A betegek kérdései (4301)

  • Üdvözlöm! El tudna minden lényeges információt mondani a kontrasztérzékenységről? A kontrasztérzékenység…

    Üdvözlöm! El tudna minden lényeges információt mondani a kontrasztérzékenységről? A kontrasztérzékenység fejleszthető?

    Üdv: D.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves D!

    A vizsgálatot azonos méretű, de egyre kevésbé kontrasztos ábrák sorozatával, táblával vagy vetített képpel vizsgálják.
    Ahogy a látásélesség, úgy a kontrasztérzékenység is fejleszthető szemtréninggel.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor nő! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz! Idén műtötték januárban illetve márciusban…

    Tisztelt Doktor nő!

    Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz! Idén műtötték januárban illetve márciusban mindkét szememet öregkori sz.hályoggal( 63 éves vagyok)!

    Túl vagyok a szokásos kontrollokon , eddig nem volt semmi problémám hála Istennek.Sajnos azonban a múlt héten a közel 4 hónapja műtött szememben megjelent egy halvány folt félkör alakú sötét ívvel , ami együtt mozog a szememmel, sőt esti félhomályban fehér felvillanó fényeket is látok néha.

    Kérdésem az, hogy ez lenne az utohályog és ilyen korán?:(

    Természetesen úgy érzem, hogy vissza kellene mennem újra kontrollra, de hiába vagyok egészségügyes " nyögdíjas" hivatalosan csak augusztusban kerülnék be!:(

    Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel? Kató néne

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kató Néne!

    Nem valószínű, hogy utóhályog. Inkább üvegtesti határhártya leválás.
    Nem igenyes sürgős tennivalót, amíg függönyszerű homályt nem okoz (ez a retina leválás jele lenne).
    De annak kicsi a valószínűsége, hogy ilyen legyen.
    Ráér augusztusban a kontroll.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor nő! 22 éves lány vagyok, a bal szememben kb. 5 éves koromban diagnosztizáltak…

    Tisztelt Doktor nő!

    22 éves lány vagyok, a bal szememben kb. 5 éves koromban diagnosztizáltak herpes vírust, ami évente párszor, főleg így tavasszal előjön. Most is éppen küzdök vele, a problémám viszont az, hogy a Virolex kenőcsöt, amit majdnem 18 éve használok, már nem lehet kapni. Most Virgan gél-t kaptam, aminek az orvosom szerint ugyan az a hatóanyaga, de a betegtájékoztatóban eléggé ijesztő dolgokat olvastam, mint pl. : " Ha Ön fogamzóképes korú férfi vagy nő, és nem használ fogamzásgátló eszközt, ne alkalmazza a Virgan gélt."
    A kérdésem az lenne, hogy a fenti idézet milyen módon kapcsolódik vagy kerül összefüggése egy szemkenőccsel?
    Jelenleg nem használok fogamzásgátlót, négy hónapja hagytam abba a gyógyszert.

    Előre is köszönöm a válaszát.

    Tisztelettel:
    Sz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves SZ!

    Ne foglalkozzon ezzel a szöveggel!

    Használja nyugodtan a gélt!



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám autonumin beteg(reumatoid artritisz) 10 éve! Sajnos szteroidot…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesanyám autonumin beteg(reumatoid artritisz) 10 éve! Sajnos szteroidot is szed már azóta is medrolt 4mg-ot. Mellékhatásként 5 éve megkellet műteni szürke hályogra mindkét szemét ami nagyon jól sikerült és sokáig jónak is bizonyult mostanáig. Fél év alatt rohamosan rosszabbodott a látása szinte annyira, hogy az egyik szemével szinte nem látott semmit! Elmentünk az ide tartozó szemészetre és macula lyuk képzödött amit Pesten szépen meg is csináltak és szépen bezáródott a lyuk de sajnos a vártnál kevesebb eredmény lett, Az orvos szerint az egyik szem jó csak bezavarja a rossz neki mert a rosszal is lát valamennyit és ezért lát homályosan. Annyit tudtak ajánlani hogy menjünk el a kezelőorvoshoz aki az autonomin betegségét kezeli és ők az ottani szemészet is megvizsgálta és anyukámat jóval kecsegtetve azt mondták hogy igen sajnos az egyik szem az már későn jött de a műtét jó lett amivel azóta javult egy kicsit a látása de a másik az jó tiszta a szemfenék így közösen keringési infúziót ajánlottak(cavinton,trendal,műkönnyet)és persze a medrol elhagyását kezdtük meg. Az lenne a problémánk, hogy ami még jó szeme azon oldalt a perifériába sötétet lát? Mit lehet tenni, hogy ne zavarja össze a rossz szem a jót? Tudd esetleg valamit tanácsolni még, hogy anyukám el ne veszítse a látását?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Annamária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Annamária!

    Sajnos nem igazán.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor Nő! Szeretnék tanácsot kérni a szememmel kapcsolatban. Tavaly októberben a…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Szeretnék tanácsot kérni a szememmel kapcsolatban. Tavaly októberben a bal szem ha minden igaz herpes vírusos volt, de ebbe nem volt 100%-osan biztos a doktor nő.... kezelés után homályos maradt a távol látásom és azóta is szokott szúrni mintha szilánk lenne benne. Kb két hónapja a gyerekem belekapott, mondhatni ütés érte a jobb szememet így újra felkerestem a szemészetet mert homályos maradt a jobb szememre is a látásom.Előtte nem volt gond a szememmel. Csináltak látótér, szemfenék vizsgálatot Voltam fül-orr-gégén, ideggyógyászaton, koponya ct-n, vérvételen és az eredményeim mind kitünőek. A vérnyomásom sem magas.(120⁄85-általába). De a látásom a gépi bemérésnél is állandóan változik. Hol jobban, hol nagyon rosszul látok és van amikor közelre is. Tegnap elmentem szemüveget felíratni és mondta a doktor nő, hogy változnak az értékek. De nem tudott választ adni, hogy mitől mivel minden kivizsgálás rendbe volt. Az utolsó értékek :
    2013.02.11. :
    visus: j.o=0.4-1.0D+1.0DX45 , b.o=0.6-0.75D=1.0
    refractometria: j.o -0.75D+1.0DX44 , b.o -1.0D+0.5DX165 Mydrum u.j.o.-0.25D+1.0Dx34
    2013.02.12.:
    visus: O.D: 0.5-1.0Dcyl.tg.135’=1.0 , O.S: -0.75D=1.0 CFF: 40⁄41Hz L⁄T30⁄2:mko ép.
    2013.02.15.:
    visus: O.D: 0.4-1.0Dcyl.tg.135’=1.0 , O.S:0,8-0.5D=1.0
    2013.04.09.:
    visus: j.o= 0.5-0.75D=1.0 , b.o=0.8-0.75D-0.75DX80=0.9 Pd:64 refractometria: j.o -0.75D+0.5Dx172 , b.o -0.75D+0.75DX160
    Csak azt szeretném tudni, hogy valamilyen kivizsgálást nem-e hagytunk ki esetleg, vagy hogy mégis mi okozhatja ezt a folyamatos változást. Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Tulajdonképpen nem is homályos a látása, hiszen szemüvegben teljesen jól lát.
    A dioptriát a stressz, a leterheltség (monitor előtti munkavégzés) vérkeringés és a vércukorszint is befolyásolja.

    Üdvözlettel:
    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Köröl belül három hete szúró fájdalmat érzek a bal szememnél a szemöldök és…

    Kedves Doktornő! Köröl belül három hete szúró fájdalmat érzek a bal szememnél a szemöldök és a halántékom irányában mikor közelre fókuszálok. Úgy a látásommal nincs problémám értem ezalatt,hogy az éles látást,nincsenek semmilyen homályos foltok. Mi lehet ennek az oka?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Lehet, hogy van egy kis fénytörési hibája, (hypermetropiája), ami miatt csak állandó alkalmazkodással lát élesen. Eddig ez nem okozott nehézséget, mert fiatalabb volt. Most már - közeledvén a 40-hez ez közelre nézéskor megterhelő a szemizmoknak.
    Valószínűleg szemüvegre van szüksége.
    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! A lányomnak több mint egy hónapja van egy kis méretű jégárpa a felső szemhéjában,…

    Kedves Doktornő!

    A lányomnak több mint egy hónapja van egy kis méretű jégárpa a felső szemhéjában, amire az orvos azt mondta, hogy vagy megműtik, vagy megmaradhat, de szerinte akkor nem túl jó kontaktlencsét hordania. Nagyon megijedt a műtéttől, fél, hogy súlyosabb problémákat vagy látásromlást okozhat. Valóban ez egy egyszerű műtét és nem kell ilyenektől félnie? A műtét után pár héttel hordhat majd újra kontaktlencsét? Amíg az árpa ott van, addig nem ajánlott újra lencsét hordania?

    Köszönöm a válaszát!

    Üdv. Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anna!

    Igen, ez egy egyszerű műtét és nem kell tőle félnie. A műtét után két héttel hordhat majd újra kontaktlencsét? Amíg az árpa ott van, addig nem ajánlott újra lencsét hordania.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! A 2919 számú levelemben kérdeztem az uszodai esettel kapcsolatban. A bevérzés…

    Kedves Doktornő! A 2919 számú levelemben kérdeztem az uszodai esettel kapcsolatban. A bevérzés eltűnt. de a szúró "gyenge" fájdalom nem. a fekete pontok is megvannak. A számuk nem csökkent,de nem is szaporodtak. A látás élességem jó! Ha elfoglalom magam, nem is látom a pontokat. A Tears naturale ll cseppet használom. Használjam tovább,vagy mást ajánlana? Köszönettel Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Attila!

    Használjon Systane Balance cseppet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő!

    A következő a szemvizsgálat eredményem:

    Vízus: J.-0,50 sph=1.00cy 80% 1,0 B.-0,75 sph=1.00cy 85% 1,0 Pd:62.
    Törőközegek: Tiszták
    CFF: J: 43 HZ B: 43 HZ
    Látótér: Mindkét oldalon ép határok.
    Szemfenék: Papillák éles… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mónika!

    Kb. 1 hét alatt.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • T.Doktornõ. Az lenne a kérdésem, hogy a szilikon hidrogél lencséket is le lehet e öblíteni…

    T.Doktornõ.
    Az lenne a kérdésem, hogy a szilikon hidrogél lencséket is le lehet e öblíteni steril sóoldattal behelyezés elõtt, ha az ápolófolyadék kissé irritálná a szemünk? Ezzel az eljárással nem csökken az ápoló folyadék hatêkonysága, illetve a sóoldat nem baj ha szembe kerül? Nedvesitésre naponta hányszor lehet alkalmazni az erre alkalmas tárolófolyadékokat, mármint kivenni, megmosni? Netán van e olyan tároló folyadék ami cseppentésre is alkalmas? Elõre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Niki!

    A fiziológiás só oldatban nincs konzerváló szer, ezért max. 1 hétig használható felbontás után. A befertőződés veszélye miatt kockázatos.
    Nedvesítésre többször lehet használni a tároló folyadékot, de van erre alkalmasabb oldat is, úgy hívják, hogy műkönny. BAK mentes változatait ajánlom lencséje mellé.
    A tároló folyadékok közül száraz szeműeknek SiH lencsékhez az Opti-Free Pure Moist a legalkalmasabb.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! A lányom, aki 23 éves, 15 éves korától fogva hord kontaktlencsét. Souflon…

    Tisztelt Doktornő!
    A lányom, aki 23 éves, 15 éves korától fogva hord kontaktlencsét. Souflon UV 55 típusut, -4,5. Ön szerint mi lehet az oka, hogy az utóbbi időben nem tudja meghordani? Munkájánál fogva sokat számítógépezik. Szemcseppet is használ szemszárazság ellen (Okulotect gélt). Tudna-e esetleg egy másik típust javasolni, amit elviselne a szeme?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    A szemszárazság lehet a panasz oka.
    Használjon Avaira vagy Biofinity lencsét és csöppentsen Optive cseppet.
    Ápolószernek használjon Aosept oldatot.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát! Azt szeretné még kérdezni, hogy van esély arra, hogy a…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm válaszát! Azt szeretné még kérdezni, hogy van esély arra, hogy a villanások elmúlnak, anélkül hogy látásromláshoz vezetnének? Illetve, lehet-e valamilyen módon segíteni a problémán? Ön szerint a vibráló, remegő látás mitől lehet?

    Üdvözlettel:
    Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Timi!

    Igen, erre jó esély van.
    Antioxidánsokkal lehet segíteni.
    A vibráló, remegő látás egyfajta migrén. Aura, melyet nem követ fejfájás.



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Mennyi ideig tart egy VEP-vizsgálat? Köszönettel: Mónika

    Kedves Doktornő!

    Mennyi ideig tart egy VEP-vizsgálat?

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mónika!

    Pár percig tart a vizsgálat.

    http:⁄⁄phd.sote.hu⁄mwp⁄phd_live⁄vedes⁄export⁄simomagdolna.d.pdf

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!


    Édesanyámnak(68 éves) 2 évvel ezelőtt diagnosztizálták a zöldhályogot mindkét szemén. Xalatan szemcseppet írtak fel neki, ami működött is nála, hiszen a szemnyomás 15-16 -ra csökkent általa. De néhány hónapja, ismeretlen okból minden alkalommal 24-25… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Az érelmeszesedés lehet inkább az oka.
    Létezik olyan szemcsepp, ami szívbetegség esetén is használható az eddigi csepp mellé. Karboanhidráz gátló hatóanyagot… Még több

  • Kedves Doktornő! Retina műtétem volt 3 hete. Az után érdeklődnék,hogy a homályos látáson, lehet…

    Kedves Doktornő! Retina műtétem volt 3 hete. Az után érdeklődnék,hogy a homályos látáson, lehet szemüveggel korrigálni az éleslátásért? Köszönettel Zsolt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zsolt!

    Egyelőre nem. 3 hetet még várni kell a törőközegek tisztulására, gyógyulásra.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Már korábban is írtam Önnek "villanó vonalak" jeligével. Most újra Önhöz…

    Kedves Doktornő!

    Már korábban is írtam Önnek "villanó vonalak" jeligével.
    Most újra Önhöz fordulok tanácsért. Kissebb nagyobb megszakításokkal még mindig látok felvillanó vonalak a szemem előtt, főként sötétben. Ezek mellé új tünet is társult, ha egy bizonyos szögből éri a szemem a fény és homogén világos felületekre nézek mintha csillámokat látnék, vagy tűzijátékot. Nehéz megfogalmazni milyen látvány. Ezek mellet főként reggelente vibrálva szemem, nem a szemhéjam, hanem mintha a levegő vibrálna a szemem előtt, mindkét szememmel érzékelem amolyan szimmetrikusan, néha a sötétben, behunyt szemmel is.
    Ma voltam szemészeten 3-as tükörrel megnézték a szemem. a leletem: H4380 "üvegtest szerkezete felrostozodott".
    azt megértettem, hogy nincs mit kezdeni vele, de nem túl korai ez 30 évesen. Nem fog ez bajt okozni a későbbiekben? A legnagyobb problémám, hogy az interneten mindenhol azt írják ha villanásokat észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz. Ezek szerint minden reggel a szemészeten kellene kezdenem a napot.
    El fognak ezek a villámlások múlni valaha? Miről lehet felismerni ha nagy a baj?

    Hálás köszönettel:
    Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Timi!

    Nem korai ez 30 évesen sem.
    Természetesen nem kell naponta szemorvoshoz fordulnia emiatt. Csak akkor, ha függöny szerű vagy szürke folt jelenik meg a szeme előtt.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Doktor Nő!! 1 éves kislányomnak kijött a felső szemhéján egy kisebb árpa aztán elmúlt!…

    Üdvözlöm Doktor Nő!!
    1 éves kislányomnak kijött a felső szemhéján egy kisebb árpa aztán elmúlt! A Septosyl krémmel kentem neki!! Ma megint előjött neki! A múlt héten meg csipás volt ugyanez a szeme amire a Brulamicyd szemcseppet kaptuk! Ön szerint mivel kenjem az árpát? Vagy jobb lenne elvinni szemészetre?
    Köszönettel: Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Bea!

    A Septosyl szemkenőcs az jó lehet rá. De ha nem múlik el, akkor vigye el szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Lencse ápoló folyadékok

    T.Doktornõ. Azt olvastam hogy a k.lencse ápoló folyadékokat nem szabad összekeverni, ezt nem is teszem. Viszont volt hogy egyszer, kétszer OptifreeReplenish-t,maid Icare-t használtam ugyanazon lencséhez. Semmi panaszt nem okozott. Azért lehetséges ez mert mindkettõ egyfázisú, többfunkciós hasonló… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Igen, lehet ebből probléma. Most szerencséje volt.
    Ha folyadékot vált, akkor váltson kontaktlencsét is!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok…

  • Tisztelt Doktornő! Koraszülöttség miatt PIC kezelésben részesültem,oxigénterápiában. Ennek…

    Tisztelt Doktornő!

    Koraszülöttség miatt PIC kezelésben részesültem,oxigénterápiában.
    Ennek következtében látásom úgy alakult,hogy a bal szemem
    20%-os,a másik 80%-os látásom van.

    Persze a rosszabb szememnek az irány látásban igy is nagy szerepe van.

    Domború üveget viselek.

    Kérdésem,hogy persze-elviekben-ez műthető e,vagy ilyen nagy különbségnél nagy a lézeres műtét kockázata.

    Illetve hogy ilyenkor úgy nézik az össz látó képességet hogy 80+20 az ugye 100 osztva kettővel=50%?

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    A látásélessége lehet, hogy egy kicsit jobb lesz, ha! megműtik.
    Elvileg műthető.
    Az össz látásélesség valóban 100%. De ezt nem osztjuk kettővel.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • kedves doktor nö szeretnèm meg tudni hogy a kisfiamnak minden èv àprilisàtol oktoberig vères…

    kedves doktor nö szeretnèm meg tudni hogy a kisfiamnak minden èv àprilisàtol oktoberig vères a szeme ès nagyon csunya mintha hàlyog lene neki ott ès a flukon szemcsepet hasznàlom nelki egèsz nyàron mi lehet enek az oka ès azt is meg figyeltem ha eröseben süt a nap akkor kezdödik neki de màr most elkezdödöt a kisfiam most 9 èves kèrem vàlaszoljon szabò làszlònè mosonmagyaròvàrol

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Kisfia valamire allergiás. Lehet a napfényre is, de valószínűbb, hogy a virágporokra.
    Allergia tesztet kellene nála végezni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva