-re beutalót, vizsgálat nélkül nem tudok egyértelmüen vélekedni. Valószínű BPV sy-ma okozhatja panaszait B(benignus-jóindulatú)P(paroxysmalis) V(vertigo-szédülés) A fülbe kis mikrokristályok izgatják az egyensúlyért felelős idegvégződéseket.Szemészeti probléma is okozhat ilyen panaszt.
  Labor vizsgálata is célszerű lenne. Milyen a várnyomása?
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Kedves Doktornő! Demyelinisatios gócok gyanúja miatt MR koponya és nyaki gerinc vizsgálaton…

  Kedves Doktornő!

  Demyelinisatios gócok gyanúja miatt MR koponya és nyaki gerinc vizsgálaton kellett részt vennem. Az eredmény negatÍv lett, és nem találtak magyarázatot a tüneteimre (végtagzsibbadás, remegés, látási zavarok, erős háti fájdalom, darázscsípés érzés, fonákérzés a háti gerincen, szédülés, hangyaérzés a háton, renyhe reflex a bal oldalakon). Nem kaptam kezelési tervet, csak azt, hogy nem tudnak mit tenni. Felmerült bennem az a kérdés, hogy a gócok jelenlétét ezen a két területen végzett MR mindenképpen kimutatta volna, vagy előfordulhat-e olyan, hogy a háti gerinc szakaszon (a fájdalom leginkább itt jelentkezik, de valamiért mégsem ezt vizsgálták) van csak egy ilyen gÓc, amit most nem vizsgáltak MR-en? Mit tudok tenni? Valóban nincs erre semmilyen megoldás, hagyjam figyelmen kívül a tüneteket? Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Katalin!
  A két MR negativitása kizárja a demyelinizatios betegséget. A hátán a csigolyák és a lapocka belső éle között nem tapinthatok kis fájdalmas csomók, melyek szintén okozhatnak sok kellemetlenséget,erős háti fájdalmat, de jól kezelhetők!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tistelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy az agylágyulás és az agyi infartus az egy és ugyan…

  Tistelt Doktornő!

  Az lenne a kérdésem, hogy az agylágyulás és az agyi infartus az egy és ugyan az? Vagy van valami külömbség a kettö között? Várom a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves kérdező!
  Lényegében ugyan azt jelenti.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • kéz.csók dr,nö!én vagyok akinek pattog az ér a fejében ,mikor nagyon magad,vérny,furcsa dolog történik velem ,mert hogy hétfön elájulta az injekciótól,hogy kaptam valami vizhajtót de már azzon is gondolkodtam ,én elotte lehett be vettem ,co prenesát meg amlodipi -tevát ,és lehetséges hogy imüns… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Beszéljen bőrgyógyásszal, akik meg tudják állapítani egy bizonyos vizsgálattal, hogy az említett gyógyszerekre érzékenyen reagál e szervezete
  Üdvözlettel
  dr…

 • Tisztelt Dr.Nő! 30 éves lány vagyok.2013.júniusában volt hasnyálmirigy gyulladásom és ennek…

  Tisztelt Dr.Nő!
  30 éves lány vagyok.2013.júniusában volt hasnyálmirigy gyulladásom és ennek következtében lebénultam csípőtől lefelé. Most a gyógytornák hatására mozognak az lábujjaim és a térdemet le tudom nyomni.Akupunktúrára járok.Inkontinenciában szenvedek.A székletet vissza tartani nem tudom,de már legalább érzem.A vizeletet már érzem és egy pici ideig vissza is tudom tartani. Tudom hogy találgatni nem lehet meg minden ember más de leírnám az Mr diagnózisomat(2014.04.25) és a véleményét szeretném kérni a jövőre tekintettel. Hogy egyáltalán mire lehetnék képes. Természetesen a torna remény megmarad. Már sok mindent hallottam.
  A háti kyphosis csökkent,enyhe scoliosis is látszik. A spinalis csatorna megtartott tág. A myelon th.IX-XI csogolya magasságában megtörést mutat, az alatt a conus szabályos szélességű és a ventralis kontúr mentén sávszerű keskeny halmozás látszik.Nem tűnik kórosnak. A myelonon belül egyébként szignál zavar illetve pathologiás halmozás nem mutatható ki. A myelon TH.II-TH.IX magasságában venral felé helyezett, az átlagnál keskenyebb. A foramenek és gyökök szabályosak.A discusok rendben vannak, a conus is megtartott jelintenzitású.Az alsó lumbalis szakaszon discus protrusiok vannak,sacralisan Tarlov cysta látható.
  Előre is köszönöm a válaszát.
  Kata

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kata!
  Csak az egész kórtörténet, jelen status ismeretében tudnék véleményt mondani, ha gondolja küldje el email címemre
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Egy különleges problémával fordulok Önhöz!27 éves férfi vagyok és körülbelül…

  Tisztelt Doktornő!

  Egy különleges problémával fordulok Önhöz!27 éves férfi vagyok és körülbelül 19 éves korom óta nyomaszt egyre inkább ez a dolog.Nagyon nem vagyok kibékülve a fejemmel,sőt úgy érzem nem fejlődött rendesen kiskoromban.Gyermekként nem zavart a dolog de visszagondolva voltak arra utaló jelek hogy valami nem stimmel(csúfolás stb.)Olvastam az ilyen fejlődési rendellenességekről de sajnos nem tudom pontosan meghatározni,hogy mi lehet a valóság.A tények azok,hogy az átlagosnál kisebb a fejem,másokéhoz képest is és a testemhez képest is.A fejkörméretem 55 cm ami férfiaknál szerintem nem túl nagy.A homlokom meredeken megy felfelé ami szintén nem túl szép szerintem.A családom és barátnőm szerint nincs semmi baj de én mégis biztos vagyok benne hogy ez nem normális.Tudom,hogy nem pszichés problémám van hiába mondják a családban.Más fejlődési probléma(beszédzavar,mozgáskoordinációs problémák stb.)amely fejlődési problémára utalna nincsen,de az a baj,hogy ez az állapot teljesen megkeseríti az életemet mert nem tudom elfogadni,hogy így nézek ki.Ön szerint lehet valamilyen rendellenesség?Milyen megoldások jöhetnének szóba?Előre is köszönöm a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Mikrocephaliáról (fej kisméretűsége) 45cm alatt beszélünk.Aki ilyen jól fogalmaz, ahogy Ön összefoglalta gondját, annak aggodalomra nem lehet oka! Mindenkinek úgy kell elfogadnia önmagát amilyen, nem a külső számít, hanem a belső érték.A külsőnkön nem tudunk változtatni, a belsőnket csiszolhatjuk! Aki a külsőnkkel van elfoglalva, annak a véleményével viszont nem érdemes foglalkozni! Javaslatom, energiáját ne pazarolja fölösleges dologra, meg egyébként is a barátnőjének, mint írja, így tetszik, akkor kinek akar még tetszeni?!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • kézcsók!azuttán szeretnék érdeklödni?hogy magas vérnyomásos ,vagyok és az a baj ,hogy van mikor…

