A betegek kérdései (4253)

  • Tisztelt Doktornő! 27 éves fiatalember vagyok 18 éves korom óta magas a vérnyomásom amit gyógyszerrel…

    Tisztelt Doktornő!
    27 éves fiatalember vagyok 18 éves korom óta magas a vérnyomásom amit gyógyszerrel a megfelelő szinten tudnak tartani.Emiatt évente szemészeti vizsgálatra kell járnom.Az elmúlt 8 évben semmi komoly problémát nem találtak.Idén ősszel a szokásos ellenőrzésen szóltak,hogy több vizsgálatra lesz szükség mert "van egy kis baj".Látótér és OCT vizsgálat után az orvos felírt Azopt szemcseppet és mondta,hogy szedjek bilutint mert zöldhályogos mindkét szemem és ezekkel a szerekkel késleltetni lehet a megvakulást de elkerülni nem.Kérésem az lenne,hogy segítsen "lefordítani" leletemet hogy számomra is érthető legyen illetve,hogy az ÖN véleménye szerint is ilyen súlyos a helyzet és tényleg meg fogok vakulni?Ha igen ez mennyi idő alatt következhet be?
    CFF:40⁄41 hz
    ou:bebye görbe kevéssel a normális tartomány alatt
    Pachimetria:-1⁄-1
    OCT:ép
    Ta:09⁄12 Hgmm
    Rlou:rdb
    Fundus:Ü.T.rdb. exc. 0,8⁄0.8 (pirossal kiemelve)
    Válaszát előre is köszönöm!
    További szép napot!
    Tisztelettel:
    Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zoltán!

    A Bebie görbe jelzi az automata látótérvizsgálat eredményét grafikusan. Az Ön görbéje lejjebb fut egy kicsit az életkorában elvárt értéknék.
    A látótér élettanilag mindenkinek lassan szűkebb lesz akkor is, ha nem zöldhályogos. Ha pedig az, akkor ez a folyamat erősebb. A szemnyomás csökkentésével és a szem keringésének javításával le lehet lassítani a folyamatot, ezzel el lehet érni, hogy a várható élettartam alatt ne érje el a vaksági szintet.
    Az exc 0,8⁄0,8 a látóidegfő kimélyedésének az átmérőjéhez viszonyított aránya. Normál értéke 0,3 alatt van.
    Az OCT viszont épnek mutatja a látóidegfőjét és ez azért megnyugtató!
    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! A páromnak kúszóhártya volt a bal szemén, melyet múlt pénteken, 11.18-án ambulánsan…

    Kedves Doktornő! A páromnak kúszóhártya volt a bal szemén, melyet múlt pénteken, 11.18-án ambulánsan leszedtek.Egy recept nélküli kenőcsöt kapott -Septosyl-t, napi 3szor kell tenni a szemébe. Mivel az orvos nem volt túl közlékeny így Öntől kérdezném, hogy mennyire kell ilyenkor vigyázni a hajolással, emelgetéssel? Nincs táppénzen és mivel fizikai munkát végez, ezek elkerülhetetlenek. Másik kérdésem lenne, hogy a hideg árthat-e neki? Válaszát nagyon köszönöm! Üdvözlettel:Ivett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ivett!

    Párja hajolhat, emelhet nyugodtan. A hideg sem árt neki, de jobban megérezheti.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornő! Nov.10-én nagymennyiségű \\\\\\"pókháló\\\\\\" úszkált hirtelen a bal szememben.…

    Tisztelt doktornő! Nov.10-én nagymennyiségű \\\\\\"pókháló\\\\\\" úszkált hirtelen a bal szememben. Ijedtemben elrohantam a szemészetre, ahol nem találtak semmi különöset. A pókhálóból kettő maradt. Aztán másnap a bal szemem bal oldalán felvillanások jelentkeztek, nem rendszeresen, de sokszor. A látásom nem romlott. 14-én visszamentem a szemészetre, ahol ismét nem találtak elváltozást. A neten viszont azt olvastam, hogy a pókháló és a felvillanás a retinaleválás tünete és azonnal menjek orvoshoz vele. A látásom azóta nem romlott, de nem is javult, talán csak annyiban, hogy a pókháló darab elmozdult a látómezőm közepéből. Sutascorbint szedtem, de elfogyott. Kérdésem az lenne, nézessem meg más orvossal is a szemem, vagy törődjek bele, hogy ez csak rosszabb lehet. Engem főleg a felvillanások zavarnak. Várom válaszát előre is köszönettel Horváthné Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Szilvia!

    A fényvillanások inkább az üvegtesti határhártya leválásra utalnak, semmint az ideghártya leválására.
    [faq77]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Rendben, megyek is aludni, köszönöm! Aggódó V.

    Rendben, megyek is aludni, köszönöm! Aggódó V.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Szívesen!

  • Kedves Doktornő! Szerencsétlen baleset érte a szemem. Városunkban az ügyeleten nem tudtak…

    Kedves Doktornő!

    Szerencsétlen baleset érte a szemem. Városunkban az ügyeleten nem tudtak segíteni, azt mondták, holnap reggel sürgősségivel fogadnak a szemészeten. De addig is, halálra izgulom magam, hogy lehet-e látáskárosodásom?
    a lépcsőházban menet lekapcsolódott a villany, és rutinból fel akartam kapcsolni, ám egy most kihelyezett növényre nem számítottam. nekimentem, a sötétben egy hatalmas fehér villanást láttam, és iszonyatos fájdalmat éreztem. Az egyik szemem megbökte a hegyes levele. Jobb szememmel ha felfele nézek kissé, azon a részen, ami egyenes tekintetben nem látható, egy kb 3 mm átmérőjű vérfolt van, és alulra megy ki belőle egy csóva. Tompa fájdalmat érzek most is, de uyganúgy látok mint előtte. Ha most jól látok, akkor már nem lehet látáskárosodásom? Kérem, nyugtasson meg! Reggelig is, mit csináljak, mit ne?
    Köszönettel:
    Aggódó V.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves V!

    Nem kell semmit tennie reggelig. Aludjon nyugodtan, látása nem fog károsodni később sem.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! 4 gyermekét egyedülálló 35 éves anyuka vagyok.A múlthéten elmentem megnézetni…

    Kedves Doktornő!

    4 gyermekét egyedülálló 35 éves anyuka vagyok.A múlthéten elmentem megnézetni a szürke hályogomat ami velem született és meglepődtem mert megkérdezte tőlem a szemészorvos,hogy szeretném -e megműttetni?Egyből nemet mondtam pedig a bal szememmel 70% a látásom,de a jobb még korrigálható szemüveggel jól.Meddig várhatok a műtéttel?Az altatást lehet kérni,nagyon félek.El nem tudom képzelni,hogy zajlik egy műtét ,látom a szikét ahogy közeledik a szemem felé?Köszönöm a válaszát.Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Enikő!

    Nincs mitől tartania! A műtét nem fáj, és szikét sem fog látni. Műtét nélkül viszont lassan, de biztosan elveszti a látását.
    Altatásban csak szellemi fogyatékosoknak, elmebetegeknek végzik a műtétet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő. Szeretném Öntöl megkérdezni, hogy az állandó könnyezésemre tudna-e velamit ajánlani.…

    Kedves Doktornő. Szeretném Öntöl megkérdezni, hogy az állandó könnyezésemre tudna-e velamit ajánlani. Sjögren szindromát állaoitottak meg 2 éve, és van egy alapbetegségem, colitis ulseroza.Járok szemorvoshot, de nem találjuk mek a megfelelő mükönnyet Ha levegőre megyek annyira könnyezem,mintha sirnék. JelenlegSpersallerget és GenTealt használok Kéram ha tud valamilyen más szert a könnyezésemre megköszönöm. Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Erzsébet!

    Oftagélt, Lipo Nit szemsprayt ajánlanék. A Spersallerget nem tartom megfelelőnek, az inkább szárítja a szemet semmint nedvesíti.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves DoktorNö! A problémám a következö. 33éves nö vagyok,és 13éves korom óta szenvedek migrénes…

    Kedves DoktorNö!
    A problémám a következö. 33éves nö vagyok,és 13éves korom óta szenvedek migrénes rohamoktól ami látótérkieséssel jár,egy baleset óta. Mostanában elöfordul esténként hogy egyszer-egyszer pillanatokra mondjuk olvasás közben oldalt megjelenik egy vibráló fehér folt,de ha elmozditom a szemem eltünik azonnal,magától is eltünik viszont igy egy pillanat alatt. kb.két éve voltam szemvizsgálaton,szemnyomásmérésen más dolog miatt,de a szememet akkor teljesen jónak találták. Mi lehet ez? Összefügghet a migrénnel? Válaszát elöre is köszönöm! Tisztelettel: P.Margit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Hölgyem!

    Összefügghet migrénjével is, de az üvegtest kocsonyás anyagának elváltozása is okozhatja.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Az lenne a kérdésem hogy:a fiamnak -4éves-fél éve felírtak +5-ös szemüveget,a doktornö azt mondta…

    Az lenne a kérdésem hogy:a fiamnak -4éves-fél éve felírtak +5-ös szemüveget,a doktornö azt mondta hogy nem valoszínü hogy kinövi..már sokan mondják hogy emelt családit igényelhetnék rá.ilyen esetben létezik iyen,és szemésztöl kell hozzá szakvélemény,ilyenröl még nem hallottam.köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Igen, létezik ilyen, és szemorvostól kell szakvéleményt kérni hozzá.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő!! Szemészeti kivizsgálásból ki lehet mutatni vagy lehett arra következtetni…

    Kedves Doktornő!!

    Szemészeti kivizsgálásból ki lehet mutatni vagy lehett arra következtetni ha valakinek agydaganata van??..olyat hallotam hogy szemfenékből lehet rá következtetni.

    Üdvözlettel... Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Attila!

    Igen, jól hallotta. A szemfenéki képből lehet következtetni agydaganatra, vagy egyéb koponyaűri nyomásfokozódással járó folyamatra.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Én egy 28 éves éves fiatal ember vagyok. Sárgafolt és hátsó pólus sorvasodás…

    Tisztelt Doktornő!

    Én egy 28 éves éves fiatal ember vagyok. Sárgafolt és hátsó pólus sorvasodás van mind két szememben. Már 7 éves korom óta romlik szemem. Pattern VEPvizsgálattal gyakorlatilag egyik szemen sem lehet zajszintből kiemelkedő kérgi választ nyerni sem nagy sem kis mintával. A szem klinikán azt mondták, többször is, több orvos, hogy javulás nem várható.(soha) Ebbe nem igazán szeretnék belenyugodni, így megragadnák minden lehetőséget. Akár kísérleti alany is lennék. Esetleg tudna ön nekem ajánlani olyan szakembert aki tudna rajtam segíteni?
    Köszönettel:L. Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    Egyelőre semmi módon nem lehet segíteni látásán. Idővel génterápiával vagy a közeljövőben microchip beültetéssel javíthatnak az állapotán.
    http:⁄⁄www.hwsw.hu⁄hirek⁄3440⁄sikeres-szilicium-mikrochip-beultetes-emberi-retina-moge-.html
    http:⁄⁄egeszseg.origo.hu⁄cikk⁄0707⁄269874⁄macskakon_1.htm

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! 8 éves kisfiam tegnap iskolai orvosi vizsgálaton volt. Vérnyomás, testsúly,…

    Kedves Doktornő!

    8 éves kisfiam tegnap iskolai orvosi vizsgálaton volt. Vérnyomás, testsúly, magasság, stb.
    A szemészet rovatnál ennyi áll: V 1.0, s ez kétszer leírva. Semmi több. A gyerkőcöm azt mondja, nem látta tisztán az utolsó, legkisebb betűt. Megkérdezte a doktor nénit, hogy akkor most rossz-e a szeme, de az volt a válasz, abból, amit a papírra írnak, anya tudni fogja.
    Hát sajnos nem tudom...
    Szeretném kérni, hogy ha ennyiből értelmezni lehet, hogy mi a helyzet, írja le nekem.

    Üdvözlettel: I-F. Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Barbara!

    A vizsgálatot az iskolában nővérek végzik. Kisfia végigolvasta a táblát, tehát jól lát messzire szemüveg nélkül mindkét szemével. A V 1,0 azt jelenti, hogy 100%-os a látása (Visus=látás) távolra.
    Nincs szüksége további vizsgálatra.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Szeretnék két kérdést feltenni Önnek. Egyik: Air optix aqua kontakt…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretnék két kérdést feltenni Önnek.

    Egyik: Air optix aqua kontakt lencsét hordok. Eddig Solo care aqua tisztítót használtam, de most láttam egy másik ápolót: Opti-free. Szeretném megtudni, hogy ez az ápoló is jó-e lencsémhez, illetve, hogy hogyan kell választani az ápolók között.

    Másik: készíttettem szemüveget magamnak. Jobb szemre -2,75 , bal szemre - 3,25. A Bal lencse nagyon furcsa volt, ezért kijavították - 3 -ra a diotriát. De most sem jó. A falat domborúnak látom benne és az egész tér olyan furcsa. (Amikor a -2,5 kontaktlencsémre felvettem egy -0,75-ös szemüveget, akkor nem észleltem ezt) Ön szerint a szemüveg készítéskor követhettek el valamiféle más hibát, mert szerintem nem a dioptriával van a baj. Nem tudom, most mit kéne tennem.

    Köszönettel: Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Edit!

    Elvileg bármelyik ápolószer alkalmas, amelyik lágy kontaktlencséhez való. Csak egy dologra figyeljen: ugyanazt a lencsét ne ápolja különböző szerekkel!
    Ha a kontaktlencséjével jól lát és annak dioptriája nem haladja meg a 3,0 D-t, akkor ugyanolyan erős szemüvegre van szüksége, mint a KL-ből.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni.Nem tudom mi történt a szememmel,két napja a jobb…

    Tisztelt Doktornő!
    Segítségét szeretném kérni.Nem tudom mi történt a szememmel,két napja a jobb alsó szemhéjam és a szem belső része borzasztóan viszket és fáj is.Ahogy hozzáérek mégjobban viszket,ahogy pislogok ugy is.Kívülről nem látszik semmi és egyre jobban fáj. Kérem ha tud segitsen mit tegyek vele? Mi lehet a baj? Kell e orvoshoz mennem vele vagy ma
    gam tudok tenni valamit?
    Tisztelettel! Köszönöm válaszát! Keti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Keti!

    Leítása alapján nem tudom megállapítani, mi baja lehet.
    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Koraszülött voltam, és kancsal nem tudom műtöttek szemüveget hordtam! Ennek…

    Tisztelt Doktornő!
    Koraszülött voltam, és kancsal nem tudom műtöttek szemüveget hordtam!
    Ennek ellenére mégis picit kancsi vagyok, és tompa látó, vagyis egyszer egy orvos azt mondta, hogy nem tökéletes a szaruhártyám és ezért nem látok jól a bal szemmel.
    0,25 -bal 1,0-jobb
    most akkor ez tompa látás?
    Főként az lenne a kérdésem hogy így császárral kell szülnöm, és a gyerekem is kancsi lesz?
    Az egész családban csak egyedül nekem van problémám a szememmel még a déd szüleim is tökéletesen láttak!
    Köszönöm szépen
    Vári Izabella Gyál

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Izabella!

    Nem kell császárral szülnie!
    Nem tartom valószínűnek, hogy kancsal lesz a gyermeke.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornő! Végezetül azt szeretném kérdezni még, hogy az előző válaszában említett…

    Tisztelt doktornő!

    Végezetül azt szeretném kérdezni még, hogy az előző válaszában említett Humapent cseppet csakis szakorvos írhatja fel, vagy diplomás optometrista is?


    Tisztelettel: B. Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Péter!

    Csak szakorvos írhatja fel a Humapentet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Doktornő.

    20 éves vagyok, és 3 éves koromtól szemtengelyferdülésem van. (Bal szem).
    Bár régen voltam a szemészeten, és még nem műtöttek de az évek folyamán úgy érzem valamivel jobban látok mint azelőtt. Egyszerre a kettőt nem tudom használni. Ha eltakarom a jobb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Béla!

    Szemüveggel biztosan alkalmas. Ha megműtik, szemüveg nélkül is alkalmas lesz.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Előre is bocsánatot kérek ha esetleg a kérdésem kicsit hosszabra nyulna Kis…

    Tisztelt Doktornő!

    Előre is bocsánatot kérek ha esetleg a kérdésem kicsit hosszabra nyulna

    Kis koromban mind két szemere kancsal voltam befele egyiket 1,5 másikat 2,5 évesen mütötték az erédmény jó lett. Most 21 éves leszek voltam tavaly szemorvosnál kontrolon (már elttötte elég rég nem voltam panaszom nem volt) Az orvos azt akkor azt mondta hogy nincs komoly baj Kszögnek mért mindkét szemre 3-4 fokot DVD Azt mondta hogy ez a ugynevezett dvd-s kancsalság ez csak akkor jön elő hogyha valamit erösebben nézek és ez felfele térő nem mindig jön elő nem kell foglalkozni vele viszont sztereolátás az nincsen vezérszem jobb. Aztán rá félévre kb felpróbáltam egy régi szemüvegmet amiben a bal szemem kifelé tért el de csak szemüvegben anélkül nem Ehhez hozzátartozik az is hogy tudok olyat csinálni a szememmel ha akarok hogy elhomályositom a látásom és akkor is a bal szemem kifelé tér el .de csak akkor ha akarom homályositani kényszer nincs rá.
    Szóval elmentem egy másik szemészhez ezzel a problémával megvizsgált
    és ő azt mondta hogy azért megy ki szemüvegben mert akkor pihen a szem nem erölöködik. És megmutattam neki azt hogy eltudom homályositani a látásom és akkor is fifelé tér el De viszont ő már az alábbi kancsalsági szögeket irta Távolra bal szem max 10fok kifele közelre jobb szem 4fok befele és bal oldali dvd . Az orvos mondta hogy ő nem is tudta hogy kancsal vagyok csak mikor mondtam neki egyáltalán semmi sem látszik valamint hogy kifelé csak akkor megy PL: Ha mondjuk valami hegy tetején vagyok és onan nézem lefele tájat . És igazából magamon sem látok kancsalágot legfeljebb ritkán felfele vagy ha sokat ülők a gép elött kicsit befele de kifele egyáltalán nem És igazából nemtudom ezt hova tenni hogy közbe meg le van irva Bal 10fok távolra kifele,Jobb 4 fok közelre befele. Ebben remélek a doktörnőtöl segitséget hogy segit nekem megértetni. mert már nem akarok fölöslegesen még egy szemorvoshoz menni Én még arra gondolok hogy mikor mutattam a dokinak hogy eltudom homályositani látásom és akkor megy kifele a bal lehet azt értette talán a max 10foknak? vagy ergo el kell nézek több 100méterre hogy kimenjen?
    A közelre jobb szem 4fok befelénél meg mennyire kell közelre nézni hogy látszodjon? Szoval dijóhéjban csak azt szeretném megkérdezni a doktornőtöl hogy hogy van az hogy én sem látok magamon kancsalságot az orvos sem és még is le vannak irva ezek a számok? Ne haragudjon a hosszura sikeredett levelemért kedves Doktornő! Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Szerintem első pillantásra nem tűnt fel az orvosnak, hogy kancsalít, csak miután felhívta rá a figyelmét.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • A férjemnek flexelés közben egy vasreszelék ment a szemébe,a vasreszeléket kiszedtük de a szeme…

    A férjemnek flexelés közben egy vasreszelék ment a szemébe,a vasreszeléket kiszedtük de a szeme sarkában nagyon csúnya piros folt lett!Azt szeretném kérdezni,hogy a kamilla borogatás jó lenne-e rá?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Ha nem maradt a szemében rozsda a vasreszelék helyén, akkor nagy baj nincs. A piros foltot egy hajszálér megpattanása okozza a kötőhártyában. A bevérzés önmagában nem igényel kezelést, de az apró sérülések okozta gyulladás ellen jó a kamillás borogatás.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Dr. Vártók Éva Mária! Az előző kérdések kapcsán merült fel bennem, hogy plusszos szem…

    Kedves Dr. Vártók Éva Mária!

    Az előző kérdések kapcsán merült fel bennem, hogy plusszos szem esetében pupillatágítás után csak számítógéppel nézik meg, hogy milyen a fénytörési hiba, vagy tág pupillával is szoktak olvastatni a tábláról számokat és betűket?

    Köszönöm, hogy időt fordított rám!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Igen, tág pupillával is szoktak olvastatni a tábláról számokat és betűket.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva