A betegek kérdései (4246)

 • tisztelt főorvos nő kérdésem :fiamnak elégé rossz a látása ,6-éves korától romlott ,15 éve (most…

  tisztelt főorvos nő kérdésem :fiamnak elégé rossz a látása ,6-éves korától romlott ,15 éve (most 35 éves) egyik szeme -9,5 a másik -10 .10-éve történt egy balesete ahol jobb oldali agysérülést szenvedett .Aminek következménye bal oldali bénulás ,és olvasásnál duplánlátás .Csak úgy tud olvasni hogy egyik szemét letakarja.Szeretnénk beadni a fogyatékossági támogatást ,nem tudom hogy a látás romlását csatolhatjuk e a többi papírhoz ,mert halottam a csapodi V -röl ez vajon mit milyen látás romlást jelent ?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  A Csapodi V a közeli látásra vonatkozik. Ha 30 cm-ről nem tud apró betűt olvasni, akkor fogyatékosnak minősül.
  Az Ön fiánál nem erről van szó, hanem a kétszemes együttlátás akadályozott a külső szemizmok bénulása miatt. Ezen hasábos szemüveggel lehetne segíteni.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni, hogy kérhetek-e kicsivel kisebb dioptriát, mint amilyet…

  Kedves Doktornő!

  Szeretnék érdeklődni, hogy kérhetek-e kicsivel kisebb dioptriát, mint amilyet eredetileg előírtak.
  Mind a két szemem -4 körüli, -4-gyel egyetlen számot (utolsó előttit) nem láttam teljesen tisztán, -4.5-tel tiszta volt. Viszont félek, hogy az erősebbtől hamarabb elromlik még jobban a szemem: kérhetek alacsonyabb dioptriájút?
  Mikortől nevezünk egy dioptriát magasnak? A -4 az már az? Azt hallottam, magasabb dioptria esetében már nem lehet vékonyított lencsét kérni, ez -4, körüli értékre is igaz?
  Köszönöm szépen.
  Üdv:
  Eszter

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Eszter!

  Lehet kérni kicsivel kisebb dioptriát annál, amivel a legjobb volt a látásélesség.
  Közepes mértékű rövidlátásról -3 és –6 dioptria között beszélünk. Önnek ebbe a kategóriába tartozik a szeme.
  Vékonyított lencsét minden dioptriában tudnak készíteni.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! 25 éves lány vagyok. Kancsalsággal kapcsolatban szeretnék Öntől tanácsot…

  Tisztelt Doktornő!

  25 éves lány vagyok. Kancsalsággal kapcsolatban szeretnék Öntől tanácsot kérni. "Előéletemről" annyit, hogy én kiskoromtól fogva egészen pár évvel ezelőttig állandóan szemüveget viseltem, mert közelre nézéskor a bal szemem mindig behúzódott. Ezt az évek során a takarás és a folyamatos szemüvegviselés teljesen rendbehozta, olyannyira, hogy 2-3 évvel ezelőtt végleg le is tehettem a szemüveget. Néhány hónapja viszont valami megint elromlott. Volt egy nagyon kemény 2 hetem a munkám során, amikor gyakorlatilag napi 8-10 órákat kellett folyamatosan számítógép előtt ülnöm. Ezen időszak után vettem észre, hogy a bal szemem megint elkezdett közelre nézéskor befelé húzódni, és ez idővel fokozatosan egyre nagyobb mértékben volt tapasztalható, mostanra pedig már gyakorlatilag folyamatosan befelé áll a bal szemem, még ha távolról nézek valakire, akkor is. A dolog furcsábbik része pedig az, hogy úgy veszem észre, hogy ezzel egyidőben a jobb szemem ami mindig is hibátlanul működött "elindult" kifelé, tehát ugyanabba az irányba és majdnem ugyanolyan mértékben tolódik mint amennyire a bal szemem kúszik befelé. Amióta ezeket a folyamatokat tapasztalom állandó diszkomfort érzetem van a bal szememre, sokkal kevesebbet bírok számítógép előtt ülni mint azelőtt, ám a látásélességemben nem történt változás, továbbra is kristálytisztán látok mind a bal, mind a jobb szememmel.
  Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy erre a jelenségre mi lehet a magyarázat, meg lehet-e állítani a folyamatot, esetleg vissza lehet-e fordítani, és ha igen akkor hogyan, milyen módszerrel. Létezik-e, hogy 20 év munkája amennyi idő alatt létrejött a párhuzamos szemállásom, tönkremegy 2 hét alatt, és azóta is fokozatosan romlik?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel,
  Andrea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Andrea!