  kézcsók!azuttán szeretnék érdeklödni?hogy magas vérnyomásos ,vagyok és az a baj ,hogy van mikor az erek patognak hátül a tarkomba és nem tom hogy mi ez?jövö honapba menem kell a neurologiára, szakvizsgálatra és kiváncsi vagyok.akkor történt most hétfön egy furcsa esett,elmentem az orvosomhoz,hogy irja visza a coprenesát ,meg az amlotivitevát ,mert a másik gyogyszer nem hat ugye nekem egész hétvégén görcsölt a fejem olyan magas volt .naa szoval kiirta a régitt de szolt a lányok nak adjon injekciot :.az algopirint nospát ,meg valami vizhajtot,és én 2perc mulva elájültam ,30másodpercig voltam eszméletlen ,ök hivták a mentöt !és furcsáltam az egész dolgot ,hogy mittöl ájultam el .,be vittek és kivizsgáltak alacsonyvérnyomás ajulásos volt irva apapiron de délüttán haza engedtek és furcsáltam az egész dolgott ,hogy nem volt rá irva a vizhajtó ez természetes nem irják oda?másnap visza vittem a papirt én kérdeztem mittöl ájultam el?azt mondták nem tom.ugy hogy,be uttalt a neurologiára ,kiváncsian várom miért magas évek otta a vérnyomásom és miéertpattognak az erek a fejembe hátül?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  A tarkótáji fejpattogást inkább a nyaki csigolyák meszesedése okozhatja.Tarkófájdalmat okozhat a magasabb vérnyomás is! Az ájulást valószínű hirtelen vérnyomás esés okozhatta.A hypertonia oka tisztázandó!!A neurológiai beutalást csak helyeselni tudom, célszerű lenne nyaki erek ultrahang vizsgálata. Volt e hasi ultrahangja? Mikor készült részletes labor? Szemfenék ereinek a vizsgálata is célszerű lenne! Tehát tisztázandó a vérnyomás oka, beállítandó megfelelő kezelése.Amig sorra kerül a neurológián, jegyezze föl a reggeli és esti vérnyomás értékeit.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • T. Doktornő. Azt szeretném kérdezni ,hogy idegalapon létezik-e olyan tünet ,hogy az egész testemen…

  T. Doktornő. Azt szeretném kérdezni ,hogy idegalapon létezik-e olyan tünet ,hogy az egész testemen ég a bőr, érzem ahogy a hő árad ki és mintha izzadna. Ez az érzés már elviselhetetlen számomra. Sajnos 68 éves nő vagyok oxigén palackot használok így orvoshoz járni nem tudok . Ennek a tünetnek már 2 éve. A kórházban mondtam az orvosoknak de senki nem tudta megmondani hogy mi lehet ez. Sajnos az idegeim már nagyon rosszak sok éve rengeteg mindenen mentem át az életembe. Frontin gyógyszert kaptam rá ,de sajnos nem segít. Már nem bírom idegileg ezt az érzést. Valós érzés nem csak képzelet. hideg vizes ruhát szoktam olyankor magamra tenni. Elvíselhetetlen!!!! Nagyon köszönöm a válaszát ,és kérem ha tud segítsen . Már más gondolatom nincs mint idegalapon jön. ,és a hátamon kezdi. Fő kérdésem az lenne ,hogy idegalapon lehet-e.
  Köszönöm a válaszát előre is .
  Tisztelettel
  Szatmári Andrásné

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Szatmári Andrásné!
  Pajzsmirigy elváltozás irányába történtek e vizsgálatok? COPD miatt használ oxigént? A Frontin mellett esetleg megkisérelhető lenne szerotonin felszívódás gátló gyógyszer szedése. Beszélje meg kezelő orvosával.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • T. doktornő! Azzal kapcsolatba érdeklődnék hogy anyunak anno szülés után majd 1 évre állapítottk…

  T. doktornő!
  Azzal kapcsolatba érdeklődnék hogy anyunak anno szülés után majd 1 évre állapítottk meg a sclerosis multiplexet, most már 30 éve SM beteg. Soha senkinek nem volt a családba anyun kívül. Hozzáteszem császárral szült anyu anno.
  Én 10 éve szültem már egyszer, és most ismét babát szeretnénk.
  Az érdekelne hogy mennyire van rá esély hogy örökölhető az SM, mármint mennyi rá az esély hogy szülés után kialakuljon?

  Volt egy naurológus aki azt mondta hogy az SM nem öröklődik szerencsére.
  Önnek mi erről a véleménye, tudomása?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  A sclerosis multiplexre nem jellemző az örökletesség!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktor Nő! Fél oldali leginkább szem mögötti fájdalom esetében ami fejfájás csillapító…

  Tisztelt Doktor Nő!

