A betegek kérdései (2423)

  • Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne,hogy epével fognak műteni nemsokára,de a bal lábam…

    Tisztelt Doktor Úr!


    A kérdésem az lenne,hogy epével fognak műteni nemsokára,de a bal lábam eléggé viszeres,és a combomnál fáj is egy kicsit ha hozzáérek!!Akadályozza a műtétet,vagy így is eltudják végezni!Clexanet írt fel az orvos,hogy elötte este már az elsőt adjam be magamnak,ebből nem lesz baj?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !


    Adja be magának a Clexant az előirt időben. Igy az esetlegesen fellépő thrombozis megelőzhető.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Főorvos Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy ez év januárjában egy rossz mozdulat…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy ez év januárjában egy rossz mozdulat után erős fájdalmat éreztem bal combomban, mely következtében a kórházba vitt a mentő. Előzmény az, hogy 10 éve érelzáródást állapítottak meg mindkét lábamban! Kezdetben trombózisgyanúval kezeltek, majd CT-s vizsgálat után részleges combizomszakadást véleményeztek, trombózisra utaló jelet nem találtak.Egy hétig vérhígító, értágító infúziókúrát kaptam majd kiengedtek a kórházból.Ekkor még nem tudtam lábra állni sem. A zárójelentésben azt írták, ha nem tudom mozgatni a lábam, akkor idegi alapon van (ideggyógyászati vizsgálaton is voltam, ahol nem állapítottak meg semmi ezzel kapcsolatos problémát) és belgyógyászhoz forduljak. Jelenleg járókerettel illetve bottal tudok közlekedni, de rendszeresen bedagad, felvizesedik a térdem környéke, néha a bokám is, és égő fájdalmat érzek a combomtól a vádlimig a lábam belső felén. Jegeléssel, vizes-ruhás borogatással ez enyhülni szokott.
    Kérdésem az lenne, hogy ez ténylegesen combizomszakadásom lehet e?Ha igen mennyi idő elteltével tudok bot nélkül közlekedni, a fájdalom megszűnik-e?Illetve kihez, hova forduljak.
    Válaszát előre is köszönöm!
    József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !


    Gyógyulása érszükülete miatt lassu. Felépülését értágitó gyógyszer esetleg infuzió
    meggyorsithatja.


    üdvözlettel



    Dr hittner Gábor

  • Jónapot,

    1 héttel ezelott elestem a lépcsőn és ráestem ball lábamra ahol a térdem alatt a sipcsontot megutottem. Nyilt seb is keletkezett. Fertotlenitettem majd bekotoztem. Másnapra megdagadt a lábam és fájt. Elmentem Orvsohoz és pihentetés valamint antibiotikumos kezelés irt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    A sötét folt a sérüléskor keletkezett vérömleny a nehézségi erő hatására "lecsuszott". Néhány nap mulva fel fog szivódni.


    üdvözlettel

  • Rendben! Köszönöm válaszát! De ugye nincs életveszély, meg súlyos dolgok?? Trombózis?? A hétvégén…

    Rendben!
    Köszönöm válaszát!
    De ugye nincs életveszély, meg súlyos dolgok?? Trombózis?? A hétvégén amúgy mintha múlt volna ez a problémám. De felkeresek egy ortopéd szakorvost!
    Mégegyszer köszönöm a válaszát!
    Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Renáta !

    Örülök, hogy meg tudtam nyugtatni.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt doktorúr! Contramalt szedek és mikor már majdnem tüsszentek hirtelen elmúlik és nem…

    Tisztelt doktorúr!
    Contramalt szedek és mikor már majdnem tüsszentek hirtelen elmúlik és nem tüsszentek, ez azóta van mióta szedem a cintramalt.
    Lehet ez mellékhatás?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdezó !


    A contramal ilyen hatásáról nem tudok.


    üdvözlettel



    Dr Hittner Gábor

  • Doktor Úr érdeklődnék hogy mi lehet az oka futás kezdetekor ill. közben bal lapockám alatt…

    Doktor Úr

    érdeklődnék hogy mi lehet az oka futás kezdetekor ill. közben bal lapockám alatt szúrást
    érzek de nyomást vagy fájdalmat nem.2-3km a táv, de nem folyqamatos a szúró érzés

    köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Kérdésére nem tudom a választ.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Cím! Érdeklődni szeretnék a vitaminokkal kapcsolatban. Az utóbbi időben nagy port…

    Tisztelt Cím!

    Érdeklődni szeretnék a vitaminokkal kapcsolatban. Az utóbbi időben nagy port kavart a megadózisú termékek árulása. Önnek mi a véleménye erről? Ártalmasak?

    Az elmélet fő "vezére" Dr. Lenkei Gábor, talán hallott már róla. Személyes véleményem szerint igaza lehet.


    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    A nagydozisu vitaminok a legtöbb esetben teljesen feleslegesek.
    Néhány ritka esetben ártalmasak is lehetnek.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!

    A következő problémával fordulok Önhöz.

    Én egy 30 éves férfi vagyok és az utóbbi 1-2 hónapban változó gyakorisággal erős végbéltáji kisugárzó fájdalmaim vannak.
    Nem köthető evéshez, széklet és vizeletürítéshez. (legalábbis még nem vettem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !


    Panaszával forduljon urológus esetleg később sebész szakorvoshoz.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Üdvözlöm! Tegnap elött játszottam a gyerekekkel futkároztunk,ugráltunk és elöször csak egy reccsenö…

    Üdvözlöm!
    Tegnap elött játszottam a gyerekekkel futkároztunk,ugráltunk és elöször csak egy reccsenö hangot hallottam utána elvágódtam.Azóta nagyon fáj a bal térdem nem tudom se kinyújtani se behajlítani teljesen csak iszonyú kínok között.
    Tegnap voltam vele orvosnál azt mondták nincs törés csak ínszalag húzódás rándulás.
    Kaptam rá gumis pólyát azt mondták napközben ezt viseljem,de most már elég duzzadt és előfordul hogy járásnál megroggyan a lábam.
    Elképzelhető hogy komolyabb a probléma mint amit mondtak.
    Köszönöm válaszát előre is.
    Tisztelettel
    Genovéva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Először is pár napot pihenjen. Borogassa térdét. Ha panaszai továbbra is fennállnak forduljon traumatológushoz esetleg ortopéd szakorvoshoz.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Üdvözlöm doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb 2-3 hete elkezdett fájni a bal…

    Üdvözlöm doktor úr!
    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb 2-3 hete elkezdett fájni a bal vádlim belül. Borogattam, kenegettem Deep Relief krémmel, elmúlt. Majd rá pár napra a jobb vádlim, de már nem olyan erősen. Teljesen bepánikoltam, hogy trombózis (a fogamzásgátló miatt). Elmentem sebészhez (háromhoz is), kétféle ultrahanggal vizsgálták meg a lábaimat (doppler meg egy rendes ultrahang), nem találtak semmit, azt írták, hogy mindkét lábon jól átjárható minden stb. Voltam vérvételen is ahol néztek prothrombint, vérzési és véralvadási időt, minden jó lett:

    Trombocrit 0.440 ez micsoda? mit jelent?
    Protrombin 82 % (ref.tart.: 80-120)
    Protrombin INR 1.14 (ref.tart.: 0.8-1.2)
    Vérzési idő: 1 perc
    Véralvadási idő: 5 perc 15 másodperc

    Egy másfél hete megint fájdogál a bal vádlim, olykor a térdhajlatom is. Nem dagad a lábam, nincs elszíneződve. Olykor beránganak az idegek és izmok (a másik lábamban is). Néha teljesen a bőr alatt rángatóznak, néha meg mélyen, érzem. Kissé olyan érzés, mintha izomlázam lenne, de nem annyira nagyon éles fájdalom, inkább ilyen feszítő, mintha nyomódna a vádlim. HA behajlítom, stb nem fáj, csak feszül a vádlim. Sportolok (aerobic, jóga), bár utóbbi 2 hétben kicsit kevesebbet, de rengeteget rohangálok ide-oda ilyen-olyan cipőkben. Hála az Égnek, semmilyen műtétem nem volt amivel sokat kellett feküdni, stb. Csak annyira az egyik napról a másikra jött ez nálam, hogy meg vagyok ijedve :S Ön szerint mi lehet ez? Az eredményeim adnak okot aggodalomra, vagy ez lehet idegi, reumás fájdalom? Esetleg ortopédiát keressek fel?

    Köszönöm:
    Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Renáta !


    Először is egy-két hétig ne sportoljon. Hordjon kényelmes, alacsony sarku cipőt. Panaszait a vénás keringészavara is okozhatja ezért
    napi kétszer szedjen venoruton fortet.
    Ha panaszai nem szünnek inkább ortopéd szakorvoshoz forduljon.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt doktor úr, 34 éves szellemi, de azért sok autózással, kommunikációval járó munkát…

    Tisztelt doktor úr,

    34 éves szellemi, de azért sok autózással, kommunikációval járó munkát végző nő vagyok, átlagos testalkattal és tudtommal egészséges (soha semmilyen gyógyszert nem szedek, több éve nem voltam beteg). Egy hete a jobb felkaromban erős fájdalom jelentkezett, az interneten található képek alapján a bicepszben - időnként görcsökkel, ami lesugárzott az alkarba, ott is izomfájdalomnak éltem meg.

    Megerőltetésre gondolva hagytam, de másnap még rosszabb lett, harmadnap már a tenyeremben és a kisujj, gyűrűsujj sajgása is jelentkezett. A fájdalom 2-3 perces hullámokban jön, nem elviselhetetlen, de nem áll le, és néha már olyan gyengének érzem a karom, hogy le kell tennem egy fél percre "pihenni". Negyednap a jobb alsó lábszáramban, a térd alatt 10 centire, hatodik nap a jobb felső combomban - de ott hátul - is jelentkezik a fájdalom, a lábban kevésbé erős, inkább összeránduló, sajgó, de kellemetlen. Ma már a hátam jobboldalt nagyjából pont a jobb hátfél közepén szintén elkezdett enyhén görcsölni, de ez egészen enyhe, inkább összehúzódásszerű.

    Alapvetően olyan érzés az egész, mintha egy hatalmas állat ülne a karomon vagy a lábamon, de most már egy hét után elkezdtem aggódni. A felkarom fáj még mindig a legjobban, és az egész nagyon aggasztó, mert nem tudom pontosan eldönteni, hogy "ortopédiai" vagy valami belgyógyászati problémám lehet-e. Létezik ilyen, hogy az izmok tartósan az egyik oldalon megbolondulnak? Szedjek magnéziumot, menjek úszni, nyújtsak, vagy csak várjak szépen?

    A jobb kar-probléma különösen nyomaszt, mert informatikus vagyok, és az egeret már alig bírom kezelni, pedig az létszükséglet lenne. :-)

    Tanácsát előre is nagyon szépen köszönöm,

    Üdvözlettel
    zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Zsuzsa !

    Mindenképpen először belgyógyászhoz ill. ált orvoshoz forduljon.
    Panaszainak számtalalan oka lehet.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! A következő a kérdéssel fordulok Önhöz: A férjemet egy hete műtötték baker…

    Tisztelt Doktor Úr!
    A következő a kérdéssel fordulok Önhöz: A férjemet egy hete műtötték baker cystával egy férfi ökölnyi nagyságu volt. A műtét óta nagyon dagad a lába , a térdétől a lábujjáig. Nagyon fájlalja a vádliját terhelni alig tudja. Nem tugja kinyújtani a térdét, járása egyre nehezebb. Műtét után négy nappal volt kötözésen sebe nagyon szép nem váladékozik, az orvos azt mondta lépjen rá használja a lábát, de nem tudja kihajlítani.
    Az orvosnak jelezte hogy fáj a vádlija ő annyit mondott, hogy persze hogy fáj mert onnan húzta fel a cystát. Az volna a kérdésem hogy egy ekkora méretü cystánál ez természetes e? Van e szükség gyógytornára? Mennyi idő szükséges a gyógyulásra? Miben tudnék neki segíteni a gyógyulásban? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Egy hét után panaszai még a mütét következménye. Rudalmas
    pólyával tudja a duzzanatot csökkenteni. Gyógytorna nem mindig szükséges, de a rehabilitációt gyorsithatja. Átmenetileg járóbottal operált lábát részlegesen tehermentesitse. A gyógyulási idő változó.
    Általában 3-6 hét.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 8 éve folyamatosan fáj a linea albám felső egy harmad részének egy bizonyos…

    Tisztelt Doktor Úr!

    8 éve folyamatosan fáj a linea albám felső egy harmad részének egy bizonyos pontja, tompán, amely a hasizom fokozott igénybevételénél (pl. hasizom gyakorlatok) ill. evésnél (nő a gyomor súlya ami húzza ezt a kötőszövetet) fokozódik. Ilyenkor segít, hogy ha vízszintbe fekszem, vagy benyomom a hasamat, ezáltal mentesítve a line albámat a terhelés alól. Sokáig reflux gyanújával félrekezeltek, de a gasztroenterológiai vizsgálat megállapította, hogy tökéletes a gyomrom, kutya baja.
    A legutóbbi hasi ultrahang és röntgenfelvételek ill. sportorvosi vizsgálatok szerint a problémám a következő: sérv kizárva, azonban a linea alba felső egy harmada el van vékonyodva, és igénybevételkor "kiboltosodik", ami tompa, nyomó fájdalamat okoz. A kérdésem, hogy hogyan lehet ezt a felső egy harmadot megerősíteni, regenerálni?

    Köszönettel és Üdvözlettel
    Linea Alba

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !


    Kötőszövetet nem lehet erősiteni.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Segítségét szeretném kérni, hogy a jelenleg fenn álló kb.2-3 hónapja belső comb ill. gát fájdalmam(húzódás) és az ehhez társuló szeméremdomb környéki alhasi fájdalmamnak mi lehet az oka?!Labdarúgás után jelentkezett a probléma. Néha alig bírom megemelni a lábamat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    kedves Kérdező !


    Szedjenvalamilyen nonsteroig gyulladá és fájdalomcsillapitót 1 hétig (pl. Donalgin, Rantudil forte ect.)


    üdvözlettel

  • Tisztelt Doktorúr! A 30 éves férfi vagyok és a napokban elhatároztam, hogy mozgásszegény életmódomon…

    Tisztelt Doktorúr!

    A 30 éves férfi vagyok és a napokban elhatároztam, hogy mozgásszegény életmódomon változtatok. Kb. 10 évig dohányoztam (napi kb. fél-egy doboz cigi).
    Esténként futni járok a közeli parkba, kb 5-10 perccel kezdtem. A problémám, hogy futás kezdete után kis idővel a levegővétel nehézzé válik. Tehát nem igazán fizikálisan fársdok el, hanem a levegővétel miatt kell megállnom kisebb időkre, majd újra kezdem a futást.
    Problémámra mit javasol? Később fog ez a panasz csökkenni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Olyan intenzitásu futással próbákozzzon , amikor még az orrán át tud levegőt venni. Ha panaszai továbbra is fennmaradnak menjen el légzésfunkciós vizsgálatra az illetékes tüdőgondozóba.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok, semmilyen betegségemről nem tudok. Sportolok és ehhez…

    Tisztelt Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok, semmilyen betegségemről nem tudok. Sportolok és ehhez hozzá tartozik a súlyzós edzés is, ill. a különböző típusú (nehezített) fekvőtámaszok végzése is. Nagyon figyelek a kellő bemelegítésre, krémezéssel és nyújtással is, de azt vettem észre, hogy egy ideje nagyon érzékeny mindkét vállízületem.
    Nyugalmi állapotban is fájnak, hol jobban, hol kevésbé. Korábban, évekkel ezelőtt már előjött ez a dolog, akkor Voltaren SR75-öt kaptam, Flector gélt meg tapaszt, és azoktól elmúlt. Most azonban megint fájnak a vállaim. Mi tévő legyek? Szedjek megint gyógyszert? Mit javasol? Az edzésekről nem szeretnék leállni, mert nem csak fizikailag hanem lelkileg is igénylem a mozgást. Mennyi kihagyás lenne indokolt, mert nyilván most pihentetnek kellene magam...
    Köszönettel: András

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves András !


    A fájdalom a szervezet olyan visszajelzése a szervezetnek, amely mögött valamilyen strukturális esetleg funkcionális rendelenesség van.
    A non steroid gyulladás és fájdalomcsillapitók (pl. voltaren) csak egyrészben gyógyitanak másrészben elfedik a tüneteket.
    A kihagyás ideje minimum a panaszmentességig kell hogy tartson.
    Ezután az edzések intenzitását csökkenteném.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Kb. fél éve a kerités vasának estem,az ütés a homlokom érte.Pár nap múlva a szemem körül lila…

    Kb. fél éve a kerités vasának estem,az ütés a homlokom érte.Pár nap múlva a szemem körül lila véraláfutás lett,2-3 hét múlva felszívodott.
    Semmi gondom nem volt mostanáig.Mostanában a" fél arcom zsibbad",a tarkóm hátul fáj(néha az orrom is vérzik)
    Most jönne elő az ütés miatt a baj vagy csak frontérzékeny lett az ütéstől a fej?
    Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !


    Szerintem jelen panaszainak semmi köze előző sérüléséhez.


    üdvözlettel

    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Dr. Hittner Gábor úr! Körülbelül ma lesz 4. hete, hogy erőnléti edzés során miközben…

    Tisztelt Dr. Hittner Gábor úr!

    Körülbelül ma lesz 4. hete, hogy erőnléti edzés során miközben leengedett gyűrűn végeztem karhajlításokat fekvőtámasz helyzetben recsegő hang kíséretében éles fájdalmat éreztem egy pillanatra a bal oldali vállam tájáról. Nagyon megrémültem, hogy elszakadt egy izom. Azonban semmi erre utaló jel nem volt (sem bevérzés, sem funkicóvesztés). Egyedül egy kis duzzanat volt a clavicula felett ami jegelésre, 2-3 nap alatt teljesen eltűnt. A bal karom nem fájt csak amikor extensio-t végzett. Egyszerű rándulást sejtve, pihentettem 1 hétig, majd rahabilitációs gyakorlatokat végeztem. Most a 4. hét környékén már képes vagyok kb. 75-80%-os erőkifejtésre a karommal, viszont, recsegő hangot ad az izület amikor a felkar csontot rotálja, vagy hátra emeli. Tudomásom szerint, illetve ahogy a forumon olvastam egy rándulás 6-8 hét is lehet. Azonban ennél súlyoabb sérüléseim is relatív gyógyultak már (részleges ACL szakadás torna edzésen) emiatt kicsit aggódok, hogy mégis súlyosabb eset volt? Vagy egyszerűen törődjek bele, hogy közel a 30-hoz már nem olyan gyorsan regenreálódok mint 18 évesen?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !


    Kérdésésére egyszerü a válasz. Forduljon személyesen olyan traumatológus szakorvozhoz, ahol a megfelelő diagnosztikai háttér (pl. ultrahang) biztositott.



    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Footballozás közben a térd alatt 10 cm-re, a sípcsontom belső oldalán…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Footballozás közben a térd alatt 10 cm-re, a sípcsontom belső oldalán egy ökölnyi lila duzzanat keletkezett egy ütközés során. Ez kb. 5-6 óra alatt szétterjedt az egész alsó lábszáramon. Fájdalmat csak a sérülés pontján érzek, a többi rész szinte el van zsibbadva.
    Szeretném tudni, forduljak-e orvoshoz, vagy elmúlik magától.

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !


    Nagy valószinüséggel el fog mulni, de ha a duzzanat továbbra is fennáll forduljon oorvoshoz.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Kedves Doktor Úr! Kb. 2 hete a szék lábába ütöttem a bokám, akkor éreztem fájdalmat, de rövid…

    Kedves Doktor Úr!

    Kb. 2 hete a szék lábába ütöttem a bokám, akkor éreztem fájdalmat, de rövid időn belül elmúlt. Három napja vettem észre, hogy a bokám azon az oldalon egy kicsit duzzadt, és a csont is fáj, ha odanyúlok, nincs elszíneződés, semmi, a lépcsőzésnél érzek fájdalmat. Elkezdtem jegelni a bokám (utána jobb), illetve próbálom pihentetni, bár ez nehéz az 1 éves gyerkőcöm mellett. Mit tehetnék, hogy elmúljon ez a duzzanat? Komoly baj lehet?

    Köszönöm!
    üdvözlettel: Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Bea !

    A pihenésen kivül hasznájon flector tapaszt.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

Szerző

Dr. Hittner Gábor

proktológus, sebész, sportorvos