  Sajnos olykor előfordul ilyen.
  Valószínűleg rejtetté vált a korábban nyilvánvaló kancsalsága, de a túlterhelés előhozta ismét, azaz nyilvánvalóvá tette.
  Ezt a problémát talán még helyre lehet hozni hasábos szemüveggel.[faq52]Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! Köszönöm előbbi válaszát. Még egy kérdésem lenne, ha zavarhatom még:…

  Tisztelt Doktornő!


  Köszönöm előbbi válaszát. Még egy kérdésem lenne, ha zavarhatom még: pár mondatban elmondja, hogy mi ennek a magyarázata?
  - mindenkinek van egy domináns szeme és ezért szalad be a másik?
  - kisbabák még nem látnak élesen közelre (kb. 20 cm-re) és ezért kell erőltetniük a szemüket. megint csak nem értem, hogy akkor miért jár ez együtt azzal, hogy kancsalít
  Elnézést, ha nagyon dilettáns, csak tippelgetek, keresem a magyarázatot.

  Üdvözlettel: viola

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Viola!

  A közeli tárgyra fókuszálás nagyon összetett idegi folyamat. Mind a két szemnek ugyanarra a pontra kell tekintenie. Ez csak úgy lehet, ha a két szem nézővonala szöget zár be egymással. Ezt konvergenciának hívják.
  A kétszemes együttlátás amúgy teljesen csak 3 éves korra alakul ki.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! Kisgyerekemmel kapcsolatban írok Önnek. Pár hete voltunk az egy éves kori…

  Tisztelt Doktornő!

  Kisgyerekemmel kapcsolatban írok Önnek. Pár hete voltunk az egy éves kori kontrollvizsgálaton, ahol nem találtak semmilyen eltérést. Én viszont otthon alkalmanként észreveszem, hogy közeli tárgyakra nézve enyhén, épphogy észrevehetően az egyik szemével kancsalít. Az lenne a kérdésem, hogy ez normális-e?

  üdvözlettel: viola

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Viola!

  Igen, ez normális.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Kedves Doktornő! A kérdésem múlt héten jártam szemészeten mert egyoldalú fejfájásom van…

  Kedves Doktornő!

  A kérdésem múlt héten jártam szemészeten mert egyoldalú fejfájásom van ill. migrénes jellegű fájás és a bal szemem is fájt. Afejfájásom némileg csökkent.

  Az alábbi eredményeket kaptam:

  V: 1,0
  1,0 (kérdőjel)
  ou: érágas szaru ép
  RI- neg. isocoria jó vvf
  1 csepp Mydrum o.u.
  jól átvilágítható szemtest tiszta üvegtest
  Funduso.u. (volk)éleshatáru, jószinű papillákon kimélyült értölcsér
  ép maculák norm erek
  a szemnyomásom
  TNC 22 hgmm
  PA: 2o hgmm

  amikor a szemésznél jártam épp fejfájásom volt igy mondták, hogy ettől lehet magasabb a szemnyomás értéke. Kérdésem hogy mikor kell újra kontrolláltatni a fenti szemnyomás értéket illetve a bal szememet még most is furcsának érzem. Vérnyomás mérési kontrollt javasoltak.
  Mi a teendőm cseppet nem kaptam de az interneten olvasottak alapján nagyon megijedtem a zöldhályog lehetőségétől.

  Válaszát megköszönve üdvözli Heni

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Heni!

  Ilyen értékű szemnyomás nem okoz fájdalmat.
  A szemfenéken sem találtak a zöldhályog diagnózisát megerősítő eltérést.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! 1,5 hónappal ezelőtt munkavégzés közben IT került a szemembe, utána kaptam…

  Tisztelt Doktornő!

  1,5 hónappal ezelőtt munkavégzés közben IT került a szemembe, utána kaptam egy kötőhártya gyulladást, ami elmúlt és utána szemhéjgyulladásom lett. Erre kaptam Tobradex kenőcsöt. Múlthéten visszamentem mert egy idő után ismét fájdalmat éreztem a szememben, erre az orvos azt mondta elmúlt minden féle gyulladás. De én még a mai napig is érzem a felső szemhéjamnál 1 ponton érintésre nagyon fáj, mind kettő szememnél, mint amikor szemhéjgyulladásom volt. Mostani leletem:

  H4000 (1) zöldhályog gyanú
  H4000 (3) zöldhályog gyanú

  VK.: sc. csap IV ,szemmozgások szabadok
  Szf: kissé myop. papillák, egyebekben ép szf., tiszta törőközegek.
  Rl. halvány szemek, cornea rendben, ouép elülső st.
  T.: 20⁄20 Hgmm

  Az orvos nem mondott semmit, a leletről leolvasva szembesültem evvel a zöldhályog gyanúval, aminek utána nézve elkezdtem aggódni. Ez a nyomás érték mennyire rossz ? A szemem fájdalmára tudna mondani valamit ?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  A 20 Hgmm-es szemnyomás nem rossz, fájdalmat nem okozhat. Szerintem inkább a szemfelszín szárazsága okozhatja a panaszait, amit a mostanában használt szemészeti készítmények is okozhattak.
  Használjon műkönnyet, meglátja, megszűnik a szúró érzés.
  Az Optive cseppet ajánlom.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő!Január óta járok szemészeti kezelésre mivel csúnyán be volt gyulladva a szemem,sokat…

  Tisztelt Doktornő!Január óta járok szemészeti kezelésre mivel csúnyán be volt gyulladva a szemem,sokat javult ugyan de még mindig nem az igazi.Nem tudom pontosan mitől alakult ez ki nálam.Az ambuláns lapomon az alábbiak szerepelnek: Status V:0.15 sü stly 1.0,0.5 sü 1.0 RI:tars conj.változatlanul megvastagodott,cornea nem festödik,hátlap tiszta,pupilla Mydrumra jól tágul,széle szabad.szf:ép.Diagnózis H5220 Astigmatismus,H1030 heveny kötőhártyagyulladás k.m.n.Beavatkozás:kontrollvizsgálat,konzílium,felszíni érzéstelenítés,szemüvegvizsgálat,igazitás,ellenőrzés,cornea festődés vizsgálata. Kaptam már rá:Riffampicin,Neomycin,Virolex,Tobrex.De még mindig vörös a szemem sarka.Az lenne a kérdésem,hogy ez mitől lehet,nem értem amik az ambuláns lapon le vannak irva.Mit lehet tenni a javulás érdekében.Köszönöm a válaszát.Tisztelettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  A lényeg: heveny kötőhártya gyulladás. A kezelésből arra következtetek, hogy vírusos eredetű. Ez az oka annak, hogy ilyen nehezen gyógyul. De ne aggódjon! Teljesen meg fog gyógyulni.


  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! Édesapám 71 éves. 30 évvel korábban egy balesetben elvesztette a látását…

  Tisztelt Doktornő!
  Édesapám 71 éves. 30 évvel korábban egy balesetben elvesztette a látását a jobb szemére (lencse hiány, üvegtest hiány, bénult pupilla, kezelt zöldhályog), amely esetleg részben korrigálható. Azonban a nagyobb probléma az "ép" szemével van. Kb 2-3 éve folyamatosan csökken a látóképessége. Több szakorvost is felkerestünk és kezdődő szürkehályogot diagnosztizáltak, valamint az üvegtestek szürkülését is leírták. Egy másik zárójelentésben pedig a macula pigmentáltsága is le van írva. Gyakorlatilag szürkületben és erős fényben nagyon rosszul lát és az olvasás is nehézkes ma már. Ma már nem is szívesen vezet még kisvárosban sem. Az elmúlt hónapokban tovább szürkült a látása és egyben a látóképessége is. A kérdéseim, hogy ez utalhat-e csak a szürkehályogra, az üvegtest szürkülése orvosolható-e és a tünetek nem utalhatnak-e AMD-re? Vagy esetleg Ön valami más betegségre utaló jelet is fel tud fedezni? Hogyan lehet javítani esetleg a látását?
  Még fontos információ lehet, hogy édesapám nem dohányzik, a látást elvileg javító vitaminokat is fogyaszt.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  A tünetek a szürkehályogon kívül időskori macula degenerációra is utalnak. az üvegtestbe adott injekció a korai szakaszban esteleg segíthet rajta.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő!

  Az utóbbi időben egyre több gondom van a mélységérzékeléssel, arcfelismeréssel. Többször elestem lépcsőn fel- lemenetelkor, ami veszélyes, mert csontritkulásom is van. Duane szindrómám van, emiatt nincsen multifokális szemüvegem, csak bifokális, amit viszont… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Judit!

  A lépcsőn való közlekedéshez nem szerencsés a bifokális szemüveg. Kedvésbé balesetveszélyes lenne egy sima távoli szemüveg hozzá.

  Üdvözlettel:

 • Tisztelt doktornő 30 éves nő vagyok és 5 éve viselek távol látó szemüveget. A dioptriám nem…

  Tisztelt doktornő

  30 éves nő vagyok és 5 éve viselek távol látó szemüveget.
  A dioptriám nem erős. 5 év után is -0,75 és -0,5, cilinderes mindket szemem, pupilla távolság 60.
  Munkám miatt elég sokat ülök számitógép elött, naponta 8 orát minimum, persze szünetekkel és még néha este is egy keveset.
  Sokszor fáj a szemem délutánra (szúr, égető érzés, sokszor mintha bele emtn volna valami, holott semmi sincs benne és gyakran fordul elő, hogy nem vagyok álmos és megsi alig birom nyitva tartani a szemeimet, nagyon nagy erőfeszitesembe kerül nyitva tartani őket). Ez mitől lehet? Tul fáradtam a szemeim vagy ki vannak száradva? A doktornőm az OPTIVE szemcseppet ajánlotta. Gondolom, hogy ez erre jó, ez a szemcsepp. Kérdésem az lenne, hogy nincs egy másik fajta csepp, ami ugyanezt a célt szolgálja? Ez ugyanis túl költságes nekem. Válaszát előre si köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  Önnek száraz a szeme a sok monitor használattól. Az OPTIVE szemcseppnél jobbat én sem tudok ajánlani. Sokféle műkönny létezik, de egyik sem olcsó.

  [faq53]
  [faq80]

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Kedves Doktornő! Mit jelent ez: üvegtesti térben néhány alacsony reflektivitású mobilis echo? Köszönöm!

  Kedves Doktornő!

  Mit jelent ez: üvegtesti térben néhány alacsony reflektivitású mobilis echo?
  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  A szem eredetileg közel homogén kocsonyás anyagában lévő néhány, az ultrahangot kissé visszaverő szemmozgásokat követő szemcse.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő!

  Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, amelyre valószínűleg nem lehet pontos választ adni, mégis szeretném tudni, hogy körülbelül mire számíthatunk.
  A párom szürkehályoggal és lencsehiánnyal született. Édesanyja is ezekkel a betegségekkel rendelkezik, ezen… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Tímea!

  A szemtengely ferdülés és a szemteke rezgés a homályos látásból adódik ebben az esetben, nem önálló kórkép.
  Nehéz valóban megjósolni a betegség megjelenésének… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Parlagfű allergiám van, amire sajnos szemcseppet is kénytelen vagyok használni.…

  Tisztelt Doktornő!

  Parlagfű allergiám van, amire sajnos szemcseppet is kénytelen vagyok használni. Tud olyan szemcseppet ajánlani, ami nem tartalmaz thiomersalt? Erre is allergiás vagyok.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Nikolett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedveds Nikolett!

  Az Alomide szemcsepp hatóanyaga 1,00 mg lodoxamid (1,78 mg lodoxamid-trometamol formájában) milliliterenként.
  Segédanyagok: 0,14 mg Benzalkónium-korid, nátrium-edetát, citromsav-monohidrát, tiloxapol, nátrium-citrát, hipromellóz, mannit, nátrium-hidroxid, tömény sósav, tisztított víz.

  Tehát nem tartalmaz thiomersalt. Napi 2x 1 csepp az adagja.


  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Nagyon köszönöm megnyugtató válaszát. Viszont jól sejtem, hogy az én esetemben (hátsó határhártya…

  Nagyon köszönöm megnyugtató válaszát.
  Viszont jól sejtem, hogy az én esetemben (hátsó határhártya leválás, periférián mycrocisztás degeneráció) nem jöhet szóba később lézeres látásjavító műtét? Van rá esély, hogy ez a degeneráció meggyógyuljon?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  A degeneráció nem szokott elmúlni. Elképzelhető, hogy emiatt nem végzik el a lézeres szemműtétet, de ez nem biztos.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Doktornő! Olyan problémám lenne hogy múlthéten kezdődött mikor felkeltem,hogy fáj…

  Tisztelt Doktornő!

  Olyan problémám lenne hogy múlthéten kezdődött mikor felkeltem,hogy fáj a jobb szemem,de belül a (szemgödör?). Kicsit szédelgek is,bár elég sokat vagyok laptop előtt,meg minimális fejfájás van a homlokomnál. Ma újra előjött ez a szemgödörfájdalom. Jó a szemem,jó fél évvel ezelőtt voltam szemészeten,ami teljes mértékben negatív eredményt mutatott. Koponya Mr-n is voltam akkor,és az is negatív lett. Kb egy 2 éve voltunk ügyeleten este szemészeten mert nyomást éreztem a szemeimben és fájdalmat,akkor sem találtak semmit,kaptam műkönnyet,és elmúlt. Most is elkezdtem használni ,de semmi.
  Ön szerint menjek be holnap az SZTK-ba megnézetni? Itt rögtön megnézik délután,időpont sem kell. Vagy mi lehet ez?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:Gabriella Szeged.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Gabriella!

  Figyelje a vérnyomását, fogyasszon napi 2-3 l folyadékot és tornázzon óránként 10 percet, ha monitor előtt dolgozik. Ezzel javíthatja a leromlott vérkeringését, amit a mozgásszegény életmódja okoz.

  Üdvözlettel:
  Dr. Vártok Éva

 • Tisztelt Dr Nö! köszönöm a válaszát és a segitségét igen még szoptatom a kisgyereket 2 és fél…

  Tisztelt Dr Nö!
  köszönöm a válaszát és a segitségét igen még szoptatom a kisgyereket 2 és fél éves és akkor is csepegthetek bele anya tejet köszönöm válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Édesanya!

  Igen csepegtethet, naponta 5-8 alkalommal.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Köszönöm gyors válaszát! Tehát nem kell félnem ettől a jelenségtől, nem tud elrákosodni? Annyi…

  Köszönöm gyors válaszát!
  Tehát nem kell félnem ettől a jelenségtől, nem tud elrákosodni? Annyi mindent olvastam szemdaganatokról... Nem nyugodtam meg, hogy pont a retinán vannak a mycrociszták....
  Illetve, akkor mi lehet a szembogaramban, a szívárványhártyában a széleken az a néhány aranyszínű körkörös csík, esetleg oxigénhiány?
  Nagyon köszönöm, és elnézést a sok kérdésért, de eléggé aggódom...
  Üdv:
  Barbara

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Barbara!

  Nem kell ilyesmitől félnie!
  Szerintem az arany csík a szivárványhártya színe lehet.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Tiszetelt Dr Nő! Pár hónposan a kigyerek belekapot a szemébe és akkor 3 napig csuka volt neki…

  Tiszetelt Dr Nő!
  Pár hónposan a kigyerek belekapot a szemébe és akkor 3 napig csuka volt neki és mindig amikor belekap a szemébe akkor 2-3 napig nem nyisa ki a szemét és ez töbször elöfordult a kisgyerekel ön javasolná e neki egy szem vizsgálatot ellöre is köszönöm válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Érdeklődő!

  Igen, feltétlenül!
  Ha van anyateje, akkor ilyenkor abból csöpögtethet a szemébe naponta többször.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva

 • Kedves Doktornő! Én írtam Önnek a múltkor azzal kapcsolatban, hogy aranyszínű köröket látok…

  Kedves Doktornő!

  Én írtam Önnek a múltkor azzal kapcsolatban, hogy aranyszínű köröket látok a szemem szélén. Csak röviden az előzményekről: kb. két hete voltam szemészeten ahol alaposan megvizsgáltak, hátsó határhártya leválást (gondolom ez az üvegtesti homályok okozója) állapítottak meg, látom is ezeket a foltokat, csíkokat, de bízom benne hogy idővel, antioxidáns hatására elmúlnak.
  Visszatérve az aranyszínű körökre, amiket felfedeztem, s a réz felhalmozódásának hittem: nekem nem ez van, mert nem úgy néz ki, utánanéztem. Az orvosi jelentésemen egyetlen dolgot találtam, ami erre utalhat: a periférián helyenként mycrocisztás degeneráció. De a doktornő, aki megvizsgált, ezzel kapcsolatban semmit sem mondott, tehát nem tudom hogy ez pontosan mi, kezelendő-e, veszélyes-e a látásomra nézve, vagy hogy mitől alakulhatott ki. Nagyon félek, hogy ez valami komoly dolog is lehet, de akkor a szemészeten miért nem szóltak róla semmit?
  Köszönöm válaszát:
  Barbara

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Vártok Éva Mária

  Kedves Barbara!

  A mycrocisztás degeneráció az ideghártyán van, nem a szaruhártyában. Az orvosa azért nem említette, mert nincs jelentősége. Nem kell kezelni, nem veszélyes a látására nézve.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vártok Éva