  Fél oldali leginkább szem mögötti fájdalom esetében ami fejfájás csillapító hatására elmúlik és tegnap délután jelentkezett, mennyire kell gondolni komoly dologra például agyvérzésre? Köszönöm! 19F

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Agyvérzésre semmi esetre sem gondolnék féloldalas fejfájás esetén. Elhúzódó panasz esetén a fejfájás oka tisztázandó! Egy gócos fog is okozhat ilyen panaszt
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Kedves Doktornő! A helicobacter pylori-t hogyan szűrik tb keretek között itthon? Milyen orvoshoz…

  Kedves Doktornő!
  A helicobacter pylori-t hogyan szűrik tb keretek között itthon? Milyen orvoshoz kell menni és milyen vizsgálati módszerből ( vér vagy más)?
  Közvetlen környezetemben fordult elő akinél kimutatták, ezért a családunkat szeretnénk megnézetni. Ha nem bonyolult a mintavétel, akkor a gyerekeket is.
  Köszönöm!
  Irén

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Irén!
  Csak panasz esetén van értelme a vizsgálatnak, gastroenterológus inditványozhatja.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Kedves Doktornő! Időnként émelygéssel küzdök,nem lehet teljesen kizárni a belső fül eredetet…

  Kedves Doktornő!

  Időnként émelygéssel küzdök,nem lehet teljesen kizárni a belső fül eredetet sem,mert voltak ilyen gondjaim,émelygés+enyhe bizonytalanságérzet.

  Átmeneti ideig Deadelon tabletta szedését javasolták,és szeretném ésszerűen alkalmazni.

  Felhivták a figyelmemet hogy a reakcióképesség nőhet,álmosithat és csak időnként szabad szedni.

  Gondolom ez a panaszok esetét jelenti,és hogy nem hetekig szedi valaki,ami ugye evidens ilyen esetben.

  A kérdésem mégis az,hogy fél tablettát is lehet e belőle bevenni-a mellékhatások csökkentése érdekében-és hogy a szédülékenységemen is javithat e valamelyest,hogy elsősorban émelygés elleni szer,mert a bővebb leiratban Meniére okozta nausea és vertigo is szerepel.Megjegyzem nem Meniére betegségem volt,de a hallásom idegi részét érintette.

  Gasztroenterologus és ideggyógyász szakorvos felkeresésére gondoltam,addig is amig hat a gyógyszer.Jelenleg a hallásommal nincs baj,azt már régebben kikezelték infuziós úton.

  De minden további javaslatát szivesen fogadom a fentiekről,étkezéstől függetlenek a tünetek,és nagyon köszönöm segitségét!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Elsősorban gastroenterológus felkeresését javaslom. A Daedalon tüneti kezelés,csak panasz esetén kell bevenni! Elsősorban az ok tisztázása lenne fontos! Nem climaxos kórban van?Ez esetben is elöfordul hasonló panasz,ekkor a Stugeron2x1, B6 vitaminnal tűnik jó hatásunak. A B6 3x1 szedése minden esetben célszerű lenne.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • tisztelt doktornő . migrénes fejfàjàs tünetmentessé tehető gyógyszerekkel? 29 éves vékony nő…

  tisztelt doktornő .
  migrénes fejfàjàs tünetmentessé tehető gyógyszerekkel? 29 éves vékony nő vagyok. semmilyen belgyógy. betegségem nincs. neurologia organikus ok nem igazolódott a fejfàjàs mögött.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Igen, célszerű a terápiás tervet kezelő ideggyógyászával megbeszélni
  üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni Öntől hogy pár hete volt egy szemhéjgyulladásom…

  Tisztelt Doktornő!

  Azt szeretném kérdezni Öntől hogy pár hete volt egy szemhéjgyulladásom ami már lezajlott, de azt vettem észre hogy ha kimegyek a fényre azon az oldalt a homlokom kicsit befájdul, belenyilal.
  Ön szerint mi lehet ez van összefüggés?
  Válaszát előre is köszönöm
  Üdv

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Érzékenyebbek a fényre szemei a történtek miatt, napszemüveg viselés lenne célszerű amíg ilyen erős a napfény!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky