A betegek kérdései (4244)

  • Kedves Doktornő!! Szemészeti kivizsgálásból ki lehet mutatni vagy lehett arra következtetni…

    Kedves Doktornő!!

    Szemészeti kivizsgálásból ki lehet mutatni vagy lehett arra következtetni ha valakinek agydaganata van??..olyat hallotam hogy szemfenékből lehet rá következtetni.

    Üdvözlettel... Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Attila!

    Igen, jól hallotta. A szemfenéki képből lehet következtetni agydaganatra, vagy egyéb koponyaűri nyomásfokozódással járó folyamatra.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Én egy 28 éves éves fiatal ember vagyok. Sárgafolt és hátsó pólus sorvasodás…

    Tisztelt Doktornő!

    Én egy 28 éves éves fiatal ember vagyok. Sárgafolt és hátsó pólus sorvasodás van mind két szememben. Már 7 éves korom óta romlik szemem. Pattern VEPvizsgálattal gyakorlatilag egyik szemen sem lehet zajszintből kiemelkedő kérgi választ nyerni sem nagy sem kis mintával. A szem klinikán azt mondták, többször is, több orvos, hogy javulás nem várható.(soha) Ebbe nem igazán szeretnék belenyugodni, így megragadnák minden lehetőséget. Akár kísérleti alany is lennék. Esetleg tudna ön nekem ajánlani olyan szakembert aki tudna rajtam segíteni?
    Köszönettel:L. Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    Egyelőre semmi módon nem lehet segíteni látásán. Idővel génterápiával vagy a közeljövőben microchip beültetéssel javíthatnak az állapotán.
    http:⁄⁄www.hwsw.hu⁄hirek⁄3440⁄sikeres-szilicium-mikrochip-beultetes-emberi-retina-moge-.html
    http:⁄⁄egeszseg.origo.hu⁄cikk⁄0707⁄269874⁄macskakon_1.htm

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! 8 éves kisfiam tegnap iskolai orvosi vizsgálaton volt. Vérnyomás, testsúly,…

    Kedves Doktornő!

    8 éves kisfiam tegnap iskolai orvosi vizsgálaton volt. Vérnyomás, testsúly, magasság, stb.
    A szemészet rovatnál ennyi áll: V 1.0, s ez kétszer leírva. Semmi több. A gyerkőcöm azt mondja, nem látta tisztán az utolsó, legkisebb betűt. Megkérdezte a doktor nénit, hogy akkor most rossz-e a szeme, de az volt a válasz, abból, amit a papírra írnak, anya tudni fogja.
    Hát sajnos nem tudom...
    Szeretném kérni, hogy ha ennyiből értelmezni lehet, hogy mi a helyzet, írja le nekem.

    Üdvözlettel: I-F. Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Barbara!

    A vizsgálatot az iskolában nővérek végzik. Kisfia végigolvasta a táblát, tehát jól lát messzire szemüveg nélkül mindkét szemével. A V 1,0 azt jelenti, hogy 100%-os a látása (Visus=látás) távolra.
    Nincs szüksége további vizsgálatra.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Szeretnék két kérdést feltenni Önnek. Egyik: Air optix aqua kontakt…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretnék két kérdést feltenni Önnek.

    Egyik: Air optix aqua kontakt lencsét hordok. Eddig Solo care aqua tisztítót használtam, de most láttam egy másik ápolót: Opti-free. Szeretném megtudni, hogy ez az ápoló is jó-e lencsémhez, illetve, hogy hogyan kell választani az ápolók között.

    Másik: készíttettem szemüveget magamnak. Jobb szemre -2,75 , bal szemre - 3,25. A Bal lencse nagyon furcsa volt, ezért kijavították - 3 -ra a diotriát. De most sem jó. A falat domborúnak látom benne és az egész tér olyan furcsa. (Amikor a -2,5 kontaktlencsémre felvettem egy -0,75-ös szemüveget, akkor nem észleltem ezt) Ön szerint a szemüveg készítéskor követhettek el valamiféle más hibát, mert szerintem nem a dioptriával van a baj. Nem tudom, most mit kéne tennem.

    Köszönettel: Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Edit!

    Elvileg bármelyik ápolószer alkalmas, amelyik lágy kontaktlencséhez való. Csak egy dologra figyeljen: ugyanazt a lencsét ne ápolja különböző szerekkel!
    Ha a kontaktlencséjével jól lát és annak dioptriája nem haladja meg a 3,0 D-t, akkor ugyanolyan erős szemüvegre van szüksége, mint a KL-ből.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni.Nem tudom mi történt a szememmel,két napja a jobb…

    Tisztelt Doktornő!
    Segítségét szeretném kérni.Nem tudom mi történt a szememmel,két napja a jobb alsó szemhéjam és a szem belső része borzasztóan viszket és fáj is.Ahogy hozzáérek mégjobban viszket,ahogy pislogok ugy is.Kívülről nem látszik semmi és egyre jobban fáj. Kérem ha tud segitsen mit tegyek vele? Mi lehet a baj? Kell e orvoshoz mennem vele vagy ma
    gam tudok tenni valamit?
    Tisztelettel! Köszönöm válaszát! Keti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Keti!

    Leítása alapján nem tudom megállapítani, mi baja lehet.
    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Koraszülött voltam, és kancsal nem tudom műtöttek szemüveget hordtam! Ennek…

    Tisztelt Doktornő!
    Koraszülött voltam, és kancsal nem tudom műtöttek szemüveget hordtam!
    Ennek ellenére mégis picit kancsi vagyok, és tompa látó, vagyis egyszer egy orvos azt mondta, hogy nem tökéletes a szaruhártyám és ezért nem látok jól a bal szemmel.
    0,25 -bal 1,0-jobb
    most akkor ez tompa látás?
    Főként az lenne a kérdésem hogy így császárral kell szülnöm, és a gyerekem is kancsi lesz?
    Az egész családban csak egyedül nekem van problémám a szememmel még a déd szüleim is tökéletesen láttak!
    Köszönöm szépen
    Vári Izabella Gyál

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Izabella!

    Nem kell császárral szülnie!
    Nem tartom valószínűnek, hogy kancsal lesz a gyermeke.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornő! Végezetül azt szeretném kérdezni még, hogy az előző válaszában említett…

    Tisztelt doktornő!

    Végezetül azt szeretném kérdezni még, hogy az előző válaszában említett Humapent cseppet csakis szakorvos írhatja fel, vagy diplomás optometrista is?


    Tisztelettel: B. Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Péter!

    Csak szakorvos írhatja fel a Humapentet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Doktornő. 20 éves vagyok, és 3 éves koromtól szemtengelyferdülésem van. (Bal szem). Bár…

    Üdvözlöm Doktornő.

    20 éves vagyok, és 3 éves koromtól szemtengelyferdülésem van. (Bal szem).
    Bár régen voltam a szemészeten, és még nem műtöttek de az évek folyamán úgy érzem valamivel jobban látok mint azelőtt. Egyszerre a kettőt nem tudom használni. Ha eltakarom a jobb szememet akkor homályos még mindig, olvasásra nem tudom használni, de látom a tárgyakat. Szeretném lerakni a B kategóriás jogosítványt, de félek hogy az orvosi alkalmasságin elbukok. Ilyen esettel találkozott már? Ilyen esetben átengednek? Műtét nélkül esélytelen, vagy elég a szemüveg? Körübelül mennyibekerül egy erre kitalált lencse?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel, Béla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Béla!

    Szemüveggel biztosan alkalmas. Ha megműtik, szemüveg nélkül is alkalmas lesz.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Előre is bocsánatot kérek ha esetleg a kérdésem kicsit hosszabra nyulna Kis…

    Tisztelt Doktornő!

    Előre is bocsánatot kérek ha esetleg a kérdésem kicsit hosszabra nyulna

    Kis koromban mind két szemere kancsal voltam befele egyiket 1,5 másikat 2,5 évesen mütötték az erédmény jó lett. Most 21 éves leszek voltam tavaly szemorvosnál kontrolon (már elttötte elég rég nem voltam panaszom nem volt) Az orvos azt akkor azt mondta hogy nincs komoly baj Kszögnek mért mindkét szemre 3-4 fokot DVD Azt mondta hogy ez a ugynevezett dvd-s kancsalság ez csak akkor jön elő hogyha valamit erösebben nézek és ez felfele térő nem mindig jön elő nem kell foglalkozni vele viszont sztereolátás az nincsen vezérszem jobb. Aztán rá félévre kb felpróbáltam egy régi szemüvegmet amiben a bal szemem kifelé tért el de csak szemüvegben anélkül nem Ehhez hozzátartozik az is hogy tudok olyat csinálni a szememmel ha akarok hogy elhomályositom a látásom és akkor is a bal szemem kifelé tér el .de csak akkor ha akarom homályositani kényszer nincs rá.
    Szóval elmentem egy másik szemészhez ezzel a problémával megvizsgált
    és ő azt mondta hogy azért megy ki szemüvegben mert akkor pihen a szem nem erölöködik. És megmutattam neki azt hogy eltudom homályositani a látásom és akkor is fifelé tér el De viszont ő már az alábbi kancsalsági szögeket irta Távolra bal szem max 10fok kifele közelre jobb szem 4fok befele és bal oldali dvd . Az orvos mondta hogy ő nem is tudta hogy kancsal vagyok csak mikor mondtam neki egyáltalán semmi sem látszik valamint hogy kifelé csak akkor megy PL: Ha mondjuk valami hegy tetején vagyok és onan nézem lefele tájat . És igazából magamon sem látok kancsalágot legfeljebb ritkán felfele vagy ha sokat ülők a gép elött kicsit befele de kifele egyáltalán nem És igazából nemtudom ezt hova tenni hogy közbe meg le van irva Bal 10fok távolra kifele,Jobb 4 fok közelre befele. Ebben remélek a doktörnőtöl segitséget hogy segit nekem megértetni. mert már nem akarok fölöslegesen még egy szemorvoshoz menni Én még arra gondolok hogy mikor mutattam a dokinak hogy eltudom homályositani látásom és akkor megy kifele a bal lehet azt értette talán a max 10foknak? vagy ergo el kell nézek több 100méterre hogy kimenjen?
    A közelre jobb szem 4fok befelénél meg mennyire kell közelre nézni hogy látszodjon? Szoval dijóhéjban csak azt szeretném megkérdezni a doktornőtöl hogy hogy van az hogy én sem látok magamon kancsalságot az orvos sem és még is le vannak irva ezek a számok? Ne haragudjon a hosszura sikeredett levelemért kedves Doktornő! Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Szerintem első pillantásra nem tűnt fel az orvosnak, hogy kancsalít, csak miután felhívta rá a figyelmét.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • A férjemnek flexelés közben egy vasreszelék ment a szemébe,a vasreszeléket kiszedtük de a szeme…

    A férjemnek flexelés közben egy vasreszelék ment a szemébe,a vasreszeléket kiszedtük de a szeme sarkában nagyon csúnya piros folt lett!Azt szeretném kérdezni,hogy a kamilla borogatás jó lenne-e rá?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Ha nem maradt a szemében rozsda a vasreszelék helyén, akkor nagy baj nincs. A piros foltot egy hajszálér megpattanása okozza a kötőhártyában. A bevérzés önmagában nem igényel kezelést, de az apró sérülések okozta gyulladás ellen jó a kamillás borogatás.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Dr. Vártók Éva Mária! Az előző kérdések kapcsán merült fel bennem, hogy plusszos szem…

    Kedves Dr. Vártók Éva Mária!

    Az előző kérdések kapcsán merült fel bennem, hogy plusszos szem esetében pupillatágítás után csak számítógéppel nézik meg, hogy milyen a fénytörési hiba, vagy tág pupillával is szoktak olvastatni a tábláról számokat és betűket?

    Köszönöm, hogy időt fordított rám!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Igen, tág pupillával is szoktak olvastatni a tábláról számokat és betűket.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • tisztelt doktorno a kislanyom 6 honapos kb tob mint 1 honapja a szeme konyezik kapot ra csepet…

    tisztelt doktorno a kislanyom 6 honapos kb tob mint 1 honapja a szeme konyezik kapot ra csepet kenocsot jovult egy kicsit de nem mult el teljesen erdelybol irok most mar mit tegyek kerem valaszoljon elore is koszonom a valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Használjon orrsprayt és nyomkodja a szeme belső sarkánál az orra oldalát pumpáló mozdulattal.

  • Az lenne a kérdésem hogy felírtak szemüveget nekem:j+0,5dcyl 30 fok,bal +0,5dspn ,hogy ez ugyebár…

    Az lenne a kérdésem hogy felírtak szemüveget nekem:j+0,5dcyl 30 fok,bal +0,5dspn ,hogy ez ugyebár nem egy erös szemüveg lenne,szükséges e egyátalán kivaltani,hát fáj a fejem,stb.. ilyen gyenge szemüvegre érdemes több tízezret kiadnom,a leletben ez állv:0,6+0,5 cyl 30 fok =1,0, 0,8+0,5d=1,0⁄63mm.Rm:+0,75d-0,75d cyl 118 fok, +0,75d-025d cyl 77 fok. ön szerint szükséges a szemüveg?Még azt szeretném megkérdezni hogy az állandóan visszatérő chr, sinusitis okozhatja e hogy romlik a látásom,mert a sinus spenodialisban volt cisztám,meg mütet után megint visszajött,azóta nem lett megmütve,hogy befolyasolja e a ciszta a látásomat ön szerint?Válaszával megtisztelne,köszönettel egy 24 éves lány.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves 24 éves lány!

    Szerintem abszolút érdemes megcsináltatni!
    Meg fogja szüntetni a rendszeres fejfájását és nem fog elfáradni a szeme estére.
    A ciszta nem befolyásolja a látását.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a cylinder az tulajdonképpen beleszámít…

    Tisztelt Doktornő!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy a cylinder az tulajdonképpen beleszámít a dioptriába?
    +2.50 +1.00 cylinderrel a szemüvegem, de a cylindert elég zavarónak érzem. Ehelyett a 3.50 es vagy a 2.50-es sima szemüveg a jobb?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Ha zavarja a cylinder, akkor a felét, azaz 0,5 D-t kell hozzáadni, vagyis simán 3,0 D legyen.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! A 9 hónapos kislányommal kapcsolatban szeretném kérdezni! Nagyon sokat dörzsöli…

    Kedves Doktornő!

    A 9 hónapos kislányommal kapcsolatban szeretném kérdezni! Nagyon sokat dörzsöli a szemét. És nem csak akkor, ha álmos! Negyed évente megyünk szemészeti kontrollra, mert én kancsal voltam, és a magam nyugtatása miatt elviszem, fő a biztonság! Szerencsére nem az! A doktornő bemérte a szemét, azt mondta, lehet, egy kicsit rövidlátó lesz, mert kevesebbet mér. Mitől lehet ez a szemdörzsölés! Most egy kicsit náthás is, a foga is jön, gondoltam arra is, hogy tele van az orra, vagy a foga piszkálja, és azért dörzsöli az arcát, szemét! Várom válaszát! Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kata!

    Lehet szemszárazság, porszem a szemében az oka. De lehet minden ok nélkül is.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám problémájával fordulok Önhöz 46 éves és az utobbi 1 évben rohamosan…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesanyám problémájával fordulok Önhöz 46 éves és az utobbi 1 évben rohamosan romlani kezdett a látása. OKtoberben a szakorvos csőlátásnak állapitotta meg. Előtte volt fej MR-en, kisagy MR-en, egyiken sem találtak semmit.
    Vérvizsgálat eredmények:
    2011.07.08. Borrelia IgG -negat, IgM - netat toxocara IgG -negat toxoplasma igG - I84,170 IgM - negat
    anti HSV IgG - 1:25 000, IgM - negat
    EBV VCA IgG - I87,700 IgM - negat
    CMV IgG - 81,313 IgM - negat
    tularemia - negat ASLO - 70, IU⁄ml FW - 45⁄70
    Erre kapott 500 mg-os kiszerelésű Famciclovir-t.

    Július 25.én kórházba feküdt gerinc velő mintavétel miatt, ekkor ezek az eredményeket kapta:
    RPR - reaqin teszt - negat
    TPPA - T. pallidum - negat
    Borrelia - negat anti-HSV 1⁄2 IgM - negat
    anti-HSV 1⁄2 IgG 1,1 AI (cut off: 2,0 alatt)
    anti-VZV IgM - negat
    anti-VZV IgG - 1,3 AI (cut off: 2,0 alatt)

    Július 25.-i vérvétel eredmények:
    Borrelia - negat
    anti-HSV 1⁄2 IgM - negat
    anti-HSV 1⁄2 IgG - 1:33 000 (cut off 1:500 alatt)
    anti-VZV IgM - negat
    anti-VZV igG - 710 000 mIU⁄ml (cut off: 100 alatt)
    Az augusztus 24.-i kiértékelés szerint: krónikus HSV fertőzés Thyreoditis substit kezels enyha hyperprolaktinémia (140,07) ekkor Telviran tablettát kapott.
    Azota szteroidokat szed, de a látásromlás csak romlik. A szemnyomás eredmények is csak romlanak.
    Mondták már, hogy sclerosis multiplex okozhatta, de az MR-en nem láttak semmit, ami bebizonyitaná.
    Annyi informácio még, hogy strummája van, maire gyogyszert szed több éve, illetve 20 éve korházban dolgozik egészségügyi áploként. Minden kötelező oltást megkapott az évek folyamán, csak a H1N1-et nem.

    Kérem, amennyiben bármilyen észrevétele van, vagy bármilyen vizsgálatot tudna ajánlani, akár természetes gyogymodot is, bármit, szivesen fogadnánk.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Az Orthomol Glaucom tablettát ajánlanám alternatív gyógymódként a szemnyomás csökkentése mellett.
    Sajnos hazánkban beszüntették a forgalmazását - gondolom a kereslet alacsony volta (magas ár, kevés reklám) miatt.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Ma voltunk kontrollvizsgálaton a 2 éves kisfiammal a gyermekszemésznél. Szűk…

    Kedves Doktornő!

    Ma voltunk kontrollvizsgálaton a 2 éves kisfiammal a gyermekszemésznél. Szűk pupillás vizsgálta történt, a jövőhéten lesz a pupillatágításos szemvizsgálat. A doktornő szerint kancsalság áll fent, szemmel alig látható (mi alig vesszük észre). A 6 hónappal ezelőtti vizsgálaton az egyik szem +3, a másik szem +4 dioptriás értéket mutatott. A doktornő előjáróban szemüveg hordását helyezte kilátásba, a műszeres vizsgálat eredményétől függően.


    Ezek az értékek mennyire jó vagy rossz értékek?
    Tényleg javasolt ilyen kis eltérésnél is a szemüveg használata?
    Szemüveggel véglegesen korrigálható ez?
    Kb. mennyi ideig szoktak az ilyen korú gyermekek szemüveget hordani? 1-2 év esetleg, vagy pár hónap?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Ancsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ancsa!

    Ezeket a dioptria értékeket nem minősíteném. Olyanok, amilyenek. A lényeg az, hogy a szemüvegnek a teljes fénytörési hibát ki kell javítania, hogy ne alakulhasson ki tompalátás.
    Évekig tartó szemüveg viselésre készüljenek.
    Ahogy nő a gyermek, úgy csökkenhet ez a fénytörési hiba.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt főorvos asszony!! Szeretném ha adna nekem valamiféle tanácsot hogy a szememben kb…

    Tisztelt főorvos asszony!!

    Szeretném ha adna nekem valamiféle tanácsot hogy a szememben kb má vagy 4 hónapja kúszóó - mozgó fekete felhőkhez tudnám hasonlítani vannak, főlleg akkor jön ez mikor pl: fehér falat vagy vmifeéle fényesebbet nézek,még életemben nem volt ienem csak 5 hónapja kezdődött és nagyon rossz érzés,mintha rámjönne h elakarok ájulni vagy ilyesmi,ön szerint ez mitől lehet? vagy lehet valamit tenni ellene hogy megszűnjön??..lehet azéé pl kevés folyadékfogyasztás vagy valamien nyaki,csigolya próblémától is??....szemészeten voltam ott minden negatív lett 1 hónapja, de a panaszok sajnos nem múltak el, tehát ebben kérném segítségét hogy mit tüdnék ellene csinálni?

    Üdvözlettel: Kovács Zsolt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zsolt!

    Az üvegtesti homályok, melyek mozgó fekete felhőkhöz hasonlítanak, nem szoktak okozni rossz, ájulás szerű érzést. Ez utóbbit a keringés zavara okozhatja, amit kiválthat a nem elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása vagy valamilyen nyakcsigolya probléma, esetleg érszűkület.

    Ha a szemorvos nem találta az okát, forduljon neurológushoz.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornő! Az lenne még a kérdésem, hogy akkor kérhetek az orvostól pupillatágításos…

    Tisztelt doktornő!

    Az lenne még a kérdésem, hogy akkor kérhetek az orvostól pupillatágításos vizsgálatot saját belátásom szerint?
    Régebben (kb 10 éve) Atropinnal tágították a szememet, de utána kb. 2-3napig nem láttam jól. Van most olyan szemcsepp, aminél gyorsabban visszaáll a látásom? Ezt meg tudom venni a patikában, vagy fel kell íratnom?

    Tisztelettel: B. Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Péter!

    A Humapent csepp csak 1 napra tágítja ki a pupillát. A rendelőben elvileg van belőle. 20 percenként 3x kell cseppenteni a vizsgálat előtt.
    Patikában is meg lehet venni receptre.
    Hogy kérhet-e pupilla tágítást az orvostól, az az ő hozzáállásától függ. Felnőttek vizsgálatánál nem bevett gyakorlat.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Tavaly nyár óta rendszeresen visszatérő kötőhártya gyulladásom van, kb.…

    Tisztelt Doktornő!

    Tavaly nyár óta rendszeresen visszatérő kötőhártya gyulladásom van, kb. 1-2 havonta, időnként árpával együtt. Januárban kétszer is meg kellett műteni a szememet, ki kellett szedni árpát ami nem tudott elmúlni (összesen négyet). A szemproblémámra különböző készítményeket kaptam, használtam Neomycint, Tobrexet, Tobradexet, Oftaquixet. Általában ezek egy idő után használnak, de néhány hét múlva ismét begyullad a szemem. Egy ideje műkönnyet is használok, nagyon ügyelek arra, hogy ne erőltessem meg a szememet, ne kerüljön bele semmi... stb., kontaklencsét sem tudok viselni emiatt. Már két szemésznél is jártam, nem tudják megmondani, mitől lehet, hogy állandóan visszatér a problémám. Felmerült esetleg cukorbetegség, de rendben vannak az értékeim, illetve immunrendszer gyengesége. Megoldást sajnos nem találtak. Ön mit javasolna, keressek fel még több orvost? Hogyan tudnám megszüntetni a betegség okát?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Réka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Réka4

    Valószínűleg Meiom mirigy diszfunkciója van.
    Tisztogassa le rendszeresen a szemhéja szélét nedves fültisztító pálcával, hogy ne tömődjenek el a Meibohm mirigyek nyílásai, ki tudjon ürülni váladékuk, a meibum a szemrésbe.
    Ajánlom még az alábbi oldalakat:
    http:⁄⁄www.50plusz.hu⁄services⁄betegseglexikon⁄view⁄Jegarpa?id=423
    http:⁄⁄www.macosz.hu⁄arpa-jegarpa.html


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva