A betegek kérdései (111156)

  • Kedves Dr. ÚR! Elnézést,hogy zavarom. Érdeklődnék,hogy az valóban igaz e hogy 1000 mg feletti…

    Kedves Dr. ÚR!

    Elnézést,hogy zavarom. Érdeklődnék,hogy az valóban igaz e hogy 1000 mg feletti C vitamin befolyásolja a fogamzásgátló hatását? Keresgéltem neten,de eléggé megoszlóak a vélemények.
    Tegnap reggel én is vettem be 500 mg-ot,délután meg 50-mgot Béres cseppel,aztán este bevettem a tablettámat nagy pohár 100%-os Hohes C vel és eszembe se jutott hogy bajt csináltam.Akkor pl.gyümölcssalátát már nem is lehet enni vagy savanyú káposztát? MEnnyi idő alatt ürül ki?
    A C vitamin betegtájékoztatóján írják,hogy óvatosan ,de felette 2 sorral meg azt hogy annak ajánlott aki fogamzásgátlót szed. Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Több ezer mg esetén igaz, ezernél nem.

  • De akkor nagy valószínűséggel van peteérésem? Vagyis kicsi az esélye, hogy ilyen ciklus mellett…

    De akkor nagy valószínűséggel van peteérésem? Vagyis kicsi az esélye, hogy ilyen ciklus mellett ne legyen peteérés?
    És az ovulációtól a peteérésig az mindig 14 nap vagy ez egy átlagszám?
    Köszönettel: Zsófi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Zsófi! Esélyeket még az Ön ismeretében sem biztos, hogy tudnék mondani. Egy teljes értékű ovulációt 14 nap múlva az esetek döntő többségében vagy menzesz vagy terhesség követ. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Üdvözlöm Önt! Érdeklődni szeretnék,hogy spirál mellet lehet-e használni más fogamzásgátló eszközt…

    Üdvözlöm Önt!
    Érdeklődni szeretnék,hogy spirál mellet lehet-e használni más fogamzásgátló eszközt is az óvszeren és a hüvelytablettákon kívül? Mennyire megbízható a rézspirál Ön szerint? Van esetleg valami mellékhatása?
    Köszönöm a válaszát előre is! Szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Minek? 99%-nál nagyobb védőhatást, ami a spirálnak alapból megvan, akkor sem tud elérni. Megfelelő spirál megfelelő körülmények között való felhelyezése és rendszeres ellenőrzése esetén komolyabb mellékhatással nem kell számolni.

  • Kedves Doktor úr!! Szeretném öntől meg kérdezni hogy pszichés tényezők befolyásolják a teherbe…

    Kedves Doktor úr!!

    Szeretném öntől meg kérdezni hogy pszichés tényezők befolyásolják a teherbe esés esélyét??..ugyanis párommal szeretnénk kisbabát, viszont a tegnapi szeretkezésüknél is nagyon stresszelt, a torkában dobogott a szive, verte a víz, és szeretkezés közben jó párszor le iss állt nem volt néha néha merevedése sem, egyszerűen nemtudott a dologra koncentrálni, más valami járt a fejében..és mellesleg el sem élvezett. inkább mondta hogy hagyjuk abba.Igaz mostanában sokat idegeskedik munkahely miatt is meg jópár dolog miatt, lehet jobb ötlet volna később vissza térni a baba ügyre mikor már nyugodtabb lessz.

    Köszönöm előre is a válaszát!!!!


    Üdvözlettel: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Judit! A férfi pszichés állapota csak akkor befolyásolja a teherbeesést, ha nincs magömlése. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy ha valakinek rendszeres és pontos a menstruációja…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy ha valakinek rendszeres és pontos a menstruációja (28 nap) és normális hosszúságú és mennyiségű, akkor általában van peteérés? Én ebben a hónapban használtam először ovulációs tesztet és az nem lett pozitív.. (pedig soha nem szedtem gyógyszert és mindig pontos.. Tudom, hogy néha kimarad egy-egy hónap, de ezt leszámítva van mindig peteérés ilyen pontos ciklus esetén? Vagy esetleg érdemes kivizsgáltatni magam?-mert már hosszú ideje (1,5 év) próbálkozunk és nem jön össze a kisbaba, és a férjemnél minden rendben van.)
    A másik kérdésem, hogy a peteéréstől a menstruációig az mindig 14 nap, vagy ez csak egy átlag szám?
    Köszönettel: Zsófi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Zsófi! Az ovulációs tesztek eredménye erősen kétségbe vonható, közelebb jut a megoldáshoz alaphőmérséklet-méréssel. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt dr.Úr! Kihagytam az utolsó előtti fogamzás gátló tabletát,ezután van az 1hét szünet. Vane…

    Tisztelt dr.Úr!

    Kihagytam az utolsó előtti fogamzás gátló tabletát,ezután van az 1hét szünet.
    Vane esély a teherbe esésre?

    Üdv . Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Anna! Ha nem éltek és nem fognak kiegészítés nélkül nemi életet élni, akkor nincs. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Jó napot kívánok! Azzal a problémával fordulok Ömhoz,hogy 1 hete múlt el a menstruációm spirálom…

    Jó napot kívánok!
    Azzal a problémával fordulok Ömhoz,hogy 1 hete múlt el a menstruációm spirálom van, és pár napja bő hüvelyfolyásom van tojásfehérje jellegű és kb negyed óránkén járok pisilni! Ez egybefügghet a peteéréssel? Elvoleg most van peteérésem! Köszönöm válaszát!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    A gyanúja teljesen megalapozott.

  • Tisztelt Doktor Úr! 21 éves lány vagyok. októberben megjelentem egy rászűrésen aminek az eredménye…

    Tisztelt Doktor Úr!
    21 éves lány vagyok. októberben megjelentem egy rászűrésen aminek az eredménye P2 HPV gyanú lett. kaptam rá3 havi Isoprosine tablettát és betadine kúpot. Következő szűrésre most fogok visszamenni jövőhéten.
    Észrevettem magamon a méhszájseb tüneteit.azt szeretném kérdezni hogy ez mennyire lehet kapcsolatban a hpv gyanúmmal?nagyon megijedtem.Mennyire kezelhető a méhszájseb?
    Nagyon félek, hogy a P2-es eredményből nagyon rossz fog születni a következő szűrésnél.
    A HPV gyanú az már önmagában azt jelenti hogy az van ?
    Válaszát nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ugye kikerülte a gyakori válaszokat? Kérem olvassa el az ide vonatkozó választ! Én sajnos nem tudok róla, hogy a méhszájsebnek tünetei lennének. Jelen pillanatban én a félelem, a szorongás tüneteit észlelem Önön. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor ÚR! 49 éves vagyok. 2 éve volt 1 küretem, 4mm-es méhnyálkahártya és elhúzódó…

    Tisztelt Doktor ÚR!

    49 éves vagyok. 2 éve volt 1 küretem, 4mm-es méhnyálkahártya és elhúzódó vérzés miatt. A szövetten neg. volt. Múlt év nov. 11-én volt meg, majd 50 napra jött meg, szilveszterkor. nem múlt el, hol kevesebb, hol több és darabos, így a héten keddi napon küret lett a vége. szövetten 1 hónap múlva. A küret napján, egy kis vérzés, másnap barnázás. Azóta ismét vérezgetek. A nőgyógyász azt mondta, ergam csepp és dicynone tbl.szedjek. Mióta vérzek újra⁄ 3 napja⁄ a tünetek olyanok, mint ha menstruálnék. Ezt mind mi okozhatja, természetes-e ,hogy még vérzek az ergam csepp és dicynone tabletta ellenére is a küret után. A pajzsmirígyemben néhány göböt mutatott az ultrahang.Submandibulárisan 2cm-es nyirokcsomókat. Gyakran érzek gombócot a torkomba. Menstruáció előtt kimondottan, és a hangom is leszokott mélyülni. Innen tudom mikor jön meg. Most is meg van ez a panaszom. Amíg nem vérzek,addig csökken, mihelyst bedagad és mélyül a hangom, újra vérzek. mitől lehet ez? tsh néztek, fél éve 1.735miu⁄L. Akkor nem volt gombócérzés.,AZ UH csak a göböket és a nyirokcsomókat mutata ki. A méhnyálkahártya vastagodásra progeszteron tartalmú tbl. mondta a nőgyógyász, hogy igencsak szednem kell. Nem kellene előtte hormonvizsgálat és nem egyből hormon tabletta? A cukrommal is baj lehet,mert középidőtől az éhség rosszulléttel jön rám.A petefészekben is mindig van ciszta. Remélem mindent érthetően leírtam. köszönöm előre is a válaszát.

    üdvözlettel: Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nem kellene kedves Ibolya. Ugye hogy ha sótlannak érzi a főztjét, akkor nem analizálja, hanem sót rak bele? Az Ön korában két dolog az, ami a rosszindulatúságon ⁄amit ugye kizártak⁄ kívül vérzéses panaszokat okoz, a tüszőhormon abszolút vagy relatív túlsúlya. Mindkettőre a sárgatesthormon-pótlás a megoldás. Más lapra tartozik, hogy én ezt nem azonnal hormon-adagolásával, hanem a belső tartalékok mozgósításával próbálom megoldani, de aki nem ebben a szellemben dolgozik, az is az átlagos tudás birtokában van. A pajzsmirigy-problémát, illetve a menzeszhez kapcsolódó érzést én elsősorban pszichésen kezelném, mert emögött verbális kommunikációs zavart sejtek. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! A hüvelytenyésztésemben e. coli baktériumot találtak és 2. antibiotikumos…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A hüvelytenyésztésemben e. coli baktériumot találtak és 2. antibiotikumos kezelés előtt állok, mivel az első nem irtotta ki sajnos a baktériumokat.
    Kérdésem: Babát tervezünk. Lehet-e a kezelés ideje alatt is próbálkoznunk? (Van-e veszélytelen antibiotikum?) Egyáltalán lehet-e hzaséletet élni, amíg jelen van a fertőzés? Illetve a férjemnek is kell-e kezelést kapnia? Ezt azért kérdezem, mert a nőgyógyászom ezt nem is említette, viszont több helyen ennek az ellenkezőjét hallottam.

    Köszönettel,
    Manó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    De lehet, ezért csak a terápia befejezése után próbálkozzanak kedves Manó. A Férjét nem kell kezelni,és Önt is csak helyileg, szájon át nem. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves DR.UR! 17 éves lány vagyok és szüz.endokrinologusnál voltam ahol a leleteim alapján Pco-t…

    Kedves DR.UR!
    17 éves lány vagyok és szüz.endokrinologusnál voltam ahol a leleteim alapján Pco-t diagnosztizált.és elküldtek nögyogyászhoz! mivel szüz vagyok igy hüvelyi ultrahangot sem tudnak elvégezni!mi ilyenkor a teendö?
    Üdv:Szabó Petra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nem ezzel kellett volna kezdened kedves Petra? Hasi UH-vizsgálat is pontos diagnózishoz vezethet, nem kell CT. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Ha menstruációm 3 és az 5 nap között kell elmennem vérvételre! a menstruációm kevés! ha egy két…

    Ha menstruációm 3 és az 5 nap között kell elmennem vérvételre! a menstruációm kevés! ha egy két nap után elmulik akkor is menjek el vérvételre a 3 és az 5. nap között? a vérvételi eredmény nem elegendö a Pco kimutatására? magas androgén index igazolodott a régebbi vérvételi papiromon. hogyan kezelik a pco-s betegeket?
    köszönöm válaszát: Zsófi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ma már csak gyógyszerrel kedves Zsófi. A régebbi eredmény nem biztos hogy elegendő. Ismeretlenül nem tudok Önnek segíteni. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr! Én már többször írtam Önnek azzal a problémámmal,hogy Pcos gyanú miatt…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Én már többször írtam Önnek azzal a problémámmal,hogy Pcos gyanú miatt Cypromixről Dienille-re kellett váltanom,ugyanis mindkét petefészkem tele volt cisztával.Fél év Dienille szedés után ismét elmentem az orvosomhoz,aki megvizsgált,és megállapította,hogy a cisztáim zsugorodtak.Azonban 3 hónapja a megvonásos vérzésem nem a megszokott módom jelentkezett,szinte alig volt és csak 1 napig tartott,ez elég stresszes hónapban volt,így az Ön véleménye alapján terhességi teszt elvégzése után betudtam a rossz hónapomnak.A következő 2 ciklus teljesen normális volt,a megvonásos vérzés rendesen jelentkezett,de most ismét valami nem oké.Pénteken szokott megjönni,de szombat hajnalba jelentkezett,ami még nem is lenne gond,de ma el is múlt,tehát ismét alig volt valami.Ráadásul ez is vizsgaidőszak volt,amikor is a vizsgáim miatt végigsírtam egy hetet,ráadásul egy gombás fertőzést is összesezdtem,amit canestennel sikeresen kezeltem.Nem tudom,h mi lehet a gond.a gyógyszeremet beszedtem,pontosan,de mégsem jött meg rendesen.Ön szerint mit kellene tennem? az orvosomat egy hét múlva felkeresem,de aggódom,hogy terhes lehetek,vagy más lehet a probléma?válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:egy egyetemista lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Terhességre nem gondolnék...

  • Tisztelt Doktor Úr! Csak 2 napig tartott a mensesem.máskor kb 5 napos. december óta nem voltam…

    Tisztelt Doktor Úr! Csak 2 napig tartott a mensesem.máskor kb 5 napos. december óta nem voltam senkivel, és januárban rendesen megjött. Ön szerint mitől volt ilyen rövid? Válaszát köszönöm: Laura

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Látatlanban sajnos nem tudom Önnek megmondani kedves Laura. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr! Már böngészem is, köszönöm és kellemes hétvégét!

    Kedves Doktor Úr!

    Már böngészem is, köszönöm és kellemes hétvégét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nagyon szívesen, Önnek is! Örülök, hogy segíthettem. Szeretettel Hamvas Ferenc

  • Köszönöm a véleményét, úgy döntöttem nem váltom ki a gyógyszert, egyelőre várok. (Egyébként…

    Köszönöm a véleményét, úgy döntöttem nem váltom ki a gyógyszert, egyelőre várok.
    (Egyébként hétfőn volt 5 mm nyálkahártya.)

    Tisztelettel,
    Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Nagyon szívesen kedves Andi! Örülök, hogy segíthettem. Szeretettel Hamvas Ferenc

  • Elküldtek hasi és medence ct-re a PCO miatt! a Ct-is kifogja nekem mutatni ha pco-m van? Üdvözlettel:…

    Elküldtek hasi és medence ct-re a PCO miatt! a Ct-is kifogja nekem mutatni ha pco-m van?
    Üdvözlettel: G.Zsófi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Ha csak emiatt küldték el kedves Zsófi, akkor az orvosának nem sok tapasztalata lehet PCO-val. Szerintem tök fölösleges. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Jó napot kívánok! 22 éves nő vagyok! szeretném a segítségét kérni! Hormonális vérvételen vettem…

    Jó napot kívánok! 22 éves nő vagyok! szeretném a segítségét kérni! Hormonális vérvételen vettem részt ahol a következö eredmények lettek:
    vércukor: 5.3 mmol⁄l(4.1-5.9)
    TSH: 1.390 uU⁄ml (0.270-4.200)
    FSH:7.5 mU⁄l
    LH:9.0 mU⁄l
    Prolaktin:364.0 mU⁄l (102.0-496.0)
    Ösztradiol:146.0 pmol⁄l
    Tesztoszteron:3.8 nmol⁄l (0.2-1.7)
    SHBG:10.4 nmol⁄l
    szabad androgén index:36.346%
    inzulin:303.9 pmol (17.8-173.0)
    kortizol (reggel) 441,00 nmol⁄l (138,00-690,00)
    ezen értékek alapján szeretném a véleményét kikérni! tekintettel a magas androgén indexemre polycystás ovárium syndroma vagy mellékvese adenomám van e?
    Milyen vizsgálatokra kellene elmennem?! válaszát elöre is köszönöm!
    Tisztelettel: P.Klaudia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Kedves Klaudia! Kérem nézze el nekem, hogy én nem leleteket és tüneteket, hanem beteg embereket gyógyítok, és a leletekből nem vonok le messzemenő következtetéseket. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr! Én is inkább a természetes növényi tartalmú immunerősítés mellett voksoltam,…

    Kedves Doktor Úr!

    Én is inkább a természetes növényi tartalmú immunerősítés mellett voksoltam, jelenleg gyógynövényes teákat iszom és echinacea cseppeket. Szívesen venném esetleges tanácsát, hogy mit használjak, fogyasszak. Megkérdezhetem, a hpv tipizálásra On szerint nincs szükségem?
    Üdvözlettel. Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    Mert a szövettant alapul véve Ön biztosan fertőzött kedves Zsuzsa, tehát tök mindegy, hogy hányas számú onkogén vírussal állunk szemben. Ugye kikerülte a gyakori válaszokat? Kérem olvassa el az ide vonatkozó válaszokat! Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  • köszönöm szépen a megtisztelő válaszát! PCO-t megtudják állapítani hasi vagy medence CT-vel?…

    köszönöm szépen a megtisztelő válaszát! PCO-t megtudják állapítani hasi vagy medence CT-vel? vagy csak a hüvelyi ultrahanggal lehetséges?
    köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel: Gulyás Zsófi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hamvas Ferenc

    UH-vizsgálat elégséges kedves Zsófi. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc