A betegek kérdései (2423)

  • 5 hete eltört a bokám Clexane6000-rel kell oltanom magam már 30 adagott beadtam de még irt fel…

    5 hete eltört a bokám Clexane6000-rel kell oltanom magam már 30 adagott beadtam de még irt fel a doki 20 db baj lenne ha azt már nem adnám be a hasam kék zöld tőle.várom válaszát
    Tisztelettel: Évuska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Évuska!

    Amennyiben nem adja magának a heparint előfordulhat mélyvénás szövődnény, thrombozis.
    Ennek minden következményét Önnek kell viselnie.

    üdvözlettel


    Dr. Hittner Gábor

  • Tisztelt Főorvos Úr! Ma kora este nagyon szerencsétlen módon ütöttem be a könyököm,azt hiszem…

    Tisztelt Főorvos Úr!
    Ma kora este nagyon szerencsétlen módon ütöttem be a könyököm,azt hiszem pont az izületnél,nem a csontnál.A lényeg,hogy az ütéstől az alkarom percekre lezsibbadt,a kisujjam szintén percekre érzéketlen lett.Ezek után nagyon erős fájdalom járta át az alkarom.Mozgatásra nem igen fáj,de ha próbálok hozzáérni ahhoz a részhez,nagyon fáj és zsibbad le újból.Az egész alkaromban,kézfejemben fura bizsergő érzést érzek,az ágyra nem bírom letenni a karom rendesen,mert ha pont ott ér hozzá az ágyhoz a könyököm,nagyon fáj és már zsibbad a kisujjam is.
    Mit tudok tenni?Krém,borogatás?Mi lehet a gond?Ideget ütöttem meg gondolom.:(
    Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
    Mónika(25)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Mónika!

    Valószinüleg az ütés következménye miatt fellépő izületen belüli duzzanat nyomja az ott futó ideget.
    Kösse fel a karját háromszögletü kendővel. Hütse az izületet. Ha panaszai nem szünnek forduljon személyesen traumatológus szakorvoshoz.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 3 hónapig edzettem folyamatosan viszont nem nagyon nyújtottam a hátamra…

    Tisztelt Doktor Úr!
    3 hónapig edzettem folyamatosan viszont nem nagyon nyújtottam a hátamra így nagyon megfájdult , utána pár napon át nyújtottam rá kb napi 1 órát és nagyjából jobb lett de viszont azóta is fáj bármikor edzés közben guggolok vagy fekvőzöm vagy a kezemmel súlyzózom. Akkor jobb szokott lenni mikor bekenem paprikás lóbalzsammal de nem szeretném állandóan azzal kenegetni mert nagyon kiszárítja a bőröm valamikor pedig már egyszerűen éget. Azóta minden edzés után nyújtok a hátamra.17 éves vagyok 52 kiló,és lány.Tanácsát szeretném kérni hogy van-e valamilyen készítmény aminek hatására jobb lenne? Vagy esetleg még többet kéne nyújtanom rá?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem a nyujtás utáni masszázs meg fogja oldani problémáját.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Múlthét szombaton az akrobatikus tàncóramon,egy rossz mozdulat után,az…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Múlthét szombaton az akrobatikus tàncóramon,egy rossz mozdulat után,az ügyeleten kötöttem ki,ahol röntgen ,és fizikális vizsgálat alapján térdrándulást állapítottak meg. Vasárnap újra visszamentem,mert nagyon bedagadt a térdkalács feletti-és külső rész. Ezt követően újra fizikális vizsgálattal megnézte egy másik orvos,aki szintén nem tudta megállapítani,hogy van-e szalagszakadás vagy sem. Leszívták a folyadékot (75mg),amiben kismennyiségű vért is találtak.
    Kaptam egy hét fekvőgipszet,hétfőn veszik le. A jelentéslapon az áll,hogy külső-belső szalag húzódása,rándulása. Tudomásom szerint a szalagokat csak az ultrahangos vagy mri vizsgálat mutatja ki.
    Azóta egész nap fekszem,csak mosdóba járok ki,mégis,ha teszek mankóval pár lépést, utána úgy érzem,hogy zsibbad a lábam,és elfárad. Fekvő helyzetben pedig néha azt érzem,mintha "bugyborékolna"⁄mozogna a bőr alatt "valami". Ezek normális tünetek Ön szerint?
    07.05-én lenne egy napos fesztivál programom,amit hónapokkal ezelőtt lefoglaltunk. A Doktor Úr szerint az eset után két héttel részt lehet venni egy ilyen jellegű programon esetleg térdrögzítővel,vagy hosszabb idő a felepülés?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    A szalag szakadások egy része fizikális vizsgálattal diagnosztizálható. A véres savó mindenesetre valamilyen sérülésre utal.
    Amennyiben panaszai rövid időn belül nem csökkennek, minden bizonnyal UH vizsgálatot is fognak végezni.
    A mankózás megterheli a ép végtagot és nem a szokásos terhelésnek teszi ki azt, ezért a fáradság ennek tulajdonitható.
    Leirása alapján az egész napos fesztivált én hanyagolnám.

    A felépülés ideje két hétnél biztosan hosszabb lesz.


    üdvözlettel


    Dr. Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy végbéltáji panasszal fordulnék Önhöz. Az elmúlt időben, talán már…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy végbéltáji panasszal fordulnék Önhöz. Az elmúlt időben, talán már hónapok óta problémám van. Először kijöttek
    a végbéltájam környékén kisebb kitüremkedések, ezeket Condyline-nal kezeltem, és elmúlt. Emellett mostanában előfordul,
    hogy széklet ürítés közben fájdalmakat érzek, mintha vágna, szúrna az egyik részen a székletem, és fájdalmas. Ezután vérezni
    is szokott néhány esetben. Nem vieszket, csak mintha ürítésnél valami seb szakadna
    ott fel újra meg újra, vagy mintha a széklet karistolna ott ki, hogy végül kicsit vérzem is.
    22 éves lány vagyok, 60 kg és 170 cm magas. Emellett régóta, napi szinten sportolok (röplabdázom).
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Önnek valószinüleg végbélfissurája (repedése ) van. Ennek megállapitásához forduljon személyesen orvoshoz.
    A therápiája legtöbbször konzervativ kezelés (kupok, diéta, székletrendezés)elegendő.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 25 éves, 170cm, 68 kg-os nő vagyok. Gyerekkorom óta rendszeresen futok,…

    Tisztelt Doktor Úr!
    25 éves, 170cm, 68 kg-os nő vagyok. Gyerekkorom óta rendszeresen futok, az elmúlt 5 évben hetente 3-5 alkalommal 4-6 km-t. Április közepén egy futás utáni erősítés alkalmával (kitörésből emelkedtem föl) erős, szúró fájdalmat éreztem a jobb térdem belső részén. Ezután napokig nehezemre esett a járás, intenzív fájdalmaim voltak, s ezért fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszert szedtem. Az intenzív fájdalom néhány nap alatt elmúlt, a térdem azonban a mai napig nem funkcionál tökéletesen. A guggolás igen kellemetlen, illetve futás után is erősödik a fájdalom, ezért nem is erőltetem az edzést. Elképzelhető, hogy belső szalagsérülésem van? Nyilván nem vagyok orvos, ezért az Ön segítségét szeretném kérni a diagnózis és a terápia felállításában! (releváns információ lehet még, hogy 10-12 éve porclágyulással kezelték a jobb térdemet <vagyis ezt, ami most fáj>)
    Hálásan köszönöm előre is válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    A diagnózis és therápia megállapitása mindenképpen személyes vizsgálatot igényel, melyet lehet, hogy képalkotó vizsgálattal kell kiegésziteni.
    Keressen fel ortopéd-traumatológus szakorvost !


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 26 éves, vékony testalkatú férfi vagyok (188 cm, 78 kg). 2001-2007-ig…

    Tisztelt Doktor Úr!

    26 éves, vékony testalkatú férfi vagyok (188 cm, 78 kg). 2001-2007-ig versenyszerűen eveztem, kiegészítésként súlyzós edzések voltak (guggolás súllyal, lábtolás, felkapás, lépcsőzés stb.). 2013-ig rendszeresen futottam hosszútávokat több mint 10 éven keresztül (heti átlag 10-15 km). Ez idő alatt komolyabb mozgásszervi fájdalmaim nem voltak.
    Idén májusban másfél év kínszenvedés után Bechterew-kórt diagnosztizáltak nálam. A kétoldali sacroiliacalis gyulladás, amit az MRI kimutatott olyan mértékű, hogy november-decemberben csak mankóval tudtam a wcig eljutni, a bal lábamra nem tudtam ráterhelni a fájdalom miatt. Jelenleg is a nap nagy részében fekszem, noha próbálok sétálgatni, de másfél év alatt a 30 perc séta volt a legtöbb amit a fájdalmakkal meg tudtam tenni sántikálva. Az orvosok szerint a fájdalmaim szokatlanul hevesek. Az ízületemet "lazának" érzem, folyamatosan égetnek, sugároznak, ülőcsontok is fájnak. Terápiára várok.

    Kérdésem : Lehet-e összefüggés az SI-fájdalmak milyensége, erőssége és a sportolói múltam között, hogy jobban terheltem az ízületeket?
    Ezen kívül a lordozisom is fokozott, magas is vagyok, mennyiben terheli ez meg jobban a gyulladt ízületeket? Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    1. Nincs összefüggés a fájdalom és a sportolói mult között.

    2. Elvben jobban terhelheti a gyulladt izületet. A betegség természete
    miatt gyakorlatilag ennek jelentősége elhanyagolható.


    üdvözlettel


    DR. hitner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Következő lenne a problémám. Több mint 2 éve futok rendszeresen heti…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Következő lenne a problémám. Több mint 2 éve futok rendszeresen heti 4 alkalommal (40-50 km), emellett kerékpározom is elég sokat. 1 hónapja egyik futóedzésem utáni másnap mikor keltem fel az ágyból, nyilalló fájdalmat éreztem a bal sarkam felett az Achilles-ínnál, bedagadva nem volt egyáltalán csak terhelésre sugárzott, nyilallt bele. Felkerestem a hatvani Albert Schweitzer kórházat, ahol megállapították, hogy Achilles Tendinitis-em van. Az orvos kért (10 nap ágynyugalmat+véralvadásgátló injekció+ Meloxan 15 mg Gyulladás csökkentőt)... rá 3 napra szinte teljesen elmúlt a fájdalom, betartva a 10 nap pihenő után visszamentem ahol egy másik orvos fogadott, nem foglalkozott velem kezembe nyomta a papírt, hogy gyógyultam.... :(
    Rá 2 hétre Mentem a kistarcsai Semmelweis Kórházba Ortopédiára, ahol az orvos megnézte a lábam, megmozgatta, megtapogatta és idézem ezt mondta: "nyugodtan sportolhatok, nem érez csomót, megdagadva nincs, megtartott az ín"
    Ezután vártam még 1 hetet és így 1 hónap pihenés után elkezdtem lassan sétálni, majd kocogni, de sajnos valamit még mindig érzek a bokám és az Achilles ín között valami mintha "ugrana" + kattogás.. Az Achilles ín Nyomkodásra, Nyomásra, mozgatásra nem fáj.... akkor érzek olyan sugárzó, nyilalló fájdalmat mikor lábujj hegyre állok és leengedésnél.
    Futásnál is úgy szint mikor lábujj hegyről rugaszkodom...

    Előre is Nagyon szépen köszönöm a segítségét, Nagyon fontos számomra a mozgás, a futás!

    Üdvözlettel Gábor Viktor Kartalról...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Én még egy ideig sarokemelőt javaslok a in tehermentesitésére.
    A gyógyszeres therápiát még egészitse ki flector tapasszal.
    Nem ártana, ha gyógytornásszal un. proprioceptiv tréninget végezne.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! Lassan fél éve hogy gyakori alhasi (nem menstruációs görcs) fájdalmak…

    Tisztelt Doktor úr!

    Lassan fél éve hogy gyakori alhasi (nem menstruációs görcs) fájdalmak gyötörnek. Főként evés után jön rám. Ezen kívül \\"puffogó\\" hangokat ad ki. Elég kellemetlen tud lenni a fájdalomról nem is beszélve.

    Üdvözlettel: G. Tamara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt G Tamara!

    Én mindenesetre megmutatnám magamat sebésznek, nőgyógyásznak.
    Forduljon háziorvosához aki a megfelelő beutalókkal el fogja látni.


    üdvözlettel



    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 4 napja úszás közben észrevettem, hogy ha erőltetve hajlítom be a bal…

    Tisztelt Doktor Úr!

    4 napja úszás közben észrevettem, hogy ha erőltetve hajlítom be a bal könyökömet, akkor úgy érzem, mintha egy ér vagy valami ín arrébb mozdulna, közvetlenül azelőtt, mielőtt a könyököm teljesen behajlik. Ez a helyzet azóta is fenn áll. Olyan, mintha egy ér a mozgás útjában lenne, és amikor behajlítom, akkor az arrébb "pattan".
    Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel kell-e valamit csinálni, vagy elmúlik magától?

    Köszönöm előre is válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Ha valóban "pattanást" érez mutassa meg könyökét edzőjének, vagy
    traumatológus-ortopéd szakorvosnak.


    üdvözletel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Hittner úr!1 évvel ezelőtt kezdődött a problémám.Megerőltettem a lábam,izomlázam volt,de…

    Tisztelt Hittner úr!1 évvel ezelőtt kezdődött a problémám.Megerőltettem a lábam,izomlázam volt,de kidudorodott az erem a jobb vádlimba és feszített.Kenegettem árnigéllel,pihentettem ettől egyértelműenv javult.A biztonság kedvéért elmentem vele egy érsebészhez,aki megállapította doppler alapján,hogy nincsen trombózis és elváltozás.Viszont szó nélkül befáslizta a jobb lábam,ez este 8 körül történt,éjfél környékén le is vettem a fáslit,akkor láttam,hogy nagyon elszorította,sötét lila vastaf ér volt a bokám mellett nem is tudtamvutánna pihenni,nyugtalan volt a jobb lábam.Másnap hirtelen kitágult újnyi vasragságúra az erem a térdem alattva jobb lábamban.Azóta nem sportolok,megváltozott az intezítása az életemnek,mert nem bírja a terhelést a jobb lábam,csúnya eres.Érdeklődni szeretnék,hogy okozhatta e az inadekvát fáslizást,illetve,hogy mit lehetne tenni a javulásért.27 éves vagyok,26 éves koromig rendszeresen sportoltam,illetve nem voltak ilyen problémáim a fáslizás előtt.Köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    A viszeresség konzervativ kezelésének egyik módja a rugalmas pólya ill. a gumiharisnya viselése. Ezek éjszakai viselése indokolatlan. Csak napközben használja. Sajnos a viszeresség kialakulásában örökletes kötőszöveti gyengeség is szerepet játszhat. Kialakulását okozhatja hasüri nyomásfokozódás is (pl. terhesség, myoma, v. más rendelenesség).
    Panaszait a kompresszión kivül csökkentheti valamilen véna tonikum rendszeres szedése (Detralex, Venoruton tbl. , stb.)

    Ui.: Véleményem szerint a rugalmas pólya egyszeri helytelen viselése nem okozhatja az Ön által leirt elváltozást.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 22 éves vagyok, 177cm, 72kg. Egész tinédzser koromat végig sportoltam…

    Tisztelt Doktor Úr!

    22 éves vagyok, 177cm, 72kg. Egész tinédzser koromat végig sportoltam (vizipóló, kerékpár), és már csak hobbi szinten edzek⁄tornázok, tartom karban magamat. Az edzéseket mindig egy megerőltetett sprinttel zárom, ami után egyből meg szoktam mérni a vérnyomásomat, illetve pulzusomat. A pulzus az szinte mindig 156 szokott lenni, viszont a vérnyomás legtöbbször 108⁄60 körüli, ritkán pedig elég magas: 150⁄80.
    Azt szeretném kérdezni, hogy normális-e a nagy pulzusszám mellett a 108-körüli, a normális tartomány aljába eső vérnyomás, valamint, hogy nem-e rendellenes, ha ez az érték 150-re is felmegy, amikor szinte ugyanazokat a gyakorlatokat végzem minden alkalommal.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem inkább a 150 körüli vérnyomás a reális. Az alacsony vérnyomás mérése lehet, hogy technikai hiba (pl.: a mandzsetta hely-telen felhelyezése).
    Mérje meg mindig mindkét karján a vérnyomást , ill. ne elégedjen meg
    egy méréssel.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr, 50 éves vagyok. Még tavaly döntöttem úgy, hogy többéves kihagyás után…

    Tisztelt Doktor Úr,

    50 éves vagyok.
    Még tavaly döntöttem úgy, hogy többéves kihagyás után ismét mozogni kezdek, jól is esett, folytattam is kb. 3-4 alkalommal hetenként, alkalmanként egy órányit. Főleg fitneszteremben edzettem.
    Nagyjából egy hónapja érzem, hogy fáj szinte az egész testem, de nem érzem ezt izomláznak. Úgy hiszem, hogy a térdemben kezdődött az egész probléma, de manapság pl. érzékeny az is, ha az egyik lábam szeretném áttenni a másik lábamon, vagy ha megemelem a lábam, fájdalmat érzek a combtőben. Próbáltam néhány krémet, de nem nagyon veszek észre változást. Még a felső testem is érzem, pedig azt nem is erősítettem. Szinte minden fizikai megterhelés után fáj (nem erősen, de érezhetően)
    A mozgást kb. 3 hete abbahagytam, de minden változatlan.
    Úgy érzem próbáltam fokozatosan emelni az edzésmennyiségeket, nem vártam ilyen következményt. Nem tudom mi lehet ez.

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Leirása alapján én sem tudom mi lehet bajának oka.Mindenesetre én

    kicsit soknak tartanám kezdésnek az órányi edzéseket. Ha alacsony intenzitásu edzéseket végzett, akkor valamilyen rendszerbetegség
    (cukor, köszvény, lágyrész rhreumatizmus ect.) is állhat panaszai hátterében.
    Legjobb, ha panaszaival felkeresi háziorvosát, aki a megfelelő labor vizsgálatokat kezdeményezheti, ill. sze. szakorvoshoz továbbküldi.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Dr.Úr! 25 éves férfi vagyok,166cm,63kg,olyan problémám van,hogy 1hónapja voltam footballozni…

    Tisztelt Dr.Úr!

    25 éves férfi vagyok,166cm,63kg,olyan problémám van,hogy 1hónapja voltam footballozni és kapura lövéskor éreztem,hogy bal oldalt a derekam mintha "reccsent,, volna egyet és iszonyatosan fájt. Kenegettem próbáltam mozgás gyakorlatokat,kicsit jobb lett,de érzem h nem jó valami. Ez lehet idegbecsípődés vagy valami húzódás?
    Kihez kell ilyen problémával fordulni? Csontkovácsot kell keresnem vagy háziorvos küld el valahova?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb, ha háziorvosához fordul.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Igen Tisztelt Doktor Úr! Térdproblémámmal kapcsolatos kérdésekkel fordulok Önhöz. Tavaly augusztus…

    Igen Tisztelt Doktor Úr!
    Térdproblémámmal kapcsolatos kérdésekkel fordulok Önhöz.
    Tavaly augusztus környékén tapasztaltam, hogy a jobb térdem minden lépésnél kattan egyet. Fájdalmat nem éreztem, csak ha nyomogattam a térdkalácsom alatt az ízületet, de akkor sem fájt nagyon, inkább csak kellemetlen volt. A kattogás egyrészt idegesítő volt, másrészt féltem, hogy tovább romlik a helyzet, ezért felkerestem egy térd specialistát.
    Felfedeztem ugyanakkor, hogy a jobb térdem alatt egy kb. fél diónyi csontkinövés is van, amire korábban nem emlékeztem.
    A doktor úr megvizsgált és első körben elküldött röntgen vizsgálatra, illetve MR vizsgálatra.
    Ezeknek az eredménye negatív volt, az MR semmi kórosat nem mutatott ki, annyit írtak a zárójelentésre, hogy egy kis folyadékgyülem van a térdemben (sajnos nem találom a zárójelentést, pontosan nem tudtam idézni).
    Az eredmények ismeretében a doktor úr nem javasolta a műtétet, első körben felírt egy nem szteroid alapú gyulladás csökkentőt (SURGAM 300).
    Mivel ennek beszedése után sem javult a helyzet (a térdem tovább kattogott és időnként fájt is), ezért újból felkerestem a szakrendelést. Ezúttal HYALGAN injekciókkal próbálkoztunk (5 hetes kúra, heti egy injekció a térdbe).
    A helyzet csak kissé javult, ezért a doktor úr gyógytornát javasolt. Január óta járok gyógytornára és kb. február óta nem kattog a térdem, a panaszaim minimálisra csökkentek.
    Május végén újra jelentkeztek a térdpanaszaim más formában: most nem kattog, de időnként a csontkinövésem környékén fáj, nem nagyon, de folyamatosan „érzem” a térdemet. Lépcsőzés esetén is enyhén fáj, illetve éjszaka is „érzem” időnként.
    Kérdéseim:
    - lehet-e ez a fájdalom az intenzív gyógytorna miatt, illetve normális, hogy időnként fáj a gyógytorna mellett?
    - mitől lehet a csontkinövés? (a kezelőorvos szerint kamaszkorom óta ott van, de én nem emlékszem).
    - milyen további javaslata van a panaszaim csökkentésére?
    Üdvözlettel,
    Imre

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Imre!

    1. A gyógytorna enyhitheti panaszait, de nem fogja megszüntetni.
    A hyalgan csak átmenetileg okoz panaszmentességet. Kb.: 1 évig.
    2. A csontkinövés oka nem tisztázott.
    3. A gyógytornát egészitse ki valamilyen fizikotherápiás kezeléssel (pl. UH).

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Dr.Úr Problémám a következő lenne: 2 éve edzek,súlyzós edzést végzek,mindig keményen…

    Tisztelt Dr.Úr

    Problémám a következő lenne: 2 éve edzek,súlyzós edzést végzek,mindig keményen edzettem,de az utóbbi 2 hónapban még jobban megnyomtam az edzést.Múlt héten lábat edzettem,guggolás rúddal(60kg-ig mentem fel vele,és 4*10 ismétlés,de teljesen mélyre guggolok vele,ameddig csak megy)combhajlító gépen,combfeszítő,és a végén a vádli edzés.A mai napon ismét lábat edzettem,de a guggolásnál 40kg a bal Achilles ín hátul a sarkamnál,fájt,vagyis úgy fogalmaznék,hogy amikor leguggoltam,ugrott egyet,és amikor felálltam a súllyal,megint pattant egyet,és így tovább,ez nagyon zavaró érzés volt,és abbahagytam a guggolást,de csak a bal sarkamnál jelentkezik,a jobb sarkamnál nem.2 hete minden nap 5km-ert kocogok,és a cipőm felsértette az Achilles ínt mindkét sarkamnál,és ki is sebesedett.Ön szerint ez lehet a probléma? Vagy esetleg megnyúlt,és ez okozza ezt a zavaró "csattanó"érzést a bal sarkamnál? Válaszát előre is köszönöm. 180 cm vagyok,20 éves,80kg

    Üdv.: Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Attila!

    Lehet, hogy az achilles ina begyulladt. Használjon sarokemelőt. Az inra
    flector tapaszt helyezzen. Kb. 10-14 napot pihenjen. Ha nem mulnak el
    panaszai forduljon személyesen orvoshoz.
    A sebesedést a nem megfelelő lábbeli okozta.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt doktorúr ! 15 éves vagyok, lány. Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy a jobb…

    Tisztelt doktorúr !
    15 éves vagyok, lány. Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy a jobb felkarom általában edzés közben (kézilabda) fáj, mintha tűvel szurkálnák, és vastagabb is, mint a bal. Ez nem mindig fordul elő, de már pár hónapja észrevettem, és zavaró, amikor el kezd fájni, szinte fel sem bírom emelni. És az erek is rettenetesen kilátszódnak, de csak a jobb karomon, tapintani is lehet. Mi lehet a baj? Vagy egyáltalán van baj? Érdemes orvoshoz fordulnom?
    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Ha jobb kezes, akkor inkább arról van szó, hogy jobb kezét jobban erőlteti. Szerintem azért érdemes orvoshoz fordulnia.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt doktor Úr! 26 éves, 166cm magas, 60 kg súlyú nő vagyok. Heti 3-4-szer fél órát szoktam…

    Tisztelt doktor Úr!

    26 éves, 166cm magas, 60 kg súlyú nő vagyok. Heti 3-4-szer fél órát szoktam kocogni. Egyik nap észrevettem, hogy guggoláskor és lépcsőn lefelé menet a jobb bokám belső felén a csont alatt mintha a szalag, vagy izom kidudorodna. Szemmel nem látszik semmi, csak érzem, hogy mozog belül. Fájdalmam nincs, inkább kellemetlenül furcsa érzés. Kérdésem az lenne, hogy futhatok e két naponta tovább, vagy pihentessem, esetleg forduljak orvoshoz? Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    Pihenjen néhány napot, ha nem mulik mutassa meg orvosnak !



    üdvözlettel

    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! Én egy 165 cm magas,65 kg súlyú 47 éves férfi vagyok! Amatőr szinten kétszer…

    Tisztelt Doktor úr!
    Én egy 165 cm magas,65 kg súlyú 47 éves férfi vagyok!
    Amatőr szinten kétszer másfél órát szoktam focizni hetente.
    Két hete,futás közben hirtelen meg akartam állni,és kibírhatatlan fájdalmat éreztem a bal térdem közepén.Pár percig alig tudtam behajlítani a lábamat.Pár perc után sikerült óvatosan behajlítani,és 2-3 nap után elmúlt a fájdalom is.Egy hét múlva megröntgenezték,traumatológiai ambulancián,de akkor már panasz mentes volt.A röntgen terhelt,és oldal állapotban is negatív volt.Újabb egy hét múlva,séta közben éreztem,hogy megint nehezen hajlik a térdem,kb.90 fok után erősen fájt.Most néha fáj,néha be tudom hajlítani,szinte percenként mást érzek.3 nap múlva akarnak előjegyezni arthroscopiára.Az én kérésemre készítenek egy ultrahangos felvételt,ha én nem kérem,akkor ezt nem csinálták volna,és csak a röntgen lenne.A kérdésem az lenne,hogy a röntgen,és az ultrahang vizsgálat,elegendő-e a tükrözés előtt,vagy javasolná-e a doktor úr,egy MRI vizsgálat készítését is?A második kérdésem pedig az lenne,hogy ezek a tünetek egyértelműen egy porcdarab letörése miatt lehetnek,amit arthroscopiával lehet kezelni?

    Előre is köszönöm szíves válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező!

    MRI jelen esetben felesleges.Arthroscopiával az esetleges sérüléseket jól lehet rekonstruálni ill. kezelni. üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! 33 éves nő vagyok, 167 cm, 78kg. Három hete volt egy rándulás a jobb térdemben,…

    Tisztelt Doktor úr!

    33 éves nő vagyok, 167 cm, 78kg. Három hete volt egy rándulás a jobb térdemben, egy rossz mozdulattal beütöttem az ágy végébe a térdemet, ami részlegesen kiugrott pár másodpercre, aztán sikerült "visszatennem". Ahogy visszatettem, egy pattanó hangot hallottam, mintha a porc ugrott volna a helyére, bár ezt csak gondolom. (Még évekkel ezelőtt volt egy térdficamom ebben a térdemben, egy ideig kijárt, de újabban már nem jött elő. De a porccal nem volt baj.)
    A röntgen negatív lett, azt mondták, jegeljem, pihentessem, fáslizzam. Ezt csináltam, de a térdem még mindig fáj (és kattog is). És van, hogy a combomba ill. a lábszáramba kisugárzik. Nem állandóan fáj, van, amikor egész jó, szinte nem is érzek fájdalmat, de ha fáj, akkor órákig is fáj tompán, időnként élesen belenyilall. Ha egy helyben ülök vagy állok hosszabb ideig, az rosszabb.

    Ma délután járás közben egyszer csak megint kiakadt a belsejében valami (nem a térdkalács, hanem beljebb), szúrt, aztán helyre"ráztam" valahogy és ismét hallottam azt a pattanó hangot. A kérdésem: van rá esély, hogy ez NEM porcleválás, porcszakadás vagy ilyesmi?

    Két nap múlva van időpontom kontrollra, de nem tudom, hogy mikor kapok időpontot olyan vizsgálatra, ahol meg tudják állapítani, mi ez, pl. mri-re, lehet, hogy csak hetek múlva, azért kérdezem, hogy addig hogy álljak hozzá ehhez a dologhoz? Mennyire terhelhetem? Elképzelhető-e a tünetek alapján, hogy csak egy közönséges rándulás, ami lassabban gyógyul?

    Köszönöm a válaszát!
    Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Mária!

    Leirása szerint Ön térdkalácsficamot szenvedett. Tekintettel arra, hogy hasonló vagy ugyanilyen sérülést már már legalább egy alkalommal elszenvedett, azt ajánlom, hogy a kontroll időpontjáig teljesen tehermentesitsen járóbottal, vagy mankóval.

    Hogy milyen járulékos sérülést szenvedett azt két nap után már a kezelőorvos a személyes vizsgálat után valószinüsiteni tudja.
    Ennek alapján a kiegészitő vizsgálatokról Ő fog dönteni.

    Az ismételten előforduló térdkalács ficam esetén a mütéti megoldás meggondolandó. üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

Szerző

Dr. Hittner Gábor

proktológus, sebész, sportorvos