A betegek kérdései (4282)

 • Tisztelt Doktornő! Figyelmesen végigolvastam a kérdéseket,de egy kicsit összetettebb…

  Tisztelt Doktornő!


  Figyelmesen végigolvastam a kérdéseket,de egy kicsit összetettebb a problémám,és szeretnék tanácsot kérni Öntől.28 éves nő vagyok,4 éve nem menstruálok,híztam,szőrösödtem,striáim lettek,de okát nem találják,kivizsgálás alatt állok folyamatosan.Fejfájás,szédülés,hányinger nagyon gyakori.Emiatt készült CT,MR,MRA,negatív minden,de elküldtek sella MR-re,az viszont kimutatott a hipofízisben egy 4 mm-es cisztát,amit fejlődési variációnak véleményeztek,Rathke-tasak cisztának,és idegsebész szerint ez tuti nem okozza a panaszaim,kontrollálni kell és ennyi.Most februárban készült sella Mr,nem mutat változást,előtte októberben és augusztusban volt,szám szerint 2 CT és 5 MR.De ami nagyon aggaszt,január óta valami történt a szememmel:természetes fénynél tele van a látóterem ilyen mindenféle formájú fonákokkal,pálcikákkal,spirálokkal,csomókkal,és mindig látom őket,és inkább fényesek,nagyon zavaró.Soha eddig ilyet nem láttam.Ez állandó,de főként természetes fénynél,és sima falfelületen.ami még ehhez jön,a sok kis apró cikázó fénypont,amiket sötétben is látok,mintha apró csillagok lennének,és ilyen felcsillanó pöttyöket is látok.Emellett ha fény éri a szemem,sokáig ciklámenes és színes foltot látok menni a szemem előtt,ha tévézek és a falra nézek csíkok mennek a szemem előtt.Nappal is ha fehér falra nézek,mindenféle színes foltokat látok,és sokszor vibrálva látok.És emellett pupillakülönbségem is van,de érdekes hogy nem mindig,természetes fénynél egyáltalán nics,és általában este és nem természetes fénynél a leglátványosabb,de fényre jól reagálnak.Mostanában a bal szemhéjam is rengeteget ráng,látom is.

  Ezekre is azt mondta neurológus és idegsebész,hogy tuti nem a ciszta okozza,és hogy lehet hogy pszichés!De akkor mi ez a hirtelen romlás?Szemészeten februárban jártam,semmi eltérést nem tapasztalt.Nagyon el vagyok keseredve,mert nem tudom mi ez az egész,senki semmit nem mond,csakhogy ne foglalkozzak vele!Persze sokat stresszelek,ez tény,de ennyi tünetet okozna?Kicsit ez nekem már sok,és a szemem nagyon megijesztett,mi ez.Már túlolvastam magam a neten,félek nem-e ez a hydrocephalus!Ez kialakulhat a februári MR óta?

  Kérem Doktornő,mondjon nekem valami véleményt erről az egész látászavarról,mert én nagyon el vagyok keseredve!Orvoshoz már nem is merek menni,mert hülyének néznek!

  Köszönöm a segítségét,és válaszát és elnézést a hosszú levél miatt!

  Tisztelettel:

  Annamária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Annamária!

  Látótér vizsgálata volt-e? Egyedül azt károsíthatja az agyalapi mirigy nagyobbodása.
  A szemhéj remegés a stresszeléstől van.
  A mindenféle formájú fonákok, pálcikák, spirálok, csomók az üvegtest normális szerkezetének a kivetülése. Nem kell velük foglalkozni.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktor Nő! Pár éve belső árpával kezeltek. Többször is előjött azóta, de borogatás…

  Tisztelt Doktor Nő!


  Pár éve belső árpával kezeltek. Többször is előjött azóta, de borogatás után elmúlt. Egy jó ideje észrevettem, hogy mind a két szemhéjam alatt ugyan olyan göb jelent meg mint amikor árpám volt, elég nagyok, főleg a bal szememnél, de fájdalmat nem okoz, csak néha szúr a szemem, vagy olyan érzés mint ha nyomná valami. Ez probléma esetleg, vagy nincs jelentősége? El fognak múlni a göbök? Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Heni

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Heni!

  A leírt jelenség jégárpa. Nincs különösebb jelentősége.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Jó napot Dr.nő! Kisfiam 21 hónapos kb:2-3hete bandzsított mikor időpontot kértem neki a szemészetre…

  Jó napot Dr.nő!

  Kisfiam 21 hónapos kb:2-3hete bandzsított mikor időpontot kértem neki a szemészetre még 2 hét volt az időpontig....múlt héten kedden elmentünk meg vizsgálták s a dr.nő egyből ki írta neki mindkét szemére az 5+ szemüveget hagyományos egyszerű módszerrel nézte meg egy félhomályos szobába 1 hosszú valamivel bocsánat,hogy nem tudom megfogalmazni mi az pontosan kb.2-3cm átmérőjű lencsék voltak azokat tette a szeme elé miközben világított s így írta ki a szemüveget ez ilyen kicsiknél akik nem tudják megmondani látnak-e mennyire jó bevált vizsgálat-e mert hallottam olyat ahol valamiféle géppel vizsgálnak?! Kész a szemüvegünk is és így is szemüvegen keresztül is bandzsít ez természetes ,hogy szemüveg mellett is bandzsít vagy esetleg nem jó a szemüveg vagy természetes,hogy 2nap viselése még nem elég ahoz,hogy ne bandzsítson...meg ma este mikor le vette a szemüveget olyan kis nyúzottnak látszott a kis szeme meg is dörzsölte mindkét szemét s mondta aúúú(\\\\\\"még nem beszél,nála ez a fájdalmat jelenti\\\\\\").
  Kérem szépen írjon nekem mi a véleménye,vigyem-e vissza vagy minden rendben így?!
  köszönöm szépen előre is válaszát!!!
  Tisztelettel:Csilla

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Csilla!

  A doktornő az objektív fénytörés meghatározó módszert, a skiaszkópiát használta. Bízhat benne, hogy ez jó módszer. A gép nem jobb nála.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! Kisfiam extrém kis súllyal született a 28-dik hétre (volt lézeres szemműtét).…

  Tisztelt Doktornő!

  Kisfiam extrém kis súllyal született a 28-dik hétre (volt lézeres szemműtét). 4 hónapnyi kórházi kezelés után már az utógondozásnál tartunk, korrigált kora szerint most 3 hónapos. Sajnos a szemvizsgálat kezelőlapját nem igazán tudom értelmezni. A következő olvasható rajta:
  "halvány szemfenék...Éles szélű halvány papailla ép macualatáj közben ZONA I_II határán induló nagy atrophiás heges kerek laseres gócok, nincs igazán pigmentszegély, illetve pigmentálódás...."
  Ezen diagnózis szerint elképzelhető, hogy vak lesz kisfiam annak ellenére, hogy a retinája körbe fekszik, vagy csak még érni kell neki, ahogy egy időre született baba szemének is? A leírt problémák orvosolhatók később műtéttel?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  Írisz

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Irisz!

  Semmi probléma nem szerepel a leírásban.
  A "nagy atrophiás heges kerek laseres gócok, nincs igazán pigmentszegély, illetve pigmentálódás" csak a LASER gócokra vonatkozik.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelet Főorvosnő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Megnyugtatott! Már amennyire meglehet…

  Tisztelet Főorvosnő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Megnyugtatott! Már amennyire meglehet nyugodni egy mellékhatás miatt is. Azért gondoltam erre, mert mostmár 2 éve szedem a Ludiomilt. Egyébként nem dohányozom, egészségesen táplálkozom sok zöldséget eszem, nyersen is, főve is, sok főzeléket eszem. Most megpróbálom lassan abbahagyni a Ludiomilt. Nem is Depresszióra szedem, hanem IBS-re, mert ez rendbe tartotta a beleimet. Majd megpróbálom elhagyni, esetleg már gyógyszerrel kiváltani. Még egyszer köszönöm, hogy foglalkozott velem! További jó egészséget kívánok Önnek és Kedves Családjának! Kívánok, nagyon sok pihenést a hosszú hétvégére!!! Tisztelettel: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Önnek is!

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! Néhány napja olyan érzés van a jobb szememben, mintha valami apró idegentest…

  Tisztelt Doktornő!

  Néhány napja olyan érzés van a jobb szememben, mintha valami apró idegentest lenne benne. A halványan szúró érzést azonban csak néha érzem, és főként amikor oldalra nézek. Emellett nehéznek fáradtnak érzem a szemem. Ezért szemszárazságra gyanakodtam.
  Amikor azonban behelyezem a kontaktlencsét, az érzés elmúlik.
  Mi lehet a baj?

  Tisztelettel:
  Kovács Dorka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedvesd Dorka!

  Apró hámhiány, szaruhártya gyulladás lehet az oka. Ne használjon kontaktlencsét ilyen állapotban, hanem forduljon mielőbb szemorvoshoz!

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő, az orvosom antibiotikumos kenőcs mellett még azt tanácsolta, hogy melegvizes…

  Tisztelt Doktornő,

  az orvosom antibiotikumos kenőcs mellett még azt tanácsolta, hogy melegvizes zsebkendővel borogassam a jégárpát. Nos a borogatás után jól bepirosodott az árpa a szememen. Ettől függetlenül folytassam tovább a borogatást? Miért pirosodhat be borogatás után? Nem okozok vele még több problémát?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel

  Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Éva!

  A meleg hatására kitágulnak a hajszálerek, ezért a pirosság. Ez arra jó, hogy javul a vérkeringés, ezáltal hamarabb megszűnik a gyulladás.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt doktornő! Humacain szemcseppre szerintem allergiás vagyok. Mikor először alkalmazták…

  Tisztelt doktornő!
  Humacain szemcseppre szerintem allergiás vagyok. Mikor először alkalmazták rettentő, irtózatos égető érzést okozott, és egy csomó színes valami megjelent a szememben egy pillanatig. Attól kezdve szempanaszok (mintha homok lett volna benne, stb.)
  Azóta nem engedem szürkehályog vizsgálatkor sem alkalmazni. Egyes vizsgálatokat nem tudnak elvégezni.
  Hogyan lehetne ezt helyettesíteni? Tényleg igaz, hogy annak aki allergiás nincs más megoldás a vizsgálatára?
  Szerintem érthető, hogy ehhez nem járulhatok hozzá.
  Non-contact vizsgálatra - modern géppel - Budapesten hol van lehetőség? Az lehetővé teszi az összes tükrös vizsgálatokat is? Azt hiszem, hogy még a Szemklinikán sincsen ilyen.
  Üvegtesti homály és villámlátások miatt is vizsgálgatták a szememet pupilla tágítással, de mindig azt hallgatom, hogy nem tudnak mindent megvizsgálni, mert én nem merem a Humacaint újra engedni.
  Még azt szeretném tudni, hogy szürkehályog mútét után eltúnik-e az üvegtesti homály, továbbá azt, hogy a diófa levél teából készített szemcseppek, vagy borogatás nem-e árthat a szemnek, illetve szokott-e használni bárkinek.
  Várom válaszát, melyet előre is szívből köszönök!
  Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Mária!

  Még nem találkoztam olyan emberrel, aki Humacainra érzékeny lett volna. Az, hogy csípi a szemét becsöppentéskor, teljesen normális.
  A homokérzése szemszárazságtól lehet, amit műkönnyel lehet kezelni.
  Az allergia duzzanattal, vörösséggel, elviselhetetlen viszketéssel jár.
  Az üvegtesti homályra nincs hatással a szürkehályog műtét.
  A diófa levél teából készített szemcseppek, vagy borogatás nem használ a szemnek. Szabó Györgynek tulajdonított recept, de nem az! Látni azt nem fog tőle jobban, de hogy sötétbarna lesz az egész képe, az biztos. A diólevél ugyanis remekül fog!


  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Drága Főorvosnő! Elfelejtettem megírni, hogy Ludiomil 75mg-ot szedek, vérnyomáscsökkentőt szedek.…

  Drága Főorvosnő! Elfelejtettem megírni, hogy Ludiomil 75mg-ot szedek, vérnyomáscsökkentőt szedek. Ezek nem bafolyásolhatják a látásomat? Tisztelettel: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Mária!

  De igen, okozhatja a gyógyszer a panaszát.
  Szembetegségek és szemészeti tünetek
  Gyakori mellékhatás:
  Homályos látás, a vizuális akkommodáció zavarai

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! Először is elnézést kérek Öntől,hogy ismét felteszek néhány kérdést,holott…

  Tisztelt Doktornő!

  Először is elnézést kérek Öntől,hogy ismét felteszek néhány kérdést,holott tegnap kérdeztem. Én vagyok,aki a homályokkal kapcsolatban kérdezett.(19 éves lány)

  1. Ön szerint forduljak orvoshoz? 1 hónapja voltam utoljára orvosnál,akkor mindent rendben találtak a szememben. Azóta azonban jelentősen megszaporodtak,főleg a fehér hatalmas belógó buborékszerű körök,amelyek nagyon sűrűn álnak egymás mellett. Aranyszínű köröket is látok a szemem szélén főleg,és középen pedig szivárványszerű féregszerű valamiket. De nem ám néha,hanem minden percben. Rettentően idegesítenek,és bosszantanak.
  2.Ha fénybe nézek,bármilyen apró fényforrásba,olyan,mintha "az én szemeimből jönne ki a fény":Nagy fénysugarakat látok,amik elvakítanak ,és ezekben mozognak a homályok,meg a sejtek. Ez mitől lehet?
  3. Folyamatosan romlik ez az állapot,és őszintén szólva nagyon el vagyok keseredve,mert tanulni sem tudok így,pedig nagyon fontos lenne. Senki nem érti meg a környezetemben,mi ez a probléma. Minden vágyam az,hogy elmúljanak a homályok,megszűnjenek,és újra a régi lehessen minden. Látni szeretnék,semmi mást. Szeretnék olyan jól teljesíteni,mint régen,de így nemtudok sajnos. Mit tehetnék?
  4.Szomorú,hogy ilyen fiatalon megkeserítik az életem ezek a homályok,mert nagyon sok van,és egyre több. Nem túlzom el a problémát,kérem higgyen nekem,ez borzalmas.Kis mértékben még nem zavaró,de így.. Mit tehetnék ,hogy éljek így boldogan?Ön szerint meg fogok vakulni,ha ezek így szaporodnak?
  5.Hogyan lehet megállítani a szaporodást? Van esély rá,hogy elmúljanak? Mit tehetnék,hogy enyhítsem a problémát?
  6. Bioptron lámpa segíthet? (relaxáció,vitaminok,sok mozgás?)
  5.Mint látja,mindent megtennék azért,hogy visszakapjam a régi ,homálymentes életem. Próbálom pozitívan felfogni,de félek,nagyon félek,mi lesz így.
  7.Kérem bocsásson meg,hogy ennyi kérdést feltettem,de kezd tarthatatlanná válni ez az állapot. ( A tegnapi válaszát pedig köszönöm,használni fogok Optive cseppet :) )

  Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  Forduljon panaszával az alábbi szakorvoshoz:
  http:⁄⁄www.budapestretina.hu⁄index_seres.htm

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • 5 napja volt egy kis balesetem és a bal szememet nagyon bevertem.A szemem másnapra nagyon belilult,…

  5 napja volt egy kis balesetem és a bal szememet nagyon bevertem.A szemem másnapra nagyon belilult, feldagadt.Második napra a szemem teljesen bevérzett és azóta is olyan.A daganat múlik jegeléssel de a bevérzés nem.Kérdésem lenne hogy kb. mikorra múlik el teljesen, szedjek-e rá valamit esetleg keressek fel egy orvost.Előre is köszönöm segítségét Doktornő.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  Ha a szemgolyót magát nem ütötte meg, csak a szem környékét, akkor nem kell szemorvoshoz mennie. Szedjen 2x1 Cetebét, 3x1 Rutascorbint. Még 5 nap kb. és elmúlikÜdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Kedves Doktornő!
  Van egy 16 hónapos kisfiam, aki már nagyon szeretne firkálgatni. Mindig, mindenkitől azt hallom, hogy tollat és ceruzát ne adjak oda neki, mert ezekkel kiszúrja a szemét, de senki nem tudja, hogy ez mit jelent.
  1. Mit jelent az, hogy tollal ill. ceruzával kiszúrja… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Henrietta!

  1. 3. Nem szúrja ki a gyerek a szemét, ha ceruzát adnak a kezébe.
  2. Ha valakinek mégis beleszúr a szemébe az írón, az inkább csak felületes sérülést okoz,… Még több

 • Kedves Doktornő! 2 napja belefújt a szél a szemembe valószínűleg homokszemcsét,és azóta be van…

  Kedves Doktornő!
  2 napja belefújt a szél a szemembe valószínűleg homokszemcsét,és azóta be van gyulladva.Háziorvosom Brulamycin szemcseppet írt fel ezt 1 napja használom,és most kijött a szememen egy hólyag ami kissé kellemetlen szúró érzést okoz és genny is folyik néha a szememből. Mit tegyek jó rá ez a szemcsepp vagy menjek el a szemészetre?
  Tisztelettel:Madai Nóra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Nóra!

  Önnek árpája lehet. De az is lehet, hogy még bent van a szemében a homok szem.
  Azt javaslom, hogy menjen el a szemészetre.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulok önhöz: csupán 19 éves vagyok,azonban mindkét…

  Tisztelt Doktornő!
  A következő kérdéssel fordulok önhöz: csupán 19 éves vagyok,azonban mindkét szemem tele van üvegtesti homállyal,melyek rendkívül zavarnak az életem minden területén. A tanulmányaimra kevésbé tudok koncentrálni. A foltok állandóan mozognak(feketék,színesek,és rengeteg fehér) Ami különösen aggaszt,az pedig a homályok folyamatos szaporodása. Nagyon sok lett az utóbbi időben,főleg a fehér belógó körök,amelyek legtöbbször a látásban is akadályoznak,nehezebben olvasok például.
  Olyan,mintha folyton egy fehér függöny takarná el a látóterem. Nemrég voltam orvosnál,mindent rendben találtak: a szemem tökéletes,könny-és védőszervek épek,pupilla jól reagál.Azt mondták,tiszta a csarnokom is,és a retinámmal sincs probléma.
  Azonban engem rettenetesen zavar ez a probléma,megkeseríti az életem,és ez nem némi kényeskedés,vagy túlzás. Én személy szerint hiszek abban,hogy a homályok mennyisége csökkeni fog,még akkor is,ha szinte lehetetlen. Nem bírok így élni,mindenben akadályoz. El akarom őket tüntetni,vagy ha ez nem is sikerülne,legalább a szaporodást megállítani. Pozitívan gondolok rájuk,elképzelem,hogy egyre kevesebb lesz,és olyan lesz a szemem,mint régen.
  Esetleg tudna valami tanácsot adni? Mi az,amitől nem szaporodnak tovább? Ami segíthet,enyhíthet ezen a problémán? Ön hisz abban,hogy ezek idővel visszaszorulhatnak,ha az ember mindent megtesz érte?
  Mit kellene tennem,hogy enyhítsem a problémát,és javítsam a szemem állapotát?
  Egyébként nem vagyok rövidlátó,mindig jó volt a látásom,szemüveget sem hordok,viszont ismeretlen okokból ennek ellenére rengetem homályom van,és nagyon ijesztőek.
  Válaszát előre is köszönöm: egy aggódó lány

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Aggódó Lány!

  Leírása alapján azt gyanítom, hogy nem az üvegtestben vannak a homályok, hanem a szem felszínén. Bizonyára sokat ül monitor előtt és ez a szemfelszínre nincs jó hatással. A corneát borító könnyfilm felszakadozik, ennek lehet ilyen optikai hatása. Használjon Optive cseppet!

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő!
  Tavaly augusztusban voltam szemvizsgálaton, mert már jó ideje fájt a szemem. A mért adatok a következők J: sph 2,75 cyl 00,50 ax 38, B: sph 1,25 cyl 1,00 ax 162. A felírt szemüveg adatai viszont J: sph 00,50 cyl 00,00 ax 0, B: sph 00,25 cyl 00,75 ax 165.
  Hogyan… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  Igen, normális dolog, hogy ekkora az eltérés.
  Lehetséges, hogy változott a látása a vizsgálat óta.
  Érdemes újra megvizsgáltatni.

  Üdvözlettel:

 • Tisztelet Főorvosnő! Köszönöm szépen a válaszát! Azt szeretném még kérdezni, hogy ezzel a szembetegséggel…

  Tisztelet Főorvosnő! Köszönöm szépen a válaszát! Azt szeretném még kérdezni, hogy ezzel a szembetegséggel lehet megvakúlni? Ha igen, mennyi idő alatt megy tönkre a szem? Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Mária!

  Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni! Gondolkodjon pozitívan! A bajt meg lehet előzni. Ez nagyon fontos!  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! Szeretnék tanácsot kérni Öntől. Férjem inzulinos cukorbeteg. Diabéteszes retinopátiája van. Többször kezelték lézerrel, idén mind a két szemét megműtötték szürkehályogra. Kórházban végre beállították az inzulinadagját. Cukor értéke beállt állandó 6 körülire, 15 kg-ot fogyott,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Asszonyom!

  Sajnos a cukorbetegség szemszövődményeit kezelni nem nagyon lehet. Ezért olyan fontos a megelőzés, vagyis az anyagcsere optimalizálása végig a betegség során.Még több

 • Kedves Doktornő! Kisfiam 16 éves és megállapították hogy rejtett kancsalsága van (-1,5 , -1,0)…

  Kedves Doktornő!

  Kisfiam 16 éves és megállapították hogy rejtett kancsalsága van (-1,5 , -1,0) korábban nem kellett szemüveget hordania de mostantól egész nap kell hordania. A kérdésem az lenne hogy ez a szembetegség⁄myopia,heterophoria⁄ kinőhető-e ha rendesen hordja a szemüveget? És ha esetleg nem hordja rendesen rosszabbodhat a szeme?
  Köszönettel
  anyuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Anyuka!

  A myopia és a heterophoria nem "nőhető ki". Ha nem hordja a szemüveget, fájni fog a feje, nem fog messzire élesen látni és a rövidlátás is fokozódhat.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt doktornő!

  25 éves vagyok, 12 éve folyamatosan romlik a szemem. -6,5 és -7,5. Kontaktlencsét hordok.
  Egy ideje olyan problémám van, hogy fekete vonalakat látok, főleg erős fénynél jobban, de a szemészem szerint nem kell ezzel foglalkozni. Önnek mi a véleménye erről?Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Erika!

  Szerintem sem kell ezzel foglalkozni.
  [faq53]
  Cseppentsen Systane Balance cseppet.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelet Főorvosnő! 65 éves asszony vagyok, szemüvegem van távolra is és olvasásra is. Kb. 3…

  Tisztelet Főorvosnő! 65 éves asszony vagyok, szemüvegem van távolra is és olvasásra is. Kb. 3 hónapja azt veszem észre, hogy néha, a szemeim közepén halványabban látok mindkét szememre. Ez eltart 10-20 percig, és minden vissza áll, jó a látásom. Mi lehet ennek az oka? Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Mária!

  A sárgafolt energia szintje csökkent vérellátási vagy táplálkozási zavar következtében. Testmozgással, antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztásával, napszemüveg rendszeres használatával lehet ellene védekezni.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva