A betegek kérdései (111156)

  • Tisztelt Doktor ÚR! A tanácsára, illetve a diagnózisára lennék kíváncsi. 28 éves vagyok, 1,5…

    Tisztelt Doktor ÚR!
    A tanácsára, illetve a diagnózisára lennék kíváncsi.
    28 éves vagyok, 1,5 éve abbahagytam a fogamzásgátló szedését és rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok mellett kiderült hogy a prolaktinom nem jó, ami azóta már magától rendeződött. De felmerült sajnos 1 tejcukor érzékenység, amire azóta merckformint szedek. Késett a menstruációm, ezt jeleztem az orvosnak és mondta hogy legyek türelemmel, stressz, miegymás. Ez tartott 6 hónapig, vagyis addig nem menstruáltam. Mivel babát szeretnénk, ezért túl vagyok 1 utrogestan, clostybegyt kúrán amitől megjött, de valami szörnyű intenzitással és a ciklus 12.napján csinált az orvos egy ultrahangot, miszerint nincs tüszőérésem, vagyis ahogy ő fogalmazott nincs mit megtermékenyíteni. Azt mondta hogy ez pcos és hogy még 1 hét múlva csináljunk 1 ultrahangot és ezután irány a lombik program.
    Megmondom őszintén hogy sem érzelmileg, sem anyagilag nem bírom már ezt, ezért lennék kíváncsi a tanácsára.
    Sajnos az orvosomtól ennyi információt tudtam kicsikarni és teljesen tanácstalan vagyok.
    Ha én nem menstruálok gyógyszer nélkül, akkor ha 2 év múlva szeretnék babát akkor 2 évig nem menstruálok??? :⁄
    A párommal minden rendben van!
    Azt említette még az orvos hogy az inzulin miatt napi 5 étkezésre álljak rá, ami nem könnyű.
    Leírok pár eredményt a papírjaimról, hátha azzal könnyebb lesz a diagnózis, én ebből is csak annyit tudok kivenni ami meg van csillagozva :(
    A vérpapíromon be van jelölve:
    TSH: 3,8 mU⁄L
    Transzferrin szatur ci: 15%
    eGFR:60 alatt ml⁄p⁄1.73m2
    C-reative protein: 9,6 mg⁄l
    Westergen: 70 mm⁄h
    WBC: 11,20 G⁄l
    NEUT%: 39,1 %
    LYMPH%: 52,6 %
    LYMPH: 5,89 G⁄l
    Glucose éhomi: 5,4 mmol⁄l
    Glucose terhelés után 120perc: 9,0 mmol⁄l
    Progreszteron: 2,3 mmol⁄l
    Tesztoszteron: 2,8 mmol⁄L
    Inzulin: 41,0 mU⁄l
    Inzulin terhelés 120’: 246,9 mU⁄l
    Doktor Úr szerint mi a teendőm? Valaha is vannak kilátásaim a gyerekvállalásra vagy ahogy a nőgyógyászom fogalmazott, itt csak a csoda segíthet!?
    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Önnél van mit kezelni, mert a cukorháztartása is több sebből vérzik és a pajzsmirigy-eredménye sem kecsegtet jóval a terhességet illetően. Keressen egy endokrinológust, mert a problémái nagyon szépen rendbehozhatóak, és utána teherbe is tudna esni.

  • Tisztelt Doktor Úr! Túlestem a méhtükrözésen, amellyel kapcsolatban Ön is válaszolt nekem pár…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Túlestem a méhtükrözésen, amellyel kapcsolatban Ön is válaszolt nekem pár kérdésre a múlt héten.
    Szerencsére nem találtak semmi eltérést. Azt szeretném megkérdezni, hogy kisfokú vérzés meddig tekinthető normálisnak a beavatkozás után? A másik kérdésem az volna, hogy a műtét óta, azaz 1-2 napja van egy kis lázam (37.5 reggel, este 37.9), a kórházban a nővérkék azt mondták, ez normális ilyenkor. Ön szerint kell emiatt aggódnom? Görcseim nincsenek.
    Köszönettel, Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    A vérezgetés normálisnak vehető még, a hőemelkedés azonban nem, ha valóban csak vizsgálat történt és műtét nem kedves Nóra. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! 50 éves vagyok. Rendellenes vérzés - (több hónapos szünet után jelentkezik…

    Tisztelt Doktor Úr!
    50 éves vagyok. Rendellenes vérzés - (több hónapos szünet után jelentkezik csak a menszesz, viszont néhány nap után nem marad abba, hanem erősödik, kezelhetetlenné válik) - miatt szeretnék tanácsot kérni.
    A diagnózis Metropathia haemorrhagica, (... a jobb ovariumban 20x20 mm. folyadékt. képlet). A kezelés abrasio fractionata, néhány éven belül öt alkalommal. Eleinte Norcolutot kaptam, ami nem segített. Most a méh és a petefészek eltávolítását javasolták. Valahol úgy érzem, el tudnám ezt kerülni, leginkább a petefészek eltávolításába nem szeretnék beleegyezni. Kérdésem, hogy a szövettani dg. tükrében mi az Ön véleménye? ...endometrium részlet:a mirigyek proliferatios jellegűek, magas, sötét hengerhámsejtekkel béleltek. Alakjukat tekintve a mirigyek megnyúltak, néhol kissé szabálytalanok. A stroma megnyólt sejtekból áll. Dg: I.-II. Irregularis proliferatios méhnyálkahártya (hiperplasia simplex korai formája)
    És még egy kérdés: Valaki meleg, sós vízzel való irrigálást javasolt, ami neki segített...ön mit gondol erről? Köszönöm elöre is válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ártalmas butaságnak tartom.Látatlanban, ismeretlenül, vizsgálat nélkül sajnos nem tudok Önnek érdembrn segíteni. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Dr. Úr! Lassan 3 hónapja szedem a Gravidát és sajnos feljött 3-4 kg plussz. A…

    Tisztelt Dr. Úr!


    Lassan 3 hónapja szedem a Gravidát és sajnos feljött 3-4 kg plussz.
    A vitamin okozhatja?

    köszönöm: H.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    A több evés kedves H. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! Elnézést a furcsa kérdésért,de nagyon aggódós vagyok.Az lenne a kérdésem…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Elnézést a furcsa kérdésért,de nagyon aggódós vagyok.Az lenne a kérdésem hogy a barátommal gumival védekeztünk,de miután elment nemvette ki egyből a péniszét és már nemvolt merevedése mikor kihúzta.bennem is maradt a gumi,de a vége kint volt és bennt volt a tartalma.Így lehetek terhes?Esetleg kifolyhatott a sperma?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Így nem.

  • azt szeretném kérdezni hogy barátommal szeretkeztünk de nem bennem ment el és nem mosta le meg…

    azt szeretném kérdezni hogy barátommal szeretkeztünk de nem bennem ment el és nem mosta le meg semmi..aztán 1ora mulva utána megint szeretkeztünk.. és azlenne a kérdésem hogy igy teherbe eshetek? és amikor menstruálok és amikor vége,onnantrol kell számolnom 14napot és akkor van peteérésem? elöreis köszönöm a válaszát:) de amikor ez mind megtörtént akkor pont peteérésem volt.az baj??

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ha 28 naposak a ciklusai, akkor a vérzés első napjától számított 14, napon van peteérése. A leírtaktól feltehetőleg esett teherbe.

  • Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem Önhöz, hogy a terhességet egy belgyógyász szakorvos…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Az lenne a kérdésem Önhöz, hogy a terhességet egy belgyógyász szakorvos is meg tudja állapítani ha megvizsgálja a hasam, mondjuk megtapogatja, tegyük abban az esetben ha mondjuk két hetes terhes lennék????mert az ultrahang biztosan kimutatja.

    Üdvözlettel?Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Biztos lehet benne hogy nem kedves Niki. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor úr! Ha véletlenül egy nap kétszer vettem be a fogamzásgátlót, akkor mi a teendő?…

    Kedves Doktor úr!

    Ha véletlenül egy nap kétszer vettem be a fogamzásgátlót, akkor mi a teendő? Így 1 nappal hamarabb végzek a levéllel. Akkor tartsam meg ugyanúgy a szünetet és kezdjem a következőt? Tehát legyen 1 nap elcsúszás így? Lehet valami gond ebből?

    válaszát előre is köszönöm!

    Addrienn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nincs teendő kedves Adrienn, tökéletesen megfelelő, amit írt. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr! Október 24-én hétfőn este vettem be az utolsó Sumetrolim tablettámat.…

    Kedves Doktor Úr!


    Október 24-én hétfőn este vettem be az utolsó Sumetrolim tablettámat.
    A milligest fogamzásgátlóm újabb leveléből az első szemet következő nap este kellett bevennem, azaz edden.
    Azóta már a 16-odik tablettánál tartok. Idáig a Sumetrolim miatt alkalmaztam kiegészítő védekezést. Kérdésem az lenne, hogy még szükséges e alkalmaznom, vagy már nem kell tartanom az antibiotikum hatása miatt.

    Köszönöm,
    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nem szükséges kedves Anna. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! Kb. 3 napja a jobb nagyajkamon belül szinte teljesen a felső részen egy…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kb. 3 napja a jobb nagyajkamon belül szinte teljesen a felső részen egy kisebb duzzanat alakult ki. Nem viszket, nem fáj, nem piros. Megnyomkodtam, hátha pattanás, de semmi nem történt, csak fájt. Szexuális életem az utóbbi időben a nullával egyenlő, így fertőzés nem lehet.
    Abban reménykedem, hogy csak egy kezdődő pattanás, és ha kiürül, elmúlik, de egyelőre semmi nem történik.
    Véleménye?

    Előre is köszönöm.

    Tisztelettel,

    Félénk :)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Látatlanban sajnos nincs.

  • Tisztelt Doktor Úr! 1. Vérből mikor lehet leghamarabb kimutatni a terhességet?Azt szeretném…

    Tisztelt Doktor Úr!

    1. Vérből mikor lehet leghamarabb kimutatni a terhességet?Azt szeretném még tudni,hogy mi ennek a menete.
    2. A fokozott étvágy jellemzően a terhesség tünete?az utóbbi napokban sokkal többet eszem, mint korábban és nagyon hamar megéhezem,szinte egész nap ennem kell.
    3. Ha ez terhességi tünet,mikortól szokott jelentkezni?

    Köszönettel:
    Brigi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Brigi!
    1. Két héttel az aktus után a vérteszt már biztosan értékelhető eredményt ad.
    2. Önmagában ez nem terhességi jel.
    Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! A menstruációm este 10-11 óra körül jött meg legutóbb, mivel este szerettem…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A menstruációm este 10-11 óra körül jött meg legutóbb, mivel este szerettem volna elkezdeni a fogamzásgátlót ezért másnap este fél 9-kor vettem be az első szemet. Ez a ciklus 2. napjának számít már? Olvastam a gyakori kérdéseket, 15 nap után alakul ki védettség, de a 13. gyógyszer bevétele után együtt voltam a párommal. Óvszerrel védekeztünk mindkét alkalommal, (eltelt pár óra közte), de a húgycsőben maradt spermiumok az előváladékkal az óvszerre kerülhettek. Kell aggódnom, mit tegyek? Válaszát köszönöm előre is! Üdvözlettel: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nem hiszem kedves Krisztina, hogy aggódnia kellene, Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Dr.Úr! Jót teszek vele a szervezetemnek ha 1-2 hónapra szüneteltetem a fogamzásgátló…

    Kedves Dr.Úr!
    Jót teszek vele a szervezetemnek ha 1-2 hónapra szüneteltetem a fogamzásgátló szedését, vagy ilyen kis időnek nincs nagy jelentősége ha utána tovább szedem?
    Válaszát előre is köszönöm,további szép estét kívánok!
    D.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Mit szed és mióta kedves D.? Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt DoktorÚr! Cypromix tablettát szedek már 9. hónapja. Ebben a hónapban az első tablettát…

    Tisztelt DoktorÚr!
    Cypromix tablettát szedek már 9. hónapja. Ebben a hónapban az első tablettát szombat este helyett vasárnap délután vettem be. Vagyis aznap kettőt. A barátommal a megszakításos módszert alkalmazzuk a gyógyszer mellett is, mert rettegek a teherbe eséstől. Pénteken fogy el a tablettám és tegnap óta barnás folyásom van. Mi lehet az oka? Ugye nem lehetek terhes?

    Üdvözlettel
    aggódó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ugye tudja hogy a Cypromix nem fogamzásgátló és ráadásul 6 hónapon túl nem is szedhető folyamatosan?

  • Tisztelt Főorvos Úr! Férjemmel már 4 éve szertetnénk gyermeket. Férjem spermái kiválló minőségűek,…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Férjemmel már 4 éve szertetnénk gyermeket. Férjem spermái kiválló minőségűek, bár dohányzik.Dohányzás férjemnél befolyásolhatja, hogy idáig nem estem teherbe. Harmadik inszemináción vagyok túl én nem dohányzom.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Anita! A kérdését andrológusnak tegye fel, de a férfiakra a dohányzás egészen más hatással bír, mint a nőkre. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr! Tegnap esti kérdésemre köszönöm a választ. A 68211 -es kérdező voltam. Azt…

    Kedves Doktor Úr!

    Tegnap esti kérdésemre köszönöm a választ. A 68211 -es kérdező voltam. Azt írta, hogy ez már a klimax kezdete. Szeretném még kérdezni, hogy ezekre a tünetekre tudna e ajánlani valamit, amivel egy kicsit könnyebb lenne. Magyarországról betudom szereztetni, és akkor én is hozzájutok.

    Köszönettel: S. Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ez nem gyógyszer kérdése kedves Eszter, a megoldáshoz szükségünk volna egy kiadós beszélgetésre is. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Szeretném megkérdezni hogy egy szoptató anya kérheti az influenza elleni védőoltást? Ön ajánlja? köszönöm Rena

    Szeretném megkérdezni hogy egy szoptató anya kérheti az influenza elleni védőoltást? Ön ajánlja?
    köszönöm
    Rena

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Az oltásnak nincs akadálya kedves Rena. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • 29 hetes kismama vagyok. Tegnap 1000-es méhnyakértéket állapítottak meg. 4 héttel ezelőtt még…

    29 hetes kismama vagyok. Tegnap 1000-es méhnyakértéket állapítottak meg. 4 héttel ezelőtt még 2000-es volt. Keményedéseim már vannak, minden nap, de nem tart soká, főleg sok séta vagy ülő helyzetben jelentkezik. Tegnap kaptam is rá magnéziumot. Ezen kívül a placenta a hátsó falon mélyebben tapad. Ez nem tudom mit jelenthet, eddig nem volt mélyebben? A magzatvizem valamivel kevesebb volt, mondták, hogy igyak többet, valóban a vizsgálat előtt nem ittam semmit, hogy ne teli hólyaggal legyek az uh-on. Az lenne a kérdésem Doktor úr, hogy kell-e koraszüléstől tartanom, nagyon rosszak ezek az értékek? Illetve, hogy van -e valami amire most jobban oda kell figyeljek, betartsak annak érdekében, hogy ne romoljanak az eredményeim? Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nem nagyon rosszak, de mindenképpen kímélő életmódot indokolnak. Kérem ne agyaljon ezen, mert csak ronthat az állapotán!

  • Kedves Doktor Úr! Menstruáció előtti pecsételő vérzésre Norcolutot szedtem. A jövőben nem…

    Kedves Doktor Úr!

    Menstruáció előtti pecsételő vérzésre Norcolutot szedtem. A jövőben nem akarok ilyen durva hormont, segítene nekem olyan gyógynövényt ajánlani, amivel ilyen beavatkozás nélkül is megoldhatom a problémámat?
    Köszönettel:

    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Látatlanban sajnos nem tudok Önnek segíteni kedves Éva. A gyógynövények nem abban különböznek a gyógyszerektől, hogy azt szabadon lehet szedni egyéni elgondolás alapján. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Ur. Kérdésem az lenne,hogy mennyibe kerül az abortusz és van e rá támogatás. Köszönettel:Krisztina

    Kedves Doktor Ur.

    Kérdésem az lenne,hogy mennyibe kerül az abortusz és van e rá támogatás.
    Köszönettel:Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Huszonezer forint és nincs rá támogatás kedves Krisztina. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc