A betegek kérdései (4305)

  • Tisztelt Doktornő! A férjemnek fémforgács volt a szemében melyet fúróval eltávolítottak. Idővel…

    Tisztelt Doktornő!
    A férjemnek fémforgács volt a szemében melyet fúróval eltávolítottak.
    Idővel azt vette észre,hogy azzal a szemével rosszabbul lát.Volt szemésznél és mondta,hogy 2 heg található a szemében és nagyon erős szemüveget írt fel.
    Az lenne a kérdésem,hogy a heg műtéttel eltávolítható-e.
    Előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Tné Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tné Tünde!

    Lézerrel elvileg eltávolítható, de még nem találkoztam olyan emberrel, akinek ilyen okból lézerezték volna a szemét.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor Nő ! Azzal a kérdéssel illetve panasszal fordulnék Önhöz, hogy mi lehet a…

    Tisztelt Doktor Nő !

    Azzal a kérdéssel illetve panasszal fordulnék Önhöz, hogy mi lehet a kiváltó oka annak, hogy már kb. 3 hete a bal oldali szemembe illetve a fejembe reggeli időközöntént nyilaló fájdalamt érzek. Már felkerestem a háziorvosomat aki megvizsgálta az arcomat úgy, hogy különbőző pontokon megnyomta, hogy érzeke e fájdalmat a nyomásra (arc üreg gyulladásra gyanakodott), de nem érezetem. Elküldödtt vérvételre de az eredmény nem mutatott ki bakteriális fertőzést sem. Mi ilyenkor a teendő ?

    Üdvözlettel :
    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Gábor!

    Lehet, hogy száraz a szeme.
    Lehet, hogy rosszul áll egy szempillája.
    Lehet, hogy lerakódott a mész a szemhéj belső felszínét borító kötőhártyán.
    Lehet, hogy zöldhályogja van.
    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztetl Doktornő, már írtam Önnek korábban "Csütörtökön belekaptam a jobb szemembe. Aznap…

    Tisztetl Doktornő,

    már írtam Önnek korábban "Csütörtökön belekaptam a jobb szemembe. Aznap ez volt a diagnózis:" A szarun paracentrálisan kb.3mm átmérőjű kerek erosio -kötőhártya sérülése, szaruhártya horzsolódása. a hám nem tapadt meg rendesen""
    Azért fordulok újra Önhöz, mert a hám megtapadt, a gyulladás elmúlt, de a pupillám a sérült szememen nagyon tág, és még mindig homályosan látok. a homályos látást eddig a meg nem tapadt hámmal magyarázták, de az orvos nem tudott magyarázatot adni arra, hogy ha rendbe jött a szemem, akkor miért tág a pupillám, és miért látok még mindig homályosan. mikor a táblát kellett olvasnom, a bal szemem szemüveggel megfelelően látott, de a sérült szememmel csak akkor tudtam szemüveggel elolvasni a betűket, mikor a szememhez szemüvegen belül egy korongot szorítottam, melynek csak a közepén van egy kis luk.Akkor élesen láttam a betűket, pont arra fókuszált a szemem. A doktornő azt mondta, ő még ilyet nem látott és hogy egy hét múlva menjek vissza, a cseppeket már ne használjam=floxal és voltaren⁄ csak a corneregelt, de egyebet nem tud mondani.
    Önnek van esetleg valamilyen elképzelése, hogy mi lehet a baj? A cseppeknek együtt, vagy külön lehet ilyen mellékhatása? Ma már egyáltalán nem csöppentettem, tegnap is csak egyszer, mert már csípte a szememet. Sajnos szédülök a homályos látás miatt, és olvasni sem könnyű.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    Bizonyára kapott pupilla tágító cseppet a sérülése miatt. Elképzelető, hogy az átlagosnál nehezebben szűnik meg Önnél a pupilla tágító csepp hatása.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő!

    Az egyik este elbambultam és néztem az ablak felé, majd azt vettem észre hogy ha a bal szememet letakarom akkor a jobb szememmel ugyanolyan jól látok, pontosan el tudok olvasni messzebb lévő dolgokat is, az élesség sem változott - viszont a redőny résein beszűrődő… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem tudom, hogy ez mitől lehetett...
    A monitoros munka ilyet szerintem nem okoz, csak szemszárazságot.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok…

  • Tisztelt Doktornő!

    A lányomnak - 5-ös és - 5,25-ös dioptriájú szemüvege van. Középiskolában első osztályos (5 testnevelés óra⁄hét). Fogadóórán kértem a tanárát, hogy a bátorságpróbáktól tekintsen el nála (elfogadom az 1-es és 2-es osztályzatot), bizonytalan a gyerek, fél elég sok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Hajni!

    Javasolnám gyermekének tornaórára az eldobható kontaktlencsét. Magabiztossá tenné és nem maradna el társaitól a testi ügyességben.

    Üdvözlettel:

  • T. Doktornő! Tegnap este írtam Önnek, akkor 27-26hgmm szemnyomást mértek, majd 24-22hgmm szemnyomást.…

    T. Doktornő!

    Tegnap este írtam Önnek, akkor 27-26hgmm szemnyomást mértek, majd 24-22hgmm szemnyomást. 28ffi vagyok, kezelt vérnyomásos, ideges típus, szemészeti leletem negatív eltekintve az emelkedett szemnyomástól. Emiatt visszahívtak köv. hétre.

    Milyen vizsgálatokra számíthatok? ezek fájdalommentes vizsgálatok?
    Olvastam , hogy "szembogártágítás, csarnokzug vizsgálat, látótér vizsgálatot szoktak végezni...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ha ideges típus, akkor 2-3 Hgmm-t le lehet vonni a mért értékből, hogy a valós (nyugalmi) értéket megkapjuk.

    Ön nagyon jól informált. A fenti vizsgálatokra lehet számítani. Ezek mind fájdalommentesen történnek.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő !

    1 éve van allergiás kötőhártya gyulladásom, szemszárazságom és szemhéjszéli gyulladásom van. Mai napon kaptam meg az allergia teszt eredményeit, semmire nem vagyok allergiás. Ilyenkor most mi a helyzet ? 1 éve havi szinten váltom ki a 2000ft-os Opatanolt ami… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    [faq144]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Doktornő! A probléma a következő lenne,édesanyámról lenne szó.A 3 napja megfázott,azóta…

    Üdvözlöm Doktornő!
    A probléma a következő lenne,édesanyámról lenne szó.A 3 napja megfázott,azóta piros köröket,foltokat lát folyamatosan.Eddig sem volt jó a szeme,szemüveget használ olvasáshoz,de most alig lát.Sajnos szemészetre nem tudom elvinni,mert fél oldalára lebénult egy agyvérzésben 8 éve,igy a mozgatás szinte lehetetlen.Ha ez a nátha miatt alakult ki,kérdésem az ,hogy ez el is múlik,esetleg mit javasolna kezelésnek?
    Nagyon köszönöm a válaszát

    M.Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Tisztelt M Ildikó!

    Ha megfázott, akkor bizonyára köhög is, erőlködik. Lehet, hogy a vérnyomása is felment.
    A panasza alapján szemfenéki vagy üvegtesti vérzésre gondolnék.
    Fogyasszon sok C és E vitamint.
    De azért jó volna, ha látná szemorvos.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!

    Először is köszönöm a legutóbbi válaszát.
    Sajnos nem lett jó az új szemcsepp,a Taflotan, tiszta vér volt a szemem 2 napig, így a 3. este már nem is próbálkoztam, persze azóta is fáj. Péntekre kaptam időpontot az orvostól a vizsgálatra.

    Azt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Tisztelt Iluska!

    1. Humacarpint.
    2. Nem árt.
    3. Nyugodtan tornázzon! Az javítja a szem vérellátását.
    4. A számítógép használata a zöldhályogot nem fokozza, de… Még több

  • T. Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy magas vérnyomás és a magas szemnyomás között lehet-e…

    T. Doktornő!

    Érdeklődni szeretnék, hogy magas vérnyomás és a magas szemnyomás között lehet-e összefüggés? Emelkedett vérnyomás okozhat-e magas szemnyomást?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Tisztelt Kérdező!

    Nem. Nincs összefüggés.
    Nem okozhat.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • JO NAPOT DOKTORNO. SAJNOS CSAK 2005-BEN TUDTAM VOLTAM SZEMESZETEN. 2013 02 22-EN KAPTAM IDOPONTOT.…

    JO NAPOT DOKTORNO. SAJNOS CSAK 2005-BEN TUDTAM VOLTAM SZEMESZETEN. 2013 02 22-EN KAPTAM IDOPONTOT. AZT SZERET KERDEZNI HOGY A SOK FEJFAJAS OSSZEFUGESBE VAN E A SZEMEMEL SZOKOT FAJNI A SZEMEM? EGYEB KENT SZEMUVEGES LENNEK. VALASZAT KOSZONOM. KATA.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Tisztelt Kata!

    Igen. A szem okozhat fejfájást, a szem fájdalma pedig kisugározhat a fejbe.
    Ajánlom Önnek addig is, amíg eljut a szemorvoshoz, hogy csökkentse magának a fájdalmat akupresszúrával:

    http:⁄⁄www.oriolus-med.hu⁄nat%C3%BArsziget-szemmasszazs-cikk_05%20_2_.pdf

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!

    8 éve kezelnek essz. magas vérnyomással ( amlodipin, alvastran 2 X 1⁄2) .28 éves ffi vagyok.
    Szokásos szemészeti vizsgálat eredménye az alábbi:
    V: 1.0 V:1.0
    1-1 cs Humacain : IOP:26-27hgmm
    appl. IOP. 22-24 hgmm
    Szemmozgás szabályos,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Tisztelt Kérdező!

    1. Igen.
    2. Szűk csarnokzúg, genetikai hajlam, korábbi vérzés, gyulladás a szemben, idegeskedés és sok más dolog okozhatja. Ez a szemnyomás nem túl magas.… Még több

  • Tisztelt Doktorno!

    Az elmult par napban arra ebredtem, hogy nagyon fajnak a szemeim, ego , szuro erzesem volt es bevolt pirosodva. Mara ez az erzes napkozben is fennall egesz nap.
    2 hete voltam szemeszeten a pirossag miatt. Reszletes kivizsgalas utan, kiderult hogy teljesen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Judit!

    A pajzsmirigy alulműködés nem okoz szemszárazságot. A műkönnyet használja tovább nyugodtan, ne csak 4 hétig. Ha elfogy, vegyen újra.
    A monitor előtti munka… Még több

  • Tisztelt Vártok Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy kisebb szemsérülés⁄karmolás⁄ után mikor…

    Tisztelt Vártok Doktornő!
    Érdeklődni szeretnék, hogy kisebb szemsérülés⁄karmolás⁄ után mikor jógázhatok újra? Még homályosan látok, de a fájdalom már minimális. Mennyire erőltethető ilyenkor a szem mozgással?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Karola

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Karola!

    Nyugodtan jógázhat már.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő, Köszönöm válaszát, melyet szemsérüléssel⁄belekaptam⁄homályos látással kapcsolatban…

    Kedves Doktornő,

    Köszönöm válaszát, melyet szemsérüléssel⁄belekaptam⁄homályos látással kapcsolatban adott.

    Szemtágító cseppet nem kaptam, hanem corneregelt, voltaren ophtha-t, és floxal-t. Az lenne még a kérdésem, hogy hallottam olyat, hogy ha nem tapad meg a friss hám⁄pénteken kell kontrollra mennem⁄akkor ezt a hámot eltávolítják, vagy mit tudnak tenni azért, hogy elmúljon a homályos látás? A beavatkozást megoldják rendelőintézetben, vagy kórházban szokták, és várni kell? Én tudom esetleg erősíteni a szemet,vagy elősegíteni a gyógyulását? Nem okoz majd problémát, ha erőltetem, nem kell folyamatosan pihentetni? Azt mondták, ne kössem le, így a bal szemem dolgozik kettő helyett, de eléggé megnehezíti a munkát közlekedést az, hogy a fél szememre alig látok és "kóválygok".

    Várom válaszát.

    Üdvözlettel:Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    Igen, eltávolítják a hámot és megtisztítják a seb alapját. Ezt a rendelőintézetben is meg tudják csinálni, nem kell vele kórházba menni.
    Ön nem tud ebben a betegségben semmit tenni a csepegtetésen kívül.
    Utána 1-2 napig újra jobban fog fájni, pihennie kell.
    Terápiás kontaktlencse is segíthet a problémán.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 6 hetes kisbabámnál a napokban vettem észre , hogy a bal szemén a pupillája…

    Tisztelt Doktornő!

    6 hetes kisbabámnál a napokban vettem észre , hogy a bal szemén a pupillája határa egyik részénél elmosódott. Szeretném tudni , hogy ez okozhat e valamilyen látászavart nála vagy nem kell aggodnom miatta hisz eléggé megijedtem.

    Válaszát tisztelettel köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Létezik olyan fejlődési rendellenesség, hogy a pupilla nem kerekedik ki, hanem alul nyitva marad a szem fehér része felé.

    http:⁄⁄www.ispub.com⁄journal⁄the-internet-journal-of-ophthalmology-and-visual-science⁄volume-7-number-1⁄a-report-of-a-case-of-bilateral-iris-coloboma-in-a-9-year-old-boy.article-g01.fs.jpg

    Ez okozhat látászavart, de olykor csak fényérzékenységgel jár. Lehet műteni, ha szükséges. Ajánlom az alábbi leírást a betegségről:

    http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄orvos_valaszol_orvos_valasz⁄szem_betegsegei⁄71177



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 1,5 hete a szemem körül a bőr kiszáradását érzékeltem, először csak a felső szemhéjam fölött 1-1 foltban, pár napra rá, az alsó szemhéjam körül is kiszáradást tapasztaltam, hunyorítva pedig ráncosnak tűnik a bőröm körülötte,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Edina!

    Vagy fertőzés vagy allergia okozhatja.
    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm!Bernadett vagyok.Decemberben műtötték a szememet lézeres látásjavító műtéttel.Azóta…

    Üdvözlöm!Bernadett vagyok.Decemberben műtötték a szememet lézeres látásjavító műtéttel.Azóta Flucon szemcseppet használok és Systane műkönnyet.Ajánlották műkönnyként az Aloe Activátort.Leválthatom-e arra,a Systane műkönnyet?Lehet-e a Flucon mellett használni,nem befolyásolja annak hatását?Ha igen,naponta mennyit lehet cseppenteni belőle a szemembe,és kell-e hígitani,mert úgy hallottam,hogy csíp.Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem javaslom a cserét.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvosnő! A következő szemészeti leletről szeretném kikérni a véleményét és javaslatát! Szemmozgások:…

    Tisztelt Főorvosnő!

    A következő szemészeti leletről szeretném kikérni a véleményét és javaslatát!
    Szemmozgások: primer szemállásnál kettősképet nem jelez. Felfelé tekintés normális, jobbra-balra tekintéskor a szemmozgások conjugatioja elvész,diverz és nek következetes disszociatívvá válik,a beteg szédülni kezd.
    Mko. fiziológiás astigmia.Réslámpás vizsgálattal mko. ép elülső szegmentum.A conjuctívában,corneában és a lencsében Fábry-kórra gyanús elváltozást nem látható.A szemlencse átvizsgálásakor mko. cataracta nem látható. Üvegtest biomikroszkópos vizsgálattal: mko. tiszta.
    Látótér: jo: 40Hz bo: 39Hz
    Mko. látótérben néhány Abszolút sztóma.
    Hess függöny: értékelhetetlen, enyhe internus azért látható.
    Vélemény: Tünetei nem specifikusak.Fábry-kórra jellemző szemészeti eltérést nem láttam.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:B.László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves B László!

    Lehetséges, hogy Duane syndromája van:

    https:⁄⁄www.google.com⁄search?q=duane+syndrome&hl=hu&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=IRYRUeCmMKzV4QThloHoAQ&sqi=2&ved=0CDgQsAQ&biw=830&bih=406

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő,

    Csütörtökön belekaptam a jobb szemembe. Aznap ez volt a diagnózis:" A szarun paracentrálisan kb.3mm átmérőjű kerek erosio -kötőhártya sérülése, szaruhártya horzsolódása. " cseppeket, krémet kaptam, amik hatásosak is voltak a fájdalomra. Ma, azaz hétfőn… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    Az, hogy a friss hám kissé borús, és felszíne helyenként festődik azt jelenti, hogy nem tapadt meg a szaruhártyán az újonnan képződött hámréteg. A homályos látást ez… Még több