A betegek kérdései (111156)

  • Köszönöm válaszát A szonográfus akkor ezek szerint meg tudja nézni? van értelem tud valaki…

    Köszönöm válaszát

    A szonográfus akkor ezek szerint meg tudja nézni? van értelem tud valaki ezen segíteni?
    És Önnél az ön esetiben rossz lett a vége ennek?

    Köszönöm szépen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Az, amitől Ön fél, rendkívül ritkán vezet magzati halálhoz. Volt ilyen esetem, de még abban az időszakban, amikor nem rendelkeztünk ilyen UH-készülékekkel és tudással, mint jelenleg. Úgy gondolom, hogy fölöslegesen túráztatja Magát, és ezzel pszichésen biztosan ártalmára van a gyermekének, aki minden rezdülését érzi. Nem szonográfusra, hanem egy tapasztalt és jó ultrahangos szakemberre volna szüksége.

  • Kedves Főorvos Úr! Tegnap esti kérdésemre köszönöm a válaszát. Tetszett említeni az anatómiai…

    Kedves Főorvos Úr!
    Tegnap esti kérdésemre köszönöm a válaszát. Tetszett említeni az anatómiai eltérést mint lehetséges problémaforrást. A várandósságom elején az orvosom egy uh alkalmával megemlítette, hogy hátrahajló méhem van. Lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek de okozhatja ez a problémámat? Más eltérésről nem tudok... Ígérem többet nem találgatok hanem elmegyek orvoshoz :)
    Köszönettel, Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ez nem okozhatja a problémáját kedves Anett. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktorúr, 2 éve endometriózist diagnosztizáltak nálam. Volt műtét, injekciós kezelés,…

    Tisztelt Doktorúr,

    2 éve endometriózist diagnosztizáltak nálam. Volt műtét, injekciós kezelés, és most 1,5 éve Mercilon szedek megszakítás nélkül. Vérzésem kb 3 havonta van, ilyenkor tartok 5 napos szünetet az orvosom javaslata alapján.
    Úgy 2-3 hőnapja a szexuális együttlétek során éles fájdalmat érzek a hüvely bemeneti részén. Orvosom szerint enyhe sorvadás jelei felfedezhetőek. Síkosítót javasolt, de sajnos az sem segít. Egyébként úgy tapasztalom, hogy nedvesítéssel nincs problémám, síkosító nélkül is elég jól nedvesedek. Orvosom csak kb. 1 hónap mulva jön vissza, addig Ön mit tud javasolni nekem? Úgy godnolja, hogy a tablettától lehet, elvékonyodott a nyálkahártya? Mit tehetnék, hogy megszűnjön a fájdalom?
    Köszönettel,
    Szabina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Szabina! Látatlanban, ismeretlenül, a tények teljes ismerete és vizsgálat nélkül sajnos nem tudok Önnek segíteni. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Dr Úr! Én egy három gyermekes anyuka vagyok.Azt szeretném meg kérdezni mitől lehet,hogy…

    Kedves Dr Úr!

    Én egy három gyermekes anyuka vagyok.Azt szeretném meg kérdezni mitől lehet,hogy a bal oldali petefészkem gyakran tapinthatóan duzzadt illetve nagyon fáj.Földre nem ülök le. Egyik szülésnél sem volt varratom.Ezt mi okozhatja?Forduljak-e szakorvoshoz?Mi is történhet vagy nagy lehet a baj? Édesanyám daganatos volt.Mielőbbi válaszát köszönöm!Szép estét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Érdemes volna orvoshoz mennie, mert ha Ön a hasfalán keresztül tapintani tudja a petefészkét /amit én nem nagyon hiszek!/, akkor valóban lehet akár komoly is a probléma.

  • Tiszteletem Tisztelt Hamvas Doktor 28 hetes kismama vagyok és kicsit aggaszt egy bizonyos…

    Tiszteletem Tisztelt Hamvas Doktor

    28 hetes kismama vagyok és kicsit aggaszt egy bizonyos téma. A kökdökzsinóron keletkezett csomók ami fulladáshoz illetve elhaláshoz vezet.

    Orvosom nyugtat hogy nagyon nagyon ritka de annyi idős mint én 32 éves.
    Véleményem szerint Ön jóval tapasztaltabb és többet látott Doktor mint a sajátom. Mennyire gyakori az általam félt állapot? Hgy a baba olyan csomót köt a zsinórra ami fenyegeti az életét? Ha vissza tud emlékezni hosszú évei során volt ilyen esete?

    Mély tisztelettel és köszönettel válaszáért.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Volt ilyen esetem, de abban nem hiszek, hogy egy köldökzsinóron több csomó is legyen. Léteznek un. álcsomók, melyek képe megtévesztésig hasonlít a valódi köldökzsinórra. Nézesse meg Magát kérem egy tapasztalt, jó szakemberrel.

  • Tisztelt főorvos úr! Bocsánat, hogy ilyen kérdéssel zaklatom. 34 hetes terhes vagyok 2100…

    Tisztelt főorvos úr!

    Bocsánat, hogy ilyen kérdéssel zaklatom. 34 hetes terhes vagyok 2100 méhszáj leletem van, szedem a vastablettát és néha hasmenés néha székrekedésem lesz, a mai napon sikerült úgy összekenni magamat hogy az alsó nemi szervem is olyan lett attól tartok, hogy így fertőzést kaphatok, kaphat a baba fertőzést? bocsánat a bugyuta kérdésért.
    Köszönöm a válaszát: Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nincs komoly félnivalója kedves Kata. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! A nőgyógyászati vizsgálat során kiderült, hogy méh hátra hajlásom van.…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A nőgyógyászati vizsgálat során kiderült, hogy méh hátra hajlásom van. Az orvosom semmi különöset nem mondott vele kapcsolatban. Egy évvel ezelőtti szűrő vizsgálatkor még nem volt.
    Viszont végbél fájdalmammal elvoltam az orvosnál, aki a vizsgálat során mondta, hogy menjek el nőgyógyászhoz, mivel a bélre a méh hatást gyakorol.
    Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő ilyen esetben. Az orvosom még két hétig szabadságon van, és ez az érzés, hogy valami nyom hátul nagyon kellemetlen és idegesítő.

    Köszönettel:
    K.Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Judit! Egy hátrahajló méh nem csinál ilyen problémát, ebben nekem valami nem kerek. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! Csütörtökön töltöttem a 15.hetet. Jövő hét végén Görögországba készülünk…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Csütörtökön töltöttem a 15.hetet. Jövő hét végén Görögországba készülünk nyaralni, és picit aggódok a kanyarójárvány miatt, mert én 1984-ben születtem Jugoszláviában és 8 éves korom óta élek itt, és nem tudom megkaptam-e így az oltást a kanyaró ellen. Ön szerint lehet a baba veszélyben?Vagy felejtesem el és élvezzem a nyaralást?Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a 7.héten vérzéssel kórházba kerültem, hematóma miatt, azóta szerencsére elmúlt, nincs semmi panaszom.Kell-e valamire figyelnem a nyaralás alatt?Mit tartsak be?Kocsival utazunk.
    Köszönöm: egy 15 hetes kismama




    Hétfőn az ÁNTSZ oltási tanácsadójában tegye fel kérem a kérdését. Ha én volnék az orvosa, én ezzel a kórelőzménnyel, nem engedném el egy ilyen útra.


    Most jól rám tetszett ijeszteni.Miért nem ajánlja az utazást?Ha a 12.heti ultrahangon nem volt ott a bevérzés és azóta nincs panaszom,akkor sem javasolt?Nem szeretném, hogy baj legyen,csak jó lenne kikapcsolódni egy kicsit.De most tényleg nem tudom, hogy mi legyen.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Egy ilyen hosszú út autóval, idegen országokon át szerintem komoly rizikó és pihenni nemcsak ilyen távolságra a biztonságos orvosi ellátástól van lehetőség, pláne kanyaróveszélyben.

  • Drága Doktor Úr! Nagyon köszönöm azokat a segítségeket amelyeket az elmúlt napokban kaptam.A…

    Drága Doktor Úr!
    Nagyon köszönöm azokat a segítségeket amelyeket az elmúlt napokban kaptam.A saját nőgyógyászom is megbízható jó ember de a modora:)
    Köszönöm segítségét türelmét jó munkát kívánok!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nagyon szívesen!

  • Kedves Dr. úr!

    23 éves nő vagyok, és most szeretném elkezdeni szedni a Lindynette 20 fogamzásgátló tablettát... Nincs trombózis hajlamom, mint kiderült egy nőgyógyászati vizsgálatból, de megijesztett az a sok minden, amit a betegtájékoztatón olvastam.
    Előéletem:
    1.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Judit! Egy nőgyógyászati vizsgálatból hogyan derül ki, hogy nincs trombózisra hajlama? Miután Önt szerintem egyáltalán nem vizsgálták ki, hogy hormonálisan alkalmas-e a tabletta szedésére,… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Csütörtökön töltöttem a 15.hetet. Jövő hét végén Görögországba készülünk nyaralni, és picit aggódok a kanyarójárvány miatt, mert én 1984-ben születtem Jugoszláviában és 8 éves korom óta élek itt, és nem tudom megkaptam-e így az oltást a kanyaró ellen. Ön szerint… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Hétfőn az ÁNTSZ oltási tanácsadójában tegye fel kérem a kérdését. Ha én volnék az orvosa, én ezzel a kórelőzménnyel, nem engedném el egy ilyen útra.

  • Tisztelt doktor ur. 10hetes terhes kismama vagyok rh-negativ vercsoporttal.Ma voltam analizisen…

    Tisztelt doktor ur.
    10hetes terhes kismama vagyok rh-negativ vercsoporttal.Ma voltam analizisen a kovetkezo eredmenyeket kaptam:
    HTR 36.28
    HGB 11.9
    L 5610
    H 4620000
    TR 226000
    VDRL negativ
    Bil D-Dia 0.39mg/dl
    Bil- T-Dia 0.80
    Gluc 84
    Got 19
    Gpt 25
    Uree bio 30
    Prot t 8.1
    a vizelet 6.5ph
    Mit jelentenek ezek az eredmenyek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ugye nem haragszik meg rám, hogy nem magyarázom el Önnek az élettant. Legyen most annyi elég, hogy nincs semmi baja.

  • Tisztelt Doktor Úr! Tegnap volt inszeminációnk, bal oldalt 18 mm-es tüsző, jobb oldalt 25mm-es,…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Tegnap volt inszeminációnk, bal oldalt 18 mm-es tüsző, jobb oldalt 25mm-es, amire azt mondták bármelyik percben durranhat.Akkor is enyhén görcsölgettem, majd még egyszer délután.Azt mondta az aszisztens, hogy 3 nap múlva kezdjem(vagyis vasárnap) az utrogestant(az orvost sajnos már sehol sem találtam sajnos).Viszont azt tudjuk, hogy nekem alacsonyabb a progeszteronszintem:(
    Kérdésem, hogy Ön szerint reggel elkezdem, az már késő lehet?
    Köszönöm a válaszát
    Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nem késő kedves Edina. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! Jövőhét kedden lesz 5 hete hogy eltávolították a bal oldali petevezetékemet…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Jövőhét kedden lesz 5 hete hogy eltávolították a bal oldali petevezetékemet méhen kívüli terhesség miatt. Úgy tudom hogy a következő menstruációnak 4-6 hét elteltével kell jelentkeznie a műtét után. A kérdésem a következő lenne: 4 napja pecsételő vérzésem van ami néha élénk piros majd barnás színű lesz. Mitől lehet ez? Lehet e fertőzés? Vagy csak nehezen áll vissza a hormonszintem és ezért van? Forduljak e orvoshoz? (Házas életet nem éltem a műtét óta.)

    Válaszát nagyon köszönöm.

    Maradok tisztelettel: Tné Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ne tegyen semmit kedves Noémi, várakozzék türelemmel, ez belefér még a műtét stresszébe. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Két kérdésem lenne.
    1. Ma adtam vért (kicsit jó érzés volt vele 3 életet megmenteni). Elvileg a napokban kell megjönnie. Fogja a véradás befolyásolni a vérzés mennyiségét? Esetleg emiatt tolódhat az ideje?

    2. A mostani vérzésnél kezdem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Bea!
    1. Nem fogja befolyásolni. Nem tolódhat.
    2. Nem fog bezavarni.
    Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr! Olvastam ezen az oldalon,hogy gombás,vagy bármilyen hüvelyi fertőzés után…

    Kedves Doktor Úr!
    Olvastam ezen az oldalon,hogy gombás,vagy bármilyen hüvelyi fertőzés után flóraszepttel 90 fokon kell mosni a fehérneműket.Nekem is ilyen problémám volt,és már egyszer kimostam minden fehérneműmet 90 fokon flóraszepttel,és az lenne a kérdésem,hogy ezt elég volt egyszer így megcsinálni a fertőtlenítéshez?Mostmár moshatom a megszokott módon?
    Köszönöm a választ!
    Tisztelettel:K.Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Mi lenne ebben az egyszeri mosásban a logika kedves Andrea? Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! 41 éves vagyok. Márciusban jelentkeztek vérzéses panaszaim. Abrasio után…

    Tisztelt Doktor Úr!
    41 éves vagyok. Márciusban jelentkeztek vérzéses panaszaim. Abrasio után norcolut tablettát kaptam.Azóta szedem.Számomra bevált gyogyszerről van szó. mégsem irják fel nekem tovább arra hivatkozva,hogy csak 6 hónapig szedhető. Valóban igy van-e?Továbbá hormonális IUD-re szeretnének engem rábirni de én ezt nem szeretném. Ettől valóban megszünne a menzeszem?
    Szövettani eredményem: HYPERPLASIA SYMPLEX ENDOMETRII
    A mirigyek különböző tágasságúak gyakran cystikusan tágultak ált. többmagsoros hengerhámmal béleltek.
    Előre is köszönöm válaszát!
    Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Ildikó! A Norcolutot azért kapta, hogy a lekapart méhnyálkahártya ne indulhasson ismét burjánzásnak. Véleményem szerint meg lehetne próbálni most már gyógyszer nélkül, mert ha egy csöppnyi szerencsénk volna, akkor a helyzet már rendeződött és nincs szükség további hormonkezelésre. A hormontartalmú spiráltól én személy szerint óvnám, mert ha nincs szerencséje, akkor egy másik vérzészavarba szaladhat bele általa. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Dr. Úr ! 29. hetes terhes vagyok, az lenne a kérdésem hogy szabad e ilyenkor…

    Kedves Dr. Úr !

    29. hetes terhes vagyok, az lenne a kérdésem hogy szabad e ilyenkor kalciumot szedni. Igyekszem hogy az étrendemben benne legyen, de nem elég. A terhességem előtt is már alacsony kalciumszinttel küzdöttem. Hallottam olyant, a kalcium beinditja a szülést, igaz ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nem igaz, szedje nyugodtan.

  • Tisztelt Doktor Úr! Bár több, az én problémámhoz hasonló levelet olvastam, mégis mindegyik…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Bár több, az én problémámhoz hasonló levelet olvastam, mégis mindegyik eset kicsit más, ezért szeretném véleményét kérni, mert sajnos nem vagyok biztos abban, hogy mit kellene tennem. 26 éves vagyok, egy hónapja szedek fogamzásgátló tablettát (Marvelont). Előtte semmilyen hormonális fogamzásgátlót nem használtam.
    Az első levél első tablettáját a menstruációm első napján vettem be, és a vérzésem 16 napig tartott (csak pecsételő vérzés volt, megnyugtattak, hogy ez "normális", mert a szervezetnek hozzá kell szoknia a hormonterheléshez), majd ezt követően a 17. tablettától minden rendben volt, szerencsére azóta sincs panaszom, semmilyen mellékhatást nem érzékelek.
    A 21. tabletta után megtartottam a hétnapos szünetet. A tablettát mindig délelőtt 9-kor veszem be, a mai volt a második levélről a negyedik.
    A mai bevételt követően 4 órával, azaz délután egykor valódi hasmenésem volt, ami délután négykor megismétlődött. Mivel nem voltam biztos abban, hogy az első ciklusban a 15. nap után védett voltam-e, ezért kiegészítő védekezés nélküli együttlétem csak egyszer volt a párommal, amióta tablettát szedek, ez tegnapelőtt történt, azaz a második levél második tablettájának bevétele után. Aggódom, hogy nem gyengülhetett-e a tabletta hatása, mert olyan véleményeket olvastam, hogy ez a bevétel utáni négy órával történő hasmenés éppen "kritikus" időintervallumba esik.
    Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi a teendőm ebben az esetben, szükséges-e bevennem mégegy tablettát, vagy esetleg kell-e a továbbiakban kiegészítő védekezést alkalmaznunk, és ha igen, akkor meddig?
    Elnézését kérem, hogy levelemmel ilyenkor zavarom, de sajnos bizonytalan vagyok, segítsége megnyugtató lenne.

    Tisztelettel köszönöm válaszát, és további kellemes napot kívánok!

    Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Tünde! Eszébe ne jusson bármit is beszedni, Ön védett. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Jó napot Doktor Úr! Az a kérdésem lenne hogy a barátnőmmel együtt voltunk és a megszakításos…

    Jó napot Doktor Úr! Az a kérdésem lenne hogy a barátnőmmel együtt voltunk és a megszakításos módszert használtuk.Csináltunk rá 2 hétre egy tesztet és negatív lett.Megjött neki rendben a várt időpontra a mensese és ugyan olyan intenzivitással mint szokott..Ma a 3. napja hogy meg van neki. De mostanában néha gyengébb hányingere van ha étkezik..bár ez ma már nem jelentkezett nála..Ez lehet attól hogy a menses ellenére mégis terhes?Vagy csak a menses váltja ezt ki? Köszönöm válaszát! Üdv Richárd

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Richárd! A jelek alapján a Barátnője szerintem nem terhes. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc