A betegek kérdései (4240)

  • Tisztelt Doktornő! 1,5 hónappal ezelőtt munkavégzés közben IT került a szemembe, utána kaptam…

    Tisztelt Doktornő!

    1,5 hónappal ezelőtt munkavégzés közben IT került a szemembe, utána kaptam egy kötőhártya gyulladást, ami elmúlt és utána szemhéjgyulladásom lett. Erre kaptam Tobradex kenőcsöt. Múlthéten visszamentem mert egy idő után ismét fájdalmat éreztem a szememben, erre az orvos azt mondta elmúlt minden féle gyulladás. De én még a mai napig is érzem a felső szemhéjamnál 1 ponton érintésre nagyon fáj, mind kettő szememnél, mint amikor szemhéjgyulladásom volt. Mostani leletem:

    H4000 (1) zöldhályog gyanú
    H4000 (3) zöldhályog gyanú

    VK.: sc. csap IV ,szemmozgások szabadok
    Szf: kissé myop. papillák, egyebekben ép szf., tiszta törőközegek.
    Rl. halvány szemek, cornea rendben, ouép elülső st.
    T.: 20⁄20 Hgmm

    Az orvos nem mondott semmit, a leletről leolvasva szembesültem evvel a zöldhályog gyanúval, aminek utána nézve elkezdtem aggódni. Ez a nyomás érték mennyire rossz ? A szemem fájdalmára tudna mondani valamit ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A 20 Hgmm-es szemnyomás nem rossz, fájdalmat nem okozhat. Szerintem inkább a szemfelszín szárazsága okozhatja a panaszait, amit a mostanában használt szemészeti készítmények is okozhattak.
    Használjon műkönnyet, meglátja, megszűnik a szúró érzés.
    Az Optive cseppet ajánlom.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!Január óta járok szemészeti kezelésre mivel csúnyán be volt gyulladva a szemem,sokat…

    Tisztelt Doktornő!Január óta járok szemészeti kezelésre mivel csúnyán be volt gyulladva a szemem,sokat javult ugyan de még mindig nem az igazi.Nem tudom pontosan mitől alakult ez ki nálam.Az ambuláns lapomon az alábbiak szerepelnek: Status V:0.15 sü stly 1.0,0.5 sü 1.0 RI:tars conj.változatlanul megvastagodott,cornea nem festödik,hátlap tiszta,pupilla Mydrumra jól tágul,széle szabad.szf:ép.Diagnózis H5220 Astigmatismus,H1030 heveny kötőhártyagyulladás k.m.n.Beavatkozás:kontrollvizsgálat,konzílium,felszíni érzéstelenítés,szemüvegvizsgálat,igazitás,ellenőrzés,cornea festődés vizsgálata. Kaptam már rá:Riffampicin,Neomycin,Virolex,Tobrex.De még mindig vörös a szemem sarka.Az lenne a kérdésem,hogy ez mitől lehet,nem értem amik az ambuláns lapon le vannak irva.Mit lehet tenni a javulás érdekében.Köszönöm a válaszát.Tisztelettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A lényeg: heveny kötőhártya gyulladás. A kezelésből arra következtetek, hogy vírusos eredetű. Ez az oka annak, hogy ilyen nehezen gyógyul. De ne aggódjon! Teljesen meg fog gyógyulni.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Édesapám 71 éves. 30 évvel korábban egy balesetben elvesztette a látását…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesapám 71 éves. 30 évvel korábban egy balesetben elvesztette a látását a jobb szemére (lencse hiány, üvegtest hiány, bénult pupilla, kezelt zöldhályog), amely esetleg részben korrigálható. Azonban a nagyobb probléma az "ép" szemével van. Kb 2-3 éve folyamatosan csökken a látóképessége. Több szakorvost is felkerestünk és kezdődő szürkehályogot diagnosztizáltak, valamint az üvegtestek szürkülését is leírták. Egy másik zárójelentésben pedig a macula pigmentáltsága is le van írva. Gyakorlatilag szürkületben és erős fényben nagyon rosszul lát és az olvasás is nehézkes ma már. Ma már nem is szívesen vezet még kisvárosban sem. Az elmúlt hónapokban tovább szürkült a látása és egyben a látóképessége is. A kérdéseim, hogy ez utalhat-e csak a szürkehályogra, az üvegtest szürkülése orvosolható-e és a tünetek nem utalhatnak-e AMD-re? Vagy esetleg Ön valami más betegségre utaló jelet is fel tud fedezni? Hogyan lehet javítani esetleg a látását?
    Még fontos információ lehet, hogy édesapám nem dohányzik, a látást elvileg javító vitaminokat is fogyaszt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A tünetek a szürkehályogon kívül időskori macula degenerációra is utalnak. az üvegtestbe adott injekció a korai szakaszban esteleg segíthet rajta.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben egyre több gondom van a mélységérzékeléssel, arcfelismeréssel.…

    Tisztelt Doktornő!

    Az utóbbi időben egyre több gondom van a mélységérzékeléssel, arcfelismeréssel. Többször elestem lépcsőn fel- lemenetelkor, ami veszélyes, mert csontritkulásom is van. Duane szindrómám van, emiatt nincsen multifokális szemüvegem, csak bifokális, amit viszont nem tudok megszokni. Utolsó vizsgálati eredményem:
    -1.50 +0.25 162
    -3.25 +0.50 152

    V: 0.4 -1.50 D sph +0.25 D cyl a 162=1.0
    -3.75 D sph +0.50 D cyl a 152=0.7
    Szeretném megkérdezni, hogy van-e esetleg valamilyen lehetőség látásom javítása érdekében?

    Válaszát tisztelettel várom: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Judit!

    A lépcsőn való közlekedéshez nem szerencsés a bifokális szemüveg. Kedvésbé balesetveszélyes lenne egy sima távoli szemüveg hozzá.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornő 30 éves nő vagyok és 5 éve viselek távol látó szemüveget. A dioptriám nem…

    Tisztelt doktornő

    30 éves nő vagyok és 5 éve viselek távol látó szemüveget.
    A dioptriám nem erős. 5 év után is -0,75 és -0,5, cilinderes mindket szemem, pupilla távolság 60.
    Munkám miatt elég sokat ülök számitógép elött, naponta 8 orát minimum, persze szünetekkel és még néha este is egy keveset.
    Sokszor fáj a szemem délutánra (szúr, égető érzés, sokszor mintha bele emtn volna valami, holott semmi sincs benne és gyakran fordul elő, hogy nem vagyok álmos és megsi alig birom nyitva tartani a szemeimet, nagyon nagy erőfeszitesembe kerül nyitva tartani őket). Ez mitől lehet? Tul fáradtam a szemeim vagy ki vannak száradva? A doktornőm az OPTIVE szemcseppet ajánlotta. Gondolom, hogy ez erre jó, ez a szemcsepp. Kérdésem az lenne, hogy nincs egy másik fajta csepp, ami ugyanezt a célt szolgálja? Ez ugyanis túl költságes nekem. Válaszát előre si köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Önnek száraz a szeme a sok monitor használattól. Az OPTIVE szemcseppnél jobbat én sem tudok ajánlani. Sokféle műkönny létezik, de egyik sem olcsó.

    [faq53]
    [faq80]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Mit jelent ez: üvegtesti térben néhány alacsony reflektivitású mobilis echo? Köszönöm!

    Kedves Doktornő!

    Mit jelent ez: üvegtesti térben néhány alacsony reflektivitású mobilis echo?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A szem eredetileg közel homogén kocsonyás anyagában lévő néhány, az ultrahangot kissé visszaverő szemmozgásokat követő szemcse.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, amelyre valószínűleg nem lehet pontos…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, amelyre valószínűleg nem lehet pontos választ adni, mégis szeretném tudni, hogy körülbelül mire számíthatunk.
    A párom szürkehályoggal és lencsehiánnyal született. Édesanyja is ezekkel a betegségekkel rendelkezik, ezen kívül a családjában előfordul még szemtengelyferdülés és szemtekerezgés. Az én családomban semmilyen szembetegség nincs jelen, az én látásom is majdnem 100%-os. Azt szeretném megtudni, hogy a leendő gyermekeinknek körülbelül mennyi esélyük van arra, hogy egészséges szemmel szülessenek.

    Előre is köszönöm válaszát!

    Üdvözlettel: Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tímea!

    A szemtengely ferdülés és a szemteke rezgés a homályos látásból adódik ebben az esetben, nem önálló kórkép.
    Nehéz valóban megjósolni a betegség megjelenésének valószínűségét, mivel az öröklésmenet változatos. 25-50 % lehet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Parlagfű allergiám van, amire sajnos szemcseppet is kénytelen vagyok használni.…

    Tisztelt Doktornő!

    Parlagfű allergiám van, amire sajnos szemcseppet is kénytelen vagyok használni. Tud olyan szemcseppet ajánlani, ami nem tartalmaz thiomersalt? Erre is allergiás vagyok.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedveds Nikolett!

    Az Alomide szemcsepp hatóanyaga 1,00 mg lodoxamid (1,78 mg lodoxamid-trometamol formájában) milliliterenként.
    Segédanyagok: 0,14 mg Benzalkónium-korid, nátrium-edetát, citromsav-monohidrát, tiloxapol, nátrium-citrát, hipromellóz, mannit, nátrium-hidroxid, tömény sósav, tisztított víz.

    Tehát nem tartalmaz thiomersalt. Napi 2x 1 csepp az adagja.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Nagyon köszönöm megnyugtató válaszát. Viszont jól sejtem, hogy az én esetemben (hátsó határhártya…

    Nagyon köszönöm megnyugtató válaszát.
    Viszont jól sejtem, hogy az én esetemben (hátsó határhártya leválás, periférián mycrocisztás degeneráció) nem jöhet szóba később lézeres látásjavító műtét? Van rá esély, hogy ez a degeneráció meggyógyuljon?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A degeneráció nem szokott elmúlni. Elképzelhető, hogy emiatt nem végzik el a lézeres szemműtétet, de ez nem biztos.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Olyan problémám lenne hogy múlthéten kezdődött mikor felkeltem,hogy fáj…

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan problémám lenne hogy múlthéten kezdődött mikor felkeltem,hogy fáj a jobb szemem,de belül a (szemgödör?). Kicsit szédelgek is,bár elég sokat vagyok laptop előtt,meg minimális fejfájás van a homlokomnál. Ma újra előjött ez a szemgödörfájdalom. Jó a szemem,jó fél évvel ezelőtt voltam szemészeten,ami teljes mértékben negatív eredményt mutatott. Koponya Mr-n is voltam akkor,és az is negatív lett. Kb egy 2 éve voltunk ügyeleten este szemészeten mert nyomást éreztem a szemeimben és fájdalmat,akkor sem találtak semmit,kaptam műkönnyet,és elmúlt. Most is elkezdtem használni ,de semmi.
    Ön szerint menjek be holnap az SZTK-ba megnézetni? Itt rögtön megnézik délután,időpont sem kell. Vagy mi lehet ez?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Gabriella Szeged.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Gabriella!

    Figyelje a vérnyomását, fogyasszon napi 2-3 l folyadékot és tornázzon óránként 10 percet, ha monitor előtt dolgozik. Ezzel javíthatja a leromlott vérkeringését, amit a mozgásszegény életmódja okoz.

    Üdvözlettel:
    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Dr Nö! köszönöm a válaszát és a segitségét igen még szoptatom a kisgyereket 2 és fél…

    Tisztelt Dr Nö!
    köszönöm a válaszát és a segitségét igen még szoptatom a kisgyereket 2 és fél éves és akkor is csepegthetek bele anya tejet köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Édesanya!

    Igen csepegtethet, naponta 5-8 alkalommal.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Köszönöm gyors válaszát! Tehát nem kell félnem ettől a jelenségtől, nem tud elrákosodni? Annyi…

    Köszönöm gyors válaszát!
    Tehát nem kell félnem ettől a jelenségtől, nem tud elrákosodni? Annyi mindent olvastam szemdaganatokról... Nem nyugodtam meg, hogy pont a retinán vannak a mycrociszták....
    Illetve, akkor mi lehet a szembogaramban, a szívárványhártyában a széleken az a néhány aranyszínű körkörös csík, esetleg oxigénhiány?
    Nagyon köszönöm, és elnézést a sok kérdésért, de eléggé aggódom...
    Üdv:
    Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Barbara!

    Nem kell ilyesmitől félnie!
    Szerintem az arany csík a szivárványhártya színe lehet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tiszetelt Dr Nő! Pár hónposan a kigyerek belekapot a szemébe és akkor 3 napig csuka volt neki…

    Tiszetelt Dr Nő!
    Pár hónposan a kigyerek belekapot a szemébe és akkor 3 napig csuka volt neki és mindig amikor belekap a szemébe akkor 2-3 napig nem nyisa ki a szemét és ez töbször elöfordult a kisgyerekel ön javasolná e neki egy szem vizsgálatot ellöre is köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Igen, feltétlenül!
    Ha van anyateje, akkor ilyenkor abból csöpögtethet a szemébe naponta többször.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Én írtam Önnek a múltkor azzal kapcsolatban, hogy aranyszínű köröket látok…

    Kedves Doktornő!

    Én írtam Önnek a múltkor azzal kapcsolatban, hogy aranyszínű köröket látok a szemem szélén. Csak röviden az előzményekről: kb. két hete voltam szemészeten ahol alaposan megvizsgáltak, hátsó határhártya leválást (gondolom ez az üvegtesti homályok okozója) állapítottak meg, látom is ezeket a foltokat, csíkokat, de bízom benne hogy idővel, antioxidáns hatására elmúlnak.
    Visszatérve az aranyszínű körökre, amiket felfedeztem, s a réz felhalmozódásának hittem: nekem nem ez van, mert nem úgy néz ki, utánanéztem. Az orvosi jelentésemen egyetlen dolgot találtam, ami erre utalhat: a periférián helyenként mycrocisztás degeneráció. De a doktornő, aki megvizsgált, ezzel kapcsolatban semmit sem mondott, tehát nem tudom hogy ez pontosan mi, kezelendő-e, veszélyes-e a látásomra nézve, vagy hogy mitől alakulhatott ki. Nagyon félek, hogy ez valami komoly dolog is lehet, de akkor a szemészeten miért nem szóltak róla semmit?
    Köszönöm válaszát:
    Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Barbara!

    A mycrocisztás degeneráció az ideghártyán van, nem a szaruhártyában. Az orvosa azért nem említette, mert nincs jelentősége. Nem kell kezelni, nem veszélyes a látására nézve.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvos Asszony! Munkám miatt elengedhetetlen, hogy naponta sminkeljem magam. 3-4…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    Munkám miatt elengedhetetlen, hogy naponta sminkeljem magam.
    3-4 naponta a szemhéjam kissé viszket ég és duzzadt a festéktől. Ezidáig az Ultracortenol
    szemkenőcsöt használtam este, amikor a tünetet észleltem. Reggelre teljesen elmúlt. Miután kivonták a forgalomból, kérem, sziveskedjék ajánlani helyette hasonló összetételű gyógyszert.
    Köszönöm a segítséget: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Erika!

    Csak egyetlen olyan szemkenőcs van forgalomban, ami az Ultracortenolhoz hasonlóan szteroidot tartalmaz, de amellett tobramycin is van benne. Csak szemorvos írhatja fel.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Dr. Vártok Éva Mária! A kérdésem a következő lenne : a kontaktlencsének szerepe van a…

    Kedves Dr. Vártok Éva Mária! A kérdésem a következő lenne : a kontaktlencsének szerepe van a ciszta kialakulásának?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Elképzelhető.

  • Tisztelt Főorvos asszony! Édesanyámnak szürkehályog műtétre van szüksége. A salgótarjáni kórházban…

    Tisztelt Főorvos asszony!

    Édesanyámnak szürkehályog műtétre van szüksége. A salgótarjáni kórházban végeznék el a beavatkozást. Ön szerint rendelkezik a kórház megfelelő eszközökkel és orvosgárdával, vagy keressünk másik intézményt? Elnézést a kérdésért de korábban már volt negatív tapasztalatunk a kórházzal kapcsolatban ( nem szemészeti jellegű).
    Melyik intézményt javasolja Ön?
    Amikor édesanyám vizsgálati időpontot kért azt kérdezték tőle, hogy van-e orvosa.
    Ezekszerint orvost kell választani? Nem ismerjük az ott dolgozó orvosokat.
    Én legszívesebben Zalaegerszegre vinném Anyukámat de nem tudom, hogyan lehetne ezt megoldani. Lehet, hogy túlaggódom ezt a dolgot de a legjobbat szeretném .
    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A salgótarjáni kórház megfelelő eszközökkel és orvosgárdával rendelkezik a műtét elvégzéséhez. Nem kell aggódnia akkor sem, ha nem ismer ott személyesen egy orvost sem. Nem kell orvost választani.
    Zalaegerszegre nem lehet menni, ha nem oda tartoznak területileg, mert azt az OEP nem finanszírozná.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • szürkehályog műtét után 4 nappal szabad e repülni utasként?

    szürkehályog műtét után 4 nappal szabad e repülni utasként?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Igen. Csak cipekedni, hajolni, emelni nem szabad.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Anyagi megfontolásból interneten szeretnék lencsét rendelni a jövőben. A…

    Kedves Doktornő!

    Anyagi megfontolásból interneten szeretnék lencsét rendelni a jövőben. A Softlens 59-re esett a választásom, viszont csak most vettem észre, hogy ennek a lencsének az átmérője 14.2 mm, az eddig használt lencsémé (IWear Supreme) viszont 14 mm. Szeretném megkérdezni, hogy számít-e az a 0,2 mm?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Zsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zsanna!

    Igen, számít. A lencse illeszkedése lazább, ha nagyobb az átmérője, emiatt kevésbé stabil lehet az látásélessége.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornö!Igen,pontosan ilyenek vannak a szememen.Koszonom szepen,nagyon sokat segitett!Mar…

    Kedves Doktornö!Igen,pontosan ilyenek vannak a szememen.Koszonom szepen,nagyon sokat segitett!Mar csak azt nem ertem,hogy a dorzsolest fultisztitoval a holyagokon vagy becsukott szemmel kell vegeznem?Nagyon szepen koszonom a tanacsait es a turelmet!Vivien

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Vivien!

    A szemhéját el kell kicsit húzni nyitott szemmel a szemtől, mint amikor kihúzza a szemszéleket szemceruzával.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva