A betegek kérdései (4301)

  • Kedves dr nő.Fodrász a szakmám, elég sok vegyszerel dolgozom.Már 15 éve is van hogy szemproblémáim…

    Kedves dr nő.Fodrász a szakmám, elég sok vegyszerel dolgozom.Már 15 éve is van hogy szemproblémáim vannak,szünet nélkül csip,bök,piros,begyullad,viszket.Már Somogy megye összes orvosánál jártam,de a krémek meg a cseppek ideig oráig használtak.Ha Pestre utazom a szmog a metro huzatjától már beeset lessz a szemem begyullad ,úgy nézek ki mind aki két hete nem aludt.A fonyódi orvosom,már azt tanácsolta állandó jeleggel használjak mindig más fajta műkönnyet.Akkor is csak ideig oráig jó,ha nem dolgoznák a szakmámban, akkor is még a levegötől is fájna.10 éve kaptam gyogy szeműveget is ,akkor is csak kicsivel volt jobb.Azt híszem sosem lessz tiszta tekintetem mindig fáradt be esett szemű leszek, a fájdalomtól csukodik a szemem nem tudok tv nézni mert fáj szemem .Nagyon szeretném ha tudna valahogy segíteni.Vagy igy kell le élni az életem,nagyon de nagyon köszönöm a válaszét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Piroska!

    Van egy korszakalkotó új műkönny, a Systane Balance. Azt próbálja meg.
    [faq141]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • kislányom szemén árpa keletkezett,mivel kezeljem?a kamillás borogatás jót tesz neki?

    kislányom szemén árpa keletkezett,mivel kezeljem?a kamillás borogatás jót tesz neki?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Igen. Septosyl szemkenőccsel is kenegesse, éjszakára párakötést tegyen rá.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • a jobb szememben elvan sorvadva az izom ezért kisebb.milyen műtét lenne jó a korrigálására?és…

    a jobb szememben elvan sorvadva az izom ezért kisebb.milyen műtét lenne jó a korrigálására?és mennyibe kerül egy ilyen műtét?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Nem ismerek ilye műtéti lehetőséget.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő, 65 éves vagyok. Nem olyan rég óta van olyan, hogy arra ébredek fel, hogy…

    Kedves Doktornő,

    65 éves vagyok. Nem olyan rég óta van olyan, hogy arra ébredek fel, hogy csukott szemmel fényes karikákat látok. Mitől lehet ez?

    Kérem adjon tanácsot, hogy kihez forduljak.

    Köszönöm előre is a választ.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A vérkeringés zavara állhat a háttérben. Talán nem fogyaszt elegendő folyadékot, vagy este vérnyomás csökkentő gyógyszert szed, ami a kelleténél alacsonyabbra csökkenti a hajnali vérnyomását.
    Forduljon a háziorvosához.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam kétéves, a látásával eddig nekünk úgy tűnik nincs probléma, egyetlen…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam kétéves, a látásával eddig nekünk úgy tűnik nincs probléma, egyetlen dolog keltette fel a figyelmemet: a jobb szeménél a fehér részen (tehát a pupillán és az íriszen kívül, kb attól egy centiméternyire) egy picit sötétebb, szürkésebb részt, néhány miliméteres foltot látni, ami állandóan ott van. Lehet ebből probléma? Mi lehet ez vajon?

    Köszönettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    Ebből nem lehet semmi probléma. Ott lép ki egy véna a szemből, azért az ínhártya vékonyabb, így jobban áttűnik az alatta lévő sötéten pigmentált szövet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! PRK műtéten estem át egy budapesti klinikán pontosan ma 16 napja (nov. 29-én).…

    Kedves Doktornő!

    PRK műtéten estem át egy budapesti klinikán pontosan ma 16 napja (nov. 29-én). A korrekciók a következők voltak: J.sz.: -2,75, B.sz.: -2,25. Az 1 hetes kontrollon (dec. 7-én) a bal szememen 1,2 vizust a jobbon 1,0-ás vizust mértek, örvendeztem is, tényleg jól és élesen láttam. Dec. 12-én voltam a körzeti szemorvosnál, h. kivegyem a táppénzes papíromat, ő már csak 1,0-ás vizust mért a balra és 0,9-es vizust a jobbra, de érzem is, h. sokkal rosszabban látok, mint az 1 hetes kontrollon (távolra sem éles, közelre sem). Ma felhívtam a klinikát, ahol műtöttek és azt mondják ez a gyógyulási folyamat természetes része. Gondoltam rákérdezek Öntől (mint egy független szakértőtől), hogy ez igaz-e vagy csak hitegetnek? Mi okozza a hetes kontroll óta való romlást?
    Még egy kérdés napi 5x cseppentek a Flucon-ból (07.00, 11.00, 15.00, 19.00, 23.00) viszont, a műkönny csípi a szememet-nagyon, be is vérmesedik, kb. 1 percig nem is tudom kinyitni a szemet, Ön szerint ezt mi okozza? Váltsak műkönnyet (jelenleg Refresh-et használok)?
    Utolsó kérdésem az UV fény mennyi idő után kezdi károsítani a szemet? Ezt azért kérdezem, mert ha pld. esténként sétálok a városban sok szolárium szalonnál ki van rakva a kirakatba az UV fény és akarva akaratlanul is ránézek bámulás közben.

    Ne haragudjon az ennyi sok kérdésért!

    Köszönettel,
    Zoltán (24)

    U.i.: Boldog, békés karácsonyt Önnek és kedves családjának!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zoltán!

    Az átmeneti homályosabb látás valóban a gyógyulási folyamat természetes része. Ha a műkönny csípi a szemét, érdemes másra váltani. Pl.: Optive cseppre.
    Az UV elleni védelmet napszemüveggel fél évig biztosítani kell. Ha ezt nem teszi, apró homályok keletkeznek a szaruhártyában, ami rontja az éles látást. De a szemszárazság - vagy a műkönny nem megfelelősége is ronthat a látás teljesítményen.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!
    22 éves fiamnak szinte folyamatosan romlik a látása. A szemészeten azt mondták hogy lehet örökölte apai ágon a szemromlást. Nagyapja is már alig lát, neki az édesapja pedig fiatal korában megvakult. Nagyon aggódom a fiam miatt. Voltunk a Klinikán szemfenékvizsgálaton,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Klára!

    A dg. azt jelenti, hogy a szemfenék erein enyhe jelei látszanak a magas vérnyomásnak. De a szemének nincs a rövidlátáson kívül semmi baja.

    Üdvözlettel:

  • Kedves Doktornő! Problémámmal mindenképpen elmegyek orvoshoz, de addig is szeretnék valami…

    Kedves Doktornő!

    Problémámmal mindenképpen elmegyek orvoshoz, de addig is szeretnék valami megnyugtató választ kapni, ezért írok Önnek. Panaszaim kb. 2 hónapja kezdődtek. Korábban is fejfájós voltam, 10 évvel ezelőtt fejfájásom okaként a rövidlátást állapították meg, -0,5 dioptriás szemüveget kaptam. Ezek után meg is szűntek a minden napos fejfájások. Évekkel később migrénes rohamaim voltak, kb. évente 1 nagyon komoly roham, rettenetes fejfájással, hányással. Készült CT, előszőr kontrasztanyag nélkül (éppen szoptattam a kislányom), majd évekkel később - újabb rohamok jelentkezésekor kontrasztanyagos vizsgálat volt, negatív eredménnyel. Kb. két hónapja újból jelentkeztek a fejfájások, de újra a minden napos fajta. Minden reggel (sőt, már hajnalban erre ébredtem), hogy széthasad a fejem. Elmentem szemészhez, aki semmi kórosat nem talált. Hozzáteszem, a szemüveget, már legalább 8 éve nem hordom. Én azért elmentem az Ofotértbe, ahol megállapították a korábbi rövidlátásomat (most -0,75-ös lencséket kaptam) és azonnal el is készítették a szemüveget. Amióta megvan és hordom (9 napja), még egyszer sem fájt a fejem. Viszont aggaszt, hogy a jobb oldali pupillám mintha nagyobb lenne, mint a bal. A szemészeti vizsgálaton is jeleztem, hogy szerintem a jobb szemem gyengébb, mert nehezebben tudtam elolvasni a számokat, azt mondta a vizsgáló, hogy valóban gyengébb, de mivel ugyanazt a dipotriát mérte, így egyforma lencse kell. Lehet-e a pupillák különbözőségének ez a szemészeti probléma az oka, vagy forduljak mindenképpen neurológushoz? Elég ijesztő dolgokat olvastam a pupilla tágulatról, ha korábban negatív leleteim voltak, akkor is lehet nagy a baj? A pupilla tágulatot mért nem észlelte a vizsgáló szemész? Akkor még ezt nem figyeltem meg, ezért nem jeleztem neki? Látnia kellett volna akkor is a problémát, ha én külön nem hívom fel erre a figyelmét? A szemészeti leletemre ezt írta:
    V: 1.0-1.0D=1.0 T:18 Hgmm
    1.0-1.0D=1.0 18 Hgmm
    Elülső szegmentum békés, tiszta törőközegek. Fundus: ép határú nívóban lévő papillák, norm. erek és retinák.
    Szereném még azt is kérdezni, ha például agydaganatom lenne, ebből a szemészeti vizsgálatból lehetne-e erre következtetni?
    Várom szíves válaszát, 35 éves nő vagyok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Valószínűleg azért nem észlelte a szemorvos a pupillák mert akkor még egyformák voltak. A leírásában nem is szerepel.
    Agydaganatra utaló jelet sem látott a szemében, ez le is van írva (ép határú nívóban lévő papillák).
    A pupillák különbözőségének neurológiai oka lesz forduljon mindenképpen neurológushoz.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Fiamnak retinamütétje volt, beépitettek neki egy szalagot , de sajnos 3 hónap után el kellett…

    Fiamnak retinamütétje volt, beépitettek neki egy szalagot , de sajnos 3 hónap után el kellett távolítani, mivel borzasztóan eldeformálta a szemét, kettőslátás alakult ki. Sajnos a 2. mütét után sem szünt meg a kettőslátás, ezenkivül glaukóma is kialakult már az első mütét után. Sajnos most nagyon magas a szemnyomása. Kérdésem - mivel pokolian rossz lett az idegállapota -, ez befolyásolhatja e a magas szemnyomást?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Igen, az idegállapot is okozhatja, de a műtét maga is okozhat zöldhályogot.

  • Tisztelt Doktornő! Másfél hónappal ezelött,az egyik pillanatról a másikra,a látóteremben egy foltot véltem felfedezni! Először azt hittem hogy belenéztem egy erősebb fényforrásba! De reggel is ugyanugy ott volt! A szemészeten megállapították,hogy chorioretineális gyulladásom van,amit egy már… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Fogyasszon nagy mennyiségű C vitamint, Antioxidot , Immunotrofinát kiegészítő kezelésként.
    http:⁄⁄www.doki.net⁄tarsasag⁄gygastroenterologia⁄hirek.aspx?nid=15890Még több

  • Tisztelt Főorvos asszony! Enterovírus okozhat-e látóideg gyulladást? Ha igen mi a gyógymódja?…

    Tisztelt Főorvos asszony!

    Enterovírus okozhat-e látóideg gyulladást? Ha igen mi a gyógymódja?
    Várom válaszát: Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ilona!

    Igen, okozhat.
    Olvassa el az alábbi hivatkozást:
    http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄cikkek⁄szem_betegsegei⁄2396⁄neuritis-retrobulbaris


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Másfél hónapja volt lézeres PRK kezelésem, mindkét szemem -4 D alatti volt.…

    Tisztelt Doktornő!

    Másfél hónapja volt lézeres PRK kezelésem, mindkét szemem -4 D alatti volt. Jelenleg -1,5 és -0,5 a szemem, ugyanis belső szemtengelyferdülés alakult ki a műtét után és ez okozza a gyengébb látást. Mitől alakulhatott ki ez, hiszen nekem ilyen nem volt korábban? Szeretném továbbá megkérdezni, hogy a Alcon Flucon szemcsepp alkalmazásával megszűnhet-e ez a szembetegség és beállhat-e az éleslátás vagy ez a műtét egyik lehetséges mellékhatása és már nem fog javulni a látásom?

    Üdvözlettel:
    Veronika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Veronika!

    Ha belső szemtengelyferdülése lett, akkor ugye cylinderes a szemüvege?
    Az említett szemcsepp nem szüntet meg fénytörési hibát, csak a szaruhártya tisztulását szolgálja.
    A dioptria még változhat talán.
    De kérdésével inkább az operációt végző orvoshoz forduljon.



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!
    Tegnap írtam Önnek, édesanyám szeméről, még egyszer.
    Egy évvel ezelőtt látóidegen bevérzés volt, ebből kifolyólag hegesedés történt, elég rosszul látott. Egy hete ment vissza kontrollra, semmi panasza nem volt, másnap apró fekete pöttyöket látott, ami napról napra… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Beatrix!

    Talán a területileg illetékes egyetemi szemklinikán többet tudnának mondani egy alaposabb vizsgálat után.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak egy éve látóideg hegesedést állapítottakmeg, emiatt elég rosszul…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyámnak egy éve látóideg hegesedést állapítottakmeg, emiatt elég rosszul látott.Egy hete sok apró fekete pöttyöt lát és nagyon homályos lett a látása. A doktora azt mondja ennek magától el kell múlnia. Nem adott rá semmilyen kezelést. Önnek mi a véleménye erről a problémáról?
    Várom válaszát!
    Üdvözlettel: Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Beatrix!

    Leírásában nem szerepel, milyen diagnózist állított fel az orvos. Vizsgálat és diagnózis nélkül erről nem tudok véleményt mondani.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Köszönöm valaszat doktornö. A szedülesre nem irt semmit. Nem lehet hogy a rossz szemüveg megbolygatott…

    Köszönöm valaszat doktornö. A szedülesre nem irt semmit. Nem lehet hogy a rossz szemüveg megbolygatott valamit es azert nem szünik mar 6honapja. ?Ha igen mit csinaljak? Vagy ahogy akkor hordtam mar es szedültem az erzes azota is fogva tart?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Szédülésének lehet szemészeti oka is. Ez esetben egy szemorvos vagy egy optometrista tud segíteni.
    Lehet idegrendszeri vagy belső fül eredetű oka is. Ilyenkor neurológus illetve fül-orr-gégész tud segíteni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktor Nő! Két hete kaptam meg új multifokális szemüvegemet (már nem az elsőt). Kb.…

    Kedves Doktor Nő!

    Két hete kaptam meg új multifokális szemüvegemet (már nem az elsőt). Kb. 1 hete fájdalmat tapasztalok a szemüveg viselése közben a bal szememben. A fájdalom jellege: szúró, nyomó mintha a szemgolyóm mögül jönne. Nem azonnal érzem, hanem egy kis idővel az után, hogy feltettem a szemüveget, de ha leveszem, a fájdalom egy idő után gyengül.
    Ön szerint ez csiszolási probléma és az optikushoz menjek vissza, vagy pedig más jellegű és a szemészt keressem fel újra.

    Köszönettel:

    Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mária!

    Szerintem ez csiszolási probléma és azt javaslom, hogy az optikushoz menjek vissza a panaszával.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!
    Ne haragudjon, hogy ismét levelemmel zavarom!Múlt héten írtam Önnek a problémámról(hogy kint úgy látok mintha esne az eső,ég a szemem,ill mintha a sivatagban forrna a levegő stb...)Ön azt tetszett erre írni,hogy száraz a szemem!Kérdésem az lenne,ha kezelem a szemszárazságot,akkor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Dóra!

    A műkönny csepegtetés mellett a Bilutin vagy a Béres szemerő nevű tablettát tudnám ajánlani Önnek.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornö! En egy olyan problemarol kerdezem önt ami mar nagyon aggaszt. 6honappal ezelött…

    Kedves Doktornö!
    En egy olyan problemarol kerdezem önt ami mar nagyon aggaszt. 6honappal ezelött elmentem egy optikaban azzal a problemaval hogy olvasasnal faj a szememfelül kaptam egy PLUSZ 0,25ÖS szemüveget cilindereset na hat elkezdem hordani egesz nap szedültem benne borzasztoan ha le vettem a szemüveget minden fura volt mintha minden közel szaladt volna hozzam teljesen megvaltoztatta a latoteremet. 5 honapja nem hordom a szemüveget azota is szedülök. Mar depresszios lettem vagy panikbeteg a rengeteg szedülestöl 6honapja felöröl. Nem tudom mit tegyek hova menjek mi van velem. Kerem segitsen nekem hogy mitöl lehet ez. Ha becsukom a szemem jo ha nezelödök vagy erös a feny vagy szürkület van mintha erzekeny lenne a homlok es a szemhelyamnal . Elöre is köszönöm valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    [faq53]
    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Már korábban is írtam Önnek kislányom szemével kapcsolatban. Kislányom…

    Kedves Doktornő!

    Már korábban is írtam Önnek kislányom szemével kapcsolatban.

    Kislányom 2 éves múlott és már lassan fél éve küzdködtünk mindkét szemében lévő belső árpával.
    Pár hónappal ezelőtt mindkét árpa gyógyultnak mutatkozott, de az egyik szemében az árpa helyén kinövés alakult ki.
    Ekkor írtam Önnek az első levelemet, melyben megnyugtató választ kaptam, hogy ez csak csupán szövet szaporulat és idővel eltűnik.
    Így is történt!valóban szépen visszahúzódott.(bár egy kicsit még pirosabb maradt az árpák helyén)
    Azonban ami aggasztani kezdett, az hogy körülbelül egy másfél hónapja az árpák helyén (mindkét szemben) pirosas-barnás foltok keletkeztek.Olyan mintha hegesedve gyógyultak volna az árpák.
    Lehetséges ez?Semmi egyéb tünet nincsen a kis szemével!
    Nagyon aggódom!


    Előre is köszönöm válaszát!


    Üdv:
    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Eszter!

    Ne aggódjon! Az árpa így szokott gyógyulni.
    Idővel talán ez a folt is el fog tűnni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvos Asszony! 35 éves vagyok. 1 éves koromtól kezdve kancsal a bal szemem.5 és…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    35 éves vagyok. 1 éves koromtól kezdve kancsal a bal szemem.5 és fél éves koromban műtőtték (astigmia és stabizmus volt a papírra írva.)Műtét után szemüveget hordtam, +2,5 bal, + 2 a jobb szemre.Kancsalság ugyanúgy fennállt, bár a papír szerint kicsit jobb lett.Ezt követően szinte minden évben ilyen dioptriájú lencsét írtak fel az orvosok.
    17 éves koromban letettem a szemüveget, azzal az indokkal, hogy a bal szemem amúgy is tompalátó, a jobb pedig szinte tökéletes lett a szemüveg elhagyása után.
    Problémám a következő:abból a megfontolásból, hogy ha a jól látó szememmel történne valaha valami, jelentkeztem Pécsen egy lézerklinikára, látásjavító műtétre.
    A kezelő orvos elmondta, hogy mivel +-os a szemem kb 80 %-os látást garantál, majd hozzátette, hogy mivel úgy gondolja, hogy a kancsaláság engem zavar, azt is korrigálja. Addig nem is hallottam arról, hogy a kancsalság lézeresen műthető, de természetesen örültem neki nagyon.
    A hidegzuhany akkor ért, mikor a műtétet követően, nemhogy kisebb lett volna a kancsalságom, hanem sokkal nagyobb lett,és ráadásul most már kifelé kancsalítok.
    A kezelő orvos próbálta megmagyarázni, hogy nem is lett rosszabb, de szembetűnő a különbség.
    Most tanácstalan vagyok.A lézeres műtét után azt mondták, még egy műtétre van szükségem, mert a cilinderek visszajöttek a szememre... nem tudom, vállaljam e, ezek után mi a garancia, hogy nem lesz a szemem még kancsalabb?Korrigálható e kontaktlencsével a kancsalság? Valahol olvastam "prizmahatású" kontaktlencséről?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel:
    H. Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    Az újabb lézeres műtét a szemek állását nem befolyásolja.
    Én nem hallottam eddig prizma hatású kontaktlencséről.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva