A betegek kérdései (2423)

  • Koszonom a valszt. Ebben benne van a fekvo es jaro gipsz is 6 hetben? Felunk nehogy elmozduljon…

    Koszonom a valszt. Ebben benne van a fekvo es jaro gipsz is 6 hetben? Felunk nehogy elmozduljon es mutet legyen. Ma mondtak hogy darabos supramalleolaris tores medialisan minimalisan szelesebb izuleti res. Mit gondol? Nagyon kooszonom a segitseget

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Igen.

  • Tisztelt Dr. Úr! Én egy 30 éves, aktív sportos életet élő férfi vagyok. 18 évvel ez előtt,…

    Tisztelt Dr. Úr!

    Én egy 30 éves, aktív sportos életet élő férfi vagyok. 18 évvel ez előtt, gyermek koromban síbaleset szenvedtem, aminek következtében mindkét sípcsontom eltört és elszakadtak a hátsó kereszt szalagjaim, illetve nem biztos, hogy mindkettő mert a bal egyértelmű a jobb nem biztos, lehet csak megnyúlt az orvos véleménye szerint. Törések rendbe jöttek. Szalagot nem bántották. Sok évig semmi panaszt nem okozott, de jó 6-7 éve érzem, hogy valami nem ok. Kellemetlenség érzés mindkét térdemben, kissé instabilnak érzem őket, a bal elég sokat kattog. Bedagadni nem szoktak, nagyobb megterhelésre egy nagyobb gyalog túra vagy kerékpározás hatására az ízületi rés két oldalt szokott fájni egy napig, utána elmúlik.
    Orvosom javaslata 1,5 hónap gyógytorna és ha után is kattog sokat illetve instabil akkor felmerül a hátsó keresztszalag pótló műtét. Azt hozzátette, ez nem egy rutin műtét és meglehetősen bonyolult. Kockázatai is vannak.
    Röntgen felvételem alapján a térd porcomon már a kopás jelei sajnos láthatóak, nem nagyon rossz az állapota, de már kopottabb kicsit a kelleténél. Ez egyértelmű, hogy a régi szalagsérülés következménye. Na most az én aggodalmam az, hogy ha ez így marad akkor nem fogom tudni megállítani a porckopást és előbb utóbb akár térdprotézisig is eljuthatok. A kérdésem az lenne, hogy ön szerint érdemes belevágni egy hátsó kereszt szalag pótló műtétbe annak érdekében, hogy a térdemben megállítsam a porckopást vagy a sok sport, gyógytorna elegendő alternatíva lehet? Egyenlőre a bal térdemről van szó, mivel az rosszabb állapotban van, a sípcsontom kissé hátrébb is van csúszva, és ugye ez kattog is többet. De egy sikeres műtét után a jobb térdemen is elgondolkodnék. Porcvédőt is szedek, többfélét kipróbáltam, jelenleg a béres porcerőt szedem.
    Az orvosom a műtét kockázatairól nem beszélt egyenlőre. Esetleg tudna arról felvilágosítást adni mik lehetnek a kockázatai egy hátsó kereszt szalag pótló műtétnek? Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:
    Horváth Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves kérdező !


    A hátsó keresztszalag pótlásnak valóban lehetnek szövődményei, de megfelelő specialista választása esetén ezek minimalizálhatók.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Nekem tavaly óta főleg a nyári nagy melegben vörös foltok jelentkeznek a…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Nekem tavaly óta főleg a nyári nagy melegben vörös foltok jelentkeznek a lábamon.Mindkét lábam viszeres az eggyiket tavaly műtötték, de műtét
    óta is jelentkezik mindkét lábamon ezek a piros foltok.
    A kérdésem, hogy mi okozhatja ezt, és milyen vizsgálatot igényel?
    Várom válaszát!
    köszönettel:Ági.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Ági !

    Nincs jelentősége a piros foltoknak. Szedjen venoruton forte tbl. Ha nem
    mulik bőrgyógyásznak mutassa meg.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Doktor Úr! 3x volt hasi műtétem, az utolsó 2004-ben, de nem a belek miatt. Okozhatnak- e belek…

    Doktor Úr!
    3x volt hasi műtétem, az utolsó 2004-ben, de nem a belek miatt. Okozhatnak- e belek ilyenkor fájdalmas panaszokat még ma is?
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves JKérdező!

    Hasi mütétek után gyakoriak a különböző mütét utáni fájdalmak.
    Tekintettel arra, hogy Ön nem nyilatkozott arról, hogy milyen mütétje volt
    igy a fájdalom okát sem tudom megállapitani.Leghelyesebb ha az operáló orvoshoz fordul tanácsért.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Kedves Doktor Ur! Anyukamnak eltort a jobb supramalleolarisan disloc.nelkul. Erdeklodnek, hogy…

    Kedves Doktor Ur!
    Anyukamnak eltort a jobb supramalleolarisan disloc.nelkul. Erdeklodnek, hogy ez tulajdonkeppen mit jelent? Fekvo gipszet kapott. Mennyi ideig tart a gyogyulas?mennyi ideig lesz gipszben? 30amp.trombozis ellenit kapott napi1et kell.koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező!

    A bokatörések átlagos rögzitési ideje 6 hét.

    üdvözlettel

    Dr Hittner Gábor

  • én egy 30éves férfi vagyok, és olyan problémám lenne, hogy 2napja az egész testemet kis kiütések…

    én egy 30éves férfi vagyok, és olyan problémám lenne, hogy 2napja az egész testemet kis kiütések lepték meg arcomat kivéve. olyan mintha szúnyogok csípkedttek volna össze-de nem viszket talán 1-2helyen, de semmi több. kaptam ügyeleten vasárnap vénás kalciumot injekciót, nem hatott. ma elmentem belógyászhoz, és kaptam Medrol32mg tablettát, ma szedjek be 1tablettát holnap megint és harmadnap felet, elfog mulni. na most van a fülem mögött egy faggyúmirígy gyulladás, Szegeden pénteken műteni fogja az agyuntus úr, multhét pénteken nézte meg, de kicsit bevolt gyulladva, azért nem műtötte, viszont szombatra nagyon bedagadtt annyira hogy szégyellek kimenni az utszára.nagyon bevan gyulladva! nem e adttol vannak a kiütések? a belgyúygász szerint a medrol arra is hatni fog, azért adtta ezt a gyógyszert. valamiért nem vagyok megnyuktatva úgyérzem. hissz a kezem vállam melkhasom hasam oldalt mintkét oldalon lábaim, mindenütt kiütések, a belgyógyázs szerint allergia de a fülem erős gyulladása is kiválthatta. jó ez a gyógyszer? maga mit gondol? köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező!

    A kiütések okára nem tudok válaszolni.
    A fül mögött lévő faggyumirigy gyulladást vagy fel kel vágni, amennyiben gyulladás nincs a kimetszés a helyesebb választás.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Dr. Úr! 4 napja biciklizés közben combig lezsibadt a lábam, ami persze nagyon gyakori.Leszálláskor…

    Tisztelt Dr. Úr!

    4 napja biciklizés közben combig lezsibadt a lábam, ami persze nagyon gyakori.Leszálláskor nem éreztem, hogy hová lépek és a jobb lábam
    lábfejére, szélére érkeztem teljes testsúllyal ugy hogy a lábujjaim magam alá
    fordult, ekkor hatalmas roppanást hallottam inkább mintha el pattant volna valami.Párom haza hozott de egy fél órán belül a jobb lábam jobb széle a lábujjak alatt már 2x volt dagadva.Kórházba mentem ahol 4db rtg felvétel után a következőt állapították meg:
    A jobb láb V-ös metatarsus basisan dislocatio nélküli factura látható.
    Metatarsus vet.-ben duzzadt fájdalmas.Lábujj mozgás beszűkült.
    Kaptam hasba Clexane 0,4 adása gipsz rögzítés közben.
    Felvágott alacsony gipsz 5hét fekvő.
    Felírtak:
    Enoxaparin (Clexane 4000Ne⁄0.4ml (40mg) Oldatos injekcio előretöltött fecskendőben.- Hónalj mankó
    Kérdéseim a kővetkezők:
    - Recept kíváltása után beadtam itthon az első injekciot de akkor vettem észre, hogy Enoxaparin (Clexane 6000⁄Ne⁄0.6 ml (60ml) oldatos injekcio előretöltött fecskendőben. Nem lesz attól a 20ml -től bajom?
    - Adjam a teljes 60ml-t vagy nyomjam ki inkább a fecskendöből?
    - Hogy fordulhat ez elő?
    - A lábam a gipsz alatt is folyamatosan zsibbad. mi a helyes tartás?
    Pockoljam, simán vizszintesen tartsam?
    - A gipsz alatt is fájdalmaim vannak amire fájdalom csillapított kell szednem
    - Probálom tornáztatni, hogy ne kelljen mindent elöröl kezdeni, de nagyon izom lázam van amitől a mozgás még nehezebb. Mit tudok tenni?
    - A hónalj mankótól lilul a hónaljam ami nagyon fáj.
    - Mennyi idő után kaphatok járógipszet?
    - Mit tegyek a gyorsabb gyógyulás érdekében?
    - Mennyi idő mire újra terhelhetem a lábamat?
    - Nem lehetséges, hogy 2-3 héten belül a gipszet lecserélni rögzítőre?
    - Hogy tudnám a gyógyulást felgyorsítani?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Simonyi Szabina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedvesv Kérdező!

    megpróbálok röviden válaszolni.


    1. A nagyobb dózisu heparinszármazék (clexan) nem okozhat bajt.
    2. Vagy rossz volt a recept felirása, vagy a gyógyíszerész rosszul expediálta.
    3. Inkább magasabban tartsa lábát
    4. A járógipsz felhelyezése általában a 7-14 nap között történik.
    5. Járógisszel részlegesen terhelhet
    6. Járógipsz helyett egyes helyeken kérhetr könnyitett müanyag gipszet. Ezt a TB nem finanszirozza. Magyarul mondva ki kell fizetni.
    7. A gyógyulás gyorsitására nincs mód.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Enyhe gerincferdülésem van gyakran fáj a hátam. Sokan ajánlották az úszást,…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Enyhe gerincferdülésem van gyakran fáj a hátam.
    Sokan ajánlották az úszást, de arra lennék kíváncsi h milyen fajta úszás a legjobb a hátfájásra?
    Én legszívesebben a mellúszást használom. Vagy mindegy hogy hogyan úszok csak ússzak?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kesdves Kérdező!


    Elsősorban a hát, mell, és gyorsuszást ajánlom.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! A héten (hétfőn) eltört a (lelet: V. metacarpuson subcapitalisan elmozdulás…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A héten (hétfőn) eltört a (lelet: V. metacarpuson subcapitalisan elmozdulás nélküli darabos törés) kézfejemben 1 csont. Kaptam egy felső végtagi gipszet. Jövőhéten hétvőn kontroll lesz és azt szeretném megkérdezni hogy milyen rögzítést tanácsol? (Szeretném elkerülni a körkörös gipszet mert azt leghamarabb 3-4 hét múlva veszik le és az izzadás miatt sem lenne higiénikus)
    Intezív futó vagyok, készülök a nemzetközi maratonokra, már balesetem előtt is napi 15-25 km-et futottam. Most 1 hét kényszerpihenőt maximálisan betratom. Sajnos a hétvégi verseny is elmrad. Számomra.....
    Jövőhéten már szép lassú edzésekkel szeretném folytatni a felkészülést...
    Ezzel kapcsolatban szeretném kérni a tanácsát, véleményét...

    Előre is köszönöm szépen a válaszát.

    Üdvözlettel: Magyari Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező!


    Kérjen un. könnyitett müanyag gipszet. Ezt a TB nem támogatja. Szabadáras.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor


    ui.: Ennél az izzadás talán kisebb foku.

  • Tisztelt Doktor Úr!Kérdésem az lenne, hogy miért van az hogy mostanság hiába eszek rostosabb…

    Tisztelt Doktor Úr!Kérdésem az lenne, hogy miért van az hogy mostanság hiába eszek rostosabb anyagokat mégse lesz híg a székletem.Aranyér is jelentkezett már (belül nem kivülröl) -Ezt mivel kezelhetném esetleg??
    Másik kérdésem az lenne hogy hogy vehető észre ha valaki vakbél gyulladástól szenvedne???Hogy még lappangási időbe észrevehető legyen???Milyen vizsgálat szükséges ami egyértelműen kimutatja ill. ha ez nyomásra mondjuk nem fáj.
    Köszönöm válaszát!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves kérdező szedjen korpa tartalmu tablettákat. Ezekből számtalan
    fajta található a gyógyszertárakban.


    A vakbélgyulladás tünetegyüttesének és difrenciáldiagnosztikájával több száz oldalnyi orvosi szakirodalom foglalkozik. Ha ezekről mélyebbben tájékozódni akar ajánlom a hasi megbetegedések differenciáldiagnosztikája c. könyvet.

    A rejtett (nem létező) vakbélgyulladás kimutatására nincs vizsgálati módszer.



    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktorúr! 6 héttel ezelőtt műtötték a térdem elülső keresztszalag szakadás következtében.…

    Tisztelt Doktorúr!
    6 héttel ezelőtt műtötték a térdem elülső keresztszalag szakadás következtében. Így a combomon és a térdkalácsom alatt van 1-1 nagyobb heg, ezeken kívül van még 3 kicsi hegem. A seb már majdnem teljesen varr nélküli, de a térdkalácsom alatti seben, van még egy elég mély varr. A kérdésem az lenne, hogy lehet- e ezeket a sebeket napoztatni?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Virág

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves kérdező!

    Nyugodtan napozhat.


    üdvözlettel.


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Július 1-jén elestem, a bokám, térdem alattam maradt. A röntgen a tibia…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Július 1-jén elestem, a bokám, térdem alattam maradt.

    A röntgen a tibia hátsó részének ferde törését állapította meg. Fekvő gipszsint kaptam, 8-án kell visszamennem. Érdeklődöm, hogy a járógipsz helyettesíthető-e valami mással. Több emberen láttam cszizmaszerű merev rögzítőt. Tudom, az pénzbe kerül, de ebben az esetben alkalmazható-es kérhetem-e receptre történő felírását az orvostól.

    Köszönöm válaszát: Ica

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező!


    Bizonyos esetekben un. k9önnyitett müanyag gipsszel helyettesithetó a normál gipsz.
    Ez a TB által nem finanszirozott szabadáras termék, melynek felhlyezéshez speciális képzettség szükséges.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Kedves Főorvos úr, a hétvégén vidéken rosszul léptem, leestem és a bokámban részleges inszalag szakásom lett, amit az éjszakai ügyeleten röntgen készítést követően begipszeltek és azt javasolták, hogy 5 nap múlva vetessem le. Kérdésem, hogy megállapítható-e csak a röntgen alapján, hogy mennyire… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    A kicsit hosszabb rögzitésnek nincsenek káros következményei. Röntgen nem mutatja ki a szakadást. A terhelhetőséget mindig a kezelőorvos állapitja meg. Ugyanez vonatkozik… Még több

  • Kedves Doktor! Sacrum első szelvénye lumbalizálódott (Spin bifida)ez van a röntgenemen meg…

    Kedves Doktor!

    Sacrum első szelvénye lumbalizálódott (Spin bifida)ez van a röntgenemen meg az egyik csigolyám enyhén ventrálisabban helyezkedik el, illetve van egy csökkent háti ágyéki hajlatom.Húzóckodok rendszeresen.Lehet e abból problémám ha az ágyéki csigolyáim melletti izomzatot is erősítem homoritással úgy hogy az ágy széléről lelógok?Illetve ha veszek gravitációs csizmát és fejjel efelé ülök fel?28 vagyok még az izomzatom képes lenne alkalmazkodni a gerincemhez?
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Szerintem igen, de erről inkább gyógytornásszal kozultáljon.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Főorvos Úr Három évvel ezelőtt műtöttek epekővel lyukazgatták az oldalamat .Most…

    Tisztelt Főorvos Úr

    Három évvel ezelőtt műtöttek epekővel lyukazgatták az oldalamat .Most alatta lett egy lágyék sérvem. Kérdésem a következő csak műtéttel kezelhető,vagy van más megoldás.
    Köszönettel ;Varga Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Tisztelt Kérdező !

    Sérvkötöt is viselhet, de azt hosszu távon nem ajánlom. A mütét a végső medoldás.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Levették a lábujjamról a körmömet május 31-én, Nem tudom , hogy mikortól áztathatom, Mennyi idő…

    Levették a lábujjamról a körmömet május 31-én, Nem tudom , hogy mikortól áztathatom, Mennyi idő után mehetek strandra , fürdőbe, vagy a Balatonba.
    Gombásodást megelőző krémet írt fel az orvos. . Azt Meddig kell használni. Kb. mikor kezd el nőni, ill. mikor lesz teljes körmöm.
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    KB.1 héttel a köröm eltávolitása után már fürödhet. A krém adagolási idejét az adott készitmény leirásában találja meg. A teljes köröm kinövése egyéni és korf és a kisérő betegségektől függő. Kb. 2-4 hónap.


    üdvözlettel

    Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Édesanyámnak pár hónapja állapították meg, hogy refluxa van. Többféle gyógszert is felírtak neki, de egyik sem hatott, sőt időközben erősödtek tünetei, hasi görcsei vannak. A napokban ultrahang vizsgálaton vett részt, két doktor is megvizsgálta. Azt mondták,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Diána !

    Epekő okozhat hasi görcsöket. Tipusos esetben a has jobb oldalán a hátba kisugárzóak ezek. Kimutatott epekő esetén a mütét relativ ajánlott. De mütét után nem biztos,… Még több

  • Üdvözlöm! Teljesen tanácstalan vagyok a problémámmal kapcsolatban. 27 éves fiatalember vagyok,mellnagyobbodásom…

    Üdvözlöm!
    Teljesen tanácstalan vagyok a problémámmal kapcsolatban.
    27 éves fiatalember vagyok,mellnagyobbodásom volt 13-14éves koromban amit egy peritol nevű gyógyszer okozott(étvágyfokozó) 19éves koromban került sor a gynecomastia műtétre de sajnos komplikációk léptek fel,a jobb mellbimbó helyén szövethiányom lett,behúzódó heg alakult ki.Ennek negativ hatásai csaknem 3 év múlva derültek ki,a a mellizom növekedés következtében ugyanis a heg területén nagyon kellemetlen húzó,fájó érzésem van,végülis mondhatjuk 1 lyuk maradt a helyén.tavaly volt 2 korrekciós műtétem is,amelynek során saját zsírral töltötték fel a heget,de ez sajnos ez a módszer is hiábavaló mert 1-2 hónap alatt felszívódik teljesen.Mit tegyek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Keressen fel egy jó plasztikai sebészt.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy mi a teendőm az alábbi…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy mi a teendőm az alábbi esetben:
    A múlt héten lecsúsztam létráról egy gyümölcsfára. Ahogy kapaszkodtam volna az ágakban nagyon meghúzódott a bal felkarom. Ránézésre olyan mintha egy izomköteg a karom belső részén lecsúszott volna majdnem a könyök hajlatomig. Ha megfeszítem az izmomat ez az izom tömeg le-fel mozog, de közel sem olyan a formája mint a másik karomon. Felkerestem a helyi sebészeti ambulanciát, ahol azt mondták, hogy nincs eltörve, sem izom szakadás nincs. Igaz meg nem röntgenezték mivel mozog és nincs nagyon nagy fájdalmam. Azt mondta a sebész doktor, hogy magától helyre fog jönni. Egy hét után azonban semmi változást nem látok, igyekszem kímélni napközben fáslizom. Legyen szíves válaszolni, hogy mit tegyek ezzel a sérüléssel, valóban magától helyre fog-e jönni? Jó-e ha napközben fáslival rögzítem?
    Előre is köszönöm válaszát.

    Tisztelettel: Nagy László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves László !

    Ha még egy hét után sincs jelentős javulás állapotában, akkor keresse fel ismételten kezelőorvosát.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • T DR úr! A Balatonkör lefutása után. a hát jobb oldalán már 6. napja van egy duzzanat. mitől…

    T DR úr!

    A Balatonkör lefutása után. a hát jobb oldalán már 6. napja van egy duzzanat. mitől lehet?

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Nem tudom


    üdvözlettel

    Dr Hittner Gábor

Szerző

Dr. Hittner Gábor

proktológus, sebész, sportorvos