A betegek kérdései (111156)

  • Kedves Doktor Úr! Kíváncsi lennék a véleményére a H1N1 elleni védőoltásról a kismamáknak.…

    Kedves Doktor Úr!

    Kíváncsi lennék a véleményére a H1N1 elleni védőoltásról a kismamáknak. Nővérem 6 hónapos kismama. Neki nem javasolják a védőoltást, ellenben én Skóciában élek itt az első körben a kismamákat oltják be. Hogy van ez? Más lenne az oltóanyag? Előre is köszönöm válaszát. Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Ági! Az oltás úgy tűnik hazánkban sajnos politikai kérdéssé vált, aztán a kampányban majd lehet csatázni és vitatkozni arról is, hogy a járvány következményeinek melyik oldal volt az okozója. Oltani kell, mert a lehetséges oltási szövődmények /amikről idáig senki sem hallott és tapasztalt a már beoltott embereknél!!!/ nem jönnek a betegség szövődményeinek még csak a közelébe sem. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Hamvas Ferenc! Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy mit tegyek, mert szombaton lefeküdtem…

    Tisztelt Hamvas Ferenc!
    Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy mit tegyek, mert szombaton lefeküdtem a párommal, és menet közlen teljesen lecsúszott az óvszer, de észrevettük, még mielőtt elment volna.
    Utolsó menstruációm október 17-től volt, Ön szerint teherbe eshettem?
    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ha elvi kérdést tett fel nekem, akkor igen, ha gyakorlatit, akkor százezrelékes valószínűséggel.

  • Kedves Doktor Úr! Hogy lehet az, hogy elmúlt a menstruációm egy teljes napja, együttlét után…

    Kedves Doktor Úr!

    Hogy lehet az, hogy elmúlt a menstruációm egy teljes napja, együttlét után pedig megint vérezni kezdtem és azóta is gyenge vérzésem van.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Feltehetően mégsem múlt el teljesen a vérzése. Dráma nincs!

  • Tisztelt Doktor Úr ! Köszönöm a válaszát. Kicsit félreértett, azt hiszem. Az volt a furcsa,…

    Tisztelt Doktor Úr !

    Köszönöm a válaszát. Kicsit félreértett, azt hiszem. Az volt a furcsa, hogy fájdalmas volt, amikor jó volt, és azért hasonlítottam azokhoz, akik menstruáció közben közösülnek, mert azt a következtetést vontam le belőle, hogy nem szabadna fájnia, hiszen nekik biztosan nem rossz. Elnézést, kicsit zavarban vagyok, ezért fogalmazok ilyen bénán. Ne haragudjon, hogy újra írtam, csak szerettem volna elmondani, mire gondoltam.

    Köszönettel:
    Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nem értettem félre kedves Kati, de ez így egy teljesen természetesnek mondható jelenség. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Köszönöm gyors válaszát Kedves Doktor Úr! Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy amint már leírtam…

    Köszönöm gyors válaszát Kedves Doktor Úr! Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy amint már leírtam kb. egy éve kezdtem el újra a Logest szedését, amit kb.másfél éves szünet előzött meg. Nőgyógyász írta fel nekem a gyógyszert vizsgálatot követően. Szeretném megkérdezni, hogy ha még várok az újabb szünettel lehetnek-e negatív következményei a jövőre nézve, valamint befolyásolja a teherbeesés esélyét? Üdvözlettel és tisztelettel, Melinda.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Melinda! Egy sima nőgyógyászati vizsgálat alkalmatlan arra, hogy a hormonális fogamzásgátlásra való alkalmasságát meg lehessen ítélni belőle. A kérdéseit lehetetlen korrekt módon megválaszolni. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor úr, Nemrég kérdeztem a HPV-vel kapcsolatban. Azt írta, hogy a műtét csak akkor…

    Kedves Doktor úr,

    Nemrég kérdeztem a HPV-vel kapcsolatban.
    Azt írta, hogy a műtét csak akkor szükséges, ha a citológus is előírja azt, mert a műtét meg tudja keseríteni az emberek életét utána. Mit ért ezen? Mi az ami megkeseríti az ember életét utána?
    Illetve, hogy a HPV elleni védőoltás már ha az embernek P3-as a lelete, akkor segít valamit?
    Vagy már késő?
    Köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel:
    Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Nikolett! A P3-as lelettel kapcsolatban a védőoltásnak nincs szerepe, merthogy a P3-nak sem biztos, hogy köze van a HPV-hez. A méhszájon végrehajtott bármilyen műtét valamilyen szinten ronthatja a terhesség normális kiviselését és a szülés normális lezajlását. Egy indokolatlan méhnyakműtét komolyan ronthatja egy későbbi, esetleg szükséges újabb méhnyakműtét sikerének az esélyét és szerencsétlen esetben akár fokozza a méh idő előtti eltávolításának a veszélyét. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr! Köszönöm a gyors válaszát, lesz min gondolkoznom éjszaka. Még egy kérdés…

    Kedves Doktor Úr!

    Köszönöm a gyors válaszát, lesz min gondolkoznom éjszaka.
    Még egy kérdés jutott eszembe. Ugye az oltástól nem kaphatta el az H1N1 fertőzést, azaz nem tud megfertőzni engem? Külön szobában alszunk, de egy 58m2-es lakásban nagyon nem tudjuk elkerülni egymást!

    Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kérem hagyja abba a rettegést és az agyalgást kedves Kitti, az oltástól nem lehet fertőzést kapni. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr, egy számomra eleggé aggasztó problémával fordulok önhoz. 25 éves vagyok és…

    Tisztelt Doktor Úr, egy számomra eleggé aggasztó problémával fordulok önhoz. 25 éves vagyok és már 19 éves korom óta szedek fogamzásgátló tablettákat kisebb nagyobb megszakításokkal(Dianne 35, Logest, Harmonet),az elején még ciszta miatt, kesőbb pedig a biztonságos védekezés végett. Kb. egy éve újra szedem a Logestet, azonban a menstruációm már nem úgy zajlik le mint azelőtt. Ahogy abbahagyom a gyógyszert rá 4 napra jön meg es egy, maximum 2 napot tart (a vérzés mennyisége is elég kevés), a hasfájás, enyhébb émelygés viszont megmarad a 7 napos szünet végéig. Ez a rövid idő ami engem aggaszt. Kérdeztem a nőgyógyászomat erről, szerinte teljesen normális, nekem mégis kétségeim vannak, mivel még sosem tapasztaltam ilyesmit azelőtt...Szeretném kikérni a Doktor Úr vélemenyét is ezzel kapcsolatban. Ön szerint váltsak más gyógyszerre vagy folytassam ezzel? Előre is nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Felmerült már Önben, hogy esetleg egy hosszabb szünetet kellene tartania a gyógyszerszedésben? Vizsgálta- e valaki, hogy alkalmas-e a szedésre?

  • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a mensesem az utóbbi 2-3 alkalommal…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a mensesem az utóbbi 2-3 alkalommal olyan módon zajlik, hogy 3-4 nap rendes vérzés után, még 4-5 napig tartó sötétbarna gyenge vérzésem van. Tényleg gyenge, akár 1-2 tisztasági betét is elegendő, de mégis egyrészt zavaró, másrészt nem tudom ez milyen problémát jelezhet (ha egyáltalán probléma). És ez még menstruációnak számít vagy csak a rendes vérzés napjait számítjuk oda? Mi lehet a baj? Vagy csak én túlzom el? (Engem nagyon zavar.)
    Köszönettel és tisztelettel munkásságáért,
    N.Rita (egy páciense)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Rita! Kérem, hogy keressen, igyekszem megoldani a problémáját. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr! Előre elnézést kérek, hogy én is a H1N1 védőoltással "zavarom". Korábbi…

    Kedves Doktor Úr!

    Előre elnézést kérek, hogy én is a H1N1 védőoltással "zavarom". Korábbi leveleiből tudom, hogy Ön oltáspárti. Én teljesen bizonytalan és kétségbeesett 6,5 hónapos kismama vagyok ez ügyben.
    Férjemet szerdán beoltotta a háziorvosunk, hogy ő ne hozza haza a vírust. Az oltást követően 2 napig lázas volt, ma volt az első nap, hogy nem volt hőemelkedése sem. A beoltáskor teljesen egészséges volt.
    Én tanárnőként dolgoztam, 3 éve minden alkalommal beoltattam magam a szezonális influenza ellen, mindig belázasodtam az oltás után, és még a vakcina se védett meg teljesen, mert 2-3 hónapon belül lebetegedtem. Tudom az oltás nem nyújt 100%-os védelmet és egy nagy közösségben ez különösen igaz. Nem dolgozom, az orvosi vizsgálatokon és a napi bevásárlás+sétán kívül folyamatosan otthon tartózkodom, a legközelebbi családtagjaimon kívül nem érintkezek senkivel, velük is csak akkor, ha egy pici nátha sem gyötri őket.
    Ilyen előzmények után viszont rettegek az oltás beadatásától, de legalább annyira félek a H1N1-től. (pláne most, hogy a hírekben közölték a H1N1-gyel fertőzött kismamát, akit intenzíven ápolnak)
    Ön mit tanácsolna?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Kitti! Nem tudhatjuk, hogy a férjében nem bujkált-e bármi az oltáskor. így azt sem tudjuk biztosan, hogy a láza valóban oltási szövődmény volt-e, de az biztos, hogy nem volt influenzás. Értem az érveit, átérzem a félelmeit, ennek ellenére az oltás mellett voksolnék. Több a vesztenivalója a betegséggel, mint az oltással. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Dotor úr! Veszélyeztetett terhes vagyok, a szexuális életről le vagyok tiltva. Ebbe…

    Kedves Dotor úr!

    Veszélyeztetett terhes vagyok, a szexuális életről le vagyok tiltva.
    Ebbe a tilalomba az anális szex is beletartozik, és minden egyéb cirógatás?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Igen sajnos maximálisan.

  • Tisztelt Doktorúr!

    21 hetes várandós nő vagyok.
    Mi a véleménye Önnek arról, ha hetente 1-2 alkalommal iszok egy deci jó minőségű vörösbort.
    Nagyon sokat keményedik a hasam, és ha nem használ a magnerot, akkor folyamodok ezen megoldáshoz, mert kellemesen ellazit. Nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Fanni! Ha ezt a mennyiséget nem lépi túl, kedves egészségére. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr,

    az utóbbi időben sajnos havonta kapok el - szerintem - gombás fertőzést. Eddig kezeltem magam tejsavas irrigálással és patikai készítményekkel, de most már nem várok tovább, el fogok menni nőgyógyászhoz hathatós segítségért. 2 kérdésem lenne:

    1)… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Zoé! Kérem menjen minél hamarabb, és azÖn gyógyszereléséhez a Párja kezelése is hozzátartozik. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz , hogy a lyndinette20fogamzásgátlót szedem…

    Kedves doktor úr!
    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz , hogy a lyndinette20fogamzásgátlót szedem vagyis szedtem mivel az előző havi menstruációm a gyógyszerszedés szünetében nem jelentkezett, ezért abbahagytam, mert gyanakodtam a terhességre.Azóta csináltam 2 tesztet amik negatívak lettek.Már eltelt egy hónap de a menstruációm nem jelentkezett, már kértem időpontot a nőgyógyászomtól ,de egyre jobban aggódok hogy nincs e valami nagyobb baj.Semmiféle tünetem nincs, nem érzem magam rosszul, nem fáj sehol.Tudom ,hogy biztosat majd a vizsgálat után lehet tudni,de annyira érdekelne az ön véleménye is.Örülnék ha tudna nekem segiteni ,legalább annyiban hogy mire számíthatok!
    Elnézést a hosszú leírásért.
    Mély tisztelettel :Angi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Angi! Ez egy egyértelmű hormonzavarnak tűnik. Kivizsgálás után feltehetőenhormonkezelést fog kapni, amivel én nem értek egyet, ezért kérem ne haragudjék rám, ha nem folyok bele a dologba. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr ! A menstruációm vége felé közeledtem, amikor együttlét nélkül, álmomban,…

    Tisztelt Doktor Úr !

    A menstruációm vége felé közeledtem, amikor együttlét nélkül, álmomban, orgazmusom volt. (Nincs egy ideje párom) Felébredtem rá, és azt tapasztaltam, hogy fájt egy kicsit, gondolom a méhem, "összehúzódáskor". Rövid ideig fájt utána a hasam alja, és később megint egy kicsit jobban véreztem. Azt szeretném kérdezni, hogy ez normális -e. Én nem szoktam, de van akik ilyenkor is élnek nemi életet, ezért félek, hogy van valami bajom...

    Köszönettel:
    Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Kati! Ez egy teljesen természetes jelenség és a következményes vérzési probléma is természetes, messze még csak nem is hasonló a menzesz alatti nemi élethez. Nyugi, nincs oka a félelemre! Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr! 7 hetes kismama vagyok. Kicsit döcögősen indult a terhességem, mert az 5.héten…

    Kedves Doktor Úr!
    7 hetes kismama vagyok. Kicsit döcögősen indult a terhességem, mert az 5.héten egyszer volt egy kis vérzésem. Az orvosom azt ajánlotta, hogy az első három hónapban kerüljük a párommal az együttlétet. Természetesen be is tartjuk. A kérdésem csak annyi, hogy ez vonatkozik a pettingelésre, és az orális szexre is? Elnézést az intim kérdésért, de ez még számomra nyitott kérdés. Köszönöm: Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Kata! Jelen esetben, mivel panaszai voltak, igen. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor úr! Sokszor olvastam már, hogy ha valaki terhes és mégis menstruál, az a menstruáció…

    Tisztelt Doktor úr!

    Sokszor olvastam már, hogy ha valaki terhes és mégis menstruál, az a menstruáció teljesen más, mint a szokásos. Miben különbözik? Hogyan lehet megkülönböztetni?
    Üdvözlettel: Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Tímea! Színe, szaga, mennyisége, állaga, időtartama más. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy: 16 éves lány vagyok, 2 éve menstruálok..…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy:
    16 éves lány vagyok, 2 éve menstruálok.. az elején általában minden hónapban ugyanakkor volt +- 1,2 nap. Azóta volt olyan, hogy nem volt 1-2 hónapig, aztán megint. Múlt hónapban volt elég erős, ami elég fura, mert eddig sosem volt ennyire erős.És ebben a hónapban még mindig semmi. Mitől lehet ez? Valami baj van?
    Előre is köszönöm a választ.
    Egy lány.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    A Te korodban ez még egyáltalán nem biztos, hogy kóros. Kérlek nyugodj meg!

  • Tisztelt Doktor úr! 24 éves lány vagyok!4 évig szedtem fogamzásgátlót/lindynette 20-at/.Majd…

    Tisztelt Doktor úr!
    24 éves lány vagyok!4 évig szedtem fogamzásgátlót/lindynette 20-at/.Majd tavaly februárban abbahagytam,de a menzeszem nem állt helyre és a nőgyógyászom azt ajánlotta, hogy kezdjem el ismét szedni a gyógyszert!Elkezdtem szedni ugyanezt a fajtát.Most már a 3. levelet fogom befejezni, de valami nincs renben! Kb 3 hete nagy fejfájásaim lettek, kb 2 hete megnőttek a melleim és nagyon fájnak, émelygés tör rám és sokszor van hányingerem.Ha éhes vagyok csak egy pár falatot tudok enni, de közben felszedtem 4 kilót!a menzeszeim rövidek és barna folyásom is van!tesztet is csináltam, ami negatív lett!Persze ezeket a tüneteket a gyógyszerre is lehetne fogni, de ezelőtt mikor 4 évig szedtem miért nem voltak ilyen panaszaim!Vagy ha hajlamos lennék a mellékhatásaira, már első hónapban jelentkezniük kellet volna:nem?Nem lehet, hogy már túl kevés a hormontartalma a gyógyszernek a szervezetemhez?Lehet terhes vagyok?Mit csináljak?Köszönöm!
    Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Barbara! Terhességre nem igazán gyanakszom, de biztonság kedvéért a reggeli első vizeletével csinálnia kellene egy tesztet. Sokkal inkább gyanakszom arra, hogy a szervezete egyszerűen "megúnta" a hormonális elnyomást. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr!

    Tanácstalan vagyok haskeményedés ügyben, ezért fordultam most Önhöz segítségért. Nem tudom igazán eldönteni, hogy amit érzek az haskeményedés vagy egyszerűen csak nő a pocakom, egyre nagyobb a pici súlya és azért van. Nincsenek fájdalmaim, görcseim, semmi, de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Adri! El a kezekkel a hasától, mert a méhizomzat ingerelhető az összehúzódásra. Meggyőződésem, hogy Önnek semmi baja nincs, de lehet, tehát ne nyúljon a hasához és ne agyaljon a kérdésen.… Még több