A betegek kérdései (4240)

  • Tisztelt Doktornő! Egy hete hordok kontaktlencsét. Komfortos viselést ad, viszont a monitor…

    Tisztelt Doktornő!
    Egy hete hordok kontaktlencsét. Komfortos viselést ad, viszont a monitor előtt előfordulnak panaszaim. Az itthoni gépnél is észrevettem, hogy olykor összemosódnak a betűk, és messzebbről kényelmesebb a látás. A munkahelyen kellemetlenebb a helyzet, mert ott kiszárad és néha könnyezik, és ott sem tiszta a látás. A fényviszonyok sem túl jók. Mind a két szememnél -1,75-ös dioptriás a szemüvegem, és lencsét is olyat kaptam. Szeretnék lencsét hordani, mert kényelmetlen számomra a szemüveg állandó viselése. Mit javasol a problémám orvoslása érdekében?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anita!

    Viseljen olyan kontaktlencsét, amelyik nem szárítja ki a szemet!
    A választást bízza tapasztalt illesztőre - szemorvosra vagy optometristára.
    A fényviszonyokat is próbálja meg optimalizálni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves doktorno! Kisanyom 10 hetes. Nehany napja azt figyeltem meg, hogy amikor valamit nez…

    Kedves doktorno!

    Kisanyom 10 hetes. Nehany napja azt figyeltem meg, hogy amikor valamit nez (jatekot peldaul vagy az agynemut) gyakran es sokat pislog.
    Konnycsatorna elzarodast diagnosztikaltak nala a jobb szemen. Lehet ennek valami koze a pislogashoz? A pislogas viszont mindket szemen megfigyelheto.

    Valaszat elore is koszonom.

    Udvozlettel,
    Eva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    A pislogás a figyelem összpontosításával függhet össze. Nincs köze a könnycsatorna szűkülethez.
    (Külön-külön mármint fél szemmel amúgy sem megy a pislogás.)



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő ! Azt szeretném megkérdezni, hogy valóban kimutatható-e szemvizsgálatból…

    Tisztelt Doktornő !

    Azt szeretném megkérdezni, hogy valóban kimutatható-e szemvizsgálatból a magas vérnyomás és az erek állapota. Rendszeresen járok kontrollra, mert augusztusban egy vizsgálat kapcsán ( új szemüveg kellett ) észrevették, hogy magasabb a szemnyomásom. Azt mondták, hogy nem vagyunk elkésve a kezelésével, szemcseppeket kaptam, amiktől normalizálódott, most rendben vagyok. A vérnyomásomat rendszeresen ellenőrzöm, mert néha-néha megszalad, szedek is rá gyógyszert, de általában pszichés jellegű az emelkedés. A vizsgálat során mindent rendben találtak és szerepelt benne az is, hogy az érrendszer állapota koromnak ( 59 ) megfelelő.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A szemfenéki erek vizsgálatával nem lehet megállapítani, hogy éppen milyen magas a vérnyomás. Csak a magas vérnyomás betegség súlyosságára lehet a látott kép alapján következtetni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kislányom 2,5 éves, nem kancsal. Rövid ideje gyanúsan közelről nézte a kirakót,…

    Tisztelt Doktornő!
    Kislányom 2,5 éves, nem kancsal. Rövid ideje gyanúsan közelről nézte a kirakót, könyveket. Gyerekszemészünk néhány napja számítógéppel 8 dioptriát állapított meg nála. A táblán a rajzokból nem sokat látott, vagy ismert fel (ez nem volt igazán egyikünk számára sem egyértelmű).
    A kapott szemüvege +6 és +6,5 dioptriás. Pontos adatok:
    V 0.4 , alatta talán egy "gy" betű és mellette kérdőjel, illetve
    R: +6.5 -0.5 (talán cyl) 165
    +6.0 -1.0 (cyl) 25
    Az lenne a kérdésem, hogy mennyire ad valós eredményt a géppel kapott érték, befolyásolta-e azt esetleg, hogy este volt már, fáradt volt a szem (egy órán belül, kétszer cseppentett a doktornő, és utána vizsgálta géppel), körülbelül mekkora dioptria nőhető ki ebből, illetve a leírt adatok alapján mennyire súlyos a helyzet?
    Köszönöm előre is válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A helyzet nem súlyos.
    A számítógépes vizsgálat megbízható, amennyiben az alkalmazkodó képességét előtte pupilla tágító cseppel gátolták.
    Nincs értelme gyengébb üveget viseltetni a mért értéknél, mert csak így lehet megakadályozni, hogy az egyik szem tompalátóvá váljon.
    Hogy csökken-e vagy sem a későbbiekben ez a dioptria, azt biztosan nem lehet megmondani. 50-60% ennek az esélye.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • T. Főorvosnő! Állandóan olyant érzek, hogy a szemembe van valami. Nem látok benne semmit,…

    T. Főorvosnő!
    Állandóan olyant érzek, hogy a szemembe van valami. Nem látok benne semmit, pedig mintha hajszál, szempilla, szösz vagy nem tudom mi, de nagyon zavaró érzés. Negyedévente járok szemnyomásmérésre mert glaukomám van, állandóan használnom kell szemcseppet. ⁄Azarga⁄
    Szeretném kérdezni, hogy mi lehet ez? Vagy csak úgy érzem, és ez idegi alapon van?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    [faq53]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Tavaly június óta könnyezik a szemem. Már számtalan szemcseppet felírtak-javulás…

    Tisztelt Doktornő!

    Tavaly június óta könnyezik a szemem. Már számtalan szemcseppet felírtak-javulás volt,de megszüntetni a könnyezésemet nem sikerült. 3 orvosnál jártam+allergia vizsgálaton. A használt cseppekből néhány: tobrex,tobradex,floxal,garasone,zaditen,cromosandoz,oftaquix...ha a könny kimarta a szem környékét: tetran-hydrocortison,locoid lipocream. Már nagyon elvagyok keseredve,mert az állandó könnyezésem gátol a munkámban is. Utoljára javasolt csepp systane ultra-de ez sem segít. Nem tudom,hogy kihez forduljak. A TB-s orvos nagyon lekezelően viselkedik-nézegeti a szemüvegemet ( 5hónapos-direk csináltattam újat,hátha bejön )-olvastatja velem a táblát,de a látásom tökéletes-az ambuláns lapomra téves dolgokat ír( szeme időnként könnyezik-hiába mondom,hogy nem időnként,hanem minden nap). Szeretném tudni,hogy létezik olyan vizsgálat,hogy kenetet vegyenek a szememből? Hová forduljak segítségért?

    Tisztelettel: Pataki Márta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Márta!

    A szemkönnyezés nem a bakteriális kötőhártya gyulladás tünete, ezért kenet vétellel nem lennénk okosabbak, valószínűleg negatív eredménnyel járna.
    Önnek a könnytermelésével van baj, túl híg a könnye, nem tapad meg a szem felszínén, ezért csordul ki a szemrésből. Sűrűbb műkönnyre van szüksége az eddig használtnál. Pl. Gen Teal gél, Oftagél, Systane Gel, Oculotect gél, Corneregel, Cationorm.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen a választ! Igen, azt gondoltam, hogy ez azt jelenti,…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm szépen a választ!

    Igen, azt gondoltam, hogy ez azt jelenti, hogy -2.0-val és -2.75-el korrigálva 1.0 (100%) a látóélesség.

    És az első számok,amit írtam, az AR után mit jelentenek? És a temporálisan pigmentált szegély mit jelent? És hogy az, hogy fundus: C⁄D: 0.3 az jó eredmény, vagy rossz?

    És ezen dioprtiák nélkül, kb. hányas lehet a látóélességem?

    Köszönettel: B. Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tímea!

    Az AR után a számok a komputerrel mért dioptria értékeket mutatják. Nincs különösebb jelentőségük.
    A temporálisan pigmentált szegély a látóidegnek egy normális variánsa. Rövidlátóknál gyakoribb.
    A C⁄D: 0.3 az nagyon jó érték. A látóidegfő formájának a jellemző normálértéke.
    Dioptriák nélkül kb. 0,2-0,3 lehet a látóélessége.



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 44-éves nő vagyok gyerek koromban kancsalsági műtétem volt és későn vették…

    Tisztelt Doktornő!

    44-éves nő vagyok gyerek koromban kancsalsági műtétem volt és későn vették észre,hogy nem tanult meg látni az a szemem tompa látó maradtam. Később még egyszer meg műtettem a kancsalságom így már nem látszik. Most nemrég a másik szememmel homályosan kezdtem látni.Orvoshoz voltam szemszárazságot állapított meg. Több készítményt kipróbáltam nem javult.Ismét Orvoshoz fordultam szaruhártya rendellenességet állapított meg. Nem sokat látok a másik szememmel ezzel pedig homályosan, csak estére tisztul ki. Elvagyok keseredve.Halottam ,hogy van szaruhártya beültetés, kérdésem milyen betegségeknél van ez a lehetőség.
    Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Olyan esetben, amikor a látás annyira megromlik, hogy a táblán a legnagyobb számokat látja maximum a beteg.
    Próbálja meg a Cationorm cseppet!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Egy olyan okból írok, hogy közel egy hónapja problémám van a bal szememmel.…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy olyan okból írok, hogy közel egy hónapja problémám van a bal szememmel. Sokszor be van vörösödve, véreres, reggelente pedig ébredés után tompán fáj, mintha nyomna belülről. Ez aztán pár óra múlva elmúlik, és csak másnap reggel jön vissza alvás után ismét, és csak a bal szemem.
    Néha napközben szúróan fájt, de csak rövid ideig, mintha belement volna valami, ez az utóbbi napokban már nem jellemző. Megnéztem, amennyire én látom, semmi nincs a szememben, a vörösességét leszámítva nem látok más elváltozást rajta. A látásom nem romlott.

    Ön szerint mi lehet az oka?
    Előre is köszönöm szíves válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    [faq147]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Azért írok Önnek, mert kb. fél éve járok szemészetre, ahol glaukómára gyanakodnak,…

    Tisztelt Doktornő!

    Azért írok Önnek, mert kb. fél éve járok szemészetre, ahol glaukómára gyanakodnak, de mivel a szemnyomásom mindig normál érték között volt, nem írtak fel szemcseppet. Ma voltam egy optometristánál, aki felírt egy szemüveget, leírnám az értékeket: Cyl. -0,5;-0,5 tengely:90fok;85 fok; Pd.32,5;34,0. Érdeklődnék, hogy ez mit jelent? És még ami aggasztott, hogy megmérte a szemnyomásom, ami 26-28 volt, és mondta, h ez nagyon nem jó, és így már ki lehetne mondani, h glaukómám van. klinikára legközelebb márciusra hívott vissza az orvos, nem tudom, hogy addig mit tegyek, hogy felhívjam kérjek e közelebbi időpontot, vagy pedig várjak. Mivel a klinikán még nem mértek magas szemnyomást, a látóterem a jobb szem 21%-os, a bal 7%-os kiesést mutat. Ön szerint rá érek visszamenni márciusba is?
    Köszönöm válaszát!

    Tisztelettel



    Magdi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Magdi!

    A Cyl. -0,5;-0,5 tengely:90fok;85 fok azt jelenti, hogy mindkét szemén fél dioptria astygmia van.
    Ha magas a szemnyomása és látótér kiesése is van, akkor minél előbb el kellene kezdeni a kezelését.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! 2010-ben kezdődő szürkehályogot diagnosztizáltak a bal szememben. Műtéti…

    Kedves Doktornő!

    2010-ben kezdődő szürkehályogot diagnosztizáltak a bal szememben.
    Műtéti várólistára vettek.Városunkban az egyik leghosszabb az országban a várakozási idő(jelenleg1016 nap).Panaszt a szemem nem igazán okozott.
    2011-ben külföldön kaptam munkát,ott is éltem 1 évig.Eléggé el nem ítélhető módon nem jártam kontrolvizsgálatra.Valószínüleg lekéstem a mütéti időpontot.(esetazonosító szám nincs a leletemen,így nem tudom leellenőrízni) Tavaly költöztem haza.
    Most 1 hónapja van megint bejelentett munkahelyem.
    Kérdéseim:
    1,A városunk korházában újra várólistára vesznek majd,és ketyeg a 3 év?Vagy szakmai indokkal lehet-e a listán előrébb kerülni? (az utóbbi időben sokat romlott a látásom)
    2,Ha más város korházában szeretném elvégeztetni a műtétet,oda kell-e beutaló?
    Válaszát előre is köszönöm:Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Erika!

    1. Ha a látása nagyon rossz, akkor szakmai indokkal hamarabb sor kerülhet a műtétre.
    2. Ha nem maszekban akarja megműttetni, akkor igen.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő, Körülbelül három hónapja kontaktlencse kivételekor felsértettem a szaruhártyámat…

    Tisztelt Doktornő,

    Körülbelül három hónapja kontaktlencse kivételekor felsértettem a szaruhártyámat és nagy hámhiány keletkezett. Már másnap megkezdtük a kezelést Brolene és Oftaquix szemcseppet használtam és egy hónap alatt szinte teljesen rendbe jött a szemem, de géppel vizsgálva egy kisebb, halvány homály volt látható a szaruhártyám alsó részén. Kétszer vettek váladékmintát de nem mutatott ki semmit. Néhány hét alatt azonban kiújult a fertőzés és szteroidos TobraDex szemcseppet kaptam amitől szintén nagyon sokat javult a szemem, viszont a szemészem azt mondta, hogy azt nem lehet hosszú ideig használni ezért kikevertek nekem egy új szemcseppet 0,2%-os Lavaseptet, amitől nagyon vörös lett, kissé megdagadt a szemem nem is beszélve arról mennyire csíp. Most azt mondták valószínűleg acanthamoeba fertőzte meg a szemem, nagyon megijedtem, Ön szerint a Lavasept és a Brolene eredményes lehet?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Remélhetőleg meg fog tőle gyógyulni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni az alábbi szemészeti ambuláns lap értelmezésében.…

    Tisztelt Doktornő!

    Segítségét szeretném kérni az alábbi szemészeti ambuláns lap értelmezésében. Mit jelentenek ezek a számok, betűk, rövidítések? Melyik esetében mi a jobb, ha minél kisebb a leírt szám, vagy ha minél nagyobb?

    AR: - 4,5 – 0,25 10
    - 5,75 – 1,0 158

    V: - 2,75 = 1, 0
    - 2,0 = 1,0

    Fundus: C⁄D: 0,3 temporálisan pigmentált szegéllyel

    Kontaktlencsék hordok, jobb szemen – 2,75, bal szemen – 2,0 dioptriás. Ez kb. milyen látásélesség csökkenésnek felel meg? Alkalmassági vizsgálatra készülök (Rendőrség), ahol azt írják, hogy a nyers látóélességnek min. 0,3-nak kell lennie. Ez a táblán hányadik sort jelenti (fentről számolva)?

    Válaszét előre is nagyon szépen köszönöm!
    További kellemes napot!
    Üdvözlettel: B. Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tímea!

    V: - 2,75 D = 1, 0 ez azt jelenti, hogy a jobb szemével - 2,75 D-val az utolsó sort is látja.
    - 2,0 D = 1,0 ez azt jelenti, hogy a bal szemével - 2,0 D-val az utolsó sort is látja.
    A 0,3-es látás a 4. sornak felel meg fentről számolva.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő. A segítségét szeretném kérni. 2012-09-20.-án voltam vizsgáltaon a szemészeten.…

    Tisztelt Doktornő.

    A segítségét szeretném kérni. 2012-09-20.-án voltam vizsgáltaon a szemészeten. A jobb szemem volt a gond hogy kisebb szűkebb mint a másik igaz ezt az orvos nem vélte felfedezni. Nem is ez a lényeg. A problémám az volt hogy fáj a jobb szemem. Mintha egész nap erőltetve lenne. Amikor elmondtam a panaszokat megvizsgált és a következő vizsgálati eredményt kaptam: V o.d 0,9-0,5 Dcyl 180=1,0, o.s.-0,9-0,5Dcyl 170=1,0. REF: o.d +1,5-1,25 16 o.s -0,75-1,25 157 Keratomia o.d 41⁄43 o.s 41⁄43. Dg. Astigmia ou Conjsicca ou. H5220Astigmatismus H0410 A könnymirigy egyéb rendellenességei. Azt monta kialakult a tompalátásom viszont egyértelműen hozzátette, hogy ezt csak feltételezi mivel ha így lenne nem erőlködne a szem így nem fájna ennyire csak akkor ha astigmia van. Igazából az lenne a kérdésem mivel a szemem továbbra is nagyon erősen nyom belülről olyan mintah nagyon meg lenne erőltetve hogy igaz e hogy ez jobban utal astigmiára? Hozzá kell tennem ha betakarom azt a szememet amivel jól látok és a rossz szememmel egy tárgyat figyelek akkor van hogy amig meredten nézek besötétedik a látásom van hogy piros elsötétedő foltokjelennek meg. Plusz mintha folyamatosan az erek a szememben lüktetnének. minta amikor nagyon elfárad a szem. Plusz a látásom ezen szemen életlen de tompa. Rövid és távoli dolgokban is. Mintha meg lenne törve az élesség. Ön szerint ezen leírtakkal fordulhatok e excimeres lézeres eljárást biztosito magánklinikához astigmia megszűntetése céljából vagy pedig mi lehet ez? Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A mindkét szemen talált 1,0-es visus ( V o.d 0,9-0,5 Dcyl 180=1,0, o.s.-0,9-0,5Dcyl 170=1,0) ellene mond annak, hogy Ön tompalátó lenne.
    Astygmiája annyira kicsi - 0,5 D -, hogy emiatt nem érdemes megműttetni a szemét. Ez nem okozhat olyan panaszokat, amiket leírt.
    Panaszait inkább a szemszárazság okozhatja, amihez a monitor előtti munka is hozzájárul. Műkönnyel lehet kezelni. Pl. Refresh, Optive, Cationorm.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Évente egy-két alkalommal előfordul velem, hogy igen erőteljes szemfájdalomra…

    Tisztelt Doktornő!

    Évente egy-két alkalommal előfordul velem, hogy igen erőteljes szemfájdalomra ébredek. Vagyis az ágyból történő felkelést követően alakul ki, de érdekes módon mindig csak az egyik szemem esetében. A fájdalom 30-60 percig áll fenn, majd enyhül, de előtte a szemem sem tudom kinyitni, annyira erősek a tünetek.

    Mi lehet a panaszom?

    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    [faq147]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • tisztelt doktornő! 28 éves férfi vagyok, 10 éve jól kezelt essz. hypertoniás, Exforge 10⁄160…

    tisztelt doktornő!

    28 éves férfi vagyok, 10 éve jól kezelt essz. hypertoniás, Exforge 10⁄160 mg -ot szedet 2 x 1⁄2 naponta. Más betegségemről nem tudok, szemészeti problémán eddig nem volt, egyszer volt kötőhártya gyulladásom.

    Eddig nem volt szemészeti problémám. Évente járok a vérnyomás miatt szemfenék vizsgálatra, ami mindig negatív volt. Ülőmunkát végzek, számítógép előtt.

    A problémám az alábbi: néhány hete a bal szememben idegentest érzés van, mintha lenne benne valami. Ezt inkább a szemem hátuljában érzem, de nem ment bele szerintem semmi. Ezt az érzést majdnem egésznap érzem, és mintha ez az idegen test érzés járkálna a bal szememben. Kicsit homályosabban látnék, más panaszom nincsen, ezt a tünetet nem egésznap érzem. Fokozott könnyezésem sincen A jobb szememmel pedig nincs semmi gond. 2013 februárra tudtak csak időpontot adni szemészetre, segítene addigis esetleg eligazodni a tüneteken? Mi lehet ez? vírusfertőzés lehet-e az oka, mert hőemelkedésem volt mostanában?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    [faq53]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktorno! Korulbelol ket hete eszleltem elosszor a problemamat: sotet helyeken a…

    Tisztelt Doktorno!

    Korulbelol ket hete eszleltem elosszor a problemamat: sotet helyeken a kep makos volt, ahhoz tudnam a legjobban hasonlitani ahogy lattom a kepet, mint amikor a tv-ben hangyas az adas.
    Tegnap 13⁄01⁄06 reggel igen zavaro volt, a problemam erosbodik, a sotet helyeken hatarozotabban megjelentek a makok es mar nem csak sotet helyeken nem latom tisztan a kepet, de a szegenyes megvilagitott helyeken, feluleteken is. Ha a felulet sotet, a makok vilagosak, ha a felulet vilagos,a makok sotetek.
    Vasrnap 13⁄01⁄06 Mintaha a jol megvilagitott is eszleltem a szemcseket.

    Ha lehunyom a szemem, a szemcsek halvanyabban, de jelen vannak. A szemcsek meretben nem kulonboznek egymastol, eloszlasuk homogen es barmerre tekintek jelen vannak, mintha egy szemcsefatyol lenne a szemem elott. Valoszinu a szemcsek nem mozognak, valoszinu, ugyanis keptelen vagyok megfigyelni oket, igen aprok, az eluket tekintve pedig halovanyak.

    Ha tavoli targyat szemlelek a szemcsek merete magmarad, tehat par szemcse lefedhetne az egesz targyat.

    Talan fontos lehet, hogy sokat dolgozom fenycsovekkel megvilagitott helyeken, illetve 26 eves vagyok.

    Segitseget szeretnem kerni, mi okozza a gondom?

    Valaszat koszonom,
    Tisztelettel:
    Tamas

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tamás!

    A leírtak alapján szivárványhártya gyulladásra gondolok.
    Forduljon mielőbb szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 6 éves fiamnak most nézték a státuszvizsgálaton a látásvizsgálatot. Olvasta…

    Tisztelt Doktornő!

    6 éves fiamnak most nézték a státuszvizsgálaton a látásvizsgálatot. Olvasta a számokat, igaz mindet elolvasta, de azt mondta, hogy kb. a két alsó számot már nem látta olyan élesen, de el tudta olvasni. ( Ez a hagyományos számos tábla volt. a két szélső számsort kellett olvasnia kb. 4 méter távolságból). Augusztus végén voltunk szemészeten, mert sokat volt piros a szeme, akkor megvizsgálták, géppel és olvasással, de tökéletesnek tartotta a doktornő a látását. A szeme miatt többször kellett szemcseppet használni. Tobradex, Emadint.
    Elromolhatott ettől a szeme? Egyáltalán ezek alapján romlott?

    Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kati!

    A fia látása a leírása alapján kiváló.
    A pirosságnak az is lehet az oka, ha sokat ül monitor - tv és számítógép - előtt. Ezen könnyű segíteni.
    Korlátozza napi 45 percre ezt a tevékenységet!


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Főorvos asszony! Kérdésem lenne, hogy vérnyomásingadozás vagy önálló tünet lehet…

    Üdvözlöm Főorvos asszony!

    Kérdésem lenne, hogy vérnyomásingadozás vagy önálló tünet lehet az, hogy a bal szemem mintha kissé "nyomás" alatt lenne. Olyasmi mintha érezném ahogy a "szemmederben ül" a szemgolyó. Nem fájdalmas és a látással sincs gondom. Lehet van valami a szem mögött? Köszönöm válaszát!

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Gábor!

    Ha a vérnyomás ingadozása lenne az ok, akkor mind a két szeme mögött érezné a nyomást.
    Ha a szem mögött lenne valami, akkor a szemgolyót előre nyomná, ezért tágabbá válna a szemrés.
    Ha gyulladás lenne a szemüregben, akkor az fájdalommal, lázzal járna.
    Ha helyi keringési probléma van a szem mögött, az járhat ilyen panasszal. De ha nem okoz látászavart, akkor nem kell vele foglalkozni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • A 4 éves lányomnak mindkét szeme alatt( duzzanat)láthato,nem viszket csak csuny a piros mitöl…

    A 4 éves lányomnak mindkét szeme alatt( duzzanat)láthato,nem viszket csak csuny a piros mitöl lehet,mi ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Talán árpa lehet. Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva